Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΑΤΗΚ - Νέο σχέδιο αριθμοδότησης
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Πρώτος γύρος
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πάουελ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [04] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - 9η Αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα ανδρών - Πρωτάθλημα - 11η Αγωνιστική
  • [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Κύπρος - Συνθήκη για χρηματοδότηση τρομοκρατίας
  • [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κυπριακό - Εκθεση
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μιλόσεβιτς - Παράνομη χρηματοδότηση

  • [01] (Κ) ΑΤΗΚ - Νέο σχέδιο αριθμοδότησης

    Τίθεται από σήμερα επίσημα σε εφαρμογή νέο Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης με βάση το οποίο καταργούνται οι κωδικοί των επαρχιών στις τηλεφωνικές κλήσεις και όλοι οι αριθμοί τηλεφώνων στην Κύπρο γίνονται οκταψήφιοι.

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αριθμοδότησης της ΑΤΗΚ, οι αριθμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα θα γίνουν οκταψήφιοι αφού θα τους προστεθούν δύο καινούργια ψηφία. Οι αριθμοί της επαρχίας Λευκωσίας θα έχουν μπροστά τον αριθμό 22, της Αμμοχώστου το 23, της Λάρνακας το 24, της Λεμεσού το 25 και της Πάφου το 26.

    Ετσι, για κλήση από Λευκωσία προς Λευκωσία πληκτρολογούμε τον οκταψήφιο αριθμό 22ΧΧΧΧΧΧ. Για κλήση από Λευκωσία προς Λεμεσό πληκτρολογούμε τον οκταψήφιο αριθμό 25ΧΧΧΧΧΧ.

    Στην κινητή τηλεφωνία, καταργείται το "09" και θα χρησιμοποιείται από αύριο το "99".

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Πρώτος γύρος

    Διεξάγονται αυτό το Σαββατοκυρίακο οι αγώνες για τον α' γύρο του ποδοσφαιρικού κυπέλλου.

    Στις 2:00 το απόγευμα θα διεξαχθούν 15 αγώνες, ενώ αύριο την ίδια ώρα, στο Μακάρειο στάδιο, θα διεξαχθεί ο 16ος αγώνας μεταξύ Διγενή και ΑΕΚ/ Αχιλλέα.

    Οι σημερινοί αγώνες είναι οι εξής: ΑΠΟΕΛ Νέα Σαλαμίνα (ΓΣΠ), Ομόνοια ΑΕΜ (Τσίρειο), Εθνικός Ασσιας Σουρουκλής (Μακάρειο), ΘΟΪ Λακατάμιας Αλκή (Κύκκος), ΠΑΕΕΚ Ολυμπιακός (Κερύνεια Επιστροφή), ΜΕΑΠ Απόλλων (Πέρα Χωριό), Δόξα Κινύρας (Κατωκοπιά), Αναγέννηση Γερμασόγειας ΑΕΛ (Γερμασόγεια), ΣΕΚ Εθνικός Αχνας (Αγιος Αθανάσιος), Ερμής - Αγία Νάπα (Αραδίππου), Πάφος Αρης (Παφιακό), Ενωση Νέων Παραλιμνίου Ομόνοια Αραδίππου (Αγία Νάπα), ΑΠΕΠ Ανόρθωση (Κυπερούντα), ΑΕΚ Ονήσιλος (ΓΣΖ), ΑΕΖ Ηρακλής Γερολάκκου (Ζακάκι).

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πάουελ - Κυπριακό - Τουρκία

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε χθες ότι το Κυπριακό θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Τουρκία.

    [04] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - 9η Αγωνιστική - Αποτελέσματα

    
    
    Στους χθεσινοβραδινούς αγώνες για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών α' κατηγορίας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Σαλαμίνα - Ομόνοια            3 - 0
    Αναγέννηση - Ανόρθωση         3 - 0
    ΑΠΟΕΛ - Διόνυσος              3 - 1
    Mαραθώνας - Απόλλωνας         3 - 0
    
    

    [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα ανδρών - Πρωτάθλημα - 11η Αγωνιστική

    Με τρεις αγώνες που αρχίζουν στις 7 το βράδυ, ξαναρχίζει σήμερα το πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών, που είχε διακοπεί για λίγο, λόγω των υποχρεώσεων της εθνικής μας ομάδας.

    Στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής, που είναι και η τελευταία του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, θα διεξαχθούν σήμερα οι αγώνες Ομόνοιας Κεραυνού (στο "Ελευθερία"), Αχιλλέα Αγρού ΑΕΛ (στο "Απεήτειο" γυμνάσιο ) και ΕΝΑΔ ΠΑΟ (στον Αγίο Δομέτιο). (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Αγκυρα, όπου θα συζητηθεί και το Κυπριακό, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η θεομηνία που έπληξε περιοχές της Κύπρου προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θεομηνία εν ώρα ύπνου" γράφει ότι "στον ύπνο" μας βρήκε η θεομηνία που έπληξε προχθές βράδυ κυρίως την επαρχία Λευκωσίας και την ελεύθερη Αμμοχώστου, αφήνοντας πίσω της καταστροφές χιλιάδων λιρών και μεγάλη ταλαιπωρία για πολλά άτομα, μερικά από τα οποία διέτρεξαν κίνδυνο. Αλλού γράφει ότι την ώρα που η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η Τουρκία πρέπει να εργασθεί για λύση του Κυπριακού, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Κληρίδη να αποδεχθεί "την ισότητα και την κυριαρχία των Τ/Κ ώστε να ανοίξει η πόρτα για μια συμφωνία".

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Γενική επιφυλακή" γράφει ότι σε πλήρη επιφυλακή τέθηκαν από χθες το πρωί και θα παραμείνουν όλο το Σαββατοκυρίακο οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει από το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, μίλησε για "νέα διαδικασία" στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Κάτω από τον τίτλο "Ηλεκτρικά - Μαϊμού γέμισε η Κύπρος", ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κύπρος γέμισε πλαστά προϊόντα, τα οποία είτε πωλούνται εδώ, είτε προωθούνται σε χώρες της περιοχής. Ξένες πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση σε ιδιωτική εταιρεία ερευνών, η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες. Αλλού γράφει ότι την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αεράμυνας και την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αντιαρματικών όπλων πρόταξε χθες ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Βιβλική καταστροφή" γράφει ότι εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσίαζαν χθες το πρωί οι πατατοφυτίες και άλλες καλλιέργειες στα Κοκκινοχώρια λόγω σφοδρής χαλαζοθύελλας που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν από τη χαλαζοθύελλα και σε άλλες καλλιέργειες, εσπεριδοειδών και φθαρτών. Αλλού γράφει ότι "περιγραφικό χαρακτήρα" έχει η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν υπέβαλε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν αποκαταστάθηκε η προηγούμενη κατάσταση στα Στροβίλια.

    "Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Μεθοδεύουν τελικό παζάρεμα" και γράφει ότι εντείνονται οι παρεμβάσεις των μεσολαβητών για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες καθώς οι Αγγλοαμερικάνοι επιστρατεύουν σε ανώτερο επίπεδο αξιωματούχους τους, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες για έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Πρόεδρο Κληρίδη έθεσε αίτημα όπως κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 4 Δεκεμβρίου, τεθεί και το θέμα των αγνοουμένων.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εβρεξε ζημιές..." γράφει ότι οι καταρρακτώδες βροχές και το χαλάζι που έπεφτε ασταμάτητα κατά τις πρωινές ώρες χθες έθεσαν σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δέχθηκε πέραν των 140 κλήσεων για άντληση νερού από υποστατικά και για παροχή βοήθειας. Αλλού γράφει ότι έρευνα του Διεθνούς Συνδέσμου Αεροπορικών Εταιρειών για το επίπεδο υπηρεσιών κατά τη διάρκεια πτήσεων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών για την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2001, κατατάσσει τις Κυπριακές Αερογραμμές ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ο Πάουελ προσθέτει στην πίεση πάνω στην Τουρκία" ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος μεταβαίνει στην Αγκυρα την Τρίτη σκοπεύει να ενθαρρύνει την Τουρκία να αναζητήσει λύση του Κυπριακού. Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως θα ήθελε να δει μεγαλύτερη κινητικότητα για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό και ότι θα διερευνήσει με τους Τούρκους συνομιλητές του τί μπορεί να γίνει για το θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι συνολικά 26 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν από την κυβέρνηση για ενίσχυση του τουρισμού, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πάρε - δώσε για το φορολογικό" γράφει ότι από συμπληγάδες θα περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση, αφού ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ και ΕΔΗ, ζητούν αύξηση των παροχών, ενώ ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της θέσης για παροχές που να αντισταθμίζουν το ύψος των αυξήσεων. Αλλού γράφει ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για μετοχοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου "φαίνεται να μην έχει τύχη στη Βουλή" καθώς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν θα το ψηφίσουν.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" γράφει στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Οδομαχίες Ζαμπέλα - Χρυσοστομίδη" ότι σε οδομαχίες μετατρέπεται η τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας για τις Δημοτικές Εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου με κορυφαίους πρωταγωνιστές τους υποψήφιους για το Δήμο Λευκωσίας, Μιχαλάκη Ζαμπέλα και Κύπρο Χρυσοστομίδη. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εφορος Εκλογών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι στο ποσό του 1.5 εκατομμυρίου λιρών θα ανέλθει το κόστος διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών της 16ης Δεκεμβρίου, για τις ανάγκες των οποίων θα στηθούν 1200 περίπου εκλογικά κέντρα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)
    ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

    [07] (Κ) Κύπρος - Συνθήκη για χρηματοδότηση τρομοκρατίας

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, κατέθεσε χθες στα Ηνωμένα Εθνη το όργανο επικύρωσης της Συνθήκης για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, το οποίο υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την επικύρωσή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σημερινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως μιλώντας στη σχετική τελετή ο κ. Ζακχαίος σημείωσε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί στενά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της συνθήκης και επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι η 15η χώρα διεθνώς που έχει επικυρώσει τη συνθήκη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 22 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

    [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κυπριακό - Εκθεση

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, για το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χαρακτηρίζοντάς την ως "αντικειμενική" και επισημαίνοντας το γεγονός ότι "η έκθεση δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην επικείμενη συνάντηση" Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε πως "αυτές οι εκθέσεις ασφαλέστατα θα μπορούσαν με πολύ πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο να διατυπωθούν", αναφέροντας ωστόσο πως κατανοεί την προσπάθεια των ΗΕ "να διατηρήσουν μέσω των εκθέσεών τους το ρόλο τους ως παράγοντα προσφοράς καλών υπηρεσιών και να αποφεύγουν να καταγγέλλουν την υπεύθυνη πλευρά για την κατάσταση που επικρατεί".

    Σημειώνοντας ότι "η παράθεση των γεγονότων είναι αντικειμενική" ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε τις αναφορές που γίνονται στην έκθεση για το θέμα των Στροβιλιών, των Βαρωσίων, την υπόθεση του Τούρκου λαθρέμπορου ναρκωτικών Ομέρ Τέκογουλ, αλλά και σε ότι αφορά τα εμπόδια που παρεμβάλλουν οι κατοχικές δυνάμεις στη διακίνηση μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε πως δεν υπάρχει πληροφόρηση από κανένα για τις προθέσεις του κατοχικού ηγέτη και το τι προτίθεται να προτείνει στον Πρόεδρο Κληρίδη ενώ σημείωσε πως "στην τελευταία του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο προέβη σε ανάλυση των διαφόρων σεναρίων, ενώπιον των οποίων μπορεί να βρεθεί η δική μας πλευρά. Τα σενάρια αυτά ξεκινούν από έναν Ντενκτάς απόλυτα αρνητικό, έναν Ντενκτάς απειλητικό, έναν Ντενκτάς εποικοδομητικό, ή έναν Ντενκτάς που να προσποιείται ότι είναι εποικοδομητικός", επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Οπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ενδεχόμενα και είναι σε θέση να κρίνει πού μπορεί ή πρέπει να δώσει αμέσως απάντηση και πού χρειάζεται να διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του στο Εθνικό Συμβούλιο πριν να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μιλόσεβιτς - Παράνομη χρηματοδότηση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κάλεσε σήμερα οποιονδήποτε διαθέτει στοιχεία ή έγγραφα, σχετικά με παράνομους λογαριασμούς σε τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο ή παράνομες χρηματοδοτήσεις, να τα θέσει υπόψη της κυβέρνησης για να τα διερευνήσει και να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα εναντίον όσων παρανομούν.

    Κληθείς να σχολιάσει είδηση του πρακτορείου "Ρόιτερς" που αναφέρει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χρηματοδοτούσε Σέρβους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία μέσα από ελληνικούς και κυπριακούς λογαριασμούς, ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι "ενώπιον της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο".

    "Θα επαναλάβω στερεότυπα τη θέση της κυβέρνησης", είπε ο Εκπρόσωπος, καλώντας όποιους κατέχουν "οποιοδήποτε στοιχείο ή οποιαδήποτε έγγραφα που να τεκμηριώνουν τέτοιους ισχυρισμούς" να τα θέσουν ενώπιον τηςκΚυβέρνησης η οποία, όπως είπε, "θα είναι η πρώτη που θα σπεύσει να τους διερευνήσει, χωρίς καμιά προσπάθεια συγκάλυψης οποιουδήποτε".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 December 2001 - 18:49:10 UTC