Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [03] (K) Τηλέφωνα - Νέο σχέδιο αριθμοδότησης
  • [04] (Κ) Τόμας Ουέστον - Διάλεξη - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Λόρδου Χάνεϊ
  • [07] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ - Σέξπιρ
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιτροπή Αγνοουμένων
  • [12] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Ερευνα - Πρωτιά
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Σώτος Ζακχαίος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
  • [16] (Κ) Σωκράτης Χάσικος - Αμυνα - Προϋπολογισμός - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εξαμηνιαία έκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [18] (Κ) Εξ Υπουργών Επιτροπή - Νίκος Ρολάνδης - Τουρισμός
  • [19] (Κ) Ντε Σότο - Φθάνει αύριο στο νησί
  • [20] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [21] (Κ) ΓΓ Συμβουλίου της Ευρώπης - Σύναντηση 4ης Δεκεμβρίου
  • [22] (Κ) Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων - Κυπριακό

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το νομοσχέδιο για απαγόρευση του καπνίσματος την ώρα της οδήγησης, η παγοποίηση από τη Βουλή της πρόθεσης της ΑΤΗΚ για αυξήσεις εσωτερικών κλήσεων, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο ΟΗΕ έχει έτοιμο σχέδιο λύσης για το Κυπριακό και θα το παρουσιάσει όταν κριθεί σκόπιμο και οι αντιφατικές δηλώσεις Τούρκων πολιτικών όσον αφορά το Κυπριακό είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα σημερινά κυπριακά πρωτοσέλιδα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αυξήσεις που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και η δήλωση του Λόρδου Ράσελ Τζόνστον, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι η περίοδος πριν την ένταξη στην ΕΕ είναι η πλέον κατάλληλη για λύση του Κυπριακού.

    Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αυξήσεις 7,7 τοις εκατό στους ημικρατικούς" γράφει ότι το πλαίσιο καθοδήγησης για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, δηλαδή η αναθεωρημένη πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, προνοεί αυξήσεις 7,7 τοις εκατό σε τρία χρόνια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην έρευνα που παρουσίασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Κυπρίων βλέπει θετικά τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ σημαντικό ποσοστό δεν είναι καλά ενημερωμένο για αυτό το θέμα.

    Η "Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Εγινε αυτό που ήθελα" αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη σχετικά με το νομοσχέδιο περί υποβολής προστίμου σε οδηγούς που καπνίζουν. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει για τις δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Λόρδου Ράσελ Τζόνστον, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη εκτίμησε ότι η περίοδος πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι η κατάλληλη στιγμή για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αντικαπνιστάν" γράφει ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο κράτος πρότυπο κατά του καπνίσματος αφού με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προνοείται πρόστιμο χιλίων λιρών σε όσους καπνίζουν ενώ οδηγούν. Αλλού αναφέρει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ έκανε λόγο για νέα διαδικασία γνήσιων διαπραγματεύσεων, δήλωση η οποία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, "εξυπηρετεί την Αγκυρα και το ψευδοκράτος".

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Φρένο στην ΑΤΗΚ" γράφει ότι η Βουλή πάγωσε τις "σφαγιαστικές" αυξήσεις που θα επέβαλλε αύριο η ΑΤΗΚ στα τέλη εσωτερικών κλήσεων και της αφαιρέθηκε το δικαίωμα αύξησης τελών μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2002. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χθες ο οποίος είπε ότι ο ΟΗΕ έχει έτοιμο σχέδιο λύσης, που θα παρουσιάσουν όταν κρίνουν σκόπιμο, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το "πάρε - δώσε".

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Εχουν τελικό σχέδιο λύσης" γράφει ότι η ομάδα του Αλβαρο ντε Σότο ετοίμασε ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού βάσει ιδεών στα άτυπα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκ τους σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ πολιτικών στην Τουρκία και Τούρκων επιχειρηματιών αφού οι πρώτοι υπό τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ επιμένουν στην αδιάλλακτη τουρκική στάση στο Κυπριακό ενώ οι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ μιας νέας πολιτικής για την Κύπρο.

    Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αντιφατικά μηνύματα" γράφει πως τα μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας είναι αντιφατικά αφού ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει στην αναγνώριση των πραγματικοτήτων ενώ ο Αντιπρόεδρος Μεσούτ Γιλμάζ επαναφέρει τις ιδέες Γκάλι για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αλλού γράφει ότι η Βουλή θα ανάψει σύντομα κόκκινο σε όσους επιστήμονες γενετιστές θεωρούσαν μέχρι σήμερα την Κύπρο ως την ιδανική χώρα που θα επέτρεπε τις κλωνοποιήσεις ανθρώπων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι Βρετανός κτηματομεσίτης ο οποίος απελάθηκε από την Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο "ρισκάρει" με την επιστροφή του στο νησί, αφού έρχεται πίσω για να αποδείξει την αθωότητά του όσον αφορά τις ποινές που του υποβλήθηκαν και οι οποίες ποτέ δεν του έχουν λεχθεί. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με Κύπριο ιατρό, μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των δωρητών οργάνων στην Κύπρο, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που έχουν ανάγκη από μοσχεύματα, όπως νεφρά, συκώτι και καρδιά.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πούτιν, θα σταματήσουμε τα διχοτομικά σχέδια" γράφει ότι σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστική υποστήριξη του ρωσικού λαού στα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος βρίσκεται στο Ωνάσειο Νοσοκομείο των Αθηνών για γενικές ιατρικές εξετάσεις μετά από διάφορα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υγεία του.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στο σχέδιο των ΗΕ για το Κυπριακό που καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος, σημειώνοντας ότι η επιβεβαίωση αυτή έγινε μόνο λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη. Αλλού γράφει ότι η τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" κάλεσε τους Τ/Κ σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα, παραμονή της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς, για να διαμαρτυρηθούν κατά της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία και να υποστηρίξουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό - Τουρκία

    Την πρόθεσή του να συζητήσει το Κυπριακό στις επαφές του στην Αγκυρα την ερχόμενη βδομάδα με στόχο την επίτευξη προόδου και να ενθαρρύνει την Τουρκία να πράξει κάθε τι το δυνατό ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε για τον ευρωστρατό, εξέφρασε χθες στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία την προσεχή Τρίτη, ο κ. Πάουελ δήλωσε "επιθυμώ να δω μεγαλύτερη κινητικότητα όσο αφορά την πρόοδο στο Κυπριακό και θα εξετάσω με τους Τούρκους συνομιλητές μου τι μπορεί να γίνει" προς αυτή την κατεύθυνση.

    [03] (K) Τηλέφωνα - Νέο σχέδιο αριθμοδότησης

    Από το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, καταργούνται οι κωδικοί των επαρχιών στις τηλεφωνικές κλήσεις και όλοι οι αριθμοί τηλεφώνων στην Κύπρο γίνονται οκταψήφιοι.

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αριθμοδότησης της ΑΤΗΚ, οι αριθμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα θα γίνουν οκταψήφιοι αφού θα τους προστεθούν δύο καινούργια ψηφία. Οι αριθμοί της επαρχίας Λευκωσίας θα έχουν μπροστά τον αριθμό 22, της Αμμοχώστου 23, της Λάρνακας 24, της Λεμεσού 25 και της Πάφου 26.

    Ετσι, για κλήση από Λευκωσία προς Λευκωσία πληκτρολογούμε τον οκταψήφιο αριθμό 22ΧΧΧΧΧΧ. Για κλήση από Λευκωσία προς Λεμεσό πληκτρολογούμε τον οκταψήφιο αριθμό 25ΧΧΧΧΧΧ.

    Στην κινητή τηλεφωνία, καταργείται το "09" και θα χρησιμοποιείται από αύριο το "99".

    [04] (Κ) Τόμας Ουέστον - Διάλεξη - Κυπριακό

    Διάλεξη με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό θα δώσει ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Ουέστον στην Ουάσινγκτον, με οργανωτή την αμερικανική "Επιτροπή του Ελσίνκι" για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη.

    [05] (Κ) Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει στην Κύπρο την Τρίτη για διήμερη επίσκεψη η Υφυπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς, στα πλαίσια περιοδείας της στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, με σκοπό την προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, όπως αυτά που άπτονται της διεύρυνσης και της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.

    Η Βελγίδα Υφυπουργός, της οποίας η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, θα ενημερωθεί και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα γίνει, επίσης, δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Λόρδου Χάνεϊ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, μίλησε για "νέα διαδικασία" στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τις δηλώσεις Χάνεϊ, που φέρεται να έγιναν μετά τις επαφές του στην Αγκυρα.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε άλλες δηλώσεις του Λόρδου Χάνεϊ στο BBC από τις οποίες δεν προκύπτει οτιδήποτε για αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών, σημειώνοντας πως στη συνέντευξή αυτή υπάρχουν πολλές θετικές τοποθετήσεις.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Χάνεϊ ότι ελπίζει πως θα αρχίσουν γνήσιες διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως και η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει γνήσιες διαπραγματεύσεις, αφού εκτιμά ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς βρίσκεται στη διαδικασία των συνομιλιών για να την καταχράται.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ακόμα πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη συγκεκριμένη δήλωση Χάνεϊ ως υποβάθμιση των καλών υπηρεσιών των ΗΕ. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [07] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 30/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               190,5322        192,0564
    Δολ. Αυστραλίας              2,9608          2,9844
    Δολ. Καναδά                  2,4308          2,4502
    Κορώνα Δανίας               12,9093         13,0125
    Κορώνα Νορβηγίας            13,7857         13,8959
    Κορώνα Σουηδίας             16,4362         16,5676
    Φράγκο Eλβετίας              2,5538          2,5742
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/11/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7362          1,7466
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5418          1,5510
    Λίρα Αγγλίας                     1,0829          1,0893
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,6100        595,1500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,0768        350,1619
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3674          1,3756
    Λιρέττα Iταλίας                3.361,7520      3.381,8892
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3957          3,4161
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3230         10,3848
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8794        290,6098
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8906         24,0337
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8261          3,8490
    Φράγκο Βελγίου                    70,0381         70,4577
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3887         11,4569
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0381         70,4577
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ - Σέξπιρ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως θεωρεί "πραγματικά τραγικό" το γεγονός ότι η Αγκυρα επικαλείται σήμερα το 16ο αιώνα για να καθορίζει την πολιτική της.

    "Θα ανέμενε κανένας ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία μπορεί να κατανοήσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του 16ου αιώνα και του 21 αιώνα," δήλωσε ο Εκπρόσωπος, εκφράζοντας την άποψη ότι "είναι πραγματικά τραγικό το 2001 να επικαλούμαστε το 16ο αιώνα για να κάνουμε πολιτική."

    Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου έγιναν μετά από σχόλιο του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος επικαλέστηκε το έργο του Σέξπιρ "Οθέλλος", που αναφέρεται στη σημασία της Κύπρου για την Τουρκία.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           138,37 ( 1,66)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 10.819.832
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 5.503.675    539,68 ( 0,27)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  3.112.593    149,23 (-0,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    554.499    132,44 ( 2,76)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    137.681     52,80 ( 4,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    317.603     57,54 ( 1,61)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    332.327    117,38 ( 2,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    361.456     35,54 ( 1,72)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    144.499     54,81 ( 1,14)
    Ετ. Πληροφορικής              £    270.297      9,97 ( 3,21)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.334.635     31,63 ( 3,30)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      3.998     29,63 ( 2,56)
    Ξενοδοχεία                    £  1.420.462     85,87 ( 2,06)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.072.494    157,20 ( 3,73)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    
    (KYΠΕ/MK)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιτροπή Αγνοουμένων

    Αίτημα όπως το θέμα των αγνοουμένων τεθεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 4 Δεκεμβρίου, έθεσε σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρός της, Νίκος Θεοδοσίου.

    [12] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Ερευνα - Πρωτιά

    Ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατατάσσει ο Διεθνής Σύνδεσμος Αεροπορικών Εταιρειών (IATA) τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) με βάση έρευνα του, που αφορούσε το επίπεδο των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των πτήσεων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η οποία κάλυψε την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2001.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οι περιφερειακές μετοχές, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία των πλείστων "βαριών χαρτιών" του Χρηματιστηρίου, οδήγησαν την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, που έκλεισε στις 138,37 μονάδες, σε σημαντική άνοδο 1,66%. Αντίθετα, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,27%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, κλείνοντας έτσι στις 539,68 μονάδες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Δηλώσεις

    Τη συμβολή των Κύπριων επιχειρηματιών και ιδιαίτερα των Τ/Κ, ώστε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις 4 Δεκεμβρίου, να καρποφορήσει, ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόϊγκεν, κατά τη σημερινή συνάντηση του στις Βρυξέλλες με αντιπροσωπείες του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης.

    Ο κ. Ρολόγης είπε ότι κατά την "πολιτική και όχι τεχνοκρατική" αυτή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και συνεργάτες του κ. Φερχόιγκεν, όπως ο διαπραγματευτής της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος προέβη σε ενημέρωση για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ "παρακάλεσε το τ/κ επιμελητήριο όπως βοηθήσει στην ενημέρωση των Τ/Κ επιχειρηματιών, οι οποίοι να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο, έτσι ώστε η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών να καρποφορήσει και να είναι αποτελεσματική όσον αφορά την προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού".

    Μας ζήτησε να πιέσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς, απευθυνόμενος κυρίως στους Τ/Κ, ώστε να ξεπεραστούν τα τυχόν προβλήματα στις συνομιλίες, ανέφερε ο κ. Ρολόγης.

    [15] (Κ) Σώτος Ζακχαίος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος επανέλαβε την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης στην αποκατάσταση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, περιλαμβανομένου και αυτού της δημιουργίας δικού τους κράτους, σημειώνοντας πως καταστάσεις συνεχούς και μακρόχρονης κατοχής δημιουργούν απογοήτευση που μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις απελπισίας.

    [16] (Κ) Σωκράτης Χάσικος - Αμυνα - Προϋπολογισμός - Δηλώσεις

    Σταθερή παραμένει η προσπάθεια για αναβάθμιση της άμυνας και της αποτρεπτικής ικανότητας των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος μετά τη σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, στην οποία παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αμυνας.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι τελευταίες απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου επέβαλαν αλλαγές στη σύσταση του προϋπολογισμού του ταμείου αμυντικής θωράκισης, ο κ. Χάσικος απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι "η προσπάθεια για αναβάθμιση της άμυνας και ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων ήταν πάντοτε σταθερή και αναβαθμιζόμενη".

    "Μέσα σ' αυτά λοιπόν τα πλαίσια συνετάχθη και ο σημερινός προϋπολογισμός", πρόσθεσε ο κ. Χάσικος και σημείωσε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού για την άμυνα, "συμπίπτει με την κορύφωση των απειλών της Τουρκίας, είτε για προσάρτηση είτε ακόμη για στρατιωτική παρέμβαση στην Κύπρο".

    [17] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εξαμηνιαία έκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Κατά τους τελευταίους έξι μήνες "δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος για να αρθούν οι περιορισμοί που επέβαλαν οι τουρκοκυπριακές αρχές και οι τουρκικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ούτε αποκαταστάθηκε η προηγούμενη κατάσταση στα Στροβίλια", αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, που κυκλοφόρησε επίσημα σήμερα.

    Ο κ. Ανάν σημειώνει ακόμη πως τους τελευταίους έξι μήνες η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός υπήρξε ήρεμη και εισηγείται όπως υπό τις περιστάσεις το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι ακόμα μήνες.

    [18] (Κ) Εξ Υπουργών Επιτροπή - Νίκος Ρολάνδης - Τουρισμός

    Στα 26 εκατομμύρια λίρες θα ανέλθει το ποσό που θα διαθέσει η κυπριακή κυβέρνηση για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [19] (Κ) Ντε Σότο - Φθάνει αύριο στο νησί

    Αύριο τελικά φθάνει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενόψει της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς, στις 4 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. ντε Σότο αναμένεται στο νησί αύριο Σάββατο στις 18.50, και όχι την Κυριακή όπως είχε αρχικά λεχθεί. Τη Δευτέρα θα έχει τις προγραμματισμένες χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληριδη και με το Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς .

    [20] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Κυπριακό

    "Εξαιρετικά λεπτή και κρίσιμη" χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο, στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε τη θέση ότι το Κυπριακό "ήταν και παραμένει, λόγοις και έργοις, η προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    "Για την Ελλάδα αυτή η προτεραιότητα δεν επιδέχεται ούτε εκπτώσεις, ούτε απαράδεκτους συμβιβασμούς", είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του αναχωρούντος Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλου Πασιαρδή.

    [21] (Κ) ΓΓ Συμβουλίου της Ευρώπης - Σύναντηση 4ης Δεκεμβρίου

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Walter Schwimmer σε σημερινή του δήλωση αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καλωσορίζει την απευθείας αυτή συνάντηση και συγχαίρει αμφότερα τα μέρη για αυτή τους την απόφαση να συναντηθούν στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ο κ. Schwimmer κάλεσε τους δυο ηγέτες να επιδείξουν διορατικότητα και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, για να προωθήσουν μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό.

    Υπενθύμισε εξάλλου ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τάσσεται υπέρ της επανάληψης των διακοινοτικών συνομιλιών, με σκοπό την επίτευξη μιας λύσης πάνω σε διζωνική, δικοινοτική βάση. Ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και αξιοπρέπεια τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    [22] (Κ) Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων - Κυπριακό

    Η Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια των Ελλήνων (ΕΣΠΕ), κάλεσε υψηλά υστάμενους Αμερικανούς αξιωματούχους που καθορίζουν την αμερικανική πολιτική "να παροτρύνουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως κατά τους επόμενους μήνες παραμείνουν σε εγρήγορση για τη νέα φάση του Κυπριακού, η οποία", όπως σημειώνουν, "βρίθει ανευ προηγουμένου ευκαιριών καθώς και δυνατοτήτων για σημαντική πρόοδο".

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, σε επιστολή που εστάλη σε περισσότερους από 150 γερουσιαστές, μέλη του Κογκρέσου και διευθυντικά στελέχη, οι ηγέτες της ΕΣΠΕ τονίζουν ότι "θα επαινέσουν με ενθουσιώδη τρόπο μια ειλικρινή αλλαγή στην πολιτική του κ. Ντενκτάς και ελπίζουν ότι η συνομιλία του με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα σημάνει την έναρξη ενός ουσιαστικού γύρου συνομιλιών".

    Αν επιτραπεί στον κ. Ντενκτάς να συνεχίσει την τακτική του, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα καθυστερήσει σημαντικά τη βιωσιμότητα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, διατηρώντας ένα πρόβλημα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το 40% των Τ/κ να εγκαταλείψουν την Κύπρο ο κυπριακός λαός να στερηθεί τα ανθρώπινα, θρησκευτικα και νομικά του δικαιώματα. Επίσης θα θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές των Τ/Κ και του λαού της Τουρκίας να απολαύσουν τα ωφελήματα που θα επέλθουν από τη ένταξη στην ΕΕ, αναφέρουν οι Ελληνοαμερικανοί ηγέτες, στην επιστολή τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 December 2001 - 9:05:27 UTC