Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο
  • [02] Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Ελεγκτές υποψήφιων χωρών - Σύνοδος
  • [04] Γιώργος Βασιλείου - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [05] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [06] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [07] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Εκπρόσωπος - Ρωσία - Κυπριακό - Επίσκεψη Χάσικου
  • [10] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο Προς συνδρομητές ΚΥΠΕ - Νέα ιστοσελίδα Οι συνδρομητές και συνεργάτες του ΚΥΠΕ μπορούν από σήμερα το απόγευμα να έχουν πρόσβαση στη νέα ιστοσελίδα του Πρακτορείου στο www.cna.org.cy Οι συνδρομητές μπορούν και να παίρνουν ειδήσεις από την ιστοσελίδα αυτή, αφού εξασφαλίσουν κωδικό πρόσβασης από το διαχειριστή συστημάτων του ΚΥΠΕ Χάρη Σκώττη (τηλεφ. 22319009). Παράλληλα θα συνεχίσει να λειτουργεί ο υφιστάμενος τρόπος αποστολής ειδήσεων μέσω μισθωμένων γραμμών ή με τη μέθοδο dial up.
    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    Η νίκη του ΑΠΟΕΛ επί του Εθνικού Ασσιας με 2-0 τον άφησε μόνο στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 25 βαθμούς. Σημαντική ήταν και η εκτός έδρας νίκη της ΑΕΛ επί της Δόξας Κατωκοπιάς με 2-1 που την έφερε στη δεύτερη θέση του πίνακα, μετά και την ήττα της Ανόρθωσης από τον Ολυμπιακό με 2-0.

    Νικηφόρο ήταν και το πέρασμα της Ομόνοιας από το Δασάκι Αχνας όπου κέρδισε με 1- 2 τον τοπικό Εθνικό.

    Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου μετά και την εκτός έδρας νίκη της επί του Ερμή με 0-3 βρίσκεται στην 3η θέση, ενώ η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη κερδισμένη με 0-1 στο Λαρνακιώτικο ντέρμπυ με την Αλκή. Απόλλωνας και ΑΕ Πάφος μοιράστηκαν στο Τσίρειο βαθμούς και γκολ αφού εξήλθαν ισόπαλοι 2-2.

    Μετά και τη δέκατη αγωνιστική η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής: ΑΠΟΕΛ 25 βαθμοί, ΑΕΛ 22, Ενωση Νέων Παραλιμνίου 21 βαθμοί, Ανόρθωση 20, ΑΕΚ 19, Ομόνοια 17, Αλκή 15, Ολυμπιακός 14, Απόλλωνας 13, Εθνικός Αχνας 13, ΑΕ Πάφος 9, Δόξα 6, Εθνικός Ασσιας 4 και Ερμής με 0 βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    "Πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο", θεωρεί ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, την περίοδο από σήμερα μέχρι και την υπογραφή της Συνθήκης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που επιβάλλει, όπως είπε, "ψυχραιμία νηφαλιότητα και σοβαρή αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων που άπτονται της πορείας της Κύπρου προς ένταξη στην ΕΕ".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση του για την Ρωσία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία "δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες", υπογραμμίζοντας ότι η δική μας πλευρά "δεν πρέπει να είναι φορέας" των δηλώσεων αυτών κατά τρόπο, "ώστε να εξυπηρετούμε την τουρκική πλευρά, η οποία προβαίνει ακριβώς σ' αυτές τις απειλές γιατί θέλει να στείλει μήνυμα στην ΕΕ για μη ένταξη της Κύπρου, λόγω του προβλήματος που υπάρχει".

    Επισημαίνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση "λαμβάνει στρατιωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών", ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, και της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου Νικόλ Φοντέν από πλευράς ΕΕ, καθώς και από ελλαδικής πλευράς οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυπριακής πλευράς.

    Οι δηλώσεις αυτές, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας, "είναι σχετικές με το γεγονός ότι η ΕΕ αφουγκράζεται αυτές τις απειλές που την ενδιαφέρουν", ενώ η Ελλάδα "ακούει και παίρνει τα μέτρα της".

    Ο κ. Χάσικος απέρριψε δημοσιεύματα που τον φέρουν να επισκέπτεται τη Ρωσία για αγορά οπλικών συστημάτων."Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης αγοράς οπλικών συστημάτων", είπε κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι η μετάβασή του στη Ρωσία αποτελεί μία "καθαρά πολιτική επίσκεψη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελεγκτές υποψήφιων χωρών - Σύνοδος

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    Οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες μέσω των εκθέσεών τους παρέχουν στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού ανεξάρτητες και αντικειμενικές πληροφορίες και στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για την άσκηση αποτελεσματικότερου και ουσιαστικότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του το πρωί στη Σύνοδο των Ανωτάτων Κρατικών Ιδρυμάτων Ελέγχου των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως στην Κύπρο η συμβολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μέσω των εκθέσεων και διαπιστώσεών της, στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών είναι ουσιαστικής σημασίας σημειώνοντας ότι αυτές "βοηθούν σημαντικά το κοινοβουλευτικό μας έργο".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες, "διαδραμάτισαν και αναμφίβολα θα διαδραματίσουν στο μέλλον έναν ουσιαστικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία των χωρών τους" και ότι στα πλαίσια της επικείμενης ευρωπαϊκής διεύρυνσης οι σχέσεις της νομοθετικής εξουσίας με τις Υπηρεσίες αυτές γίνονται ολοένα και πιό στενές.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    "Αδυναμία" φανερώνουν, κατά τον Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ για την Κύπρο και τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σε δηλώσεις του το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ακόμη ότι η Κύπρος "με πολύ κόπο" πρόκειται να κλείσει το κεφάλαιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης και εξέφρασε την ελπίδα όπως πριν το τέλος του έτους θα κλείσει και το κεφάλαιο για την φορολογία.

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού "είναι δηλώσεις αδυναμίας και όχι δύναμης, διότι ένας άνθρωπος που έχει αυτοπεποίθηση, που νοιώθει ότι είναι στο σωστό δρόμο δεν χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα και δεν μιλά με τέτοιο τρόπο απευθυνόμενος προς την ΕΕ και προς την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη", τόνισε ο κ. Βασιλείου πριν την αναχώρηση για την Ελλάδα, όπου μεταβαίνει, για να συναντήσει τον Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Αναστάσιο Γιαννίτση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    Επικρίνοντας την τουρκική πλευρά για τις απαράδεκτες απειλές που διατυπώνει τις τελευταίες ημέρες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την επίθεση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κάλεσε σήμερα τους Τουρκοκυπρίους να προσέλθουν στο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με ειλικρινή διάθεση συνδιαλλαγής, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό με έντιμο συμβιβασμό.

    Ερωτηθείς, εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έπρεπε να ξανασκεφθεί την απόφασή του για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον κ. Ντενκτάς, στις 4 Δεκεμβρίου, μετά την επαναδιατύπωση των απαράδεκτων απειλών από τουρκικής πλευράς και την παραδοχή του κατοχικού ηγέτη ότι κατέβαλε προσπάθειες να βγάλει τον κ. Κληρίδη από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι "από τη στιγμή που ο Πρόεδρος (Κληρίδης) πήρε εκείνα τα μέτρα που δεν επέτρεψαν στον κ. Ντενκτάς να εξουδετερώσει αυτή την ομπρέλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε κανένα λόγο να μην παρευρεθεί σε αυτήν τη συνάντηση".

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ο κ. Ντενκτάς προσέρχεται στη συνάντηση απλά για να εξουδετερώσει τη διαδικασία του ΟΗΕ ή για να κάνει κάποιους ελιγμούς για να βγει από τη γωνιά, τότε η συνάντηση δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και υπογράμμισε πως, "οι χειρισμοί του Προέδρου θα είναι τέτοιοι που να μη διευκολύνουν τον κ. Ντενκτάς, εάν δεν επιθυμεί πραγματική σύγκλιση, να βγει από τις δυσκολίες του".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γνωρίζει ότι επίκειται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ "και δεν πρόκειται να διευκολύνει τον κ. Ντενκτάς" για να βγει από τις δυσκολίες του, διότι αυτές "τις προκαλεί η πολιτική του και τίποτε άλλο".

    "Εάν όμως", συνέχισε ο Εκπρόσωπος, "ο κ. Ντενκτάς, παρά τα όσα λέγονται, προσέλθει με μία διάθεση συνδιαλλαγής και με μία διαφορετική βούληση για να βρούμε μαζί λύση έντιμου συμβιβασμού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και για να προδιαγράψουμε από κοινού το ευρωπαϊκό μας μέλλον, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τότε να είναι σίγουρος ότι απέναντί του θα βρει πολύ καλή θέληση και διάθεση για έναν έντιμο διάλογο και συμβιβασμό".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/11/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7376          1,7480
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5322          1,5413
    Λίρα Αγγλίας                     1,0808          1,0872
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,0900        595,6300
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,3575        350,4425
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3685          1,3767
    Λιρέττα Iταλίας                3.364,4628      3.384,6000
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3985          3,4188
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3313         10,3931
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,1123        290,8427
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9099         24,0530
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8292          3,8521
    Φράγκο Βελγίου                    70,0946         70,5141
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3979         11,4661
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0946         70,5141
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [07] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 26/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               189,9311        191,4505
          Δολ. Αυστραλίας              2,9581          2,9817
          Δολ. Καναδά                  2,4460          2,4655
          Κορώνα Δανίας               12,9218         13,0251
          Κορώνα Νορβηγίας            13,8169         13,9274
          Κορώνα Σουηδίας             16,2321         16,3619
          Φράγκο Eλβετίας              2,5452          2,5655
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 26/11/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           146,79 ( 0,35)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.886.299
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.689.558    564,94 ( 0,44)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.915.155    154,20 ( 0,30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    603.178    145,35 (-0,28)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    203.501     57,76 ( 4,15)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    304.682     61,80 (-0,64)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    384.414    130,14 ( 3,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    380.219     38,93 (-0,61)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    125.106     56,80 ( 0,91)
    Ετ. Πληροφορικής              £    384.894     11,12 ( 0,63)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    826.171     33,75 ( 0,42)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        ψαριών                    £      6.814     30,45 (-0,52)
    Ξενοδοχεία                    £    991.628     92,75 ( 1,53)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.147.887    168,25 (-0,51)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρωσία - Κυπριακό - Επίσκεψη Χάσικου

    KYΠΕ 26/11/2001

    "Σημαντικό" θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση το ρόλο της Ρωσικής Δημοκρατίας στις εξελίξεις του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκεται η επίλυση του Κυπριακού.

    Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου στη Ρωσία, που αρχίζει σήμερα, "είναι μία επίσκεψη ρουτίνας", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι "κατά τη διάρκειά της θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι αντανάκλαση αυτή η επίσκεψη του γεγονότος ότι οι ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας βελτιούνται ακόμη περισσότερο".|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    KYΠΕ 26/11/2001

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο, στις 9:00 το πρωί, προκειμένου τα μέλη του να ανασκοπήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, "δεν έχουν δοθεί οποιαδήποτε έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου", προσθέτοντας ότι "το θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων του Κυπριακού", τις οποίες θα αξιολογήσουν κατά την αυριανή σύσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 26 November 2001 - 13:02:37 UTC