Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βάσος Λυσσαρίδης - Λιβύη - Προεδρικό μήνυμα
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μπους - Ανεξαρτησία
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανός Πρέσβης
  • [04] Χρηματιστήριο - Ανοδικές Τάσεις
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας
  • [07] Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα για επέτειο Ανεξαρτησίας
  • [08] Πούτιν - Σιράκ - Μηνύματα για επέτειο Ανεξαρτησίας
  • [09] Αθήνα - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - ΓΓ Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [10] Ολομέλεια - Πρώτη συνεδρία - Πρόεδρος Βουλής
  • [11] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ισραήλ - Αεροδρόμιο - Αεροπλάνα
  • [12] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - Τρομοκρατία
  • [13] Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός - Υπουργός Οικονομικών

  • [01] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Λιβύη - Προεδρικό μήνυμα

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αναχωρεί σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης, ξεκινώντας μια σειρά ειδικών αποστολών σε χώρες μέλη της Οργάνωσης για την Ισλαμική Διάσκεψη (ΟΙΔ), που θα συμπεριλάβει συναντήσεις και επίδοση προεδρικών μηνυμάτων στην Τυνησία, το Μαρόκο και την Αλγερία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λυσσαρίδης θα γίνει δεκτός από τον Λίβυο ηγέτη Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, στον οποίο θα επιδώσει προεδρικό μήνυμα για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από μέρους της Λιβύης, στα πλαίσια των επικείμενων εργασιών της ΟΙΔ τον προσεχή Νοέμβριο, με στόχο την αποτροπή νέων τουρκικών προσπαθειών για αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και βελτίωση του ψηφίσματος της ΟΙΔ για την "Κατάσταση στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μπους - Ανεξαρτησία

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Τους "ισχυρούς δεσμούς φιλίας" που υφίστανται μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, απευθύνοντας παράλληλα θερμές ευχές τόσο στον ίδιο τον Πρόεδρο όσο και στο λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους εορτασμούς της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου.

    "Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και τον κυπριακό λαό για τα συγκινητικά λόγια υποστήριξης που μας απευθύνατε, ύστερα από τις επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου", αναφέρεται στο μήνυμα του Πρόεδρου Μπους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανός Πρέσβης

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Ως "πολύ εντυπωσιακές" χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν ότι "η Κύπρος πραγματικά προχωρεί μπροστά με ένα σοβαρό τρόπο για όλα τα θέματα σε αυτήν την ατζέντα".

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Μπάντλερ είπε ότι ο ΥΠΕΞ τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, με την επίσημη άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνουν χρήση του κυπριακού εναερίου χώρου και προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής βάσης της Πάφου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές Τάσεις

    ΚΥΠΕ - 04/10/2001

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους τραπεζικούς τίτλους, καθώς και για τον κλάδο των Επενδυτικών οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε σημαντική άνοδο της τάξης του 3,05%, κλείνοντας στις 112,26 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 3,5 εκατομμυρίων λιρών διαμορφώθηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών.

    Ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των τραπεζικών τίτλων σήμερα, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 3,68%, κλείνοντας στις 464,59 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 04/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           112,26 ( 3,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.595.177
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.144.605    464,59 ( 3,68)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.529.052    132,59 ( 3,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    312.508     99,24 ( 7,45)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     31.919     37,09 ( 6,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     69.976     47,65 ( 2,92)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    164.441     76,33 ( 4,56)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    154.034     28,95 ( 1,12)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.658     45,14 ( 3,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £    108.751      8,55 ( 2,89)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    143.812     23,51 ( 1,42)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      4.651     26,23 ( 0,19)
    Ξενοδοχεία                    £    225.912     58,58 ( 2,65)
    Αλλες Εταιρείες               £    407.306    125,85 ( 2,46)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας

    KYΠΕ - 04/10/2001

    "Οφειλόμενη πράξη συμπόρευσης" με όλη τη διεθνή κοινότητα στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου την έγκριση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης για ελεύθερη διέλευση αμερικανικών μαχητικών στο έδαφός της και δήλωσε ταυτόχρονα πως τα μέτρα που λαμβάνονται στα κυπριακά αεροδρόμια θεωρούνται από τις άλλες χώρες ικανοποιητικά.

    Μιλώντας μετά από "εθιμοτυπική συνάντηση" σήμερα με το νέο Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις πάνω στις αερομεταφορές, που δημιούργησε η νέα τάξη πραγμάτων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πάρκερ ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μοιραστεί μαζί με τις άλλες χώρες οποιεσδήποτε πληροφορίες για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα για επέτειο Ανεξαρτησίας

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας σε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ, επαναβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε ευχετήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία της επετείου Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος σημειώνει ότι "η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί εθνική μας προτεραιότητα" και υπογραμμίζει τις "εξαιρετικές επιδόσεις" της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις "που γεννούν σε όλους μας τη βεβαιότητα ότι θα ενταχθεί σύντομα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια όπου ανήκει, προς όφελος ολοκλήρου του πληθυσμού της".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/MM)

    [08] (Κ) Πούτιν - Σιράκ - Μηνύματα για επέτειο Ανεξαρτησίας

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Η Ρωσία προτίθεται να προσφέρει περισσότερη ενεργό υποστήριξη στις προσπάθειες εξεύρευσης μιας διαρκούς, δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζει ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο συγχάρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρεται στην επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα διατηρήσουν τη θετική δυναμική τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως είναι η ενδυνάμωση της ειρήνης και της ασφάλιεας και σταθερότητας στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Αθήνα - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - ΓΓ Συμβουλίου της Ευρώπης

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Η πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών από κράτη και διεθνείς οργανισμούς δεν βοηθούν τον κοινό σκοπό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε και την επίλυση προβλημάτων όπως είναι το Κυπριακό, τονίστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Ελισάβετ Παπαζώη.

    Ο κ. Σβίμερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΣτΕ, συμφώνησε με την κ. Παπαζώη ότι επιβάλλεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά και έμπρακτα στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Ολομέλεια - Πρώτη συνεδρία - Πρόεδρος Βουλής

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τίμησε σήμερα, με την έναρξη της πρώτης συνεδρίας της νέας (όγδοης βουλευτικής περιόδου) τη μνήμη όλων όσων θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, τη μνήμη όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας και τη μνήμη του εκλιπόντος τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Αβραάμ Αντωνίου.

    Αναφερόμενος στην πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα της Ολομέλειας, την οποία εγκαινίασαν σήμερα με την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για τον Προϋπολογισμό του 2002 και επισημαίνοντας το γεγονός ότι "επιτέλους, η Βουλή κατάφερε να συνεδριάζει σε ένα πιο αξιοπρεπή χώρο", ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε "η παρούσα περίοδος της Βουλής να είναι όσο και οι προηγούμενες παραγωγική προς όφελος του κυπριακού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ισραήλ - Αεροδρόμιο - Αεροπλάνα

    KYΠΕ - 04/10/2001

    Εξαιτίας της πτώσης του ρωσικού αεροπλάνου "Τουπόλεφ-154" που συνετρίβη σήμερα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να χαθούν και οι 76 επιβαίνοντες σε αυτό και του κλεισίματος του αεροδρομίου "Μπεν Γκουριόν" του Ισραήλ, δυο αεροπλάνα με προορισμό το Τελ Αβίβ αναγκάστηκαν να προσγειωθούν αργά το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, εξερχόμενος της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, μετά την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2002, "υπήρξε ένα τραγικό συμβάν με ένα Τουπόλεφ που έφυγε από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες ότι είχε γίνει έκρηξη πριν το τραγικό συμβάν και, ενόψει αυτού του γεγονότος, το Ισραήλ έκλεισε τα αεροδρόμιά του για οποιεσδήποτε πτήσεις είχαν κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - Τρομοκρατία

    KYΠΕ – 04/10/2001

    Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να υποστηρίξει τη μάχη της διεθνής κοινότητας κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ετήσια έκθεσή της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σημειώνει την πρόοδο της Κύπρου στη βελτίωση του νομικού της καθεστώτος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πώς η Κύπρος χειρίζεται το θέμα που αφορά πληροφορίες ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν συνδέεται με τραπεζικούς λογαριασμούς υπεράκτιων εταιριών που βρίσκονται στο νησί, ο κ. Μπάουτσερ, σημείωσε ότι οι κυπριακές Αρχές "έχουν κάνει βήματα για αυστηρότερη εφαρμογή κανονισμών που στοχεύουν στην εξακρίβωση και αποτροπή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, περιλαμβανομένων προσπαθειών για την ενδυνάμωση των τραπεζικών νόμων και κανονισμών στην προετοιμασία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός - Υπουργός Οικονομικών

    KYΠΕ – 04/10/2001

    Είναι πρόδηλο ότι η κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η εξάρτησή της από το εξωτερικό περιβάλλον και τον τουρισμό, "θα υποστεί κάποιες συνέπειες" από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συστράτευσης κυβέρνησης, εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανισμών ενόψει του κλίματος αβεβαιότητας που πιθανόν να ακολουθήσει αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ευκαιρία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002, ο κ. Κληρίδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι "η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η επίτευξη ενός ισοζυγισμένου προϋπολογισμού το 2004".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 October 2001 - 19:46:04 UTC