Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες
  • [02] Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [03] ΟΕΒ - Ετήσια Εκθεση 2000
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Προέδρος Βουλής - Πρέσβης Αρμενίας
  • [06] ΓΟΔΗΣΥ - ΓΟΕΔΗ - Τρομοκρατία - Εκδήλωση
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση Πεπραγμένων
  • [08] Υπουργός Εσωτερικών - Κύπρος - Τρομοκρατία
  • [09] Υπουργός Οικονομικών - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Φινλανδίας
  • [11] Υπουργός Γεωργίας - Υδρομετεωρολογικό Ετος
  • [12] Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανός Πρέσβης
  • [13] Υπουργός Εμπορίου - Εκθεση Φωτογραφίας

  • [01] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσσος Παπαδόπουλος, μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην ΧΧV Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών-μελών και των υποψηφίων χωρών (COSAC). Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Δώρος Θεοδώρου και Ανδρος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Οκτωβρίου, θα ασχοληθεί με θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όπως είναι η βελγική προεδρία, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η απασχόληση το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Παρά την ανθεκτικότητα που επέδειξαν σε πιέσεις οι τραπεζικοί τίτλοι στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η αγορά κατέγραψε νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,5%. Ο Γενικός Δείκτης δέχθηκε έντονες πιέσεις από τον κλάδο των Τουριστικών (πτώση 6,18%) και των Ξενοδοχείων (απώλειες 5,36%), υποχωρώντας στις 108,94 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση από χθες, διαμορφώθηκε στα 3,6 εκατομμύρια λίρες.

    Υποχώρηση σε ποσοστό 0,78% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 448,08 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει οριακές απώλειες της τάξης του 0,18%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) ΟΕΒ - Ετήσια Εκθεση 2000

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Θαρραλέες πρωτοβουλίες και ριζοσπαστικά μέτρα για να διευρυνθεί η βάση της οικονομίας και να απεξαρτητοποιηθεί από τον τουρισμό απαιτούνται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχαλάκη Ζιβανάρη, ώστε η κυπριακή οικονομία "να τεθεί πάνω σε υγιή αναπτυξιακή τροχιά".

    Ο κ. Ζιβανάρης, ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της Ετήσιας Εκθεσης της Ομοσπονδίας για το 2000, καθώς και της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου και θα συμπέσει χρονικά με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και είπε ότι ενώ προχωρεί με πολύ γρήγορο ρυθμό, "αφήνει πίσω σοβαρά κενά στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           108,94 (-1,50)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.604.130
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.315.921    448,08 (-0,78)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.560.178    128,25 (-0,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    385.312     92,36 (-3,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     19.148     34,99 (-2,72)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    101.540     46,30 ( 0,56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    224.894     73,00 (-6,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    190.105     28,63 (-3,93)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.886     43,71 ( 0,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £    209.808      8,31 (-2,92)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    163.537     23,18 (-0,73)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      2.195     26,18 (-3,11)
    Ξενοδοχεία                    £    188.634     57,07 (-5,36)
    Αλλες Εταιρείες               £    344.398    122,83 (-2,51)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Προέδρος Βουλής - Πρέσβης Αρμενίας

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Κύπρο Αρμεν Πετροσιάν, με τον οποίον συζήτησε θέματα που αφορούν την προώθηση της άριστης συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων της Αρμενίας και της Κύπρου τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση αντηλάγγησαν απόψεις πάνω σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [06] (Κ) ΓΟΔΗΣΥ - ΓΟΕΔΗ - Τρομοκρατία - Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού (Γ.Ο.ΔΗ.ΣΥ) και η Γυναικεία Οργάνωση των Ενωμένων Δημοκρατών (Γ.Ο.Ε.ΔΗ), καλούν τα μέλη τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση "Με ένα κερί και ένα λουλούδι για την ειρήνη", η οποία διοργανώνεται από όλες τις Γυναικείες Οργανώσεις της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο οργανώσεων, σκοπός της εκδήλωσης είναι η ηθική συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Αμερική, η καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται και η ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη και οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση Πεπραγμένων

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Προτεραιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατά τη νέα βουλευτική περίοδο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας, είναι η δουλειά στο διεθνή χώρο για προώθηση των κυπριακών θέσεων για υπεράσπιση αρχών και για να πείσουμε, εργαζόμενοι από κοινού με την εκτελεστική εξουσία, ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να στηρίζεται σε βασικές αρχές και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

    "Συνυφασμένο με τούτο", είπε ο κ. Χριστόφιας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση των πεπραγμένων της πέμπτης και της έκτακτης Συνόδου της έβδομης Περιόδου της Βουλής, "είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε ειδικά στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που να σχετίζεται με την προώθηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Κύπρος - Τρομοκρατία

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Η απόδοση της Κύπρου στο θέμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχει χαρακτηριστεί άριστη από διεθνή όργανα και εξεταστικές επιτροπές είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει τον κατάλογο "του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ" σύμφωνα με τον οποίον "η Κύπρος κατατάσσεται στην κατηγορία χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "δεν νομίζω οποιαδήποτε τέτοια κατάταξη μπορεί να βασίζεται είτε σε συγκεκριμένα δεδομένα είτε σε συγκεκριμένα στοιχεία", προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία "με τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των χωρών και σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε θέματα καταπολέμησης της προσπάθειας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος".

    Ταυτόχρονα, είπε, "δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι εκείνο που οι Αμερικανοί δεν ξεκαθάρισαν είναι κατά πόσον όταν αναφέρονται στην Κύπρο εννοούν όλη την Κύπρο συμπεριλαμβανομένων και των κατεχόμενων εδαφών μας", προσθέτοντας ότι "και η Τουρκία και τα κατεχόμενα εδάφη μας αποτελούν ένα τεράστιο εκτροφείο πάσης τρομοκρατίας, πάσης τρομοκρατικής δράσης και πάσης παρανομίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Πρέσβης ΗΠΑ

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Από χθες η κυπριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το ψήφισμα 1373 του Συμβουλίου Ασφαλείας για παγοποίηση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων τρομοκρατών. Σχετική επιστολή απεστάλη από την Κεντρική Τράπεζα σε όλες τις εμπορικές τράπεζες.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης προσθέτοντας ότι με "τη συγκεκριμένη απόφαση η Κύπρος έχει μπει στις χώρες που έχουν δείξει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο θέμα". Ο κ. Κληρίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, που επικεντρώθηκε στη διαμορφούμενη κατάσταση μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου και την ανάγκη για αναβάθμιση των κανονισμών ασφάλειας σε αεροδρόμια και λιμάνια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Φινλανδίας

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Το Κυπριακό, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εξελίξεις μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρέσβη της Φινλανδίας Pasi Patokallio.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του στη Φινλανδία, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του φινλανδικού Κοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υδρομετεωρολογικό Ετος

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Η συνολική βροχόπτωση στο υδρομετεωρολογικό έτος από την 1η Οκτωβρίου 2000 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2001, ήταν 467 χιλιοστά ή 93% της ετήσιας κανονικής βροχόπτωσης, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του υδρομετεωρολογικού έτους.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στο σύνολο των φραγμάτων είναι 24.7 εκ. κυβ. μέτρων ή το 9% της χωρητικότητας τους.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [12] (K) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανός Πρέσβης

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνησή του είναι πεπεισμένη πως η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μπάντλερ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον κ. Χριστόφια ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων "θα συνεχίσει αποφασιστικά να διαδραματίζει ένα σημαντικό και θετικό ρόλο" λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα για πάταξη της τρομοκρατίας, όπως το πάγωμα των οικονομικών πόρων της τρομοκρατίας, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως η Βουλή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έγκριση διεθνών συμβάσεων που αναφέρονται στην τρομοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εκθεση Φωτογραφίας

    ΚΥΠΕ - 03/10/2001

    Στο έργο και την προσφορά του Κύπριου φωτογράφου Γιώργου Λάνιτη στη φωτογραφική τέχνη, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στα εγκαίνια της Εκθεσης Φωτογραφίας του Γιώργου Λανίτη, που πραγματοποιήθηκαν στη γκαλερί Γκλόρια, στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ο Γιώργος Λανίτης "από τις παραδοσιακές τεχνικές με φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφικές πλάκες, πέρασε σε νέες τεχνοτροπίες πάντα όμως σεβόμενος την παράδοση", και πρόσθεσε ότι "δουλεύοντας πάνω σε παλιά και νέα αρνητικά, επεξεργάζεται την τέχνη και περνώντας μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, γράφει ακόμα με το φως".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 October 2001 - 17:46:04 UTC