Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο πεσόντων - Νάουσα
  • [02] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Μνημόσυνο πεσόντων 1974
  • [03] Πρόεδρος ΝΕΟ - Μνημόσυνο πεσόντων 1974
  • [04] Θεοδοσίου - Μνημόσυνο πεσόντων 1974
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Νάουσα - Πολιτιστική Κληρονομιά
  • [06] Αρχιεπίσκοπος - Αγνοούμενοι - Τιμητικές πλακέτες
  • [07] Πρόεδρος ΝΕΟ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] Οικολόγοι - Περδίκης - Εθνικό Συμβούλιο

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο πεσόντων - Νάουσα

    ΚΥΠΕ - 19/08/2001

    Η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι απαραίτητο να οδηγεί σε ένα ενωμένο κράτος και πρέπει να αποκλείει την όποια μορφή ένωσης διχοτόμησης ή απόσχισης, τόνισε σήμερα από την πόλη Νάουσα στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η Κύπρος δεν θα υποκύψει μπροστά σε πιθανά εκβιαστικά διλήμματα ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Μιλώντας στο μνημόσυνο πεσόντων της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος και της εισβολής, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της "Κυπριακής Εβδομάδας" στο Δήμο Νάουσας από το Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί σχέδια λύσης "μέσω των οποίων θα επιδιώκεται συγκερασμός ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας" και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και την ΕΕ να αντιδράσουν έντονα στις απειλές της Τουρκίας και να αποδώσουν ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Μνημόσυνο πεσόντων 1974

    ΚΥΠΕ - 19/08/2001

    Η Εκκλησία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στο δίκαιο αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, ανέφερε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων αποτελεί στίγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

    Μιλώντας μετά το μνημόσυνο των 26 Ελληνοκυπριών και τριών Ελλαδιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και των οποίων η ταυτότητα των λειψάνων αναγνωρίσθηκε με τη μέθοδο DNA, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία και του οποίου προέστη, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε "προς στους μεγάλους και ισχυρούς της γης, αλλά και προς τον οργανισμό των ΗΕ και προς τους άλλους διεθνείς οργανισμούς" ζητώντας "την αποτελεσματική παρέμβαση τους, ώστε να θελήσει επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί ειλικρινά για την επίλυση του όλου ανθρωπιστικού θέματος".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Μνημόσυνο πεσόντων 1974

    ΚΥΠΕ - 19/08/2001

    Επικρίνοντας την πολιτική του εφικτού για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού έθεσε το ερώτημα κατά πόσον, 27 χρόνια μετά το 1974 και τη θυσία των Ελλήνων, που επεχείρησαν να εμποδίσουν την εισβολή και να ανακόψουν την προέλαση των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων ο στόχος του αγώνα της κυπριακής ηγεσίας και του λαού παραμένει ο ίδιος με το δικό τους και εάν αυτός εξακολουθεί να είναι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Μιλώντας σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία μετά το μνημόσυνο των 26 Ελληνοκυπρίων και τριών Ελλαδιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και των οποίων η ταυτότητα των λειψάνων αναγνωρίσθηκε με τη μέθοδο DNA, ο κ. Κουτσού είπε ότι, "όπως το 1974 κάποιοι ανακάλυψαν τον όρο 'αναδίπλωση' για να κρύψουν τη φυγή της ντροπής και της προδοσίας, έτσι και μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανακάλυψαν τον όρο του 'εφικτού' για να καλύψουν το συμβιβασμό με την κατοχή και την εγκατάλειψη του αγώνα για λευτεριά".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Θεοδοσίου - Μνημόσυνο πεσόντων 1974

    ΚΥΠΕ - 19/08/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί με τη βοήθεια της πολιτείας και της Εκκλησίας μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοούμενων Νίκος Θεοδοσίου μιλώντας στο μνημόσυνο, που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία για τους 26 Ελληνοκυπρίους και τρεις Ελλαδίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και των οποίων η ταυτότητα των λειψάνων αναγνωρίσθηκε με τη μέθοδο DNA.

    Αργότερα σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι αναφορικά με τη διαδικασία ταυτοποίηση λειψάνων, "οι προσπάθειες του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας συνεχίζονται" και "φαίνεται να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια αποκατάστασης των οστών που φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου Μακεδονίτισσας και τα οποία είχαν καταστραφεί από λανθασμένη χρήση χημικών ουσιών σε παλαιότερη προσπάθεια συντήρησής τους" και εξέφρασε την ελπίδα ώστε και οι συγγενείς που δεν έδωσαν γενετικό υλικό να το πράξουν, για να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση λειψάνων άλλων 34 ατόμων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΔΝ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νάουσα - Πολιτιστική Κληρονομιά

    ΚΥΠΕ - 19/08/2001

    "Είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας, των διεθνών οργανισμών και του κάθε ανθρώπου αυτού του πλανήτη που υπερασπίζεται αρχές και αξίες να βοηθήσει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη κατεχόμενη Κύπρο" τόνισε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, που τελέσθηκαν σήμερα στην πόλη Νάουσα, της Ελλάδας.

    "Ως κυπριακή Βουλή" ανέφερε ο κ. Χριστόφιας "έχουμε αποταθεί επανειλημμένα σε διάφορα διεθνή βήματα, όπως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα Ηνωμένα Εθνη και τα Κοινοβούλια Ευρωπαϊκών και άλλων χωρών όμως πολύ λίγα αποκομίσαμε από αυτή μας τη προσπάθεια. Γι' αυτό θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε η διεθνής κοινή κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή" είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [06] (K) Αρχιεπίσκοπος - Αγνοούμενοι - Τιμητικές πλακέτες

    ΚΥΠΕ - 19/08/2001

    Θα πρέπει να γίνουν εκταφές για τυχόν ανεύρεση λειψάνων Ε/Κ και Ελλαδιτών πεσόντων του 1974 στα κατεχόμενα και να δοθούν στους δικούς τους, ανέφερε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας μετά τη τελετή απονομής τιμητικών πλακετών, που έγινε στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, στους συγγενείς των 29 ηρώων των οποίων τα λείψανα έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό είπε ότι προσωπικά είναι αντίθετος με μια λύση ομοσπονδίας και ειδικότερα της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εμμένουμε στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από την Κύπρο και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "και για τους Ελληνοκυπρίους και για τους Τουρκοκυπρίους".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Εθνικό Συμβούλιο

    KYΠΕ - 19/08/2001

    Την άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνέλθει μετά την επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για να αποφασίσει κατά πόσο θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε μια πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις του στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής μετά την τελετή απονομής τιμητικών πλακετών από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και τον ίδιο στους συγγενείς 29 ηρώων των οποίων τα λείψανα έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, ο κ. Κουτσού ερωτηθείς ανέφερε ότι "το εάν θα πάει ή όχι το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί το ίδιο να το συζητήσει και να το αποφασίσει" και εισηγήθηκε όπως, "μετά την επίσκεψη ντε Σότο (29 Αυγούστου), συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ενημερωθεί από τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις και εκεί" να ληφθεί σχετική απόφαση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Οικολόγοι - Περδίκης - Εθνικό Συμβούλιο

    ΚΥΠΕ - 19/08/2001

    Ως "άκαιρη" χαρακτήρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το κατά πόσο θα πρέπει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να συνοδεύσουν ή όχι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη για την πιθανολογούμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις του, στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, μετά την απονομή τιμητικών πλακετών στους συγγενείς των 29 ηρώων του 1974 των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, "έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη καμπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Εκθεση Πόος" και πρόσθεσε ότι "αλλιώς τα είχαμε πει στο Εθνικό Συμβούλιο και αλλιώς βλέπουμε να πολιτεύονται οι διάφοροι πολιτικοί".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 August 2001 - 12:02:07 UTC