Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΔΗ - ΓΓ ΚΠΕ
  • [02] ΕΣΚ - Γιουγκοσλαβία
  • [03] Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Αναστασία Ισαάκ
  • [04] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου
  • [05] Υπουργός Εμπορίου - EXPO 2000
  • [06] ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας
  • [07] Βασιλείου - ΕΕ – Κύπρος
  • [08] Ευρωβουλή - Τουρκία - Κύπρος
  • [09] Υπουργός Περιβάλλοντος - Ευρ. Οργανισμός Περιβάλλοντος

  • [01] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΔΗ - ΓΓ ΚΠΕ

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται αυτή την εποχή συναντήσεις με Τ/κ κόμματα και ειδικότερα με το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ), το οποίο "μέσα σε δύσκολες συνθήκες συντάσσεται για αναζήτηση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ", δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΠΕ, Ιζέτ Ιζτζάν, δήλωσε ότι το κυπριακό πρόβλημα έχει κρατήσει για μακρό χρονικό διάστημα και πρέπει να λυθεί, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε όλους να συνεργαστούν για επίτευξη ειρήνης.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [02] (Κ) ΕΣΚ - Γιουγκοσλαβία

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Γιουγκοσλαβία και οι δημοσιογράφοι έχουν αναλώσει όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα για δημοκρατία, διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση και ως εκ τούτου δικαιολογημένα μπορούν να είναι περήφανοι για τις δραστικές αλλαγές στη χώρα τους, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στους Προέδρους της Ενωσης Ανεξάρτητων Συντεχνιών Δημοσιογράφων και της Ανεξάρτητης Ενωσης Δημοσιογράφων, Branislav Canak και Gordana Susa.

    "Η ΕΣΚ χαίρεται μαζί σας για τον θρίαμβο στον αγώνα για δημοκρατία στη Γιουγκοσλαβία", σημειώνεται στην επιστολή της ΕΣΚ, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Ανδρέα Καννάουρου, ο οποίος τονίζει ότι αυτή η σπουδαία νίκη ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή στη χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Αναστασία Ισαάκ

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Παρέα με τον νοννό της Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο και τη σύζυγό του θα περάσει τις διακοπές της το ερχόμενο καλοκαίρι η μικρή Αναστασία Ισαάκ, θυγατέρα του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους το 1996 και την βάφτισε ο κ. Πάγκαλος εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Η Αναστασία συνάντησε σήμερα στη Λευκωσία τον Θεόδωρο Πάγκαλο και δέχθηκε με χαρά το δώρο που του είχε ζητήσει, το αυτοκίνητο της κούκλας Μπάρμπι. Ο νοννός της όμως της χάρισε μαζί με το αυτοκίνητο και μια Μπάρμπι ντυμένη με τη στολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ η οποία κρατάει μια ελληνική σημαία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, υπό την προεδρία των συμπροέδρων της Επιτροπής, Mechihld Rothe και Τάσσο Παπαδόπουλλο.

    Η σημερινή συνεδρίαση ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης, την προστασία του Ακάμα, τη ναυσιπλοϊα σε σχέση με τα απαράδεκτα απαγορευτικά μέτρα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, καθώς επίσης και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - EXPO 2000

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Το 1999 οι εξαγωγές μας προς τη Γερμανία έφθασαν τα 77 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, ενώ οι εισαγωγές μας από τη Γερμανία ανήλθαν στα 460 εκατομμύρια μάρκα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επίσημη τελετή για τον εορτασμό της 10ης Οκτωβρίου ως Ημέρας της Κύπρου, από τις Αρχές της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2000, η οποία διοργανώνεται στο Αννόβερο της Γερμανίας.

    Τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερούς μας εμπορικούς εταίρους, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο 250 χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες και ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τη θέση της Κύπρου ως διεθνές κέντρο επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Υπογράμμισε επίσης την έντονη παρουσία της Γερμανίας στην εμπορική ναυτιλία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Μια λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο θα είναι θνησιγενής και θα οδηγήσει σε μια κρίση, η οποία μπορεί να έχει βλαβερότατες συνέπειες, που θα μας κάνουν να νοσταλγήσουμε το στάτους κβο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, ύστερα από συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, πριν αναχωρήσει από τη Λευκωσία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ανησυχία "γιατί ο δρόμος που έχει ανοίξει μπορεί δυστυχώς να μας οδηγήσει σε νέες επίσημες προτάσεις ή ιδέες από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών πέραν και έξω από αυτά που αποτελούν τα σύνορα των δυνατοτήτων μας σε ό,τι αφορά στις υποχωρήσεις που ήδη έχουμε κάμει", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "θέλουμε ένα κράτος βιώσιμο, ένα κράτος το οποίο να μπορεί να καλύπτει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να μην είναι αύριο η οποιαδήποτε στρεβλωμένη λύση και εμπόδιο για να μπούμε στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ – Κύπρος

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Ως πολύ πετυχημένες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις, μέχρι το τέλος του 2001 θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα διάφορα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος μίλησε και στις εργασίες της 18ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Κύπρου, δήλωσε απόψε μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες πως "είναι έκδηλο ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο, στην πορεία προς την ένταξη και η ΕΕ προωθεί την ιδέα της διεύρυνσης χωρίς καμμία καθυστέρηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Ευρωβουλή - Τουρκία - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, ζητεί μεταξύ άλλων από την Αγκυρα, η πρόταση ψηφίσματος έκθεσης του Γάλλου ευρωβουλευτή Φιλίπ Μοριγιόν για την αίτηση προσχώρησης της Τουρκίας, που υιοθετήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

    Στην πρόταση ψηφίσματος, που αναμένεται να εξεταστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΒ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Περιβάλλοντος - Ευρ. Οργανισμός Περιβάλλοντος

    ΚΥΠΕ 10/10/2000

    Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος συμμετέχει πλέον η Κύπρος με υπογραφή συμφωνίας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντός Κώστας θεμιστοκλέους, κατά την επιστροφή του απόψε από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην ετήσια ανεπίσημη συνάντηση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος των 13 υποψηφίων χωρών.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πρόκειται για μια "σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο γιατί ακριβώς αυτός ο Οργανισμός της ΕΕ είναι ο πρώτος στον οποίο συμμετέχουμε χωρίς να έχουμε γίνει ακόμη μέλη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΙΤΣ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 10 October 2000 - 17:49:03 UTC