Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπριες γυναίκες - Ειρήνη - Φόρουμ στη Ρόδο
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη ΟΗΕ - Προσφώνηση
  • [04] ΡΑΛΛΥ ΚΥΠΡΟΣ 2000
  • [05] Νικαράγουα - Κύπριος Πρέσβης - Διαπιστευτήρια
  • [06] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κύπρου στην Ιταλία
  • [07] Ευρωβουλευτής - Κύπρος - Τουρκία
  • [08] Τάκης Χατζηδημητρίου - ΚΣΣΕ - Τύπος
  • [09] Βρετανός Ειδικός Απεσταλμένος - Κυπριακό
  • [10] Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Κυπριακό
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ
  • [12] ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [13] Φερχόιγκεν - ΕΕ - Διεύρυνση
  • [14] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τουρκία
  • [15] ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλιο - Βασιλείου

  • [01] (Κ) Κύπριες γυναίκες - Ειρήνη - Φόρουμ στη Ρόδο

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    Κύπριες δημιουργοί, μεταξύ των οποίων η λογοτέχνης και πρώην Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου και η ζωγράφος Δώρα Ορόντη Σάντου, βρίσκονται στην Ελλάδα για να συμμετέχουν στο 1ο Διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη, που συνδιοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και ο Δήμος Ροδίων, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και τη συμμετοχή του Πανμεσογειακού Δικτύου Γυναικών Δημιουργών FAM (Femme-Art-Mediterranee).

    Το Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν γυναίκες δημιουργοί από 25 χώρες της Μεσογείου, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού κινήματος για την προώθηση του "Πολιτισμού της Ειρήνης", αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     375.15 ( 3.59)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £27,192,696
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  6,052,745  468.81 ( 3.40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  1,622.598  267.42 ( 2.47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    241,001  223.42 ( 2.52)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £    598,138  122.39 ( 1.22)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,190,494  303.20 ( 2.69)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  1,124,791  123.21 ( 3.30)
    Αλλες Εταιρείες          £ 15,301,460  423.07 ( 5.15)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη ΟΗΕ - Προσφώνηση

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 22:00 ΩΡΑ ΚΥΠΡΟΥ

    Ως το πιο χτυπητό παράδειγμα της αποτυχίας στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ύβρη προς τη διεθνή κοινότητα χαρακτήρισε το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με καλή θέληση και αποφασιστικότητα για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης εντός των παραμέτρων που εγκαθιδρύθηκαν από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε προσφώνησή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία, ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους να συνεργαστούν στον αγώνα για τερματισμό της αγωνίας και αβεβαιότητας των συγγενών του καθενός και όλων των αγνοουμένων και να πάρουν συντονισμένα μέτρα ώστε πρακτικές και πολιτικές που οδηγούν σε αγνοούμενους και εξαφανισθέντες να μην συγχωρούνται από τη διεθνή κοινότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] ΡΑΛΛΥ ΚΥΠΡΟΣ 2000

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ενός από τα πλέον σημαντικά αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Ολες οι ομάδες και οι οδηγοί που θα λάβουν μέρος στο Ράλλυ Κύπρος 2000, η αυλαία του οποίου ανοίγει την Παρασκευή στις 8 το πρωί στη Λεμεσό, βρίσκονται από μέρες στην Κύπρο, και με πυρετώδεις προετοιμασίες εργάζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα.

    Το Ράλλυ Κύπρος, που για πρώτη φορά περιλαμβάνεται στο ημερολογίο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIA, έχει ήδη συγκεντρώσει την προσοχή του φίλαθλου κοινού, του κόσμου του μηχανοκίνητου αθλήματος, ενώ παράλληλα έχει δώσει "σάρκα και οστά" στις προσδοκίες και στις προσπάθειες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και όλων των παραγόντων που συνέτειναν ώστε η Κύπρος να αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια αθλητική σκηνή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Νικαράγουα - Κύπριος Πρέσβης - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ 06/09/2000

    Η Νικαράγουα, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αρνόλντο Αλεμάν Λακάγιο, υποστηρίζει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η θέση αυτή παραμένει αναλλοίωτη.

    Ο κ. Αλεμάν προέβη στην πιο πάνω δήλωση, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερης συνομιλίας που ακολούθησε την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Πρέσβη της Κύπρου στο Μεξικό Αντώνη Τουμαζή και αποδεχόμενος πρόσκληση του Πρέσβη - εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη - να επισκεφθεί την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Διαπιστευτήρια Πρέσβη Κύπρου στην Ιταλία

    ΚΥΠΕ 06/09/2000

    Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας Κάρλο Αζέγλιο Τσιάμπι.

    Ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τον Ιταλό Πρόεδρο για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και διαβεβαίωσε τον κ. Τσιάμπι ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη λύσης, μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Ευρωβουλευτής - Κύπρος - Τουρκία

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    Την ανάγκη να εργαστεί η Τουρκία προς επίλυση του Κυπριακού ώστε να δοθεί τέλος στην αδιανόητη για τα σημερινά δεδομένα διαίρεση του νησιού, επεσήμανε χθες σε παρέμβασή του ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Φιλίπ Μοριγιόν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στα πλαίσια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο.

    Ο κ. Μοριγιόν, ο οποίος είναι ο εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, στην παρέμβασή του είπε ότι η Ευρώπη, έχοντας συνείδηση του γεγονότος ότι η διαφοροποίησή της αποτελεί τον πλούτο της, είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει αυτή την ανάγκη ταυτότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - ΚΣΣΕ - Τύπος

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    Ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων, που έλαβαν μέρος στην ακρόαση με θέμα "Η Ελευθερία της Εκφρασης στην Ευρώπη", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους διωκόμενους Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και εισηγήθηκαν διάφορα μέτρα συμπαράστασης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Βρετανός Ειδικός Απεσταλμένος - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ φθάνει την προσεχή Κυριακή στη Νέα Υόρκη, όπου δύο μέρες αργότερα αρχίζει ο νέος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο Σερ Ντέιβιντ θα έχει συναντήσεις με όλους του κύριους πρωταγωνιστές στο Κυπριακό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ διπλωματική πηγή, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 6/09/2000

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 20:00

    Δεν υπάρχουν πλέον "περιθώρια για περαιτέρω υποχωρήσεις" στο Κυπριακό, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, επισημαίνοντας ότι "έχουμε ήδη υπερβεί τα όρια ασφαλείας".

    Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών για το Δώρο Λοϊζου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα παρακαθήσουμε σε συνομιλίες αν στο τραπέζι βρίσκεται εκ μέρους του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πρόταση για δύο χωριστά κράτη και συνομοσπονδία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ - 06/09/00

    Φιλοφρονητική χαρακτηρίζουν, πηγές των ΗΕ τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σημειώνοντας ότι ο Κόφι Ανάν προσβλέπει στη συνέχιση των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές των ΗΕ, ο κ. Ανάν είχε χθες φιλοφρονητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη με την ευκαιρία της συμμετοχής του Προέδρου στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [12] (Κ) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Παγκύπριο Συνέδριο

    ΚΥΠΕ - 06/09/00

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε σήμερα να αποδεχθεί εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για αναβολή του Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, που ήταν προγραμματισμένο για τις 23 - 24 Σεπτεμβρίου, και ορίσθηκε να διεξαχθεί στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2000.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, μετά το πέρας της συνεδρίας, η απόφαση ήταν ομόφωνη πλην κάποιων επιφυλάξεων που ακούσθηκαν για το γεγονός ότι οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με την ημερομηνία πραγματοποίησης της "Πορείας της Μόρφου" και του ενδεχομένου κάποιοι σύνεδροι να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Φερχόιγκεν - ΕΕ - Διεύρυνση

    ΚΥΠΕ - 06/09/00

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) είναι αναγκαία, χρήσιμη και μη αναστρέψιμη, τόνισε ο Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήλθε σήμερα στο Στρασβούργο όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (2/9/00) με την οποία εμφανιζόταν να ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στη Γερμανία, για το θέμα της Διεύρυνσης.

    Με την ευκαιρία, ο Επίτροπος υποστήριξε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της εργάζονται κατά τρόπον ώστε η ενταξιακή διαδικασία να προχωρήσει απρόσκοπτα και με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς. Επιθυμούμε την ενίσχυση της ενταξιακής διαδικασίας ώστε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, συνέχισε ο Κοινοτικός Επίτροπος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 06/09/00

    Τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κουρδικό, στην κατάργηση της θανατικής ποινής και διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας των μειονοτήτων, καθώς και στη μη ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, ιδίως σε σεισμογενείς περιοχές, υπογραμμίζει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα στο Στρασβούργο ενόψει της έγκρισης κανονισμού του Συμβουλίου της ΕΕ, που αφορά την ανάληψη δράσης με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τουρκίας.

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε στη βάση έκθεσης του Γάλλου Ευρωβουλευτή Φιλίπ Μοριγιόν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [15] (Κ) ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλιο - Βασιλείου

    KYΠΕ – 06/09/00

    Την ανάγκη επίδειξης "υπομονής" και "επιμονής στις θέσεις μας" για το Κυπριακό μπροστά στην αδιαλλαξία της Αγκυρας και του Ντενκτάς, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, πριν τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

    "Η σημερινή συνεδρίαση", είπε ο κ. Βασιλείου, "που είναι η πρώτη ύστερα από την περίοδο της ασθένειάς μου, ως στόχο έχει να εξετάσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως να διαμορφώσει τους στόχους μας σε σχέση με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές". ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 September 2000 - 17:46:07 UTC