Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Νόμος - Ψηφοφορία - ΧΑΚ - Ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Δημοσιεύματα - Δήλωση
  • [03] Βουλή - Εκτακτη Ολομέλεια - ΧΑΚ - Αναβολή ψηφοφορίας
  • [04] Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα - Κύπρος - Δόγμα
  • [05] Κατοικίδια - Καραντίνα - Βρετανία - Κύπρος
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος Κοινοπολιτείας
  • [07] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΑΤΗΚ - Ελευθεροποίηση
  • [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Ιρλανδία
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [11] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - ΧΑΚ - Βουλή - Νομοσχέδια
  • [12] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Βουλή - Αναπομπή

  • [01] (Κ) Βουλή - Νόμος - Ψηφοφορία - ΧΑΚ - Ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί

    ΚΥΠΕ - 02/08/2000

    Εληξε πριν από λίγο η ψηφοφορία του νόμου για την εισαγωγή εταιρειών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο ΧΑΚ. Κατά διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσπωος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία του αναπεμφθέντος νόμου έτσι ώστε να αρθούν οι δυσκολίες σε προβλήματα που επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην αναπομπή του νόμου.

    Υστερα από συζήτηση που διήρκησε 2 ώρες, αποφασίστηκε να διεξαχθεί συζήτηση επί της ουσίας της αναπομπής και στην ψηφοφορία που ακολούθησε 27 βουλευτές ψήφισαν κατά της αναπομπής ενώ υπήρξαν 18 αποχές. Κανένας βουλευτής ψήφισε υπέρ της αναπομπής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δημοσιεύματα - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 02/08/2000

    Τη σημαντική βοήθεια που του προσφέρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι βρίσκονται στη Γενεύη, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε δήλωσή του την οποία ανέγνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Με αφορμή δημοσιεύματα σε κυπριακά ΜΜΕ που τέθηκαν ενώπιόν του, στα οποία γίνονται "απρεπή υπαινιγμοί" αναφορικά με την παρουσία μελών του Εθνικού Συμβουλίου και συνεργατών του, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαψεύδει το ύψος της δαπάνης που αναφέρεται στα δημοσιεύματα και τονίζει ότι και αν ακόμη ήταν ορθό δεν θα έπρεπε να δημιουργείται θέμα λόγω του ότι στη Γενεύη συζητείται το μέλλον της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] Κ) Βουλή - Εκτακτη Ολομέλεια - ΧΑΚ - Αναβολή ψηφοφορίας

    ΚΥΠΕ 2/08/2000

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, ψήφισε υπέρ της αναβολής της συζήτησης των Νομοσχεδίων και των Προτάσεων Νόμου που προέβλεπαν τη ρύθμιση λεπτομερειών του θεσμού της προσφοράς προς το κοινό τίτλων δημόσιων εταιρειών με δημόσια πρόσκληση, καθώς και τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης δημόσιων εταιρειών για είσοδό τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    Κατά τη διάρκεια μακράς συζήτησης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκαν στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί στη λειτουργία του χρηματιστηριακού θεσμού και εισηγήθηκαν αναβολή της ψήφισης των εκκρεμούντων νομοθετημάτων, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη μελέτη και κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων που θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και δυσλειτουργιών του ΧΑΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [04] (K) Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα - Κύπρος - Δόγμα

    ΚΥΠΕ 2/08/2000

    Θέματα που εμπίπτουν στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενώ έγινε ενημέρωση αναφορικά με τις επαφές του κ. Χάσικου στις Βρυξέλλες με τον Υπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέ Σολάνα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χάσικος, ο οποίος επέστρεψε σήμερα από την Αθήνα, ερωτηθείς είπε ότι η απάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ ότι η Κύπρος δεν αποτελεί κοινό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Τουρκία, ήταν κάθετη και απόλυτα καθαρή για το "ποια είναι η θέση της Ελλάδας και πώς αντιμετωπίζει την Τουρκία σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία" και πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα "αυτή η πορεία περνά μέσα από την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Κατοικίδια - Καραντίνα - Βρετανία - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 2/08/2000

    Σχέδιο το οποίο επιτρέπει την είσοδο κατοικιδίων ζώων στη Βρετανία χωρίς την ανάγκη να τεθούν σε καραντίνα έξι μηνών, εφόσον ικανοποιούν ορισμένους όρους, πρόκειται να επεκταθεί σε 15 χώρες απαλλαγμένες από την ασθένεια της λύσσας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, το "Pet Travel Scheme", που επιτρέπει την είσοδο στη Βρετανία ορισμένων σκύλων και γάτων, το Σχέδιο εγκαινιάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου φέτος και είχε μεγάλη επιτυχία και αναφέρει ότι σε πάνω από πέντε χιλιάδες κατοικίδια ζώα επετράπη η είσοδος στη Βρετανία χωρίς την ανάγκη να τεθούν σε καραντίνα και το Σχέδιο εφαρμόζεται τώρα σε 22 χώρες της δυτικής Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [06] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος Κοινοπολιτείας

    ΚΥΠΕ 2/08/2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με τον εκπρόσωπο της Κοινοπολιτείας για το Κυπριακό κ. Shriniwasan, τον οποίο ενημέρωσε για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και τις διάφορες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η Ε/κ αποστολή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΑΤΗΚ - Ελευθεροποίηση

    ΚΥΠΕ 2/08/2000

    Η ταχύτερη ελευθεροποίηση της αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αποτελεί την κυβερνητική θέση και πολιτική, υπογράμμισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Ευστάθιο Παπαδάκη και τα μέλη του Συμβουλίου, εκφράζοντας την ευχή ότι μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για τη μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η ελευθεροποίηση της αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχει στόχο "να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη και καταναλωτή επιλογές", προσθέτοντας ότι "επαναλάβαμε την προσέγγισή μας πως η ελευθεροποίηση δεν είναι κίνδυνος αλλά ευκαιρία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 2/08/2000

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας των συνομιλιών μέχρι το Σεπτέμβριο που συμφωνήθηκε ήδη από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ισχύει και δεσμεύει την Ε/κ πλευρά.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ακόμα ότι η Ε/κ πλευρά θα χαιρέτιζε ρήξη αδιεξόδου έστω και σε μερικά σημεία, αλλά εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο είναι εφικτό να αναμένει κάποιος ότι μπορεί να υπάρξει γενική και πλήρης ρήξη του αδιεξόδου μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των συνομιλιών, την Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Ιρλανδία

    ΚΥΠΕ 2/08/2000

    Το θέμα της ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος από την Ιρλανδία συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη με τον Πρέσβη της Κύπρου στο Δουβλίνο Νίκο Αιμιλίου.

    Οπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αφίξεις από την Ιρλανδία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 23% και διαπιστώθηκε ότι εάν η κίνηση συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος του χρόνου, το σύνολο των αφίξεων από την Ιρλανδία το 2000 θα προσεγγίσει τις 40 χιλιάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 02-08-2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι έγινε καλή δουλειά κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσθέτοντας ότι είναι ικανοποιημένος που διεξάγονται οι συνομιλίες.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "έγινε καλή δουλειά", ενώ σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος με το ρυθμό που διεξάγονται οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, είπε: "Ως άνθρωπος που θέλει σύντομα λύση του Κυπριακού, είμαι ευτυχής που συνομιλούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - ΧΑΚ - Βουλή - Νομοσχέδια

    ΚΥΠΕ - 02/08/2000

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση της Βουλής για αναβολή της συζήτησης των νομοσχεδίων που αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), την οποία χαρακτηρίζει "την ορθότερη υπό τις περιστάσεις".

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα σημειώνει ότι επεσήμανε "φορτικά τις τελευταίες ημέρες ότι τα υπό συζήτηση νομοσχέδια είναι δυνατό να έχουν απρόβλεπτες και πιθανώς αρνητικές συνέπειες υπό τις συνθήκες που σήμερα επικρατούν στο ΧΑΚ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Βουλή - Αναπομπή

    ΚΥΠΕ - 02/08/2000

    Με ικανοποίηση σημειώνει η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου την απόρριψη από τη Βουλή της αναπομπής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας του νόμου για την εισαγωγή τηλεοπτικών σταθμών στο ΧΑΚ.

    Με ανακοίνωσή της, η Επαλξη αναφέρει ότι "η μια πλευρά της δραστηριότητας των ΜΜΕ είναι επιχειρηματική και συνεπώς η μη απόλαυση από μια κατηγορία επιχειρήσεων των θεσμικών δυνατοτήτων θα αποτελούσε δυσμενή διάκριση έναντι των άλλων επιχειρήσεων, πράγμα ανακόλουθο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 August 2000 - 17:46:06 UTC