Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΕΛ - Αρότης - Χριστόφιας
  • [02] Σιάτλ - ΠΟΕ - Δραστηριότητες Ρολάνδη
  • [03] Κυπριανού - Εξήλθε από το Νοσοκομείο
  • [04] Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [05] Δήμου - Λυντζεράκος - Αμυνα
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί αξιωματούχοι
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Ακιουγιου - Επιστολή
  • [08] Υπουργός Οικονομικών - Αναχώρηση
  • [09] ΧΑΚ - Προσωρινή αναστολή
  • [10] Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [11] Κυπριανού - Νοσοκομείο - Εξοδος
  • [12] Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα - Πρωτόκολλο
  • [13] Τράπεζα Κύπρου - Ημερολόγιο 2000
  • [14] Σημίτης - Λιπόνεν - Κύπρος
  • [15] Αλβάρο ντε Σότο - Κυπριακό - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [16] Υπουργός Εργασίας - Μέρα Ατόμων με Αναπηρίες

  • [01] ΑΚΕΛ - Αρότης - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ απορρίπτει τη σημερινή δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σπύρου Αρότη ότι η ηγεσία του κόμματος δρομολογεί από τώρα προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές και με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι διαπιστώσεις τόσο του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια όσο και της Κεντρικής Επιτροπής "διατυπώνονται εδώ και πάρα πολύ καιρό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτούν ότι έχουν σχέση με τις όποιες εκλογές".

    Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ προσθέτει ότι ο κ. Αρότης "δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και σίγουρα δεν έχει παρακολουθήσει τις δηλώσεις" του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας πως αν ο κ. Αρότης παρακολουθούσε τις δηλώσεις αλλά και τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής θα διαπίστωνε ότι το ΑΚΕΛ "άγχεται και αγωνιά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [02] Σιάτλ - ΠΟΕ - Δραστηριότητες Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στις εργασίες της ολομέλειας της Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που διεξάγεται στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέστη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας έλαβαν μέρος σε ομάδες εργασίας όπου συζητούνται τα θέματα που θα συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων του Νέου Γύρου της Χιλιετίας.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [03] Κυπριανού - Εξήλθε από το Νοσοκομείο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξήλθε στις 16:40 από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Κατά την έξοδό του, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν κι ευχήθηκε να πάνε όλα καλά στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, που αρχίζουν αύριο στη Νέα Υόρκη, καθώς και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην κατηγορηματική δήλωση ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ απαντώντας προχθές σε ερωτήσεις Βρετανών βουλευτών, στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κληθείς να σχολιάσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ υπό το φως της σημερινής διαίρεσης του νησιού, ο κ. Κουκ, αφού αναφέρθηκε στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε ότι "η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και καμιά χώρα δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ενταξη τρίτης χώρας στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] Δήμου - Λυντζεράκος - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το αντιαεροπορικό σύστημα S300 θα χρησιμοποιηθεί για την άμυνα τη Κύπρου εάν χρειαστεί, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημήτρης Λυντζεράκος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Αρχηγού του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Δημήτρη Δήμου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση των επικεφαλής των δύο Επιτελείων στο ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι η επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας "στους τομείς της αεροπορίας και σε πιο διευρυμένους τομείς ούτως ώστε να προχωρήσουμε το πνεύμα αυτό της καλής συνεργασίας που ήδη έχουμε αλλά θέλουμε να είναι άριστο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί αξιωματούχοι

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,02/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Δείπνο εργασίας με Αμερικανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στο Κυπριακό προγραμματίζεται να έχει απόψε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Στο δείπνο στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να παρακαθήσουν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, ο συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και ο Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Ακιουγιου - Επιστολή

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τους "θανάσιμους κινδύνους" που εγκυμονεί η ανέγερση πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακιουγιου, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε επιστολή του προς τους προέδρους κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μεσογειακών χωρών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

    Στην επιστολή του, ο κ. Κυπριανού καλεί τους προέδρους των κοινοβουλίων "να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα" και αναφέρει ότι "η περιοχή του Ακιουγιου είναι σεισμογενής κι εγκυμονεί κινδύνους πυρηνικής καταστροφής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Υπουργός Οικονομικών - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επιβολή τέλους 1% πάνω στης χρηματιστηριακές πράξεις.

    Ο κ. Κληρίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, όπου, όπως είπε, θα μιλήσει τη Δευτέρα σε σεμινάριο για προώθηση των επενδύσεων στην Κύπρο, που διοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] ΧΑΚ - Προσωρινή αναστολή

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την τριήμερη αναστολή της εμπορίας αξιών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) την ερχόμενη εβδομάδα, αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, λόγω της εισαγωγής νέου συστήματος συναλλαγών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΚ, το Συμβούλιο "αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της εμπορίας αξιών στο Χρηματιστήριο από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 1999 μέχρι και την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 1999 βάση του άρθρου 29(1) των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Κύπρου Νόμο λόγω της εισαγωγής νέου συστήματος συναλλαγών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] Κυπριανού - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι δεν ακολουθεί ποτέ "πολιτική κλούβας" και πρόσθεσε ότι ούτε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ούτε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης του ζήτησαν να λάβει "ευθύνες" αλλά "η συνείδησή" του.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε να "πάνε όλα καλά στη Νέα Υόρκη" και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι προσθέτοντας ότι "με την ίδια ειλικρίνεια που εκάκισα και επέκρινα, με την ίδια ειλικρίνεια" πρώτος απ'όλους "θα τα χαιρετίσω".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [11] Κυπριανού - Νοσοκομείο - Εξοδος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συγκινημένος και ευχαριστώντας όλους, επώνυμους και ανώνυμους, που του συμπαραστάθηκαν στη δοκιμασία του στις δέκα ημέρες που νοσηλευόταν στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αλλά και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό εξήλθε γύρω στις 4.40 το απόγευμα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν για τον ίδιο πολύ σημαντικό "ο ζήλος" με τον οποίο το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, αντιμετώπισε τα προβλήματα υγείας που είχε.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [12] Κύπρος - Ανθρώπινα δικαιώματα - Πρωτόκολλο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος υπέγραψε σήμερα το Πρωτόκολλο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών που διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των αλλοδαπών σε διαδικαστικές εγγυήσεις σε περίπτωση απέλασης από την επικράτεια ενός κράτους και το δικαίωμα καταδικασθέντος σε αναθεώρηση της ποινής του από πιο ανώτερο δικαστήριο.

    Διασφαλίζει, επίσης, το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση δικαστικού λάθους, απαγόρευση δίκης ή τιμωρίας κατόπιν ποινικής διαδικασίας ενός προσώπου για δεύτερη φορά για αδίκημα για το οποίο έχει ήδη αθωωθεί ή καταδικαστεί, και ισότητα δικαιωμάτων κι ευθυνών των συζύγων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [13] Τράπεζα Κύπρου - Ημερολόγιο 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το μακραίωνο πολιτισμό της Κύπρου και ιδιαίτερα την πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται ή προέρχεται από τα κατεχόμενα εδάφη μας, προβάλλει το ημερολόγιο 2000 μ.Χ που εξέδωσε η Τράπεζα Κύπρου.

    Το ημερολόγιο (τοίχου, γραφείου, τσέπης), που παρουσιάστηκε απόψε από το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, τιτλοφορείται "Η του Χριστού Γέννησις", Απεικονίσεις της Γεννήσεως του Χριστού στη Βυζαντινή Τέχνη της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [14] Σημίτης - Λιπόνεν - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,02/12/1999 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ, εάν δεν ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Αθήνας στο Κυπριακό και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πλαισιώνουν την τουρκική υποψηφιότητα.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε συνάντησή του σήμερα στην Αθήνα με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Παάβο Λίπονεν.

    Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός δήλωσε για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου πως "συμφωνούμε όλοι ότι αποτελεί κάτι μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, ότι κανένα τρίτο μέρος δεν θα παρεμποδίσει την πιθανότητα ένταξης της Κύπρου", προσθέτοντας ότι "φυσικά η λύση (του Κυπριακού) θα διευκόλυνε πιθανόν τη διαδικασία, αλλά επί της ουσίας αυτό είναι θέμα της ΕΕ με την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΦΖ/ΓΠ)

    [15] Αλβάρο ντε Σότο - Κυπριακό - Συνέντευξη Τύπου (1)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,02/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Δεν αναμένεται να υπάρξουν συμφωνίες σε ουσιαστικά θέματα κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος ανέφερε πως οι συνομιλίες αναμένεται να λήξουν γύρω στις 15 Δεκεμβρίου και ότι στη διάρκειά τους ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Νενκτάς δεν θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

    Ο Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης πως ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Αλφρεντ Μόουζες θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με το ΓΓ του ΟΗΕ για να του μεταφέρει επιστολή του Προέδρου Κλίντον, ενώ είπε πως ο Κόφι Ανάν ελπίζει πως κατά τις συνομιλίες θα τεθούν τα ουσιαστικά θέματα τα οποία καθόρισε ως την ασφάλεια, την κατανομή εξουσιών, τις περιουσίες και το εδαφικό.

    Οπως είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, σήμερα ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και για την αυριανή έναρξη των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [16] Υπουργός Εργασίας - Μέρα Ατόμων με Αναπηρίες

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες προωθείται από το κράτος με μια σειρά μέτρων όπως η θέσπιση νομοθεσιών και η λειτουργία σχεδίων και προγραμμάτων προς όφελος των ατόμων αυτών, αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας σε μήνυμά του για την Διεθνή Μέρα για Ατομα με Αναπηρίες.

    Οπως αναφέρει ο κ. Μουσιούττας κατά τον τελευταίο χρόνο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνέβαλε σημαντικά στην παροχή ίσων ευκαιριών στα άτομα με αναπηρίες, όπως τα σχέδια επαγγελματικής αποκατάστασης, σχέδια οικονομικής βοήθειας για αγορά οργάνων ή βοηθημάτων και αγορά τροχοκαθίσματος και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 2 December 1999 - 21:46:18 UTC