Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ
  • [02] Γυναικεία Κίνηση "Επιστροφή" - Εκδηλώσεις
  • [03] ΕΔΕΚ - Ετζεβίτ
  • [04] Εκπρόσωπος - Μητσοτάκης - Τσουδερού
  • [05] Κυπριακό - Σύνοδος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • [06] Κυπριανού - Διάσκεψη Τύπου
  • [07] Ελληνική Τράπεζα - ΧΑΚ
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα
  • [09] Σοφοκλείδης - Επιστολή - Πρέσβης Τουρκίας
  • [10] Κυριακίδης - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [11] ΕΔΕΚ - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Αγνοούμενοι
  • [13] Αναστασιάδης - Αγνοούμενοι

  • [01] Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι δηλώσεις Μπουλέντ Ετζεβίτ για συνομοσπονδία "οδηγούν την πρωτοβουλία που πρόκειται να αναληφθεί σε αδιέξοδο, εκτός αν μετακινηθεί από αυτές η τουρκική πλευρά", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης.

    Σημείωσε ότι οι θέσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και γενικά της τουρκικής πλευράς για συνομοσπονδία "πρέπει να προβληματίσουν τον ΟΗΕ και όσους ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού",

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Γυναικεία Κίνηση "Επιστροφή" - Εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διοργάνωση νέας δυναμικής εκδήλωσης στις αρχές του φθινοπώρου, ενόψει της πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, εξήγγειλε σήμερα η Γυναικεία Κίνηση "Επιστροφή", διευκρινίζοντας ότι η μορφή της εκδήλωσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί κι ότι δεν θα είναι κατ' ανάγκη μια νέα πορεία όπως αυτή που οργάνωσε το 1989.

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την πορεία του Αγίου Κασιανού, κατά την οποία οι Τούρκοι είχαν πάρει αιχμάλωτες 98 γυναίκες και 10 άνδρες, η Κίνηση ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ανοίξει λογαριασμό και διέθεσε επτά από τις δέκα χιλιάδες λίρες που συγκέντρωσε τότε για αναπαλαίωση της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται ερημωμένο και συλημένο από τους Τούρκους, στην αυλή του δημοτικού του Αγίου Κασιανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] ΕΔΕΚ - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αμεση ανάληψη εκστρατείας, στην οποία θα αναλυθούν οι τουρκικές θέσεις και θα ζητηθούν αντιδράσεις προς αυτή την προκλητική στάση, εισηγείται η ΕΔΕΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ αναφορικά με το ψευδοκράτος.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, "ο Ετζεβίτ δολοφονεί και την τελευταία πιθανότητα διαλόγου".

    Προσθέτει ότι οι δηλώσεις του Ετζεβίτ υπενθυμίζουν προηγούμενες δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι "η Κύπρος αποτελεί εγχειρίδιο στο υπογάστριο της Τουρκίας και ότι αν ακόμα δεν υπήρχε ούτε ένας Τ/Κ, η Τουρκία θα είχε δικαίωμα να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος - Μητσοτάκης - Τσουδερού

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) είναι σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι το δόγμα του ΕΑΧ ζημιώνει την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και της Ελλάδας, ο κ. Σερέζης είπε ότι αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κυπριακό - Σύνοδος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη βαθιά ανησυχία τους από το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και 25 χρόνια συνιστώντας μια ανοικτή πληγή για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και κίνδυνο για την ειρήνη στην περιοχή, εξέφρασαν τα κόμματα που συμμετείχαν στην 16η Σύνοδο του Φόρουμ της νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από τις 18 - 22 Ιουλίου.

    Σε διακήρυξή τους για το Κυπριακό, τα κόμματα εκφράζουν την "ισχυρή πεποίθηση ότι το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να λυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα και με διαδιακασίες που θα βρίσκονται στα πλαίσια των ΗΕ" και θεωρούν πως η λύση πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, του διεθνούς νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [06] Κυπριανού - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι έπρεπε προ πολλού καιρού να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα την προληπτική διπλωματία.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου και αναφερόμενος στην παρούσα φάση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως "αυτή την ώρα οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι", επισημαίνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να φύγουμε από τη βάση των συνομιλιών που είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] Ελληνική Τράπεζα - ΧΑΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πρόταση για την απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής Λτδ ανακοίνωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) η Ελληνική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με γραπτό ανακοινωθέν της Ελληνικής Τράπεζας, ο κύριος μέτοχος της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής, Χένρι Σιαλχούμπ, που κατέχει πέραν του 60 τοις εκατόν του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής έχει ήδη πωλήσει τις μετοχές του προς την Ελληνική Τράπεζα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού θα συναντηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελλάδας Κωστή Στεφανόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Ο κ. Κυπριανού θα μεταβεί στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Ιταλία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] Σοφοκλείδης - Επιστολή - Πρέσβης Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στο εθνικό ξεκαθάρισμα που προέβη η Τουρκία στην Κύπρο το 1974 αναφέρεται σε επιστολή του προς τον Τούρκο Πρέσβη στη Βρετανία Οζντέμ Σανμπέρκ, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας Χάρης Σοφοκλείδης.

    Στην επιστολή, ο κ. Σοφοκλείδης αναφέρει ότι "το 1974 η Τουρκία διενήργησε εθνικό ξεκαθάρισμα στην Κύπρο" και προσθέτει "το 1999 η Τουρκία συμμετείχε στον τερματισμό του εθνικού ξεκαθαρίσματος στη Γιουγκοσλαβία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] Κυριακίδης - Κυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ετος επίδοσης για το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών ήταν το 1998, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ Τάκης Κυριακίδης, μιλώντας κατά την 52η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

    Οπως είπε ο κ. Κυριακίδης, τα κέρδη του Συγκροτήματος πριν τη φορολογία έφθασαν τα 10 εκατομμύρια λίρες το 1998 σε σύγκριση με ζημιά 3,2 εκατομμυρίων το 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [11] ΕΔΕΚ - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό αναμένεται να εγείρει αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Βιέννη μεταξύ 22 - 23 Ιουλίου.

    Η Διάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος πολλοί πρωθυπουργοί και ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, θα ασχοληθεί με τους τρόπους εμπέδωσης της δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή ως και της οικονομικής ενίσχυσης των λαών και των χωρών των Βαλκανίων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τους αγνοούμενους.

    Στο χαιρετισμό, τον οποίον ανέγνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας για τους αγνοούμενους, στην οποία κατέληξε με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς Ντενκτάς στις 31 Ιουλίου 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [13] Αναστασιάδης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,21/07/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει στο θέμα των αγνοουμένων, εξέφασε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Οδρόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης η δραστηριότητα της Επιτροπής "στόχο έχει να συντηρήσει άσβεστη τη μνήμη και ζωντανή τη θέληση για να οδηγηθεί το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων σε μια δίκαιη διευθέτηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 July 1999 - 18:46:08 UTC