Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασιλείου - Ανασχηματισμός - Σοσιαλδημοκρατία
  • [02] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Προέδρου - Πάγκαλος
  • [03] Κατσουρίδης - Δολοφονία Σάββα
  • [04] Κατσουρίδης - Διάσκεψη Κληρίδη
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [06] Εκπρόσωπος - Αμερικανικά σενάρια - Κυπριακό
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Σημίτης
  • [09] Νέος Ουκρανός πρέσβης - Διαπιστευτήρια
  • [10] Νέος Πρέσβης Μολδαβίας - Διαπιστευτήρια
  • [11] Οικολόγοι - Συνέντευξη Τύπου
  • [12] ΔΗΚΟ - Δολοφονία Σάββα
  • [13] Κυπριανού - Διάσκεψη Κληρίδη
  • [14] 25η Μαρτίου - Παρελάσεις
  • [15] ΝΕΟ - Διάσκεψη Κληρίδη
  • [16] Σολωμής - Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης
  • [17] Υπουργός Παιδείας - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ομογένεια
  • [18] Σύλληψη - Δολοφονία
  • [19] Λεμεσός - Διαμαρτυρία πολιτών - Δολοφονία
  • [20] ΝΕΟ - Δολοφονία Σάββα
  • [21] Πρόεδρος Κληρίδης - Δολοφονία

  • [01] Βασιλείου - Ανασχηματισμός - Σοσιαλδημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η θέση των Ενωμένων Δημοκρατών για ευρύτερο ανασχηματισμό υπήρχε και υπάρχει, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Βασιλείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

    Ο κ. Βασιλείου αρνήθηκε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι εφόσον σήμερα αφήχθηκε από το εξωτερικό δεν είχε ακόμα την ευκαιρία να διαβουλευθεί με τα άλλα μέλη του κόμματός του.

    Σημειώνοντας ότι στην τελευταία συνάντηση των ΕΔΗ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ο κ. Βασιλείου επανέλαβε ότι ξεκάθαρη άποψη του κόμματός του ήταν "να γίνει μια και καλή ο ανασχηματισμός".

    Πρόσθεσε όμως ότι οι ΕΔΗ δεν θέτουν όρους ή προϋποθέσεις αλλά βάζουν τη συνεργασία τους με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Σοσιαλδημοκρατία

    Ερωτηθείς κατά πόσον συνάδει η ευρύτερη συμμετοχή των ΕΔΗ στην κυβέρνηση με το διάλογο που αναπτύσσεται για δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι ουδέποτε τέθηκε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

    Σημείωσε εξάλλου ότι "η αποχώρηση της ΕΔΕΚ (από την κυβέρνηση) δεν έγινε διότι διαφωνούσε με τις γενικές θέσεις αλλά διότι διαφώνησε με το θέμα των S300".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει νέο επιτυχεμένο κίνημα αν δεν έχει ξεκάθαρη θέση πάνω σε όλα τα θέματα και κυρίως πάνω στο εθνικό" και απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αναφέρεται τόσο στο θέμα της ομοσπονδίας όσο και στην αντιμετώπισή του ανάλογα με τις εξελίξεις.

    "Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και πρέπει να είναι σε θέση αυτό το κίνημα να συντονίζεται και να κινείται μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά της σοσιλαδημοκρατικής κίνησης", πρόσθεσε, επισημαίνοντας όμως ότι στην Ευρώπη μιλούν περισσότερο για τον "τρίτο δρόμο" παρά σοσιαλδημοκρατία.

    Τέλος ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσε να συνυπάρξει με τη θέση των Νέων Οριζόντων ότι μπορεί να υπάρξει λύση άλλη από την ομοσπονδιακή στο Κυπριακό, ο κ. Βασιλείου απάντησε κατηγορηματικά "όχι".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Προέδρου - Πάγκαλος

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να αποσύρει οτιδήποτε και έχει την ευθύνη των λόγων του, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν εκάρφωσε και δεν καρφώνει κανένα".

    Αυτό δήλωσε ο κ. Σερέζης, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά του Προέδρου Κληρίδη ότι η προσπάθεια για μη άφιξη των πυραύλων S300 και η αντικατάστασή τους με κάτι άλλο άρχισε από τον τέως ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος πρότεινε στις ΗΠΑ την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με αντάλλαγμα να μην έλθουν οι ρωσικοί πύραυλοι στην Κύπρο.

    "Πρόθεση του Προέδρου δεν ήταν να επιρρίψει ευθύνες σε κανένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. Ρωτήθηκε επί του συγκεκριμένου θέματος και απάντησε με ένα γεγονός που δεν είχε προσπάθεια να μεταφέρει ευθύνες", διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση για τη μη άφιξη των πυραύλων λήφθηκε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι "η ομιλία του Προέδρου ήταν σαφής και μιλά αφ'εαυτής και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του".

    "Εάν όμως ο κ. Πάγκαλος, στην πορεία των συζητήσεων που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, έθεσε ως επιχείρημα αυτό το πράγμα, ήταν κάτι που έγινε και που διερευνούσε τις προθέσεις των Αμερικανών," εξήγησε ο Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι αυτό που βάρυνε περισσότερο στην απόφαση των πυραύλων ήταν η αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Διευκρινίζοντας την πιο πάνω απάντησή του, ο κ. Σερέζης εξήγησε ότι ενδεχομένως ο κ. Πάγκαλος "δεν ασκούσε αλλαγή πολιτικής" μιλώντας με την κ. Ολμπραϊτ, και είπε ότι δεν επιθυμεί να προσθέσει οτιδήποτε περισσότερο επί του θέματος.

    "Αυτό που είπε ο Πρόεδρος είναι η καταγραφή ενός γεγονότος, δεν ήταν προσπάθεια επιρρίψεως ευθυνών", είπε.

    Ο Εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της απόφασης του Προέδρου να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα την ανάπτυξη των απόψεων του Προέδρου σε καίρια θέματα από τον ίδιο τον Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι ήταν πάγια τακτική του Προέδρου να δίδει διάσκεψη Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Κατσουρίδης - Δολοφονία Σάββα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Εχει χάσει πλήρως τον έλεγχο το αρμόδιο Υπουργείο και η Αστυνομία και δεν μπορεί ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτή την κατάσταση", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, αναφερόμενος στη δολοφονία του Προϊστάμενου του Ταμείου Θήρας Σάββα Σάββα, στη Λεμεσό.

    Μίλησε για μια νέου είδους εγκληματική ενέργεια σε ώρα αιχμής στο κεντρικότερο σημείο της Λεμεσού, σημειώνοντας ότι "είναι πραγματικά θλιβερό και λυπηρό αλλά πέραν τούτου είναι φοβερά ανησυχητικό" το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοιου είδους ενέργεια.

    Κληθείς να πει τί εισηγείται το ΑΚΕΛ να γίνει και αν θα πρέπει ίσως να αποπεφθεί ακόμα ένας Υπουργός ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "το θέμα για μας είναι να ληφθούν πραγματικά μέτρα" και πως "καμμιά φορά η μετακίνηση ανθρώπων από Υπουργεία αποτελεί και ένα είδος συγκάληψης της ουσιαστικής αδυναμίας η οποία υπάρχει".

    "Ο Πρόεδρος", πρόσθεσε ο κ. Κατσουρίδης, "πρέπει να εξετάσει και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν".

    Παρατήρησε ότι το όλο θέμα έχει σχέση με την όλη κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία "αρχής γενομένης από την αναξιοκρατία, η οποία βασιλεύει", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Κατσουρίδης - Διάσκεψη Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για "παντελή έλλειψη στρατηγικής και προγράμματος" στο Κυπριακό κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η εικόνα αυτή ταιριάζει και με την υπόλοιπη εικόνα στο εσωτερικό μέτωπο της παρούσας διακυβέρνησης".

    Σχολιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου το περιεχόμενο της χθεσινοβραδινής διάσκεψης του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε εξάλλου ότι διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας "έδωσε ένα μήνυμα σύγχυσης" και ότι "ψες για ακόμα μια φορά καταδείχθηκε ότι όλοι οι πυλώνες της πολιτικής Κληρίδη έχουν καταρρεύσει".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε ότι το πλασάρισμα της ιδέας της συνομοσπονδίας δεν γίνεται μόνο από την τουρκική πλευρά αλλά και "από ορισμένους από τους διαμεσολαβητές στο κυπριακό πρόβλημα".

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι για μια ακόμα φορά "παρουσιαζόμαστε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο θεατές των εξελίξεων γύρω από το εθνικό μας πρόβλημα" αφού όπως επεσήμανε, ο Πρόεδρος Κληρίδης "δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει σενάρια για τη λύση του Κυπριακού τα οποία όμως δεν γνωρίζει και ότι οι Αμερικανοί θα τα προωθήσουν και μέσω του Προέδρου Κλίντον και προς την Αθήνα και προς την Αγκυρα".

    Ο κ. Κατσουρίδης διερωτήθηκε "ποιά είναι η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης και ποιές οι ενέργειες της" στο θέμα αυτό.

    Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατσουρίδη το νέο στοιχείο που προέκυψε ψες είναι η "επίσημη πλέον διαφωνία" μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας γύρω από το θέμα των πυραύλων S300.

    Στο θέμα αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Κατσουρίδης, προκύπτουν δυο βασικά ζητήματα για τον Κύπριο πολίτη το ότι διαπιστώνεται "πλέον επίσημα η έλλειψη συναντίληψης και ομοφωνίας" και το ότι τότε όταν τίθονταν τα ερωτήματα αν υπήρξαν ή όχι ομόφωνοι χειρισμοί και το θέμα των διαβουλεύσεων Ολμπραϊτ - Πάγκαλου για τους S300 "διαβεβαίωναν τον κυπριακό λαό περί ομοφωνίας και περί χειρισμών οι οποίοι εγίνονταν συμφωνημένα στα πλαίσια της κίνησης για αξιοποίηση των πυραύλων S300 πολιτικά".

    "Και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που αντίκειται η ψεσινή παρουσία του Προέδρου με τις τότε δηλώσεις του", πρόσθεσε ο κ. Κατσουρίδης, σημειώνοντας ότι "τότε το θέμα παρουσιάστηκε όχι απλά σαν ένα οπλικό σύστημα για ενίσχυση της άμυνας αλλά και σαν ένα πολιτικό θέμα το οποίο θα αξιοποιούσαμε για την προώθηση του Κυπριακού εξ ου και θέταμε και κάποιες προϋποθέσεις για την ακύρωση της έλευσης των πυραύλων. Ψες ο Πρόεδρος μάς είπε ότι είναι μόνο σαν οπλικό σύστημα που το αντικρίζαμε", πρόσθεσε ο κ. Κατσουρίδης.

    Επεσήμανε ότι "φαίνεται πως και το θέμα των πυραύλων και το θέμα ενεργό ηφαίστειο και το θέμα επιστολής προς το Κόφι Αναν για αποστρατικοποίηση και πάγωμα των εξοπλισμών ήταν όλα κινήσεις τακτικής".

    "Κανένας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, "δεν έχει αντιληφθεί από τη δημοσιογραφική διασκεψη ποιά είναι η στρατηγική του Προέδρου στο Κυπριακό".

    Σημείωσε ότι ενώ η διάσκεψη του Προέδρο Κληρίδη συγκλήθηκε για τον απολογισμό της δραστηριότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό κατά τον ένα χρόνο από την επανεκλογή του στην προεδρία "τίποτα τέτοιο δεν έγινε ψες".

    "Είναι εύλογες οι απορίες και εύλογες οι υποψίες ότι η δημοσιογραφική διάσκεψη είχε σαν στόχο τη μετατώπιση του ενδιαφέροντος από τα θέματα εκείνα τα οποία οδηγούν βήμα με βήμα την παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού σε διάλυση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

    Επεξηγώντας εξάλλου τη θέση του ότι οι πυλώνες της πολιτικής Κληρίδη που "έχουν καταρρεύσει", ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι μετά την επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη δεν ακολούθησε σε ότι αφορά το Κυπριακό καμμία πρωτοβουλία επί της ουσίας.

    "Ολη η κινητικότητα που υπάρχει επικεντρωνόταν μέχρι τώρα σε θέματα στρατιωτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και βέβαια στην απαγόρευση της έλευσης των πυραύλων S300 στην Κύπρο και η κατάληξη αυτής της κινητικότητας είναι το πλασάρισμα της ιδέας της συνομοσπονδίας όχι μόνο κατά τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο από το Ντενκτάς και τον Τζεμ αλλά και από ορισμένους από τους διαμεσολαβητές στο κυπριακό πρόβλημα", επεσήμανε ο κ. Κατσουρίδης.

    Είπε επίσης ότι αποτελεί τουλάχιστον έκπληξη η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη στην ερώτηση για τις "πολύ αρνητικές τοποθετήσεις" του Γερμανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ντέτλεφ Γκραφ τσου Ράντσαου ότι δηλαδή "η χώρα την οποία εκπροσωπεί ο Κόμης δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ. Η Γερμανία", πρόσθεσε ο κ. Κατσουρίδης, "που αποτελεί την ψυχή και την καρδιά της ΕΕ".

    Ο δεύτερος εξάλλου πυλώνας που έχει σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη καταρρεύσει είναι η θεωρία του ενεργού ηφαιστείου.

    Οπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "υπήρξε θιασώτης πριν εκλεγεί Πρόεδρος της πολιτικής του διαλόγου των ειρηνικών διαδικασιών και των διακοινοτιών συνομιλιών. Με την εκλογή του στην προεδρία", σημείωσε, "υιοθέτησε την πολιτική του ενεργού ηφαιστείου και της αποτροπής η οποία εκφράστηκε μέσα από το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και βρήκε την κορύφωσή της στο θέμα των πυραύλων S300".

    Ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι "μετά το φιάσκο των πυραύλων (ο Πρόεδρος Κληρίδης) οδηγήθηκε στην επιστολή προς (το ΓΓ του ΟΗΕ) Κόφι Αναν που σηματοδοτούσε επάνοδο στην προγενέστερη τακτική και ψες ανήγγειλε ότι παρήλθε το εύλογο χρονικό διάστημα που δώσαμε στα Ηνωμένα Εθνη για πρωτοβουλία και έκανε και πάλι αναφορά για νέους εξοπλισμούς με πυραυλικά συστήματα"

    "Εκείνοι που έχουν το πρόβλημα", σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, "είμαστε εμείς και όχι τα Ηνωμένα Εθνη και δεν δίνουμε εμείς τελεσίγραφα χρονικά στα Ηνωμένα Εθνη".

    Εξάλλου ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε ότι για μια ακόμα φορά διασπιτώνεται οι διάφοροι μεσολαβητές (στο Κυπριακό) "να δηλώνουν πάνω σε σοβαρά θέματα ένα και ο Πρόεδρος να δηλώνει εντελώς άλλα".

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ενώ ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε δημόσια ότι διεξήλθε με τον Πρόεδρο Κληρίδη τη δέσμη ιδεών Γκάλι παράγραφο προς παράγραφο και ο Πρόεδρος να λέει ότι συζητήσαμε μόνο την κυριαρχία και ένα δυο άλλα θέματα τα οποία είναι γενικά και δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της δέσμης.

    Πάντως όπως επεσήμανε ο κ. Κατσουρίδης "υπάρχουν και δηλώσεις και επιστολές της παρούσας κυβέρνησης που ουσιαστικά αποδέχεται ότι η Δέσμη (Ιδεών Γκάλι) είναι πάνω στο τραπέζι και συζητείται" και ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει αυταπάτες ότι "με τη μια ή την άλλη μορφή οι διάφορες προτάσεις που μας υποβάλλονται, όπως συνέβη στο Τράουτμπεκ, αποτελούν επιστροφή και εκ νέου σερβίρισμα της Δέσμης Ιδεών Γκάλι".

    Ο κ. Κατσουρίδης κλήθηκε εξάλλου σήμερα να σχολιάσει τις ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου για την "de facto διοίκηση" που υπάρχει στα κατεχόμενα και για το ότι αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων.

    "Μεταξύ μας δεν πρέπει να γίνεται ένας συναγωνισμός διαπιστώσεων για το ποιό είναι το status quo στην Κύπρο", επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση όρων "τους οποίους εμείς μπορεί να κατανοούμε με έναν τρόπο αλλά ο Ντενκτάς και οι ξένοι θα τους ερμηνεύσουν και θα τους εκμεταλλευτούν με έναν άλλο τρόπο".

    Ακόμη διερωτήθηκε ποιό νόημα είχε τότε η διαμαρτυρία όλων των πλευρών στην Κύπρο για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ περί "de facto νομοθεσίας" ή του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ για "δυο νομοθεσίες", οι οποίες πρέπει να εναρμονιστούν.

    Επίσης επεσήμανε ότι ναι μεν στα ψηφίσματα των ΗΕ γίνεται λόγος για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, αλλά το ερώτημα ήταν κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγωνίζεται για να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες.

    "Νομίζω ότι ήταν μια υπεκφυγή να απαντήσει, καταφεύγοντας ουσιαστικά στις πρόνοιες των ψηφισμάτων", σημείσε ο κ. Κατσουρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "επιδιώκοντας τη λύση του Κυπριακού επιδιώκουμε δυο πράγματα: Διασφάλιστη του δικαιώματος που αυτό είναι το θεωρητικό, το νομικό, το ηθικό πλαίσιο αλλά η λύση πρακτικά να δημιουργεί και τις πραγματικές δυνατότηες επιστροφής όλων των προσφύγων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         554,9000   557,1100    554,9000   560,1100
    Ευρώ                    1,7218     1,7286      1,7218     1,7316
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8777     1,8852      1,8777     1,8887
    Στερλίνα                1,1568     1,1614      1,1568     1,1639
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |26.04.99 | 0,0060   0,0000  |26.04.99
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |26.05.99 | 0,0090   0,0000  |26.05.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |28.06.99 | 0,0110   0,0000  |28.06.99
    06 Μήνες    0,0340   0,0000 |27.09.99 | 0,0200   0,0000  |27.09.99
    09 Μήνες    0,0470   0,0000 |27.12.99 | 0,0280   0,0000  |29.12.99
    12 Μήνες    0,0590   0,0000 |27.03.00 | 0,0360   0,0000  |27.03.00
    15 Μήνες    0,0770   0,0000 |26.06.00 | 0,0470   0,0000  |26.06.00
    18 Μήνες             0,0000 |26.09.00 |          0,0000  |26.09.00
    21 Μήνες             0,0000 |27.12.00 |          0,0000  |27.12.00
    24 Μήνες             0,0000 |26.03.01 |          0,0000  |26.03.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - Αμερικανικά σενάρια - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού μετά τις τουρκικές εκλογές, θέτοντας στο τραπέζι των συνομιλιών όλα τα θέματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης.

    Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σε ερώτηση κατά πόσο οι Αμερικανοί έχουν πάρει κάποια θετικά μηνύματα από την Αγκυρα ή ενεργούν από μόνοι τους για κάποια πρωτοβουλία, ο κ. Σερέζης είπε ότι "οι προθέσεις των Αμερικανών είναι ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα αναλάβουν πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, θέτοντας πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα πάντα".

    Αυτό, πρόσθεσε, επιβεβαίωσε και ο Βρετανός εκπρόσωπος Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες Γιώργο Βασιλείου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο εκ μέρους των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία που προτίθενται να αναλάβουν, ο κ. Σερέζης είπε ότι "υπάρχει γνώση της πρόθεσης των Αμερικανών (για ανάληψη πρωτοβουλίας) μετά τις τουρκικές εκλογές, αφού γίνει συνεννόηση με τη νέα τουρκική κυβέρνηση".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως "το σίγουρο είναι ότι θα αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, η οποία πρωτοβουλία για να προχωρήσει πρέπει να έχει τη θετική απάντηση των ενδιαφερομένων, κάτι που είναι άγνωστο ακόμη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  125.08 ( 1.15)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 7,714,238
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 4,405,243  159.57 ( 1.56)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   284,007   76.08 (-0.55)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    77,015   77.81 ( 0.03)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   328,550   98.27 ( 0.69)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   946,061   86.78 ( 0.61)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   117,566   51.80 ( 0.48)
            Αλλες Εταιρείες            £   224,218   87.72 (-0.19)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [08] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Σημίτης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, αποκάλυψε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποστείλει επιστολή για τρέχοντα θέματα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία της επανεκλογής του στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να συγχαρεί ή έχει ήδη συγχαρεί τον κ. Σημίτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ο κ. Κληρίδης είχε στείλει επιστολή άλλης φύσεως στον κ. Σημίτη και καταλήγοντας τον συνεχάρη και για την επανεκλογή του".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, δεν έστειλε ξεχωριστή επιστολή για την επανεκλογή του κ. Σημίτη.

    Ο κ. Σερέζης απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε για το περιεχόμενο της επιστολής Κληρίδη αλλά διευκρίνισε ότι η επιστολή του Προέδρου στάληκε "στα πλαίσια των συχνών επαφών της κυπριακής με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σε τρέχοντα θέματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [09] Νέος Ουκρανός πρέσβης - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ της εφαρμογής όλων των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης τάσσεται η Ουκρανία, υποστηρίζοντας λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τις θέσεις της Ουκρανίας εξέφρασε ο πρώτος πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Ντμίτρο Μαρκόβ, κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Εκφράζοντας περηφάνεια για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος πρέσβης της Ουκρανίας στο νησί, ο κ. Μαρκόβ επεσήμανε ότι η εγκαθίδρυση πρεσβευτικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, "γυρίζει καινούργια σελίδα" στις σχέσεις τους, οι οποίες "θα αποκτήσουν νέα ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη".

    Ο κ. Μαρκόβ αναφέρθηκε στο "κοινό παρελθόν" των δυο χωρών και τόνισε πως η χώρα του "διαβλέπει ευρείες δυνατότητες για πιο δυναμική συνεργασία" με την Κύπρο στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του νομικού δικαίου, του πολιτισμού και των ανθρωπιστικών θεμάτων, καθώς και στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και των πληροφοριών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μαρκόβ επεσήμανε πως η Ουκρανία "τάσσεται υπέρ της εφαρμογής όλων των σχετικών περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης" και υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ "για μια διευθέτηση, βασισμένη στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι οι δυο χώρες "έχουν πολλά κοινά, ιδιαίτερα ένα πλούσιο πολιτισμό με βαθιές ρίζες στην ιστορία" και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί για διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών "σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι πληροφορίες και άλλοι" και για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι οι προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό έχουν μέχρι τώρα αποτύχει "ένεκα της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, η οποία επιδεινώνεται τελευταία με διάφορα προσχήματα".

    Επεσήμανε δε πως η Ε/κ πλευρά παραμένει δεσμευμένη "για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των δυο συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί και πρέπει να ενεργήσει ως καταλύτης προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ειρηνικής λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για την "πολύτιμη υποστήριξη" της Ουκρανίας στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [10] Νέος Πρέσβης Μολδαβίας - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρώπη είναι σαφώς κατανοητές και ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση της Μολδαβίας, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Εμίλ Κλομπού, επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κλομπού διαβίβασε "τον πλήρη θαυμασμό του Προέδρου της Μολδαβίας Petru Lucinschi και ολόκληρου του μολδαβικού έθνους για την "ευφυή και σοφή πολιτική" της Κύπρου, την οποία προάγει ο Πρόεδρος Κληρίδης "με σταθερότητα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες".

    Αναφέροντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Μολδαβία είναι παρόμοια με αυτά της Κύπρου, ο κ. Κλομπού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "αυτή η ιδιομορφία θα αποτελούσε ίσως την αντικειμενική βάση για διεύρυνση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μολδαβίας και Κύπρου".

    "Οι δυνατότητες που έχουν οι χώρες μας, η πλήρης ειλικρίνεια και το άνοιγμα στις διακρατικές σχέσεις, μας παρέχουν τη δυνατότηα να εντείνουμε και να βελτιώσουμε μια αμοιβαία πλεονεκτική διμερή συνεργασία", επεσήμανε ο νέος Πέσβης της Μολδαβίας.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι "μπορούμε να υπολογίζουμε στην πολύτιμη υποστήριξη της κυβέρνησης και του λαού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στις προσπάθειες μας για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί και θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη προς την κατεύθυνση εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [11] Οικολόγοι - Συνέντευξη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η χθεσινοβραδινή διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, "δεν πρόσθεσε τίποτα" σε αυτά που ήδη γνωρίζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε ο εκπρόσωπός του, Γιώργος Περδίκης.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια εφ' όλης της ύλης δημοσιογραφικής διάσκεψη, ο κ. Περδίκης είπε ότι ακόμη και "οι λεγόμενες ως εξαγγελίες επί των οπλικών συστημάτων" ήταν γνωστές στο Κίνημα από την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Είπε επίσης ότι "το Κυπριακό δεν λύνεται με τέτοιου είδους εξαγγελίες ούτε με τέτοια στάση" και υποστήριξε πως "οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στον Πρόεδρο αλλά και σε όσα κόμματα ακολουθούν την ίδια τακτική, στάση και πολιτική."

    Ο κ. Περδίκης εξέφρασε, εξάλλου, παράπονο για την "αδικία" που γίνεται, όπως είπε, κατά του Κινήματος "με τη μη πρόσκλησή του στο Εθνικό Συμβούλιο" και επανέλαβε ότι "είναι αναγκαίο, επιτακτικό και επείγον να θεσμοθετηθούν κριτήρια συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο."

    Ανθρώπινα Δικαιώματα - Οικολόγοι

    Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του Κινήματος για δημιουργία, στον ευρωπαϊκό χώρο, πολιτικού κινήματος με βασικό στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αύριο και μεθαύριο, είπε, αντιπροσωπεία του Κινήματος θα βρίσκεται στη Βόννη όπου θα έχει συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Γερμανίας, ενώ την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε συνέδριο με θέμα το Κυπριακό και την ομοσπονδία.

    Η εν λόγω προσπάθεια, είπε ο κ. Περδίκης, ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν και εντάχθηκαν σ' αυτήν οι διάφορες προσκλήσεις που είχε το Κίνημα από Ευρωπαϊκά κόμματα των Πρασίνων για συμμετοχή σε συνέδρια καθώς και για άλλες επαφές.

    Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Κίνημα προσκλήθηκε φέτος για πρώτη φορά να συμμετάσχει με αντιπροσωπεία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί, κατά τον κ. Περδίκη μία "ένδειξη ότι το Κίνημα αρχίζει να κερδίζει την εκτίμηση σημαντικών πολιτικών φορέων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ευρώπη."

    Κυπριακό - Γυναίκες - Συλλογή υπογραφών

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τη συλλογή υπογραφών από Κύπριες γυναίκες, μέσα στα πλαίσια του κειμένου - έκκληση του Κινήματος για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, το οποίο θα αποσταλεί σε γυναίκες πολιτικούς στον χώρο της Ευρώπης.

    Είπε ακόμη ότι το Κίνημα αντιμετωπίζει το Κυπριακό όχι σαν "ένα θέμα για ευρεία εσωτερική κατανάλωση και προβολή ηγετικών φυσιογνωμιών στην Κύπρο" αλλά "σαν ένα χρέος πολιτικό" με κύριο στόχο τη σκληρή δουλειά προς την κατεύθυνση "των κέντρων αποφάσεων στην Ευρώπη και στην Αμερική."

    Αφαλάτωση - Υδατικό

    Αναφερόμενος στο υδατικό πρόβλημα, ο κ. Περδίκης είπε ότι η "κυνερνητική πολιτική για τη δημιουργία εργοστασίων αφαλάτωσης από εκεί που θα φαινόταν ένας διαδικαστικός περίπατος εξελίχθηκε σε μία περιπέτεια άνευ προηγουμένου."

    Η περιπέτεια αυτή, όπως είπε, "προκλήθηκε λόγω της σοβαρής και τεκμηριωμένης αντίρρησης του Κινήματος η οποία αντιμετωπίστηκε, πρώτα, από τους πολίτες θετικά και μετά από άλλους οργανωμένους φορείς."

    Ετσι, είπε, το Κίνημα "έχει δημιουργήσει μία κοινή γνώμη η οποία ενώ δεν έχει πεισθεί εντελώς για το αχρείαστο της αφαλάτωσης αμφισβητεί τα κίνητρα της κυβέρνησης και τις επιλογές της."

    Ανακοίνωσε επίσης ότι το Κίνημα θα προχωρήσει σε συζήτηση του υδατικού προβλήματος με τα κόμματα, γιατί η προσπάθειά του είναι "να υπάρξει όσο γίνεται πιο μελετημένη προσέγγιση στο ζήτημα αφού το υδατικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί 'μέσα σε ένα πακέτο μέτρων' και όχι μόνο με την αφαλάτωση."

    Στο μεταξύ, ο κ. Περδίκης είπε ότι θα προκύψει πολιτικό ζήτημα από την υπόθεση του φράγματος του Καρκώτη "από τη στιγμή που οι Τ/Κ θα θέσουν ζήτημα εχθρικής ενέργειας από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατασκευή φραγμάτων που θα ελέγχουν τη ροή του νερού από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα."

    Η εισήγηση του Κινήματος είναι όπως το νερό από τον Καρκώτη και από τα άλλα φράγματα που ίσως κατασκευαστούν για τους ποταμούς που ρέουν προς τα κατεχόμενα, διατεθεί για την ύδρευση της Λευκωσίας γιατί αυτό θα αποτελούσε "ένα δικοινοτικό έργο κατασκευασμένο από την κυπριακή κυβέρνηση" και θα είχε και χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

    Η Λευκωσία, είπε, "δεν πρέπει να υδροδοτείται από νερό της αφαλάτωσης" και "δεν πρέπει το νερό του Καρκώτη να διατεθεί για την άρδευση", υποστηρίζοντας πως για πολιτικούς λόγους η πρωτεύουσα "πρέπει να υδροδοτηθεί από το νερό που θα φθάσει με την κατασκευή του λεγόμενου βόρειου αγωγού."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [12] ΔΗΚΟ - Δολοφονία Σάββα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αμεση και δραστική παρέμβαση όλων των αρμοδίων φορέων για πάταξη του εγκλήματος ζητεί το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή δολοφονία του Σάββα Σάββα.

    Εκφράζοντας "βαθιά θλίψη, συγκλονισμό, αποτροπιασμό και αγανάκτηση" για το έγκλημα, το ΔΗΚΟ επισημαίνει πως "κατανοεί και συμμερίζεται απόλυτα τα αισθήματα αγανάκτησης και οργής των πολιτών της Λεμεσού και ενώνει μαζί τους τη φωνή του, αξιώνοντας την άμεση και δραστική παρέμβαση όλων των αρμοδίων φορέων για πάταξη του εγκλήματος, που παίρνει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις".

    Προτού η Λερναία Υδρα του εγκλήματος επιφέρει μια πλήρη αναρχία και πλήρη ανασφάλεια στον τόπο και το λαό, αναφέρει το ΔΗΚΟ, "όλοι οι φορείς εξουσίας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με πρώτες τις αρχές ασφαλείας, πρέπει να αναλάβουν άμεση και αποτελεσματική δράση για την εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας και προστασίας των πολιτών".

    Το σημερινό έγκλημα, τονίζει το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωσή του, πρέπει να προκαλέσει "ουσιαστική αφύπνιση, πλήρη εγρήγορση και άμεση εκπλήρωση των ευθυνών όλων".

    Το ΔΗΚΟ καταλήγει εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του προς την οικογένεια του Σάββα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "συνεπή υπηρέτη των νόμων", καθώς και προς τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Θήρας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [13] Κυπριανού - Διάσκεψη Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι εάν προέκυψε κάτι από τη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη είναι κάποιες σκέψεις και αναλύσεις που το στενοχώρησαν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η χθεσινή εμφάνιση του Προέδρου Κληρίδη δεν πρόσφερε "τίποτε το καινούριο και προπαντώς τίποτε το θετικό", σημειώνοντας ότι η διάσκεψη δεν βοήθησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν αυτός ήταν ο στόχος, όπως είπε.

    Ο κ. Κυπριανού επέκρινε την αναφορά του Προέδρου Κληρίδη ότι ο κάθε πρόσφυγας θα αποφασίσει κατά πόσο θα επιστρέψει ή όχι, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αυτό που χρειάζεται για διεκδίκηση. Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, το θέμα της επιστροφής των προσφύγων και του δικαιώματος της επιστροφής τους είναι "εθνική επιταγή".

    Στο θέμα της άμυνας, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με το ποιός έφταιγε για τη μη έλευση των πυραύλων S300, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να "το ξεκαθαρίσουν οι δύο κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας".

    Οπως είπε, δεν μπορεί να λέμε ότι έχει μόνο ευθύνη ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να συζητήσει ξανά και ξανά το συγκεκριμένο θέμα πριν καταλήξει τελικά.

    "Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι πύραυλοι δεν ήρθαν", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "η θεωρία η οποία ανέπτυξε και χθες βράδυ ο Πρόεδρος Κληρίδης ότι κακώς κάποιοι συνδέουν το γεγονός αυτό με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, (ΕΑΧ), δεν ευσταθεί".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όπως είπε, για το τί σημαίνει σήμερα και ποιό είναι το περιεχόμενο του δόγματος του ΕΑΧ.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις πληροφορίες που κλήθηκε να σχολιάσει χθες βράδυ ο Πρόεδρος Κληρίδης, ότι ο Βρετανός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ μιλά για έγγραφο στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά αποδέχθηκε στο σύνολο τις ιδέες Γκάλι, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μόνο το 90%.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είδε το κείμενο και ότι αυτό ισχυρίζεται ο κ. Χάνει, προσθέτοντας ότι "αν δεν είναι έτσι και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εγώ θα τον κήρυσσα persona non grata".

    "Ελπίζω να λέει ψέματα, και αν λέει ψέματα δεν έχει θέση στο χειρισμό του κυπριακού προβλήματος", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής διέγνωσε θετικά σημεία αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, επικαλούμενος και την ενημέρωση της οποίας έτυχε χθες από τον Υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα της περιοδείας του σε χώρες της ΕΕ.

    Σημείωσε ωστόσο ότι "έχοντας υπόψη και αυτά τα μηνύματα αλλά και τις εμπειρίες μας, δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι μπορούν να υπάρξουν δυνάμεις την τελευταία στιγμή, οι οποίες θα μας φέρουν προ φοβερού διλήμματος".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [14] 25η Μαρτίου - Παρελάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με παρελάσεις στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο και το Παραλίμνι θα γιορταστεί και φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πλαισιώνουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης και άλλοι επίσημοι.

    Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές σχολών μέσης παιδείας, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

    Στις άλλες πόλεις, το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθούν Υπουργοί. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, στη Λάρνακα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μιουσιούτας, στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής και στο Παραλίμνι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κσασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [15] ΝΕΟ - Διάσκεψη Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύγχυση, αντιφάσεις και παραπληροφόρηση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ψεσινής εμφάνισης του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    Σε ανακοίνωσή τους για τη διάσκεψη, οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι όσοι παρακολούθησαν προηγούμενες διασκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, "διαπίστωσαν την απώλεια της άνεσης και αυτοποεποίθησης που παιλαιότερα τον διέκριναν, όταν ανέλυε το Κυπριακό".

    "Η σύγχυση, οι αντιφάσεις, αλλά και η παραπληροφόρηση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ψεσινής προεδρικής εμφάνισης", υποστηρίζουν οι ΝΕΟ και προσθέτουν πως, "ενώ αμέσως μετά την ακύρωση των S300 δήλωνε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, τώρα την επιρρίπτει στον κ. Πάγκαλο".

    Οι ΝΕΟ υποστηρίζουν επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει "την παραδοχή ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες", με αναφορά σε "εθελοντική επιστροφή".

    "Αντί να παραδεχθεί ευθαρσώς ότι οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στο υπό Τ/κ διοίκηση κράτος, ώς αποτέλεσμα της διζωνικότητας - της οποίας υπήρξε πατέρας και υπέρμαχος - και της επικράτησης της τουρκικής θέσης για πληθυσμιακή υπεροχή των Τ/Κ στο ομόσπονδο κράτος, (ο Πρόεδρος Κληρίδης) προσπάθησε να παραπλανήσει τους πρόσφυγες μιλώντας για κατοχύρωση του δικαιώματος της επιστροφής, αλλά όχι εξασφάλιση της εφαρμογής της", αναφέρουν οι ΝΕΟ.

    "Κατοχύρωση που, χωρίς δυνατότητα πραγματικής άσκησης, είναι κενό γράμμα και κοροϊδία", προσθέτουν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [16] Σολωμής - Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Παρά τη χαμηλή συχνότητα της φυματίωσης στην Κύπρο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε", επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, που ορίστηκε η 24η Μαρτίου από την Παγκόσμια Οργανωση Υγείας.

    Οπως είπε ο Υπουργός Υγείας, "το 1998 παρουσιάστηκαν 45 περιστατικά φυματίωσης, 22 από τα οποία ήταν αλλοδαποί σε σύγκριση με 47 περιστατικά το 1997, από τα οποία 15 ήταν αλλοδαποί".

    Ο κ. Σολωμής απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά της φυματίωσης στην Κύπρο στην αποτελεσματικότητα "των μέτρων που λαμβάνονται στην πρόληψη και στη θεραπεία της αρρώστιας, καθώς και στο ψηλό βιοτικό μας επίπεδο".

    Ανέφερε ότι σύμφωνα με οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, από τον Ιαννουάριο του 1998, όλοι οι Κύπριοι ασθενείς με φυματίωση, που παρακολουθούνται στην κλινική στηθικών νοσημάτων, θεραπεύονται με βάση το πρόγραμμα DOTS (Βραχυχρόνια θεραπεία άμεσης επίβλεψης).

    Ο κ. Σολωμής είπε ότι "η 24η Μαρτίου ορίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση για να θυμίζει ότι η φυματίωση συνεχίζει να υπάρχει και πως χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια όλων μας για να εμποδιστεί η παραπέρα εξάπλωσή της".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [17] Υπουργός Παιδείας - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Ομογένεια

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τρόπους βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος της ελληνικής ομογένειας, που στοχεύει στη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και της ορθόδοξης πίστης, συζήτησε στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Σπυρίδωνα.

    Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες, ανταλλάγηκαν απόψεις κυρίως πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα πορίσματα που αναμένεται να προσκομίσει ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να μελετήσει τρόπους βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος της ελληνικής ομογένειας και είπε ότι με βάση τα πορίσματα αυτά, θα αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει.

    Η ελληνική κυβέρνηση "αδημονεί να συμπαρασταθεί στο έργο μας", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε σε κίνητρα για τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων για διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και της ορθόδοξης πίστης.

    Ο κ. Ιωαννίδης διβεβαίωσε ότι η κυπριασκή κυβέρνηση είναι πάντοτε στη διάσθεση της εκεί Εκκλησίας, για οποιαδήποτε ηθική και υλική βοήθεια.

    Πρόσθεσε δε πως στη συνάντηση ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις για θέματα που άπτονται του ρόλου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, σε σχέση με την ευρύτερη ορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, αριθμεί περίπου 7 εκατομμύρια άτομα.

    Εξάλλου, ο Δρ. Χρυσόστομος Σοφιανός, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Ιωαννίδη, ενημέρωσε για το περιεχόμενο του βιβλίου του "Αλέξανδρος ο Μέγας", αντίγραφο του οποίου πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο.

    Ο κ. Σοφιανός παρουσίασε χθες το βιβλίο του σε επίσημη τελετή στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, του κ. Ιωαννίδη, μελών των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στελεχών της ομογένειας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [18] Σύλληψη - Δολοφονία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ενα άτομο συνελήφθη σχετικά με τη σημερινή έκρηξη βόμβας στη Λεμεσό η οποία στοίχισε τη ζωή στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας, Σάββα Σάββα.

    Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Παναγή Σπύρου, 25 χρόνων, σιδηρουργό από τη Λάπηθο και τώρα στην Καντού.

    Αστυνομικό δελτίο αναφέρει ότι "συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για εξιχνίαση του πρωϊνού στυγερού εγκλήματος".

    Η έκρηξη οφειλόταν σε μηχανισμό που τοποθετήθηκε μέσα στο αυτοκίνητο, κάτω από τη θέση του οδηγού, και φαίνεται να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η σκηνή φωτογραφήθηκε, σχεδιαγραφήθηκε, βιντεογραφήθηκε και από αυτήν παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για περαιτέρω εξετάσεις.

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, μαζί με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκαν τη σκηνή του εγκλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [19] Λεμεσός - Διαμαρτυρία πολιτών - Δολοφονία

    Λεμεσός,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το φόνο του Σάββα Σάββα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού, βουλευτές, μαθητές και πλήθος κόσμου.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος μετέφερε τα αισθήματα αγανάκτησης τόσο του Υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του Υπουργού Εσωτερικών.

    Μίλησε επίσης ο αντιδήμαρχος Λεμεσού, Γιάννος Δανιηλίδης ο οποίος είπε ότι η Λεμεσός είναι αναστατωμένη από τη νέα δολοφονία, αλλά οι πολίτες θα πρέπει να βοηθήσουν την Αστυνομία όσο μπορούν.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, χαρακτήρισε τη δολοφονία ως ένα "πρωτοφανές έγκλημα το οποίο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με επαγγελματικό τρόπο" και τόνισε ότι το "λάθος" του Σάββα Σάββα, το οποίο πλήρωσε με τη ζωή του, ήταν ότι εκτελούσε με πίστη το καθήκον του.

    Ο κ. Χατζηπέτρου κάλεσε το κράτος να βοηθήσει τους δημοσίους υπαλλήλους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, παρέχοντας προστασία και ασφάλεια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [20] ΝΕΟ - Δολοφονία Σάββα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πρωτοβουλία για πραγματοποίηση παγκυπρίου συλλαλητηρίου καταδίκης της εγκληματικότητας, δηλώνουν ότι θα πάρουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) ύστερα από τη σημερινή δολοφονία του Σάββα Σάββα.

    Με ανακοίνωσή τους για τη δολοφονία, οι ΝΕΟ "καταδικάζουν τη στυγερή δολοφονία" και καλούν την Αστυνομία "να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εξιχνίασης του εγκλήματος".

    Τέλος, οι ΝΕΟ δηλώνουν ότι η πρωτοβουλία τους για πραγματοποίηση παγκυπρίου συλλαλητηρίου θα γίνει σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, το Δήμο Λεμεσού και οργανωμένους φορείς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [21] Πρόεδρος Κληρίδης - Δολοφονία

    Λεμεσός,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, διαβεβαίωσε απόψε ότι "θα ληφθούν όλα τα μέτρα" για την προστασία των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα.

    Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό σχετικά με τη σημερινή δολοφονία του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας, Σάββα Σάββα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "είναι ανάγκη, για να μπορέσει και η Αστυνομία να είναι αποτελεσματική, να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο νόμο περί αποδειξέως" καθώς και τροποποίηση της ποινικής διαδικασίας.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "το έγκλημα δεν είναι περισσότερο εκτός ελέγχου απ' ότι στα προηγούμενα χρόνια", σημειώνοντας ότι έχει γίνει μια σύλληψη σχετικά με αυτό το έγκλημα και αύριο ο συλληφθείς θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου.

    Στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρευρέθηκε στην τελετή απονομής του Διεθνούς Πιστοποιητικού Ποιότητας ISO 90022 στο δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους.

    Σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια της Κύπρου να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, προσθέτοντας ότι πρωτοποριακές ενέργειες όπως αυτή του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους "πρέπει να βρουν μιμητές στην Κύπρο".

    Σημείωσε ότι "η έγκαιρη εναρμόνιση των κυπριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς και των οργανισμών παροχής υπηρεσιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι αναγκαία".

    Οπως είπε ο Πρόδρος Κληρίδης η εναρμόνιση "όχι μόνο θα αποτρέψει ενδεχόμενους κλυδωνισμούς της οικονομίας μας στο αρχικό στάδιο της ένταξης, αλλά αντίθετα θα μας καταστήσει ικανούς να εκμεταλλευτούμε στο ακέραιο τις προοπτικές που διανοίγονται".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 March 1999 - 19:46:14 UTC