Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη (1)
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη (2)
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη - ΕΕ (3)
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Δολοφονία - Υπάλληλος Υπηρεσίας Θήρας
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με κυπριακή λίρα
  • [07] Κωνσταντινούπολη - Κούρδοι - Συλλήψεις
  • [08] ΕΔΕΚ - Δολοφονία Σάββα
  • [09] Κόσης - Δολοφονία - Λαθρομετανάστες
  • [10] Yπουργός Εσωτερικών - Δολοφονία Σάββα
  • [11] Νέος Πρέσβης Κύπρου στην Αυστρία
  • [12] Παραίτηση Σοϊσάλ - Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [13] Λυσσαρίδης - Διάσκεψη Τύπου Προέδρου Κληρίδη
  • [14] ΑΚΕΛ - Δολοφονία Σάββα
  • [15] Οικολόγοι - Δολοφονία Σάββα
  • [16] Εκπρόσωπος - Βομβιστική επίθεση
  • [17] Βασιλείου - Ιστοσελίδα - Χάνεϊ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά δεν θέτει όρους επανέναρξη των συνομιλών για λύση του Κυπριακού εφόσον τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θέτουν από μόνα τους το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ιδέες Γκάλι δεν συζητούνται ούτε συζητήθηκαν στις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ και στο Μοντρέ παρά την επιμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς.

    Μιλώντας στο πρώτο μέρος της διάσκεψής του στα τηλεοπτικά κανάλια ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε επίσης "αδιανόητο" ότι η μη άφιξη του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο υπονοεί ότι δεν υφίσταται το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η προσπάθεια για μη άφιξη των S300 στην Κύπρο άρχισε από τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε επίσης ότι η τουρκική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη, σημειώνοντας ότι η απαίτηση για συνομοσπονδία στην Κύπρο δεν αποτελεί κάτι νέο αφού αυτό θα σήμαινε αποδοχή των απαιτήσεων Ντενκτάς για χωριστή κυριαρχία, ίση συμμετοχή στην κυβέρνηση, συναινετικές αποφάσεις και εκ περιτροπή προεδρία.

    Υποστήριξε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση γιατί "υπάρχει ένα διεθνές ενδιαφέρον το οποίο ουδέποτε υπήρχε". Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην εκδήλωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος και εκείνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρατηρώντας ότι θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Συνομιλίες

    "Εμείς δεν έχουμε θέσει όρους για να αρχίσουν οι συνομιλίες. Τους όρους τους θέτει η τουρκική πλευρά. Βέβαια, δεν είναι δυνατό να χαρακτηρισθούν τα πλαίσια τα οποία έχει καθορίσει με αποφάσεις του το Συμβούλιο Ασφαλείας ως όροι. Οι συνομιλίες διεξάγονται και οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ γίνονται μέσα στα πλαίσια αποφάσεων του ΣΑ", δήλωσε ο Πρόεδος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θέτει όρους επειδή "θέλει να φύγει από τη βάση που έχει προδιαγράψει το ΣΑ".

    "Οι διαπραγματεύσεις και η εντολή του ΓΓ είναι να διεξάγει συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ", τόνισε.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει απόψεις που ο Γερμανός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ντέτλεφ Γκραφ τζου Ράντσαου εξέφρασε στους δημοσιογράφους ότι επιμένοντας στην κυριαρχία δεν θα πετύχει η Ε/κ πλευρά να φέρει τον Τ/Κ ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε στον ίδιο δεν τέθηκαν τέτοιες απόψεις.

    "Αν ο κ. Ντενκτάς δεν έλθει η επίκριση της διεθνούς κοινότητας θα είναι ότι αρνείται να διαπραγματευθεί. Εκτός να αλλάξουν οι όροι του Συμβουλίου Ασφαλείας", σημείωσε.

    S300

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το Ρωσικό αμυντικό σύστημα S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι παραγγέλθησαν διότι υπήρξε μια σωστή μελέτη ότι χωρίς αντιαεροπορική κάλυψη δεν μπορούσε να υπάρχει ουσιαστική άμυνα της Κύπρου. Επίσης, τόσο το θέμα των πυραύλων όσο και η απόφαση για την αεροπορική βάση στην Πάφο ήταν ομόφωνη με την τότε Ελληνική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρεου.

    Αποκάλυψε ότι αρχικά γίνονταν διαπραγματεύσεις για πυραυλικό σύστημα άλλο από τους S300, αλλά μετά από γνωμάτευση Ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων αναθεωρήθηκε η απόφαση αυτή και παραγγέλθηκαν οι συγκεκριμένοι πύραυλοι.

    "Είναι αδιανόητο για μένα και τελείως απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι επειδή δεν ήρθαν οι S300 δεν υπάρχει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα", τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχέδια για άλλο αμυντικό σύστημα τα οποία "θα υλοποιηθούν πολύ σύντομα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαφώνησε εξάλλου ότι η δημοσιοποίηση του θέματος στην προεκλογική εκστρατεία ήταν και ο λόγος που δεν ήρθαν τελικά στην Κύπρο σημειώνοντας ότι, ο λόγος ήταν η πιθανότητα δημιουργίας έντασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.

    "Εφόσον όλη η Ευρώπη θεωρούσε ότι ναι μεν είχαμε το δικαίωμα αλλά δεν θα έπρεπε να τους φέρουμε, η Ευρώπη θα μπορούσε να κατηγορήσει την Ε/κ πλευρά ότι δημιούργησε αχρείαστο θερμό επεισόδιο", εξήγησε.

    "Οι S300 έχουν τοποθετηθεί στην Κρήτη σε σημείο όπου και πάλι βοηθά την αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου την οποία δεν θα αφήσουμε χωρίς πυραυλικό σύστημα που δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της άμυνάς της", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΑΜ, Ακη Τσοχατζόπουλο η Κύπρος έπληξε τους S300 μετατρέποντάς τους σε χαρτί διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "δεν ήταν η Κύπρος που άρχισε διαπραγματεύσεις για τη μη έλευση των πυραύλων.

    Την προσπάθεια να μην έρθουν οι πύραυλοι και να αντικατασταθούν με κάτι άλλο την άρχισε ο τέως Υπουργός της Ελλάδας (Θεόδωρος Πάγκαλος) όταν είχε προτείνει στις ΗΠΑ να εφαρμόσουν ζώνη απαγόρευσης υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροπλάνων με αντάλλαγμα να μην έρθουν οι S300 στην Κύπρο. Δεν ήταν δική μας πρόταση ήταν πρόταση του κ. Πάγκαλου στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπραϊτ και την οποία πληροφορηθήκαμε μετά", είπε ο Πρόεδρος.

    Εξάλλου ερωτηθείς κατά πόσον η αγορά άλλου αμυντικού συστήματος συμβαδίζει με επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ με την οποία υποσχόταν να μην προχωρήσει σε εξοπλισμούς εάν εντός λογικού χρονικού διαστήματος η τουρκική πλευρά ήταν έτοιμη να διαπραγματευθεί τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και των εξοπλισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι "το λογικό αυτό διάστημα έχει παρέλθει από καιρό".

    Τουρκικές θέσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε επίσης ότι οι τουρκικές θέσεις δεν έχουν σκληρύνει αλλά παραμένουν αναλλοίωτες, με μόνη διαφορά ότι τώρα "διακηρύσσουν ξεκάθαρα ποιός είναι ο στόχος τους".

    Σημειώνοντας τις "αμετακίνητες" τουρκικές θέσεις για χωριστή κυριαρχία, ίση εκπροσωπηση, εκ περιτροπής προεδρία και συναινετικές αποφάσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι "δεν έχουν αλλοιωθεί από την έναρξη συνομιλιών μετά την τουρκική ειβολή μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην έλεγαν οι Τούρκοι ότι διαπραγματεύονταν συνομοσπονδία αλλά εάν εδεχόμεθα αυτές τις θέσεις στις οποίες μένουν αμετακίνητοι το αποτέλεσμα θα ήταν συνομοσπονδία".

    Σημείωσε επίσης την επιμονή της τουρκικής πλευράς για διατήρηση των εγγυήσεων οι οποίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης με αυξημένη ουσιαστικά Τουρκική και Ελληνική παρουσία στην Κύπρο.

    Το κλειδί για λύση του Κυπριακού δεν είναι ο Ντενκτάς αλλά η Αγκυρα και αυτό το αντιλαμβάνονται οι ξένοι, είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπήρξαν προτάσεις από εξωτερικούς παράγοντες παρά μόνο ορισμένες βολοδοσκοπήσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των προσφύγων στα πατρογονικά τους εδάφη ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο αγώνας γίνεται "για το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής" και η απόφαση μετά εναπόκειται στον κάθε πρόσφυγα.

    Σημειώνοντας ότι κάποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν υπό Τ/κ διοίκηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι εκείνο που δεν δεχόμαστε "είναι εκείνο που θέλει ο Ραούφ Ντενκτάς, περίπου σύνορα και όχι διοικητική γραμμή".

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα ήθελε να αποσύρει προηγούμενη δήλωσή του ότι στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου υπάρχει μια ντε φάκτο διοίκηση η οποία προσπαθούμε να μην αναγνωριστεί ως κράτος, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι "το ότι υπάρχει ντε φάκτο διοίκηση είναι γεγονός", τονίζοντας όμως παράλληλα ότι "δεν έχει νομική υπόσταση".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν αναγνωρίζεται το καθεστός στα κατεχόμενα είναι διότι αναγνωρίζεται ότι έγινε εισβολή και υπάρχει μια συνεχιζόμενη κατοχή και είναι χώρος που ελέγχεται από μια ξένη δύναμη.

    "Αυτό το τόνισαν όλοι στην Τουρκία και πρόσφατα ακόμα", σημείωσε, προσθέτοντας ότι όπως του ανέφερε ο κ. Ράντσαου, δήλωσε στο Ραούφ Ντενκτάς ότι "και αν ακόμα ήταν δικαιολογημένη η πρώτη επέμβαση της Τουρκία η συνεχής παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο".

    Επίσκεψη Σημίτη

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πληροφόρηση για φημολογούμενη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την επεξεργασία σεναρίων από πλευράς των ΗΠΑ για προώθηση λύσης του Κυπριακού διαβεβαίωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτά δεν θα περιορίζονται στο συνταγματικό αλλά στη μελλοντική ασφάλεια της Κύπρου.

    Παράλληλα, είπε ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για λύση του Κυπριακού και τόνισε την ανάγκη για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, στο δεύτερο μέρος της διάσκεψής του προς τα τηλεοπτικά κανάλια με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δεύτερη θητεία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα ήταν "λάθος το Κυπριακό να ενταχθεί σε ένα πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών γιατί τότε αρχίζεις με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία κρατά ένα κομμάτι στην Κύπρο και ότι για να το εγκαταλείψει θα πρέπει να πάρει κάτι στα θέματα του Αιγαίου".

    "Πιστεύω ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ένα τέτοιο συμβιβασμό για να επανενωθεί η Κύπρος να δώσει οποιοδήποτε κομμάτι από τα κυριαρχικά της δικαιώματα", τόνισε.

    Σε παρατήρηση αν μετά από 25 χρόνια άγονων προσπαθειών θα πρέπει να πάρει ο καθένας το δρόμο του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εξαρτάται πώς το ερμηνεύει κανείς.

    Ωστόσο υποστήριξε ότι "δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια" γιατί όπως είπε, δεν έχουν εξασκηθεί οι απαιτούμενες πιέσεις πάνω στην Τουρκία. "Βρισκόμαστε προ μιας κατάστασης όπου υπάρχει μια φοβερή ανησυχία ότι η διαιώνιση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μια ένταση θα δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θα αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και πιθανό τα Βαλκάνια."

    Δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικάνοι δείχνουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό, είπε, εξηγώντας πως "βλέπουν ότι η πάροδος του χρόνου εμπερικλείει ουσιαστικούς κινδύνους για μια ευρύτερη έκρηξη που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο".

    "Οι Αμερικάνοι μας είπαν ξεκάθαρα ότι έχουν ετοιμάσει μια σειρά από σενάρια για τη λύση του Κυπριακού και δεν περιορίζονται μόνο στο συνταγματικό αλλά στη μελλοντική ασφάλεια της Κύπρου", είπε.

    Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση πάνω στα σενάρια αυτά, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εκείνο που γνωρίζει είναι πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον δεν θα ασχοληθεί στις συναντήσεις που θα έχει με τα σενάρια αλλά θα τονίσει ότι "θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η αμερικανική πρωτοβουλία".

    Επίσης, είπε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες γιατί επιθυμούν λύση του Κυπριακού επιπρόσθετα γιατί θα ήθελαν την Κύπρο να "μπει άνευ του κυπριακού προβλήματος στην ενωμένη Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μας δεχθούν αν δεν λυθεί".

    Σημείωσε ότι "θα ήταν λάθος να απογοητευτούμε" και πρόσθεσε ότι η σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων και του Ντενκτάς "είναι κάτι το οποίο αρχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και για την Τουρκία". Σε παρατήρηση ότι υπάρχει η εντύπωση ότι δεν έχουμε κοινή στρατηγική, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό που δημιουργεί εντυπώσεις είναι οι διάφορες δηλώσεις αρχηγών κομματων αναφορικά με θέματα εκτιμήσεων. "Κανείς, όμως δεν είπε ότι ακολουθούμε λανθασμένη τακτική", πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι στο θέμα των πυραύλων S300 και άμυνας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις αντί ομοψυχία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εξήγησε ότι για παράδειγμα στο θέμα των πυραύλων, υπήρξαν τρία κόμματα που είπαν ότι οι πύραυλοι θα πρέπεθ να έρθουν στην Κύπρο μόνο αν συμφωνεί και η Ελλάδα ενώ άλλο επέμενε στην εγκατάστασή τους έστω και χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Ελλάδας.

    Τόνισε όμως ότι υπάρχει ομοφωνία επί της ουσίας και επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι νιώθει συνεπέστατος στο θέμα των S300 γιατί, όπως επεσήμανε, ουδέποτε είχε δηλώσει ότι οι S300 θα έλυαν το Κυπριακό.

    "Αυτό που είπα ήταν ότι είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι για την άμυνα της Κύπρου. Αν δεν ήρθαν, δεν ήρθαν διότι απεδείχθη ότι δεν είναι αναγκαίοι για την άμυνα της Κύπρου" αλλά επειδή δημιουργήθηκε ένα κλίμα που προκαλούσε φόβους για θερμό επεισόδιο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ωστόσο είπε ότι "θα αντικατασταθούν με άλλο όπλο, το οποίο θεωρούμε εξίσου ικανό για την άμυνα της Κύπρου. Θεωρούσα και θεωρώ ένα πυραύλικό σύστημα απαραίτητο για την άμυνα της Κύπρου, όπως θεωρούσα και θεωρώ απαραίτητο το αεροδρόμιο (αεροπορική βάση) της Πάφου.

    Σε ερώτηση, με βάση τα δεδομένα και τις προοπτικές, σε ποιό βαθμό θεωρεί ότι εντάσσεται στη σφαίρα του εφικτού το σύνθημά του "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω", ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "εφικτό θα είναι να βρούμε μια λύση η οποία να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά σε μια επικράτεια της ομόσπονδης Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη - ΕΕ (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε χθες βράδυ ότι δεν βλέπει να υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει η Κύπρος εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (ΕΕ), για καθαρά οικονομικούς λόγους.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι όσο πλησιάζουμε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "είναι άλλοι που θα επείγονται για να λυθεί το Κυπριακό" επαναλαμβάνοντας έτσι τη θέση του ότι "η ενταξιακή μας πορεία θα είναι καταλύτης για το Κυπριακό".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου που έδωσε στα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια με θέματα το Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης παραδέχτηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αυξηθεί για κάποιους λόγους, σημειώνοντας παράλληλα, ότι άρχισε ωστόσο ήδη να μειώνεται.

    "Πιστεύω ότι αν ληφθούν ορισμένα μέτρα τα οποία θα συζητήσουμε με τους αρχηγούς των κομμάτων εν τη βουλή αναφορικά με την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών του κράτους θα είμαστε πολύ σύντομα μέσα στα πλαίσια και στο δημοσιονομικό έλλειμμα", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νέες φορολογίες ή στην αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι "θα είμαστε υποχρεωμένοι να αυξήσουμε για να μπούμε στην Ευρώπη το συντελεστή είτε το θέλουμε είτε όχι".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "υπάρχει υποχρέωση ότι θα πρέπει να εναρμονιστούμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταδιακά".

    Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε "θα έχουμε δυσκολίες (στην πορεία ένταξης στην ΕΕ), αναφέροντας ωστόσο ότι "θα τις αντιμετωπίσουμε".

    "Το ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος αλλά τον ανεβαίνουμε και εφόσον πλησιάζουμε είναι άλλοι που θα επείγονται για να λυθεί το Κυπριακό", πρόσθεσε.

    Ακόμη σημείωσε ότι "μπήκαμε σε ουσιαστικό κύκλο διαπραγματεύσεων, έχουμε καθορίσει το χρόνο αποδοχής μας που είναι ο Ιανουάριος του 2003, έχουμε καλύψει 20 από τα 27 θέματα που συζητούνται και έχουμε πάρει άριστα ότι προηγούμεθα όλων των άλλων χωρών".

    Επίσης παρατήρησε ότι από καιρού εις καιρού ακούμε φωνές ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ αλλά "ακούμε όμως και άλλες φωνές που μας διαβεβαιώνουν ότι εάν δεν είναι εξ' υπαιτιότητας σας, αν δεν είστε εσείς η άρνηση δεν θα δώσουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να έχει βέτο και για τη λύση του Κυπριακού και για την ένταξη σας στην Ευρώπη και αυτά θα τα ακούμε μέχρι το τέλος"

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε εξάλλου ότι η άποψη της πλειοψηφίας στο Εθνικό Συμβούλιο ως προς την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ "είναι ότι πρέπει να επιμείνουμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε στην Ευρώπη μέσα στην πρώτη ομάδα που διαπραγματεύεται τώρα για ένταξη".

    Ακόμη υπογράμμισε ότι "δεν ζητώ κυβέρνηση ευρείας αποδοχής για το χειρισμό του κυπριακού προβλήματος", επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση το Κυπριακό δεν το χειριζόταν η κυβέρνηση αλλά ο Πρόεδρος μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο.

    "Επομένως δεν αναζητώ να ανατρέψω τους όρους ότι θα αντικαταστήσω το Εθνικό Συμβούλιο με κυβέρνηση ευρείας αποδοχής", σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ότι ο λόγος που χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής είναι "διότι θα πρέπει να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις, για να μπούμε στην Ευρώπη, ορισμένων πραγμάτων που έχουμε στην Κύπρο".

    Και τα πράγματα αυτά, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες κάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    "Και επειδή κανένα κόμμα μόνο του δεν διαθέτει και δεν διέθετε ποτέ πλειοψηφία στη Βουλή χρειάζεται για να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις αυτές οι ρυθμίσεις κάποια συναίνεση", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληριδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "θα είναι ευχάριστο εάν όλα τα κόμματα συμφωνήσουν πάνω στο πότε θα γίνουν και τον τρόπο που θα γίνουν ή τουλάχιστον η πλειοψηφία".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έφερε ως παράδειγμα στο σημείο αυτό την ανεξαρτητοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα το οποίο συζητείται.

    Αναφέρθηκε εξάλλου στο θέμα των επιτοκίων και στο ποιός και με ποιό τρόπο τα καθορίζει ως επίσης και στο θέμα του καθορισμού του τρόπου της φιλελευθεροποίησης των ημικρατικών οργανισμών.

    "Ολα αυτά είναι θέματα για τα οποία θα χρειαστεί νομοθεσία", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης προσθέτοντας ότι "τώρα έχουμε το πότε διότι όλα αυτά δεν είναι ανάγκη να γίνουν αύριο αλλά πρέπει μέχρι το αργότερο το 2002 να γίνουν διότι το 2003 θα είναι η ημερομηνία που θα πρέπει να γίνει η ένταξή μας και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον ένα χρόνο (πριν) για να υπάρχει ο χρόνος να εξεταστούν εάν λειτουργούν και αν λειτουργούν σωστά από την Ευρώπη".

    Κληθείς να πει αν υπάρχουν όρια υποχωρήσεων και κατά πόσον μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή στα θέματα που συζητούνται με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με στόχο τη ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένων κάποιων διαφωνιών όπως αυτών του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ παραδέχεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να φιλελευθεροποιήσουμε τα επιτόκια.

    "Εκείνο που λέγει είναι ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε σήμερα και σε αυτό συμφωνούμε όλοι", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ δέχεται το ότι "θα πρέπει να το κάνουμε τουλαχιστον προτού μπούμε στην Ευρώπη" και "λέγει να το κάνουμε το 2002".

    "Δεν είναι αυτός ο πονοκέφαλος του ΑΚΕΛ όπως και των άλλων κομμάτων", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως "το θέμα απασχολεί και το ΑΚΕΛ και όλους μας είναι ποιός θα καθορίζει μετά που θα φύγει αυτός ο νόμος τα επιτόκια, που θα είναι η Κεντρική Τράπεζα, και πώς η Κεντρική Τράπεζα δεν θα γίνει ένας ασύδωτος οργανισμός, ανεξάρτητος μεν αλλά όχι ασύδωτος".

    "Η χρυσή τομή είναι στο πότε και το πώς", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Ερωτηθείς εξάλλου αν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις ή για φιλελευθεροποιήσεις ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι "η φιλελευθεροποίηση περιέχει και τα δύο στοιχεία".

    Κληθείς εξάλλου να πει αν υπάρχουν κάποιοι ημικρατικοί οργανισμοί που μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν όπως π.χ. οι τηλεπικοινωνίες ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "μπορεί να γίνει η φιλελευθεροποίηση και κατόπιν τις μετοχές τους τις έχει το κράτος.

    Η φιλελευθεροποίηση είναι ότι δεν θα είναι ο μόνος σταθμός. Αν έρθει άλλος και σου ζητήσει είσαι υποχρεωμένος να το δεχθείς", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 23/03/1999, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    ----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      553,3200    555,5300   553,3200   558,5300
    Ευρώ                   1,7219      1,7287     1,7219     1,7317
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8767      1,8842     1,8767     1,8877
    Στερλίνα               1,1532      1,1578     1,1532     1,1603
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Δολοφονία - Υπάλληλος Υπηρεσίας Θήρας

    Λεμεσός,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στυγερό έγκλημα σημειώθηκε στις 7.25 σήμερα το πρωί, στη Λεμεσό, όταν βόμβα που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο, εξερράγη με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο του οδηγού.

    Θύμα του εγκλήματος είναι ο Σάββας Σάββα, 51 χρόνων, από το χωριό Τρυπημένη, κάτοικος Λεμεσού, υπάλληλος της Υπηρεσίας Θήρας, ο οποίος τη στιγμή της έκρηξης οδηγούσε το αυτοκίνητό του κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ'.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Σάββα είχε αφήσει το γιο του στο σχολείο και στη συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητό του με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Μακαρίου.

    Αμέσως μετά ακολούθησε έκρηξη στο αυτοκίνητό του και ο Σάββα εκτινάχθηκε από τη θέση του οδηγού. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

    Ο Σάββα εγκαταλείπει σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά. Η σκηνή αποκλείστηκε από την Αστυνομία, η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα για τον εντοπισμό των δολοφόνων του 51χρονου οικογενειάρχη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Σχέση ξένων νομισμάτων με κυπριακή λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               222,1293         223,9063
          Δολ. Αυστραλίας              2,9395           2,9630
          Δολ. Καναδά                  2,8191           2,8416
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,1998         346,5805
          Κορώνες Δανίας              12,7662          12,8683
          Κορώνες Νορβηγίας           14,4845          14,6003
          Κορώνες Σουηδίας            15,3389          15,4616
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3561           1,3615
          Λιρέτες Ιταλίας          3.333,9653       3.347,3011
          Μάρκα Γερμανίας              3,3676           3,3810
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2377          10,2786
          Πεσέτες Ισπανίας           286,4916         287,6375
          Σελίνια Αυστρίας            23,6932          23,7879
          Φιορίνια  Ολλανδίας          3,7945           3,8096
          Φράγκα Βελγίου              69,4592          69,7370
          Φράγκα Γαλλίας              11,2946          11,3397
          Φράγκα Eλβετίας              2,7446           2,7665
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [07] Κωνσταντινούπολη - Κούρδοι - Συλλήψεις

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν δύο χιλιάδες 400 άτομα, κατά τις εκδηλώσεις της κουρδικής εορτής Νεβρόζ, που πραγματοποιήθηκαν την 21η Μαρτίου.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Μιλιέτ" της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των συλλήψεων τραυματίστηκαν 19 άτομα εκ των οποίων τα 16 είναι αστυνομικοί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] ΕΔΕΚ - Δολοφονία Σάββα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το συγκλονισμό της για το αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας Σάββα Σάββα εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

    "Η εγκληματική ενέργεια κορυφώνει το κλίμα ανησυχίας μέσα στο λαό μας για την ανεξέλεγκτη εγκληματική δραστηριότητα, η οποία θέτει σε καθημερινό κίνδυνο τη γαλήνη του τόπου και την ασφάλεια των πολιτών", σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

    Εξάλλου καλεί την κυβέρνηση "να αναλάβει επιτέλους της ευθύνες της, να εγκαταλείψει τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας η οποία οδηγεί σταδιακά σε άμεση απειλή τον κοινωνικό ιστό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Κόσης - Δολοφονία - Λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα για να εξιχνιάσει το αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο έγινε εις βάρος ενός εκ των μελών της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, σχολιάζοντας τη σημερινή δολοφονία του υπαλλήλου της Υπηρεσίας Θήρας Σάββα Σάββα όταν βόμβα που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό του, εξερράγη ενώ αυτός το οδηγούσε.

    "Αισθάνθηκα και εγώ προσωπικά αγανάκτηση και συγκλονισμό για τη δολοφονία ενός υπεύθυνου των θηροφυλάκων", σημείωσε ο κ. Κόσης και πρόσθεσε ότι "η Αστυνομία είναι αποφασιμένη να πάρει όλα τα μέτρα για να εξιχνυάσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο έγινε εις βάρος ενός εκ των μελών της διότι αυτοί είναι και ειδικοί αστυνομικοί στην εκτέλεση του καθήκοντός τους".

    Ο κ. Κόσης που μιλούσε πριν την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Χάννα Σουχότσκα, επεσήμανε εξάλλου ότι στο σημείο που έγινε η έκρηξη θα μπορούσε να υπάρχουν και άλλα θύματα από την έκρηξη.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του αδελφού του θύματος ότι ο Σάββα είχε λάβει απειλητικά τηλεφωνήματα και ενώ η αστυνομία είχε ενημερωθεί σχετικά δεν έκανε τίποτα για την προστασία του, ο κ. Κόσης επεσήμανε ότι το θύμα χθες βρισκόταν με το Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και δεν του ανέφερε οτιδήποτε όσον αφορά την ασφάλειά του.

    "Ολα όμως αυτά τα οποία λέγονται εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα θα διερευνηθούν και θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα", πρόσθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Κληθείς να πει εξάλλου αν το ποσοστό των αδικημάτων της λαθροθηρίας είναι αυξημένο, ο κ. Κόσης είπε ότι υπήρχε προηγουμένως παρά πολλή λαθροθηρία αλλά με την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων έχει περιοριστεί τουλάχιστον στη Λεμεσό σε μεγάλο βαθμό αλλά και σε άλλες περιοχές.

    Ερωτηθείς αν εκεί λοιπόν επικεντρώνονται τα κίνητρα, ο κ. Κόσης είπε ότι τουλάχιστον οι μέχρι τώρα υποψίες είναι ότι περισσότερο εκεί επικεντρώνονται τα κίνητρα.

    Λαθρομετανάστες

    Σε ότι αφορά το θέμα των 89 λαθρομεταναστών που παραμένουν στο κρουαζιερόπλοιο Royal Prince, ο κ. Κόσης ανέφερε ότι αναμένεται η απάντηση των αρμοδίων του Λιβάνου "η οποία κανονικά πρέπει να έρθει σήμερα το αργότερο αύριο".

    Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο κ. Κόσης επεσήμανε ότι "πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι με αυτούς τους ανθρώπους όπου και να βρίσκονται, το έχουν υπόψη οι αρχές και εάν χρειαστεί και εάν όντως υπάρχει κίνδυνος οι οδηγίες είναι ότι μπορεί να μεταφερθούν σε πιο ασφαλές μέρος".

    Κληθείς να πει αν οι αρχές ανησυχούν μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο προηγούμενων περιπτώσεων με επεισόδια που σημειώθηκαν με λαθρομετανάστες, ο κ. Κόσης είπε "ασφαλώς μας ανησυχεί και οι οδηγίες που έχουν είναι αυτές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Υπουργός Εσωτερικών - Δολοφονία Σάββα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει αμείλικτα την παρανομία και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με δολοφόνους και εκβιαστές", τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε δήλωσή του αναφορικά με τη δολοφονία του Προϊστάμενου του Ταμείου Θήρας Σάββα Σάββα σήμερα το πρωί.

    Αναφέρει ότι "έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες αρχές και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακάλυψη των αδίστακτων δολοφόνων".

    Ο κ. Χριστοδούλου εκφράζει το συγκλονισμό του για τη δολοφονία και καταδικάζει με αποτροπιασμό το στυγερό έγκλημα, εκφράζοντας τη βαθιά συμπάθεια και τη συμπαράστασή του στη σύζυγο, τα τέκνα και όλα τα μέλη της οικογένειας του δολοφονηθέντος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Νέος Πρέσβης Κύπρου στην Αυστρία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη συγκατάθεσή της στη διαπίστευση του κ. Νικόλαου Δ. Μακρή ως νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, έδωσε η κυβέρνηση της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Αυστρίας, ενημερώνοντας σχετικά την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ. Μακρής αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στη Βιέννη την 1η Απριλίου 1999.

    Θα είναι παράλληλα διαπιστευμένος και στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στην αυστριακή πρωτεύουσα (Ηνωμένα Εθνη, ΟΑΣΕ) καθώς και στη Σλοβενία, τη Σλοβακία και το Λίχτενσταϊν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Παραίτηση Σοϊσάλ - Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Παραιτήθηκε από βουλευτής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς επί συνταγματικών θεμάτων, καθηγητής Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    Ο Σοϊσάλ ήταν ανεξάρτητος και η παραίτησή του σχετίζεται με την αντίθεσή του στη διεξαγωγή εκλογών στις 18 Απριλίου.

    Συγκεκρικμένα ο Σοϊσάλ πρωτοστατούσε της ομάδας των λεγόμενων δυσαρεστημένων που απέβλεπαν στην αναβολή των εκλογών.

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται και στη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο Ετζεβίτ παραμένει στο θώκο του Πρωθυπουργού αφού η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει 276 ψήφους, δηλαδή το 50% των βουλευτικών εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόνο 236 βουλευτές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Λυσσαρίδης - Διάσκεψη Τύπου Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Προ οδυνηρής έκπληξης", όπως είπε, βρέθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, αναφορικά με τις επεξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, για τη μη έλευση των πυραύλων S300.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε "δεν είμαι ικανοποιημένος", προσθέτοντας ότι "σε μερικά θέματα δεν υπήρξε τίποτα το καινούργιο".

    Οπως είπε, "ούτε απαντήσεις δόθηκαν για το θέμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας" και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής" αναφορικά με ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης από τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

    "Ελέχθη ότι δεν υπάρχει", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και διερωτήθηκε "πού βρέθηκε αυτή η είδηση;", που, όπως είπε, "δεν νομίζω ότι είναι τόσο επιπόλαιη".

    Σε ότι αφορά στο θέμα των S300, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ήταν ένα θέμα "τραγικά λανθασμένο" και επανέλαβε ότι "είναι και το θέμα το οποίο μας οδήγησε εκτός του κυβερνητικού σχήματος".

    Πρόσθεσε ότι "ο Πρόεδρος είπε ότι δεν φταίμε εμείς. Το θέμα της αλλαγής της απόφασης άρχισε νωρίς από τον τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, με τη γνωστή πρόταση για την ύπαρξη μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Μα αυτό κάνει την κυβέρνηση της Κύπρου πιο ένοχη", ανέφερε.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "η πρόταση αυτή απερρίφθη και επομένως η κυβέρνηση είχε όλη την ευκαιρία να πει στην ελληνική κυβέρνηση 'κάνατε αυτή την πρόταση αλλά εμείς δεν προτιθέμεθα να διαφοροποιήσουμε την άποψή μας για εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο'".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι "εάν πράγματι, υπήρξαν αυτές οι προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κατέληγε στα συμπεράσματα που κατέληξε".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για αγορά νέου αμυντικού συστήματος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "φαίνεται πως τα παθήματα δεν μας γίνονται μαθήματα".

    Διερωτήθηκε εξάλλου, εάν υπάρχει λόγος τώρα, ν' αρχίσει δημόσια συζήτηση για το αν θα φέρουμε και τί είδους, πυραυλικά συστήματα "για να αρχίσουν και πάλιν οι πιέσεις για να βρούμε και πάλιν αφορμή τις πιέσεις, για να μην υλοποιήσουμε τα αμυντικά μας προγράμματα;", συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    "Δεν υπάρχει λόγος εμείς να κοκορευόμαστε ότι θα φέρουμε ή δεν θα φέρουμε το ένα ή το άλλο αμυντικό σύστημα. Περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια", κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [14] ΑΚΕΛ - Δολοφονία Σάββα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με βδελυγμία καταδικάζει το ΑΚΕΛ τη στυγερή δολοφονία του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας, Σάββα Σάββα και καλεί την κυβέρνηση να προστατέψει αποτελεσματικά την Υπηρεσία.

    Με ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι "η κατάσταση με το οργανωμένο έγκλημα έχει πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο και οι αρμόδιοι φαίνονται και πάλι αδύναμοι να την αντιμετωπίσουν".

    "Τα εγκληματικά στοιχεία χτυπούν άνετα, επιδεικτικά και ανελέητα όπου και όποτε θέλουν και μόνο από ευτυχή συγκυρία δεν είχαμε σήμερα περισσότερα θύματα", αναφέρει το ΑΚΕΛ.

    Επισημαίνοντας τα οικονομικά συμφέροντα οργανωμένων κυκλωμάτων λαθροθήρων, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει "να εγκύψει σοβαρά στους λόγους για τους οποίους έχουν δημιουργηθεί τέτοιου είδους συμφέροντα και αδίστακτα κυκλώματα και να τα πατάξει αμείλικτα και αποτελεσματικά".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [15] Οικολόγοι - Δολοφονία Σάββα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Θλιβερό γεγονός" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, το στυγερό έγκλημα που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, στη Λεμεσό, όταν βόμβα που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο του Προϊσταμένου του Ταμείου Θήρας, Σάββα Σάββα εξερράγη με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο του οδηγού.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Περδίκης απεκάλυψε ότι το Κίνημα είχε προ ημερών πληροφορίες ότι ο Σάββας Σάββα "απειλείτο από ορισμένους κύκλους."

    "Αυτό που επιβεβαιώνεται με το σημερινό γεγονός είναι ότι πράγματι πίσω από την υπόθεση κυνήγι υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα τα οποία είναι αδίστακτα", είπε ο κ. Περδίκης.

    "Εάν περάσει η αντίληψη ότι επρόκειτο για μία προσωπική διαφορά αυτό θα είναι εντελώς παραπλανητικό", είπε και ανέφερε ότι "αυτή η ιστορία με τις απειλές των θηροφυλάκων στη Λεμεσό είναι πάρα πολύ παλιά" και ότι "υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην πολιτεία και στην Αστυνομία."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [16] Εκπρόσωπος - Βομβιστική επίθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για το θύμα της πρωϊνής βομβιστικής επίθεσης στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση, τονίζοντας ότι θα ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα για να αντιμετωπισθεί.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση και εγώ εκφράζουμε τη θλίψη μας για το θύμα της βομβιστικής ενέργειας που έγινε στη Λεμεσό," είπε ο κ. Σερέζης, προσθέτοντας ότι "οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη".

    Απαντώντας σωρεία ερωτήσεων για ευθύνες του κράτους και το ενδεχόμενο παραιτήσεων, ο κ. Σερέζης σημείωσε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρει αντίδραση σε τέτοια εγκλήματα από κάθε νομοταγή πολίτη και πρόσθεσε "αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να ζητούνται παραιτήσεις όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες είναι υπερβολή".

    Ο κ. Σερέζης είπε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί ότι "το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του και για τη διαλεύκανση και για την πάταξη τέτοιων ενεργειών και όταν υπάρξουν ευθύνες θα αντιμετωπισθούν".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι "η όλη υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου Υπουργού και σίγουρα δεν είναι ευτυχής η κυβέρνηση και η ανησυχία είναι φυσικό επακόλουθο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [17] Βασιλείου - Ιστοσελίδα - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της ιστοσελίδας για ενημέρωση των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οργανωμένων φορέων αναφορικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υποβοηθά την επικοινωνία Ε/Κ και Τ/Κ η οποία έχει καταστεί δύσκολη λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ανακοινώνοτας επίσημα την πλήρη ενεργοποίηση της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και πληροφοριακό υλικό στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά για την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η ιστοσελίδα περιέχει σύντομη ιστορική αναδρομή για τις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ , πληροφορίες και πίνακες για τη διαδικασία screening και τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης, αρχείο με βασικές αποφάσεις της ΕΕ για την Κύπρο, ειδήσεις για θέματα επικαιρότητας και τις τρέχουσες εξελίξεις και πληροφορίες για τα οφέλη της ένταξης και τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Βασιλείου είπε ότι η δημιουργία ιστοσελίδας ήταν μια υπόσχεση και δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης προς την ΕΕ για να υποβοηθήσει την επικοινωνία Ε/Κ και Τ/Κ, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Σημείωσε επίσης ότι κατά τις επαφές που είχε την περασμένη Παρασκευή με Τ/Κ δημοσιογράφους, παροικιακούς και πολιτικούς παράγοντες στους Λονδίνο υπήρξε μια πολύ θετική αντίδραση.

    Οι συναντήσεις αυτές, διευκρίνισε, οργανώθηκαν από τη Βρετανίδα Ευρωβουλευτή, Πολίν Γκριν και σ'αυτές συμμετείχε και ο διαπραγματευτής στις ενταξιακές συνομιλίες από πλευράς ΕΕ, Λέοπολντ Μάουερ.

    "Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το γεγονός ότι η ανυπομονησία για ένταξη στην ΕΕ και για λύση του Κυπριακού είναι τουλάχιστο τόσο ισχυρή μεταξύ των Τ/Κ, των απλών ανθρώπων, όσο και μεταξύ των Ε/Κ", παρατήρησε.

    Συνάντηση με Χανεϊ

    Αναφερόμενος στη γεύμα εργασίας που είχε στο Λονδίνο με το Βρετανό εκπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Βασιλείου είπε ότι κατά κύριο λόγο συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και το Κυπριακό.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι τόσο ο κ. Χάνεϊ όσο και αξιωματούχοι στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσαν ότι η ενταξιακή πορεία θα συνεχιστεί χωρίς εμπόδια και "εξέφρασαν απόλυτη συμφωνία με τη στάση μας και τη θέση μας ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία".

    Η μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη δυνατότητα εξέτασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, σημειώνοντας συγκεκριμένα τα προβλήματα εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο Σιέγκεν καθώς και της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και προσώπων ως αποτέλεσμα της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

    "Εμείς επιδιώκουμε και επιθυμούμε λύση. Αν δεν υπάρχει λύση δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε εμείς οποιαδήποτε ευθύνη", είπε, σημειώνοντας ότι αυτή η θέση έγινε απόλυτα αποδεκτή. "Συμφωνούν ότι οι δύο διαδικασίες είναι ξεχωριστές και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε", πρόσθεσε.

    Ο κ. Βασιλείου είπε επίσης ότι ο κ. Χάνεϊ του ανέφερε ότι η αδράνεια στο Κυπριακό δεν πρέπει να θεωρείται ως έλλειψη ενδιαφέροντος. "Μας επιβεβαίωσε ότι θα έρθει στην Κύπρο στις 22 και 23 Απριλίου συνοδεύοντας την Τζόις Κουίν, Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, και ανέφερε ότι αναμένει πως μετά τις τουρκικές εκλογές θα υπάρξει πιο ενεργό ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς".

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, σε αμερικανικά σενάρια για το Κυπριακό στη χθεσινοβραδινή διάσκεψή του προς τα τηλεοπτικά κανάλια, ο κ. Βασιλείου απέφυγε να απαντήσει.

    Είπε όμως ότι ο κ. Χάνεϊ τον επιβεβαίωσε ότι ήταν ευχαριστημένος από συναντήσεις του με πρόσωπα που διαμορφώνουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική "διότι πράγματι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν δραστήρια μετά τις τουρκικές εκλογές".

    "Δεν μου έδωσε σενάρια αλλά από όσο ξέρω τόσο τους Αμερικάνους όσο και τους Αγγλους είμαι βέβαιος ότι μπορεί να έχουν πολλά σενάρια κάπου σε κάποιο συρτάρι τα οποία διαμορφώνουν", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 March 1999 - 13:06:07 UTC