Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Συνομιλίες
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Κηδεία Χουσέιν
  • [03] Αναστασιάδης - Συνομοσπονδία - Ανασχηματισμός
  • [04] Νορβηγίδα Αν. ΥΠΕΞ - Αφιξη
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [06] Λάρνακα - Ξενοδοχεία - Λιμάνι - Απεργίες
  • [07] ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή
  • [08] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιορδανία - Αναχώρηση
  • [10] Χρυσοστομής - Κατάθεση στεφάνου
  • [11] Κυπριανού - Νορβηγίδα Αναπληρωτής ΥΠΕΞ
  • [12] Πυρηνικοί αντιδραστήρες - Τουρκία - Συνέδριο
  • [13] Εκπρόσωπος - Ντέιμ Αν
  • [14] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Κύπρος
  • [15] Εκπρόσωπος - Μίλερ
  • [16] Εκπρόσωπος - Αρμπάτοφ
  • [17] Εκπρόσωπος - Βρετανικές Βάσεις
  • [18] Εκπρόσωπος - Πολυεθνική δύναμη
  • [19] Συνάντηση Χρυσοστομή - Τσοχατζόπουλου
  • [20] Eκπρόσωπος - Νεκρή ζώνη - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [21] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Συνομιλίες

    Αθήνα,Ελλάδα,08/02/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Στη Μόσχα θα μεταβεί ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής στην επόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, εάν, όπως αναμένεται, Λευκωσία και Αθήνα καταλήξουν σήμερα σε κοινές θέσεις όσον αφορά στην εγκατάσταση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κρήτη.

    Κατά τις σημερινές συνομιλίες στην Αθήνα των Υπουργών Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας, Γιαννάκη Χρυσοστομή και Ακη Τσοχατζόπουλου, που θα κρατήσουν γύρω στις τέσσερις ώρες, αναμένεται να συζητηθούν κυρίως οι τεχνοοικονομικές πτυχές του θέματος, αφού η πολιτική απόφαση για εγκατάσταση των S300 στην Κρήτη έχει ήδη ληφθεί.

    Στη σημερινή σύσκεψη που στοχεύει στη διαμόρφωση κοινών θέσεων, η κάθε πλευρά θα παρουσιάσει αρχικά τις θέσεις της και πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη και θα ληφθούν αποφάσεις.

    Στις 12.15 και μέχρι τις 13.00 οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών μέχρις τις 14.30.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 14.30 οι δυο Υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Απόψε ο κ. Χρυσοστομής θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο Ελληνας ομόλογός του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Κηδεία Χουσέιν

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί το πρωί για το Αμάν για να παραστεί στην κηδεία του Βασιλιά της Ιορδανίας Χουσέιν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 9.30 το πρωί, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Αναστασιάδης - Συνομοσπονδία - Ανασχηματισμός

    Λάρνακα,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οποιος επιμένει να μιλά για συνομοσπονδία είναι ως να προβάλλει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτό τόνισε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η δική μας πλευρά να συνεναίσει ή να συγκατατεθεί εις αναλόγου μορφής λύση, "η οποία οπωσδήποτε απέχει και από τις συμφωνίες κορυφής και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε τα πιο πάνω, λίγο μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ περί συνομοσπονδίας.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει πληροφορίες περί ανασχηματισμού ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει να δηλώσει οτιδήποτε για τον ανασχηματισμό και πως ότι έχει το λέει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ακόμα τόνισε ότι οι θέσεις του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρες, ότι δηλαδή υποστηρίζει κυβέρνηση ευρείας αποδοχείας με οπωσδήποτε ισχυρά την παρουσία του ΔΗΣΥ "αλλά απορρίπτω και αρνούμαι όσους έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να οδηγήσουν το ΔΗΣΥ σε απομόνωση υποστηρίζοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποτελείται μόνο από Υπουργούς που προέρχονται από το χώρο του κόμματος".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι τον λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνεται τόσο εκτεταμένη αναφορά σε ένα συνταγματαικό δικαίωμα του Προέδρου.

    "Δυστυχώς κάποιοι προκειμένου να προβάλλουν απόψεις που νομίζουν ότι είναι πρωτόγνωρες ακούω συνεχώς να δηλώνουν το πώς θα ήθελαν τον ανασχηματισμό, το πώς οραματίζονται τον ανασχηματισμό, ιδιαίτερα δε όταν προέρχονται από τους χώρους της συμπολίτευσης, μου είναι αδιανόητο γιατί πρέπει από αέρος να λέγονται και όχι κατ'ιδίαν να γίνεται η διαβούλευση", πρόσθεσε.

    Τέλος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών του κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κομματος επισημαίνοντας την ειδική αναφορά για την Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ καθώς και την υπόδειξη προς την Τουρκία ότι μια από τις προϋποθέσεις ένταξής της είναι η επείγουσα συμβολή της στη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Νορβηγίδα Αν. ΥΠΕΞ - Αφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Νορβηγία θεωρεί ότι οι επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών βοηθούν στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Κύπρο, δήλωσε η Νορβηγίδα Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Ασλάου Χάκα.

    Φτάνοντας στην Κύπρο χθες βράδυ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, η κ. Χάκα είπε ότι κύριοι στόχοι της επίσκεψής της είναι η ενίσχυση των σχέσεων της χώρας της με την Κύπρο και η προώθηση των επαφών μεταξύ των Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών.

    Η Νορβηγίδα Υπουργός ανέφερε ότι η χώρα της επενδύει αρκετά χρήματα στις επαφές του επιχειρηματικού κόσμου των δύο κοινοτήτων γιατί, όπως είπε, η πρόοδος στον τομέα αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να επιτευχθεί πρόοδος και στη γενικότερη διαδικασία του Κυπριακού.

    Η κ. Χάκα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων και με τον επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 08/02/1999, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      553,2800    555,4900   553,2800   558,4900
    Ευρώ                   1,7188      1,7256     1,7188     1,7286
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9314      1,9391     1,9314     1,9426
    Στερλίνα               1,1820      1,1867     1,1820     1,1892
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Λάρνακα - Ξενοδοχεία - Λιμάνι - Απεργίες

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη δεύτερή τους εβδομάδα εισέρχονται από σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ξενοδοχεία Λόρδος Μπιτς και Γκόλντεν Μπέι και στο λιμάνι Λάρνακας.

    Οι απεργοί στα δύο ξενοδοχεία κλιμακώνουν από σήμερα τα μέτρα τους, παρεμποδίζοντας την είσοδο όσων εργάζονται καθώς και των προμηθευτών των δύο ξενοδοχείων.

    Οι ηγεσίες των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΠΕΟ και ΣΕΚ, συνέρχονται σήμερα για εξέταση της κατάστασης.

    Εξάλλου, οι λιμενεργάτες στη Λάρνακα πραγματοποιούν σήμερα στη Λευκωσία σύσκεψη για να αποφασίσουν αν θα συναντηθούν με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων στις 19 Φεβρουαρίου για συζήτηση θεμάτων που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό στο λιμάνι.

    Την Τρίτη οι λιμενεργάτες θα επιδώσουν υπόμνημα στο Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [07] ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΔΗΚΟ αποφάσισε ομόφωνα να προσέλθει το κόμμα σε ουσιαστικό διάλογο για ανασυγκρότηση του Κέντρου, με βάση συγκεκριμένες αρχές και θέσεις.

    Η απόφαση λήφθηκε χθες ύστερα από διήμερη συνεδρία της ΚΕ στη Λεμεσό. Στην απόφαση τονίζεται ότι στόχος παραμένει η ανασυγκρότηση του κόμματος και του ευρύτερου χώρου του Κέντρου, είτε με τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου, είτε με την ενοποίησή τους σε ένα νέο και ισχυρό πολιτικό σχήμα.

    Αναφέρεται επίσης ότι γνώμονας για ενοποίηση των κομμάτων εξακολουθεί να είναι το Κυπριακό, αλλά με συμφωνία σε στόχους και συγκεκριμένους χειρισμούς.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού θα αναλύσει την απόφαση του κόμματος σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 4.30 μμ, στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [08] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               218,9265         220,6779
          Δολ. Αυστραλίας              2,9579           2,9815
          Δολ. Καναδά                  2,8689           2,8918
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,5796         345,9579
          Κορώνες Δανίας              12,7495          12,8514
          Κορώνες Νορβηγίας           14,8245          14,9430
          Κορώνες Σουηδίας            15,1967          15,3182
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3536           1,3590
          Λιρέτες Ιταλίας          3.327,9749       3.341,2867
          Μάρκα Γερμανίας              3,3616           3,3750
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2193          10,2601
          Πεσέτες Ισπανίας           285,9769         287,1208
          Σελίνια Αυστρίας            23,6506          23,7452
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7876           3,8027
          Φράγκα Βελγίου              69,3344          69,6117
          Φράγκα Γαλλίας              11,2743          11,3193
          Φράγκα Eλβετίας              2,7432           2,7651
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιορδανία - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε το πρωί για το Αμάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για να παραστεί στην κηδεία του Βασιλιά της Ιορδανίας Χουσέιν.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι μεταβαίνει στο Αμάν για να παρευρεθεί στην κηδεία του Βασιλιά Χουσέιν, "ο οποίος πράγματι υπήρξε ένας ηγέτης διεθνούς κύρους και ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ανεύρεση λύσης του μεσανατολικού προβλήματος".

    Είπε, επίσης, ότι ο Βασιλιάς Χουσέιν "ήταν πράγματι μια εξέχουσα φυσιογνωμία, είχε το θάρρος της γνώμης του και χειρίστηκε τα θέματα κατά τρόπον που η Ιορδανία, παρά το γεγονός ότι είχε πολλούς εχθρούς γύρω της, κατόρθωσε να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κράτος".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας "συνέβαλε, επίσης, τα μέγιστα στην αποτροπή πολεμικής έντασης στην περιοχή".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    (Ρ.Γ.)

    [10] Χρυσοστομής - Κατάθεση στεφάνου

    Αθήνα,Ελλάδα,08/02/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Κατά την ώρα της κατάθεσης αποδόθηκαν στον κ. Χρυσοστομή τιμές από άγημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Κυπριανού - Νορβηγίδα Αναπληρωτής ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, είχε σήμερα το πρωί η Νορβηγίδα Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Ασλάου Χάκα, που έφθασε χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη.

    Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε στη Βουλή. Η κ. Χάκα θα έχει στη συνέχεια συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Αλέκο Σιάμπο.

    Αργότερα θα έχει χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [12] Πυρηνικοί αντιδραστήρες - Τουρκία - Συνέδριο

    Τορόντο,Καναδάς,08/02/1999 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Οι προσφορές που εκκρεμούν για πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές ένεκα διαφόρων πιεστικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και ηθικών λόγων, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων στην περιοχή, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάρτιν, ένας επιφανής Καναδός περιβαλλοντιστής.

    Ο κ. Μάρτιν, που είναι Διευθυντής Ερευνας για το σχέδιο πυρηνικής ευαισθητοποίησης, επεσήμανε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού αγώνα δρόμου που μπορεί να ανακύψει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, εάν η Τουρκία αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία.

    "Δεν χρειάζεται αναγκαστικά ένας πυρηνικός αντιδραστήρας για να δημιουργηθούν πυρηνικά όπλα, αλλά σίγουρα αυτό βοηθά", είπε ο κ. Μάρτιν, σημειώνοντας ότι Τούρκοι επίσημοι έχουν πρόσφατα υπαινιχθεί την πιθανότητα η Τουρκία να μετάσχει σε ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    Ο κ. Μάρτιν αποκάλυψε το πιο πάνω κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας ενός συνεδρίου με τίτλο "Συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Θέματα Ασφάλειας και Σταθερότητας στην περιοχή", το οποίο διοργάνωσε η Ελληνοκαναδική Ομοσπονδία του Οντάριο.

    Ο συνεταιρισμός "Ατομική Ενέργεια Καναδά Λτδ" (ΑECL) βρίσκεται σε συναγωνισμό με το γαλλο - γερμανικό κονσόρτιουμ Nuclear Power International (NPI) και την κοινοπραξία ανάμεσα στην αμερικανική Westinghouse και ιαπωνική Mitsubishi, για την πώληση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων τύπου Καντού (CANDU) στην Τουρκία.

    Πιστεύεται ότι ο νικητής του συμβολαίου θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις εκλογές του Απριλίου στην Τουρκία. Η προσφορά του AECL θεωρείται εντούτοις η πιθανότερη.

    Ο προτεινόμενος χώρος ανέγερσης των δύο αντιδραστήρων, το Ακιουγιου, που βρίσκεται στη νότια ακτή της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο επιστημονικής συζήτησης κατά πόσο είναι επιρρεπής ή όχι στους σεισμούς.

    Υπάρχει μια συνεχής επιστημονική συζήτηση κατά πόσο το ρήγμα του Εκεμις, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα περίπου από την προτεινόμενη περιοχή, είναι ενεργό ή όχι.

    Ο κ. Μάρτιν είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα όσον αφορά στο βαθμό που το Ακιουγιου είναι σεισμογενής περιοχή πριν προχωρήσει η ανέγερση και επικαλέστηκε διακεκριμένους Τούρκους επιστήμονες που είπαν δημόσια ότι το να προχωράς σε ανέγερση στο Ακιουγιου θα ήταν "εγκληματικά ανεύθυνο".

    Η πεποίθηση του κ. Μάρτιν στηρίζεται στα συμπεράσματα ειδικών σεισμολόγων, όπως του Δρ. Καρλ Μπάκθοτ και του Καθηγητή, Αρσαλάν Μοχατζέρ, που επίσης μίλησαν στο Συνέδριο.

    Ο κ. Μοχατζέρ, που είναι Βοηθός Καθηγητής στις περιβαλλοντικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι οι μελέτες του AECL για το Ακιουγιου έγιναν πριν από 16 χρόνια και βασίστηκαν στην τουρκική έρευνα που ήταν ανεπαρκής και ατελής.

    "Δεν γνωρίζουμε αρκετά ώστε να μπορούμε να λάβουμε σχετική απόφαση", είπε ο κ. Μοχατζέρ, προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός του AECL ότι ο κόλπος του Ακιουγιου είναι σχετικά μη σεισμογενής περιοχή δεν μπορεί να στηριχθεί σε "ακαθόριστα και αβέβαια" δεδομένα.

    Ο Δρ. Μπάκθοτ, από την πλευρά του, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του AECL ότι δεν υπάρχουν ρήγματα εν ενεργεία σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων από το Ακιουγιου και ότι οι αντιδραστήρες τύπου Καντού είναι "απρόσβλητοι" από πιθανή τήξη.

    Ο κ. Μάρτιν επέκρινε ακόμη την καναδική κυβέρνηση για πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών" όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν πρόκειται για επιχειρήσεις με άλλες χώρες.

    Είπε ότι ο Καναδάς επιλέγει να προειδοποιεί κάποιες άλλες χώρες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η ίδια η χώρα "εθελοτυφλεί" μπροστά στα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει τόσο η Τουρκία όσο και η Κίνα.

    Στο Συνέδριο μίλησε επίσης ο εν αποστρατεία Καναδός Υποστράτηγος, Λιούις ΜακΚένζι, ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο και σε άλλα μέρη του κόσμου στην ειρηνική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. ΜακΚένζι επεσήμανε την ανάγκη να επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό εάν πρόκειται να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση, είπε "θα ήθελα πάρα πολύ να δω το νησί αποστρατικοποιημένο και στις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράταξης και θα ήθελα να δω ειλικρινά τον πληθυσμό του νησιού επανενωμένο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΝΓ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Ντέιμ Αν

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό βρίσκεται ακόμα στο πρώτο της στάδιο, δηλαδή τις συνομιλίες πήγαινε - έλα που διεξάγει η Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Ντέιμ Αν Χέρκους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Ντέιμ Αν "βρίσκεται ακόμα στο πήγαινε - έλα και στην εμπιστευτικότητα".

    Ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία "βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "είμαστε στη διαδικασία του πήγαινε - έλα", προσθέτοντας ότι "αυτή η διαδικασία προνοεί συζήτηση στα τρία γνωστά θέματα".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η Κυβέρνηση θα προβεί σε αξιολόγηση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία".

    Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "ο κάθε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα πρέπει να κινείται μέσα στα πλαίσια που το ίδιο το σώμα που τον έστειλε να κάνει διαμεσολάβηση".

    Κληθείς να αναφέρει εάν η Ντέιμ Αν δεν έχει πετύχει οτιδήποτε μέχρι τώρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ισχύει η δήλωση ότι καμιά διαμεσολάβηση δεν μπορεί να πηγαίνει επ' άπειρον και ταυτόχρονα ισχύει η δήλωση ότι βρισκόμαστε ακόμα στο πήγαινε - έλα και όταν ολοκληρωθεί θα γίνει αξιολόγηση".

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η τελευταία φορά που είχε επίσημες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη "ήταν όταν είχε έρθει στην Κύπρο τότε, το καλοκαίρι".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει τεθεί ποτέ ενώπιον της Κυβέρνησης η πρόταση για ειρηνευτική δύναμη των ΗΠΑ στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες.

    Σε ερώτηση σχετικά με "βολιδοσκοπήσεις" των Ηνωμένων Πολιτειών για παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που θα αναλάβουν ρόλο ειρηνευτή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση "δεν έχει τέτοιες πληροφορίες" και ότι "δεν έχει τεθεί ποτέ" τέτοιο θέμα".

    "Η θέση της Κυβέρνησης", είπε, "παραμένει η θέση που διατυπώθηκε αυτές τις ημέρες".

    Κληθείς να αναφέρει τί θα απαντήσει η Κυβέρνηση σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα και η πολυεθνική δύναμη που θα βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια της αποστρατικοποίησης θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη σύνθεσή της και στο ρόλο της".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν νέα σημαντική πρωτοβουλία στο Κυπριακό εντός του 1999, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "οι θέσεις του κ. Μίλερ είναι θέσεις που θεωρούμε ότι βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη γνωστή αμερικάνικη θέση ότι δεν τίθεται η συνομοσπονδία ως πλαίσιο συζήτησης για λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενη πρωτοβουλία των ΗΠΑ μέσα στο τρέχον έτος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "προς το παρόν δεν έχουμε απτά δείγματα γραφής".

    Κληθείς να αναφέρει εάν αναμένεται οτιδήποτε μετά τις εκλογές στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "δεν είναι σωστό να μιλούμε σε επίπεδο εικασιών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] Εκπρόσωπος - Αρμπάτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία έχει βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές τον κυπριακό λαό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμας Αλεξέι Αρμπάτοφ ότι έχουν μπει στο "χρονοντούλαπο" κάποιες προτάσεις της Ρωσίας για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει σε πολύ ψηλό επίπεδο τις κυπρορωσικές σχέσεις".

    Η Κυβέρνηση, είπε, "θεωρεί ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές τον κυπριακό λαό και πιστεύει ότι αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να αναπτύσσονται βαθμιδόν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [17] Εκπρόσωπος - Βρετανικές Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου για τις ασκήσεις των Βρετανικών Βάσεων στον Ακάμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα διευθετηθεί το όλο θέμα.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου, ο κ. Στυλιανίδης επικαλέσθηκε χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι "βρισκόμαστε σε μια διαβούλευση, με στόχο να επιλυθεί αυτό το θέμα και να μην γίνουν νέες ασκήσεις και γυμνάσια στον Ακάμα".

    Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι "με την ολοκλήρωση θα λήξει και δεν θα ξαναγίνουν ασκήσεις στον Ακάμα" και σημείωσε ότι "αυτή είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης".

    Σε ερώτηση εάν θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για αύριο ασκήσεις στον Ακάμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ακόμα βρισκόμαστε στο επίπεδο της διαβούλευσης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [18] Εκπρόσωπος - Πολυεθνική δύναμη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διευκρίνισε σήμερα ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεθνική δύναμη για διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ο ρόλος και η σύνθεση της δύναμης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Κληθείς να αναφέρει ποιά είναι η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δέχεται ΝΑΤΟϊκή δύναμη ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δέχεται πολυεθνική δύναμη με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "και οι δύο δηλώσεις είναι ταυτόσημες".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεθνική δύναμη, της οποίας το ρόλο και τη σύνθεση θα εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Συνάντηση Χρυσοστομή - Τσοχατζόπουλου

    Αθήνα,Ελλάδα,08/02/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Οι Υπουργοί Αμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, Γιαννάκης Χρυσοστομής και Ακης Τσοχατζόπουλος, είχαν κατ'ιδίαν συνάντηση στο Πεντάγωνο, διάρκειας μισής περίπου ώρας.

    Ακολούθως ξεκίνησαν συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε τεχνο - οικονομικά ζητήματα που αφορούν την εγκατάσταση του συστήματος S300 στην Κρήτη.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό των δύο Υπουργών και στην παρουσία των Πρέσβεων των δύο χωρών, Χριστόδουλου Πασιαρδή και Κυριάκου Ροσουδάκη.

    Στην ελλαδική αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Αμυνας Δημήτριος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Γιώργος Χατζηαναστασίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμου, ο Ανώτερος Λογιστής του ΥΠΑΜ Κωνσταντίνος Κάρμιος και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Γιαννάκης Λαζάρου.

    Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να διαρκέσουν γύρω στα 90 λεπτά και στόχος τους είναι η υιοθέτηση κοινών θέσεων πάνω στις τεχνικές και οικονομικές πτυχές για εγκατάσταση του συστήματος S300, τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση στη συνέχεια θα παρουσιάσει στη Ρωσία.

    Οπως είναι γνωστό ο ΥΠΑΜ θα μεταβεί για το σκοπό αυτό στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, εάν, όπως αναμένεται, οι συνομιλίες στην Αθήνα έχουν αίσιο αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Μόσχα έχει θέσει όρους βάσει των οποίων η Λευκωσία διαμόρφωσε τις δικές της θέσεις, που παρουσιάζει στις συνομιλίες.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα δώσει στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, άλλο αντιαεροπορικό σύστημα σε αντάλλαγμα για τους ρωσικούς πυραύλους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Νεκρή ζώνη - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διευθέτηση που έχει γίνει με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επιτήρηση της νεκρής ζώνης δεν επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε σήμερα κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θέτει περιορισμούς στη διακίνηση δικαιούχων στη νεκρή ζώνη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να λυθεί πλήρως το θέμα".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "το θέμα είναι όλοι οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες και τα κτήματά τους που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη".

    "Για μας", είπε, "η θέση είναι απλή, δηλαδή την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία στη νεκρή ζώνη την έχει η κυπριακή Κυβέρνηση".

    Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα, η κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να παρέχει στα Ηνωμένα Εθνη το δικαίωμα τήρησης της κατάπαυσης του πυρός, με βάση τις πρόνοιες των ψηφισμάτων".

    Ανέφερε, επίσης, ότι "οποιαδήποτε πρακτικά προβλήματα θεωρούμε ότι θα τα επιλύσουμε εύκολα με πρακτικές διευθετήσεις, χωρίς να επηρεαστεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το καθεστώς κυριαρχίας και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [21] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         554,1300   556,3400    554,1300   559,3400
    Ευρώ                    1,7188     1,7256      1,7188     1,7286
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9323     1,9400      1,9323     1,9435
    Στερλίνα                1,1831     1,1878      1,1831     1,1903
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0110   0,0000 |10.03.99 | 0,0060   0,0000  |09.03.99
    02 Μήνες    0,0160   0,0000 |14.04.99 | 0,0080   0,0000  |14.04.99
    03 Μήνες    0,0210   0,0000 |10.05.99 | 0,0110   0,0000  |10.05.99
    06 Μήνες    0,0350   0,0000 |10.08.99 | 0,0190   0,0000  |10.08.99
    09 Μήνες    0,0500   0,0000 |10.11.99 | 0,0270   0,0000  |10.11.99
    12 Μήνες    0,0630   0,0000 |10.02.00 | 0,0360   0,0000  |10.02.00
    15 Μήνες    0,0820   0,0000 |10.05.00 | 0,0480   0,0000  |10.05.00
    18 Μήνες             0,0000 |10.08.00 |          0,0000  |10.08.00
    21 Μήνες             0,0000 |13.11.00 |          0,0000  |13.11.00
    24 Μήνες             0,0000 |12.02.01 |          0,0000  |12.02.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 February 1999 - 13:02:12 UTC