Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Τζεμ
  • [02] Βασιλείου - ΕΕ - Κύπρος - Εναρμόνιση
  • [03] Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση - Αθήνα
  • [04] Μίλερ - Κυπριακό
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Αθήνα
  • [06] Χριστοφίδης - Σύνοδος στο Τορόντο
  • [07] Κασουλίδης - Κυπριακό - Βρετανικές ασκήσεις

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Τζεμ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, είναι στο πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο ΥΠΕΞ απαντούσε σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η μόνη λύση στο τραπέζι είναι αυτή της συνομοσπονδίας.

    Εκφράζοντας λύπη για την άρνηση της Τουρκίας να συμβαδίσει με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι υπεκφυγές και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για λύση μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων.

    Ο Τζεμ είχε δηλώσει προκλητικά, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ότι η συνομοσπονδιακή λύση είναι η μόνη που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ισχυρίστηκε εξάλλου, ότι αυτό είναι εμφανές στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Κύπρος - Εναρμόνιση

    Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ετοιμαστεί για ένταξη, τόνισε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες, Γιώργος Βασιλείου.

    Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο κ. Βασιλείου είπε επίσης ότι το συμπέρασμά του από τις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ είναι ότι έχουν σκληρύνει οι όροι και ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να κλείνουν τα μάτια τους ακόμη και σε μικροπράγματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,07/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν την αναχώρησή του, ο κ. Χρυσοστομής χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ως επίσκεψη γνωριμίας και εργασίας και σημείωσε ότι κατά την εκεί παραμονή του θα συζητήσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, της αμυντικής θωράκισης και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    "Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και μέσα σε μια ατμόσφαιρα φιλική θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε σωστές και ικανοποιητικές διευθετήσεις και για τα δύο κράτη", είπε ο κ. Χρυσοστομής.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Ισμαίλ Τζεμ, κατά την παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο ΥΠΑΜ απάντησε ότι "η κυβερνητική πολιτική είναι γνωστή. Είμαστε σίγουρα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

    Αλλά παράλληλα μέχρι να φτάσει η ώρα που η Τουρκία θα αποδεχθεί να συνομιλήσει και να προσπαθήσει σοβαρά και αυτή να επιλυθεί το Κυπριακό μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, εμείς έχουμε καθήκον να ενισχύουμε την άμυνά μας και να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ελληνικού κυπριακού λαού", τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Μίλερ - Κυπριακό

    Τορόντο,Καναδάς,07/02/1999 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις φήμες που φέρουν τις ΗΠΑ να προωθούν μια συνομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση για να αποδεχθεί μια τέτοια λύση.

    "Τα αρνούμαι όλα. Είναι απολύτως αναληθή", δήλωσε ο κ. Μίλερ στο ΚΥΠΕ, τονίζοντας ότι "οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια συνομοσπονδιακή λύση. Υποστηρίζουν μια ομοσπονδιακή λύση, μια κυριαρία".

    "Διαβάζω τον Τύπο", πρόσθεσε, "και όλα όσα λέγονται είναι αναληθή. Δεν πρόκειται να είμαι τυπικά διπλωματικά ανακριβής. Είναι απολύτως αναληθή", επανέλαβε.

    Αμφιβολίες όσον αφορά την ειλικρίνια των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε όμως στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Βαν Κουφουδάκης, Πρύτανης Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

    Ο Μίλερ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την ομιλία του σε διήμερο Συνεδρίο με θέμα "Διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο: Θέματα Ασφάλειας και Σταθερότητας στην περιοχή", που πραγματοποιήται στον Καναδά αυτό το Σαββατοκυρίακο.

    Η Σύνοδος οργανώθηκε από την Ελληνοκαναδική Ομοσπονδία του Οντάριο και επιχορηγήθηκε από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο του Καναδά, το Καναδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, την Ελληνική Κοινότητα του Μητροπολιτικού Τορόντο, την Κυπριακή Κοινότητα του Τορόντο και τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κύπρο ΠΣΕΚΑ Καναδά.

    Ο Μίλερ τόνισε εξάλλου στο ΚΥΠΕ ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, "δεν είχαμε αναστολές στο να δηλώσουμε κατηγορηματικά και αναμφισβήτητα ότι το πρόβλημα τώρα στις διαπραγματεύσεις μας, στην εμπειρία μας, είναι με την τουρκική πλευρά".

    Αναφερόμενος στην ακύρωση της έλευσης του αντιπυραυλικού συστήματος S300, ο κ. Μίλερ είπε ότι οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ για την εγκατάσταση των πυραύλων δεν είχαν να κάνουν ούτε με το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την άμυνά της, ούτε με το γεγονός ότι οι πύραυλοι είναι ρωσικοί.

    Αυτό που απασχολούσε τις ΗΠΑ, είπε, "ήταν ότι αυτό ήταν λανθασμένου είδους σύστημα και θα ήταν 'γαλλικό κλειδί' στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης πήρε μια θαραλλέα απόφαση", είπε.

    Παρόλο που δεν ήταν σε θέση να υποσχεθεί επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αυτό το χρόνο, ο Μίλερ υποσχέθηκε ότι θα γίνουν "οι καλύτερες και εντονότερες προσπάθειες", για επίλυση του προβλήματος.

    Αναφορικά με τις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, ο Μίλερ είπε ότι ο τρόπος επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι με την εξαπέλυση "ωμών απειλών", προς τη μια ή την άλλην πλευρά, αλλά όλα καταλήγουν στο να "εξευρεθεί ένα λογικό πακέτο που θα ανταποκρίνεται στα βασικά, συμφέροντα και ανησυχίες των δύο πλευρών".

    Τόνισε επίσης, ότι η εμπιστευτικότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτική ώστε να δοθεί στις δύο πλευρές "η ελαστικότητα για να σκεφθούν τα πράγματα, που πολιτικά μπορεί να είναι πολύ, πολύ δύσκολα, αλλά ως μέρος του πακέτου θα ήταν πολύ ελκυστικά".

    Οπως είπε, "αυτή η κυβέρνηση (αμερικανική) είναι αρκετά δεσμευμένη στο να πράξει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο πρόβλημα, που έχει αργήσει κατά 25 χρόνια για να επιλυθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΧ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Αθήνα

    Αθήνα,Ελλάδα,07/02/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο, θα έχουν αίσιο πέρας εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, κατά την άφιξή του σήμερα στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσοστομής ανέφερε επίσης ότι έχει κατ'αρχήν προγραμματισθεί συνάντηση με τη ρωσική κυβέρνηση για το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος S300, το οποίο θα απασχολήσει τις συνομιλίες στην Αθήνα.

    Ο ΥΠΑΜ χαρακτήρισε την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα υπό τη νέα του ιδιότητα ως "ταξίδι γνωριμίας και εργασίας" σημειώνοντας χρακτηριστικά, "έχουμε πολλά θέματα να καλύψουμε με τον Υπουργό (Τσοχατζόπουλο) και αναμένω ότι θα καταλήξουμε σε αίσιο πέρας".

    Ο κ. Χρυσοστομής απέφυγε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις παραπέμποντας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αύριο από κοινού με τον κ. Τσοχατζόπουλο, μετά το πέρας των συνομιλιών τους.

    Το μεσημέρι και απόψε ο κ. Χρυσοστομής θα παρακαθήσει σε γεύμα και δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του του Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

    Αύριο το πρωί, ο κ. Χρυσοστομής θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα έχει 45λεπτη κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών οι οποίες είναι προγραμματισμένες να κρατήσουν 90 περίπου λεπτά.

    Την κυπριακή αντιπροσωπεία που είναι οκταμελής απαρτίζουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ Διευθυντής του ΥΠΑΜ, Γεώργιος Χατζηαναστασίου, Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος, Δημήτριος Δήμου, ο Ανώτερος Λογιστής του ΥΠΑΜ Κωνσταντίνος Κάρμιος και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας στη Νομική Υπηρεσία Γιαννάκης Λαζάρου.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από 17 άτομα μεταξύ των οποίων ο ΥΦΕΘΑΜ, Δημήτριος Αποστολάκης και ο Πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

    Ακολούθως θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Ελληνας Υπουργός.

    Το βράδυ ο κ. Χρυσοστομής θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Ελληνας ομόλογός του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Χριστοφίδης - Σύνοδος στο Τορόντο

    Τορόντο,Καναδάς,07/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό δεν θα τερματιστεί εκτός και εάν η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Τουρκία, παραμερίσουν άλλα συμφέροντα και πείσουν την Αγκυρα να συμβαδίσει με το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος για θέματα αποδήμων, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Δεν αρκεί να διακηρύσσουμε την αρετή των νόμων της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας και να κλείνουμε τα μάτια στην περιφρόνηση που επέδηξαν προς τις αρχές αυτές διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις από φόβο μην προσβάλουμε ένα στρατηγικής σημασίας σύμμαχο ή με την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε επικερδή συμβόλαια για όπλα", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Μιλώντας σε διήμερη Διάσκεψη που πργματοποιείται στο Τορόντο του Καναδά με θέμα "Διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο: Θέματα Ασφάλειας και Σταθερότητας στην περιοχή", και διοργανώνει η Ελληνοκαναδική Ομοσπονδία του Οντάριο, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι λύση στο Κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί μέσω διαλόγου.

    Επεσήμανε όμως ότι δεκαετίες άκαρπων διαπραγματεύσεων "έχουν εκθέσει και διαβρώσει την όλη ιδέα του διαλόγου, χλευάζοντας τη διεθνή κοινότητα".

    "Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να καταπατά ατιμώρητη τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και να μειώνει παγκόσμιες ιδέες και αξίες, κλείνοντας τα μάτια στις διεθνείς διακηρύξεις και στους Χάρτες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Το Κυπριακό πρέπει να απασχολεί ολόκληρη την περιοχή, γιατί υπάρχουν "ξεκάθαρα στοιχεία" ότι η Τουρκία εκμοντερνίζει όλους τους τομείς των ενόπλων δυνάμεών της με γρήγορους ρυθμούς, όχι για να διατηρήσει κάποια ισορροπία δυνάμεων, αλλά για να επιβάλει την στρατιωτική της υπεροχή σε πιθανούς αντιπάλους, σημείωσε.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για μη εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι αποτελεί "απόλυτη απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυπριακής κυβέρνησης για ειρήνη".

    "Προσδοκούμε σε μια λύση του Κυπριακού, που θα προωθήσει και θα προστατεύσει τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού πληθυσμού", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης προσθέτοντας ότι "τέτοια λύση, παρόλο που είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθυστερεί διότι κάποιοι ψάχνουν για λύση από την οποία θα επωφεληθεί η Τουρκία, όχι ο λαός της Κύπρου".

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό εγγυάται την ευημερία και ασφάλεια του κυπριακού λαού.

    "Αυτοί που διακηρύσσουν ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, δεν επιθυμούν το καλό της Κύπρου", τόνισε.

    Μιλώντας επίσης στη Διάσκεψη, ο καθηγητής Βαν Κουφουδάκης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, τόνισε ότι η αμερικανική υποστήριξη προς την Τουρκία, ενθαρρύνει την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά των γείτονών της συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Συρίας.

    "Η αμερικανική πολιτική στην περιοχή έχει αποτύχει και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει εάν συνεχίσει να εκβιάζει το θύμα και να ανταμείβει το θύτη", προειδοποίησε.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο καθηγητής Κουφουδάκης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πρέπει να αγνοεί τις ίδιες της της αρχές ώστε να επιτραπεί στην Τουρκία να ενταχθεί.

    Εξάλλου αναφερόμενος στην τουρκο - ισραηλινή στρατιωτική συμφωνία, ο κ. Κουφουδάκης την χαρακτήρισε "γάμο συμφέροντος" και υποστήριξε ότι δεν θα πράξει απολύτως τίποτα για την προώθηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

    Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε, "είναι (για την Τουρκία) ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα" διότι όχι μόνο κερδίζει μια πηγή υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικού υλικού, αλλά επίσης την υποστήριξη ενός ισχυρού εβραϊκού λόμπι στην Ουάσινγκτον το οποίο μπορεί να ενδυναμώσει την επιρροή της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Κουφουδάκης σημείωσε ωστόσο ότι η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Νίκος Αθανασάκης είπε ότι όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού "η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας" και τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστό θέμα από αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές προβλημα εισβολής και κατοχής", είπε ο Αθανασάκης τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αποτελέσει ένα μέσο ώστε οι δύο κοινότηες στο νησί να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία.

    Αναφερόμενος στις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Αθανασάκης κάλεσε την Τουρκία να διευθετήσει το θέμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ενώπιον του Διεθνούς Δικατηρίου, σημειώνοντας ότι έτσι "θα διευκολύνει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Τέλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν κρατά την Τουρκία εκτός Ευρώπης και πρόσθεσε ότι αυτοί που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει ταυτόχρονα να αποδέχονται και να εμμένουν σε κάποιες αρχές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Βρετανικές ασκήσεις

    Πάφος,Κύπρος,07/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η λύση που θα εξευρεθεί δεν θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τα δικά μας ούτε στα μέτρα της τουρκοκυπριακής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην Πάφο κατά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 55 - 59 Γεώργιου Παπαβερκίου.

    Στην ομιλία του, κατά το μνημόσυνο, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και είπε ότι με την σώφρονα πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες.

    Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη στενή συνεργασία κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η καλύτερη απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ είναι η επιμονή στις θέσεις μας, τις οποίες έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Εθνη. Δηλαδή την εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Η λύση, είπε, που θα εξευρεθεί δεν θα είναι κομμένη και ραμμένη ούτε στα μέτρα τα δικά μας ούτε στα μέτρα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν δοθεί λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό σε ότι αφορά την συνομοσπονδία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχει ευθύνη σε ότι αφορά τη διάσταση και τη σημασία που δίνουμε εμείς οι ίδιοι στο θέμα και το μετατρέπουμε σε μείζον θέμα.

    Το γεγονός ότι οι Τούρκοι συνεχώς συζητούν το θέμα της συνομοσπονδίας οφείλεται στην πίεση που δέχονται από τα ίδια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε.

    Και στην περίπτωση των ξένων, οι οποίοι ζητούν τις απόψεις μας για τη συνομοσπονδία αυτό το κάνουν για ενημέρωση αφού δεν γνωρίζουν τη σημασία και την ουσία τέτοιας λύσης, είπε ο ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι είναι λάθος εμείς να δίνουμε σημασία και να το ανάγουμε σε μείζον θέμα.

    Για την επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή στην Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, καθόρισε τα πλαίσια στα οποία θα κινηθούν και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν μεταξύ των Υπουργών Αμυνας Κύπρου - Ελλάδας.

    Αναφορικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S300, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δίνεται περισσότερη τροφή και πίστη σε αβάσιμες πληροφορίες σε ότι αφορά στην περίπτωση μη εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη.

    Μεγαλοποιούμε αυτή την πιθανότητα μη εγκατάστασης στην Κρήτη και είναι αρκετά επικίνδυνο, ανέφερε.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την πολυεθνική δύναμη και τις δηλώσεις του στους ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ακόμη δεν υπήρξε πρόοδος στο Κυπριακό σε ότι αφορά στην απόχωρηση των τουρκικών στρατευμάτων και είναι νωρίς να μιλούμε για την μορφή που θα πάρει η πολυεθνική δύναμη, εάν αυτό αποφασιστεί τελικά.

    Κατά πόσον ο ίδιος στο εξωτερικό είναι αρκετά ομιλητικός με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι υποχρέωση του να ενημερώνει τους ξένους για το πρόβλημα της Κύπρου και ειδικότερα να καλεί τους δημοσιογράφους και να τους ενημερώνει σωστά για όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

    Ο ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης είπε εξάλλου ότι τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται στα τελευταία σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία με τη συνολική αξιολόγηση του εργου της κυβέρνησης η δημοτικότητά της θα ανέβει.

    Σε ότι αφορά στο θέμα ανασχηματισμού, ο κ. Κασουλίδης αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν τον αφορά το θέμα.

    Τέλος, αναφορικά με το θέμα των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα και συγκεκριμένα για τις προγραμματισμένες ασκήσεις των Βρετανών στις 9 με 11 Φεβρουαρίου 1999, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ευελπιστεί σοβαρά πως θα ακυρωθούν αφού αύριο Δευτέρα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για υπαλλακτικό χώρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 February 1999 - 13:02:17 UTC