Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Ψηφίσματα ΣΑ
  • [02] Σιούσελ - Ψήφισμα 1218
  • [03] Βρετανός Πρωθυπουργός - Ψήφισμα 1218
  • [04] ΥΠΕΞ - Ψηφίσματα - Δήλωση Κλίντον
  • [05] Λυσσαρίδης - Ψηφίσματα
  • [06] ΝΕ.Ο. - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα
  • [07] Πάγκαλος - Ψηφίσματα - Δήλωση Κλίντον - S300
  • [08] ΕΔΗ - Ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [09] ΚΕΑ - Ψηφίσματα Δήλωση Κλίντον
  • [10] ΠΟΜΑΚ - Χριστουγενιάτικο μήνυμα

  • [01] (Κ) Κυπριανού - Ψηφίσματα ΣΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολλά ερωτήματα γεννά η υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον στο ένα μόνο ψήφισμα, το 1218, δήλωσε σήμερα Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προωθούν την εφαρμογή του ενός ψηφίσματος.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι έστω και αν είναι ικανοποιητικό το περιεχόμενό του ψηφίσματος 1217, εντούτοις η έμφαση που δίδεται στο 1218 από αμερικανικής πλευράς προκαλεί ανησυχίες.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι το ένα ψήφισμα, το 1217, "περιέχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία", προσθέτοντας ότι "είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς".

    Σημείωσε ωστόσο ότι το δεύτερο ψήφισμα, το 1218, αναφέρεται ουσιαστικά στο 'πήγαινε - έλα' της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αν Χέρκους, και διερωτήθηκε "γιατί ήταν ανάγκη να υπάρξουν δύο ψηφίσματα".

    Ωστόσο ανέφερε ότι με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον εξηγείται γιατί υπήρξαν δύο ψηφίσματα, διευκρινίζοντας ότι ο Πρόεδρος Κλίντον "αναλαμβάνει ευθύνες οι ΗΠΑ να προωθήσουν τις πρόνοιες του ενός ψηφίσματος (του 1218)".

    Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε "γιατί να κάνει το διαχωρισμό ο κ. Κλίντον" και "τί αναμένει τώρα ο κ. Κλίντον". Διερωτήθηκε επίσης αν ο Πρόεδρος Κλίντον αναμένει "σε αντάλλαγμα αυτής της δήλωσης να μην έλθουν οι πύραυλοι, να καταργηθεί το Δόγμα (του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου)". Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι "κανείς πρέπει να προβλέπει μερικά πράγματα και να προειδοποιεί".

    Είπε επίσης ότι με τη δήλωση του Προέδρου Κλίντον με την οποία "στηρίζει το ένα από τα δύο ψηφίσματα, αυτό και μόνο γεννά πάρα πολλά ερωτήματα, έχοντας υπόψη πληροφορίες, ψιθύρους, διαδόσεις, δηλώσεις".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το δεύτερο ψήφισμα αναφέρεται κυρίως "σε θέματα εξοπλισμών, μείωσης εξοπλισμών, 'πάγωμα' εξοπλισμών, μείωσης στρατευμάτων" και διερωτήθηκε αν όταν αναφέρεται σε δύο μέρη, "η διερεύνηση θα γίνει μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς, δηλαδή ο Ντενκτάς θα αποφασίσει αν η Αγκυρα θα 'παγώσει' τους εξοπλισμούς".

    "Είναι ο αρχιστράτηγος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ο Ντενκτάς, εκπροσωπεί την Τουρκία;", διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι στο δεύτερο ψήφισμα "δεν γίνεται καμμία αναφορά στην Τουρκία".

    "Η εικόνα που δίδεται είναι ότι η Τουρκία είναι εκτός όλης αυτής της υπόθεσης", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι "είναι γι' αυτό το λόγο που το δεύτερο ψήφισμα χρειάζεται πολλή προσεκτική μελέτη και αναλυτική συζήτηση αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι γίνεται "κάποια αναφορά στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό το ψήφισμα", σημειώνοντας ωστόσο ότι "ο τρόπος που γίνεται είναι τέτοιος που δεν είμαι βέβαιος αν είναι αυτά που θέλουμε".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι "στο δεύτερο ψήφισμα το οποίο υποστηρίζει ο Πρόεδρος Κλίντον επανέρχεται η υπόθεση της προόδου" και διερωτήθηκε αν η Τουρκία δέχθηκε καν να συζητήσει.

    Πρόσθεσε ότι "οι πληροφορίες μας είναι ότι η Τουρκία δεν δέχεται να συζητήσει και ότι θεωρητικά ο Ντενκτάς βλέπει την κ. Χέρκους για τη δημιουργία εντυπώσεων".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι και εκείνα τα βασικά θετικά που συμπεριελήφθηκαν στο ψήφισμα 1217 "μπήκαν με σκληρή μάχη και της κυπριακής αντιπροσωπείας, του Υπουργείου Εξωτερικών, και βασικά της ρωσικής αντιπροσωπείας και σε κάποιο βαθμό της κινεζικής αντιπροσωπείας".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "έστω και αν μας εντυπωσιάζει το ψήφισμα 1217 για το περιεχόμενό του και μας ικανοποιεί, εντούτοις ο όλος χειρισμός του θέματος και η έμφαση που δίδεται στο 1218 από αμερικανικής πλευράς δεν μπορεί να διαλύσει τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες".

    Ερωτηθείς εάν τα δύο ψηφίσματα διαφοροποιούν τη γενικότερη κατάσταση ώστε να αποφασιστεί η μη έλευση των πυραύλων, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι "εκ πρώτης όψεως δεν αλλάζει η κατάσταση", σημειώνοντας ότι οι θέσεις του κόμματός του θα τεθούν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου αύριο.

    Ωστόσο είπε ότι οι θέσεις του κόμματός του καταγράφησαν σε επιστολή που ο ίδιος απέστειλε σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Σιούσελ - Ψήφισμα 1218

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σιούσελ υπό την ιδιότητά του Προέδρου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, χαιρέτισε θερμά το ψήφισμα 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων ΕΘνών, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη περαιτέρω προόδου για μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο και στη μείωση της έντασης στο νησί.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σιούσελ δηλώνει την πλήρη υποστήριξή του προς τις προσπάθειες της Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους και ελπίζει πως η αξιωματούχος των ΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της.

    Σημειώνοντας εξάλλου, με ικανοποίηση την εποικοδομητική προσέγγιση των δύο πλευρών στην Κύπρο προς τις προσπάθειες των ΗΕ, ο κ. Σιούσελ καλεί τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το ΓΓ του ΟΗΕ και την εκπρόσωπό του, με στόχο την επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων σε τομείς που αναφέρονται στο ψήφισμα 1218.

    "Είναι τεραστίας σημασίας", επισημαίνει ο κ. Σιούσελ, "όπως όλα τα μέρη επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια, που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Βρετανός Πρωθυπουργός - Ψήφισμα 1218

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη δέσμευση της Βρετανίας να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τον Γ.Γ. να εργαστεί για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών στην Κύπρο, εκφράζει ο Πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ.

    Στη σημερινή δήλωση ο Βρετανός Πρωθυουργός τονίζει ότι "είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλα τα μέρη να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση η οποία μπορεί να αυξήσει την ένταση στο νησί", που μπορεί να γίνει και μέσω της αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών.

    Αφού αναφέρει ότι "η Βρετανία είναι δεσμευμένη να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος", ο Τόνι Μπλερ καλεί "όλα τα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπό του με τρόπο ευέλικτο και εποικοδομητικό και να διασφαλίσουν πρόοδο στα θέματα που επισημαίνει".

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός καλωσορίζει τη δήλωση του Κόφι Αναν, στις 30 Σεπτεμβρίου, για μια διαδικασία του ΟΗΕ με στόχο τη μείωση της έντασης στην Κύπρο και την προώθηση προόδου για δίκαιη και μόνιμη λύση.

    "Εχουμε εντυπωσιαστεί πολύ από τις μετέπειτα προσπάθειες της Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου, Ντέιμ Αν Χέρκους, προς υποστήριξη αυτής της διαδικασίας και καλωσορίζουμε την εποικοδομητική στάση που πήραν τα μέρη", συμπληρώνει.

    Τονίζει δε ότι "είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί και να διατηρηθεί η κινητικότητα για τους στόχους που έθεσε ο Κόφι Αναν στις 30 Σεπτεμβρίου".

    "Ως εκ τούτου, χαιρετίζω και επικυρώνω έντονα το ψήφισμα 1218 που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου με το οποίο καθορίζονται ξεκάθαροι και μεγαλεπίβολοι στόχοι για περισσότερη πρόοδο και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για επίτευξή τους", προσθέτει ο Τόνι Μπλερ.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνησή του "θέλει να δει μια μεγάλη, μόνιμη προσπάθεια για διασφάλιση δίκαιης, συνολικής και διαρκούς λύσης στην Κύπρο και θα εργαστεί, μαζί με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να δώσει πλήρη και ολόψυχη υποστήριξη σ' αυτή την προσπάθεια".

    "Η διεθνής κοινότητα, όπως ξακαθαρίζει αυτό το ψήφισμα του ΟΗΕ, συμμερίζεται αυτό το στόχο και θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια", καταλήγει ο Τόνι Μπλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Ψηφίσματα - Δήλωση Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετικά, χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τα ψηφίσματα που ενέκρινε χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι δημιουργούν ελπίδες όσον αφορά τις προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος από τη μια επί της ουσίας του Κυπριακού αλλά κυρίως για να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση όλων των δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο με στόχο την αποστρατικοποίηση.

    Σχολιάζοντας εξάλλου τη σχετική δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε τη δέσμευσή του να εργαστεί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι ο κ. Κλίντον δημιουργεί κάποιες νέες προσδοκίες εκφράζοντας τη θέση ότι το 1999 μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Κασουλίδης έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της βοήθησε ώστε και τα άλλα μόνιμα μέλη του ΣΑ να καταλήξουν σε αυτά τα ομόφωνα ψηφίσματα.

    Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στο ψήφισμα 1217 γίνεται συγκερασμός και επανάληψη των ψηφισμάτων 1178 και 1179 του περασμένου Ιουνίου και τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει σημασία "στο γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η θέση για εξεύρεση λύσης με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ με τη μορφή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Σημείωσε ότι "αυτό έχει επικαιρότητα λαμβανομένης υπόψη της θέσης Ντενκτάς στις 31 Αυγούστου στην παρουσία Τζεμ" για συνομοσπονδία δύο κρατών στην Κύπρο.

    Αναφορικά με το 1218, ο κ. Κασουλίδης το χαρακτήρισε "καινούριο ψήφισμα", που "δημιουργεί ένα νέο γεγονός για το Κυπριακό εστιάζεται και στηρίζεται στη διαδικασία Χέρκους".

    "Τα τρία στοιχεία τα οποία θα ήθελα να εντοπίσω ως βασικά είναι το γεγονός ότι αντί να περιορίζεται όπως τα προηγούμενα σε έκκληση προς τις δύο πλευρές για μια σειρά από θέματα που περιέχονται ήδη και στο 1217 αλλά και στα προηγούμενα ψηφίσματα, εδώ καλείται ο ΓΓ καθορίζοντας ως στόχους την επιδίωξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τη μείωση της έντασης να εργαστεί και με τις δύο πλευρές με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Επεσήμανε επίσης ότι "για πρώτη φορά, τουλάχιστο εδώ και αρκετά χρόνια, (το ψήφισμα) καλεί τις δύο πλευρές σε συμμόρφωση προς τους στόχους που καθορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 σε συνεργασία με το ΓΓ και ακολούθως το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από το ΓΓ να το πληροφορεί για την πρόοδο και αυτό αποφασίζει να παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένο στο ζήτημα".

    Σχολιάζοντας τη φρασεολογία του 1218, το οποίο αναφέρεται στις δύο πλευρές και όχι δύο κοινότητες, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "δεν ενοχλεί την κυπριακή κυβέρνηση, διότι εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των στόχων αυτού του ψηφίσματος αφορά στρατεύματα και κυρίως τα κατοχικά στρατεύματα, ασφαλώς οι πλευρές είναι μια ευρύτερη έννοια από τη στενή έννοια των κοινοτήτων".

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, "για την κυπριακή κυβέρνηση τα δύο αυτά ψηφίσματα κρίνονται θετικά διότι πιστεύουμε ότι δημιουργούν κάποια ελπίδα προοπτικής όσον αφορά τις προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος από τη μια επί της ουσίας του Κυπριακού αλλά κυρίως για να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση όλων των δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο με στόχο την αποστρατικοποίηση".

    Επισημαίνοντας ότι είναι γνωστή η στάση της τουρκικής πλευράς στην ιστορία του Κυπριακού, ο ΥΠΕΞ σημείωσε παράλληλα ότι "έχουμε όμως υποχρέωση όποτε δημιουργείται μια ευκαιρία να τη χρησιμοποιούμε και να εργαστούμε θετικά και εποικοδομητικά ελπίζοντας στην υλοποίησή της".

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Κλίντον, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε τη δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου "να εργαστεί για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού" και την πρόθεση της κυβέρνησής του να προβεί στα αναγκαία βήματα για εφαρμογή του ψηφίσματος 1218.

    Ο ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι ο κ. Κλίντον "δημιουργεί κάποιες νέες προσδοκίες μιλώντας για το 1999", παρόλο που κάτι τέτοιο "ακούσαμε και στο παρελθόν", όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιγράφων, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε επιμελώς να πει οτιδήποτε αναφορικά με τους πυραύλους S300, λέγοντας ότι "οι πύραυλοι και εγκατάστασή τους είναι θέμα που θα συζητήσει και θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο".

    Είπε επίσης ότι συγκεντρώνονται διάφορα στοιχεία, όπως η συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη, τα ψηφίσματα, η δήλωση Κλίντον και πιθανές άλλες δηλώσεις, τα οποία θα τεθούν ενώπιον του ΕΣ και θα γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση από τους αρμοδίους.

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση στο 1218 για "εποικοδομητική προσέγγιση των δύο πλευρών" στη διαδικασία "πήγαινε έλα", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όπως η ίδια η αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Αν Χέρκους εξήγησε, δεν λέει στη μια πλευρά τί συζητά με την άλλη.

    Επεσήμανε όμως ότι παρόλο που "δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία σήμερα μέσα από τη διαδικασία Χέρκους μεταξύ των πλευρών, εντούτοις ξέρω ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη η κ. Χέρκους συζητούσε κατά αυξητικό τρόπο κάποια θέματα που αφορούν κυρίως τη μείωση της έντασης αλλά και άλλα θέματα σε βαθμό που μπορώ να πω ότι δεν είναι δυνατό να μην γινόταν τίποτε στην άλλη πλευρά".

    Απαντώντας σε ερώτηση πόσο καλύτερο είναι το νέο ψήφισμα από προηγούμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "είναι ένα βήμα προς τα μπρος σε σύγκριση με προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Με τη σειρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι "είναι σωστό να κοιτάζουμε τα ψηφίσματα πέραν της νομικής τους πλευράς και βάσει κυρίως από την πολιτική τους πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Λυσσαρίδης - Ψηφίσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο δεν διαφοροποιούν το σκηνικό, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε δηλώσεις μετά από συνεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

    Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, "μια πρώτη ανάλυση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν διαφοροποιούν το σκηνικό, δεν περιέχουν τίποτα το καινούργιο", σημειώνοντας ότι τα ψηφίσματα "περιορίζονται σε ευχολόγια".

    Είπε, επίσης, ότι το σκηνικό δεν έχει διαφοροποιηθεί ούτε από τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, διότι, όπως είπε, "δεν υπάρχει δέσμευση για ορισμένα πρακτικά μέτρα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] ΝΕ.Ο. - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ευχές σε όλο τον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα προς τους πρόσφυγες, στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους ώστε τα φετεινά Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που περνούν μέσα σε θλίψη, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις πατρογονικές τους εστίες, στέλνουν σε Χριστουγεννιάτικο μήνυμά τους οι Νέοι Ορίζοντες.

    Στο μήνυμα, οι ΝΕ.Ο. εύχονται "τα επόμενα Χριστούγεννα να λειτουργήσουν όλες οι κατεχόμενες σήμερα εκκλησίες και όλοι οι Κύπριοι, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, να μπορέσουν να τα γιορτάσουν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Πάγκαλος - Ψηφίσματα - Δήλωση Κλίντον - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα δύο τελευταία ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι δηλώσεις ξένων ηγετών για το Κυπριακό, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Αμερικανού Προέδρου, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι η διεθνής κοινότητα δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για επιβολή της διεθνούς νομιμότητας και στην Κύπρο.

    Αυτό ανέφερε σήμερα σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, ύστερα από την υιοθέτηση των δύο ψηφισμάτων για το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα ψηφίσματα και τόνισε ότι "η ταυτόχρονη υιοθέτηση των αποφάσεων αυτών, αποδεικνύει όχι απλώς το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό, αλλά και τη συνειδητοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των κινδύνων που περικλείει η παράταση του προβλήματος".

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι είναι "η πρώτη φορά που πέραν από συνήθεις τύπους, το Συμβούλιο Ασφαλείας με νέες ισχυρότερες διατυπώσεις και συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις δείχνει αποφασισμένο να επιδιώξει όχι μόνο μια βραχυπρόθεσμη μείωση της έντασης, αλλά να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το κρίσιμο πρόβλημα ασφαλείας και παράλληλα να κινηθεί αποφασιστικά για επίλυση του Κυπριακού".

    "Η μία απόφαση", πρόσθεσε, "περιγράφει με σαφήνεια τις βασικές παραμέτρους λύσης του Κυπριακού και με τον τρόπο αυτό δηλώνεται με τον πιο υπεύθυνο, επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις που έγιναν από την τουρκική πλευρά δεν λαμβάνονται υπόψη από τη διεθνή κοινότητα και είναι από κάθε πλευρά απαράδεκτες".

    "Στην Κύπρο υπάρχει ένα μόνο κράτος και μία νόμιμη κυβέρνηση", επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι "η κατάσταση που έχει επιβληθεί με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και η λύση του Κυπριακού θα είναι η ομοσπονδία".

    "Η άλλη απόφαση", συνέχισε στη γραπτή του δήλωση ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, "προτείνει συγκεκριμένα μέσα για επίτευξη προόδου στο θέμα της ασφάλειας, όπως η δέσμευση για μη χρήση βίας και μια σταδιακή διαδικασία για μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών, προς την κατεύθυνση που έχει ήδη προτείνει ο Πρόεδρος Κληρίδης".

    Πρόσθεσε πως προβλέπεται ακόμα "η ένταση των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη συνολικής λύσης".

    Η ελληνική κυβέρνηση "χαιρετίζει και τις δηλώσεις των Κλίντον - Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες δεσμεύονται να εργασθούν για την υλοποίηση των ψηφισμάτων, και αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία των δεσμεύσεων αυτών", επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση "αναμένει, όμως, και την υλοποίησή τους με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες".

    Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε, εξάλλου, στη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας "εκτιμά ότι ο συνδυασμός αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και δηλώσεων των ξένων ηγετών αποτελούν ένα σύνολο το οποίο δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η διεθνής κοινότητα δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για επιβολή και στην Κύπρο της διεθνούς νομιμότητας".

    Τέλος, ο κ. Πάγκαλος διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης "να συνεργαστεί με εποικοδομητικό πνεύμα και σε συνεργασία τόσο με τον ΟΗΕ, όσο και τη διεθνή κοινότητα, με στόχο την υλοποίηση των ψηφισμάτων αυτών".

    Απαντώντας σε ερωτήσης, ο κ. Πάγκαλος απέρριψε κατηγορηματικά την άποψη ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας περιέχουν απλώς "φραστικές βελτιώσεις" και τόνισε ότι "οι βελτιώσεις είναι ουσιαστικές".

    Επεσήμανε δε ότι "ένα ψήφισμα δεν είναι δυνατό παρά να περιλαμβάνει λόγο, δεν μπορεί να περιλαμβάνει πράξη" και σημείωσε ότι "η προσπάθεια υποβάθμισης αυτών των ψηφισμάτων είναι λανθασμένη και από την πλευρά της απόδοσης της πραγματικότητας και από την πλευρά του εθνικού συμφέροντος".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και αναφερόμενος στη μορφή των παρεμβάσεων των τρίτων χωρών στο θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ένα μέτρο μπορεί να είναι η απόσυρση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων, αφού - όπως έχει επισημάνει η ελληνική πλευρά - στην Κύπρο "βρίσκονται αμερικανικά οπλικά συστήματα παρανόμως, παρά τον αμερικανικό νόμο που έχει παραβιαστεί από την Τουρκία και πρέπει η διοίκηση των ΗΠΑ να επιβάλει τον αμερικανικό νόμο".

    Ο κ. Πάγκαλος ανέγνωσε τη γραπτή του δήλωση στην παρουσία του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ και του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και Γιάννου Κρανιδιώτη, αντίστοιχα.

    S300

    Απαντώντας σε ερώτηση αν μετά την υιοθέτηση των δυο ψηφισμάτων η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει για τη ρύθμιση του θέματος των πυραύλων S300, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι "η απόφαση αφορά στο μέλλον της Κύπρου και κατά κύριο λόγο αφορά στον κ. Κληρίδη και την κυβέρνησή του και μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου προϋποθέτει συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο".

    "Εμείς", πρόσθεσε, "θα περιμένουμε τα συμεράσματα τα οποία θα αποκομίσει ο Πρόεδρος Κληρίδης".

    "Εχουμε ήδη συζητήσει για το θέμα αυτό, είναι ένα θέμα που αφορά ευρύτερα στον Ελληνισμό, αλλά και από άποψη τεχνική, εντάσσεται στη διαμόρφωση και στο σχεδιασμό του ενιαίου αμυντικού χώρου και είναι αυτονόητο ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση που, από κοινού, θα αποφασίσουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε", σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη δεν έχει ληφθεί και πρόσθεσε πως αν ληφθεί, θα είναι αντικείμενο σχολιασμού.

    Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε με εντονότατο τρόπο την τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος, όπως είπε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, "τόλμησε παρά πάσαν έννοιαν διεθνούς συμπεριφοράς να επεκταθεί στο θέμα αυτό" και διά του εκπροσώπου του ισχυρίστηκε ότι η εγκατάσταη των S300 στην Κρήτη, δημιουγεί απειλή για την Τουρκία.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε, εξάλλου, ότι "δεν θα κινηθούμε, αναξαρτήτως από το τι θα κάνει η Τουρκία (μετά την υιοθέτηση των δυο ψηφισμάτων), αλλά δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική της δεθνούς κοινότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΜΑ)

    [08] ΕΔΗ - Ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του κυπριακού λαού", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας όμως ότι το κόμμα του πιστεύει πως "πρέπει να τα δεχτούμε με τα μειονεκτήματά τους, να προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε με στόχο να προωθήσουμε την πολυπόθητη λύση και να αυξηθεί η πίεση πάνω στην Τουρκία για να διασφαλιστεί και η συνέχιση της πορείας της Κύπρου προς την Ευρώπη".

    Σε δηλώσεις μετά από έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΕΔΗ, κατά την οποία συζητήθηκαν τα δύο ψηφίσματα που ενέκρινε χθες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "η πολιτική που ακολουθεί η διεθνής κοινότητα είναι αυτή που διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση της πορείας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Επισημαίνοντας ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν και θετικά στοιχεία, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ σημείωσε πως "σ' αυτά δεν αναφέρεται ποιός φταίει για το στάτους κβό, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε πως την ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά και η τουρκική αδιαλλαξία".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι "η διεθνής κοινότητα, μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητά ξεκάθαρα μείωση της έντασης στην περιοχή, μείωση των εξοπλισμών και αποφυγή τής εισαγωγής στην Κύπρο οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας", προσθέτοντας ότι "εμείς πρέπει να αποφασίσουμε αν θα είμαστε με τη διεθνή κοινότητα ή θα πάμε ενάντια".

    "Οφείλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα, χωρίς ενδοιασμούς, πλήρη υποστήριξη στα Ηνωμένα Εθνη και των προσπαθειών τους για επίτευξη λύσης του Κυπριακού και δεν δικαιούμεθα να επιλέγουμε ποιά ψηφίσματα μας αρέσουν πολύ και ποιά λιγότερο" τόνισε ο κ. Βασιλείου.

    "Σ' αυτή την περίπτωση", συμπλήρωσε, "δεν έχουμε καν την πολυτέλεια να φανεί ότι διαφωνούμε με τη θέση που έκδηλα προβάλλει μπροστά μας η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Ωστόσο, ο κ. Βασιλείου απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά πόσο το κόμμα του υποστηρίζει έλευση ή όχι των πυραύλων S300 στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο από το Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ τόνισε ότι "η δική μας πλευρά οφείλει να τονίσει πως η μείωση των εξοπλισμών πρέπει να έχει και ανάλογο αντίκρισμα με μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι οφείλουμε να τις διαφυλάττουμε σαν "κόρη οφθαλμού".

    "Οι σχέσεις αυτές", πρόσθεσε, "είναι η μόνη ελπίδα άμυνας του Κυπριακού Ελληνισμού και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να τις διαταράξουμε".

    Τονίζοντας ότι "η Κύπρος πρέπει να συμβαδίζει με την Ελλάδα", ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι "η Κύπρος χωρίς την Ελλάδα είναι χαμένη και όποιος θελήσει να βάλει σπόντες ή να δημουργήσει κάποιου είδους χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, θέλει το κακό της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [09] ΚΕΑ - Ψηφίσματα Δήλωση Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εκ πρώτης όψεως ανεπαρκή" θεωρεί το κόμμα Ευρω-Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) τόσο τα ψηφίσματα που υιοθέτησε χθές βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, και "δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση που έσπευσαν να εκφράσουν η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση".

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΑ αναφέρει ότι από τα ψηφίσματα και τη δήλωση Κλίντον προκύπτει πως "δεν περιέχονται σ' αυτά οποιαδήποτε νέα στοιχεία που να διαφοροποιούν τα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό, και δεν ικανοποιούνται, ούτε κατά το ελάχιστον, οι προϋποθέσεις που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση για να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα των πυραύλων S300".

    Επίσης, θεωρεί "ιδιαίτερα αρνητικό και ενδεικτικό των πραγματικών διαθέσεων του ΟΗΕ και της αμερικανικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι στα ψηφίσματα δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε χρονοδιαγράμματα για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου και της μείωσης των στρατευμάτων και των εξοπλισμών".

    Το ΚΕΑ αναφέρει ότι θα αναμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια "θα τοποθετηθεί υπεύθυνα επί των εξελίξεων, σταθμίζοντας και συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με μοναδικό γνώμονα, όπως πάντα, το εθνικό συμφέρον".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [10] (Κ) ΠΟΜΑΚ - Χριστουγενιάτικο μήνυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πρόθεσή τους "να συνεχίσουν να συμμετέχουν στον αγώνα της Κύπρου, να εργάζονται ασταμάτητα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και τον τερματισμό των επεκτατικών σχεδίων της Αγκυρας και του Ντενκτάς", εξέφρασαν το Κεντρικό Συμβούλιο και τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας.

    Σε μήνυμα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Χάρης Σοφοκλείδης, αναφέρει ότι ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός "με μοναδικό στόχο την ελευθερία και τη λύτρωση του νησιού μας, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον Πρόεδρο, την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, με τη βοήθεια της Ελλάδας και του ΣΑΕ".

    Προσθέτει ότι ο απόδημος ελληνισμός θα συνεχίσει "να απαιτεί από τα κέντρα αποφάσεων των χωρών στις οποίες ζούμε, εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς νόμου και στο νησί μας".

    "Ολοι μας απευχόμαστε τον πόλεμο, εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον για όλους τους Κυπρίους σε μια ελεύθερη, ενωμένη, αποστρατικοποιημένη, ειρηνική και ευημερούσα, κοινή Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", αναφέρει το μήνυμα.

    Αναφέρει επίσης ότι "ιδιαίτερα φέτος, την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκεφτόμαστε τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε πρίν 24 χρόνια το νησί μας, τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους, τις πόλεις και τα χωριά μας που βρίσκονται κάτω από τον Τούρκο κατακτητή".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 December 1998 - 19:46:37 UTC