Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάτρα - Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη
  • [02] Ομήρου - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [03] Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα
  • [04] Ποδόσφαιρο - Αγώνες
  • [05] Καλαθόσφαιρα
  • [06] Πρέσβειρα Γερμανίας - Κυπριακό - ΕΕ - Ομιλία
  • [07] Αναστασιάδης - S300
  • [08] Χριστόφιας - Σύσκεψη Αθήνας
  • [09] Πρόσφυγας - Αυτοκίνητο
  • [10] Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ρουμανία

  • [01] Πάτρα - Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη

    Πάτρα,Ελλάδα,29/11/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε ότι έγινε εισήγηση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη να εγκατασταθούν οι πύραυλοι S300 στην Κρήτη.

    Μιλώντας σε συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους χθες το απόγευμα, λίγο πριν την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι πολλά από τα δημοσιεύματα για τη σύσκεψη στην Αθήνα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι σχετική εισήγηση για να πάει μέρος των πυραύλων στην Κρήτη είχε γίνει παλαιότερα από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης και είπε ότι προχωρεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Το Κυπριακό, κατέληξε, είναι στη σκέψη όλων των Ελλήνων και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για εσωτερικούς, κομματικούς σκοπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Ομήρου - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ανατροπής των ειλημμένων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα των πυραύλων S300.

    Σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, είπε ο κ. Ομήρου, το θέμα των πυραύλων είναι θέμα για το οποίο αποφασίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα συμπτεγμένα όργανά της, και ιδιαίτερα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο όπως είναι γνωστό έχει πάρει αποφάσεις για αυτό το ζήτημα.

    Ο κ. Ομήρου, μιλώντας χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την ελληνική πρωτεύουσα, τόνισε ότι ο χειρισμός του θέματος γίνεται σε συνεννόηση με την Αθήνα.

    Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή εσπευσμένη επίσκεψη του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στην Αθήνα και αν αυτή αποδίδεται σε πιέσεις για αλλαγή πλεύσης στο θέμα των πυραύλων, ο κ. Ομήρου είπε ότι όλα τα θέματα και το Κυπριακό συζητούνται από το ΠΑΣΟΚ και την ΕΔΕΚ.

    Πρόσθεσε ότι είναι πολύ φυσιολογικό αυτή την εβδομάδα να βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ομόνοια νίκησε χθες το βράδυ το ΑΠΟΕΛ με 2 - 1, σε αγώνα που διεξήχθη στο Μακάρειο Στάδιο για τη 10η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Αρης             - Δόξα Κατωκοπιάς  2 - 1
    Ε.Ν. Παραλιμνίου - Απόλλωνας        1 - 1
    Σαλαμίνα         - ΑΕΚ              0 - 1
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Ποδόσφαιρο - Αγώνες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 10η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας.

    Η ΑΕΛ αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την Ανόρθωση, η Αλκή στο Νέο ΓΣΖ τον Εθνικό Αχνας, και ο Ολυμπιακός στο Μακάρειο τον Ευαγόρα. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για την 8η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας έγιναν χθες το βράδυ τρεις αγώνες. Τα αποτελέσματα είναι:

    Ομόνοια        - Κεραυνός            63 - 67
    ΑΕΛ            - ΑΕΚ                 89 - 57
    Αχιλλέας Αγρού - Αχιλλέας Καϊμακλίου 67 - 72 (ύστερα από πεντάλεπτη παράταση)
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Πρέσβειρα Γερμανίας - Κυπριακό - ΕΕ - Ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Γερμανία, δια της πρέσβειρας της στη Λευκωσία, κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να είναι "πιο θαραλλέα" στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού και να προσπαθήσει πιο έντονα να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε ομιλία της στη Λευκωσία, η πρέσβειρα Γκαμπριέλ φον Μάισεν Τίλμπορχ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η κ. Μάισεν Τίλμπορχ είπε παράλληλα ότι η καταλυτική επίδραση που θα μπορούσε να έχει η ευρωπαϊκή πορεία στην ειρηνευτική διαδικασία μέχρι σήμερα "απέχει πολύ από το να υλοποιείται".

    "Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας κι έχει πολιτική, νομική και οικονομική δύναμη", είπε η κ. Μάισεν Τίλμπορχ προσθέτοντας ότι "από μια τέτοια θέση μπορεί να είναι λίγο πιο θαραλλέα".

    Στην ομιλία της, που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Cyprus College, η κ. Μάισεν Τίλμπορχ επεσήμανε ότι οι διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε επίπεδο βάσης μπορούν να επεκταθούν για να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

    Επεσήμανε ότι στη χειρότερη περίπτωση μια τέτοια ενέργεια θα απορρίπτετο από την Τ/κ πλευρά αλλά θα εκτιμάτο από τη διεθνή κοινότητα.

    Σχολιάζοντας την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, η κ. Μάισεν Τίλμπορχ είπε ότι η Λευκωσία την υπέβαλε με την ελπίδα ότι η ευρωπαϊκή πορεία θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

    "Μέχρι στιγμής", είπε, "η καταλυτική επίδραση απέχει πολύ από το υλοποιηθεί", τονίζοντας ότι "αυτό δεν θα έρθει αυτόματα".

    Σημείωσε, όμως, την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι η καταλυτική επίδραση θα έρθει με τη λήξη των διαπραγματεύσεων.

    Η Γερμανίδα Πρέσβειρα, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο, επεσήμανε ότι "τελικά, δεν θα είναι οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών που θα αποφασίσουν για την ένταξη της Κύπρου, αλλά τα Κοινοβούλια που πρέπει να διαπιστώσουν ότι όλα έχουν γίνει από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδιαίτερα την κυπριακή Κυβέρνηση, για επίτευξη προόδου" προς διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι "κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει στο τέλος" και είπε ότι σήμερα "μπορούμε να πούμε μόνο αυτό που θα θέλαμε να γίνει".

    Είπε, επίσης, ότι η ΕΕ και η Κύπρος έχουν τις ίδιες ανησυχίες ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή πορεία δεν μπορεί να επισκιάσει την ειρηνευτική διαδικασία.

    Η κ. Μάισεν Τίλμπορχ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι δεν θα πει κανείς στην Κύπρο τί να κάνει, όσον αφορά την λύση του Κυπριακού, και έκανε έκκληση για περισσότερη δημόσια συζήτηση του μέλλοντος παρά του παρελθόντος.

    Η Γερμανίδα διπλωμάτης υποστήριξε ότι το κύριο πρόβλημα "μάλλον είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης", ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της εξέφρασε ανησυχία για το ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο σε όλο το νησί.

    Ξεκαθάρισε, επίσης, τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης όσον αφορά την πρόσφατη δήλωση των τριών χωρών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χώρας της, που υπογράμμιζε την ανάγκη για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

    Οπως είπε, η εν λόγω δήλωση δεν περιέχει ο,τιδήποτε νέο και θα έπρεπε κανείς να δει "τις πράξεις μας προτού εκφράσει παράπονα για τα λόγια μας", σημειώνοντας ότι έχουν ήδη αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξης με την Κύπρο, τις οποίες ενέκριναν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Αναφερόμενη στις προσδοκίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, η Γερμανίδα Πρέσβειρα είπε ότι ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να πληροί τα ίδια κριτήρια με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία γνωρίζει ότι κανείς στην ΕΕ δεν της δίνει το δικαίωμα του βέτο για την ένταξη της Κύπρου".

    "Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό κι εμείς εξακολουθούμε να της το λέμε", τόνισε.

    Η Γερμανίδα πρέσβειρα επεσήμανε επίσης ότι "η Κύπρος δεν μπορεί να πετύχει πρόοδο προς λύση χωρίς τους μεγάλους παίκτες, ιδίως την Τουρκία".

    Ανακοίνωσε τέλος, αν και ανεπίσημα, ότι ο Ντέντλεφ Γκράφ Ζου Ράντζαου θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου της προεδρίας της ΕΕ για τη Κύπρο, την οποία κατέχει σήμερα ο Βρετανός Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Αναστασιάδης - S300

    Πάφος,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει έντονος και σοβαρός προβληματισμός τόσο για τους πυραύλους S300 όσο και για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας τη σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Μιλώντας χθες στο περιθώριο της Επαρχιακής Προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης του κόμματος στην Πάφο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η απόφαση που θα ληφθεί για τους πυραύλους θα πηγάζει από τα συμφέροντα του ελληνισμού για την άμυνα, αλλά και τις συνομιλίες γύρω από αυτό το θέμα.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αναβολή ή ακύρωση της έλευσης των πυραύλων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα προβεί σε σχετικό σχόλιο εάν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Χριστόφιας - Σύσκεψη Αθήνας

    Πάφος,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι αναμένει την υπεύθυνη ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τη σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Μιλώντας χθες το βράδυ στην Πάφο, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει σύντομα η ενημέρωση αυτή.

    Σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το όλο θέμα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι επικρατεί σύγχυση, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αχρείαστο.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε σε χοροεσπερίδα του ΑΚΕΛ στην Πάφο, ανέφερε ότι το κόμμα του παρουσιάζει ανοδική τάση λόγω της κακής διακυβέρνησης και της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, που έχει στόχο τη συνεχή υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και ειδικότερα των κατακτήσεων των λαϊκών στρωμάτων.

    Επικαλέσθηκε, εξάλλου, πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν, όπως είπε, την ανοδική πορεία του ΑΚΕΛ, την οποία χαρακτήρισε φυσιολογική και σταθερή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Πρόσφυγας - Αυτοκίνητο

    Πάφος,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόσφυγας από την Κερύνεια και τώρα στην Πάφο, ο Κώστας Τζοβέλλας, απέκτησε και πάλι το αυτοκίνητό του, το οποίο είχε εγκαταλείψει στην Κερύνεια κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Το αυτοκίνητο τύπου Austin, με αριθμούς εγγραφής AZ39, το οποίο ήταν το πρώτο οικογενειακό όχημα του Τζοβέλλα, παρέμεινε στο σπίτι της θείας του, η οποία ήταν εγκλωβισμένη στην Κερύνεια.

    Με το θάνατο της θείας του πριν ένα μήνα, τα υπάρχοντα της αποθανούσας, μεταξύ των οποίων και το αυτοκίνητο, μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Στην αρχή υπήρξαν προβλήματα από πλευράς των κατοχικών αρχών, αλλά ύστερα από προσπάθειες το αυτοκίνητο παραδόθηκε στον κ. Τζοβέλλα, ο οποίος θα το επισκευάσει, αφού βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ρουμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η σταθερή θέση της Ρουμανίας για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των προνοιών των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των διεθνών αρχών δικαίου, επιβεβαιώθηκε κατά τις συναντήσεις που είχε στη χώρα αντιπροσωπεία της Βουλής.

    Η αντιπροσωπεία, που αποτελείο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Τάσσο Παπαδόπουλο και τους βουλευτές Δημήτρη Συλλούρη, Δώρο Χριστοδουλίδη και Δώρο Θεοδώρου, συζήτησε στη Ρουμανία τρόπους συνεργασίας και συντονισμού με τα αρμόδια όργανα της Βουλής και της Γερουσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών, αλλά και όσον αφορά πολυμερείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

    Στις συναντήσεις δόθηκε έμφαση στα διμερή θέματα κι έγινε ανταλλαγή απόψεων για περαιτέρω βήματα ανάπτυξης των πολύ καλών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος προσκάλεσε τις Επιτροπές Εξωτερικών κι Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ρουμανικής Βουλής να επισκεφθούν την Κύπρο κι εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής Βουλής να παράσχει κάθε δυνατή τεχνική και άλλη στήριξη αναφορικά με την ευρωπαϊκή δραστηριότητα και το σχεδιασμό που απαιτεί η ενταξιακή πορεία.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία μετέφερε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Ε. Κωνσταντινέσκου και είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Ι. Ντιακονέσκου και άλλους αξιωματούχους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 November 1998 - 13:02:17 UTC