Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Αχαϊα
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Εβερτ - Μητσοτάκης
  • [03] Ομήρου - Τσοχατζόπουλος
  • [04] Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα
  • [05] Κασουλίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [06] Κατεχόμενα - Τ/Κ - Παράνομες "εκλογές"
  • [07] Χριστόφιας - Διεθνές Συμπόσιο ΑΚΕΛ
  • [08] Αναστασιάδης - Περιβάλλον
  • [09] Ραν - Αυστραλία - Κύπρος - Κοινοπολιτεία
  • [10] Θεμιστοκλέους - Στρατόπεδο Ισαάκ και Σολωμού
  • [11] Χριστόφιας - Σύσκεψη Αθηνών
  • [12] Λυσσαρίδης - Επίσκεψη στην Αθήνα
  • [13] Χριστοδούλου - ΟΝΕ - Διεθνές Συμπόσιο ΑΚΕΛ
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Αποκαλυπτήρια προτομής

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Αχαϊα

    Πάτρα,Ελλάδα,28/11/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει σήμερα από την Αθήνα στην Πάτρα, προκειμένου να παραστεί στα αποκαλυπτήρια Αχαιών πεσόντων στρατιωτών κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974 και να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τις εξελίξεις του Κυπριακού.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί τις οικογένειες πεσόντων Αχαιών και θα επισκεφθεί το χωριό Καλέντζι Αχαϊας και το εκεί μουσείο της οικογένειας Γεωργίου Παπανδρέου.

    Το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Παν. Κρητικού "Η Ρήξη - Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του 60".

    Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων, θα μιλήσουν ο βουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο νομάρχης Σπ. Σερέτης και ο δήμαρχος Ανδρ. Καράβολας.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Εβερτ - Μητσοτάκης

    Αθήνα,Ελλάδα,28/11/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή στην εγκατάσταση των πυραύλων, γιατί αλλιώς βάλλεται το Δόγμα του Ενιαίου Αμνυτικύ Χώρου, η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα της αμυντικής πολιτικής όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

    Νωρίτερα ο κ. Εβερτ σχολίασε ότι στο παρελθόν η Αθήνα έλεγε ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει. Από την ώρα που εφαρμόστηκε και στηρίζεται από όλους το Δόγμα υπάρχει η αλληλοκάλυψη, η συναπόφαση και συνεπώς υπάρχει και συνυπευθυνότητα της Λευκωσίας και της Αθήνας, είπε.

    Πιστεύω, τόνισε ο κ. Εβερτ, ότι είναι μεγάλο εθνικό σφάλμα η Αθήνα να ρίχνει το μπαλάκι στη Λευκωσία και η Λευκωσία να προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες της στην Αθήνα για το που πρέπει να εγκατασταθούν. Αλλο αν σωστά ή εσφαλμένα αποφασίστηκε η εγκατάστασή τους στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

    Με τον Πρόεδρο Κληρίδη συναντήθηκε χθες και ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το αίτημα αυτή την ώρα είναι η Ελλάδα να είναι απόλυτα αλληλέγγεη προς την Κύπρο και όποια πολιτική ακολουθηθεί να ακολουθηθεί από κοινού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [03] Ομήρου - Τσοχατζόπουλος

    Αθήνα,Ελλάδα,28/11/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Για αποσταθεροποιητική πολιτική κατηγόρησε εκ νέου χθες την Τουρκία ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: "Διάπλαση στρατιωτικού ηγήτορα στον 21ο αιώνα" που διοργάνωσε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

    Η Τουρκία μέσω της στρατιωτικής ισχύος της προσπαθεί να ανταλλάξει τον, κατά την αντίληψή της, περιφερειακό ρόλο της σχετικής υπερδύναμης στην ευρύτερη περιοχή με πολιτικά ανταλλάγματα, σε διαπραγμάτευση είτε με τις ΗΠΑ είτε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρατήρησε.

    Επίσης επανέλαβε ότι η προοπτική εισδοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντικά δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος παρέστη επίσης στην ιδια εκδήλωση, παρατήρησε ότι η αντοχή και η αξιοπιστία του Ελληνισμού δοκιμάζεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση για το θέμα των πυραύλων S300, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου είναι αναφαίρετο δικαίωμά της.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [04] Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ντέρπι ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια, στο Μακάρειο Στάδιο, δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων για τη 10η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 7 το βράδυ. Το απόγευμα θα διεξαχθούν άλλοι τρεις αγώνες, και συγκεκριμένα: Ενωση Νεων Παραλιμνίου - Απόλλων, Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΚ, Αρης - Δόξα Κατοκοπιάς.

    Οι αγώνες αυτοί αρχίζουν στις 2.30.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [05] Κασουλίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δηλώνει προς τη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί για εξεύρεση αμοιβαίων τρόπων μείωσης της έντασης στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου έλαβε μέρος στη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της σύσκεψης και τόνισε ότι ισχύει ακόμη η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τους ρωσικούς πυραύλους S300, που λήφθηκε το καλοκαίρι.

    Είπε, επίσης, ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει σε αυτά που λέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από τη σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, προσθέτοντας ότι όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέψει στην Κύπρο, "θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της σύσκεψης".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "κάθε φορά που πάμε στην Αθήνα δεν θα θέτουμε θέμα συναποφασίζειν" και τόνισε ότι "οι δύο Κυβερνήσεις συνεννοούνται χωρίς κανένα πρόβλημα".

    Είπε, επίσης, ότι από τη σύσκεψη βγήκαν κάποια "συμπεράσματα, τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου", προσθέτοντας ότι πρόκειται για "διάφορες θέσεις που είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές, ότι δηλαδή υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "μέχρι στιγμής ισχύει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που λήφθηκε το καλοκαίρι".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η έμφαση που δόθηκε στην Αθήνα και την οποία οι δύο Κυβερνήσεις υποστηρίζουν, είναι η επιθυμία μας να δούμε τη μείωση της έντασης στην Κύπρο με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός κατάλληλου κλίματος, μέσα στο οποίο να διεξαχθούν συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "αυτός είναι ο σκοπός" και ότι "δηλώνουμε την ετοιμότητά μας προς τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστούμε για εξεύρεση αμοιβαίων τρόπων μείωσης της έντασης στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Κατεχόμενα - Τ/Κ - Παράνομες "εκλογές"

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μόνο 50 έως 60 χιλιάδες είναι οι Τ/Κ που ζουν στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο "υποψήφιος" ψευδοβουλευτής του Κόμματος Πατριωτική Ενωση, Ιζέτ Ζιαν, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό "Κίπρις FM".

    Ο Ζιαν επικαλέστηκε στοιχεία του λεγόμενου "γραφείου προγραμματισμού" των κατεχομένων καθώς και δικές του πληροφορίες.

    Εξάλλου, η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" διενήργησε μίνι γκάλοπ υποβάλλοντας ερωτήσεις που σχετίζονται με τις "μετεκλογικές" προσδοκίες των "ψηφοφόρων".

    Απελπισμένοι οι ερωτηθέτες απάντησαν ότι δεν περιμένουν οτιδήποτε νέο από την παράνομη "κυβέρνηση" που θα σχηματιστεί στα κατεχόμενα μετά τις λεγόμενος "εκλογές" της 6ης Δεκεμβρίου και ότι αυτή δεν πρόκειται να διαφέρει από τις προηγούμενες.

    Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα, επικρίνουν την οικονομική πολιτική και ευελπιστούν ότι η νέα ψευδοκυβέρνηση θα αναχαιτήσει την ακρίβεια και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] Χριστόφιας - Διεθνές Συμπόσιο ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμά ότι η Κύπρος θα κληθεί να πληρώσει κοινωνικο - οικονομικό τίμημα με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι (η ένταξη) θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Οικονομική και Νομισματική Ενωση - Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις", που διοργανώνει σήμερα το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "αξίζει τον κόπο η ένταξη, έστω και με δεδομένο το οικονομικο - οικονομικό της κόστος".

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "για το ΑΚΕΛ το πιο βασικό είναι η λύση του Κυπριακού, η επανένωση της χώρας και του λαού μας και η αποφυγή της οριστικής διχοτόμησης που προβάλλει σήμερα απειλητική όσο ποτέ στο παρελθόν".

    "Αν η ΕΕ στείλει στην Αγκυρα και στον Ντενκτάς ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι με την επιτυχή κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία ως φορέας της κυριαρχίας σ' ολόκληρη την επικράτειά της, περιλαμβανομένων και των κατεχομένων εδαφών, θα ενταχθεί ανεξάρτητα από το αν μέχρι τότε θα λυθεί το Κυπριακό, τότε ο πάγιος στόχος της Τουρκίας για ευρεία διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους θα καταστεί ανέφικτος", σημείωσε ο κ. Χριστοφιας.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι "είναι αναγκαίο να θεωρηθούν ενταγμένα και τα κατεχόμενα, έστω και αν παρ' ελπίδα θα παραμένουν κατεχόμενα τη στιγμή της ένταξης".

    Τόνισε επίσης ότι "πρέπει η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδαφος της οποίας αποτελούν και οι κατεχόμενες περιοχές να αποσυνδεθεί από τη λύση του Κυπριακού", προσθέτονατς ότι "αυτό δεν συμβαίνει μέχρις στιγμής", αφού "από τη λύση του Κυπριακού έχει αποσυνδεθεί απλώς η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι "ζητούμε από την ΕΕ να μην τιμωρήσει την Κύπρο με μη ένταξη από τη στιγμή που η Τουρκία παρεμποδίζει τη λύση του Κυπριακού".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στόχος του συμποσίου είναι να παρουσιαστεί στο ευρύ κυπριακό κοινό η ουσία και το περιχόμενο της ΟΝΕ, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της συνθήκης του Μαάστριχτ, αλλά και οι επιπτώσεις που θα έχει πάνω στους λαούς της Ευρώπης η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος του Ευρώ.

    Το συμπόσιο, που διοργανώνει το Γραφείο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ, πραγματοποιείται από τις 9.30π.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 1.00 μ.μ, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στη Λευκωσία.

    Χαιρετισμό στο συμπόσιο αναμένεται να απευθύνει και ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Ομιλητές θα είναι επίσης ο Ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Γιάννης Θεωνάς, ο βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας, Κλάους Γκρην, ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ και ο Γερουσιαστής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, Ντε Φάουστο Κο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] Αναστασιάδης - Περιβάλλον

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η άναρχη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη επιβαρύνει επικίνδυνα το περιβάλλον, υποθηκεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενιών", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας το πρωί στην τελευταία κατά σειρά Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του κόμματος στην Πάφο, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε την πεποίθηση του ΔΗΣΥ ότι "το κόστος στην οικονομία του τόπου από την έλλειψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος είναι τεράστιο".

    Είπε, επίσης, ότι "το ψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης συνεπάγεται καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη η προώθηση μέτρων προστασίας ενισχύει την ανάπτυξη, αφού είναι παγκόσμια αποδεδειγμένο ότι μια περιοχή με καλές περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πιο ελκυστική για επενδύσεις από μιαν άλλη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη".

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την "ιδιαίτερη ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ενισχύει κατά προτεραιότητα επενδύσεις που συντελούν στην αειφόρο ανάπτυξη, στην ανάπτυξη δηλαδή που δεν γίνεται εις βάρος των φυσικών πόρων, αλλά με τη λελογισμένη χρήση τους".

    Τέλος, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ πιστεύει πως "η εκτέλεση περιβαλλοντικών έργων σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικές οι ευκαιρίες απασχόλησης που παρέχουν οι ονομαζόμενες οικολογικές επιχειρήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Ραν - Αυστραλία - Κύπρος - Κοινοπολιτεία

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Περιοδεία σε Λευκωσία, Λονδίνο και Ουάσινγκτον θα πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νοτίου Αυστραλίας, Εργατικός Μάικ Ραν, με στόχο την ίδρυση Διεθνούς Επιτροπής για την Κύπρο, η οποία θα αποτελείται από πρώην ηγέτες χωρών της Κοινοπολιτείας και θα επιδιώξει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, στο Λονδίνο ο κ. Ραν θα έχει συναντήσεις με υπουργούς και Εργατικούς βουλευτές, με στόχο να καταστήσει το Κυπριακό θέμα προτεραιότητας στη Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική το 1999.

    Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας του, ο κ. Ραν τονίζει ότι εισηγήθηκε στους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας την ίδρυση μιας επιτροπής προσωπικοτήτων για την Κύπρο, που θα αποτελείται από πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους χωρών της Κοινοπολιτείας.

    Μια παρόμοια επιτροπή, επισημαίνει, διδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και στην απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα.

    Ο Αυστραλός πολιτικός προσθέτει ότι έχει ήδη στείλει επιστολές στον κ. Μαντέλα και σε άλλους ηγέτες χωρών της Κοινοπολιτείας, ζητώντας την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του για την Κύπρο.

    Ο κ. Ραν αναφέρει ότι σε επιστολή του προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, του εισηγείται όπως η Κοινοπολιτεία διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για ειρηνική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    Προσθέτει δε ότι θα παρουσιάσει στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα, την πολιτική του Εργατικού Κόμματος της χώρας του επί του Κυπριακού, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι "πιο σκληρή".

    Εικοσι-πέντε χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Κοινοπολιτεία μπορεί και πάλι να αποδείξει τη σημασία της στις παγκόσμιες υποθέσεις, αναφέρει ο κ. Ραν.

    Ο Αυστραλός πολιτικός αναφέρει ότι στην Κύπρο θα συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Σημειώνει, εξάλλου, πως από το 1995 που είχε επισκεφθεί την Κύπρο, προσπάθησε να προωθήσει τη δίκαιη υπόθεσή της στις ΗΠΑ και αλλού.

    Ο κ. Ραν εξελέγη ηγέτης της Εργατικής αντιπολίτευσης στη Νότια Αυστραλία, το 1994, ύστερα από τετραετή θητεία ως υπουργός στην Εργατική κυβέρνηση και είναι προστάτης της "Επιτροπής Δικαιοσύνη για την Κύπρο" της Νοτίου Αυστραλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [10] Θεμιστοκλέους - Στρατόπεδο Ισαάκ και Σολωμού

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η θέση της Κυβέρνησης και του λαού είναι ότι "οι Τ/Κ όχι μόνο δεν είναι εχθροί μας, αλλά είναι κι αυτοί θύματα της τουρκικής κατοχής, που ασφυκτιούν κάτω από τις καταπιεστικές συνθήκες ενός στρατοκρατικού καθεστώτος, το οποίο τους εξωθεί στη μαζική μετανάστευση για αναζήτηση καλύτερης μοίρας".

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής σε στρατόπεδο που ονομάστηκε "Στρατόπεδο Ισαάκ και Σολωμού", προς τιμή των δύο ηρώων που δολοφονήθηκαν βάρβαρα από Τούρκους το καλοκαίρι του 1996.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι "η θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αλλά και όλων των άλλων ηρώων και μαρτύρων μας, δεν θα πάει χαμένη", τονίζοντας ότι "αποτελεί για μας έναυσμα για μιαν εντατική κι επίμονη προσπάθεια ειρηνικής λύσης, που θα ενώνει την πατρίδα μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας".

    Είπε, επίσης, ότι "τα ονόματα των Ισαάκ και Σολωμού θα κοσμούν την πύλη του στρατοπέδου για να μας υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι που ο αγώνας για τον οποίο έδωσαν τη ζωή τους δικαιωθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Χριστόφιας - Σύσκεψη Αθηνών

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν μπορεί μόνο η μία Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη", τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω τη σύσκεψη, αφού δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επίσημα από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά επεσήμανε την ανάγκη "συναπόφασης των δύο Κυβερνήσεων" για να "αναλάβουν από κοινού την ευθύνη".

    Σε ερώτηση εάν συντρέχουν λόγοι για αλλαγή της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα των πυραύλων S300, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "βρισκόμαστε στο παρά πέντε για να ληφθούν τελικές αποφάσεις", προσθέτοντας ότι "πρέπει να βοηθήσουμε να ληφθούν τελικές αποφάσεις και όχι με δηλώσεις υπολογισμών κτλ να δημιουργούμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα".

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, με την επιστροφή του στην Κύπρο, "πρέπει να καλέσει όλους ανεξαίρετα τους ηγέτες και να τους ενημερώσει" και ανέφερε ότι, αφού γίνεται λόγος ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πάρει αποφάσεις, τότε χρειάζεται ενημέρωση.

    Σε ερώτηση αν συμφωνεί με τη δήλωση Σημίτη ότι η τελική απόφαση πρέπει να παρθεί στη Λευκωσία μετά από συνεννόηση με την Αθήνα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απάντησε πως παρ'όλο που το κόμμα του καθοδηγείται από τη φιλοσοφία ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμβουλεύει και συμπαρίσταται "εντούτοις το θέμα αυτό είναι τόσο σοβαρό όσο να επιβάλλει και συναπόφαση των δύο κυβερνήσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [12] Λυσσαρίδης - Επίσκεψη στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, για συζήτηση με την ελληνική Κυβέρνηση και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί του συνόλου του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση που έλαβε χθες τηλεφωνικώς από τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, πριν από τη σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ο κ. Σκανδαλίδης δεν του είχε αναφέρει συγκεκριμένο λόγο για την πρόσκληση, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να πει ο,τιδήποτε προτού μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ.

    Είπε, επίσης, ότι εάν υπάρχει πρόβλημα διάστασης απόψεων στο θέμα των πυραύλων, θα έπρεπε πρώτα να πείσουν εκείνους που ήταν παρόντες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θα ήταν πολύ αφελές να πιστεύουμε ότι ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης εξακολουθεί να εμμένει στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, θα μπορούσε να πεισθεί πρώτα ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος ανέλαβε δέσμευση προς τον κυπριακό λαό για τους πυραύλους S300.

    Διερωτήθηκε, εξάλλου, μήπως κάποιοι άλλοι έχουν καμφθεί και πρόσθεσε ότι όλα τα ξεκαθαρίσουν με την επίσκεψή του στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [13] Χριστοδούλου - ΟΝΕ - Διεθνές Συμπόσιο ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΟΝΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Αναφέρθηκε επίσης στο Νέο Στρατηγικό Σχέδιο 1999 - 2003 που έχει στόχο την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας στις συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού.

    Χαιρετίζοντας το Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώνει σήμερα το ΑΚΕΛ με θέμα "Οικονομική και Νομισματική Ενωση", ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι μέχρι την ένταξή της η Κύπρος θα πληροί τα κριτήρια του Μαάστριχτ.

    "Μέχρι τότε η Κύπρος θα έχει υιοθετήσει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο σ' ότι αφορά το θεσμικό καθεστώς που διέπει τα επιτόκια, την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, την κατάργηση των πιστωτικών διευκολύνσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τη διακίνηση κεφαλαίων και θα πληροί τα κριτήρια Μαάστριχτ", είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι "ήδη σήμερα η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια του Μαάστριχτ, με εξαίρεση το κριτήριο για το δημοσιονομικό έλλειμμα και παρουσιάζει μεγάλο βαθμό ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ".

    Οπως είπε, "η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για στήριξη των προσπαθειών προσαρμογής της οικονομίας μας στις συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού, που δημιουργεί η ενταξιακή πορεία της χώρας μας στην ΕΕ και η μελλοντική συμμετοχή της στην ΟΝΕ αλλά και, γενικότερα, η διεθνής τάση για παγκοσμιοποίηση των οικονομικών".

    "Αυτή είναι η πρωταρχική επιδίωξη του Νέου Στρατηγικού Σχεδίου που θα καλύψει της νευραλγικής σημασίας για την Κύπρο περίοδο 1999 - 2003", είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Ανέφερε ότι "παράλληλα, το Σχέδιο θα δώσει έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στη στήριξη των ασθενεστέρων εισοδηματικών στρωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Αποκαλυπτήρια προτομής

    Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η θυσία των λαμπρών αγωνιστών της ελευθερίας μας θα δείχνει το δρόμο του χρέους και της τιμής στον κάθε Ελληνα", είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τελώντας στο Μετόχι Αχαϊας τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Αλέξη Χριστόπουλου, ο οποίος έπεσε στην Κύπρο στις 22 Ιουλίου 1974.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Αλέξης Χριστόπουλος "έχει προστεθεί στη μεγάλη ομάδα των Ελλήνων αδελφών μας που πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία στο βωμό της κυπριακής ελευθερίας", προσθέτοντας ότι "αυτή η ομάδα είναι άρρηκτα ενωμένη με την ομάδα των Κυπρίων, οι οποίοι σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους πρόσφεραν τη δική τους ζωή".

    Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στον Αλέξη Χριστόπουλο λειτούργησαν "γενιές Ελλήνων προγόνων, που φτάνουν ως τα βάθη των αιώνων", προσθέτοντας ότι "η κοινή πορεία του ελληνισμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι μια πορεία που αλληλοϋποστηρίζεται από τις Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Ο Αλέξης Χριστόπουλος έφθασε στην Κύπρο μία μέρα πριν την τουρκική εισβολή και είχε τραυματιστεί την επομένη. Μετά το θάνατό του, τιμής ένεκεν, προήχθη σε δεκανέα.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τις "θερμές ευχαριστίες των Ελλήνων της Κύπρου για την ανιδιοτελή και πολύτιμη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον αγώνα μας, που έχει στόχο την εξεύρεση, με ειρηνικά μέσα, λύσης του Κυπριακού δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης, αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Εξέφρασε, επίσης, ευγνωμοσύνη για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και γενικότερα για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, και διαβεβαίωσε ότι "η Κύπρος βρίσκεται ολόψυχα στο πλευρό της Ελλάδας στο δικό της αγώνα για την αντιμετώπιση άλλων εθνικών θεμάτων και για την προσπάθειά της να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ισχυρή, προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά και της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας όλων των λαών και κρατών της ευρύτερης περιοχής μας".

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η δικαίωση των αγώνων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η τιμή που απαιτούν από όλους μας και οι ήρωες του ελληνικού έθνους, είναι η τιμή που απαιτεί και ο Αλέξης Χριστόπουλος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 November 1998 - 13:02:15 UTC