Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Πολιτικοί Αρχηγοί
  • [02] Ράλι - Ζίβας
  • [03] Ντενκτάς - Ανταλλαγή περιουσιών
  • [04] Ντενκτάς - Σπέντερ
  • [05] Κατεχόμενα - Κίνημα Πατριωτική Ενωση
  • [06] Μιχαηλίδης - Ημέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς
  • [07] Επιτροπές Εξωτερικών της Βουλής - ΕΕ
  • [08] Ράλι - Προηγείται ο Τσουλόφτας
  • [09] Greenpeace - Το πλοίο "MV Sirius" στην Κύπρο

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Πολιτικοί Αρχηγοί

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,26/09/1998 (ΚΥΠΕ Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς ηγέτες που τον συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη για τις τελευταίες επαφές του.

    Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε ενημέρωση για τη δεύτερη συνάντησή του αυτή τη βδομάδα με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τις συναντήσεις του με τους ΥΠΕΞ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε και τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Οπως έχει αποφασιστεί η εκτίμηση της κατάστασης στο Κυπριακό θα γίνει σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη και της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί θα παρευρεθούν σε δείπνο που παραθέτει η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] Ράλι - Ζίβας

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο 26ο Διεθνές Ράλι Κύπρος, ο Ελλαδίτης Αγγελος Ζίβας, με Τογιότα Κορόλα, βρίσκεται στην πρώτη θέση.

    Στη δεύτερη θέση με διαφορά 13 δευτερολέπτων βρίσκεται ο Κύπριος πρωταθλητής Αντρέας Τσουλόφτας και στην τρίτη ο Παρασκευάς Παρασκευά.

    Στο Ράλι συμμετέχουν 56 από τα 69 αυτοκίνητα που ξεκίνησαν την Παρασκευή για να καλύψουν μια απόσταση 888 χιλιομέτρων. Το δεύτερο σκέλος του αγώνα, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, θα καλύψει 492 χιλιόμετρα στην επαρχία Πάφου και στην περιοχή Τροόδους.

    Οι οδηγοί αναμένονται πίσω στη Λευκωσία απόψε. Το Διεθνές Ράλι Κύπρου ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Ντενκτάς - Ανταλλαγή περιουσιών

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ανταλλαγή περιουσιών και η καταβολή αποζημιώσεων αποτελεί το θεμέλιο της διζωνικότητας άσχετα με την ονομασία που θα δοθεί στη συμφωνία, ισχυρίστηκε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η ανταλλαγή περιουσιών και η καταβολή αποζημιώσεων δεν συνάδει με τη δέσμη ιδεών Γκάλι, ο Ντενκτάς είπε πως θέλει να πιστεύει ότι "τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και οι υπόλοιποι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι τα όσα ισχυρίζεται (κατά την έκφρασή του) ο κ. Κληρίδης δεν είναι σωστά".

    "Κατά αυτό τον τρόπο θα αντιληφθούν ποιά πλευρά δεν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας", υποστήριξε.

    Ο Ντενκτάς επέκρινε και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμας, Αλεξέϊ Αρπάτοφ, για τις δηλώσεις του και είπε ότι "είναι απαράδεκτη η ενέργεια της Ρωσίας να πωλήσει πυραύλους στην Κύπρο γιατί πρόκειται για κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Οσο απαράδεκτη ήταν η πώληση πυραύλων άλλο τόσο απαράδεκτες ήταν και οι πολεμικές ιαχές του αξιότιμου Αρμπάτοφ", είπε ο Ντενκτάς.

    Ο Τ/Κ ηγέτης κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τις πωλήσεις πυραύλων στους Ε/Κ και πρόσθεσε ότι "σίγουρα η Τουρκία δεν έχει λησμονήσει τις Ε/κ επιθέσεις του 1963".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] Ντενκτάς - Σπέντερ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Αυστραλίας στο Κυπριακό, Τζων Σπέντερ, μετέβη στα κατεχόμενα και συναντήθηκε με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Σπέντερ συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως δήλωσε ο Αυστραλιανός επίσημος, κατά την παραμονή του στο νησί, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει κατά πόσο είναι δυνατό να συμβάλει η χώρα του στην επίλυση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Κατεχόμενα - Κίνημα Πατριωτική Ενωση

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Πατριωτική Ενωση επικρίνει τους Τ/Κ πολιτικούς που συμμετείχαν στις προχθεσινές συναντήσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

    Με ανακοίνωσή του, το Κίνημα αναφέρει ότι με τη συμμετοχή τους, οι Τ/Κ πολιτικοί άφησαν να νοηθεί ότι εγκρίνουν την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    Επικρίνει με δριμύτητα τον Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι κάθε πρόταση ανοίγει την πόρτα για διάλογο.

    Κατά το Κίνημα, η δήλωση αυτή ήταν ατυχής γιατί δημιουργεί τη βάση για εγκατάλειψη από τον Ντενκτάς της ομοσπονδιακής λύσης.

    Επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα δεν θα μετατραπεί σε κομπάρσο για ενέργειες που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Τ/κ κοινότητας και δεν συνάδουν με τις πραγματικότητες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Μιχαηλίδης - Ημέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ - ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 5.45 μ.μ.)

    Οι περσινές εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη για την Ημέρα Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς προσέλκυσαν περισσότερους από 18 εκατομμύρια επισκέπτες σε ευρωπαϊκή κλίμακα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων "Στα αχνάρια της Αφροδίτης", Ημέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, στα Κούκλια, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι 45 χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν ήδη μέρος σε αυτό τον ετήσιο ευρωπαϊκό θεσμό.

    Οπως είπε, καθορίζονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη ορισμένες μέρες του Σεπτέμβρη που αφιερώνονται στην προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που υιοθετήθηκε από όλες τις χώρες - μέλη και έχει θεσμοθετηθεί εδώ και τρία χρόνια και από την Κύπρο.

    "Η καθιέρωση αυτού του θεσμού συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια", σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Υπογράμμισε ότι "η εξάπλωση του πολιτισμού πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα των χωρών, η προβολή και η γνωριμία της πολιτιστικής ταυτότητας των άλλων λαών, δημιουργεί πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στα κράτη, ενδυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις και συμβάλλει στην προαγωγή της έννοιας του αλληλοσεβασμού".

    Οπως είπε, "αποτελεί επίσης εργαλείο ειρήνης ανάμεσα στους λαούς, γιατί η δημιουργία μιας πιο πλατιάς πολιτιστικής συνείδησης θα αποτελεί ασπίδα στο χάος που δημιουργείται από τις εθνικιστικές τάσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [07] Επιτροπές Εξωτερικών της Βουλής - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Τάσσος Παπαδόπουλος, μεταβαίνει μεθαύριο στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των αιτητριών χωρών, που διοργανώνει το αυστριακό Κοινοβούλιο.

    Η διάσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα της διεύρυνσης και της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [08] Ράλι - Προηγείται ο Τσουλόφτας

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο 26ο Διεθνές Ράλι Κύπρου πέρασε στην πρώτη θέση ο Κύπριος Ανδρέας Τσουλόφτας μετά και την έκτη ειδική διαδρομή από τον Κακουρά προς τα Σπήλια.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ιταλός Αντρέα Ναβάρα και στην τρίτη ο Τσέχος Εμίλ Τρίνερ.

    Ο Ελλαδίτης Αγγελος Ζίβας, ο οποίος προηγείτο μετά και την τρίτη ειδική διαδρομή, αποσύρθηκε λόγω σπασμένου έμπροσθεν διαφορικού για το οποίο δεν είχε ανταλλακτικό.

    Αποσύρηκε επίσης, χωρίς να γίνει γνωστή ακόμη η αιτία, και ο Κύπριος Παρασκευάς Παρασκευά, ο οποίος βρισκόταν στην τρίτη θέση μετά και την τρίτη ειδική διαδρομή.

    Το πρωί ξεκίνησαν 56 αυτοκίνητα για να καλύψουν το δεύτερο σκέλος της διαδρομής, το οποίο είναι απόστασης 492 χιλιομέτρων.

    Γύρω στις 4.00 το απόγευμα τα αυτοκίνητα θα φθάσουν στις Πλάτρες και στη συνέχεια θα τερματίσουν γύρω στις 8.00 το βράδυ στη Λευκωσία.

    Το Ράλι ολοκληρώνεται αύριο στις 7.00 το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [09] Greenpeace - Το πλοίο "MV Sirius" στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα πλαίσια της εκστρατείας της Greenpeace στις χώρες της Μεσογείου και των δραστηριοτήτων της οργάνωσης για τη "Διεθνή Χρονιά των Ωκεανών", το πλοίο της "MV SIRIUS" θα έρθει στην Κύπρο την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

    Η επίσκεψη γίνεται στα πλαίσια της περιοδείας του πλοίου στη Μεσόγειο και έχει ήδη επισκεφθεί λιμάνια στην Πορτογαλία, Μάλτα, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο και Ισραήλ.

    Σε ανακοίνωσή της, η Greenpeace αναφέρει το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το πλοίο, να δει την έκθεση που αναφέρεται στη "Χρονιά των Ωκεανών", να πληροφορηθεί για τις εκστρατείες της οργάνωσης στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου.

    Το "MV SIRIUS" θα βρίσκεται στο νέο λιμάνι της Λεμεσού και θα είναι ανοικτό για το κοινό την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου.

    Το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Οκτωβρίου, το πλοίο θα βρίσκεται στο νέο λιμάνι Λάρνακας και θα είναι ανοικτό για το κοινό για να το επισκεφθεί.

    Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου η Greenpeace θα πραγματοποιήσει συναυλία στο χώρο συναυλιών των Φοινικούδων με τη συμμετοχή συγκροτημάτων ελληνικής και ξένης μουσικής. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 26 September 1998 - 12:02:15 UTC