Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε' Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου
  • [02] Μπριλ - Πρόταση Ντενκτάς
  • [03] Κυπριανού - Πρόταση Ντενκτάς
  • [04] Υπουργική Διάσκεψη Αδεσμεύτων
  • [05] Ρολάνδης - Μπριλ
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόταση Ντενκτάς
  • [07] ΗΕ - Πρόταση Ντενκτάς
  • [08] Χριστόφιας - Πρόταση Ντενκτάς
  • [09] Προσφυγή Τ/Κ - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [10] Λυσσαρίδης - Πρόταση Ντενκτάς
  • [11] Κασουλίδης - Αδέσμευτοι
  • [12] Αναστασιάδης - Πρόταση Ντενκτάς
  • [13] Δημητρίου - Συνεδρία Επιτροπής της ΚΣΣΕ

  • [01] (Κ) Ε' Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως τον καλύτερο πρεσβευτή του πολιτικού μας ζητήματος χαρακτήρισε, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Νίκος Σιαφκάλης, τη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

    Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ευκαιρία της διοργάνωσης του συμποσίου με θέμα "Το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα σήμερα, σύχρονες ερμηνευτικές προσεγγίσεις" που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 8 Σεμπτεμβρίου στη Δρούσια.

    Ο κ. Σιαφκάλης επεσήμανε ότι το Συμπόσιο αυτό είναι "ο καλύτερος πρεσβευτής του πολιτικού μας ζητήματος διότι αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η πολιτιστική μας καταγωγή είναι ελληνικότατη και δεν υπάρχει αμφισβήτηση προς αυτή την κατεύθυνση".

    "Χρειάζεται μια ευρύτερη αντιμετώπιση των εκδηλώσεων αυτών και πιστεύω ότι αν όλοι το αντιληφθούμε σωστά, μπορεί σε τέσσερα - πέντε χρόνια να έχουμε ένα κέντρο έρευνας και μελέτης στην Κύπρο με μεγάλη ακτινοβολία, ίσως τη μεγαλύτερη από όλο τον ελληνικό χώρο", σημείωσε.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου θεωρεί το Συμπόσιο αυτό ως μια από τις σημαντικότερες του εκδηλώσεις.

    Επανέλαβε όμως ότι παρ'όλα αυτά, για το μέγεθος και τις προοπτικές που έχει το Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, η οικονομική στήριξη είναι ακόμα πολύ λίγη και θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για περαιτέρω βοήθεια.

    Ο κ. Σιαφκάλης ανέφερε ότι η φετινή εκδήλωση έχει τρεις πτυχές, με πρώτιστη το γεγονός ότι το Συμπόσιο συνκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο των ακαδημαϊκών όσο και των πρακτικών ανθρώπων του Θεάτρου.

    Σημείωσε ότι θα συμμετέχουν πέραν των 100 συνέδρων από 34 χώρες του κόσμου και θα λάβουν μέρος μεγάλα ονόματα του θεάτρου, διεθνείς προσωπικότητες, καθηγητές, γνωστοί συγγραφείς, μουσικοί, ποιητές, σκηνοθέτες, κ.α. Η δεύτερη πτυχή, είπε ο κ. Σιαφκάλης είναι ότι το συμπόσιο αυτό αρχίζει πλέον να μπαίνει στο χώρο του Πανεπιστημιακού Θεάτρου και σημείωσε ότι θα λάβουν μέρος Ανώτερες Δραματικές Ακαδημίες Πανεπιστημίων, οι οποίες έρχονται να παρουσιάσουν την εργασία τους δωρεάν σε φεστιβάλ που θα γίνει στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.

    Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μια αναβάθμιση του Συμποσίου με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του οποίου η υλοποίηση έγινε κατορθωτή μετά που η ΟΥΝΕΣΚΟ αποφάσισε την επιχορήγησή του με το ποσό των $15.000 δολαρίων.

    Ως τρίτη πτυχή, ο κ. Σιαφκάλης ανέφερε την "εργαστηριακή" παράσταση, όπως τη χαρακτήρισε της Λυσιστράτης η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του Συμποσίου και θα είναι μια παραγωγή που θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα τόσο το αγγλόφωνο όσο και το ελληνόφωνο κοινό.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου, Χριστάκης Γεωργίου, σημείωσε ότι οι δραστηριότητες του Κυπριακού Κέντρου, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, έχουν επιφέρει την αναβίωση του ενδιαφέροντος για το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα.

    Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι τα πρακτικά του συμποσίου, που δημοσιεύονται τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική, έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη και κυκλοφορούν σε αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Ασίας και της Αμερικής.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Δρουσιωτών, Σάββας Δρουσιώτης, σημείωσε ότι "η διοργάνωση του Συνεδρίου δίνει σε μας περισσότερες υποχρεώσεις να εργαστούμε ούτως ώστε όλοι που θα λάβουν μέρος να μείνουν ευχαριστημένοι για να είναι και ταυτόχρονα οι φορείς και οι πρεσβευτές του προβλήματος της Κύπρου".

    Σε ερώτηση για την πρόσφατη παράσταση Γερμανών καλλιτεχνών της όπερας του Βέρντι "Οθέλλος" στα κατεχόμενα και την αντίδραση του Κυπριακού Κέντρου σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ο κ. Σιαφκάλης είπε ότι οι συμποσιαστές και οι σύνεδροι κάθε συμποσίου υπέγραφαν σχετικό ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

    "Στο ψήφισμα αυτό υπάρχει η απαίτηση τόσο των ανθρώπων του Θεάτρου της Κύπρου όσο και των ξένων για απελευθέρωση των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που βρίσκονται στα κατεχόμενα και ζητείται ελεύθερη διακίνηση και του κοινού και των ανθρώπων του θεάτρου προς αυτούς τους χώρους", ανέφερε ο κ. Σιαφκάλης.

    Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα δοθούν από τα Θεατρικά Τμήματα των Πανεπιστημίων δώδεκα 40 - λεπτες σκηνές από αρχαία ελληνικά έργα όπως η "Μήδεια", "Ιφιγένεια εν Ταύροις", "Ορέστια", "Οιδίπους Τύραννος", και οι "Βάγχες".

    Ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν θεατρικά εργαστήρια για ηθοποιούς και ερασιτέχνες. Εξάλλου, η παράσταση της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη θα παρουσιαστεί σε πρεμιέρα στη Δρούσια την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, την Τρίτη στις 8 του ιδίου μηνός.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Μπριλ - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χρόνο για να μελετήσει την από πέντε σημεία πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για εγκαθίδρυση "Κυπριακής Συνομοσπονδίας", ζήτησε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη και απαντώντας σε ερώτηση πώς σχολιάζει τη σημερινή πρόταση του Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Μπριλ είπε ότι θα πρέπει να μελετήσει την πρόταση αυτή εκτενέστερα για να μπορέσει να απαντήσει.

    Ταυτόχρονα είπε ότι "ήρθε ο καιρός να εστιάσουμε την προσοχή μας σε διαπραγματεύσεις και στην πολιτική πλευρά του θέματος".

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών επισήμων πως η λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία και όλες οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει διεξάγονται στη βάση αυτή, ο κ. Μπριλ είπε η αμερικανική θέση επί των διαπραγματεύσεων είπε "πολύ γνωστή".

    "Αλλά δεν υπάρχει λόγος για μένα να καταλήγω σε συμπέρασμα για κάτι που δεν είχα την ευκαιρία να μελετήσω", πρόσθεσε ο κ. Μπριλ, αναφερόμενος στην πρόταση Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι ΗΠΑ θα εμμείνουν στην ομοσπονδιακή λύση, ο κ. Μπριλ απάντησε πως "έχουμε για πολύ καιρό υποστηρίξει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    Τέλος, ο κ. Μπριλ δήλωσε ότι δεν βλέπει σημαντικές αλλαγές, για την ώρα, ως προς το στρατιωτικό εξοπλισμό του τουρκικού κατοχικού στρατού, ύστερα από μελέτη κάποιων πληροφοριών περί τούτου τις οποίες του είχε διαβιβάσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος.

    "Αλλά θα διατηρούμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοικτά για οτιδήποτε θα αλλάξει αυτή την ανάλυση," υποσχέθηκε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κυπριανού - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά την πρόταση του κατοχικού ηγέτη για συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι "δεν θα έπρεπε να εκπλήξει η σημερινή τουρκική κίνηση".

    Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαίλ Τζεμ, βρισκόταν πλάι στον Τ/Κ ηγέτη όταν αυτός προέβη στις προτάσεις του.

    "Βασικά είναι αυτό που ανεμένετο. Μετά από τη θέση ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, ανεμένετο ότι σε κάποια φάση θα γινόταν η κίνηση για να δοθεί η εντύπωση κάποιας μετριοπαθέστερης στάσης, ότι δηλαδή θα επρότεινε μια μορφή χαλαρής συνομοσπονδίας", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ομως πρόσθεσε, "θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν θα πρέπει να επηρεάσουν κανένα μα κανένα απολύτως. Είναι μια κίνηση για νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής. Είναι μια κίνηση για νομιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος. Είναι μια κίνηση για νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της τουρκοποίησης ενός μεγάλου κομματιού της Κύπρου. Θα ήταν αστείο πραγματικά μέσα στην τραγικότητα της κατάστασης να υποθέσει ο οποιοσδήποτε ότι θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο να αποτελέσει έστω βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Απορρίπτεται κατηγορηματικά."

    Πέραν τούτου, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε "άραγε ουδείς γνώριζε για αυτή τη νέα τουρκική στάση. Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορώ εγώ να απαντήσω. Ομως τίθεται αυτό το ερώτημα.

    Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εδώ και καιρό μπροστά σε ένα καλομελετημένο σχέδιο προώθησης των τουρκικών θέσεων, φοβούμαι με την ανοχή τουλάχιστον κάποιων οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αποτελεσματικά την Τουρκία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι η "πρόταση των Τούρκων" δεν είναι κάτι το καινούργιο.

    Ισως, είπε, σήμερα η τουρκική πλευρά αποφάσισε να κωδικοποιήσει τις θέσεις της για να δώσει την εικόνα ότι γίνεται κάποια χειρονομία.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι τα περαιτέρω βήματα θα πρέπει να αποφασισθούν από το Εθνικό Συμβούλιο. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, θα στείλει το μήνυμα ότι φτάνει πλέον η κοροϊδία από όλους. Είναι ώρα, αν θέλουν, να δουν σοβαρά το τί πρέπει να γίνει με την Κύπρο.

    "Αν δεν είναι διατεθειμένοι, προχωρούμε με την ενταξιακή πορεία και εάν στο δρόμο μας ανοίξει μια προοπτική, είμεθα πάντα έτοιμοι", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι "προχωρούμε με την ενίσχυση της άμυνάς μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, όπως συνεφωνήθη μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γλαύκου Κληρίδη".

    Καταλήγοντας είπε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, σημειώνοντας ότι εάν χρειαστεί θα μιλήσει περισσότερο μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργική Διάσκεψη Αδεσμεύτων

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,31/08/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Η παγκοσμιοποίηση απειλεί την κυριαρχία των αδύνατων κρατών, προειδοποίησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ο οποίος τόνισε ταυτόχρονα την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής κατά την έναρξη της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο κ. Μπέκι επικεντρώθηκε στο θέμα της παγκοσμιοποίησης, που όπως είπε εξυπηρετεί τους πλουσίους και αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

    Ο κ. Μπέκι διερωτήθηκε τί θα μπορούσαν να κάνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, η οποία από τη φύση της ευνοεί τις πλούσιες χώρες, θα ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες των εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι στερούνται τα βασικότερα ανθρώπινα αγαθά.

    Σημειώνοντας ότι η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης έχει "αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα τη μείωση της κυριαρχίας των κρατών, και οι αδύναμοι θα είμαστε εμείς", ο Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος είπε ότι για να επηρεαστεί αυτή η διαδικασία προς όφελος των φτωχών κρατών "πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια σημαντική φωνή τη στιγμή που χάνουμε ένα μέρος της κυριαρχίας μας".

    Τόνισε επίσης ότι η ποιοτική διεύρυνση των παγκοσμίων αγορών θα πρέπει να προέλθει από την ανάπτυξη και τη διεύρυνση των αγορών και των οικονομιών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, εξέλιξη, που όπως είπε, που θα είναι επωφελής και για τον ανεπτυγμένο Βορρά.

    Η φτώχεια των πολλών πιθανόν να αποτελέσει απειλή για τους πλούσιους, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι το Κίνημα θα πρέπει να επανεκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίον παρεμβαίνει σε οργανισμούς όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΑΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] (K) Ρολάνδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα κινηθεί δραστήρια στην επεξεργασία σχεδίων για προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών στην Κύπρο σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία και οι μεγάλες βιομηχανίες.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από ανταλλαγή απόψεων με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Κύπρο, Κένεθ Μπριλ.

    "Χρειαζόμεθα επενδύσεις από ανθρώπους που κατέχουν την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε", είπε συγκεκριμένα ο κ. Ρολάνδης.

    Ο Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στην προσπάθεια δημιουργίας στην Κύπρο ενός βιομηχανικού άξονα για ορισμένες μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο, μίλησε, ακόμη για μια επιτροπή υπό τη προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, η οποία θα επεξεργαστεί σχέδια για προσέλκυση αυτών των επενδυτών.

    Συγκεκριμένα, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κύπρου είπε πως γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου στις 26 του ίδιου μήνα θα έχει συνάντηση με μεγάλους επενδυτές και προέδρους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που ενδεχομένως θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα εγκαινιάσει το Κυπρο - Αμερικανικό Επιμελητήριο.

    Σκοπός της επίσκεψης του κ. Μπριλ, ήταν ακόμη, σύμφωνα με το κ. Ρολάνδη, η έκφραση της ικανοποίησής του για το γεγονός πως το Υπουργείο, με το προσωπικό το οποίο διαθέτει στο Τμήμα Προστασίας του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή, έχει προχωρήσει στον εντοπισμό διαφόρων περιπτώσεων εμπορευμάτων, ιδίως στον τομέα του ρουχισμού αλλά και άλλων εμπορευμάτων, τα οποία είναι πλαστά και τα οποία πωλούνται στην αγορά.

    Είπε ακόμη ότι ο κ. Μπριλ εκφράζοντας την ικανοποίησή του είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι στη διάθεση της Κύπρου για να εκπαιδεύσει ή να βοηθήσει το προσωπικό του εν λόγω Τμήματος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές για επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "έχουμε μια δύο περιπτώσεις μέχρι τώρα, αλλά έχουμε και δεδηλωμένες θέσεις και από άλλους για τις οποίες το Υπουργείο είναι έτοιμο να μελετήσει ειδικούς όρους, αν πρόκειται να έρθουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο κ. Μπριλ γνωρίζει ότι οι απομιμήσεις υψηλής ραπτικής γίνονται στα κατεχόμενα, ο κ. Ρολάνδης δήλωσε άγνοια για το γεγονός και διαβεβαίωσε πως όταν διαπιστωθεί ότι πωλούνται τέτοιες απομιμήσεις "προχωρούμε με κατάσχεση και δίωξη", ενώ πρόσθεσε ότι "τέτοιες απομιμήσεις προέρχονται από τις χώρες κυρίως της Απω Ανατολής.

    "Αυτό το κάνει η Κύπρος για όλα τα προϊόντα και για όλες τις εταιρείες οι οποίες έχουν εγγεγραμένα δικά τους δικαιώματα επί ορισμένων προϊόντων για να προστατεύσουμε και εκείνα τα προϊόντα αλλά και τον καταναλωτή από την αγορά της απομίμησης," κατέληξε.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η ενίσχυση των αμερικανο - κυπριακών εμπορικών σχέσεων "είναι τόσο σημαντική για τους Αμερικανούς βιομήχανους όσο και για τον κυπριακό λαό".

    Ο κ. Μπριλ χαρακτήρισε "σημαντική εξέλιξη" τη δημιουργία ενός διμερούς επιμελητηρίου στις ΗΠΑ, που θα ανοίξει ο Πρόεδρος Κληρίδης το Σεπτέμβριο, και το οποίο θα συμπληρώνει το έργο του Κυπρο - Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόταση Ντενκτάς

    Ντέμπαν,Νότιος Αφρική,31/08/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέρριψε την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για "κυπριακή συνομοσπονδία" ως βάση για διεξαγωγή συνομιλιών, χαρακτηρίζοντάς την ως "απαράδεκτη" γιατί αντίκειται και περιφρονεί τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που βρίσκεται στη Νότιο Αφρική για τη διάσκεψη κορυφής των Αδεσμεύτων, καλεί παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει με άμεσο τρόπο στη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια και χαρακτηρίζει τις αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη ως "παράλογες."

    Σημειώνει επίσης ότι η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις αξιώσεις αυτές, τις οποίες χαρακτηρίζει ως "παράλογες" και τονίζει είναι φανερή η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης και του Ντενκτάς να μετατρέψουν την Κύπρο σε δύο προτεκτοράτα.

    Ο Πρόεδρος επαναβεβαιώνει την εμμονή του στη διεξαγωγή συνομιλιών στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και καλεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, για εξέταση των περαιτέρω χειρισμών.

    "Η πρόταση του κ. Ντενκτάς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση για διεξαγωγή συνομιλιών επειδή είναι εξ υπαρχής απαράδεκτη και γιατί αντίκειται και περιφρονεί τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρονται στο Κυπριακό, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου που υπέγραψε ο ίδιος, την ουσία και πνεύμα του διεθνούς δικαίου και παράλληλα όλους τους διεθνείς οργανισμούς που κατά καιρούς αποδοκίμασαν την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αμφισβητεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας," τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επαναβεβαιώνοντας την εμμονή του στη διεξαγωγή συνομιλιών "στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών", ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει ότι "αναμένει από το διεθνή παράγοντα να αντιδράσει με άμεσο τρόπο στη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια."

    Για εξέταση των περαιτέρω χειρισμών που επιβάλλεται να γίνουν λόγω της απαράδεκτης τουρκικής ενέργειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε οδηγίες όπως συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου.

    "Είναι φανερή η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης και του κ. Ντενκτάς όπως μετατρέψουν την Κύπρο από ανεξάρτητο κυριάρχο κράτος σε δύο προτεκτοράτα τα οποία να υπόκεινται και στους απαράδεκτους περιορισμούς που προέβλεπε η Συνθήκη Εγγυήσεως αλλά και σε άλλους χειρότερους ετεροβαρείς ελέγχους και περιορισμούς, όπως αυτούς που περιλαμβάνει η ήδη αποδοκιμασθείσα συμφωνία σύνδεσης Τουρκίας - κατεχομένων," τονίζει ο Πρόεδρος στη δήλωσή του.

    Υπογραμμίζει ακόμα ότι η πρόταση του κατοχικού ηγέτη "αντίκειται στις Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία επαναβεβαιώνει τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να διεξαχθούν οι συνομιλίες για τη λύση του κυπριακού προβλήματος."

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στη δήλωσή του ότι "ο κ. Ντενκτάς επαναλαμβάνει αξιώσεις τις οποίες υπέβαλε σε μέχρι τούδε συνομιλίες και οι οποίες οδηγούσαν σε λύση συνομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες εγίνοντο με στόχο λύση ομοσπονδίας."

    Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι "τις παράλογες αυτές αξιώσεις του κ. Ντενκτάς τις είχαμε επανειλημμένα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους προς αυτές."

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΗΕ - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν σχολιάζουν την απαράδεκτη πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί "συνομοσπονδίας" και περιορίζονται στη μεταβίβασή της στο Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Αναν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Από τη συνάντηση αυτή θα μεταφέρει την πρότασή του (Ντενκτάς) τόσο στο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και στον κ. Κληρίδη," είπε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της πρότασης του κατοχικού ηγέτη, ο Εκπρόσωπος Τύπου είπε "ουδέν σχόλιο" και πρόσθεσε "η κ. Χέρκους απλά θα μεταφέρει το έγγραφο."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Χριστόφιας - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την καταγγελία της πολιτικής Ντενκτάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για τις σημερινές προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς για εγκαθίδρυση "συνομοσπονδίας" στην Κύπρο.

    Χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις Ντενκτάς "απαράδεκτες και καταδικαστέες", ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "στοχεύουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι "με τις λεγόμενες σημερινές του προτάσεις ο Ραούφ Ντενκτάς κωδικοποιεί αυτά που από καιρό υποστηρίζει, δηλαδή την αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, την ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο και τη διεξαγωγή διακρατικών συνομιλιών με στόχο τη λύση της συνομοσπονδίας.

    Τα όσα προτείνει ο Ντενκτάς, συνεπικουρούμενος πλήρως από την Αγκυρα, δείχνουν την αδιαλλαξία και κυνικότητα της τουρκικής πλευράς, η οποία εκτρέφεται από την ανοχή αν όχι και την ενθάρρυνση που τυγχάνει η τουρκική πολιτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες", τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Σημείωσε ότι ότι οι προτάσεις Ντενκτάς έρχονται επίσης σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, "η νέα προσπάθεια της Αγκυρας και του Ντενκτάς για οριστικοποίηση της διχοτόμησης πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεπή προσήλωση της δικής μας πλευράς σε ειρηνική λύση του Κυπριακού, στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε ουσιαστικό διάλογο στη βάση αυτών των ψηφισμάτων".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι για να εγκαταλείψει τις θέσεις της η τουρκική πλευρά και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει πρώτον να υπάρξει σαφής καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεύτερον σαφής τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι "τέτοια πολιτική είναι απαράδεκτη και αν συνεχιστεί απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ.".

    Τρίτον, να προωθηθεί εκστρατεία της κυπριακής κυβέρνησης προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "ένα ψήφισμα (του Συμβουλίου Ασφαλείας) επί τούτου είναι διαφορετικό από ένα γενικό ψήφισμα".

    Τόνισε ότι "ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και οι τρίτες χώρες που δηλώνουν ετοιμότητα να εργαστούν για λύση του Κυπριακού έχουν καθήκον να τοποθετηθούν ξεκάθαρα έναντι των προτάσεων Ντενκτάς και να τις καταδικάσουν απερίφραστα ως προτάσεις που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι "τυχόν ανοχή της νέας τουρκικής πρόκλησης θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την αδιαλλαξία και κυνικότητα Αγκυρας και Ντενκτάς και θα απομακρύνει περαιτέρω τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού".

    Ερωτηθείς γιατί, κατά την άποψή του, ο Ντενκτάς επέλεξε σήμερα να κωδικοποιήσει τις θέσεις του επίσημα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε αυτή την κίνηση για να προλάβει ενδεχόμενη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, η οποία θα εισηγείται διακοινοτικο διάλογο.

    Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τις προτάσεις του Ντενκτάς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "ο αγώνας με συνέχεια και συνέπεια είναι πάντοτε εφικτός.

    Εμείς πρέπει να πράξουμε το καθήκον μας, να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες", ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Προσφυγή Τ/Κ - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα στο "Λήδρα Πάλας" ενώπιον τριών μελών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η ακρόαση τριάντα μαρτύρων, Ε/Κ και Τ/Κ, μέσα στο πλαίσιο της εξέτασης παραπόνων που υπέβαλαν επτά Τ/Κ περί "κακοποίησής" τους από την ΚΥΠ τον Απρίλιο του 1994.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται από το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος πήγε το πρωί στο "Λήδρα Πάλας" μαζί με ένα επιτελείο νομικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τους ισχυρισμούς των Τ/Κ.

    Η αντιπροσωπεία των Τ/Κ από τα κατεχόμενα έφτασε λίγο αργότερα συνοδευόμενη από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά τις εργασίες της Επιτροπής, που θα ολοκληρωθούν τη Παρασκευή, η γνωμοδότησή της θα παραπεμφθεί στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Εξαίρεση στην πιο πάνω περίπτωση θα αποτελέσει η παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από οποιονδήποτε από τους διαδίκους ή από την ίδια την επιτροπή.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, "η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παραδέχεται τη βάση των παραπόνων που έχουν υποβληθεί", πράγμα που εξηγεί και το διορισμό της τριμελούς επιτροπής για τη διερεύνηση των ισχυρισμών των Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Λυσσαρίδης - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προκλητικές, κυνικές, απαράδεκτες αλλά αναμενόμενες, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν έναυσμα για να γίνουν αντιληπτές οι τουρκικές προθέσεις τόσο στο εξωτερικό και τη διεθνή κοινή γνώμη όσο και σε μερικές εσωτερικές δυνάμεις.

    "Το ερώτημα", είπε το απόγευμα ο κ. Λυσσαρίδης, "δεν είναι ποιές είναι οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη γιατί τις δηλώσεις του Ντενκτάς και τις Αγκυρας τις γνωρίζαμε".

    "Αλλά θα έλεγα ότι πρέπει να αποτελέσουν και ένα έναυσμα προβληματισμού για μερικές εσωτερικές δυνάμεις που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ακόμη ποιές είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και του Ντενκτάς και ότι αυτές οι δηλώσεις - να μου επιτρεπεί να επαναλάβω την έκφραση - θα αποτελέσουν έναν εμβολιασμό για την πολιτική στάση όλων πώς πρέπει να χειρισθούμε πλέον το εθνικό θέμα της Κύπρου έναντι της τουρκικής στάσης", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιές δυνάμεις εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν υπάρχουν δυνάμεις που τρέφουν αυταπάτες, οι αυταπάτες θα διαλυθούν "και θα αντιληφθούν όλοι επιτέλους ότι χρειάζεται μια άλλη διεκδικητική εξωτερική πολιτική και μια άλλη στάση αναφορικά με όλα τα θέματα που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι κύρια πολιτική δύναμη στην Τουρκία είναι ο στρατός και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι όσοι πιστεύουν ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές με τις αναμενόμενες εκλογές.

    Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι πάντοτε πρέπει να υπάρχει στην πολιτική ρεαλισμός και σύνεση.

    "Ρεαλισμός σημαίνει να κάνεις σωστή διάγνωση των προθέσεων της αντίπαλης πλευράς, σωστή εκτίμηση των διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται στην κρίση, σωστή εκτίμηση της γεωπολιτικής σημασίας της Κύπρου και επομένως και σωστή αξιοποίηση αυτών των παραγόντων", τόνισε.

    Ερωτηθείς εάν διαπιστώνει ότι οι Τούρκοι σπρώχνουν στα άκρα την Ε/κ πλευρά είπε: "Το τί θα κάνουμε είναι δική μας δουλειά όχι των Τούρκων. Η δική μας πολιτική δεν εξαρτάται μόνο από το ποιά είναι η στάση της Τουρκίας αλλά πώς εμείς σταθμίζουμε τις καταστάσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κασουλίδης - Αδέσμευτοι

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,31/08/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεστλαμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Σημαντικές επαφές είχε σήμερα με ομολόγους του διαφόρων χωρών ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, στο περιθώριο της 12ης Συνόδου Κορυφής των Αδεσμεύτων, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

    Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Τζαμάϊκας, της Νέας Ζηλανδίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Συρίας, καθώς και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, Αζίζ Μπαχάτ.

    Κατά τις επαφές επεξηγήθηκε η θέση και η εμμονή της κυπριακής κυβέρνησης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Κινήματος των Αδεσμεύτων καθώς και στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    Επισημάνθηκε, επίσης, η αδιάλλακτη τουρκική στάση που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα πρόσφατα ψηφίσματα του ΟΗΕ, 1178 και 1179, καθώς και οι νέες προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου.

    Οι ξένοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν επίσης για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, προσκρούοντας στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

    Ταυτόχρονα, επεξηγήθηκε η σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου ως καταλύτη για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Επαφές συνεχίζουν να έχουν με ξένους διπλωμάτες κρατών μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων αλλά και ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο Ντέρμπαν ως παρατηρητές και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ.

    Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών των ΥΠΕΞ του Κινήματος των Αδεσμεύτων ανάμεσα στα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στο Κογκό, ο πυρηνικός αφοπλισμός και η τρομοκρατία.

    Οι ΥΠΕΞ καταδίκασαν την αμερικανική επιδρομή εναντίον του Σουδάν αλλά όχι και εκείνη εναντίον του Αφγανιστάν και υιοθέτησαν τη θέση ότι η τρομοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΝΓ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Αναστασιάδης - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε ως "εντελώς απαράδεκτες" τις εισηγήσεις και τις θέσεις Ντενκτάς, οι οποίες "δεν οδηγούν παρά μόνο στη διχοτόμηση και στην εδραίωση της αδικίας αλλά και στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων της Αγκυρας που ανέκαθεν ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου".

    Σε απογευματινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι οι δηλώσεις Ντενκτάς δεν αποδεικνύουν παρά για άλλη μια φορά την απαράδεκτα αδιάλλακτη συμπεριφορά και στάση τόσο του ίδιου του κατοχικού ηγέτη αλλά ιδιαίτερα της Αγκυρας.

    "Η εδώ παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την εξαγγελία δεν υποδηλοί παρά την πολιτική που η Αγκυρα ακολουθεί και υποβάλλει στο φερέφωνό της κ. Ντενκτάς", υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Οι δηλώσεις και προτάσεις Ντενκτάς, πρόσθεσε, απευθύνονται και πρέπει να απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους τρίτους αποδεικνύοντας και υποδεικνύοντας προς ποιά κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή και να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις, αλλά και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

    Ερωτηθείς ποιές προτάσεις θα υποβάλει το κόμμα του στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με την αντίδραση στις τουρκικές προτάσεις, είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια διεθνής διπλωματική εκστρατεία.

    "Υπήρχε σειρά μέτρων τα οποία το Εθνικό Συμβούλιο απεφάσισε να υλοποιήσει. Φαίνεται ότι η ανάγκη επίσπευσης είναι πλέον δεδομένη", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι πρόωρο να προβεί σε άλλες δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ε/κ πλευρά θα είναι σε θέση να ενεργήσει καλύτερα μετά την ανταλλαγή απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο και όταν θα έλθει σε συνεννόηση με την Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δημητρίου - Συνεδρία Επιτροπής της ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχωρεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο βουλετής Παναγιώτης Δημητρίου για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιείται στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Δημητριου είναι ο Αρχηγός της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΚΣΣΕ. Η συνεδρία θα συζητήσει τις σχέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τη Συνεργασία στην Ευρώπη, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων από την Αλβανία.

    Θα ανταλλαγούν, επίσης, απόψεις για το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο με θέμα "Η αποτελεσματικότητα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - 50 χρόνια μετά από την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Διακιωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 31 August 1998 - 18:46:20 UTC