Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ Αδεσμεύτων - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ν. Αφρική - Πρεσβεία
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Κατεχόμενα - Αφιξη Τζεμ
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [06] FIFA - Πρόστιμο
  • [07] Λυσσαρίδης - Κουίν
  • [08] Κυπριανού - Κουίν
  • [09] Ντενκτάς - "Κυπριακή Συνομοσπονδία"
  • [10] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [11] Ομήρου - Κουίν
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] ΥΠΕΞ Αδεσμεύτων - Κυπριακό

    Ντέρμπαν,Ν. Αφρική,31/08/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Αρχίζουν σήμερα τις εργασίες τους στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, οι οποίοι θα συζητήσουν το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί από τη 12η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος.

    Η επίσημη έναρξη της Συνόδου θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη και γι' αυτήν θα βρίσκεται στο Ντέρμπαν, από την 1η μέχρι 3η Σεπτεμβρίου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Οι παράγραφοι σχετικές με το Κυπριακό αναμένεται να υιοθετηθούν στο τελικό ανακοινωθέν χωρίς αλλαγές ή προβλήματα, όπως ακριβώς και το ανακοινωθέν της Συνόδου των ΥΠΕΞ του Κινήματος, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Καρθαγένη της Κολομβίας.

    Η ένταση, την οποία προκάλεσε το Αφγανιστάν χθες κατά τη συζήτηση του ανακοινωθέντος στην Πολιτική Επιτροπή, σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων, ξεπεράστηκε τελικά με τη βοήθεια της Ινδίας, της Μάλτας, της Αλγερίας, του Λιβάνου και της Βορείου Κορέας.

    Το Αφγανιστάν είχε προτείνει την αντικατάσταση της λέξης "καταδικάζουν", με τη λέξη "αποδοκιμάζουν" τις τουρκικές προσπάθειες για αλλαγή της βάσης του δικοινοτικού διαλόγου.

    Αποτράπηκε επίσης η έμμεση προσπάθεια του Αφγανιστάν για επίρριψη ευθυνών για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και στις δύο πλευρές.

    Ετσι, εγκρίθηκε χωρίς καμιά τροποποίηση το κείμενο που είχε υιοθετηθεί στην Καρθαγένη, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό καθαρά στην τουρκική πλευρά.

    Στο μεταξύ, η κυπριακή αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές της για καλύτερη προώθηση του κυπριακού προβλήματος.

    Επαφές με αντιπροσωπείες των χωρών μελών του Κινήματος έχουν επίσης και αντιπροσωπείες χωρών οι οποίες διεκδικούν υποψηφιότητα για τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

    Εξάλλου οι Αδέσμευτοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των κρατών στον ΟΗΕ, συζητούν επίσης την πιθανότητα να ζητήσουν όπως στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριληφθεί και κράτος μέλος του Κινήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ν. Αφρική - Πρεσβεία

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,31/08/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανοίξει Πρεσβεία στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προσφωνώντας την ελληνική και κυπριακή κοινότητα της πόλης Ντέμπαν, σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του.

    Εξάλλου αναφερόμενος στα ιδιαίτερα προβλήματα των ομογενών, ειδικότερα στο οξύ πρόβλημα της ασφάλειας που αντιμετωπίζουν επί καθημερινής βάσης οι ομογενείς της Ν. Αφρική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το διορισμό για πρώτη φορά, όπως είπε, Επιτρόπου για θέματα αποδήμων.

    Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε την Κύπρο προκεχωρημένο φυλάκιο του ελληνισμού, που αν πέσει θα τεθεί σε επισφαλή κατάσταση ολόκληρο το Αιγαίο.

    Μιλώντας σε εκατοντάδες ομογενείς στο κτίριο της Ελληνικής Λέσχης στο Ντέρμπαν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "οι καιροί είναι χαλεποί" και τόνισε ότι η τουρκική αδιαλλαξία "έχει διαμορφώσει μια νέα απαράδεκτη θέση για λύση του Κυπριακού", ζητώντας την αναγνώριση χωριστού κράτους στα κατεχόμενα.

    "Δεν υπάρχει Κύπριος πολιτικός ηγέτης ο οποίος θα δεχθεί μια τέτοια λύση του κυπριακού προβλήματος", τόνισε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μία και αδιαίρετη.

    "Η Κύπρος είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο που φυλάει τις Θερμοπύλες του Νότου", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε:

    "Αυτές τις Θερμοπύλες του Νότου φύλαξε ο κυπριακός ελληνισμός και θα συνεχίσει να τις φυλάει και δεν θα ακουστεί ποτέ τα εάλω η μεγαλόνησος γιατί γνωρίζουμε ότι εάν πέσει η μεγαλόνησος θα τεθεί σε επισφαλή κατάσταση και ολόκληρο το Αιγαίο".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Δόγμα του Ενιαίου Αμντικού Χώρου και στην αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο, και τόνισε ότι "σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για την υπεράσπιση του εδάφους της Κύπρου".

    Μιλώντας επίσης στη δεξίωση, ο Ελληνας Πρέσβης στη Νότιο Αφρική, Ιωάννης Θεοφανόπουλος, χαρακτήρισε τους ομογενείς στη χώρα αυτή "ένα από τα καλύτερα διαμάντια του ελληνισμού που υπάρχει στο εξωτερικό" και τόνισε ότι "αυτός ο ελληνισμός χρειάζεται υποστήριξη τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά η Νότιος Αφρική".

    Τέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Νοτιότερης Αφρικής, Νίκος Κρητικός, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα για την κατάσταση της εγκληματικότητας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ομογενείς.

    Το ίδιο υπόμνημα παρέδωσε ο κ. Κρητικός και στον Ελληνα Πρέσβη στη Νότιο Αφρική.

    Στη δεξίωση, στην οποία παρέστησαν εκατοντάδες από τους 3.5ΟΟ ομογενείς από την Κύπρο και την Ελλάδα, που ζουν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Ντέρμπαν παρουσιάστηκε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 31/08/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      582,6200    584,9500   582,6200   587,5500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7186      1,7254     1,7186     1,7294
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9346      1,9423     1,9346     1,9463
    Στερλίνα               1,1567      1,1613     1,1567     1,1638
    Γερμ. Μάρκο            3,3913      3,4048     3,3913     3,4088
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Κατεχόμενα - Αφιξη Τζεμ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ, αναμένεται να φθάσει στα κατεχόμενα γύρω στις 10 σήμερα το πρωϊ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου του, και αμέσως θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στη συνέχεια, ο Ντενκτάς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην παρουσία του Τούρκου υπουργού, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα.

    Ελληνοκύπριοι δημιοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου, που αρχίζει στις 11.00 πμ, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    Η εσπευσμένη επίσκεψη Τζεμ στα κατεχόμενα θεωρείται "απάντηση" στη σύσκεψη των Αθηνών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, και του κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε, το οποίο ενόχλησε τον κατοχικό ηγέτη.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι συνομιλίες μεταξύ Αγκυρας και ψευδοκράτους θα συνεχιστούν μετά τη συνέντευξη Τύπου και αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν την Τουρκία και το ψευδοκράτος, το Κυπριακό και το αντιαεροπορικό σύστημα S300 που παράγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση.

    Αναφερόμενη στην επίσκεψη Τζεμ, η εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει ότι δεν ήταν αναμενόμενη, όμως σημειώνει ότι είναι τόσο σωστό όσο και λάθος να χαρακτηρίζεται η επίσκεψη μη αναμενόμενη γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι ο άνθρωπος που κατευθύνει τη δήθεν "εξωτερική πολιτική" του κατοχικού καθεστώτος και καθοδηγεί τον Ντενκτάς.

    Σήμερα, συνεχίζει, η Αγκυρα παίζει πλέον ξεκάθαρα το πολιτικό της παιχνίδι στην Κύπρο και δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι η Τουρκία αποφασίζει και το ψευδοκράτος υλοποιεί τις αποφάσεις.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι κάθε φορά που υπάρχει κάποιο γεγονός, που θα αρχίσουν ή θα διακοπούν οι συνομιλίες, οι σκέψεις και θέσεις της Αγκυρας διαβιβάζονται στο καθεστώς Ντενκτάς είτε προσωπικά από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ ή από αντιπρόσωπό του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               273,1259         275,3108
          Δολ. Αυστραλίας              3,3940           3,4211
          Δολ. Καναδά                  2,0053           3,0293
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,9518         348,7194
          Κορόνες Δανίας              12,8768          12,9798
          Κορόνες Νορβηγίας           15,2119          15,3335
          Κορόνες Σουηδίας            15,4443          15,5678
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3619           1,3727
          Λιρέτες Ιταλίας          3.342,9039       3.369,6471
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2941          10,3764
          Πεσέτες Ισπανίας           287,3359         289,6345
          Σελίνια Αυστρίας            23,7987          23,9890
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8161           3,8466
          Φράγκα Βελγίου              69,7271          70,2849
          Φράγκα Γαλλίας              11,3477          11,4384
          Φράγκα Ελβετίας              2,7686           2,7907
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] FIFA - Πρόστιμο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόστιμο 20.000 δολαρίων επέβαλε η FIFA στη γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα Bad Lippspringe, επειδή συναντήθηκε με την Τ/κ ομάδα Τσετίνκαγια (Cetinkaya).

    Ο Τ/κ Τύπος δεν αναφέρει οτιδήποτε για ποινές εναντίον την Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων της Αγγλίας, που επίσης συναντήθηκε σε ποδοσφαιρικό αγώνα με την Τσετίνκαγια.

    Η χθεσινή "Χαλκίν Σεσί" αναφέρεται στον αγώνα αυτό και στην νίκη της Τσετίνκαγια με 3 - 1 και στεγάζει το σχετικό δημοσίευα υπό τον τίτλο "Η Τσετίνκαγια έγραψε ιστορία". Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποίησε και η "Γενί Ντουζέν".

    Ο Πρόεδρος της λεγόμενης Τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Ομέρ Αντάλ μεταβαίνει στην Τουρκία όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Προέδρους των ομοσπονδιών των κρατών μελών της FIFA, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Τουρκίας - Μικτής Κόσμου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 75η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [07] Λυσσαρίδης - Κουίν

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας υποστηρίζει λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού του νησιού, ανέφερε σήμερα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας Ρόρι Κουίν, ο οποίος τόνισε ότι προς το σκοπό αυτό "θα παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Κουίν επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι μία πολύ δυνατή οικονομία και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες πέντε υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες.

    Είπε, επίσης, ότι υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε το γεγονός ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι αδέσμευτες και ουδέτερες χώρες, πράγμα που θα πρέπει να εισαχθεί στον πολιτικό πολιτισμό της Ενωσης.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Λυσσαρίδη, ο κ. Κουίν είπε ότι ενδιαφέρθηκε να ακούσει από την ΕΔΕΚ την ανάλυση στην οποία προέβη το κόμμα αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο και για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό.

    "Προερχόμενος από μία χώρα όπως η Ιρλανδία", είπε, "η οποία έχει βιώσει τον κοινοτικό διαχωρισμό, έχουμε εμπάθεια για την εμπειρία την οποία έχετε εσείς και μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιθυμία σας να φθάσετε σε μια γενναιόδωρη λύση, η οποία θα αναγνωρίζει τις θρησκείες και την ιστορική θέση των δύο κοινοτήτων" στο νησί.

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι έχει επιτευχθεί πρόσφατα λύση σε ένα πρόβλημα που μάστιζε την Ιρλανδία για περισσότερο από δύο αιώνες.

    Ο κ. Κουίν είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Λυσσαρίδη και τους συνεργάτες του, "υπέδειξα ότι η υποστήριξη που λάβαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η συμφωνία που πετύχαμε μεταξύ του Δουβλίνου και του Λονδίνου, η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν απαραίτητη για να πετύχουμε και την εσωτερική λύση" του ιρλανδικού προβλήματος.

    "Γι' αυτό", είπε, "θα παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε για να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να φθάσει σε μια λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες" που επιθυμεί ο ίδιος ο λαός.

    Ο κ. Κουίν χαιρέτισε, εξάλλου, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι η αίτηση της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί "διαφορετικά" από εκείνες των άλλων πέντε υποψηφίων χωρών, που αρχίζουν μαζί με την Κύπρο διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι "αντίθετα με τα άλλα πέντε κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, η Κύπρος δεν περνά μεταβατικό οικονομικό στάδιο".

    "Η Κύπρος", είπε, "είναι μια πολύ δυνατή οικονομία, ανταποκρίνεται στα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και η προετοιμασία της για πλήρη ένταξη ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της υπό το κοινοτικό κεκτημένο".

    Ο κ. Κουίν είπε ότι "θα θέλαμε να δούμε την Κύπρο πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης" σύντομα, διότι θα μπορούσε να συμβάλει στην ισορροπία με τη γεωγραφική της θέση.

    Οσον αφορά την πολιτική πτυχή, ο κ. Κουίν είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ιρλανδική Δημοκρατία "είναι αδέσμευτα ουδέτερα κράτη" και ότι αυτό είναι ένα σύστημα αξιών που "πρέπει να εισαχθεί στον πολιτικό πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Λυσσαρίδης

    Από την πλευρά του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν μιαν "αρκετά λεπτομερή" ανταλλαγή απόψεων, κυρίως για το Κυπριακό αλλά και για την εμπειρία της Ιρλανδίας.

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι "συμφωνούμε και οι δύο ότι το Κυπριακό δεν είναι μια διακοινοτική διαφορά, αλλά είναι θέμα Τουρκίας και άρα η προσοχή θα πρέπει να στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση για να εξαναγκαστεί να επιτρέψει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

    Είπε, επίσης, ότι συμφώνησαν πως η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "αποτελεί μια σημαντική διάσταση του προβλήματος" και ότι η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ένταξης.

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι με τον κ. Κουίν είχαν "μιαν πραγματικά σύμπτωση απόψεων".

    Στη συνέχεια, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κουίν για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300 και ότι "είναι απόλυτο δικαίωμα κάθε χώρας να φροντίζει για την άμυνα της χώρας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Κυπριανού - Κουίν

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τις άλλες πέντε χώρες υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της καλής οικονομίας της, εξέφρασε σήμερα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, Ρόρι Κουίν.

    Ο κ. Κουίν προέβη σε σχετικές δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος από την πλευρά του επεσήμανε ότι η Ιρλανδία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου.

    "Συζητήσαμε θέματα κοινού ενιδαφέροντος", δήλωσε ο κ. Κουίν, προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία "ως ουδέτερη, μικρή χώρα, μέλος της ΕΕ θα ήθελε σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ".

    Σημείωσε δε ότι ως πρώην Υπουργός Οικονομικών της χώρας του έχει επίγνωση του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος "διατηρεί μίαν πολύ δυνατή οικονομική επίδοση και το γεγονός ότι ενώ οι άλλες χώρες δεν πληρούσαν τη κριτήρια του Μάαστριχτ, η Κύπρος τα πληρούσε".

    "Ως εκ τούτου η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπιστεί εντελώς διαφορετικά από τις άλλες πέντε αιτήτριες χώρες", πρόσθεσε ο Ιρλανδός πολιτικός.

    Ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον κ. Κυπριανού, καθώς επίσης και την εμπειρία της Ιρλανδίας "στις προσπάθειες επίτευξης ενός ιστορικού συμβιβασμού στην επίλυση των δικών της δικοινοτικών δυσκολιών".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ποτέ δεν αμφέβαλλε ότι "η Ιρλανδία θα ήταν στο πλευρό της Κύπρου και είναι σίγουρα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις θέσεις επί του κυπριακού προβλήματος αλλά και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου".

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι "ολόκληρη η ηγεσία της Ιρλανδίας είναι στο πλευρό μας".

    Χαρακτήρισε τη συνομιλία τους "πολύ χρήσιμη" και είπε ότι "προσβλέπουμε πάντα σε στενότερη ακόμα συνεργασία και για την ευρωπαϊκή μας προοπτική και γενικότερα σε όλους τους τομείς".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι "η ενταξιακή πορεία πρέπει να επισπευσθεί" και ανέφερε ότι ένας τρόπος είναι "να μην αναμένεται η ολοκλήρωση του λεγόμενου 'screening', της καταγραφής των θεμάτων, αλλά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί των θεμάτων στα οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί το 'screening'".

    "Με αυτό τον τρόπο θα κερδίζουμε χρόνο", εξήγησε, προσθέτοντας ότι "ήδη αυτή τη στιγμή η μόνη ακτίδα φωτός στον ορίζοντα για την Κύπρο είναι η προοπτική της ένταξης".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την υποστήριξή του στη "συνταγή" του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, υπεύθυνου για τη διεύρυνση, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ότι δηλαδή "πρέπει να σπρώξουμε τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ και αν την ώρα που η Κύπρος θα είναι έτοιμη να γίνει δεκτή και η Τουρκία εξακολουθεί να ακολουθεί την ίδια πολιτική στο Κυπριακό, τότε η Κύπρος να ενταχθεί, αλλά να τερματιστεί η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Ντενκτάς - "Κυπριακή Συνομοσπονδία"

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εγκαθίδρυση "Κυπριακής Συνομοσπονδίας" βασισμένη σε πέντε διευθετήσεις, πρότεινε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κατεχόμενα, στην οποία παρέστη και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ.

    Σε γραπτό κείμενο που διένειμε στους δημοσιογράφους και που τιτλοφορείται "Πρόταση για μόνιμη λύση στην Κύπρο", ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτηρίζει την πρότασή του "ως μια τελική προσπάθεια για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής τελικής λύσης του Κυπριακού".

    Η Τ/κ πλευρά, είπε, είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της από την Ε/κ πλευρά.

    Ο Τ/Κ ηγέτης εισηγείται, πρώτον, την ολοκλήρωση ειδικής σχέσης μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας στη βάση συμφωνιών.

    Δεύτερον, την ολοκλήρωση μιας παρόμοιας ειδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και της "Ε/κ διοίκησης", κατά την έκφρασή του, στη βάση συμμετρικών συμφωνιών.

    Τρίτον, εισηγείται την εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας μεταξύ του ψευδοκράτους και της "Ε/κ διοίκησης", όπως απεκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση.

    Τέταρτον, εισηγείται τη συνέχιση του Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960. Πέμπτον, η "Κυπριακή Συνομοσπονδία" θα μπορούσε να προωθήσει πολιτική ένταξης στην ΕΕ, εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν από κοινού.

    Ο Ντενκτάς προσθέτει ότι μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ως πλήρες μέλος, με μια ειδική διευθέτηση θα παραχωρηθούν στην Τουρκία όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις ενός μέλους της ΕΕ σε σχέση με την "Κυπριακή Συνομοσπονδία".

    Ο Ντενκτάς είπε ότι ο τελικός σκοπός των διαπραγματεύσεων θα είναι επομένως μια διευθέτηση συνεταιρισμού, η οποία θα έχει μια συνομοσπονδιακή δομή αποτελούμενη από "δύο λαούς και δύο κράτη στη βάση συμμετρικών συμφωνιών με τις δύο μητέρες πατρίδες και τις εγγυήτριες δυνάμεις".

    Οπως είπε, όλα τα τα δικαιώματα και οι εξουσίες οι οποίες δεν αναφέρονται στην οντότητα της συνομοσπονδίας θα παραχωρηθούν στα δύο "συνομόσπονδα κράτη".

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις θα υποβληθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι οι δύο πλευρές, με τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις, θα αναγνωρίζουν ότι η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά είναι "δύο κυρίαρχα και ίσα κράτη, το καθένα με τους δικούς του δημοκρατικούς θεσμούς και αρμοδιότητες, που θα αντανακλούν την πολιτική ισότητα και βούληση των λαών τους".

    Θα αναγωρίζουν επίσης, είπε ο Ντενκτάς, ότι οι αρχές της κάθε πλευράς δεν θα αντιπροσωπεύουν την άλλη.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι η μόνη δομή που θα εξασφαλίσει ασφάλεια στις δύο πλευρές και θα διασφαλίσει την ταυτότητα και την ευημερία τους.

    "Εάν οι Ε/Κ συμφωνήσουν σε αυτή την τελική βάση, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας", κατέληξε ο Ντενκτάς στη γραπτή του πρόταση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [10] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         585,2800   587,6200    585,2800   590,2200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7199     1,7267      1,7199     1,7307
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9121     1,9197      1,9121     1,9237
    Στερλίνα                1,1482     1,1527      1,1482     1,1552
    Γερμ. Μάρκο             3,3938     3,4073      3,3938     3,4113
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |02.10.98 | 0,0040   0,0010  |02.10.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |02.11.98 | 0,0040   0,0020  |02.11.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |02.12.98 | 0,0050   0,0030  |02.12.98
    06 Μήνες    0,0300   0,0000 |02.03.99 | 0,0060   0,0060  |02.03.99
    09 Μήνες    0,0420   0,0000 |02.06.99 | 0,0090   0,0080  |02.06.99
    12 Μήνες    0,0570   0,0000 |02.09.99 | 0,0110   0,0100  |02.09.99
    15 Μήνες    0,0740   0,0000 |02.12.99 | 0,0170   0,0120  |02.12.99
    18 Μήνες             0,0000 |02.03.00 |          0,0140  |02.03.00
    21 Μήνες             0,0000 |02.06.00 |          0,0160  |02.06.00
    24 Μήνες             0,0000 |05.09.00 |          0,0170  |05.09.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] Ομήρου - Κουίν

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας Ρόρι Κουίν τόνισε σήμερα ότι καταλαβαίνει την αναγκαιότητα που ώθησε την Κυπριακή Δημοκρατία να παραγγείλει το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S300, αλλά σημείωσε ότι η καλύτερη μορφή άμυνας είναι ο διάλογος.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Κουίν ανέφερε πως έχει ενημερωθεί για την προτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστρατικοποίηση και λύση του Κυπριακού, αλλά τόνισε πως, δεδομένης της κατάστασης, η Κύπρος έχει υποχρέωση να οργανώσει την άμυνά της.

    Ο κ. Κουίν χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμη κι ενημερωτική" την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε από τον Υπουργό Αμυνας για την "αναγκαιότητα για το αμυντικό σύστημα, το οποίο η Κύπρος επιθυμεί να κατέχει".

    "Καταλαβαίνω και αναγνωρίζω", συνέχισε, "ότι η Κύπρος έχει δείξει πως προτίμησή της θα ήταν, εάν είναι δυνατόν, να ανοιχθεί ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγούσε στην αποστρατικοποίηση της περιοχής και την επίλυση των ιστορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει για χρόνια τώρα το νησί".

    Είπε, επίσης, ότι αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις του Υπουργού Αμυνας και "το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να οργανώσει την άμυνά της, έχοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται".

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι από την εμπειρία της Ιρλανδίας, "η καλύτερη μορφή άμυνας είναι ο διάλογος και η καλύτερη μορφή εσχάτης άμυνας είναι η αμοιβαία υποστήριξη, κατανόηση των θέσεων όλων, που αφαιρεί την ένταση".

    Ο κ. Κουίν είπε ότι το γεγονός ότι προέρχεται από την Ιρλανδία, όπου υπήρχαν "παρόμοια αλλά διαφορετικά προβλήματα", αναγνώρισε "πόσο σημαντικό είναι γι' αυτήν τη μικρή νησιώτικη κοινότητα, το νησί της Κύπρου, να πάρει κανείς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη συμφωνίας".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν ήταν δυνατόν στην Ιρλανδία να εξευρεθεί λύση μέσα "στο στενό πλαίσιο του νησιού της Ιρλανδίας, χωρίς τη συνεργασία της Μεγάλης Βρετανίας".

    "Υποστηρίζουμε", είπε, "την ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων αυτής της δυσκολίας".

    Το άλλο σημείο που "ευνοούμε και προσδοκούμε, επειδή η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ένα ουδέτερο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση", συνέχισε ο κ. Κουίν, είναι "η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατόν".

    Η Κύπρος, επεσήμανε, είναι μία από τις έξι υποψήφιες χώρες, αλλά σημείωσε ότι "οι άλλες πέντε χώρες δεν είναι στην ίδια θέση με την Κύπρο. Η Κύπρος", είπε, "είναι μία πολύ υγιής οικονομία", προσθέτοντας ότι ως πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας γνώριζε προ πολλού "την πολύ δυνατή οικονομική θέση της οικονομίας της Κύπρου και το γεγονός ότι πολύ πριν άλλες χώρες πληρούσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, η Κύπρος και η διοίκηση της μακροοικονομίας της Κύπρου πληρούσε τα κριτήρια αυτά".

    Ομήρου

    Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι είχε μιαν "πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία" με τον κ. Κουίν "γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού", προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον κ. Κουίν "για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, για την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση του κυπριακού προβλήματος, παρά την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να συμμετάσχει σε ένα διάλογο με στόχο την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, αλλά και σε ένα διάλογο για λύση του κυπριακού προβλήματος πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου".

    "Οπως ήταν φυσικό", συνέχισε, "επικεντρώσαμε τη συζήτησή μας πάνω στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, αφού είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με έναν Ευρωπαίο ηγέτη".

    Ακολούθως, ο κ. Ομήρου είπε ότι "η θέση του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας είναι σαφής ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη, ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού πληροί όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τα διάφορα ευρωπαϊκά σώματα, και συνεπώς - χωρίς καμιά καθυστέρηση - μέσα στα πλαίσια των ήδη δρομολογημένων διαδικασιών, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συμπορευθεί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στη χάραξη των ευρωπαϊκών προοπτικών του 21ου αιώνα".

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι αποτελεί "κοινή άποψη" ότι αυτή η πορεία "θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Κουίν "για την αμυντική μας πολιτική, για το γεγονός ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για την προαγωγή συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κι εξοπλιζόμαστε και οργανώνουμε την άμυνά μας πάνω σε τέτοιες βάσεις που να μην αποτελούν απειλή, παρά μόνο για εκείνους που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Κουίν "συμφώνησε ότι το δικαίωμα της άμυνας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     88.94  (-0.39)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,813,990
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   852,384  103.78 (-0.87)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    75,437   59.60 (-1.19)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    88,780   60.05 (-0.86)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   220,012   87,71 ( 2.51)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    22,432   72.26 ( 0.68)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    31,246   43.39 (-1.09)
            Αλλες Εταιρείες            £   399,122   76.68 (-0.34)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 31 August 1998 - 12:02:27 UTC