Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου
  • [02] Υπουργός Εσωτρικών - Ισραήλ
  • [03] Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ
  • [04] Απόφαση - Ονουφρίου - Μαυρονικόλα
  • [05] Συνέντευξη Χάνεϊ προς LGR

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.71  (-0.20)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  832,424
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  425,685  100.03 (-0.15)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   19,094   58.84 (-0.05)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   57,299   59.17 (-0.29)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   40,710   76.02 (-0.08)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   26,459   69.62 (-0.76)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    9,065   40.85 (-0.49)
            Αλλες Εταιρείες            £  179,533   71.19 (-0.25)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Υπουργός Εσωτρικών - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της πολιτικής άμυνας ήταν ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι συναντήσεις των Υπουργών Εσωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ, Ντίνου Μιχαηλίδη και Ελιξάχου Σουίσα ενώ όπως πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις στο μέλλον για το θέμα αυτό.

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν ακόμη τα θέματα της μετανάστευσης και των τοπικών διοικητικών ζητημάτων.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ είπε ότι η επίσκεψη "πάει καλά" και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Μιχαηλίδης "αντάλλαξε ακόμα λίγα λόγια με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου", τον οποίο συνάντησε στα εγκαίνια έκθεσης.

    "Χθες ο κ. Μιχαηλίδης είχε μια μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν κατά την οποία συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων," είπε ο κ. Τζούρ προσθέτοντας ότι ο Κύπριος Υπουργός συναντήθηκε και με το Γενικό Διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πριν δύο περίπου μήνες είχε επισκεφθεί την Κύπρο.

    Ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε ακόμη πως κατά τη συνάντησή τους ο κ. Μιχαηλίδης και ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού ΥΠΕΞ ενημέρωσαν ο ένας τον άλλο για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο και το Μεσανατολικό.

    Η τριήμερη επίσκεψη του κ. Μιχαηλίδη στο Ισραήλ λήγει σήμερα αλλά ο ίδιος θα παραμείνει στο Ισραήλ για μια σύντομη περίοδο διακοπών.

    Ως γνωστό ο κ. Μιχαηλίδης βρίσκεται στο Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [03] Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,05/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Λογική, θεωρεί την πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη προς τους Τ/Κ για συμμετοχή στην ομάδα που διαπραγματεύεται την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για Ευρωπαϊκά Θέματα, Τζόις Κουίν.

    "Καλωσορίζουμε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη", είπε η κ. Κουίν, και τόνισε ότι ο Εκπρόσωπος της αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη τη σημασία "της συνέχισης των προσπαθειών για ενθάρρυνση της αποδοχής της πρότασης από πλευράς των Τ/Κ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Εργατικού Βουλευτή, Τομ Κοξ, η κ. Κουίν είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με την Τ/κ κοινότητα και σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι θεωρούν την πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στην ομάδα που διαπραγματεύεται την ένταξη ως "λογική".

    Τόνισε ότι η Βρετανία καλεί την Τ/κ πλευρά "να συμφωνήσει με τους Ε/Κ και να συγκατανεύσει σε μια διευθέτηση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που θα επιτρέπει τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις".

    Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, η κ. Κουίν απάντησε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη καταστήσει ξεκάθαρο προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές, περιλαμβανομένης και της τουρκικής κυβέρνησης, τις ανησυχίες της για τη στρατιωτική δραστηριότητα στην Κύπρο.

    "Στα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχουμε καλέσει και τις δύο πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, ιδιαίτερα στην περιοχή της νεκρής ζώνης, η οποία θα αυξάνει την ένταση," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Απόφαση - Ονουφρίου - Μαυρονικόλα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενοχος για απόπειρα δολοφονίας του δικαστή, Μιχάλη Μαυρονικόλα, βρέθηκε ο Αντρέας Ονουφρίου από το Τακτικό Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στη Λεμεσό.

    Οι κατηγορίες εναντίον του Ονουφρίου, πρώην ιδιοκτήτη της κλινικής "Παραμέντικς" στη Λεμεσό, αφορούσαν στην απόπειρα φόνου εναντίον του δικαστή και της μικρής του κόρης, Μαρίνας, καθώς και στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και στους δύο.

    Σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο, η κατηγορούσα αρχή απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας την ενοχή του κατηγορουμένου και απέρριψε τον ισχυρισμό του ότι η όλη υπόθεση αποτελούσε σκευωρία της Αστυνομίας σε βάρος του.

    Ο Ονουφρίου διέπραξε την απόπειρα κατά της ζωής του δικαστή Μαυρονικόλα τοποθετώντας βόμβα παγίδα στο αυτοκίνητο του στις 29 Οκτωβρίου 1996, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια και ελαφρότερα η μικρή Μαρίνα.

    Οι δικαστές δέχθηκαν επίσης τη θέση της κατηγορούσας αρχής ότι ο κατηγορούμενος πίστευε πως ο δικαστής Μαυρονικόλας ήταν προκατηλειμμένος εναντίον του σε υπόθεση αγωγής οικονομικής φύσεως που αφορούσε ενοίκια τα οποία χρωστούσε ο Ονουφρίου.

    Στο δικαστήριο, έγινε αναφορά στους αυτοσχέδιους πυροδοτικούς μηχανισμούς και στα άλλα εκρηκτικά τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορουμένου μετά τη σύλληψη του, τα οποία έμοιαζαν με τα τεκμήρια που βρέθηκαν στη σκηνή της έκρηξης.

    Στην απόφασή του, το Κακουργιοδικείο έλαβε σοβαρά υπόψη την κατάθεση του οδηγού ταξί, Ανδρέα Ξάνθου, τον οποίο έκρινε ως αξιόπιστο μάρτυρα. Ο Ξάνθου είχε καταθέσει ότι σε κάποιο στάδιο πριν από την απόπειρα ο Ονουφρίου του είχε πει ότι θα σκότωνε κάποιο δικαστή που τον πίεζε.

    Από την πλευρά του, ο Ονουφρίου ανέφερε ότι δεν ήταν αναγκαία η αγόρευση για μετριασμό της ποινής γιατί, όπως ισχυρίστηκε, το Κακουργιοδικείο διαστρέβλωσε τα γεγονότα της υπόθεσης.

    Η ποινή στον κατηγορούμενο θα επιβληθεί αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [05] (K) Συνέντευξη Χάνεϊ προς LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,05/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο αντιπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, επανέλαβε σήμερα την αντίθεση της χώρας του στην άφιξη του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος, S300 στην Κύπρο, και κάλεσε τους Ε/Κ να ξανασκεφθούν το θέμα.

    Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου, LGR, ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ένα μορατόριουμ υπερπτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο θα αποτελούσε ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

    Τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, ο Σερ Ντέιβιντ υποτήριξε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να υπερπηδηθεί το εμπόδιο του καθεστώτος των δύο πλευρών στις συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει την πίεση την οποία υφίσταται η κυπριακή κυβέρνηση στην απόφασή της να εγκαταστήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η Βρετανία είχε διατυπώσει τη θέση της από καιρό πάνω στο θέμα αυτό.

    "Δεν πιστεύουμε ότι αυτό ήταν μια υποβοηθητική εξέλιξη, γιατί δεν πιστεύουμε ότι πραγματικά αυξάνει την ασφάλεια της Κύπρου, η οποία θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος οποιασδήποτε αγοράς", είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    "Πιστεύουμε ότι όσο συσσωρεύονται ολοένα και πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στο νησί, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπαρχει για στρατιωτική δράση", υποστήριξε.

    Ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι στην αύξηση των εξοπλισμών της μιας πλερυράς θα απαντήσει με νέα όπλα η άλλη πλευρά, "κλασσικό παράδειγμα στην κούρσα των εξοπλισμών", όπως παρατήρησε.

    Επίσης, ο Σερ Ντέιβιντ, ισχυρίστηκε ότι οι S300 θα αυξήσουν τις πιθανότητες εμπλοκής της Κύπρου σε μια αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο σωστός τρόπος για αύξηση της ασφάλειας της Κύπρου είναι να προσέλθουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε.

    Εκφράζοντας σεβασμό προς τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα, ο Σερ Ντέιβιντ υποστήριξε επίσης το δικαίωμα της χώρας του να έχει διαφορετική άποψη για τη σημασία τέτοιας πράξης.

    Ισχυρίστηκε ότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ, με εξαίρεση τη Ρωσία, η οποία θα επωφεληθεί από την πώληση των πυραύλων, όπως είπε, την Ελλάδα και την Κύπρο που αποφάσισαν την αγορά του συστήματος, συμφωνούν με τη βρετανική άποψη πάνω στο θέμα.

    Εκφράζοντας την ελπίδα οι "Κύπριοι να συλλογιστούν λίγο" πάνω στο θέμα της αγοράς των πυραύλων, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι οι διάφορες χώρες που αντιτίθενται στην εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος δεν συμμερίζονται την άποψη ότι συνεισφέρει στο συνολικό στόχο για μια ασφαλή, επανενωμένη, δικοινοτική και ομόσπονδη Κύπρο.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε την άποψη ότι ένα μορατόριουμ υπερπτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών "θα αποτελούσε ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση".

    Τόνισε ότι η ιδέα αυτή, δεν είναι καινούργια, γιατί τέθηκε σε εφαρμογή για ελάχιστο χρονικό διάστημα το 1996. "Μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή και πάλι και θα συνείσφερε σημαντικά στην επίλυση των διαφόρων δυσκολιών στην Κύπρο", είπε.

    Παράλληλα, τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να την τηρήσουν.

    Τονίζοντας την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αφορούν το καθεστώς της κάθε πλευράς.

    Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Σερ Ντέιβιντ επανέλαβε τη θέση που εξέφρασαν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα ψηφίσματά τους τον περασμένο Ιούνιο.

    "Επιθυμούμε να δούμε την επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν πιστεύουμε ότι έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι παράμετροι", είπε, και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα κάνει ο,τιδήποτε για να πειστούν οι ενδιαφερόμενοι στην Αγκυρα, στην Αθήνα, και ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν χρειάζεται μεγάλη πειθώ, γιατί επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών.

    "Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες, και να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των δύο πλευρών που έρχονται σε μεγάλη αντιπαράθεση για το καθεστώς που θα έχει η κάθε μια στις συνομιλίες", σημείωσε.

    Σε άλλες περιπτώσεις, είπε, όπου έπρεπε να αρχίσουν συνομιλίες, "άρχιζες χωρίς να συμφιλιώσεις τις θέσεις των δύο πλευρών και πιστεύω ότι χρειάζεται και λίγη φαντασία στο σημείο αυτό".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Σερ Ντέιβιντ απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Ντενκτάς αρνείται να συναντηθεί μαζί του, επισημαίνοντας όμως ότι "αυτός χάνει".

    Τόνισε εξάλλου, ότι "οι Τ/Κ δεν έχουν πολλούς διαπραγματευτές, ώστε να μπορούν να μην συνομιλούν με αυτούς που είναι φίλοι τους".

    Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό να φαίνεται ότι η ΕΕ δεν έχει σταματήσει το διάλογο με τους Τ/Κ και ότι "ούτε πρόκειται να τον σταματήσει. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ένα διάλογο με όλους και οποιοδήποτε είναι έτοιμος να μας μιλήσει", είπε.

    Τόνισε δε ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παραμένει και έχει επικυρωθεί από την Ενωση.

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η διαδικασία στο παρόν στάδιο προχωρεί πολύ ομαλά και ότι αναμένεται προς το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση.

    Επίσης, απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρόλο που επεσήμανε ότι αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού είναι πολύ σημαντικές.

    Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι "το Κυπριακό δεν θα λυθεί σε δικαστήριο, αλλά στην τράπεζα των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 August 1998 - 19:46:07 UTC