Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Τράπεζα Κύπρου - Νέα Υόρκη - Μόσχα
  • [04] Βρετανική Βουλή - "Sunday Times"
  • [05] Νάτο - Ελλάδα - Τουρκία - ΜΟΕ
  • [06] Βρετανική προεδρία ΕΕ - Κύπρος
  • [07] ΕΕ - αξιωματούχοι - άφιξη
  • [08] ΕΕ - αξιωματούχοι - άφιξη
  • [09] Ζανάς - 20ετής φυλάκιση
  • [10] Εφημερίδα "Ο Αγών" - Αναστολή έκδοσης
  • [11] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαφές - Αθήνα

  • [01] Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο και συνεργάζεται με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς επίσης με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σε ομιλία του κατά την 29η Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης, στην οποία συμμετέχει κυπριακή αντιπροσωπεία με τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Κυριάκο Τυρίμο, Μάριο Ματσάκη και Ηλία Μυριάνθους, συνεχίστηκαν και χθες στο βρετανικό νησί Γκέρνσεϊ.

    Το θέμα της χθεσινής συνεδρίας ήταν "Η σημασία των καλά οργανωμένων οικονομικών κέντρων", πάνω στο οποίο μίλησε ο κ. Μυριάνθους.

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι η Κύπρος, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μεταξύ των προτεραιοτήτων που έθεσε ήταν η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας με στόχο να καταστεί ένα διεθνές οικονομικό κέντρο.

    Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι, από καιρού εις καιρό, η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά το ρόλο και τη συνεισφορά των υπεράκτιων Τραπεζών και εταιρειών και εισηγείται τρόπους αυστηρότερου ελέγχου.

    Πρόσθεσε ότι και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ασκεί αυστηρό έλεγχο κάθε υπεράκτιου οργανισμού και, με βάση τη σχετική νομοθεσία που θεωρείται από τις αυστηρότερες στον κόσμο, δεν επιτρέπει παρέκκλιση για οποιοδήποτε λόγο.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μυριάνθους σημείωσε ότι δυστυχώς, λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, δεν μπορεί να ασκηθεί οποιοσδήποτε έλεγχος στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ανέφερε ότι υπήρξαν διάφορες περιπτώσεις που στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου παρουσιάστηκαν πληροφορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι το κατοχικό καθεστώς προωθεί την παρανομία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για να συντηρήσει την κατοχή και την παράνομη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84,25  ( 1,19)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £1,293,938
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί      £1,001,932   98.24 ( 1.56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                 £   23,822   60.88 ( 0.30)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   54,927   62.31 ( 0.96)
        Βιομηχανικές Εταιρείες     £    6,214   75.70 ( 0.64)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   10,310   66.53 (-0.67)
        Εμπορικές Εταιρείες        £   43,231   46.23 ( 1.25)
        Αλλες Εταιρείες            £   34,389   69.81 ( 0.29)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Τράπεζα Κύπρου - Νέα Υόρκη - Μόσχα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τράπεζα Κύπρου έχει αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του νέου γραφείου αντιπροσωπείας της στο Μανχάταν, της Νέας Υόρκης, μετά την έκδοση της σχετικής άδειας από τις νομισματικές αρχές της πόλης.

    "Η επέκταση αυτή", σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου, "σε ένα από τα πιο σημαντικά χρηματο-οικονομικά κέντρα του κόσμου, έχει τεράστια σημασία για το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και για την ίδια την Κύπρο, αφού η μεγαλύτερη Τράπεζα του τόπου μας θα είναι τώρα παρούσα και στη Νέα Υόρκη".

    Σημειώνεται ότι πέρα από τις επαφές με την κυπριακή και ελλαδική κοινότητα, το γραφείο της αντιπροσωπείας στο Μανχάταν έχει σαν κύριο στόχο τη διενέργεια επαφών με διεθνείς Τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές, υπεράκτιες εταιρείες, κ.α.

    Εξάλλου, προστίθεται ότι παράλληλα με τη λειτουργία του γραφείου στη Νέα Υόρκη, έχει αρχίσει τη λειτουργία του και γραφείο αντιπροσωπείας της Τράπεζας στη Μόσχα, μετά την έκδοση σχετικής άδειας από τις νομισματικές αρχές της Ρωσίας.

    Το άνοιγμα του Γραφείου στη Μόσχα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη στον επεκτατικό προγραμματισμό της Τράπεζας Κύπρου στο εξωτερικό.

    "Η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου στη Μόσχα αποβλέπει στην εξυπηρέτηση υπεράκτιων εταιρειών που συνεργάζονται με το Συγκρότημα και την Κύπρο γενικότερα, αλλά και στην παροχή πληροφοριών σε Κύπριους που πρόκειται να επενδύσουν στη χώρα αυτή", καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [04] Βρετανική Βουλή - "Sunday Times"

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τιμή των μετοχών στο κυπριακό Χρηματιστήριο έπεσε λόγω του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Times". Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα αναμένεται να επηρεάσει και το ρεύμα τουριστών από τη Βρετανία.

    Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο Βρετανός βουλευτής Σερ Σίτνεϊ Τσάπμαν.

    Στην επιστολή, ο Σερ Σίτνεϊ ζητεί επείγουσες διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι το δημοσίευμα έχει προκαλέσει ανησυχία στο νησί και ζημιές στην κυπριακή οικονομία και τις καλές σχέσεις της Βρετανίας με την Κύπρο.

    Ο Σερ Σίτνεϊ επισημαίνει ότι το εισόδημα από τον τουρισμό αναλογεί με το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου και φτάνει το ένα δισεκατομμύριο λίρες.

    Ακολούθως, ο Σερ Σίτνεϊ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας είναι προετοιμασμένο να χειριστεί διάφορες περιστάσεις έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία και το εξωτερικό, αλλά τονίζει πως το γεγονός ότι ενημερώνεται και ο Τύπος γι' αυτό του προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

    Το ότι δημοσιεύθηκαν οι πληροφορίες αυτές, συνεχίζει, έχει προκαλέσει ζημιά στην οικονομία και ασάφεια γύρω από τα θέματα που έχουν σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Διερωτάται, επίσης, εάν οι αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας γνωρίζουν πόσο σοβαρά θα επηρεάσει το γεγονός αυτό.

    Στη συνέχεια, ο Σερ Σίτνεϊ αναφέρει ότι, στο στάδιο αυτό, χρειάζονται διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης, όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S300, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς της σ' αυτά τα ευαίσθητα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Νάτο - Ελλάδα - Τουρκία - ΜΟΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν τις δύο συμφωνίες του 1988, μεταξύ των τότε υπουργών εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια και Μεσούτ Γιλμάζ, που έχουν στόχο την αποφυγή προκλήσεων και την πρόληψη επεισοδίων στο Αιγαίο, ανακοίνωσαν Ελλάδα και Τουρκία στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο ίδιος ο κ. Σολάνα, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες υπό την εποπτεία του Γ.Γ. της συμμαχίας, με σκοπό την αποσαφήνιση, όπου είναι απαραίτητο, και την ενδυνάμωση, όπου είναι δυνατόν, του "πακέτου" των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν το 1988.

    Η πρώτη συμφωνία, που ήταν ένα μνημόνιο, υπεγράφη στις 27 Μαϊου 1988 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μη πραγματοποίηση στρατιωτικών αεροπορικών και θαλάσσιων ασκήσεων στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών (απο 1ης Ιουλίου έως 1η Σεμπεμβρίου) και τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών και αργιών, θρησκευτικών και μή.

    Ακόμη, προβλέπει τη μη δέσμευση περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση ασκήσεων.

    Η δεύτερη συμφωνία, με τις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη επεισοδείων, υπεγράφη στις 8 Σεμπτεμβρίου 1988, στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα κώδικα συμπεριφοράς με στόχο την αποφυγή επεισοδίων και προκλησεων στα διεθνή θαλάσσια ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΔΠ/ΜΑ)

    [06] Βρετανική προεδρία ΕΕ - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/06/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει προβλέψει, και φυσικά δεν έχει συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ, καμία συζήτηση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Αυτό ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρμόδια πηγή της προεδρίας, προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει προβλεφθεί ιδιαίτερη συζήτηση για υποψήφια χώρα.

    Εκείνο που θα γίνει, συνέχισε η ίδια πηγή, είναι μία ενημέρωση των εταίρων από τη βρετανική προεδρία σχετικά με την πορεία των εργασιών και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου, με τις έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την εξέταση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, ορισμένοι εταίροι, προφανώς σε μιαν προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Ελλάδα ώστε να συμφωνήσει στη χορήγηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στην Αγκυρα, είχαν επιχειρήσει, σε διπλωματικό επίπεδο, να συνδέσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την πρόοδο στο Κυπριακό.

    Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι το όλο θέμα θα απασχολήσει τους δεκαπέντε ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, που θα γίνει στις 15 και 16 Ιουνίου.

    Για το Κυπριακό, η βρετανική πηγή δήλωσε ότι ενόσω οι Τ/Κ δεν προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρχει και πρόοδος, υποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον υπεύθυνο της στασιμότητας.

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, η βρετανική προεδρία γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν έχει προγραμματίσει οποιαδήποτε συζήτηση για τη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ εξέφρασε πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα μπορούσε να διεξαχθεί συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [07] ΕΕ - αξιωματούχοι - άφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Διευθυντής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Νικόλαους βαν ντερ Πας, δήλωσε σήμερα ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ήταν "ομαλή" και ότι δεν έχουν εντοπιστεί οποιεσδήποτε σοβαρές δυσκολίες στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο κ. Βαν ντερ Πας μιλούσε κατά την άφιξή του το απόγευμα στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της ομάδας για την Κύπρο Λεοπόλντ Μορέρ. Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, καθώς και με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές συνομιλίες Γιώργο Βασιλείου.

    Επίκεντρο των συνομιλιών τους θα είναι η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι "να γνωριστούμε με τους συναδέλφους διαπραγματευτές της κυπριακής πλευράς".

    "Εχουμε ήδη κάνει κάποια καλή πρόοδο, έχουμε αρχίσει την πολύ λεπτομερή ανάλυση των ευρωπαϊκών κανονισμών και Νόμων, που η Κύπρος πρέπει να αναλάβει, και ήδη έχουμε προχωρήσει στα 8 από τα 31 κεφάλαια διαπραγμάτευσης".

    Ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι "η πρόοδος ήταν ομαλή" κι εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι "δεν έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα οποιεσδήποτε σοβαρές δυσκολίες, που θα απαιτούσαν διαπραγμάτευση με την κυπριακή πλευρά".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "σύντομα θα φθάσουμε σε κάπως πιο δύσκολα κεφάλαια και αναμφίβολα θα χρειαστούν λεπτομερείς συζητήσεις σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων".

    Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στην Κύπρο "με τα άτομα που θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες", ο κ. Βαν ντερ Πας εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις συνομιλίες που θα έχει μαζί τους θα πάρει μιαν "πιο καθαρή ιδέα του ποιά είναι η κατάσταση στην Κύπρο".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, τη διαπραγμάτευση με την Κύπρο ως "ιστορικής σημασίας" κι επεσήμανε ότι "είμαστε περήφανοι να είμαστε μέρος μιας διερευνητικής πρακτικής και πολύ ικανοποιημένοι που η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται σ' αυτήν".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαν ντερ Πας διαβεβαίωσε ότι η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου (screening) των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 1999, αλλά ανέφερε ότι τα κράτη - μέλη δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς να προχωρήσουν, εάν η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου κάποιας χώρας ολοκληρωθεί νωρίτερα.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η εξ Υπουργών Επιτροπή και ο Πρόεδρός της θα αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ή όχι.

    "Εχουμε αποφασίσει", είπε, "να κάνουμε ήδη την εξέταση υπό μορφή διερευνητικής άσκησης", προσθέτοντας ότι "όχι μόνο εξηγούμε τους κανονισμούς και τους Νόμους στην κυπριακή πλευρά και τους άλλους υποψήφιους, αλλά ήδη από την πλευρά μας προσπαθούμε να επισημάνουμε πιθανές δυσκολίες και να δούμε ποιά θα πρέπει να είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Βαν ντερ Πας εξήγησε ότι αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά σημείωσε ότι "ταυτόχρονα κάνει την όλη διαδικασία πιο σύντομη".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι "εάν μια χώρα προχωρεί γρήγορα, τότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν γρήγορα και η ένταξη να γίνει γρήγορα", προσθέτοντας ότι "στις 31 Μαρτίου έγινε η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με όλες τις έξι υποψήφιες, γι' αυτό η διαπραγματευτική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει".

    Σε ερώτηση εάν θα συζητηθούν και πολιτικά προβλήματα, ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων "φτάνεις σε ένα σημείο που είναι βεβαίως πολιτικό". Ανέφερε ότι "αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα κράτη - μέλη και τις υποψήφιες χώρες".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι χώρες που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν την επιλογή να ενταχθούν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή όχι, αφού περάσουν από εξετάσεις, αλλά τόνισε ότι "αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση η ίδια έχει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει της διεύρυνσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [08] ΕΕ - αξιωματούχοι - άφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Διευθυντής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Νικόλαους βαν ντερ Πας, δήλωσε σήμερα ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ήταν "ομαλή" και ότι δεν έχουν εντοπιστεί οποιεσδήποτε σοβαρές δυσκολίες στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο κ. Βαν ντερ Πας μιλούσε κατά την άφιξή του το απόγευμα στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της ομάδας για την Κύπρο Λεοπόλντ Μορέρ. Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, καθώς και με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές συνομιλίες Γιώργο Βασιλείου.

    Επίκεντρο των συνομιλιών τους θα είναι η προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι "να γνωριστούμε με τους συναδέλφους διαπραγματευτές της κυπριακής πλευράς".

    "Εχουμε ήδη κάνει κάποια καλή πρόοδο, έχουμε αρχίσει την πολύ λεπτομερή ανάλυση των ευρωπαϊκών κανονισμών και Νόμων, που η Κύπρος πρέπει να αναλάβει, και ήδη έχουμε προχωρήσει στα 8 από τα 31 κεφάλαια διαπραγμάτευσης".

    Ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι "η πρόοδος ήταν ομαλή" κι εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι "δεν έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα οποιεσδήποτε σοβαρές δυσκολίες, που θα απαιτούσαν διαπραγμάτευση με την κυπριακή πλευρά".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "σύντομα θα φθάσουμε σε κάπως πιο δύσκολα κεφάλαια και αναμφίβολα θα χρειαστούν λεπτομερείς συζητήσεις σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων".

    Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στην Κύπρο "με τα άτομα που θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες", ο κ. Βαν ντερ Πας εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις συνομιλίες που θα έχει μαζί τους θα πάρει μιαν "πιο καθαρή ιδέα του ποιά είναι η κατάσταση στην Κύπρο".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, τη διαπραγμάτευση με την Κύπρο ως "ιστορικής σημασίας" κι επεσήμανε ότι "είμαστε περήφανοι να είμαστε μέρος μιας διερευνητικής πρακτικής και πολύ ικανοποιημένοι που η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται σ' αυτήν".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαν ντερ Πας διαβεβαίωσε ότι η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου (screening) των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 1999, αλλά ανέφερε ότι τα κράτη - μέλη δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πώς να προχωρήσουν, εάν η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου κάποιας χώρας ολοκληρωθεί νωρίτερα.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η εξ Υπουργών Επιτροπή και ο Πρόεδρός της θα αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ή όχι.

    "Εχουμε αποφασίσει", είπε, "να κάνουμε ήδη την εξέταση υπό μορφή διερευνητικής άσκησης", προσθέτοντας ότι "όχι μόνο εξηγούμε τους κανονισμούς και τους Νόμους στην κυπριακή πλευρά και τους άλλους υποψήφιους, αλλά ήδη από την πλευρά μας προσπαθούμε να επισημάνουμε πιθανές δυσκολίες και να δούμε ποιά θα πρέπει να είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Βαν ντερ Πας εξήγησε ότι αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά σημείωσε ότι "ταυτόχρονα κάνει την όλη διαδικασία πιο σύντομη".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι "εάν μια χώρα προχωρεί γρήγορα, τότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν γρήγορα και η ένταξη να γίνει γρήγορα", προσθέτοντας ότι "στις 31 Μαρτίου έγινε η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με όλες τις έξι υποψήφιες, γι' αυτό η διαπραγματευτική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει".

    Σε ερώτηση εάν θα συζητηθούν και πολιτικά προβλήματα, ο κ. Βαν ντερ Πας είπε ότι σε κάποιο στάδιο των διαπραγματεύσεων "φτάνεις σε ένα σημείο που είναι βεβαίως πολιτικό". Ανέφερε ότι "αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα κράτη - μέλη και τις υποψήφιες χώρες".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι χώρες που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν την επιλογή να ενταχθούν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή όχι, αφού περάσουν από εξετάσεις, αλλά τόνισε ότι "αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση η ίδια έχει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει της διεύρυνσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [09] Ζανάς - 20ετής φυλάκιση

    Λεμεσός,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε είκοσι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα ο Κυριάκος Ανδρέας Ζανά, 37 χρόνων, οδηγός ταξί από το Ζύγι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε τη Γαλλίδα Φρανσουάζ Ζακλίν Σιομίκ, 49 χρόνων, τα Χριστούγεννα του 1997, ύστερα από λογομαχία, ενώ τη μετέφερε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στη Λεμεσό.

    Το πτώμα της άτυχης Γαλλίδας ανασύρθηκε από πηγάδι στην Ξυλοτύμπου. Το τακτικό Κακουργιοδικείο, που συνεδριάζει στη Λεμεσό, χαρακτήρισε το έγκλημα αποτρόπαιο. Οπως ανέφερε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος μετέτρεψε σε τάφο τον τόπο στον οποίο η άτυχη Γαλλίδα ήρθε για να περάσει τις διακοπές της.

    Εδωσε, επίσης, έμφαση στο γεγονός ότι το θύμα πυροβολήθηκε τέσσερις φορές εν ψυχρώ εξ επαφής.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μετέπειτα συμπεριφορά του Ζανά, ο οποίος, αφού φόρτωσε το θύμα στο χώρο αποσκευών του ταξί του, μετέβη για διασκέδαση σε σπίτι συναδέλφου του. Στη συνέχεια πήγε στα Κοκκινοχώρια και πέταξε το πτώμα της Γαλλίδας σε πηγάδι και ακολούθως συνέχισε τη διασκέδασή του σε νυκτερινό κέντρο.

    Το γεγονός αυτό, συνέχισε, καταδεικνύει ότι από μέρους του κατηγορουμένου δεν υπήρχε κανένα ίχνος σεβασμού ακόμη και στο νεκρό σώμα, το οποίο κουβαλούσε για αρκετές ώρες στο αυτοκίνητό του.

    Το Κακουργιοδικείο απέρριψε ή έλαβε υπόψη σε μικρό βαθμό τα όσα ανέπτυξε ο συνήγορος του Ζανά ως ελαφρυντικά.

    Συγκεκριμένα, ο συνήγορος υπεράσπισης είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορουμένου, το γεγονός ότι παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται σε εκθέσεις ψυχιάτρων και το γεγονός ότι παραδέχθηκε το έγκλημά του και συνεργάστηκε πλήρως με την Αστυνομία.

    Η υπεράσπιση υπέδειξε, επίσης, ότι δεν υπήρξε προσχεδιασμός στο έγκλημα κι έκανε νύξη για πρόκληση του κατηγορουμένου από το ίδιο το θύμα.

    Ο κατηγορούμενος δέχθηκε την απόφαση του Κακουργιοδικείου ήρεμα, ενώ συγγενικά του πρόσωπα ξέσπασαν σε λυγμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [10] (Κ) Εφημερίδα "Ο Αγών" - Αναστολή έκδοσης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη βαθειά λύπη της για την απόφαση της διεύθυνσης της καθημερινής εφημερίδας "Ο Αγών" να αναστείλει από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, την έκδοσή της, εκφράζει η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), με επιστολή που απέστειλε στον Εκτελεστικό Διευθυντή της εφημερίδας Κωνσταντίνο Κόση.

    Από την πλευρά του, ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Παναγιώτης Παπαδημήτρης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε τη λύπη και τη θλίψη του για το γεγονός, "ειδικά", όπως ανέφερε, "όταν έχεις εργαστεί σε αυτή την εφημερίδα τόσα χρόνια και τη νοιώθεις τόσο δική σου".

    Ανέφερε ότι ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα το 1966, δύο χρόνια μετά την έναρξη της έκδοσης της εφημερίδας, όταν τότε ζητήθηκε συντάκτης για την ανταπόκριση από το διεθνές Ειδησειογραφικό Πρακτορείο Ρόιτερ.

    "Υπήρξαν πολύ δύσκολες περιόδοι στην έκδοση της εφημερίδας και θυμάμαι ότι, όταν ήλθα εγώ το 1966, η κυκλοφορία ήταν πολύ άσχημη και η κατάσταση δραματική και πληρωνόμασταν πάντα με καθυστερήσεις", ανέφερε.

    "Γύρω στο 1973 είχαμε πάλι άλλη παρόμοια κρίση, η οποία ξεπεράστηκε μετά τον πόλεμο, και η κατάσταση είχε συνέχεια σκαμπανευάσματα, αλλά καταφέραμε να την κρατήσουμε στη ζωή μέχρι που φτάσαμε στο σημερινό δραματικό τέλος", πρόσθεσε.

    "Τί να πεις με τον Τύπο μας που φτωχαίνει συνεχώς;", διερωτήθηκε. "Συνέχεια πάμε κάτω - κάτω. Τα τηλεοπτικά Μέσα μας προλαμβαίνουν σε όλα και έχουν επηρεάσει τον Τύπο γενικά και όχι μόνο τον "Αγώνα", αλλά και τις άλλες εφημερίδες", όπως είπε.

    "Αυτό μπορεί να το πιστοποιήσει ο καθένας", πρόσθεσε, "αν ρίξει μια ματιά γύρω να δει τι γίνεται με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων και πού ήταν τότε και πού είναι τώρα."

    "Οι άλλες εφημερίδες αναγκάζονται, για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, να βάλουν χίλια-δυό δώρα, αλλά και αυτές, μετά που τελειώνουν τα δώρα, πάλι επανέρχονται στην ίδια προτέρα κατάσταση", παρατήρησε.

    Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εφημερίδων δεν έχει επηρεάσει το γεγονός του κλεισίματός τους, διότι σε σχέση με άλλες χώρες δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους.

    Σε ερώτηση κατά πόσο φέρουν ευθύνη και οι ίδιες οι εφημερίδες, λόγω της έλλειψης αναβάθμισης της ποιότητας τους, ο κ. Παπαδημήτρης ανέφερε ότι "οι εφημερίδες δεν έχουν οικονομικά τα μέσα για να προχωρήσουν και να επενδύσουν ώστε να έχουν εξιδεικευμένο προσωπικό με συντάκτες σε διάφορα θέματα, όπως πολιτικά, οικονομικά και άλλα."

    Στην επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών προς τον κ. Κόση, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη μας προκαλεί ειλικρινά βαθειά λύπη, όχι μόνο γιατί χάνει την εργασία της μια ομάδα δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων, αλλά και γιατί τερματίζει τον βίο και την προσφορά της μια παλιά εφημερίδα γνώμης και συρρικνώνεται η πολυφωνία στην έντυπη δημοσιογραφία".

    Εξάλλου, ανακοίνωση της ΕΣΚ σημειώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γραπτός Τύπος ήταν ένα από τα κύρια θέματα που ήγειρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στον οποίο και επέδωσε λεπτομερές μνημόνιο.

    Στο μνημόνιο αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "το κράτος σε συνεργασία και συνεννόηση με τους φορείς του Τύπου, Σύνδεσμο Εκδοτών και Ενωση Συντακτών, επιβάλλεται να μελετήσει προσεκτικά την όλη κατάσταση και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα κριθούν αναγκαία και δυνατά για την προστασία και στήριξη της πολυφωνίας".

    Σημειώνεται εξάλλου ότι "θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις οικονομικά αδύνατες εφημερίδες γνώμης, όπως γίνεται από καιρό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης".

    Τέλος, η Ενωση Συντακτών Κύπρου ζητά από τη διεύθυνση της εφημερίδας να διευθητήσει συνάντηση μαζί της για να συζητήσουν το όλο θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαφές - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη αξιοποίησης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κώστας Στεφανόπουλος, στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον οποίο εξέφρασε της αισθήματα ικανοποίησης του κυπριακού λαού για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, οι κύριοι Σταφανόπουλος και Αναστασιάδης συζήτησαν διεξοδικά την πορεία του Κυπριακού, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να πάψει να εξισώνει το θύτη με το θύμα.

    Σημείωσε, παράλληλα, ότι το Κυπριακό και οι Ελλαδοτουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν ομοιότητες και αλληλοεπηρεάζονται.

    Στο μεταξύ, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ενώ ανασκόπησαν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι δύο άντρες εξέφρασαν αισιοδοξία για την ενταξιακή πορεία, παρά τα αναμενόμενα επιμέρους προβλήματα.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Στη συνάντηση εκφράστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία για περαιτέρω συντονισμό των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου για προβολή των εθνικών θεμάτων στους διεθνείς οργανισμούς.

    Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης επισκέφθηκε στην Αρχιεπισκοπή τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού.

    Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε το πρωϊ με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τον κάλεσε να συμμετάσχει σε συμπόσιο του κόμματός του που θα ασχοληθεί διεξοδικά με τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

    Απόψε, ο κ. Αναστασιάδης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα του παραθέσει ο Πρόεδρος κι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με πρόσκληση της οποίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισκέπτεται την Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 16:16:13 UTC