Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήμου - Ηγεσία ΕΦ
  • [02] Ρούμπιν - Επίσκεψη Χόλμπρουκ
  • [03] Εθνοφρουρός - κρίσιμη κατάσταση
  • [04] Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 24η αγωνιστική
  • [05] Ντενκτάς - δηλώσεις
  • [06] Υπουργός Αμυνας - εθνοφρουρός
  • [07] Κατεχόμενα - Τουρκία - νερό
  • [08] Κυπριακό - Εξελίξεις
  • [09] Κατεχόμενα - Αρχαιότητες
  • [10] Συνέντευξη ΓΔ Ισραηλινού ΥΠΕΞ
  • [11] ΕΔΕΚ - Συμπόσιο - "Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός"
  • [12] Κοινοβουλευτική Επιτροπή - δίκη Κούρδου
  • [13] Δήμου - Βορβολάκος - Τελετή παράδοσης

  • [01] Δήμου - Ηγεσία ΕΦ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου αναλαμβάνει σήμερα την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, σε διαδοχή του Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου.

    Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του ΓΕΕΦ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΚ)

    [02] Ρούμπιν - Επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν.

    Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα παραμείνει στην Κύπρο "για αρκετές ημέρες και θα έχει συζητήσεις με τους αρμόδιους αξιωματούχους με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην προβληματική αυτή περιοχή".

    Ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ απέφυγε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η χώρα του "δεν πιστεύει ότι βοηθά την αποστολή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ η λεπτομερής συζήτηση του τί προτίθεται να συζητήσει με τους αρμοδίους στην Κύπρο".

    Ο κ. Ρούμπιν κάλεσε όλα τα μέρη στην Κύπρο να αντιμετωπίσουν την επίσκεψη Χόλμπρουκ "σαν μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούν με ένα πολύ ικανό διπλωμάτη, που θα προσπαθήσει με εποικοδομητικό τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα".

    Τα κάλεσε, επίσης, "να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΜΑ)

    [03] Εθνοφρουρός - κρίσιμη κατάσταση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του εθνοφρουρού Γρηγόρη Τζιόγκουρου, ο οποίος έπεσε από τον 13ο, στον έβδομο όροφο, του κτιρίου Μαγκλή, το ψηλότερο κτίριο της οδού Λήδρας, στη Λευκωσία, αργά χθες το απόγευμα.

    Ο Τζιόγκουρος, υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και πολλαπλά κατάγματα.

    Κατά την πτώση του, ο Τζιόγκουρος ανακόπηκε στον έβδομο όροφο του κτιρίου. Ο άτυχος εθνοφρουρός, υπηρετούσε σε φυλάκιο της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΚ)

    [04] Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 24η αγωνιστική

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με επτά αγώνες που θα γίνουν σήμερα για την 24η αγωνιστική, συνεχίζεται το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

    Τα δύο ντέρμπι, Ανόρθωσης - Απόλλωνα και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου - Ομόνοιας αρχίζουν στις 7 μ.μ. Τα υπόλιπα πέντε, που αρχίζουν στις 4.45 μ.μ., είναι:

    ΑΕΛ - Νέα Σαλαμίνα Αλκή - Εθνικός Ασσιας

    Εθνικός Αχνας - ΑΕΚ ΑΠΟΕΛ - Αναγέννηση Δερύνειας

    ΑΠΟΠ - Ευαγόρας

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [05] Ντενκτάς - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον όρο για αναγνώριση του ψευδοκράτους προκειμένου να προσέλθει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον Τ/Κ Τύπο, ο Ντενκτάς επέστρεψε χθες στα κατεχόμενα, από την Αγκυρα, όπου υπέγραψε νέα διακήρυξη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες αν αναγνωριστεί η οντότητα του ψευδοκράτους.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε, ακόμη, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να ασκούν κυριαρχία επί του συνόλου του νησιού.

    Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο πραγματοποίησης της επίσκεψης Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ο Τούρκος Προεδρος θα έρθει στα κατεχόμενα όταν θα φθάσουν και οι πρώτες ποσότητες νερού.

    Χθες, ο Ντενκτάς συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τους χειρισμούς του προβλήματος στην παραπέρα πορεία του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΜΑ)

    [06] Υπουργός Αμυνας - εθνοφρουρός

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο φορές επεσκέφθηκε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, τον εθνοφρουρό Γρηγόρη Τζόγκουρο, ο οποίος έπεσε χθες από το 13ο στον 7ο όροφο της πολυκατοικίς Μαγκλή στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ομήρου επεσκέφθη τον Τζόγκουρο χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί. Η κατάσταση του εθνοφρορουρού, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με αναπνευστήρα, εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Κατεχόμενα - Τουρκία - νερό

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αφιερώνει το σημερινό πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα στη μεταφορά νερού από τα νότια παράλια της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο μπαλόνι με νερό θα αποπλεύσει από την Αττάλεια στις 28 Απριλίου.

    Για το σκοπό αυτό, έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις στην τουρκική αυτή πόλη, στις οποίες θα συμμετάσχει ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τσουμχούρ Ερζουμέρ.

    Τα μπαλόνια θα μεταφέρονται στα κατεχόμενα με Τ/κ ρυμουλκά, και τον πρώτο χρόνο αναμένεται η μεταφορά τριών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΑ)

    [08] Κυπριακό - Εξελίξεις

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αυτοσυγκράτηση μέχρι την επίσκεψη στην Κύπρο του Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ή όχι εξελίξεις στο Κυπριακό, συστήνουν κυβερνητικές πηγές.

    Με αφορμή τη χθεσινή σύντομη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με τον Συντονιστή του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι "πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση μέχρι να επιβεβαιωθούν οι κάποιες ενδείξεις".

    "Αναμένουμε συγκεκριμένες ενδείξεις οι οποίες θα φανούν και θα επιβεβαιωθούν με την κάθοδο του Χόλμπρουκ", είπαν, συμπληρώνοντας ότι "άλλωστε είναι γνωστή η κυκλοθυμικότητα της τουρκικής πλευράς".

    Οσον αφορά δε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οι ίδιες πηγές απέφυγαν να αποκαλύψουν ο,τιδήποτε επικαλούμενες την εμπιστευτικότητα.

    Ξεκαθάρισαν, όμως, ότι η σύντομη παρουσία στη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη και Γιώργου Παπανδρέου, οφειλόταν στην μετάθεση της ώρας της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθπουργό.

    Οπως ανέφεραν, η συνάντηση συνέπεσε με προκαθορισμένη σύσκεψη, στις 9.00 μμ, της ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ με τον κ. Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [09] Κατεχόμενα - Αρχαιότητες

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", αναφέρεται σήμερα στην αδιαφορία των λεγόμενων "αρμοδίων αρχών" του κατοχικού καθεστώτος για την προστασία των αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα για την Μονή της Αγίας Αναστασίας, στη Λάπηθο, στην οποία άρχισαν εργασίες για μετατροπή της σε καζίνο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, για τις εργασίες δεν είναι ενήμερες οι λεγόμενες "αρμόδιες" υπηρεσίες του ψευδοκράτους.

    Το ολοσέλιδο δημοσίευμα έχει τίτλο: "Συνεχίζουμε το ρεζιλίκι με τις αρχαιότητες".

    Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 500 εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν καταστραφεί, εγκαταλειφθεί ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΜΑ)

    [10] Συνέντευξη ΓΔ Ισραηλινού ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Κύπρος και Ισραήλ επεξεργάζονται προτάσεις που υπέβαλαν εκατέρωθεν για διευθέτηση του θέματος των πτήσεων ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή ελέγχου πτήσεων (FIR) Λευκωσίας.

    Αυτό αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Εϊτάν Μπεντσούρ, ο οποίος είπε ότι οι ιδέεε στο τραπέζι των συνομιλιών, επί του θέματος, που υποβλήθησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων στη Λευκωσία, είναι πανομοιότυπες.

    Τώρα, σημείωσε, εναπόκειται στους εμπειρογνώμονες να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες για διευθέτηση του θέματος.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μπεντσούρ, ο οποίος αναχωρεί αργότερα σήμερα, εξέφρασε την ικανοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης με τη συμβολή της Κύπρου στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και επανέλαβε ότι η συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία δεν επηρεάζει καθόλου την Κύπρο.

    "Ηρθαμε εδώ με κάποιες ιδέες, η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάποιες ιδέες και τώρα θα προσπαθήσουμε να τις διαμορφώσουμε ώστε να εξευρεθεί ένας μηχανισμός, με τον οποίο θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, και ο οποίος θα λύσει το πρόβλημα", είπε.

    Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ εισηγήθηκε συγκεκριμένη φόρμουλα επί του θέματος, ο κ. Μπεντσούρ απάντησε "ασφαλέστατα. Συζητήσαμε το θέμα σε βάθος και τώρα μιλούμε για διευρυμένους μηχανισμούς."

    Ο Ισραηλινός διπλωμάτης απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν επικαλούμενος τεχνικούς όρους, τους οποίους, όπως είπε, δεν γνωρίζει.

    Ανέφερε επίσης ότι και οι δύο πλευρές "έχουν ορισμένες προτάσεις στο τραπέζι οι λεπτομέρειες των οποίων θα πρέπει να επεξεργαστούν."

    Κληθείς να αξιολογήσει τις ιδέες που συζητήθηκαν χθες, ο κ. Μπεντσούρ είπε ότι "θα έλεγα ότι συγκλίνουν και προσεγγίζουν σε μεγάλο βαθμό", σημειώνοντας ότι τα τμήματα πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών θα επιληφθούν των λεπτομερειών.

    "Οι συζητήσεις γι' αυτό το θέμα βρίσκονται σε καλό δρόμο", πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο μέγεθος του FIR Λευκωσίας, ο Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε να νοηθεί ότι δεν θα επιθυμούσε να προβάλει οποιονδήποτε πρόβλημα στην κυπριακή κυβέρνηση.

    "Αποδεχόμαστε το FIR Λευκωσίας ως έχει αλλά επιθυμούμε να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρεξήγηση στο βαθμό που είναι δυνατόν", είπε, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    Οσον αφορά τη συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας, ο κ. Μπεντσούρ ανέφερε ότι κατά τις χθεσινές συνομιλίες στο ΥΠΕΞ η κυπριακή πλευρά δεν εξέφρασε ανησυχίες για τη συμφωνία αυτή, γιατί, όπως εξήγησε, "δώσαμε τόσες πολλές διαβεβαιώσεις επανειλημμένα και γνωρίζουν ότι η συμφωνία δεν στρέφεται με κανένα τρόπο εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας."

    Σχολιάζοντας τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Μπεντσούρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να φιλοξενεί όσο το δυνατόν περισσότερες περιφερειακές συναντήσεις για διάφορα θέματα, όπως πολιτιστικά, επαγγελματικά, πολιτικά κι άλλα.

    Εισηγήθηκε παράλληλα όπως η Κύπρος καταβάλει προσπάθειες ώστε οι περιφερειακές συνάξεις να μην εξελίσσονται σε βήματα για πολιτικό διάλογο.

    "Για το θέμα αυτό, έχουμε πάρει επίσημη υπόσχεση από την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να εμποδίσει την πολιτικοποίηση της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο, στο πλαίσιο της διακήρυξης της Βαρκελώνης για συνεργασία", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οι καλές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες του Ισραήλ για επίτευξη ειρήνης με τις γειτονικές του χώρες, ο κ. Μπενστούρ απάντησε: "Ελπίζουμε να έχουμε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας."

    Πρόσθεσε, ταυτόχρονα, ότι "εάν η Κύπρος συνεχίσει να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση περιφερειακών συναντήσεων, θα καταστεί η γέφυρα την οποία αναζητούμε."

    Είπε ακόμα ότι το Ισραήλ είναι "απόλυτα ικανοποιημένο με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση."

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, για συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο κ. Μπενστούρ εξήγησε ότι η ιδέα εξυπακούει συναντήσεις Κυπρίων επιχειρηματιών με Ισραηλινούς εμπειρογνώμονες για συζήτηση κοινής ωφελείας προγραμμάτων.

    Η εισήγηση τέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψής του στο Ισραήλ.

    Οπως σημείωσε ο ΓΔ του ισραηλινού ΥΠΕΞ, ο Πρωθυπουργός της χώρας του έκανε το πρώτο βήμα για την έναρξη επαφών, εξηγώντας ότι το Ισραήλ διατηρεί παρόμοιες συνεργασίες με άλλες χώρες.

    Ο κ. Μπεντσούρ χαρακτήρισε την ανταπόκριση της κυπριακής κυβέρνησης ως "πολύ θετική" και ανέφερε ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να καλύψει "ιδιαίτερες ανάγκες" της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [11] ΕΔΕΚ - Συμπόσιο - "Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός"

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολιτικό Συμπόσιο με θέμα "Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός" διοργανώνει αύριο Κυριακή το Σ.Κ. ΕΔΕΚ, με στόχο την ανάπτυξη ενός διαλόγου στην κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα στον "ενδιάμεσο χώρο".

    Το Συμπόσιο θα αρχίσει με εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη.

    Το πρώτο μέρος του Συμποσίου, που θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, θα ασχοληθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κόμματος, με το κοινωνικοοικονομικό περιεχόμενο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

    Εισηγητές θα είναι οι πανεπιστημιακοί Κώστας Παπανικολάου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα "Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός της τεχνολογικής κοινωνίας", Πάνος Πασιαρδής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα "Πόσο και τί κράτος χρειάζεται μια σύγχρονη οικονομία" και Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής επίσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα "Πρώτα η κοινωνία: Κράτος, αγορά και δημόσιο συμφέρον".

    Στο δεύτερο μέρος του Συμποσίου, εισηγητές θα είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γραμματέας Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, με θέμα "Για ένα σύγχρονο και επίκαιρο σοσιαλισμό: οριοθέτηση, ανατροπές, προοπτικές", Δημήτρης Τσάτσος, ευρωβουλευτής, με θέμα "Εσωκομματική δημοκρατία: προϋπόθεση της δημοκρατίας στην πολιτεία" και Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Διευθυντής του ΑΠΕ, με θέμα "Τα κόμματα και η κοινωνία της πληροφορικής".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [12] Κοινοβουλευτική Επιτροπή - δίκη Κούρδου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσει μεθαύριο Δευτέρα για να συζητήσει την προσαγωγή Κούρδου σε δίκη με την κατηγορία της αναζήτησης πελατών, για το περιοδικό "Φωνή του Κουρδιστάν".

    Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας καθώς και της Παγκύπριας Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν καταγγέλλει την κυπριακή κυβέρνηση, και ειδικά το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία, "για την απόφαση τους για προσαγωγή σε δίκη του Κούρδου αγωνιστή Αζίζ (Ραμαζάν Τσελίκ)".

    Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι "η ενέργεια αυτή έγινε μετά από υποδείξεις συγκεκριμένης ξένης πρεσβείας" και προσθέτει ότι "θεωρεί την ενέργεια απαράδεκτη και ως επέμβαση στα εσωτερικά του κυπριακού κράτους".

    Τέλος, καλεί τον πολιτικό κόσμο, τα κόμματα, τις μαζικές οργανώσεις και τον κάθε ελεύθερο πολίτη να αντιδράσουν και να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους στο γεγονός.

    Εξάλλου, το "Θέατρο Τέχνης", του Λονδίνου, σε ανακοίνωσή του εκφράζει έκπληξη για την απόφαση σχετικά με τον Αζίζ, προσθέτοντας πως θεωρεί ως απαράδεκτη την κατηγορία εναντίον του.

    Εκφράζοντας την ελπίδα για αναίρεση της απόφασης για προσαγωγή του Κούρδου σε δίκη, το "Θέατρο Τέχνης" σημειώνει ότι ο κυπριακός λαός, που αγωνίζεται για την απελευθέρωση του κατεχόμενου από τον τουρκικό στρατό μέρους του νησιού του, "το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του προς τον κουρδικό λαό", ο οποίος αγωνίζεται για την ελευθερία του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [13] Δήμου - Βορβολάκος - Τελετή παράδοσης

    Λευκωσία,Κύπρος,25/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου ανέλαβε σήμερα και επίσημα τα καθήκοντά του ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, διαδεχόμενος τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

    Υστερα από την τελετή παράδοσης της ηγεσίας, που έγινε στο ΓΕΕΦ, ο τέως πιά Αρχηγός της Ε.Φ., σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και ερωτηθείς αν θα βρίσκεται σε επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, ίσως από κάποιο άλλο πόστο, τόνισε ότι παραμένει "ένστολος, ένοπλος, ενεργός, παρών, εθνοφρουρός".

    Ο κ. Βορβολάκος ευχαρίστησε όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου, την κυπριακή και την ελληνική Κυβερνηση, όλως ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη "για την πλήρη και αμέριστη εμπιστοσύνη" που του έδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της Ε.Φ.

    "Εμπιστοσύνη η οποία μου έδωσε άνεση στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου", πρόσθεσε ο κ. Βορβολάκος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους τρείς υπουργούς άμυνας με τους οποίους συνεργάστηκε, δηλαδή τον Κώστα Ηλιάδη, τον Γιώργο Χαραλαμπίδη και τον Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ευχαρίστησε επίσης θερμά το σύνολο του κυπριακού Ελληνισμού και την Ελληνίδα Κύπρια Μάνα, για "την τιμή που μου έκανε, να μου εμπιστευθεί τα παιδιά της".

    Αναφερόμενος στον διάδοχό του, ο κ. Βορβολάκος τον χαρακτήρισε "εκλεκτό συνάδελφο και αγαπητό φίλο" και τόνισε ότι ο κ. Δήμου "έχει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται και εγγυώνται μια εκτέλεση επιτυχή των καθηκόντων του".

    Ο κ. Δήμου, δεχόμενος τα συγχαρητήρια και τις ευχές για την "εξασφαλισμένη επιτυχία", όπως είχε αναφέρει ο κ. Βορβολάκος, απάντησε ευχαριστώντας τον προκάτοχό του για το έργο του.

    Ο Αντιστράτηγος Δήμου χαρακτήρισε την ευθύνη που αναλαμβάνει "βαριά και ιστορική" και επανέλαβε τη δήλωση του όταν ήρθε στο νησί για να αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, για "περίσκεψη, δουλειά και αισιοδοξία".

    Ο κ. Βορβολάκος θα αναχωρήσει από την Κύπρο, στα μέσα της άλλης βδομάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 April 1998 - 12:02:13 UTC