Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Πολιν Γκριν - Νάρκες
  • [02] Νέοι Ορίζοντες - γενοκτονία Αρμενίων
  • [03] Αντιδράσεις για πώληση πυρηνικών στην Τουρκία
  • [04] ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Λήξη εργασιών
  • [05] Κύπριος Αντιπρόεδρος Οικον. Επιτρ. για την Ευρώπη
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Αναστασιάδης - Γιλμάζ
  • [08] Πηρυνικό Πρόγραμμα Τουρκίας - Κιττής
  • [09] Νέοι Ορίζοντες - δίκη Κούρδου
  • [10] Κληρίδης - κηδεία Καραμανλή
  • [11] Κίνημα Οικολόγων - Πυρηνικά - Ακάμας
  • [12] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - αναχώρηση
  • [13] Γραπτή δήλωση βουλευτών ΚΣΣΕ
  • [14] Γενικός Διευθυντής ισραηλινού ΥΠΕΞ
  • [15] Κληρίδης - Σημίτης

  • [01] Σύνοδος ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Πολιν Γκριν - Νάρκες

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να εξετάσει και να προωθήσει το θέμα της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων που υπάρχουν στη νεκρή ζώνη, στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν, μιλώντας στα πλαίσια της 13ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, που έληξε σήμερα στη Λευκωσία.

    Οπως επεσήμανε η κ. Γκριν, το θέμα αυτό θα μπορούσε να προωθηθεί στα πλαίσια των προσπαθειών για εξεύρεση μιας λύσης για το Κυπριακό.

    Η κ. Γκριν σημείωσε εξάλλου ότι η ΕΕ δεν έχει ως τώρα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση, την οποία χαρακτήρησε σημαντική. Πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό "πρέπει να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στις κυβερνήσεις μας".

    Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής τόνισε εξάλλου, μιλώντας για το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ότι η Κύπρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την ευρωμεσογειακή συνεργασία, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό να συνεχιστεί.

    Η κ. Γκριν υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν θα πρέπει η ΕΕ να καταστεί μια στρατιωτική υπερδύναμη και πως πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν πως μπορούν να συνεργαστούν στον τομέα των εξοπλισμών, της διατήρησης της ειρήνης και της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Σημείωσε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ώστε να επεμβαίνει πιο άμεσα σε διάφορες διεθνείς κρίσεις που παρουσιάζονται.

    Η κ. Γκριν ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ δεν πρέπει να βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ όσον αφορά το ρόλο που έχουν να παίξουν για την επίλυση των διαφόρων διεθνών προβλημάτων.

    Από την πλευρά του ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής, Βέλγος Ευρωβουλευτής Φίλιπ Μονφίς, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Δημήτρη Ηλιάδη πώς βλέπει η Ευρώπη το γεγονός ότι παρεμβαίνουν μέσα στα δικά της όρια οι Αμερικανοί για διευθέτηση κάποιων προβλημάτων όπως το Κυπριακό, ανέφερε ότι "η ΕΕ ευχαριστεί τους Αμερικανούς για την παρουσία τους". Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες παρέμβασης της ΕΕ για διευθέτηση τέτοιων προβλημάτων.

    Εξάλλου οι Βουλευτές Νίκος Κλεάνθους και Καίτη Κληρίδου σε εισηγήσεις τους για το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας τόνισαν ότι αυτές αποτελούν βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Ανέφεραν επίσης ότι η Κύπρος προσβλέπει στην προώθηση της ειρήνης στην επικράτεια της Ευρώπης όσο και παγκόσμια και είναι έτοιμη να δώσει το παρόν της στο μέτρο των δυνατοτήτων της "που δεν είναι μικρές για τα βιώματα και οι εμπειρίες της είναι δυσανάλογα μεγάλες με το μέγεθός της μια και ο λαός της Κύπρου υπέφερε για χρόνια και υποφέρει από την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Νέοι Ορίζοντες - γενοκτονία Αρμενίων

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Αρμενίων για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας που υπέστησαν από τους Τούρκους, όπως και τον αγώνα τους για απελευθέρωση της πατρίδας τους, εκφράζουν οι Νέοι Ορίζοντες σε μήνυμα συμπαράστασης προς τους Αρμενίους.

    "Οι παράλληλες πορείες - τραγωδίες του αρμενικού και του κυπριακού λαού σφυρηλατούν την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη των δύο λαών, αλλά και τη συνεργασία τους έναντι του στρατοκρατούμενου καθεστώτος της Αγκυρας και της επεκτατικής πολιτικής που για δεκαετίες προωθεί σε βάρος γειτονικών της λαών", αναφέρεται στο μήνυμα των Νέων Οριζόντων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Αντιδράσεις για πώληση πυρηνικών στην Τουρκία

    Τορόντο,Καναδάς,24/04/1998 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία πυρηνικών αντιδραστήρων, εξέφρασαν οι ηγέτες της διασποράς του Ελληνισμού στον Καναδά, σε συνάντησή τους με τον Υπουργό Φυσικών Πόρων της χώρας Ραλφ Γκούντεϊλ.

    "Στο υπουργό παρουσιάσαμε τις ανησυχίες των εκατοντάδων χιλιάδων Καναδών ελληνικής καταγωγής, και ότι μακροπρόθεσμα αυτή η κυβέρνηση, ίσως να απωλέσει τις ψήφους των", ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Τζιμ Καρίγιαννης, βουλευτής των Φιλελευθέρων από το Τορόντο.

    Ο κ. Καρίγιαννης, μαζί με τους συνάδελφούς του Τζον Κάννις και Ελένη Μπακοπάνος, ηγήθηκαν αντιπροσωπείας των ηγετών ελλαδικών και κυπριακών οργανώσεων στην ωριαία συνάντηση με τον Καναδό Υπουργό.

    Κατά τη συνάντηση, την οποία κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε "ειλικρινή συζήτηση", η αντιπροσωπεία επέδωσε στον κ. Γκούντεϊλ υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Ζιάν Κρετιέν, με το οποίο ζητά από την καναδική κυβέρνηση να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη πώληση.

    "Εκ μέρους όλων των Καναδών, ελληνικής καταγωγής, και εκ μέρους όλων των Καναδών που είναι υπερήφανοι για τη φήμη μας διεθνώς, κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση των Φιλελευθέρων να ματαιώσει την πρόθεσή της να πωλήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία".

    Η Τουρκία μελετά προσφορές για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων από την Atomic Energy of Canada (AECL), την Nuclear Power International (NPI), που ανήκει στη γερμανική Siemens και τη γαλλική Framatome και το αμερικανο - ιαπωνικό κονσόρτιουμ της Westinghouse και Mitsubishi.

    Η AECL υπέβαλε προσφορά για την πώληση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία και η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να παραχωρήσει ενάμισυ εκατομμύριο δολάρια για τη χρηματοδότηση του έργου.

    Η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να πάρει τελική απόφαση γύρω στις αρχές του επόμενου χρόνου.

    Η συζήτηση μεταξύ της αντιπροσωπείας με τον Καναδό Υπουργό επικεντρώθηκε στον κίνδυνο να προχωρήσει η Τουρκία στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    "Το σημαντικό είναι, και ερώτησα σχετικά τον κ. Υπουργό, αν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό δεν θα συμβεί... στα επόμενα 10 - 15 χρόνια. Και δεν μπορούσε" (να το εγγυηθεί), ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρίγιαννης.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Καναδά Κωνσταντίνος Σοφοκλέους, είπε ότι ο Υπουργός ανέφερε στην αντιπροσωπεία ότι η καναδική κυβέρνηση μελέτησε το όλο θέμα και μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία υπήρξε μέλος (υπέγραψε) όλες τις διεθνείς συνθήκες για τη μη εξάπλωση πυρηνικών όπλων.

    "Αναγνώρισε πάντως, ότι 'στο τέλος της ημέρας' δεν μπορεί να δοθεί καμμία εγγύηση", πρόσθεσε ο κ. Σοφοκλέους.

    Ο Τζον Κάννις υπέδειξε στον Καναδά Υπουργό ότι η Τουρκία έχει μιαν αξιοθρήνητη επίδοση στην συμμόρφωση διεθνών αποφάσεων και ψηφισμάτων.

    Ο Υπουργός, είπε ακόμη ότι οι πληροφορίες που η καναδική κυβέρνηση έχει, είναι ακριβώς αντίθετες, απ'ότι σχετικά αναφέρεται στο υπόμνημα που η αντιπροσωπεία παρέδωσε για τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Τουρκία οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

    Η περιοχή που επελέγη από την τουρκική κυβέρνηση, είναι στο Ακκιουγιου στις νότιες ακτές της χώρας, που απέχουν 80 χιλιόμετρα από την Κύπρο.

    Ο κ. Καρίγιαννης αναφέρθηκε σε ανησυχίες από άλλες χώρες, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Γκούντεϊλ διαβεβαίωσε ότι ο Καναδάς διαθέτει τους "πλέον ασφαλείς πυρινικούς αντιδραστήρες στον κόσμο", πράγμα που αμφισβητείται από διάφορους ειδικούς στον Καναδά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ - Λήξη εργασιών

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξή της για ομαλή ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο, εκφράζει με γραπτή ανακοίνωσή της η 13η σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, οι εργασίες της οποίας συμπληρώθηκαν σήμερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ένταξη θα βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης στο νησί.

    Η ΜΚΕ καλωσορίζει την πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράζει λύπη για την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

    Σημειώνει εξάλλου ότι η πολιτική του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στις δικοινοτικές επαφές και χαρακτηρίζει "καταπιεστικές" τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Στην ανακοίνωση εκφράζεται ανησυχία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία σε περιοχή η οποία θεωρείται σεισμογενής και για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

    Αναφέρει επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα και οι σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον και καλωσορίζει τη δέσμευση του Βρετανού Υπατου Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάτεν, ότι η κυβέρνηση της χώρας του με την κυβέρνηση της Κύπρου θα επιδιώξουν να βρουν άλλο χώρο για τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ, Φελίπε Μονφίς, τόνισε ότι οι προσπάθειες τις οποίες πρέπει να καταβάλει η Κύπρος για να εναρμονισθεί με το κοινοτικό κεκτημένο είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ. Μονφίς σημείωσε επίσης ότι η ΜΚΕ θα εργάζεται από δω και μπρος σιωπηρά και εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα της εργασίας που παράχθηκε κατά τις δύο μέρες της συνόδου.

    Με τη σειρά του ο επίσης Συμπρόεδρος της ΜΚΕ Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι για να διεκπαιρεωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι έχει καταρτιστεί μελέτη που θα βοηθήσει να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη σύνοδο ιδιαίτερα παραγωγική και ενδιαφέρουσα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Κύπριος Αντιπρόεδρος Οικον. Επιτρ. για την Ευρώπη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο Προεδρείο της 53ης Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη εξελέγη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη, Πέτρος Ευτυχίου.

    Κατά τη χθεσινή τελευταία συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ευτυχίου και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ολλανδίας, της Τσεχίας και του Καζακστάν εξελέγησαν δια βοής.

    Πρόεδρος εξελέγη η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ολλλανδίας Eveline Herfkens, ενώ ο κ. Ευτυχίου και οι άλλοι δύο Μόνιμοι Αντιπρόσωποι εξελέγησαν Αντιπρόεδροι.

    Η θητεία των νεοεκλεγέντων είναι διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα επανεκλογής για ένα ακόμη χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           94,11  (-0,12)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  107,44 ( 0,15)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68,15 (-1,42)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 70,84 ( 0,38)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  85,69 (-1,43)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                77,80 ( 0,17)
            Εμπορικές Εταιρείες                     60,94 (-1,10)
            Αλλες Εταιρείες                         81,03 (-0,30)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   2.485.521
    

    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [07] Αναστασιάδης - Γιλμάζ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, στο Σάλσπουργκ της Αυστρίας, όπου πραγματοποιήθηκε η 18η διάσκεψη αρχηγών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης.

    Μιλώντας στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε προσωπική έκκληση προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό να ασκήσει την επιρροή του, ώστε να επιτευχθεί σύντομα λύση του Κυπριακού, βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε επίσης τον κ. Γιλμάζ να βοηθήσει, ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχηγό του Συντηριτικού Κόμματος της Βρετανίας και τον Πρόεδρο του Γκωλικού Κόμματος της Γαλλία, ο οποίος και απεδέχθη πρόσκληση του κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [08] Πηρυνικό Πρόγραμμα Τουρκίας - Κιττής

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέο κίνδυνο για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή θα αποτελέσει η εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, ο οποίος σύμφωνα με τον Τ/κ τύπο θα έχει τη δυνατότητα σε κάποιο στάδιο να παράγει πηρυνικά όπλα.

    Την ανησυχία αυτή εξεφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Στάθης Κιττής, μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο κ. Κιττής τόνισε ότι είναι η ώρα για αποτελεσματική δράση ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από τα πυρηνικά προγράμματα, για τα οποία, όπως και στην περίπτωση του Akkuyu (στην Τουρκία), η απόφαση λήφθηκε "σχετικά εύκολα".

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ προειδοποίησε για τους κινδύνους από την εγκατάσταση και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Akkuyu, η οποία είναι μια σεισμογενής περιοχή, τονίζοντας ότι είναι μαι εξαιρετικά επικίνδυνη εισήγηση για την περιοχή ολόκληρη σε περίπτωση ατυχήματος.

    Ενα άλλο σημαντικό γεγονός, το οποίο επεσήμανε ο κ. Κιττής, είναι την πληροφορία ότι οι ίδιοι πυρηνικοί αντιδραστήρες οι οποίοι είναι καναδικής κατασκευής και θα εγκατασταθούν στον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, έχουν απομακρυνθεί από την καναδική αγορά για λόγους που ακόμη δεν είναι γνωστοί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [09] Νέοι Ορίζοντες - δίκη Κούρδου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως απαράδεκτη καταγγέλλουν οι Νέοι Ορίζοντες την ενέργεια της κυπριακής Αστυνομίας και του αρμόδιου Υπουργείου για προσαγωγή σε δίκη του Κούρδου Αζίς επειδή πωλούσε το περιοδικό "Φωνή του Κουρδιστάν".

    Με ανακοίνωσή τους, οι ΝΕ.Ο προτρέπουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης να επιληφθεί του θέματος άμεσα και να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία που αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις.

    "Πολύ περισσότερο που όχι πολλά χρόνια πριν, συμπατριώτες μας βρέθηκαν υπό ανάλογες συνθήκες στο εξωτερικό ως πρόσφυγες και αγωνιζόμενοι για την εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από την πατρίδα μας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι ΝΕ.Ο καλούν την κυπριακή κοινωνία και κυρίως την κυβέρνηση να "επιδεικνύουν την πρέπουσα ευαισθησία και ανοχή στους Κούρδους αγωνιστές".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [10] Κληρίδης - κηδεία Καραμανλή

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή έπλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την άφιξή του στην Αθήνα και αναφέρθηκε στους αγώνες του για τη Δημοκρατία και το μέγιστο επίτευγμά του, την ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέστη στην κηδεία του εκλιπώντος πολιτικού ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [11] Κίνημα Οικολόγων - Πυρηνικά - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντονη δραστηριότητα σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις του Καναδά αλλά και άλλες παροικιακές οργανώσεις της χώρας θα αναπτύξει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με απώτερο σκοπό να παρεμποδιστεί η πώληση καναδικών πυρηνικών αντιδραστήρων προς την Τουρκία.

    Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Περδίκης Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος κατα τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα την αντιπυρηνική εκστρατεία του Κινήματος στην ανατολική Μεσόγειο και τα βρετανικά στρατιωτιικά γυμνάσια στην Κύπρο.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι θα γίνει μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί ο κυπριακός λαός και μέσα απο αυτή την ευαισθητοποίηση να πιεστεί ταυτόχρονα και η κυπριακή κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί περισσότερο, διότι όπως υποστήριξε, δεν έχει κάνει όσα έπρεπε πάνω στο θέμα.

    Σημείωσε ότι στις 26 Απριλίου, επέτειο της περιβαλλοντικής καταστροφής απο το Τσέρνομπιλ, θα αποσταλεί διακήρυξη σε όλες τις οργανώσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

    "Ελπίδα είναι να διαμορφωθεί ένα μέτωπο περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής που θα συνεργάζονται για μια αποπυρηνικοποιημένη Ανατολική Μεσόγειο", σημείωσε.

    Παρατήρησε ότι το κυρίαρχο θέμα είναι σίγουρα το θέμα των πυρηνικών αντιδραστήρων της Τουρκίας, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν την αποπυρηνικοποίηση σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη λόγω των πολιτικών προβλημάτων και της αστάθειας που υπάρχει.

    Τόνισε ότι υπάρχει μια πολύ καλή επικοινωνία με τις τουρκικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και μια πολύ καλή συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο της Greenpeace στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι η Greenpeace έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα των πυρηνικών στην Τουρκία και εκτός από τις επί τόπου παρεμβάσεις μαζί με τις τουρκικές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει δώσει αρκετό πληροφοριακό υλικό σχετικά με την χρήση και τις συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στη συνέχεια ο Αγγελος Παπαγεωργίου Συντονιστής του Κινήματος για τα Πυρηνικά έδωσε πρόσφατα στοιχεία και πληροφορίες για το δυστυχημα του Τσέρνομπιλ που συνέβηκε πρίν απο 12 χρόνια.

    Αφού αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ραδιενεργού νέφους που κάλυψε μεγάλες εκτάσεις του πλανήτη μας, σημείωσε ότι οι ασθένειες που παρουσιάστηκαν μετά το δυστύχημα ήταν πολλές και διάφορες.

    "Αποτέλεσμα όλων αυτών", σημείωσε, "ήταν ο άμεσος θάνατος τριακόσιων περίπου ατόμων και άλλων 15.000 ανθρώπων που εργάστηκαν τις επόμενες μέρες για τον περιορισμό των επιδράσεων του αντιδραστήρα", σημείωσε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διάφορες ασθένειες που παρουσιάστηκαν μετά το δυστύχημα όπως λευχαιμία, καρκίνος, βλάβες στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα, η εξασθένηση του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

    Ανέφερε εξάλλου ότι αυτές οι ασθένειες μαζί με τα δερματικά προβλήματα, την πτώση δοντιών και μαλιών και τις γενετικές ανωμαλίες ήταν μερικά από τα φαινόμενα που παρατηρούνται και καταγράφονται ακόμα.

    Πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ υπολογίζονται γύρω στα τρία εκ. ενώ τέσσερα εκ. συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα επιπτώσεις του πυρηνικού αυτού ατυχήματος.

    "Το Τσέρνομπιλ έδειξε καθαρά ότι στον κόσμο που ζούμε δέν υπάρχουν σύνορα και στη βάση αυτή η δημιουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακκιουγιου της Τουρκίας μας αφορά άμεσα γιατί η επιβάρυνση της περιοχής μας είναι σημαντικότατη και οι κίνδυνοι ορατοί απο όλους", κατέληξε.

    Στη συνέχεια ο κ. Χάρης Κάραγιαν μέλος της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις του Κινήματος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στόν Καναδά όπου είχε επαφές με διάφορες περιβαλλοντικές και παροικιακές οργανώσεις.

    Αναφορικά με το θέμα των βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα ο κ. Περδίκης τόνισε ότι το βασικό όπλο στον αγώνα για τερματισμό των βρετανικών γυμνασίων στη χερσόνησο είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική ή άλλη μέθοδο που αλλοιώνει το περιβάλλον και η οποία έχει υπογραφεί απο τη Βρετανία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή το κάθε κράτος μέλος αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς και άλλους εχθρικούς σκοπούς, μεθόδους που αλλοιώνουν το περιβάλλον και που έχουν μακροχρόνιες και σοβαρές επιπτώσεις σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

    "Η Σύμβαση αυτή νομικά είναι ανώτερη της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, και επομένως η παρουσία των Βρετανων στον Ακάμα είναι παράνομη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με βάση αυτή τη διαπίστωση θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα τον τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα", σημείωσε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι θα ζητηθεί απο την κυπριακή Κυβέρνηση να κατεδαφίσει όλες τις πινακίδες και να ακυρώσει ουσιαστικά το πεδίο βολής στον Ακάμα, καταστρέφοντας ταυτόχρονα όλες τις παράνομες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

    Καταλήγοντας σημείωσε ότι έγινε αρκετή δουλειά ώστε να ενημερωθούν τα άτομα που έλαβαν μέρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα.

    "Είναι ευχάριστο πρόσθεσε ότι τόσο οι Βρετανοί όσο και η δική μας κυβέρνηση πήραν το μήνυμα ότι αποτελεί σημαντική πτυχή της ενταξιακής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το θέμα της προστασίας του Ακάμα και ιδιαίτερα το θέμα του τερματισμού των βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή", κατέληξε.

    Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για καλύτερη ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν την πυρηνική ενέργεια και τις συνέπειες από τη χρήση της θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων.

    Κατ'αρχή θα γίνουν παρουσιάσεις - διαλέξεις σε όλες τις πόλεις, δημοσίευση άρθρων σε όλα τα έντυπα και περιοδικά, συζητήσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

    Θα γίνουν επίσης εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα κολλέγια και κινητοποίηση επαγγελματικών και οικονομικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν στην ακύρωση της πώλησης των πυρηνικών αντιδραστήρων απο τον Καναδά στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [12] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - αναχώρηση

    Πάφος,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αισιόδοξος ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί, ώστε να αποτελέσει ασπίδα για την κάθε επιβουλή ενάντια στο έθνος και τα συμφέροντά μας φεύγει από την Κύπρο ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιος Τζογάνης.

    Ο πτέραρχος Τζογάνης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, αναχώρησε το απόγευμα με στρατιωτικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο Πάφου.

    Το μεσημέρι ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και παρακάθησε σε σύσκεψη, όπου ενημερώθηκε για τις εγκαταστάσεις και την πορεία των έργων. Τον κ. Τζογάνη συνόδευαν ο νυν Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος και ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτρης Δήμου.

    Μετά την επιθεώρηση της αεροπορικής βάσης παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του από τις αρχές της Πάφου.

    Τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Κύπρο σχολίασε και ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Τζογάνη στην Κύπρο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εφαρμογής αλλά και της συνέχισης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Τζογάνης είχε επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑ/ΜΧ)

    [13] Γραπτή δήλωση βουλευτών ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γραπτή δήλωση με την οποία καλείται ο Ντενκτάς να ανταποκριθεί θετικά στη γενναιόδωρη προσφορά του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή της Τ/κ κονότητας στις διαπραγματεύσεις, κυκλοφόρησε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Με τη δήλωση, η οποία κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία των Βρετανών Βουλευτών Tom Cox και O'Hara, με τίτλο "Οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ", χαιρετίζεται επίσης η απόφαση της ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για πλήρη ένταξη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [14] Γενικός Διευθυντής ισραηλινού ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύναψης αμυντικής ή στρατιωτικής συμφωνίας με την Κύπρο πάνω σε παρόμοια βάση με τη συμφωνία που έχει με την Τουρκία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Εϊτάν Μπεντσούρ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Μπεντσούρ είπε ακόμα ότι το Ισραήλ επιθυμεί όπως η Κύπρος συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο που ήδη διαδραματίζει σε ότι αφορά την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

    Επανέλαβε ότι η στρατιωτική συνεργασία που έχει η χώρα του με την Τουρκία σκοπό έχει να διευρύνει τις διμερείς τους σχέσεις, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την Κύπρο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του, ο κ. Μπεντσούρ είπε ότι συζήτησε με την κυπριακή κυβέρνηση σειρά διμερών θεμάτων, περιλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή και της επικείμενης υπουργικής διάσκεψης στο Παλέρμο στα πλαίσια της διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπεντσούρ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύναψης στρατιωτικής ή αμυντικής συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ, παρόμοιας με αυτή που ισχύει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

    "Δεν ηγέρθη τέτοια ιδέα αλλά δεν αποκλείω οτιδήποτε. Εάν κάποιος το προτείνει, σίγουρα να διερευνηθεί," είπε, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ήγηρε τέτοιο θέμα πιθανόν για δικούς της λόγους.

    Σε ερώτηση εάν συζήτησε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ισραήλ - Τουρκίας, ο κ. Μπεντσούρ ανέφερε ότι γίνεται αντιληπτό ότι η συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο.

    "Η συμφωνία αυτή σχεδιάστηκε και στοχεύει μόνο στη διεύρυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία, και δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις σχέσεις μας με την Κύπρο, οι οποίες είναι στενές, φιλικές και θερμές," τόνισε.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση, με την έννοια ότι στο Ισραήλ υπάρχει συμφωνία για εφαρμογή ενώ στην Κύπρο δεν υπάρχει, ο Ισραηλινός διπλωμάτης είπε ότι ενημέρωσε σχετικά τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και εξέφρασε την προσδοκία μετά τη συνάντηση του Λονδίνου στις αρχές Μαίου να υπάρξει συμφωνία για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό.

    "Οσον αφορά το συμπέρασμα που εξάγεται, δεν συγκρίναμε τρόπους με τους οποίους η μία διαδικασία μπορεί να επηρεάσει την άλλη," σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πτήσεις ισραηλινών αεροσκαφών στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας (FIR), ανέφερε ότι "υπάρχει μια γενική αντίληψη μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για το θέμα των πτήσεων ισραηλινών αεροσκαφών" και πρόσθεσε, "σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση να παραβιαστεί ο εναέριος χώρος της Κύπρου."

    Ανέφερε ακόμα ότι το Ισραήλ επιθυμεί να επιβάλει "πολύ αυστηρά μέτρα όσον αφορά το θέμα αυτό", προσθέτοντας ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα λεπτομερή μηχανισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους επεισόδια."

    Ο κ. Μπεντσούρ τόνισε κατηγορηματικά ότι "καμία πτήση δεν είχε πρόθεση να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την ασφάλεια της Κύπρου και οι πτήσεις αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται ότι επηρεάζουν την ασφάλεια της Κύπρου."

    Ερωτηθείς εάν οι πρόσφατες πτήσεις έχουν σχέση με τη συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας, σημείωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πρέπει να ασκείται και ανέφερε ότι οι πτήσεις ήταν "πτήσεις ρουτίνας που πραγματοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για το ρόλο της Κύπρου στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μπεντσούρ είπε ότι "επιθυμούμε να δούμε την Κύπρο να διαδραματίζει το ρόλο που ήδη διαδραματίζει, να ενθαρρύνει την περιφερειακή συνεργασία και συναντήσεις καθώς και πολυμερείς συναντήσεις ομάδων εργασίας."

    Σε άλλη ερώτηση για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, ο Ισραηλινός επίσημος είπε ότι η χώρα του επιθυμεί διεύρυνση των σχέσεών της με την Κύπρο σε όλους τους τομείς.

    Απεκάλυψε εξάλλου ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την προώθηση συνομιλιών για θέματα υψηλής τεχνολογίας, επισημαίνοντας την ετοιμότητα του Ισραήλ να προσφέρει στους Κύπριους επιχειρηματίες την τεχνογνωσία.

    Ο κ. Μπεντσούρ αύριο θα επισκευθεί την περιοχή της Δερύνειας και αναχωρεί το βράδυ του Σαββάτου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [15] Κληρίδης - Σημίτης

    Αθήνα,Ελλάδα,24/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αθήνα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στην παρουσία και του Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Αργότερα κλήθηκαν ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γεώργιος Παπανδρέου.

    Η συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα και μετά ο Πρόεδρος Κληρίδης αποχώρησε χωρίς να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, ενώ η σύσκεψη Σημίτη, Πάγκαλου, Κρανιδιώτης και Παπανδρέου συνεχίζεται.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ/ΑΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 April 1998 - 20:45:38 UTC