Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέσβης Κύπρου - ΗΠΑ - ΕΕ
  • [02] Αμερικανική Βουλή - ομογενείς
  • [03] ΕΕ - διαπραγματευτική ομάδα
  • [04] Μίλερ - Χόλμπρουκ

  • [01] Πρέσβης Κύπρου - ΗΠΑ - ΕΕ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/04/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Με αφορμή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και των πέντε άλλων υποψηφίων χωρών από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Αντρος Νικολαϊδης παρέθεσε χθες γεύμα για τους πρέσβεις των υπολοίπων υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Στο γεύμα, που δόθηκε στην οικία του κ. Νικολαϊδη, παρακάθησαν οι πρέσβεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας και της Εσθονίας, καθώς και ο Πρέσβης της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον και ο Αντιπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ, που εκπροσωπεί την προεδρία της ΕΕ.

    Την πρωτοβουλία του κ. Νικολαϊδη χαιρέτισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και την έκριναν ως ορθή χειρονομία, που αποσκοπεί στην καθιέρωση των έξι υποψηφίων χωρών ως μία ομάδα της ΕΕ, που θα έχει επαφές σε τακτικό επίπεδο, ώστε να σημειωθεί ταύτιση απόψεων στα διάφορα θέματα που αφορούν τη διατλαντική σχέση της ΕΕ με τις ΗΠΑ και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Σε ομιλία του, ο κ. Νικολαϊδης χαιρέτισε τη χθεσινή ιστορική μέρα για τις έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποβλέπει στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, τη χθεσινή επίσημη μέρα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως ιστορικό σταθμό για τις έξι υποψήφιες χώρες, καθώς και για το σύνολο των χωρών που απαρτίζουν την ΕΕ, διότι επιτέλους το όνειρο του Monet για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

    Ακολούθως, οι παρευρισκόμενοι χαιρέτισαν με ιδιαίτερη χαρά τη συμμετοχή των έξι χωρών στη διεύρυνση της ΕΕ και μνημόνευσαν τη νέα δυναμική που δημιουργείται από την ευρωπαϊκή πορεία των υποψηφίων χωρών, που αφορά την εγκαθίδρυση νέων ισχυρών δεσμών στους κόλπους της ΕΕ και μέλλει να κατοχυρώσει πλέον μιαν ευημερούσα, σταθερή και ειρηνική Ευρώπη, μετά την τραυματική εμπειρία αντιδικίας και πολέμου που σημειώθηκε νωρίτερα στον αιώνα μας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Αμερικανική Βουλή - ομογενείς

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/04/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Τη συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, την αποστρατικοποίηση του νησιού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποστήριξαν χθες ενώπιον της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Προγραμμάτων της Επιτροπής Κατανομής Κονδυλίων της Αμερικανικής Βουλής εκπρόσωποι δέκα ομογενειακών οργανώσεων.

    Οι Γιουτζίν Ροσσίδης και Αντριου Μανάτος μίλησαν σε συνεδρία της Υποεπιτροπής, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας για την έγκριση των κονδυλίων για την παροχή εξωτερικής βοήθειας για το οικονομικό έτος 1999.

    Οι κύριοι Ροσσίδης και Μανάτος υποστήριξαν, επίσης, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την αναβάθμιση των αμερικανικών προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και το δικαίωμα της Κύπρου να ενισχύει την άμυνά της, σε μιαν προσπάθεια να αποτρέψει νέα τουρκική επίθεση.

    Κατάγγειλαν, εξάλλου, τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] ΕΕ - διαπραγματευτική ομάδα

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,01/04/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και ανακοίνωσε επίσημα τον κατάλογο με τα ονόματα των ανωτέρων υπαλλήλων της, που θα ηγηθούν από κοινοτικής πλευράς των διαπραγματεύσεων ένταξης με κάθε μία από τις έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Οι υπεύθυνοι της διαπραγματευτικής ομάδας της Επιτροπής για κάθε χώρα είναι για την Κύπρο ο Αυστριακός Leopold Maurer, για την Εσθονία ο Ελληνας Νικηφόρος Συβαίνας, για την Ουγγαρία ο Ιταλός Giorgio Bonacci, για την Πολωνία η Γαλλίδα Francoise Gaudenzi, για τη Δημοκρατία της Τσεχίας ο Βρετανός Michael Leigh, και για τη Σλοβενία ο Ισπανός Jaime Garcia.

    Υπεύθυνος για όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες της Κοινότητας θα είναι ο Γερμανός Klaus van den Pas, ο οποίος μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σαντέρ, αλλά και του συνόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέση την οποία υπηρέτησε για τρία περίπου χρόνια.

    Αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το όργανο που πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις της Κοινότητας, υπό την καθοδήγηση της εκάστοτε προεδρίας. Οι κοινοτικές θέσεις διαμορφώνονται στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 3 Απριλίου, και θα έχει χαρακτήρα γνωριμίας αλλά κι ενημέρωσης, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι και το τέλος του έτους οι συναντήσεις θα είναι πολύ συχνές, ίσως κι επί εβδομαδιαίας βάσεως.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Μίλερ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο Πέμπτη ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ενώ την Παρασκευή αναμένεται άφιξη και του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

    Οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι αναμένεται να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι ίδιες πηγές απέφυγαν, ωστόσο, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάρκεια της επίσκεψης ή το πρόγραμμα των επαφών τους.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αγκυρα, ο κ. Χόλμπρουκ θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς το Σάββατο.

    Εξάλλου, αυτή την περίοδο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές και ο Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Ο Ρώσος απεσταλμένος επισκέφθηκε την Αγκυρα στις 30 με 31 Μαρτίου και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 1 April 1998 - 12:53:28 UTC