Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόρντοβεζ - επαφές
  • [02] ΗΠΑ: Πάγκαλος - Ολμπραϊτ
  • [03] "Ανατόλια" - ΟΗΕ - Τουρκία - S300
  • [04] Πρωτάθλημα - 20η Αγωνιστική
  • [05] ΑΚΕΛ - Συνομιλίες - Ντενκτάς - Κόρντοβεζ
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Μπούθροϊτ - δηλώσεις Πάγκαλου
  • [07] Συνάντηση Κληρίδη - Κόρντοβεζ (2)
  • [08] Ατταλίδης - Διαπιστευτήρια
  • [09] Υπουργός Εργασίας - Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

  • [01] (Κ) Κόρντοβεζ - επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα έχει νέες συναντήσεις σήμερα με την κυπριακή κυβέρνηση και το κατοχικό καθεστώς.

    Το πρωί ο σύμβουλος του Γ.Γ. θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Μετά τις συναντήσεις αυτές θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για Ε/Κ, Τ/Κ και ξένους δημοσιογράφους, στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ: Πάγκαλος - Ολμπραϊτ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,21/03/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, λίγο πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, και των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπραϊτ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι συζητήσε με την κ. Ολμπραϊτ το Κυπριακό και ανέλυσε την ελληνική άποψη ότι "πρέπει να γίνουν βήματα για να μειωθεί, για να σταματήσει και να αντιστραφεί, μάλλον, η κλιμάκωση των εξοπλισμών".

    "Και βεβαίως η αποκλιμάκωση των εξοπλισμών πρέπει να αρχίσει από τους πιο προχωρημένους εξοπλισμούς που είναι τα αεροπλάνα. Εάν δεν υπάρχουν αεροπλάνα δεν θα υπάρχουν αντιαεροπορικά και εάν δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά, μετά μπορούμε να μειώσουμε και τα τανκς και τα κανόνια και να οδηγηθούμε σιγά σιγά σε καλύτερο κλίμα", δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.

    Ερωτηθείς εάν τέθηκε το θέμα του πυραυλικού συστήματος S300 και των υπερπτήσεων, ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε "εγώ σας είπα, εάν δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Δεν θέλω να μπω σε τεχνικούς όρους γιατί δεν είμαι ειδικός και δεν είμαι Κύπριος, βέβαια. Αυτά θα τα συζητήσουν οι Κύπριοι".

    Διευκρινίζοντας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι στη συζήτησή του με την κ. Ολμπραϊτ της ανέφερε ότι εάν συμφωνηθεί ένα μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, το οποίο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να εγγυηθούν, τότε δεν είναι αναγκαία και η ύπαρξη αντιαεροπορικών.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Πάγκαλος είπε ότι έγινε επισκόπηση των διαφόρων εξελίξεων και μετέφερε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι απόψεις αυτές ακούστηκαν με προσοχή και είπε ότι συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες μείνουν σε επαφή σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με στενή συνεργασία.

    Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας είναι ότι τα προβλήματα δεν προωθούνται λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την εμμονή στις δεδομένες θέσεις της Αγκυρας και σε ότι αφορά το Κυπριακό.

    "Η γνωστή απομονωτική στάση της Αγκυρας που την εκφράζει ο Ντενκτάς με την γνωστή του συμπεριφορά", τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Ανέφερε, τέλος, ότι τον Απρίλιο θα μεταβεί στην Ελλάδα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ κ. Κοέν, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αργότερα το καλοκαίρι θα επισκεφθεί την Ελλάδα και η Αμερικανίδα ομόλογός του.

    Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, στη συζήτησή της με τον κ. Πάγκαλο η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έδειξε να υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Επιπλέον, το κλίμα της συζήτησης έδειξε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως σημαντικό παίκτη στην περιοχή και ως χώρα της οποίας τη γνώμη για τις εξελίξεις στην περιοχή λαμβάνει σοβαρά υπόψη η Ουάσιγκτον.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Πάγκαλος αναμένεται να έχει επίσης συνάντηση στο Λευκό Οίκο με το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] (Κ) "Ανατόλια" - ΟΗΕ - Τουρκία - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατόλια", η Αγκυρα παρουσιάζεται ενοχλημένη επειδή ο ΓΓ του ΟΗΕ αρνήθηκε να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντνεκτάς.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο και αναδημοσιεύει σήμερα ο Τ/κ Τύπος, η Αγκυρα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να παύσει να ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και υποστηρίζει ότι η αγορά των S - 300 και η λειτουργία της Βάσης της Πάφου, κλιμακώνουν της ένταση στο νησί.

    Η Αγκυρα πιστεύει, ακόμη, ότι η ομοσπονδιακή λύση είναι ανεφάρμοστη στο νησί, καθ'ότι μοιάζει με την προσπάθεια δύο νέων να συνάψουν γάμο, ενώ αλληλομισούνται.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Πρωτάθλημα - 20η Αγωνιστική

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με πέντε συναντήσεις αρχίζει σήμερα η 20η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Οι αγώνες που θα διεξαχθούν είναι: ΑΠΟΠ - Ανόρθωση, στο Παφειακό

    ΑΕΛ - Απόλλων, στο Τσίρειο Νέα Σαλαμίνα - Αναγέννηση, στο γήπεδο Αμμόχωστος

    Ενωση Νέων Παραλιμνίου - ΑΕΚ, στο Παραλίμνι Εθνικός Ασσιας - Ευαγόρας, στο γήπεδο Κύκκου

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 3.45 το απόγευμα, εκτός από τον αγώνα ΑΕΛ - Απόλλωνα, που αρχίζει στις 7.00 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Συνομιλίες - Ντενκτάς - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για διεξαγωγή του δικοινοτικού διαλόγου σε επίπεδο "διακρατικό", είναι απαράδεκτη και το γεγονός ότι η θέση αυτή δεν συναντά την κατηγορηματική καταδίκη των Αμερικανών, των Βρετανών και του ΓΓ των ΗΕ, προοιωνίζει νέες περιπλοκές στο Κυπριακό, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

    Οπως αναφέρει, "το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να μελετήσει την κατάσταση και να ληγθούν αποφάσεις".

    "Η στάση του Ντενκτάς και της Αγκυρας", συνεχίζει, "πρέπει να καταγγελθεί διεθνώς, ενώ επιβάλλεται η δραστηριοποίησή μας, προς την κατεύθυνση των ΗΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανία και άλλων χωρών, προβάλλοντας τη δική μας απαίτηση να γίνουν επιτέλους σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μην αλλοιωθεί η βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό".

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "το ΑΚΕΛ αναμένει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα υποβάλει, το ταχύτερο, έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία θα παραθέτει την κατάσταση, ως πραγματικά έχει".

    "Η προσέγγιση των ίσων αποστάσεων δεν βοηθά στη λύση του Κυπριακού, αντίθετα παγιώνει τη δοχοτόμηση και πρέπει να τερματιστεί", καταλήγει το ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μπούθροϊτ - δηλώσεις Πάγκαλου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική και οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου - Αγγλίας ήταν σήμερα στο επίκεντρο εθιμοτυπικής επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Μπέτι Μπούθροϊτ, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κ. Μπούθρόιτ, ως Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας, δεν εκφράζει η ίδια απόψεις αναφορικά με πολιτικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δύο Κοινοβουλίων, και ανέφερε ότι αναμένεται επίσκεψη βρετανικής αντιπροσωπείας τον Οκτώβριο και στη συνέχεια επίσκεψη αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής στο Λονδίνο. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η κ. Μπούθροϊτ επισκέπτεται πολύ συχνά την Κύπρο και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επισκεφθεί και επίσημα το νησί.

    Από την πλευρά της, η κ. Μπούθροϊτ δήλωσε ότι πάντοτε αισθάνεται ικανοποίηση όταν επισκέπτεται την Κύπρο και έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται φίλους, όπως είναι ο κ. Κυπριανού και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα της Κύπρου και ότι αύριο θα επισκεφθεί τα βρετανικά στρατεύματα και αποσπάσματα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Κυπριανού - Πάγκαλος

    Στο μεταξύ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει πραγματική και όχι θεωρητική εγγύηση σε ότι αφορά την άμυνα για να μιλούμε για μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου ότι εάν συμφωνηθεί μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, το οποίο οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν, τότε δεν είναι αναγκαία και η ύπαρξη αντιαεροπορικών, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση της Ε/κ πλευράς, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το θέμα.

    "Δεν έχω υπόψη μου τί ακριβώς συνέβη εκεί και καλύτερα να ενημερωθούμε πρώτα. Αλλά η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θέμα πυραύλων εγείρεται σε περίπτωση αποστρατικοποίησης ή λύσης του κυπριακού προβλήματος. Αν υπήρξε άλλη ιδέα να την συζητήσουμε", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι εκ πρώτης όψεως δεν νομίζει ότι πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μια και η Τουρκία δεν θα τηρούσε μια συμφωνία για μορατόριουμ.

    Εάν υποθέσουμε ότι επιτεύχθηκε τέτοια συμφωνία, οι πύραυλοι δεν έρχονται και το μορατόριουμ δεν τηρηθεί, τί θα γίνει τότε; Θα ζητήσουμε ξανά να έρθουν, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.

    Επομένως, τόνισε, τα πράγματα πρέπει να είναι βέβαια σ'ότι αφορά την άμυνα και μετά να μιλούμε για μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πρώτη του αντίδραση, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ετοιμότητα να μελετηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο "αρκεί να υπάρχει η πραγματική εγγύηση όχι η θεωρητική".

    "Εκ πρώτης όψεως", ανέφερε, "ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια θεωρητική συμφωνία η οποία δεν τηρηθεί από την Τουρκία. Τί θα κάνουν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στην Τουρκία;", επανέλαβε.

    Σημειώνεται, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, δήλωσε ότι ανέφερε στην κ. Ολμπράιτ ότι "εάν συμφωνηθεί ένα μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο, το οποίο είναι διατεθειμένες να εγγυηθούν τότε δεν είναι αναγκαία και η ύπαρξη αντιαεροπορικών".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Κόρντοβεζ (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση πέραν της μιάς ώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις επί της ουσίας των συνομιλιών και ο κ. Κόρντοβεζ περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ως "πολύ φιλική, ως συνήθως".

    Ανέφερε επίσης ότι το "πήγαινε-έλα" μεταξύ των δύο πλευρών είναι "πολύ χρήσιμο."

    Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του κ. Κόρντοβεζ, παραπέμποντας στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο αξιωματούχος των ΗΕ αργότερα σήμερα.

    "Οσον αφορά την κυπριακή κυβέρνηση, είναι συνεπής στις πάγιες θέσεις της ότι μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος είναι ο στόχος της και μένει στο πολιτικό πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των ψηφισμάτων των ΗΕ," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Ατταλίδης - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Μιχάλης Ατταλίδης, επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στη Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

    Υστερα από το επίσημο μέρος της τελετής, που έγινε στην αίθουσα του Θρόνου των Ανακτόρων, ο Υπατος Αρμοστής είχε ιδιαίτερη ακρόαση από τη Βασίλισσα.

    Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων παρίστατο ο Σερ Τζων Κερ, Μόνιμος Υφυπουργός στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Αργότερα, ο κ. Ατταλίδης παρέθεσε δεξίωση στην επίσημη κατοικία στην οποία παρευρέθηκαν πολιτικές προσωπικότητες, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ηγετικά στελέχη της ομογένειας και Βρετανοί φίλοι της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο επίπονος αγώνας για τη διακρίβωση της τύχης των πιο τραγικών ίσως θυμάτων της τουρκικής εισβολής, δυστυχώς δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται και εντείνεται", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 14ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων.

    Οπως είπε ο κ. Μουσιούττας "εκδηλώσεις όπως η σημερινή κρατούν άσβεστη τη φλόγα της θύμησης και ατσαλώνουν τη θέληση του λαού μας για αγωνιστικότητα μέχρι την τελική δικαίωση".

    "Στην κρίσιμη αυτή καμπή που διέρχεται σήμερα το θέμα των αγνοουμένων, συμπάσχουμε και συναγωνιούμε με τους μαρτυρικούς συγγενείς, που με υψηλό φρόνημα και πίστη αταλάντευτη προσμένουν και αγωνίζονται", σημείωσε ο κ. Μουσιούττας.

    "Ευχομαι", κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, "ο σημερινός Μαραθώνιος να είναι ο τελευταίος που οργανώνεται για τους αγνοουμένους " και εξέφρασε την ελπίδα πως "η λύση της τραγωδίας δεν θα αργήσει".

    Ο Μαραθώνιος ξεκίνησε από την Εκκλησία Αγίου Αλεξάνδρου στα Πυργά, η οποία είναι αφιερωμένη στους αγνοούμενους, και αναμένεται να καταλήξει στο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στις 5.30 μ.μ., όπου θα γίνει προσφώνηση των μαραθωνοδρόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 21 March 1998 - 14:05:56 UTC