Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
  • [02] Διεθνές Φλεβολογικό Συνέδριο
  • [03] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ
  • [04] Τσοχατζόπουλος - Ομήρου - Δόγμα ΕΑΧ
  • [05] Βρετανικές ασκήσεις - Εκπρόσωπος Βάσεων
  • [06] Ψαράδες - Αφέθησαν ελεύθεροι
  • [07] Υπουργός Αμυνας - ΥΦΕΞ Ελλάδας
  • [08] Κόρντοβεζ - Κληρίδης
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Χριστοδούλου - εισφορά ΤΑΘ
  • [11] Κύπρος - Ισραήλ
  • [12] Κίνημα Οικολόγων - Παγκόσμια Ημέρα Νερού

  • [01] (Κ) Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα προσφέρει τις υπηρεσίες του 17 μήνες νωρίτερα από ότι αρχικά αναμένετο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο χώρο όπου θα αναγερθεί το νοσοκομείο στα Λατσιά.

    Ο κ. Σολωμής ανέφερε ότι το νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 430 κλινών, ενώ θα έχει τη δυνατότητά επέκτασής του σε 600.

    Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί για τη δημιουργία τριών αξιόλογων μονάδων, τη δημιουργία Κέντρου των Παραπληγικών, του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου, καθώς επίσης και την κατασκευή του Παρασκευαϊδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, επεσήμανε ο κ. Σολωμής.

    Το καθένα από αυτά, είπε ο Υπουργός Υγείας, αναμένεται να στοιχίσει ένα έως τρία εκατομμύρια.

    "Θα έχει όλες τις σύγχρονες μονάδες που απαιτούνται στις σύγχρονες βαθμίδες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σίγουρα," πρόσθεσε, "θα είναι το στολίδι μας στο χώρο της υγείας, που φιλοδοξούμε να μην είναι μόνο στο χώρο της Κύπρου, αλλά και ένα από τα αξιολογότερα νοσηλευτήρια στο χώρο της Μέσης Ανατολής", ανέφερε ο κ. Σολωμής.

    Στο νέο νοσοκομείο θα απασχολούνται συνολικά 1600 άτομα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Διεθνές Φλεβολογικό Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ακόμη και τον κίνδυνο θανάτου αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα φλεβικών θρομβώσεων, ενώ οι φλεβικές παθήσεις παρουσιάζονται σήμερα πολύ διαδεδομένες αφού ένα στα τέσσερα άτομα πάσχει από κιρσούς στα κάτω άκρα.

    Τα πιο πάνω ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Αγγειολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Νίκος Αγγελίδης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε με την ευκαιρία της πραγματοποιήσης του Β' Διεθνούς Φλεβολογικού Συνεδρίου στη Λευκωσία από τις 25 - 28 Μαρτίου.

    Οπως ανέφερε ο Δρ. Αγγελίδης οι φλεβικές παθήσεις είναι σήμερα πολύ διαδεδομένες λόγω του σημερινού τρόπου ζωής και αυτό που συνίσταται ειδικά στα άτομα που έχουν αρχόμενους κιρσούς είναι εάν κάνουν καθιστική ή όρθια δουλειά να κάνουν κατά τη διάρκεια της μερικά βήματα, να βαδίζουν το βράδυ και να χρησιμοποιούν εξωτερικούς μηχανικούς τρόπους συμπίεσης των φλεβών, όπως είναι τα ελαστικά καλσόν ή κάλτσες.

    Αναφερόμενος στους παράγοντες που προκαλούν τις φλεβικές παθήσεις ο Δρ. Αγγελίδης επεσήμανε τη βαρύτητα του αίματος λόγω της όρθιας θέσης που μαζί με άλλους παράγοντες συγγενείς, όπως είναι οι βαλβίδες των φλεβών, ή η εγκυμοσύνη στις γυναίκες δημιουργούν τις διατάσεις των φλεβών οι οποίες καταλήγουν σε συμπτώματα στα πόδια. Πρόσθεσε ότι και στις παθήσεις αυτές επηρεάζει σίγουρα και ο παράγοντας της κληρονομικότητας.

    Ακόμη ανέφερε ότι οι φλεβικές θρομβώσεις παρουσιάζονται σαν επιπλοκή εγχειρήσεων και άλλων παθήσεων και καταλήγουν πολλές φορές σε πνευμονικές εμβολές. "Δηλαδή", όπως εξήγησε, "μετακινείται ο θρόμβος προς τους πνεύμονες και δημιουργεί πνευμονικές εμβολές οι οποίες είναι θανατηφόρες".

    Η θρόμβωση πάντως, σύμφωνα με το Δρα Αγγελίδη, αν και θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις αφήνει σαν επακόλουθο την καταστροφή των βαλβίδων των φλεβών και δημιουργεί ένα μεταθρομβωτικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από πρήξιμο στο πόδι, από αλλοιώσεις στο δέρμα και επίσης από πληγές, οι οποίες δημιουργούνται.

    Οπως τόνισε ο Δρ. Αγγελίδης σήμερα η διάγνωση των φλεβικών παθήσεων και των θρομβώσεων γίνεται με νέες μεθόδους και νέα μηχανήματα τα οποία θα απασχολήσουν το συνέδριο, όπως και οι νεότερες μέθοδοι, οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή εν εξελίξει.

    Οσον αφορά τη θεραπεία ο Δρ. Αγγελίδης ανέφερε ότι γίνεται με νέα φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά σήμερα, όπως είναι η χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες.

    Ακόμη τόνισε ότι "στην θεραπεία των παθήσεων αυτών δημιουργούνται νέες διαστάσεις, χειρουργικές αφενός νέες μέθοδοι, και αφετέρου διάφορα άλλα φάρμακα τα οποία υποβοηθούν στην αποθεραπεία ή στην αναχαίτιση της εξέλιξης της φλεβικής πάθησης".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη θεραπεία των κιρσών με τα λέϊζερ ο Δρ. Αγγελίδης ανέφερε ότι η μέθοδος αυτή αν και χρησιμοποιείται βρίσκεται ακόμη στη φάση της εξέλιξης αφού αναμένεται να βελτιωθεί μελλοντικά καθ'ότι άρχισε να γίνεται μια πιο σχολαστική μελέτη των λεϊζερ στις διάφορες εφαρμογές τους.

    Πρόσθεσε ότι εκτός από τα λέϊζερ υπάρχουν και άλλες μέθοδοι οι οποίες εφαρμόζονται και πολλές μέθοδοι οι οποίες ερευνώνται και πιθανόν να αποτελέσουν μελλοντικά τρόπους θεραπείας.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν 250 γιατροί από 30 και πλέον χώρες θα πραγματοποιηθούν οκτώ συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ισάριθμες διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα των φλεβικών παθήσεων και των νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών τάσεων που διαμορφώνονται στον τομέα αυτό.

    Το Συνέδριο περιλαμβάνει επίσης ένα δορυφορικό συμπόσιο για τις νέες μορφές ηπαρίνης, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στην αντιπηκτική αγωγή.

    Τέλος θα περιλαμβάνει ειδικό σεμινάριο για τις ενδοαυλικές μεθόδους θεραπείας των αγγειακών παθήσεων.

    Κατά τις μεθόδους αυτές, όπως εξήγησε ο Δρ. Αγγελίδης, δεν χρησιμοποιούνται καθετήρες, μπαλόνια, στεντ κτλ για τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων.

    Το σεμινάριο θα καλύψει τις τυπικές μεθόδους αγγειοπλαστικής και στεντ στις καρωτίδες, τις στεφανιαίες αρτηρίες και τις αρτηρίες των άκρων, καθώς και την εφαρμογή συνθετικών μοσχευμάτων σε αρτηριακά ανευρύσματα και σε ορισμένες παθήσεις των φλεβών.

    Θέμα του συνεδρίου θα αποτελέσουν επίσης και οι παθήσεις των λεμφαγγείων η αντιμετώπιση των οποίων επίσης αναβαθμίζεται και διαπρεπείς ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις πρωτοποριακές δικές τους μεθόδους και απόψεις στο θέμα αυτό.

    Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Αγγειολογικής Εταιρείας, της Μεσογειακής Αγγειολογικής Εταιρείας, της Διεθνούς Εταιρείας Δεμφολογίας, της Ελληνικής Φλεβολογικής Εταιρείας, της Διεθνούς και της Ελληνικής Εταιρείας και άλλων εταιρειών.

    Εχουν δηλώσει συμμετοχή με ανακοινώσεις και γιατροί από την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει και δεύτερη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αύριο το πρωί.

    Ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις για το περιεχόμενο της σημερινής πρώτης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Κόρντοβεζ.

    Περιορίστηκε να αναφέρει ότι "λόγω της απογευματινής συνάντησης του κ. Κόρντοβεζ με τον κ. Ντενκτάς, και ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πλευρά μας έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση."

    Σημειώνεται ότι μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης για τον αξιωματούχο των ΗΕ, πραγματοποιήθηκε κατ'ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και του κ. Κόρντοβεζ, που διήρκησε περίπου 30 λεπτά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ)

    [04] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Ομήρου - Δόγμα ΕΑΧ

    Αθήνα,Ελλάδα,20/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η πλήρης αναβάθμιση, ενδυνάμωση και ολοκλήρωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι Υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις τους ύστερα από πολύωρη συνεργασία, οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι θα συνεχισθεί η αμυντική συμπόρευση Ελλάδας - Κύπρου και η προώθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    "Οχι μόνον δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση στο Δόγμα του ΕΑΧ, αλλά προχωρούμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς στην πλήρη ενεργοποίησή του," είπε ο κ. Ομήρου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι από κοινού με την Ελλάδα, "θα βαδίσουμε για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας του ελληνισμού".

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η λήψη έμπρακτων μέτρων, όπως είναι η συνεργασία των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, η συνεργασία σε θέματα ασκήσεων και εκπαίδευσης, καθώς και τακτικές συναντήσεις των δύο Υπουργών.

    Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, αναβαθμίζει το ρόλο του νησιού ως παράγοντα σταθερότητος, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την Κύπρο ως "προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ".

    Σχετκά με τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη στρατιωτική βάση της Πάφου, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι προχωρούν όλες οι προϋποθέσεις για την πλήρη ολοκλήρωση της βάσης και τη σταδιακή επιχειρησιακή αξιοποίησή της.

    Τόνισε ότι το θέμα των εγκαινίων της βάσης δεν είναι του παρόντος, χαρακτηίζοντάς το "τυπικό" και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα αποδείξει "εμπράκτως την υποστήριξή της στην Κύπρο".

    Για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου παρέπεμψε όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την ειρήνη, να στραφούν προς την Τουρκία, προκειμένου η χώρα αυτή να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Ερωτηθείς για τη στρατιωτική δραστηριότητα των Τούρκων στην Κύπρο, ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Κύπρου.

    Διευκρινίσθηκε ακόμη, ότι για την αντικατάσταση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου, από τον Αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου, θα αποφασίσει η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την ελληνική.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Βρετανικές ασκήσεις - Εκπρόσωπος Βάσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία επιφυλλάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει την περιοχή του Ακάμα για στρατιωτικές ασκήσεις, εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν υποδείξει άλλο κατάλληλο χώρο.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων Λοχαγός Τζον Μπράουν, κληθείς να σχολιάσει την αναβολή της διεξαγωγής των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα, που ήταν προγραμματισμένες για τις 23 και 24 Μαρτίου.

    "Στην περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση δεν υποδείξει κατάλληλη τοποθεσία για τη διεξαγωγή των ασκήσεών μας, τότε διατηρούμε το δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε την περιοχή του Ακάμα", είπε ο Λοχαγός Τζων Μπράουν.

    Οπως είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος, οι αρχές των Βάσεων έχουν συμφωνήσει με την κυπριακή κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις, όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις αναβληθούν μέχρι τον Απρίλιο.

    Ο κ. Μπράουν ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε προς τις αρχές των Βάσεων ότι θα διαθέσει εναλλακτικό χώρο για τη διεξαγωγή των ασκήσεών τους.

    "Αν βρεθεί εναλλακτική περιοχή για τη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων", είπε ο κ. Μπράουν, "τότε συμφωνούμε να μην χρησιμοποιήσουμε την περιοχή του Ακάμα την ερχόμενη εβδομάδα".

    Τόνισε ωστόσο ότι η διευθέτηση αυτή αφορά την αναβολή των ασκήσεων και όχι την ακύρωσή τους.

    "Θα εξετάσουμε αν η εναλλακτική περιοχή είναι κατάλληλη για τους σκοπούς μας και αν κριθεί κατάλληλη, τότε δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον Ακάμα", πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι, "αν η εναλλακτική περιοχή που θα μας προταθεί κριθεί ακατάλληλη, τότε η επιλογή για χρησιμοποίηση της περιοχής του Ακάμα, παραμένει ανοικτή".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Ψαράδες - Αφέθησαν ελεύθεροι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ελεύθεροι αφέθησαν σήμερα το απόγευμα, οι δύο ψαράδες που είχαν απαχθεί το περασμένο Σάββατο, 14 Μαρτίου, από τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή "Κάππαρη" στο Παραλίμνι.

    Οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, 58 χρόνων και ο Γεώργιος Λευτέρη Ζέλου, 65 χρόνων και οι δύο από τη Δερύνεια, πέρασαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας στις 4 το απόγευμα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, εξετάστηκαν από ιατρό των ΗΕ, όπως απαιτεί η συνήθης διαδιακασία.

    Εκρατούντο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, και αρχικά ψευδοδικαστήριο διέταξε την τριήμερη κράτησή τους. Σήμερα όταν οδηγήθηκαν και πάλι σε ψευδοδικαστήριο, αποφασίσθηκε να αφεθούν ελεύθεροι.

    Οι δύο Ε/Κ ψαράδες απήχθησαν στις 14 Μαρτίου από τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή "Κάππαρη", μετά από ρίψη πυροβολισμών εναντίον τους.

    Οι Τούρκοι είχαν πλησιάσει με ταχύπλοο σκάφος τη βάρκα στην οποία επέβαιναν οι δύο ψαράδες όπου ψάρευαν στην περιοχή "Κάππαρη", η οποία ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αφού τους έριξαν δέκα περίπου πυροβολισμούς, έδεσαν τη βάρκα με τους δύο ψαράδες στο ταχύπλοο σκάφος και την τράβηξαν προς το κατεχόμενο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΥΦΕΞ Ελλάδας

    Αθήνα,Ελλάδα,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού και η πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κρανιδώτης είπε ότι οι προοπτικές που διαγράφονται για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι αισιόδοξες, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν δυσκολίες για τις οποίες επιβάλλεται επαγρύπνηση και συστράτευση της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Ο κ. Κρανιδιώτης ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού λαού και της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι "Ελλάδα και Κύπρος συμπορεύονται σε αυτή την προσπάθεια με στόχο την απελευθέρωση και τη δικαίωση".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι φανερό πια ότι οριστικά και αμετάκλητα θα προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος και πρόσθεσε ότι "έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε".

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κρανιδώτη "γύρω από τις πρόσφατες ενισχύσεις των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και μάλιστα σε επιθετική διάταξη", προσθέτοντας ότι "ενώ εμείς είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος, δυστυχώς από πλευράς της Τουρκίας συνεχίζονται ενέργειες και κινήσεις που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μεσογείου".

    Τόνισε ότι "είναι δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση θα συμπαρασταθεί μέχρι τέλους στην εθνική αυτή προσπάθεια που είναι μια μια προσπάθεια και μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Την προσεχή Δευτέρα εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, με τον οποίο θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Κόρντοβεζ - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μόνο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) μπορούν να μεταβληθούν οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) στο Κυπριακό, διευκρίνισε σήμερα ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και σχολιάζοντας την αξίωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό πάνω σε βάση δυο ισοτίμων κρατών, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι "πρέπει να ακολουθήσουμε τα ψηφίσματα του ΣΑ".

    Εχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι όροι εντολής στο ΓΓ οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν, και "θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια λύση που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΣΑ", εξήγησε ο κ. Κόρντοβεζ, προσθέτοντας ότι "αν ο ένας ή ο άλλος (από τους συνομιλητές) επιθυμεί να το αλλάξει αυτό, μπορεί να προσπαθήσει να το αλλάξει στο ΣΑ".

    "Είμαστε δεσμευμένοι από τα υπάρχοντα ψηφίσματα των ΗΕ και αυτά μιλούν για συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα ισχύει ενόσω το ΣΑ δεν μεταβάλλει αυτό το δεδομένο.

    Ερωτηθείς δε, κατά πόσο ο κ. Ντενκτάς είναι πρόθυμος να απευθυνθεί στο ΣΑ, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι ο Τ/Κ ηγέτης δημοσιοποίησε τη θέση του αυτή.

    Ο κ. Κόρντοβεζ ανέφερε ότι έχει ενημερώσει το ΣΑ για τη θέση του Τ/Κ ηγέτη αναφορικά με το στάτους των διαπραγματεύσεων και εξήγησε ότι επιδιώκει να προσδιορίσει επακριβώς τί ο κ. Ντενκτάς εννοεί όταν αξιώνει μεταβολή του καθεστώτος των συνομιλιών.

    Ο κ. Κόρντοβεζ ξεκαθάρισε ότι η θέση του ΓΓ επί του θέματος είναι ταυτόσημη με εκείνη του ΟΗΕ, ότι δηλαδή πρέπει να τηρηθούν οι εντολές των ψηφισμάτων του ΣΑ.

    Σε άλλο σημείο του σχολιασμού της αξίωσης Ντενκτάς για μεταβολή του καθεστώτος των συνομιλιών, ο κ. Κόρντοβεζ ανέφερε ότι αυτή δεν είναι αποδεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ερωτηθείς δε κατά πόσο η εν λόγω αξίωση γίνεται αποδεκτή από τα ΗΕ, απάντησε ότι "αυτό δεν έχει σημασία".

    Ο κ. Κόρντοβεζ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι επέδωσε επιστολή του ΓΓ στον Πρόεδρο Κληρίδη, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή δεν περιέχεται πρόσκληση για συνομιλίες, αλλά απλώς ευχή για επανέναρξη των συνομιλιών "το συντομότερο δυνατό", μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ είπε ότι εν μέρει προσπαθεί να εξεύρει κοινό έδαφος μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν υπήρχε διαφωνία όσον αφορά στο καθεστώς των συνομιλίων και το περιεχόμενο της λύσης, τότε τα δύο μέρη δεν θα χρειάζονταν τον ίδιο και τον ΓΓ των ΗΕ.

    Ο κ. Κόρντοβεζ επανατόνισε τη σημασία που ο ίδιος προσδίδει στη βούληση των δύο πλευρών για επίτευξη ειρηνικής λύσης, λέγοντας: "Εγώ προσπαθώ να βρω τρόπο για συνέχιση των συνομιλιών και εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Αν θέλουν (οι δυο πλευρές) να το κάνουν, τότε προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           88,25  (-0,73)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   98,64 (-0,37)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66,71 (-1.65)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 66,04 (-1,26)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  86,49 (-1,67)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                77,48 (-0,31)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54,76 (-0,04)
        Αλλες Εταιρείες                         80,84 (-2,27)
    
    Συνολικό ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   3.034.808
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Χριστοδούλου - εισφορά ΤΑΘ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων άρχισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με στόχο την προώθηση νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο του το 1996 στη Βουλή και προνοεί την αύξηση κατά μιας ποσοστιαίας μονάδας, της εισφοράς στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ).

    Ταυτόχονα ο κ. Χριστοδούλου επιχειρεί με τις συναντήσεις να εξασφαλίσει και την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε αυτή την προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε να μπορέσει το ΤΑΘ να αντεπεξέλθει των αυξημένων αμυντικών δαπανών, που προβλέπει το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα.

    Ηδη ο κ. Χριστοδούλου συναντήθηκε το πρωί και ενημέρωσε για το σκοπό αυτό τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του τόσο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, όσο και μετά από εκείνη με το Βάσο Λυσσαρίδη, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή από το 1996 για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, και επεσήμανε ότι αυτό θα πρέπει να προωθηθεί προς ψήφιση.

    Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης των εσόδων της αμυντικής θωράκισης με βάση το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά και το φετινό προϋπολογισμό του ΤΑΘ, που προνοεί δαπάνες 205 εκατομμυρίων λιρών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε, ότι η κυπριακή οικονομία ανταποκρίνεται στα αμυντικά προγράμματα.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι πάγια πολιτική του κόμματός του είναι η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν ήταν ανάγκη ούτε καν να συζητηθεί σήμερα το θέμα της αύξησης της εισφοράς για την άμυνα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, από τις 19 - 22 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής για συνομιλίες με το αντίστοιχο Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών της Κύπρου.

    Κατά την επίσκεψη, η οποία εμπίπτει στα πλαίσια της συμφωνίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, θα εξετασθεί η δυνατότητα για περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

    Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του στατιστικού συστήματος του Ισραήλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Παγκόσμια Ημέρα Νερού

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαφωνία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για την ανέγερση του δεύτερου σταθμού αφαλάτωσης από την κυβέρνηση και την καταχώρηση δικαστικής έφεσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Γιώργος Περδίκης, Γενικός Συντονιστής του Κινήματος σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που έχει καθιερωθεί για τις 22 Μαρτίου.

    Πρόσθεσε ότι οι προσφορές για την κατασκευή του σταθμού δεν έχουν κατακυρωθεί λόγω της έφεσης, γεγονός που δίδει την ευκαιρία για περαιτέρω περιβαλλοντική μελέτη ώστε να μειωθούν τα προβλήματα και να αποφευχθεί η κατασκευή τρίτου εργοστασίου.

    Ο κ. Περδίκης επέκρινε επίσης τον τρόπο κατασκευής του σταθμού αφαλάτωσης στη Δεκέλεια και στο Καλό Χωριό.

    Δεν είμαστε ενάντια στην αφαλάτωση, υπογράμμισε, αλλά ενάντια στη μέθοδο που χρησημοποιείται. "Η συγκεκριμένη μέθοδος, της αντίστροφης όσμωσης, απαιτεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας", τόνισε.

    Εξήγησε ότι στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Κυότο για τις Κλιματολογικές Αλλαγές, που έγινε πρόσφατα στην Ιαπωνία, έγινε δέσμευση από τις χώρες της Ευρώπης και της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης, για μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του 1990, δηλαδή μια μείωση του 5% με 10%, ανάλογα φυσικά με τις συνθήκες της κάθε χώρας.

    "Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος το 2005, όταν θα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, θα βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι σε μια διεθνή συμφωνία που θα είναι καθοριστική για την Ευρωπαϊκή Ενωση", ανέφερε.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η περισσότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά και η μόλυνση η οποία αυξάνεται λόγω του τρόπου παραγωγής αυτής της ενέργειας, που ως γνωστόν γίνεται με άνθρακα.

    "Αυτό που ζητάμε είναι να εξεταστεί σε βάθος το θέμα αυτό. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι επείγον ζήτημα η εξεύρεση νερού για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών", τόνισε.

    Στη συνέχεια ο Οργανωτικός Γραμματέας του Κινήματος, Παντελής Μεταξάς ανέφερε ότι η κακή διαχείρηση του νερού δημιούργησε όλα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα και όχι η ανομβρία.

    Τέλος ο κ. Περδίκης είπε ότι ήδη έχει γίνει μια διαδικασία με το νέο Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε μια τακτική να ανασταλούν τα οποιαδήποτε έργα παροχής νερού, για τα γήπεδα γκόλφ.

    "Στόχος θα είναι να έχουμε μια δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα ανασταλεί η δημιουργία νέων γηπέδων γκόλφ, που θα χρησημοποιούν νερό από τα υδατικά έργα της κυβέρνησης", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 20 March 1998 - 19:24:19 UTC