Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Χάνεϊ στην "Καθημερινή"
  • [02] Κασουλίδης - ΕΕ - δηλώσεις
  • [03] Ψαράδες - Υπουργός Αμυνας - Ροκοζέφσκι
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο
  • [05] Κυπριανού - ΕΕ - ψαράδες

  • [01] Συνέντευξη Χάνεϊ στην "Καθημερινή"

    Αθήνα,Ελλάδα,15/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να υποβάλει στους Τ/Κ "μια σοβαρή προσφορά είναι σημαντική", επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" των Αθηνών ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Παράλληλα, τόνισε ότι θα "ήταν λυπηρό εάν την απέρριπταν οι Τ/Κ, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) "είναι να διασφαλισθεί ότι η ένταξη θα είναι προς όφελος όλου του πληθυσμού του νησιού", συνέχισε ο Σερ Ντέιβιντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η βρετανική προεδρία της Ενωσης θα διαβιβάσει στην Τ/κ πλευρά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, "και η οποία θα επιθυμούσαμε να ανταποκριθεί θετικά".

    "Δεν μπορεί να είμαστε βέβαιοι γι' αυτό, υποθέτουμε ότι είναι απίθανο να ανταποκριθεί θετικά, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τί θα συμβεί", πρόσθεσε.

    Ο Σερ Ντέιβιντ επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ σε ερώτηση εάν η λύση του προβλήματος ενδέχεται να τεθεί ως προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είπε: "To τί θα συμβεί στη διάρκεια ή στο τέλος των διαπραγματεύσεων, ειλικρινά είναι κάτι που δεν μπορώ να υποθέσω με οποιοδήποτε ποσοστό ακριβείας".

    "Εναπόκειται στα 15 μέλη της ΕΕ να λάβουν την απόφαση αυτή, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και με βάση τις εθνικές ευθύνες τους, δοθέντος επίσης ότι όλες οι εντάξεις (στην Κοινότητα) θα πρέπει να επικυρωθούν από τα Κοινοβούλια", διευκρίνισε ο Σερ Ντέιβιντ.

    Πρόσθεσε ότι "δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποιές αποφάσεις θα ληφθούν σε δύο, τρία, δεν ξέρω πόσα χρόνια από σήμερα, όταν θα είναι δυνατό να πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις προσεγγίζουν την ολοκλήρωσή τους".

    Σε ερώτηση εάν η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει αρνητικώς τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, διότι αυτό ακριβώς επιθυμεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε:

    "Ελπίζω πως όχι, διότι νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ γενική αίσθηση στη διεθνή κοινότητα, ότι το ιδεώδες θα ήταν να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ ως ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος, μετά από μια πολιτική ρύθμιση που θα αναγνώριζε και θα εφάρμοζε την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο".

    "Αυτός είναι ο στόχος που όλοι αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε. Είναι, βεβαίως, πάντα δυνατό, σε κάποια στιγμή, κάποιος να πει πως ό,τι λέει ο κ. Ντενκτάς δεν φαίνεται να επιτρέπει την πραγματοποίηση του στόχου μας, αλλά απέχουμε πολύ από τη στιγμή εκείνη που θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα, εάν ο στόχος είναι εφικτός ή όχι".

    "Δεν μπορούμε να εντάξουμε στην Κοινότητα μια διαιρεμένη νήσο. Προσπαθούμε να εντάξουμε μιαν ενωμένη νήσο, στη βάση ενός δικοινοτικού, διζωνικού ομόσπονδου κράτους, που παρέχει την αρμόζουσα πολιτική ισότητα στις δύο κοινότητες", είπε ο Σερ Ντέιβιντ.

    Πρόσθεσε ότι "αυτός είναι ο στόχος που όλοι θέσαμε και γι' αυτόν πρέπει να εργασθούμε κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, και δεν θα ήθελα να διατυπώσω εικασίες για το τί θα συμβεί, εάν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατη η επίτευξη αυτού του στόχου".

    Ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε τη λύπη του "διότι ο κ. Ντενκτάς δεν συνεχίζει τον διάλογο" και σχολίασε: "Θεωρώ το διάλογο ουσιαστικό τμήμα της διπλωματίας και της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσεως. Δεν έχω ποτέ ακούσει να λύθηκε ένα διεθνές πρόβλημα, δίχως να έχει συζητηθεί."

    Ερωτηθείς εάν κατά την άποψή του ο κ. Ντενκτάς εκφράζει τους Τ/Κ, ο Σερ Ντέιβιντ αναφέρθηκε "στην απόφαση της 'βουλής' στη 'Βόρεια Κύπρο' (όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα), κατά την οποία δύο κόμματα που καταψήφισαν την απόφαση έχουν το 40% των 'εδρών' και πρόσθεσε ότι "η απάντηση στο ερώτημά σας πρέπει να στηριχθεί σε εκείνη τη συζήτηση και ψηφοφορία".

    "Ολοι όσοι μίλησαν εναντίον της αποφάσεως, νομίζω πως εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και, συνεπώς, πιστεύω ότι αυτή είναι η σαφέστερη απάντηση που μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή", είπε ο Σερ Ντέιβιντ.

    Τέλος, ερωτηθείς εάν αντί της πολιτικής της πειθούς θα πρέπει πλέον να ακολουθηθεί πολιτική πιέσεων έναντι του Ντενκτάς, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι "πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική της πειθούς, διότι συζητούμε για σχέσεις μεταξύ λαών που είναι φίλοι και σύμμαχοι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, που έχουν υποβάλει αίτηση ή είναι μέλη της ΕΕ".

    "Νομίζω ότι η επιμονή και η εμμονή είναι οι απαραίτητες ιδιότητες και ότι θα πρέπει να θέσουμε ως στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός της ΕΕ, και να δούμε εάν με επιμονή και εμμονή μπορούμε να το επιτύχουμε ή όχι. Εαν δεν μπορούμε, τότε θα πρέπει να αντληθούν διαφορετικά συμπεράσματα, αλλά δεν φθάσαμε ακόμη σ' αυτό το σημείο", κατέληξε ο Σερ Ντέιβιντ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Κασουλίδης - ΕΕ - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του από το Λονδίνο στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤΕΝΝΑ" Κύπρου, είπε ότι τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών των "15", στο Εδιμβούργο, υπερπηδούν ακόμη ένα εμπόδιο στο δρόμο της ομαλής έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις 31 Μαρτίου.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη τον Ελληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο, και την ελληνική αντιπροσωπεία, για το "θετικό αποτέλεσμα της άτυπης συνόδου", αναφορικά με την κοινή δήλωση των "15" για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    "Αυτό το αποτέλεσμα υπερπηδά ακόμη ένα εμπόδιο στο δρόμο της ομαλής έναρξης των διαπραγματεύσεων, στις 31 Μαρτίου", είπε ο ΥΠΕΞ.

    Εξέφρασε την "ακράδαντη πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν τελικά τον κύριο μοχλό πίεσης για να καμφθεί η σημερινή τουρκική αδιαλλαξία, η οποία βρίσκεται στο απώγειό της, και θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου".

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "οποιαδήποτε παλινδρόμηση ή ένδειξη αδυναμίας από πλευράς της ΕΕ, να εγκαταλείψει αυτόν τον ισχυρό μοχλό πίεσης που διαθέτει για να συμβάλει στην ειρήνη σ' αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, θα ήταν πλήγμα κατά των συμφερόντων της ιδίας της ΕΕ".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου περιπλέκει κάπως τα πράγματα και ότι δεν αναμένει επιτυχία κατά την περιοδεία του στην περιοχή, ο κ. Κασουλίδης είπε:

    "Θα ήθελα να εκφράσω τη διαφωνία μου με σχόλια από τον κ. Κόρντοβεζ για το κατά πόσο ή όχι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις περιπλέκουν το Κυπριακό".

    Ο κ. Κορντοβέζ, είπε ο κ. Κασουλίδης, "έρχεται εντεταλμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδυναμωμένος με αυτό τον τρόπο, και πιστεύω ότι είναι καιρός το Σ.Α., όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είναι σταθερό στη θέση ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες, σύμφωνα με τους όρους εντολής του Σ.Α., πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν, στην Γκλιόν της Ελβετίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Ψαράδες - Υπουργός Αμυνας - Ροκοζέφσκι

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καλά στην υγεία είναι οι δύο Ε/Κ ψαράδες οι οποίοι απήχθησαν χθες το πρωί από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή "Κάππαρη", Παραλιμνίου, μετά από ρίψη πυροβολισμών εναντίον τους και που κρατούνται παράνομα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Πρόκειται για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, 58 χρόνων, και τον Γεώργιο Λευτέρη Ζέλου, 65 χρόνων, και οι δύο από τη Δερύνεια.

    Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ), Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", τους δύο ψαράδες επισκέφθηκε χθες γιατρός της ΟΥΝΦΙΣΥΠ ο οποίος τους εξέτασε και διαπίστωσε ότι είναι καλά στην υγεία.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θεωρεί "προσχεδιασμένες ενέργειες με στόχο τη δημιουργία προβλημάτων, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)", τις τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι επιδίωξη των Τούρκων είναι να προκαλέσουν ταραχή, την οποία μεθοδεύουν με τα πρόσφατα επεισόδια στην Αχνα και στο Παραλίμνι.

    Διαβεβαίωσε ότι οι προκλήσεις των Τούρκων θα αντιμετωπιστούν με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ψυχραιμία από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως γνωστό, χθες το πρωί, Τούρκοι πλησίασαν με ταχύπλοο σκάφος βάρκα στην οποία επέβαιναν οι δύο ψαράδες και ψάρευαν στην περιοχή "Κάππαρη", στο Παραλίμνι. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αφού τους έριξαν δέκα περίπου πυροβολισμούς, έδεσαν τη βάρκα με τους δύο ψαράδες στο ταχύπλοο σκάφος και την τράβηξαν προς το κατεχόμενο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο

    Λονδίνο,Βρετανία,15/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επεσήμανε ότι πλησιάζει η περίοδος που το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) θα υποχρεωθεί να μελετήσει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του Κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον εκείνων που παραγνωρίζουν αποφάσεις του Σ.Α.

    Μιλώντας χθες βράδυ στη χοροεσπερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού παραρτήματος Βρετανίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε:

    "Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια περίοδο που τα Μόνιμα Μέλη του Σ.Α., τα οποία προχθές συνεδρίασαν και ζήτησαν να επισκεφθεί την Κύπρο ο κ. Ντιέγκο Κόρντοβεζ, για να ακούσει και τις δύο πλευρές και να υποβάλει έκθεση, ότι αυτή η έκθεση θα είναι τόσο ξεκάθαρη ότι η τουρκική πλευρά δεν επιδιώκει λύση του Κυπριακού, αλλά αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Παράλληλα, συνέχισε, "η έκθεση να είναι τόσο ξεκάθαρη, που θα αναγκάσει το Σ.Α. να μελετήσει αν οι καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. μπορούν πλέον να αποδώσουν ή αν πρέπει να υπεισέλθει στο Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη".

    Ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα διάσταση του κυπριακού προβλήματος, η οποία πιστεύει ότι οδηγεί σε μια νέα προσέγγιση για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε εκείνους που τον ψήφισαν για την επανεκλογή του και έκανε έκκληση για ενότητα στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό, είπε, απέστειλε επιστολές σε όλα τα κόμματα μετά τις εκλογές, καλώντας τους να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

    Στη χοροεσπερίδα μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Μιχάλης Ατταλίδης, και ο Πρόεδρος της εδώ Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Χάρης Σοφοκλείδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί σήμερα από τη βρετανική πρωτεύουσα, επιστρέφοντας στην Κύπρο, όπου αναμένεται να φθάσει γύρω στις 4.00 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Κυπριανού - ΕΕ - ψαράδες

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο όσον αφορά την τύχη των δύο απαχθέντων χθες, από τους Αττίλες, Ε/Κ ψαράδων.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι δύο ψαράδες θα προσαχθούν ενώπιον λεγόμενου "δικαστηρίου" του ψευδοκράτους. Ωστόσο, είπε ότι γίνονται διαβήματα για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

    Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει, συνέχισε, είναι κατά πόσο το επεισόδιο είναι μεμονωμένο ή είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο πλαίσιο σειράς επεισοδίων για πρόκληση έντασης στο πλαίσιο της νέας τουρκικής στρατηγικής.

    Εξάλλου, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας δήλωσε ότι έχει τις απόψεις του για την απόφαση της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ των "15", στο Εδιμβούργο, αλλά, όπως είπε, θα προβεί σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση που θα έχει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελεί δήθεν "βυζαντινή ραδιουργία", είπε ότι ο Ντενκτάς δεν θα δεχόταν ο,τιδήποτε κι αν του πρότειναν διότι, σημείωσε, η πολιτική της Τουρκίας προωθεί τη διχοτόμηση.

    Ο κ. Κυπριανού παρέστη στο μνημόσυνο της αγωνίστριας της ΕΟΚΑ Αγγελικής Σωτηρίου, το οποίο τελέστηκε το πρωί στις Κυβίδες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 15 March 1998 - 13:55:35 UTC