Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [02] ΠΑΚ - Θεόφιλος Γεωργιάδης
  • [03] Επαφές Προέδρου Κληρίδη στη Βρετανία
  • [04] Αμερικανοί Βουλευτές - Τουρκία - Αμερικανικά Πανεπιστήμια
  • [05] Απαγωγή ψαράδων από Τούρκους
  • [06] Αμερικανοί αγνοούμενοι - έρευνες
  • [07] Ηνωμένα Εθνη - Ε/Κ ψαράδες
  • [08] Συνέντευξη Κόρντοβεζ - Κυπριακό
  • [09] Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη στον LGR
  • [10] Επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα
  • [11] Υπουργός Παιδείας - Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων
  • [12] Κατεχόμενα - ΑΚΕΛ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απέρριψε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σε δηλώσεις του προς Τ/Κ δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε την πρόταση ως "βυζαντινή ραδιουργία" και κόλπο, το οποίο αποβλέπει δήθεν στην εξάλειψη των δικαιωμάτων των Τ/Κ που εγγυάται η Βρετανία.

    Ο κατοχικός ηγέτης επέκρινε έντονα τη Βρετανία γιατί, ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, δεν μπόρεσε δήθεν να αντιληφθεί ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη αποσκοπούσε σε κάτι τέτοιο και υποστήριξε την πρόταση.

    Κατηγόρησε επίσης τη βρετανική προεδρία της ΕΕ γιατί, όπως είπε, υπέκυψε στον εκβιασμό της Ελλάδας και τώρα προσπαθεί να παγιδεύσει τους Τ/Κ, όπως ισχυρίστηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] (Κ) ΠΑΚ - Θεόφιλος Γεωργιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αφιερωμένο στον αγωνιστή της ελευθερίας, Θεόφιλο Γεωργιάδη, που δολοφόνησαν πράκτορες των Τούρκων τον Μάρτιο του 1994, είναι αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Οπως ανακοίνωσε το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ), εκτός από μέλη και στελέχη του κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, σήμερα θα βρίσκεται ομάδα του προσωπικού και μαθητών του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.

    Την εκστρατεία διαφώτισης θα ενισχύσει αύριο η Πολιτιστική Κίνηση Γεροσκήπου, το Προσφυγικό Αθλητικό Σωματείο "Δόξα Θ.Ο.Ι. Κατωκοπιάς" και η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Επαφές Προέδρου Κληρίδη στη Βρετανία

    Λονδίνο,Βρετανία,14/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συνεχίζει τις επαφές του στο Λονδίνο.

    Χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τη Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση τόσο με την ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και την πολιτική πλευρά του προβλήματος.

    Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα των επαφών του στη Βρετανία και ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χάρης Σοφοκλείδης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι η ομογένεια στη Βρετανία θα αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στο διαφωτιστικό έργο για το Κυπριακό.

    Απόψε, ο κ. Κληρίδης θα μιλήσει σε χοροεσπερίδα που διοργανώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέφει από το Λονδίνο αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Αμερικανοί Βουλευτές - Τουρκία - Αμερικανικά Πανεπιστήμια

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,14/03/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την προσπάθεια της Τουρκίας να διαβρώσει μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία εδρών Τουρκικών Σπουδών, με στόχο την προώθηση της τουρκικής ιστορικής άποψης για τη γενοκτονία των Αρμενίων, τις σφαγές στη Σμύρνη και την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, κατάγγειλαν με ομιλίες τους στην αμερικανική Βουλή οι Δημοκρατικοί Βουλευτές Φρανκ Παλόνε, του Νιου Τζέρσεϊ, και Μπραντ Σέρμαν, της Καλιφόρνιας.

    Στις ομιλίες τους στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, οι δύο βουλευτές επεσήμαναν ότι η τουρκική κυβέρνηση ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία εδρών Τουρκικών Σπουδών σε μεγάλα και καταξιωμένα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Πρίστον και το Μπέρκλεϊ.

    Οπως επεσήμαναν, οι Τούρκοι θέτουν ως όρο στις συμφωνίες της δωρεάς ότι το πρόσωπο που θα ηγείται των εδρών θα πρέπει να συμφωνεί με την τουρκική εκδοχή εξήγησης ιστορικών γεγονότων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων, οι σφαγές στη Σμύρνη, καθώς και η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

    Οι δύο Αμερικανοί βουλευτές, αφού κατάγγειλαν το γεγονός, επισυνάπτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισαν ότι η προσπάθεια αυτή θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την εγκυρότητα των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και, ταυτόχρονα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές που παραδοσιακά προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτίες ως ένα ελεύθερο, δημοκρατικό κράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (K) Απαγωγή ψαράδων από Τούρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Ε/Κ ψαράδες απήχθησαν σήμερα από τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή "Κάππαρη", μετά από ρίψη πυροβολισμών εναντίον τους.

    Πρόκειται για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, 58 χρόνων, και τον Γεώργιο Λευτέρη Ζέλου, 65 χρόνων, και οι δύο από τη Δερύνεια.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Αρχηγείου Αστυνομίας, γύρω στις 7.00 το πρωί, οι Τούρκοι πλησίασαν με ταχύπλοο σκάφος βάρκα στην οποία επέβαιναν οι δύο ψαράδες και ψάρευαν στην περιοχή "Κάππαρη", στο Παραλίμνι. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αφού τους έριξαν δέκα περίπου πυροβολισμούς, έδεσαν τη βάρκα με τους δύο ψαράδες στο ταχύπλοο σκάφος και την τράβηξαν προς το κατεχόμενο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Δεν υπάρχουν στοιχεία αν κτυπήθηκαν ή όχι οι δύο ψαράδες. Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας πρόσθεσε ότι γίνονται όλες οι παραστάσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών για απελευθέρωση των ψαράδων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Αμερικανοί αγνοούμενοι - έρευνες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να συνεχίσουν να εργάζονται για να διακριβώσουν την τύχη και των υπολοίπων τεσσάρων Αμερικανών υπηκόων, οι οποίοι είναι αγνοούμενοι από την τουρκική εισβολή.

    Αυτό δήλωσαν στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, οι οποίες σημείωσαν ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης του 17χρόνου Ανδρέα Κασάπη "αποτελεί προηγούμενο", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η υπόθεση αυτή είναι και θα πρέπει να τύχει χειρισμού ως ανθρωπιστικό θέμα.

    "Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να διευκρινιστεί και η τύχη των άλλων τεσσάρων Αμερικανών αγνοουμένων," δήλωσαν, σημειώνοντας ότι θα ζητηθούν αποδεικτικά στοιχεία για το θάνατο των υπολοίπων, οι οποίοι, σύμφωνα με έκθεση που ετοιμάστηκε από αμερικανικής πλευράς, "δεν επέζησαν των γεγονότων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974."

    Η έκθεση, της οποίας το τελικό προσχέδιο ετοιμάστηκε τον Ιούλιο του 1997 - από ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων της οποίας ηγήθηκε ο πρέσβης Ρόμπερτ Ντίλον, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε Αμερικανοί, Ε/κ καταγωγής, δεν επέζησαν των γεγονότων στην Κύπρο και ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ισχυρισμούς ότι υπάρχουν κρατούμενοι στην Τουρκία.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με τους όρους εντολής που του δόθηκαν από την αμερικανική Γερουσία το 1994 - με σχετικό ψήφισμα, καλείται να πράξει ο,τιδήποτε δυνατό για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους οι Αμερικανοί πολίτες που αγνοούνται στην Κύπρο, περιλαμβανομένης και της επιστροφής των λειψάνων αυτών που δεν βρίσκονται στη ζωή.

    Οι διπλωματικές πηγές καλωσόρισαν τις δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων για την υπόθεση Κασάπη, παρόλο που το αποτέλεσμα των ερευνών της αμερικανικής ομάδας είναι λυπηρό.

    Σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης Κασάπη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πενταμελής ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, και όχι γεωργοί όπως είχε αρχικά λεχθεί, εντόπισαν τα λείψανα του Κασάπη σε περιοχή που υπέδειξαν Τουρκοκύπριοι στην εν λόγω ομάδα.

    "Οταν ο Τ/Κ ηγέτης έδωσε το πράσινο φως για την εκταφή των λειψάνων, οι Τ/Κ μας βοήθησαν στις προσπάθειές μας," αποκάλυψαν στο ΚΥΠΕ οι διπλωματικές πηγές.

    Οπως εξήγησαν, ούτε οι Τούρκοι αλλά ούτε και ο τουρκικός κατοχικός στρατός είχαν καμία ανάμειξη στην όλη αποστολή, για τον εντοπισμό και εκταφή των λειψάνων του Κασάπη.

    Είπαν επίσης ότι προηγούμενες προσπάθειες, τα τελευταία χρόνια, να εξασφαλιστεί άδεια για εκταφή δεν απέφεραν αποτελέσματα, ενώ η τελευταία τέτοια παράκληση, τον Σεπτέμβριο του 1997, βρήκε θετική ανταπόκριση.

    Σε ερώτηση γιατί οι αμερικανικές προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα, οι διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι "το κλίμα δεν ήταν καλό για χρόνια" και πρόσθεσαν ότι η συμφωνία του Ιουλίου για τους αγνοούμενους αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

    Εξήραν, εξάλλου, τη συμβολή του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, στην ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ιουλίου, η οποία καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ανταλλάξουν πληροφορίες για αγνοούμενους και να κάνουν τις αναγκαίες διευθετήσεις που να οδηγούν στην επιστροφή των λειψάνων Ε/Κ και Τ/Κ αγνοουμένων.

    Η αμερικανική ομάδα, που αποτελείτο από δύο ιατροδικαστές, δύο αρχαιολόγους και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, δεν είχε άμεση επαφή με άτομα που είχαν πληροφορίες για το χώρο ταφής του Κασάπη.

    "Η επί τόπου εργασία για τον εντοπισμό και εκταφή των λειψάνων του Κασάπη άρχισε την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα," είπαν οι ίδιες πηγές στο ΚΥΠΕ.

    Ολα τα κόκκαλα, που βρέθηκαν στο χώρο που τάφηκε ο Κασάπης, στάληκαν σε στρατιωτικό εργαστήριο στην περιοχή Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου έγιναν οι εργαστηριακές εξετάσεις, ανέφεραν, σημειώνοντας ότι αυτό το εργαστήριο είναι το μοναδικό στις ΗΠΑ που μπορεί να διεξάγει τέτοιου είδους εξετάσεις που αφορούν το DNA.

    Εξέταση DNA από την πτέρνα του ποδιού του Κασάπη απέδειξε την ταυτότητα του άτυχου νέου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [07] (K) Ηνωμένα Εθνη - Ε/Κ ψαράδες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν προσπάθειες να συναντήσουν τους δύο Ε/Κ ψαράδες που απήχθησαν σήμερα το πρωϊ από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Παράλληλα, τόνισαν ότι οι δύο δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ρίψης πυροβολισμών εναντίον τους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ανώτερος πολιτικός σύμβουλος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ), Πίτερ Σμιτ, οι δύο ψαράδες "τέθηκαν υπό κράτηση" στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Σε ερώτηση αν τραυματίστηκαν από τη ρίψη δέκα πυροβολισμών εναντίον τους από τους Τούρκους, ο κ. Σμιτ είπε "εξ' όσων γνωρίζουμε, δεν τραυματίστηκαν".

    Ο κ. Σμιτ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν στο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι στρατιώτες, ούτε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απήχθησαν οι Ε/Κ ψαράδες.

    "Θα προσπαθήσουμε να δούμε τους δύο ψαράδες και να τους μιλήσουμε", είπε, και πρόσθεσε ότι το όλο θέμα έχει αναλάβει το αυστραλιανό αστυνομικό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] (Κ) Συνέντευξη Κόρντοβεζ - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/03/1998 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε ότι δεν έχει καμιά "αυταπάτη" για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του "να βοηθήσει τους δύο διαπραγματευτές να ξεπεράσουν τα εμπόδια" και σημείωσε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) περιμπλέκει τα πράγματα.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι είναι αμυδρές οι προοπτικές να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις δύο πλευρές.

    Παραδέχθηκε ότι θα εξασκηθεί λίγη πίεση προς τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να δεσμευτεί για έναρξη άμεσων συνομιλιών, αν και οποιαδήποτε λύση απαιτεί παρατεταμένες συνομιλίες.

    Ωστόσο, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι νιώθει ενθαρρυμένος από δύο παράγοντες. Πρώτο, από το γεγονός ότι έστω και αν ο Ραούφ Ντενκτάς έχει αρνηθεί να συναντήσει τους άλλους απεσταλμένους για το Κυπριακό, εντούτοις έχει δεχθεί να συναντήσει τον ίδιο τον κ. Κόρντοβεζ, αφήνοντας τουλάχιστον ανοικτή μια πόρτα.

    Δεύτερο, εμψυχώθηκε από τη δήλωση στη Λευκωσία ότι τώρα είναι η ώρα για "σιωπηλή διπλωματία".

    Ο κ. Κόρντοβεζ εξέφρασε απογοήτευση γιατί στο παρελθόν οι προσπάθειές του υπονομεύθηκαν από διαρροές, περιλαμβανομένης και της Ε/κ πλευράς, οι οποίες, όπως είπε, "κατέστρεψαν έναν αριθμό δυνατοτήτων για πρόοδο".

    Εξήγησε ότι το θεμελιώδες θέμα είναι αν αμφότερες οι πλευρές "επιθυμούν μια διευθέτηση ή όχι".

    "Κατά τη δική μου άποψη και αυτή του Γ.Γ., όλα έχουν αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες," είπε ο κ. Κόρντοβεζ.

    Εξήγησε ότι "και οι δύο πλευρές είχαν αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι μια λύση θα προνοεί μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία" και διερωτήθηκε "αν αυτό είναι ακόμη το αντικείμενο". "Είναι σημαντικό να το διαπιστώσουμε αυτό", επεσήμανε.

    Παραδέχθηκε ότι τώρα αντιμετωπίζει μια κατάσταση όπου "ο κ. Ντενκτάς διατηρεί μιαν άκαμπτη θέση έναντι των συνομιλιών".

    Σε έρωτηση αν το θέμα αυτό θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του με τον Ντενκτάς, ο κ. Κόρντοβεζ απάντησε "ασφαλώς".

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι, είτε το θέλουμε ή όχι, υπάρχει τώρα μια συσχέτιση μεταξύ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και της ειρηνευτικής διαδικασίας, την οποία προσπαθεί να επαναρχίσει.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ανυπόμονο. Πιστεύει ότι η ένταση στο νησί και την περιοχή έχει φθάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και ότι είναι ώρα οι δύο ηγέτες "να μετακινηθούν από τη συζήτηση πάνω στις αρχές και να συγκεντρωθούν πάνω σε πρακτικά θέματα για να προχωρήσει η διαδικασία".

    Τέλος, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι μάλλον θα μεταφέρει προσωπικές επιστολές του Γ.Γ. προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [09] (Κ) Συνέντευξη Προέδρου Κληρίδη στον LGR

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να καμφθεί η άρνηση του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να παρακαθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι, στο παρόν στάδιο, αυτό θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τη στάση που θα πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στη δήλωση αυτή στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR).

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές επιτυχίας της νέας περιοδείας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι αν ο κ. Ντενκτάς δεν λάβει σοβαρά υπόψη του ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν από το ΓΓ να στείλει τον κ. Κόρντοβεζ στην Κύπρο, για να δει τις δύο πλευρές και να ενημερώσει το Σ.Α. για τις θέσεις των δύο πλευρών, "τότε το επόμενο θέμα θα είναι τόσο ο ΓΓ όσο και το ίδιο το Συμβούλιο να εξετάσουν αν μπορούν να συνεχισθούν οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ ή αν πρέπει να εξετάσουν ποιά μέτρα θα πρέπει να λάβουν επί εκείνης της πλευράς η οποία δεν ανταποκρίνεται θετικά".

    Τόνισε επίσης ότι μπαίνουμε σε μια φάση που δεν μπορεί πλέον ο κ. Ντενκτάς να λέει ότι δεν συνομιλεί αν δεν αναγνωριστεί το "κράτος" και ότι συνομιλεί μόνο για να ξεκαθαρίσει τα παράνομα "σύνορα" και το θέμα της ανταλλαγής περιουσιών, της ασφάλειας των δύο δήθεν "ανεξαρτήτων κρατων".

    Αυτά, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι εκτός των όρων εντολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

    Κληθείς να πει πού νομίζει ότι αποβλέπει η έξαρση της αδιαλλαξίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ ως "βυζαντινή ραδιουργία", ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι η πολιτική του κ. Ντενκτάς κατευθύνεται από την Τουρκία.

    Η Τουρκία, συνέχισε, λόγω της δυσφορίας από την οποία διακατέχεται για την απόφαση του Λουξεμβούργου για την ενταξιακή της πορεία, θέλει να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη, καθώς και για τη λύση του κυπριακού προβληματος.

    "Απόδειξη του γεγονότος αυτού", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "είναι ότι, κατόπιν οδηγιών, ο κ. Ντενκτάς αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ που εκπροσωπούσε τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, αρνήθηκε να δει τον κ. Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και αρνήθηκε να έρθει στο Λονδίνο να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, υπό την ιδιότητα του ως του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Κληθείς να σχολιάσει τις ευρωπαϊκές φωνές που ακούγονται ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εισάξει το κυπριακό πρόβλημα στους κόλπους της, καθώς και τη θέση κάποιων ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να αρχίσουν και αμέσως να παγοποιηθούν ή να προχωρήσουν με αργό ρυθμό μέχρι που να γίνει δυνατή η συμμετοχή των Τ/Κ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτές οι φωνές που ακούγονται είναι αυτές που θέλουν να ευμενίσουν την Τουρκία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Κάρντιφ.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, η επίσημη απόφαση που υπάρχει είναι ότι "το θέμα της ενταξιακής μας πορείας δεν είναι συνδεδεμένο με τη λύση, υπό την έννοια του ότι δεν απαιτούν πως για να μπούμε στην Ευρώπη πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και δεύτερο μας έχουν δηλώσει, με πολλή σαφήνεια, ότι δεν είναι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό που αναφέρθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση είναι ότι μετά αυτή την πολύ γενναιόδωρη πρόταση που έκανε "δεν θα μπορεί να σταθεί επιχείρημα ότι, μα πρέπει να περιμένουμε να αποφασίσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά να παρευρεθεί σε αυτές τις συνομιλίες με εκπροσώπηση στην κυπριακή αντιπροσωπεία".

    Οσον αφορά τον όρο "πλήρη μέλη", που περιέχεται στην πρόταση για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές, ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι με αυτόν εννοείται ότι οι αντιπρόσωποι της Τ/κ κοινότητας δεν θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητές.

    "Δεν τους προσκαλούμε να κάθονται σαν παρατηρητές, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην αντιπροσωπεία", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες δεν εξασκούν την πίεση που πρέπει στους πραγματικούς αίτιους του αδιεξόδου που παρατηρείται, είπε ότι η ΕΕ εκείνο το οποίο έχει ενώπιον της δεν είναι τη λύση του Κυπριακού.

    "Η λύση του Κυπριακού αναζητείται σε άλλη διαδικασία, τη διαδικασία των ενδοκυπριακών συνομιλιών", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως "εκείνο που θέλουμε από την Ευρώπη είναι ότι, εφόσον εμείς συμπεριφερόμεθα σωστά, είμεθα λογικοί στις προτάσεις μας, δεν θα πρέπει να δώσουν βέτο στην Τουρκία ή στον κ. Ντενκτάς, οι οποίοι αρνούμενοι να λύσουν το Κυπριακό θέλουν να μας εμποδίσουν και στο να μπούμε στην Ευρώπη".

    Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας της διακυβέρνησής του έχουν διαπραχθεί λάθη και κληθείς να πει αν έχει πάρει κάποια διδάγματα από την πρώτη του θητεία ως Προέδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι χαίρεται για το ότι η αντιπολίτευση ασκεί κριτική.

    Πρόσθεσε ότι "θα ευχαριστηθούμε πάρα πολύ οι επικρίσεις τους να είναι εποικοδομητικής φύσεως και πιστεύω ότι θα είναι ειδικά πάνω στο εθνικό θέμα".

    Ακόμη είπε ότι "θα είμεθα πάντοντε έτοιμοι να συζητήσουμε και με την αντιπολίτευση καλόπιστα τις απόψεις που εκφράζονται".

    Ομογένεια

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του έχει κάποια σχέδια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών που ζουν στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το εθνικό θέμα είναι στο επίκεντρο των σκέψεων των αποδήμων Κυπρίων που διαβιούν στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες.

    "Γι' αυτό", πρόσθεσε, "θα εντείνει τις προσπάθειες να ενημερώνει τις παροικίες και να τους προδιαγράφει τις κινήσεις που θα κάνει, για να μπορούνε και αυτοί να συντονίζονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης".

    Οσον αφορά τα ιδιάζοντα προβλήματα κάθε κοινότητας αποδήμων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "θα τα κοιτάζουμε με πολύ προσοχή, ειδικά εκείνα που αναφέρονται στον τομέα της επιβίωσής τους, όχι τόσο από οικονομικής πλευράς αλλά της επιβίωσης τους ως Ελληνες Κύπριοι".

    Τέλος, κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς την παροικία, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε την παροικία ότι θα συνεχιστούν εντατικά οι προσπάθειες, τόσο για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου "την οποία θεωρούμε ένα πολύ αναγκαίο στοιχείο", του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και της στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ελλάδας, "η οποία είναι απαραίτητη για την πορεία ένταξής μας στην Ευρώπη, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Είπε, εξάλλου, ότι "δεν πρέπει να διακατεχόμεθα από απαισιοδοξία, αλλά τουναντίον πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας όλοι για να πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [10] (Κ) Επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκατόν τρεις Τουρκοκύπριοι επισκέπτονται σήμερα, με άδεια των αρχών της Δημοκρατίας, τον τουρκικό θύλακα των Κοκκίνων, στην Τυλληρία.

    Οι Τουρκοκύπριοι μετέβησαν στα Κόκκινα με τέσσερα λεωφορεία, μέσω του Πύργου Τυλληρίας.

    Κατά τη διεύλευσή τους μέσα από τις ελεύθερες περιοχές, συνοδεύονταν από άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και άνδρες της Αστυνομίας.

    Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Τάκης Χριστόπουλος, οι επισκέψεις των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές θα συνεχιστούν, αφού αυτοί είναι Κύπριοι πολίτες, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν άλλες επισκέψεις - προσκυνήματα Ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα, μετά την απόφαση του ψευδοκράτους για την καταβολή τέλους από όσους θα επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, σε μήνυμά του με αφορμή τη διοργάνωση του 14ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, τόνισε ότι οι γονείς και οι συγγγενείς που κρατούν στο χέρι τη φωτογραφία των αγνοούμενων αγαπημένων τους θυμίζουν σε όλους το χρέος μας να μη σταματήσουμε τις προσπάθειες μας για την ανεύρεσή τους.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κάππας, η πολιτεία με συνεχείς και αδιάλειπτες προσπάθειες αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, καταγγέλλοντας επανειλημμένα την Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς.

    Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνησή μας, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζουν σθεναρα την άρνηση της Τουρκίας και τη σκληρή στάση του Ραούφ Ντενκτάς για συνεργασία.

    Απευθυνόμενος στους μαθητές και στις μαθήτριες, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η συμπαράσταση που καλούμαστε όλοι να εκφράσουμε, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της Παγκύπριας Επιτροπής Αγνοουμένων, συνιστά ελάχιστη ηθική συμπαράσταση στις οικογένειές τους, για να τερματιστεί επιτέλους ο ψυχικός πόνος και η μακροχρόνια οδύνη τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [12] (Κ) Κατεχόμενα - ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η λεγόμενη Τ/κ "ακτοφυλακή" απήγαγε τους δύο Ε/Κ ψαράδες, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο, Τ/Κ λεγόμενος "αστυνομικός" ισχυρίστηκε ότι οι ψαράδες, Ανδρέας Κωνσταντίνου, 58 χρόνων, και Γεώργιος Λευτέρης Ζέλου, 65 χρόνων, και οι δύο από τη Δερύνεια, "παραβίασαν" δήθεν "τη ζώνη ασφαλείας" και για το λόγο αυτό "συνελήφθησαν", κατά την έκφρασή του.

    Είπε επίσης ότι θα ληφθούν δήθεν "νομικά μέτρα" εναντίον των δύο ψαράδων.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Γ.Γ. του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, προέβη σε διαβήματα προς Τ/κ κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος και προς τα Ηνωμένα Εθνη για την άμεση απελευθέρωση των δύο απαχθέντων.

    Οι δύο Ε/Κ ψαράδες απήχθησαν γύρω στις 7 το πρωϊ στην περιοχή "Κάππαρη", Παραλιμνίου, μετά από ρίψη πυροβολισμών εναντίον τους. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 14 March 1998 - 15:57:08 UTC