Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τόμας Μίλερ - άφιξη
  • [02] Βουλευτής - Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Αγνοούμενος
  • [04] Συνέδριο - Ιατρική της Αναπαραγωγής
  • [05] Δηλώσεις Υπουργού Αμυνας
  • [06] Τόμας Μίλερ - άφιξη - δηλώσεις

  • [01] Τόμας Μίλερ - άφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, για επαφές αναφορικά με την πρωτοβουλία για συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών.

    Αύριο Δευτέρα ο κ. Μίλερ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και την επόμενη μέρα με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μίλερ θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [02] Βουλευτής - Συμβούλιο της Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για το Παρίσι αναχωρεί σήμερα ο Βουλευτής, Δώρος Χριστοδουλίδης, για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής για την Τήρηση των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων από χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίας, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, και η προκαταρκτική έκθεση και το προκαταρκτικό σχέδιο ψηφίσματος, αναφορικά με την πρόοδο γενικά όσον αφορά στις διαδικασίες παρακολούθησης χωρών - μελών του Συμβουλίου.

    Θα γίνει επίσης ενημέρωση από τους εισηγητές που ορίστηκαν για παρακολούθηση της κατάστασης στην Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Λιθουανία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άλλες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Αγνοούμενος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης τη διακρίβωση της τύχης του 16χρονου, τότε, αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, Ανδρέα Κασάπη.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι υιοθετήθηκε η αρχή ότι για να λεχθεί με βεβαιότητα, ότι είναι νεκρός ένας αγνοούμενος, πρέπει να ανοίξουν οι τάφοι για να διαφανεί ποιοι πραγματικά δεν βρίσκονται στη ζωή.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει στοιχεία από τις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης Ε/Κ αγνοουμένων.

    Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών εχει ορίσει το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και έχει ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση, χωρίς όμως να αποκαλύψει το όνομά του, διευκρινίζοντας ότι θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο Κόφι Ανάν.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για το ίδιο θέμα, είπε ότι η διακρίβωση της τύχης ενός μόνο αγνοουμένου, δεν είναι αρκετή.

    Οι αγνοούμενοι είναι πάρα πολλοί και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί ζούσαν στη Μικρά Ασία μετά την εισβολή, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Επομένως, πρόσθεσε, υπάρχουν άνθρωποι που μεταφέρτηκαν στην Τουρκία και είναι γι' αυτούς που αγωνιζόμαστε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [04] Συνέδριο - Ιατρική της Αναπαραγωγής

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση των λειτουργών της υγείας τόνισε σήμερα σε χαιρετισμό του προς το Συνέδριο για την "Ιατρική της Αναπαραγωγής", ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, σημειώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του Υπουργείου του σε συνέδρια και σεμινάρια αυτού του είδους, σε μια εποχή που η ιατρική επιστήμη και τεχνολογία εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

    Στο χαιρτετισμό, που διάβασε ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Γιάλλουρος, ο κ. Σολωμής επισημαίνει ότι η παρουσία αξιόλογων ξένων και Κυπρίων επιστημόνων και η μελέτη νέων ιατρικών δεδομένων και μεθόδων, θα συμβάλει στην αφομοίωση των νεότερων εξελίξεων στον τομέα της ανοσιολογίας και γενετικής της αναπαραγωγής, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών στην Κύπρο.

    Το συνέδριο είναι το πρώτο που διοργανώνεται σε θέματα "Ιατρικής της Αναπαραγωγής" στην Κύπρο και είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας και συνεργασίας πολλών επιστημονικών φορέων, μεταξύ των οποίων και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, του Ιατρικού Συλλόγου Ιπποκράτης, της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Κέντρου Πρόληψης Επαναλαμβανομένων Αποβολών και του Ιατροκοινωνικού Συνδέσμου για τα Υπογόνιμα Ζευγάρια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

    [05] Δηλώσεις Υπουργού Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανησυχούν και να μεριμνούν για την εμπέδωση της ειρήνης στην εύφλεκτη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να εξοπλίζεται προς αντιμετώπιση των κινδύνων που την απειλούν.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Δημοκρατίας συνεχίζονται τόσο ποιοτικά, όσο και με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν προκαθορισθεί.

    Αναφερόμενος στην αεροπορική στρατιωτική βάση της Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εγκαινίων της.

    "Αυτό θα γίνει", είπε, "μετά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, αλλά σημασία δεν έχουν τόσο τα τελετουργικά, όσο το γεγονός ότι η βάση της Πάφου είναι επιχειρησιακά έτοιμη πλέον να ανταποπκτριθεί ανά πάσα στιγμή, στο ρόλο τον οποίο θα διαδραματίζει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

    [06] Τόμας Μίλερ - άφιξη - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,08/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, συνεχίζει να είναι απόλυτα δεσμευμένος για συμμετοχή στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, συνεχίζοντας την διακηρυγμένη πολιτική των ΗΠΑ για εμπλοκή στις διαδσικασίες επίλυσης.

    Αυτό δήλωσε σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν εγγυάται επιτυχία.

    Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ, ανέφερε ο κ. Μίλερ, είναι ότι όλοι οι παράγοντες των ΗΠΑ που εμπλέκονται στο Κυπριακό, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί λύση στο πρόβλημα.

    Ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι κατά την παραμονή του στο νησί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του, εξηγώντας ότι θεωρεί πιο αποτελεσματική για προβλήματα όπως το Κυπριακό, τη σφαιρική εξέταση του θέματος, παρά ειδικών θεμάτων.

    Ο Αμερικανός συντονιστής επεσήμανε τη σημασία της "ευελιξίας και της δημιουργικότητας" στις προσπάθειες για το Κυπριακό, και είπε ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ όλων των μερών που ενδιαφέρονται για επίλυση του προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι αισιόδοξος για την αποστολή του, ο κ. Μίλερ είπε ότι είναι περισσότερο πραγματιστής, και ότι θα μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη.

    Κληθείς δε, να σχολιάσει την απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος ως κρατικής οντότητας πριν από επανέναρξη των συνομιλιών, επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο και για το χρόνο πραγματοποίησής της, είπε ότι ο προεδρικός απεσταλμένος θα έρθει όταν πιστεύει ότι μπορεί να διαφοροποιήσει κάτι.

    Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι πολύ αφοσιωμένος στο Κυπριακό, αλλά δεδομένου ότι δεν ασχολείται μόνο με αυτό, αναμένει περισσότερες επισκέψεις του ιδίου (του Τόμας Μίλερ) στην περιοχή.

    Απεκάλυψε δε, ότι ο κ. Χόλμπρουκ έχει τον τελευταίο καιρό, συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μίλερ είπε ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που να βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενώ κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη να συναντήσει τους σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ και Χανς βαν ντεν Μπρου, είπε ότι οι λόγοι της άρνησης "είναι γνωστοί σε όλους".

    Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα των πυραύλων S - 300 θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών του, ο κ. Μίλερ απάντησε θετικά, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση επί του θέματος.

    Εξηγώντας ότι οι εξελίξεις σήμερα δεν καθορίζονται με πιέσεις, είπε ότι για να μεταβάλει μια πλευρά τη στάση της, πρέπει να πειστεί ότι είναι προς το συμφέρον της.

    Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένει αλλαγή στάσης από την κυπριακή κυβέρνηση, πάντα για το θέμα των πυραύλων S - 300, εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή θα αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρον της.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα τη μη άφιξη των πυραύλων, ο κ. Μίλερ είπε ότι προτιμά να αποφεύγει τον όρο "εγγυήσεις" διότι είναι ένας ασαφής όρος, στον οποίο ο καθένας προσδίδει διαφορετικό περιεχόμενο.

    Ο κ. Μίλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός της ανταλλαγής πληροφοριών για τους αγνοούμενους μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο και είπε ότι και το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό, θα συζητηθεί κατά τις εδώ επαφές του.

    Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στο σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά του Ανδρέα Κασάπη, δεν υπήρχε άλλο άτομο θαμμένο, ούτε μαζικός τάφος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 8 March 1998 - 16:06:10 UTC