Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναγνώριση αγνοουμένου
  • [02] Λυσσαρίδης - ελλαδικά κόμματα
  • [03] Επικρίσεις κατά Ντενκτάς
  • [04] Τ/Κ απόστρατος Αγγλικού στρατού υπέρ Κουρδικού Κράτους
  • [05] Φωνή απελπισίας από τα κατεχόμενα
  • [06] Διάβημα - Μοναστήρι Αγίου Μακαρίου
  • [07] 120 Τ/Κ στα Κόκκινα

  • [01] Αναγνώριση αγνοουμένου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πρώτη περίπτωση ταυτότητας νεκρού αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής του 1974 έχει ανακοινωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Πρόκειται για το 16χρονο, τότε, Ανδρέα Κασάπη, έναν από τους πέντε Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στον κατάλογο των 1619 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, του οποίου η ταυτότητα έχει διαπιστωθεί σχεδόν με βεβαιότητα με τη μέθοδο του DNA.

    Τα λείψανα του Ανδρέα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Ασσιας, τον οποίο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στους γονείς του νεκρού, υπέδειξαν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι εμπειρογνώμωνες επιβεβαίωσαν την ταυτότητα των λειψάνων πριν από δέκα περίπου μέρες και ενημέρωσαν σχετικά την αμερικανική κυβέρνηση.

    Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ενημέρωσε προχθές Πέμπτη τον πατέρα του Αντρέα Κασάπη, Κώστα, ότι ο γιος του είναι νεκρός.

    Για την εξέταση των λειψάνων, οι Αμερικανοί πήραν αίμα από τη μητέρα και την αδελφή του νεκρού.

    Σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα "Πρωϊνή", ο Κώστας Κασάπης επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε για το θάνατο του γιου του και ότι του λέχθηκε πως τα οστά θα παραδοθούν στην οικογένεια για ταφή, που θα γίνει στο Ντιτρόιτ.

    Βαθιά θλιμμένος, ο Κώστας Κασάπης χαρακτήρισε την αποκάλυψη τραγική. "Για 24 χρόνια", είπε, "τρέφαμε κάποιες ελπίδες. Τώρα χάθηκαν όλα".

    Εξάλλου η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει ικανοποίηση γιατί μετά από 23 χρόνια δόθηκε ένα τέλος στον πόνο της οικογένειας του Κώστα Κασάπη.

    "Ελπίζουμε", σημειώνεται στην ανακοίνωση, "ότι αυτή την περίπτωση, διακρίβωσης ταυτότητας αγνοουμένου, θα ακολουθήσουν και άλλες και αισθανόμαστε ενθαρρυμένοι από τις πρόσφατες προσπάθειες για να επιλυθεί το τραγικό ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα".

    Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία που υέγραψαν στις 31 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τους αγνοούμενους, την οποία χαρακτηρίζει "σημαντικό βήμα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [02] Λυσσαρίδης - ελλαδικά κόμματα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε χθες ότι το συμβόλαιο ενότητας που υπέβαλε το κόμμα του, θα ζητηθεί να το προσυπογράψουν και τα κόμματα της Ελλάδας.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση των Επαρχιακών Οργανώσεων ΕΔΕΚ Λευκωσίας και Κερύνειας, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι το ποσοστό που πήρε ο ίδιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές αποτελεί θρίαμβο και είπε ότι ο παραπέρα ρόλος του κόμματός του, είναι ρόλος θεματοφύλακα.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενότητας που υιοθέτησαν οι δυο υποψήφιοι του δευτέρου γύρου των εκλογών, καθώς και όλα τα κόμματα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει και πανελλαδική αποδοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] Επικρίσεις κατά Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος πρόεδρος της ενωσης επιμελητηρίων, αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, Καντρί Φελλαχίογλου, επέκρινε τον κατοχικό ηγέτη ραούφ Ντενκτάς για τις θέσεις και απόψεις του στο θέμα των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εμμονή του να μην συναντάται με ξένους διπλωμάτες.

    Ο Φελλαχίογλου επικρίνει τον Ντενκτάς, όπως είπε, γιατί το θέμα της κατοχής διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι κάτι νέο, αλλά ο Τ/Κ ηγέτης το επανέφερε στην επικαιρότητα χαρακτηρίζοντας ως προδότες, όλους όσοι είναι κάτοχοι τέτοιων διαβατηρίων.

    Μια συμπεριφορά, που κατά τον Φελλαχίογλου, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Η Κίπρις στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο "οι συνομιλίες δεν είναι μονοπώλιο του Ντενκτάς".

    Εξάλλου, τουρκοκυπριακή παροικιακή εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα των Τ/Κ κατόχων διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο δημοσίευμα της Κίπρις για τους 13 ψευδοβουλευτές και διερωτάται μήπως το όλο θέμα είναι ένα σενάριο του Ντενκτάς.

    Τη στάση του Ντενκτάς επέκρινε και ο Πρόεδρος του Τ/κ συνδέσμου Δημοκρατίας της Αγγλίας, Χασάν Ραϊφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο πατριωτισμός δεν μπορεί να μονοπωλείται από τον Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] Τ/Κ απόστρατος Αγγλικού στρατού υπέρ Κουρδικού Κράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο τουρκοκυπριακής καταγωγής, απόστρατος ταγματάρχης του αγγλικού Στρατού Αχμέτ Σοφίογλου, δήλωσε σε Τ/κ παροικιακή εφημερίδα, ότι όπως και οι Εβραίοι, έτσι και οι Κούρδοι πρέπει να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

    Ο Σοφίογλου πολέμησε στον Κόλοπο το 1991 και ήταν επικεφαλής σμήνους ελικοπτέρων που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

    Η ΡΑΦ τον είχε μεταθέσει στην Τουρκία, λόγω του ότι γνωρίζει την τουρκική.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Φωνή απελπισίας από τα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Χρυσάνθου)

    Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας απευθύνουν οι Τουρκοκύπριοι, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα και προειδοποιώντας ότι αν ο διαχωρισμός της Κύπρου συνεχιστεί, θα καταντήσουν οι τελευταίοι των Τουρκοκυπρίων στο νησί.

    Επικρίνοντας την ολοένα εντεινόμενη διαχωριστική πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς και τα εμπόδια που προβάλλει στη διεξαγωγή δικοινοτικών συναντήσεων, Τ/κ πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, ότι τόσο η Αγκυρα όσο και ο κατοχικός ηγέτης μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο όπως με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ προχωρήσουν στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Εκφράζουν επίσης την έντονη επιθυμία για επανένωση της Κύπρου και για λύση του Κυπριακού που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τονίζουν, εξάλλου, ότι στυλοβάτες της διαχωριστικής πολιτικής Ντενκτάς είναι οι έποικοι, οι οποίοι έχουν εκτοπίσει τους Τ/Κ, καθώς και τα τεράστια τουρκικά οικονομικά συμφέροντα, όπως εκφράζονται μέσα από τα καζίνα, το λαθρεμπόριο και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που οργιάζουν στο ψευδοκράτος.

    "Το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υπόσκαψη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού", δηλώνουν οι ίδιες πηγές, που δεν θέλησαν να αποκαλύψουν το όνομά τους για ευνόητους λόγους.

    Σημειώνουν μάλιστα ότι όσοι ενέχονται σε αυτού του είδους τις "επιχειρήσεις", κατέχουν υψηλά αξιώματα στο κατοχικό καθεστώς και έχουν πολλά να χάσουν από τη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας την απαίτηση Ντενκτάς για παράδοση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τ/Κ κατόχους τους, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο ΚΥΠΕ ότι επίσημη πολιτική τόσο του Τ/Κ ηγέτη όσο και της Αγκυρας είναι να εξαναγκάσουν τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν την Κύπρο.

    "Ο Ντενκτάς δεν λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των Τ/Κ. Ο Ντενκτάς είναι δημόσιος υπάλληλος της Αγκυρας, της οποίας επίσημη πολιτική είναι ο αφανισμός των Τ/Κ", τονίζουν.

    "Η κατοχή κυπριακού διαβατηρίου", επισημαίνουν, "αποδεικνύει ότι οι Τ/Κ είναι ακόμα Κύπριοι πολίτες, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τον Ραούφ Ντενκτάς, γιατί δίνει το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση να συζητά και για τους Τ/Κ".

    "Κατέχοντας κυπριακά διαβατήρια οι Τ/Κ αποδεικνύουν ότι αντιστέκονται και παλεύουν για το δικαίωμά τους να υπάρχουν ως Κύπριοι. Η Αγκυρα και ο Ντενκτάς επιθυμούν όπως οι Τ/Κ εγκαταλείψουν, αθόρυβα την Κύπρο. Φεύγοντας όμως στο εξωτερικό με κυπριακά διαβατήρια οι Τ/Κ συνεχίζουν να διατηρούν την κυπριακή τους ταυτότητα. Ηδη στην Τουρκία επικρατεί η άποψη ότι Κύπριοι είναι μόνο τα κυπριακά γαϊδούρια", προσθέτουν.

    Οι πηγές τονίζουν, ότι οι Τ/Κ διέρχονται μέσα από μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη γι'αυτούς περίοδο και για το λόγο αυτό "είναι αναγκαίο η φωνή τους να ακουστεί στον έξω κόσμο, διαφορετικά αυτό θα είναι το τέλος τους".

    Σημειώνεται ότι τα τελευταία 23 χρόνια έχουν μεταναστεύσει περίπου 80.000 Τ/Κ με αποτέλεσμα ο αριθμός τους σήμερα να κυμαίνεται στις 50 με 60 χιλιάδες, ενώ πριν από το 1974 έφτανε τις 140.000.

    "Οι Τ/Κ είναι μειοψηφία στο βορρά και στερούνται των δικαιωμάτων τους. Επιθυμία του απλού κόσμου είναι η επανένωση της Κύπρου και η ειρηνική συμβίωση με τους Ε/Κ συμπατριώτες μας", τονίζουν.

    "Αν δείτε πόσο απελπιστικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα κατεχόμενα θα καταλάβετε ότι η συνέχιση του διαχωρισμού θα είναι το τέλος των Τ/Κ. Θα είμαστε οι τελευταίοι των Τουρκοκυπρίων, όπως ακριβώς οι τελευταίοι των Μοϊκανών", δηλώνουν.

    Το κατοχικό καθεστώς βασίζεται στους Τούρκους έποικους για την ύπαρξή του, επισημαίνουν οι πηγές, τονίζοντας ότι οι κουβαλητοί του Ντενκτάς χρησιμοποιούνται για να λυγίσουν την αντίσταση των Τ/Κ.

    "Ακόμα και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ηγέτες τους είναι όμηροι του συστήματος, γι'αυτό και πολλές φορές εκφράζουν αντικρουόμενες θέσεις", επισημαίνουν οι πηγές.

    "Οταν το 1981 τα κόμματα που τάχθηκαν ενάντια στον Ντενκτάς κατάφεραν σαρωτική νίκη, οι στρατηγοί από την Τουρκία ήρθαν στο βορρά, μάζεψαν την αντιπολίτευση και της τόνισαν χαρακτηριστικά: 'Μην μας αναγκάσετε να κάνουμε πραξικόπημα και εδώ'! Απείλησαν επίσης να κλείσουν όλα τα Τ/κ πολιτικά κόμματα. Μετά το 1981 η Τ/κ αντιπολίτευση έσπασε".

    Οι Τ/κ πηγές αναφέρονται επίσης και στην καταπιεστική πολιτική που ακολουθεί το καθεστώς Ντενκτάς εναντίον των φωνών που το αντιπολιτεύονται. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η εφημερίδα "Αβρούπα" λαμβάνει σειρά μηνύσεων για τα δημοσιεύματά της, ενώ το καθεστώς δεν της παραχωρεί ικανοποιητική ποσότητα χαρτιού για να εκτυπώνεται.

    Καταλήγοντας οι Τ/κ πηγές ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση ενδείξεις ότι θα ήταν καλοδεχούμενοι και ασφαλείς στις ελεύθερες περιοχές.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει κάποιες διαβεβαιώσεις στους Τ/Κ, ότι όταν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το βορρά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ασφαλισμένα στο νότο και έτσι να μην επιζητούν άσυλο εκτός Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Διάβημα - Μοναστήρι Αγίου Μακαρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή - διάβημα προς τους προέδρους διεθνών κοινβουλευτικών οργανισμών και εθνικών κοινοβουλίων διαφόρων χωρών, αναφορικά με τη φημολογούμενη μετατροπή του αρμενικού μοναστηρίου του Αγίου Μακαρίου σε ξενοδοχείο, απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Στην επιστολή - διάβημα ο κ. Κυπριανού αναφέρει στους εν λόγω προέδρους οργανισμών και κοινοβουλίων, ότι στόχος του είναι να επιστήσει την προσοχή τους, "σε μια ακόμα ενέργεια καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, από το κατοχικό καθεστώς".

    "Η προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση όλων των ιστορικών κτιρίων όλων των θρησκειών, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου", αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κυπριανού, "είναι υψίστης σημασίας για το λαό μας, όπως θα αναμενόταν να είναι και για ολόκληρη την ανθρωπότητα".

    Κι αυτό, συνεχίζει ο πρόεδρος της Βουλής, "διότι οι ιστορικοί χώροι λατρείας αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητα και την ποικιλόμορφη ιστορία και πολιτιστική ταυτότητα της Κύπρου, που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

    Ο κ. Κυπριανού επισημαίνει ότι το αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους λατρείας για τον αρμενικό λαό γενικότερα, και για τους Αρμενίους της Κύπρου ειδικότερα.

    Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζει ότι οι τουρκικές προθέσεις αναφορικά με το μοναστήρι, δεν αποτελούν "παρά ένα ακόμα ισχυρό παράδειγμα των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας και της αποφασιστικότητάς της να αλλοιώσει το χαρακτήρα της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου, εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος, με σκοπό να προωθήσει και να εδραιώσει τη διαίρεση της Κύπρου".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού καλεί τους παραλήπτες της επιστολής να ασκήσουν όλη τους την επιρροή προς τους υπεύθυνους της νέας εγκληματικής ενέργειας, ώστε "να καταδικαστεί η παντελής και αναίσχυντη έλλειψη σεβασμού προς καθετί που θεωρούν ξένο προς το δικό τους πολιτισμό, και να τεθεί τέρμα στις συστηματικές προσπάθειές τους να εξαλείψουν κάθε μη τουρκικό στοιχείο" από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [07] 120 Τ/Κ στα Κόκκινα

    Πάφος,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γύρω στις 10 σήμερα το πρωί, τέσσερα λεωφορεία με 120 Τουρκοκύπριους πέρασαν από τη γραμμή αντιπαράταξης στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας για το Τ/κ χωριό Κόκκινα.

    Τα λεωφορεία συνοδεύονταν από άντρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και της κυπριακής αστυνομίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της αστυνομίας, οι 120 Τουρκοκύπριοι αναμένεται να επιστρέψουν στα κατεχόμενα γύρω στις 2 το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΚΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 7 March 1998 - 16:24:40 UTC