Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελετή εγκατάστασης Προέδρου
  • [02] Αρχίζει η νέα θητεία Κληρίδη
  • [03] Τ/κ Τύπος - Economist - Σχέδιο επίλυσης
  • [04] Χάνεϊ - Ακιντζί - Ταλάτ
  • [05] ΗΠΑ - Κύπρος - Ναρκωτικά - Βρώμικο χρήμα
  • [06] Βρετανικά γυμνάσια στον Ακάμα
  • [07] Κρανιδιώτης - Μπριλ
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Τελετή εγκατάστασης Προέδρου
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Τελετή εγκατάστασης
  • [10] Σύνθεση νέου Υπουργικού (1)
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - βιογραφικό
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργοί - διαβεβαίωση
  • [13] Αναστασιάδης - Κουτσού
  • [14] Υπουργοί - δηλώσεις

  • [01] Τελετή εγκατάστασης Προέδρου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται σήμερα στις 11.00 το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η τελετή εγκατάστασης του Γλαύκου Κληρίδη, ως νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο επανεκλεγέντας Πρόεδρος, του οποίου η πρώτη πενταετής θητεία λήγει σήμερα, θα δώσει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων επίσημα τη διαβεβαίωση πίστης και σεβασμού στο Σύνταγμα και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Ακολούθως, από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις.

    Αμέσως μετά την εγκατάστασή του στην Προεδρία και αφού δεχθεί τις ευχές των μελών της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου οι νέοι Υπουργοί σε ειδική τελετή θα δώσουν την επίσημη διαβεβαίωση προτού αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Αρχίζει η νέα θητεία Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο επανεκλεγέντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα δώσει στις 11 σήμερα το πρωϊ διαβεβαίωση για πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποηθεί στην παρουσία Κυπρίων και ξένων επισήμων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που αρχίζει επίσημα σήμερα τη θητεία του για ακόμη μια πενταετία, είναι ο τέταρος πολιτικός που εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα του κράτους, στα 38 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος εξελέγη σε εκλογές που διεξήχθηκαν το Δεκέμβριο του 1959, με αντίπαλο τον Ιωάννη Κληρίδη, πατέρα του νυν Προέδρου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το θάνατό του το 1977, αφού οι εκλογές του 1968 δεν διεξήχθηκαν λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν τότε, ενώ στις εκλογές του 1973 επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

    Τον Σεπτέμβριο του 1977, ο Σπύρος Κυπριανού εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς ανθυποψήφιο μια και ήταν ο μόνος που υπέβαλε υποψηφιότητα για την Αναπληρωματική Εκλογή, η οποία κατέστη αναγκαία λόγω του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής ανακηρύχθηκε εκ νέου Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 1978, αφού και πάλιν ήταν ο μόνος που υπέβαλε υποψηφιότητα.

    Ο Σπύρος Κυπριανού επανεξελέγη και στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1983, τις οποίες διεκδίκησαν επίσης ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Βάσος Λυσσαριδης. Το 1983 δεν χρειάστηκε επαναληπτική εκλογή, γιατί ο κ. Κυπριανού εξασφάλισε το αναγκαίο 56,54%

    Επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη το 1988 ο Γιώργος Βασιλείου, σε εκλογές που διεξήχθηκαν τον Φεβρουάριο, κερδίζοντας τον αντίπαλό του στο δεύτερο γύρο, Γλαύκο Κληρίδη. Κατά την πρώτη Κυριακή την προεδρία διεκδίκησαν επίσης ο Σπύρος Κυπριανού, ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Θράσος Γεωργιάδης.

    Στις εκλογές που διεξήχθηκαν τον Φεβρουάριο του 1993, ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξασφάλισε μεγαλύτερο ποσοστό από τον Γιώργο Βασιλείου, κατά την επαναληπτική εκλογή. Τις εκλογές του 1993 είχαν διεκδικήσει κατά τον πρώτο γύρο και ο Πασχάλης Πασχαλίδης, ο Γεώργιος Μαυρογένης και ο Γιαννάκης Ταλιώτης.

    ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

    Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πενταετής και αρχίζει από την ημέρα εγκατάστασης του νέου Προέδρου από τη Βουλή των αντιπροσώπων, ενώπιον της οποίας δίνει επισήμως διαβεβαίωση για πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας και για διατήρηση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει ειδικά για το σκοπό αυτό την ημέρα κατά την οποία λήγει η πενταετής θητεία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ΥΠΟΥΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει έντεκα μέλη και ασκεί εκτελεστική εξουσία.

    Μετά τη διαβεβαίωση του Προέδρου ενώπιον της Βουλής σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η διαβεβαίωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Τ/κ Τύπος - Economist - Σχέδιο επίλυσης

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού δημοσιεύει Τ/κ παροικιακή εφημερίδα της Βρετανίας, όπως αυτό δημοσιεύτηκε από το περιοδικό "The Economist".

    Το σχέδιο επίλυσης του προβλήματος προνοεί μια διζωνική Κύπρο με δύο Κοινοβούλια, με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση, εκ περιτροπής προεδρία, εγγυήσεις της Τουρκίας και Ελλάδας, παραμονή πέντε χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, αποζημιώσεις για απώλεια περιουσιών και την επιστροφή της Μόρφου και Βαρωσιού στους Ε/Κ.

    Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ουδείς Ε/Κ γνωρίζει τουρκικά, ενώ πολύ λίγοι είναι οι Τ/Κ που γνωρίζουν ελληνικά.

    Το περιοδικό δημοσιεύει και χάρτη της Κύπρου με την "νέα γραμμή αντιπαράταξης", και αναφέρει ότι εκτός από τη Μόρφου και το Βαρώσι, επιστρέφεται και αριθμός κατεχομένων χωριών.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ανταπόκριση της "Γενί Ντουζέν" από το Λονδίνο. Η εφημερίδα στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Ετοιμο το σχέδιο επίλυσης" και γράφει ότι "τα τουρκικά εδάφη μειώνονται από 37% στο 28%".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Χάνεϊ - Ακιντζί - Ταλάτ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη συνάντηση του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με δύο μόνο Τ/Κ πολιτικούς προβάλλει σήμερα ο Τύπος στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα στη συνάντηση παρέστησαν μόνο οι αρχηγοί του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί.

    Μετά τη συνάντηση ο Ταλάτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξήγησε στον Σερ Ντέιβιντ τις θέσεις του για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε ακόμη ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα υποστηρίζει την εξεύρεση φόρμουλας για ισότιμη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Επανέλαβε ότι η τακτική του Ντενκτάς να μην συναντάται με τους αξιωματούχους της ΕΕ είναι λανθασμένη και στρέφεται κατά των συμφερόντων των Τ/Κ.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού και στη συνέχεια την ισότιμη ένταξη των δύο κοινοτήτων στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] ΗΠΑ - Κύπρος - Ναρκωτικά - Βρώμικο χρήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ θετική αναφορά για την πολιτική της Κύπρου στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, γίνεται στη Διεθνή Εκθεση Ναρκωτικών για το 1997 του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κι αυτό, γιατί, όπως αναφέρεται στην έκθεση, "η Κύπρος δεν παράγει ή καταναλώνει σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών" και γιατί η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρή νομοθεσία για τα ναρκωτικά.

    Παράλληλα, αναφέρεται στην έκθεση, οι διωκτικές αρχές "διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ" και άλλες ξένες κυβερνήσεις, με τις οποίες συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό.

    Η έκθεση εγκωμιάζει την κυπριακή κυβέρνηση για την προσαρμογή της νομοθεσίας της χώρας, ώστε να εφαρμόζονται οι πρόνοιες της σύμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανίχνευση, το ξέπλυμα και την κατάσχεση του βρώμικου χρήματος, του 1996.

    Στην έκθεση αναφέρεται ωστόσο, ότι η αυξημένη δραστηριότητα του υπεράκτιου τομέα έχει καταστήσει το νησί "ευάλωτο" στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διευκρινίζοντας όμως ότι η μονάδα διερεύνησης ξεπλύματος, εκτιμά ότι οι προσπάθειες της Κύπρου "έχουν μειώσει τη δραστηριότητα ξεπλύματος".

    "Οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας (της Κύπρου) κατά τα τελευταία χρόνια είναι ενθαρρυντικές" και οι περιπτώσεις επισήμανσης παράνομων ενεργειών ξεπλύματος μειώθηκαν κατά τα δυο τελεταία χρόνια, αναφέρεται.

    Αναφορικά με την διαφθορά στην Κύπρο, η έκθεση επισημαίνει ότι αυτή "είναι περιορισμένη", διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για περιπτώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι να διεκολύνουν την παραγωγή ή διακίνηση ναρκωτικών, ή το ξέπλυμα παράνομου χρήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

    Η έκθεση αναφέρει στη συνέχεια ότι η συνεισφορά της κυπριακής κυβέρνησης στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η καλή συνεργασία της με την αμερικανική κυβέρνηση στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών κατά το 1997, επιτρέπει την αισιοδοξία για ακόμα πιο ισχυρή διμερή συνεργασία, για το 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Βρετανικά γυμνάσια στον Ακάμα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ - Δήμος Πρωτοπαπάς)

    Τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, αλλά και του Πρόεδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη, προκάλεσε η πληροφορία ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπέβαλαν αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη διενέργεια ασκήσεων με ένσφαιρα πυρά, στη χερσόνησο του Ακάμα από τις 23 μέχρι τις 27 Μαρτίου.

    "Ασφαλώς η διεξαγωγή ασκήσεων δεν μπορεί παρά να συναντήσει τη γενική και καθολική αντίδραση", τόνισε ο κ. Ηλιάδης, "γιατί σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο το κοινοβούλιο, οι οικολόγοι, ο κόσμος της Πάφου και όλος ο λαός μας δεν θα επιτρέψει τη συνέχεια των ασκήσεων στον Ακάμα.

    Δεν μπορεί να συνεχιστεί", πρόσθεσε, "ειδικά, σε μια εποχή που η πολιτεία μας μελετά την έγκριση ενός σχεδίου διαχείρισης, προστασίας και σωστής ανάπτυξης της περιοχής, για να επιβιώσει το περιβάλλον αλλά και για να μείνουν και να αναπτυχθούν οι κοινότητες και οι κάτοικοι να προοδεύσουν στη γη τους.

    Αυτή είναι μια εξέλιξη", είπε αναφερόμενος στην πιθανότητα διεξαγωγής ασκήσεων στον Ακάμα, "η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μας βρει αδιάφορους και θα συναντήσει την έντονη συνολική μας αντίδραση"

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι διερευνήθηκαν οι πληροφορίες και είναι εξακριβωμένο πέραν πάσης αμφιφοβολίας ότι οι Βρετανοί έχουν ζητήσει να διεξάγουν ασκήσεις με ένσφαιρα πυρά τις εν λόγω ημέρες.

    Ωστόσο ανέφερε ότι δεν έχει δοθεί η τελική έγκριση για τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

    "Κατ' αρχήν πρέπει να δώσει έγκριση το Υπουργείο Εξωτερικών και για να γίνει αυτό πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Δασών και ο Επαρχος Πάφου", πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Υπουργό Εξωτερικών, στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. "Στην επιστολή αυτή ζητούμε να μην δοθεί άδεια στους Αγγλους, θυμίζοντας στον Πρόεδρο την προεκλογική του εξαγγελία, ότι δεν θα ξαναγίνουν ασκήσεις στον Ακάμα και ότι έληξε το θέμα αυτό", είπε.

    Πρόσθεσε ότι μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κινήματος, αντιπροσωπεία του θα μεταβεί αύριο Κυριακή (1η Μαρτίου) στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των Πρασίνων Ευρωβουλευτών για το Κυπριακό, τους οποίους θα ενημερώσει για το πρόβλημα και θα επιδιώξει να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.

    Ανέφερε ότι στην ενημέρωση αυτή θα δοθεί σχετική βιντεοκασέτα που περιέχει σκηνές από την προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας των περιβαλλοντιστών όταν είχαν καταφέρει να εισέλθουν στο χώρο των ασκήσεων ενώ διεξάγετο βολή με ένσφαιρα πυρά.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου Αντρέας Αχιλλείδης είπε ότι η οργάνωσή του είχε ταχθεί πάντα ενάντια στη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων, και ότι είναι πλέον καιρός να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στον Ακάμα.

    "Είναι καιρός όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να απαιτήσουμε όπως η κυβέρνηση τιμήσει την υπογραφή της, δηλαδή αυτά που υποσχέθηκε και να τερματιστούν άμεσα τα στρατιωτικά γυμνάσια και να εφαρμοστεί το Σχέδιο αξιοποίησης του Ακάμα, σύμφωνα με τη Μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας.

    Η προσπάθεια των Αγγλων να ξεκινήσουν τα γυμνάσια στον Ακάμα είναι καταδικαστέα", τόνισε, "όπως επίσης και οποιεσδήποτε δραστηριότητες που προσπαθούν παράνομα να αξιοποιήσουν τον Ακάμα, κτίζοντας σε περιοχές που δεν επιτρέπεται ή εκμεταλλευόμενοι χαλαρώσεις που τους έχουν παραχωρηθεί".

    Ο εκπρόσωπος των "Φίλων του Ακάμα", Γιάννος Ιωάννου, δήλωσε ότι οι "Φίλοι του Ακάμα" πιστεύουν ότι από σήμερα, μέχρι την ημέρα που προγραμματίζονται να γίνουν τα γυμνάσια, υπάρχει αρκετός χρόνος για να διευθετηθεί τελεσίδικα το θέμα, "για να μην γίνουμε μάρτυρες ακόμα μιας επέλασης των Βρετανών στον Ακάμα".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προωθήσει την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου για τον Ακάμα. "Αυτό συνεπάγεται απαραίτητα και αυτόματα τη διακοπή των αγγλικών γυμνασίων στην περιοχή", πρόσθεσε.

    "Θεωρούμε ότι οποιοδήποτε έργο γίνεται στην περιοχή, οποιασδήποτε μορφής, πρέπει να κρίνεται με βάση το διαχειριστικό σχέδιο Ακάμα", είπε.

    "Αυτή η πρακτική πρέπει να επικρατήσει σε όλα τα έργα που γίνονται ή θα γίνουν στην περιοχή, γιατί διαφορετικά η υπόσχεση του κράτους δεν θα έχει καμία απολύτως ισχύ", τόνισε.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάφου Αντρέας Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κόσμος της Πάφου είναι ανάστατος από τις εξελίξεις.

    "Πικρία και αγανάκτηση επικρατεί σε αρκετό κόσμο και όχι μόνο στον κόσμο των περιβαλλοντικών οργανώσεων", πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκδηλώσει πρόθεση να αντιδράσουν έντονα σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές, και άλλες οργανώσεις και φορείς της επαρχίας Πάφου, αλλά ταυτόχρονα να εκφράσουν και τις διαμαρτυρίες τους σε συνεργασία με άλλους φορείς ανά το παγκύπριο.

    "Εμείς δηλώνουμε ότι θα κάνουμε το παν για να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι ασκήσεις. Αυτό μπορούσαμε να το πράτταμε και όλες τις προηγούμενες φορές", πρόσθεσε, αλλά κάθε φορά παίρναμε υποσχέσεις και έτσι δεν αντιδρούσαμε τόσο έντονα. Αυτή τη φορά όμως θα αντιδράσουμε πολύ πιο έντονα και δυναμικά", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΠ)

    [07] Κρανιδιώτης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ, είχε σήμερα το πρωϊ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη.

    Ο κ. Μπριλ αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους, χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Κατά την αναχώρηση του Αμερικανού Πρέσβη, συγγενείς αγνοουμένων, που πραγματοποιούσαν την καθιερωμένη τους εκδήλωση ενημέρωσης των ξένων κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, πλησίασαν το αυτοκίνητό του και του ζήτησαν να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Τελετή εγκατάστασης Προέδρου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι αναμενόμενες κρίσιμες και καθοριστικές εξελίξεις, δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής επεκτατικότητας και βουλιμίας, αλλά και της ανοχής και απροθυμίας του διεθνούς παράγοντα να υποχρεώσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τα τετελεσμένα της εισβολής, "επαυξάνουν τις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και όλων έναντι της ιστορίας μας, αλλά και των μελλοντικών γενιών".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, κατά την τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στη Βουλή.

    "Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σεβαστό από όλους και εναποθέτει σοβαρές ευθύνες στους ώμους του εκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή επιβάλλεται "από την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η Κύπρος", οι οποίες επιβάλλουν επίσης "ειλικρινή συνεργασία και συλλογικότητα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου".

    Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη και του εξέφρασε, εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής, ευχές για "μια ευδόκιμη θητεία, εκπλήρωση των προσδοκιών του λαού και διαφύλαξη των θεσμών και αξιών της Δημοκρατίας, προς όφελος της πατρίδας μας και του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Τελετή εγκατάστασης

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέλαβε σήμερα τα προεδρικά του καθήκοντα για τη νέα πενταετία. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε τη νενομισμένη διεβεβαίωση πίστης και σεβασμού στο Σύνταγμα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Μετά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού τα συγχαρητήρια των βουλευτών.

    Στην ομιλία του στην παρουσία Κυπρίων και ξένων επισήμων και διπλωματών, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι βασική επιδίωξή του είναι η επίτευξη προόδου στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Προς επίτευξη του στόχου του θα οικοδομήσει πάνω στη στρατηγική που εφαρμόστηκε στην περασμένη πενταετία.

    Το τέλος του 20ου αιώνα, τόνισε ο Πρόεδρος, φέρνει την Κύπρο μπροστά σε σοβαρότατες προκλήσεις και δυσκολίες. "Αν τις αντιμετωπίσουμε σωστά μπορούμε, με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα τηρήσει θετική στάση, να μπούμε στον 21ο αιώνα με λυμένο το εθνικό μας πρόβλημα".

    Βασικοί άξονες της στρατηγικής του, πρόσθεσε, είναι η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα και η εντατική προσπάθεια για κατάληξη σε αμοιβαία αποδεκτή λύση μέσω συνομιλιών, η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αμυντική θωράκιση με εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

    "Η προσπάθεια για εξεύρεση μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα μέσω εντατικών συνομιλιών θα συνεχισθεί", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι επιθυμία είναι όπως η ένταξη της Κύπρου ισχύσει για ολόκληρο το νησί και ολόκληρο τον κυπριακό πληθυσμό.

    "Μέχρι τη στιγμή της ένταξης, μας παρέχεται η ευκαιρία να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και να ενταχθούμε σαν μια επανενωμένη και ακέραια χώρα", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι και η γειτονική Τουρκία αντιλαμβάνεται τη σημασία της προσέγγισής της στην Ενωμένη Ευρώπη και θα πρέπει να αντιληφθεί ότι για το καλό της ίδιας και της Τ/κ κοινότητας η λύση του Κυπριακού θα δώσει την αναγκαία ώθηση προσφέροντας ταυτόχρονα τεράστια οφέλη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι εάν η Τ/κ κοινότητα δεν συμμετάσχει θα σήμαινε την απομόνωσή της και την παρεμπόδιση των επιδιώξεων της ίδιας της Τουρκίας.

    "Αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από μέρους της Τ/κ κοινότητας οι τρόποι για κοινή συμμετοχή στην ενταξιακή πορεία δεν είναι δύσκολο να εξευρεθούν", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Υπέδειξε ότι πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι για να αποτραπεί η διασάλευση της ειρήνης η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την άμυνα των ελεύθερων περιοχών με την ενδυνάμωση και ενίσχυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    Οσον αφορά το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια ειλικρινής προσπάθεια χωρίς προπαγανδιστική εκμετάλλευση για εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 θα οδηγήσει επιτέλους στο άνοιγμα του δρόμου για τη διακρίβωση της τύχης του εκάστου των αγνοουμένων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε και στους Τουρκοκύπριους τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κοινή πατρίδα όλων και χωράει όλους ανεξάρτητα από τη γλώσσα και τη θρησκεία.

    "Τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ελλάδας θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με την ειρήνη στην Κύπρο. Μόνο μια διαρκής και σταθερή περιφερειακή ειρήνη μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια ασφάλεια για τις δύο χώρες, όπως και για την Κύπρο", τόνισε.

    Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τον Ραούφ Ντενκτάς, για να συνεργαστεί για την κοινή πατρίδα.

    "Να αρχίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας Κύπρου σε ένα νέο αιώνα. Είναι χρέος μας. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, σε όλα τα Κυπριόπουλα", είπε ο κ. Κληρίδης απευθυνόμενος στον Ραούφ Ντενκτάς.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε και για την εσωτερική διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι μέσα στις προτεραιότητες του θα είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.

    Για τη διαδικασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, ανέφερε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό έργο βρίσκεται μπροστά μας.

    "Οι ρυθμοί εναρμόνισης της κυπριακής οικονομίας θα εντατικοποιηθούν στο προσεχές μέλλον, ενόψει και της επικείμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφερόμενος στην κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ότι πάγιος στόχος παραμένει η παράλληλη επίτευξη του τρίπτυχου κοινωνική δικαιοσύνη - σταθερότητα - ανάπτυξη.

    Από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, πρόσθεσε, θα είναι η αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων του λαού και γενικότερα η σταθερή διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

    Η εμπέδωση συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας, πρόσθεσε, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στις βασικές στρατηγικές επιδιώξεις του συνιστά θεμελιακό υπόβαθρο για αναδιάρθρωση και ανάπτυξη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε ειδική αναφορά για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα καθώς και για την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνούς και περιφερειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών.

    Η κυβέρνηση, σημείωσε, θα προβεί στη διαμόρφωση του αναγκαίου πλαισίου και θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου του νησιού ως διεθνούς κέντρου παροχής υπηρεσιών.

    Μίλησε ακόμη για το περιβάλλον και ανέφερε ότι η συνέχιση της αναπτυξιακής πορεία της κυπριακής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

    Πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες για την έρευνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Σύνθεση νέου Υπουργικού (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε σήμερα σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του επανεγκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη την επίσημη διαβεβαίωση προτού αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

    Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι:

    Ιωάννης Κασουλίδης - Υπουργός Εξωτερικών
    Ντίνος Μιχαηλίδης - Υπουργός Εσωτερικών
    Χριστόδουλος Χριστοδούλου - Υπουργός Οικονομικών
    Γιαννάκης Ομήρου - Υπουργός Αμυνας
    Λυκούργος Κάππας - Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
    Λεόντιος Ιεροδιακόνου - Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων
    Νίκος Ρολάνδης - Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
    Κώστας Θεμιστοκλέους - Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
    Ανδρέας Μουσιούττας - Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
    Νίκος Κόσης - Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως
    Χρίστος Σολωμής - Υπουργός Υγείας

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διορίστηκε ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - βιογραφικό

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα τη δεύτερη του θητεία ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο 79χρονος Γλαύκος Κληρίδης, γιος του διαπρεπούς δικηγόρου, Γιάννη Κληρίδη.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης κατατάγηκε το 1939, κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, και το 1942 το αεροπλάνο του κατερρίφθη στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος.

    Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου και οι πολεμικές του υπηρεσίες κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες.

    Ο κ. Κληρίδης σπούδασε νομικά στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1948, και το 1951 αναγορεύθηκε Barrister - at - Law στο Gray's Inn. Από τη χρονιά εκείνη, μέχρι το 1960, άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 59 υπηρέτησε στην ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο "Υπερείδης" και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της οργάνωσης που είχαν συλληφθεί από τους Βρετανούς.

    Ετοίμασε επίσης φάκελλο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Βρετανούς, τις οποίες παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο κ. Κληρίδης πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, διτέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια περίοδο, διετέλεσε επίσης αρχηγός της ελληνικής κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα.

    Το 1960 εκλέγηκε Πρόεδρος της Βουλής και υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το 1976.

    Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό.

    Το 1968 ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ε/κ πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες και το 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα.

    Στις 23 Ιουλίου 1974, υπό τραγικές για την Κύπρο συνθήκες, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος.

    Τα καθήκοντα αυτά άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974 , οπόταν επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος εξαναγκάστηκε από το πραξικόπημα να εγκαταλείψει την Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974.

    Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος όσο και η Βουλή, ευχαρίστησαν τον Γλαύκο κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε την περίοδο αυτή.

    Το 1976 ο κ. Κληρίδης ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), το μεγαλύτερο σήμερα πολιτικό κόμμα στην Κύπρο.

    Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές, ενώ διετέλεσε για διετία, Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

    Κατά τις βουλετικές εκλογές των ετών 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του ΔΗΣΥ, εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας.

    Μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

    Ο κ. Κληρίδης έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Η κατάθεσή μου", σε τέσσερις τόμους.

    Είναι νυμφευμένος με τη Λίλα - Ειρήνη και έχει μια κόρη, την Καίτη, η οποία είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργοί - διαβεβαίωση

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι οι νέοι Υπουργοί αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους "σε μια περίοδο που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στην πορεία μας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση", εξέφρασε σήμερα αμέσως μετά την τελετή διαβεβαίωσής των Υπουργών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    "Παρόλον ότι προέρχεστε από διάφορους πολιτικούς χώρους, εντούτοις η συνεργασία όλων μας θα πρέπει να είναι εποικοδομητική", για το καλό της Κύπρου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι Υπουργοί επιλέγηκαν με πολλή προσοχή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτοί μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα ικανοποιητικά.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τα κόμματα που "αποδέχθηκαν να συνεργαστούν στην κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής".

    Μιλώντας εκ μέρους όλων των Υπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κληρίδη για την εμπιστοσύνη του προς αυτούς, επεσήμανε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδίωξε την επανεκλογή του, διότι γνωρίζει "την κρισιμότητα από την οποία θα διέλθει η Κύπρος μας, τόσο για τις προσπάθειες επανένωσής της, όσο και για την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Αναφερόμενος στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ. Κασουλίδης είπε: "Υπερβαίνουμε κομματικούς χώρους και πολιτικές ιδεολογίες, για να εργαστούμε όλοι για το καλό αυτού του τόπου".

    Μετά την τελετή, το νέο Υπουργικό παρακάθησε στην πρώτη συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνεδρία ήταν ολιγόλεπτη.

    ** Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι:

    Ιωάννης Κασουλίδης - Υπουργός Εξωτερικών
    Ντίνος Μιχαηλίδης - Υπουργός Εσωτερικών
    Χριστόδουλος Χριστοδούλου - Υπουργός Οικονομικών
    Γιαννάκης Ομήρου - Υπουργός Αμυνας
    Λυκούργος Κάππας - Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
    Λεόντιος Ιεροδιακόνου - Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων
    Νίκος Ρολάνδης - Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
    Κώστας Θεμιστοκλέους - Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
    Ανδρέας Μουσιούττας - Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
    Νίκος Κόσης - Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως
    Χρίστος Σολωμής - Υπουργός Υγείας
    Χρίστος Στυλιανίδης - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
    Παντελής Κούρος - Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω
    Σπύρος Αρότης - Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Αναστασιάδης - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντικειμενικοί και όχι πολιτικοί οι λόγοι για τη μη υπουργοποίηση του Προέδρου του Κινήματος των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο κ. Κουτσού γνωρίζει ακόμη καλύτερα τους λόγους αυτούς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόθεση του Προέδρου ήταν η αξιοποίηση του Προέδρου των ΝΕ.Ο.

    Οπως ανέφερε, υπήρξαν δύο προτάσεις προς τον κ. Κουτσού, η πρώτη εκ των οποίων να αναλάβει ως Επίτροπος - σε επίπεδο από πολιτικής άποψης Υπουργού - τις υποθέσεις που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό και τα προβλήματα των επαναπατριζομένων.

    "Είναι καλά γνωστό ότι τόσο ο απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός όσο και οι επαναπατριζόμενοι αριθμούν ίσως μεγαλύτερο σε αριθμό πληθυσμό από ότι η Κύπρος", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Η δεύτερη πρόταση αφορούσε στην ανάληψη του Υφυπουργείου Παιδείας, που είναι το μόνο που συνταγματικά μπορεί να συγκροτηθεί συμμετέχοντας έτσι και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ομως, πρόσθεσε, ο κ. Κουτσού απέρριψε την πρόταση αυτή, ενώ ήταν δική του η εισήγηση η δημιουργία υφυπουργείων.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε "ατυχή, άστοχα και άδικα" τα όσα, όπως είπε, έχουν λεχθεί περί αξιοπιστίας του Προέδρου Κληρίδη και τα όσα λέχθησαν για το Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι δείχνει κατανόηση γιατί "δυστυχώς σε ώρες πικρίας πολλοί είναι που παραφέρθησαν και πολλοί είπαν περισσότερα από όσα ίσως θα έπρεπε".

    Ερωτηθείς εάν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης του κ. Κουτσού σε κάποιο άλλο πόστο, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος έκανε τις προτάσεις και εναπόκειται στους Νέους Ορίζοντες "να αποφασίσουν και πέρα από προσωπικά γόητρα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Υπουργοί - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προέβησαν σε δηλώσεις μετά την πρώτη σύντομη συνεδρία του Σώματος υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ιωάννης Κασουλίδης

    Την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση, παρά το ότι αποτελείται από υπουργούς από διάφορους πολιτικούς χώρους "θα αποδώσει", εξέφρασε σήμερα ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε σήμερα η τελετή διαβεβαίωσης των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

    "Εχω απόλυτη πίστη στους λόγους που ώθησαν την κάθε πολιτική δύναμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και οι λόγοι είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση αυτή να αποδώσει", επεσήμανε.

    Ερωτηθείς για τα "πρώτα βήματα" του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτά θα γίνουν "με μεγάλη περίσκεψη και πολλή προσοχή, γιατί πρόκειται να περάσουμε μια περίοδο χειρισμών, που θα χρειαστούν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί από εδώ θα εξαρτηθεί η ενταξιακή πορεία και οι προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού".

    Για το λόγο αυτό, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε την επιείκια των ΜΜΕ, "γιατί δεν θα μπορούμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να είμαστε τόσο αποκαλυπτικοί ως συνήθως, για να μπορέσουμε να χειριστούμε όπως πρέπει το θέμα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αφού "είναι υπεράνω, ακόμα και αυτής της επιθυμίας μας να καταστούμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Χριστόδουλος Χριστοδούλου

    "Εκείνο που έχει σημασία είναι να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι υπερβαίνουμε κομματικές ή πολιτικές προελεύσεις ή διαφορές", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

    Εξέφρασε δε την πίστη ότι "θα πρυτανεύσει στην πράξη η σύμπνοια και η ενότητα, αφού έχουμε την επιβαλλόμενη ωριμότητα να υπάρχει και η σημαντική πρόκληση, δηλαδή η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, και ιδιαίτερα οι κοινές μας θέσεις πάνω στα κρίσιμα εθνικά θέματα, κυρίως την πορεία προς την Ευρώπη, την άμυνα και το εθνικό μας θέμα".

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου των Νέων Οριζόντων, Νίκου Κουτσού, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψή του "για αθέτηση υποσχέσεων", διευκρινίζοντας ότι "υπήρξε την τελευταία στιγμή ένα σοβαρό εμπόδιο, που ανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάρει τη γνωστή απόφαση".

    "Δεν ήταν θέμα υπαναχώρησης από αναληφθείσα δέσμευση, αλλά απρόβλεπτου, ανυπέρβλητου εμποδίου, που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή", επεσήμανε.

    Κληθείς να προσδιορίσει το εμπόδιο, απάντησε ότι "γι' αυτό έχει μιλήσει ο κ. Κουτσού και εάν χρειαστεί, θα μιλήσει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος".

    Ερωτηθείς γιατί δεν έχει διοριστεί ως υπουργός, κάποιο άλλο άτομο από τους Νέους Ορίζοντες, είπε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες και αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι αν χρειαστεί, "θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες", και ιδιαίτερα από τα όσα έχουν λεχθεί κατά τις συναντήσεις του κ. Κουτσού με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών στις συναντήσεις αυτές.

    Ντίνος Μιχαηλίδης

    Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, που επιστρέφει στο Υπουργείο Εσωτερικών, έστειλε μήνυμα αγάπης, φιλίας, ενότητας και ελπίδας προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Ερωτηθείς εάν εκπροσωπεί το ΔΗΚΟ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δήλωσε ότι δεν έχει αυτή την απαίτηση, σημειώνοντας ότι η παρουσία του στο Υπουργικό θα δώσει την έγνοια που θα πρέπει να έχουν εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η εκλογή του Κληρίδη ήταν σωστή επιλογή και μέλλον.

    Νίκος Ρολάνδης

    Ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει τα καθήκοντά της σε μια πολύ σημαντική περίοδο.

    "Είναι πορεία στην Ιστορία. Δεν είναι μια απλή πορεία μέσα από τα κυπριακά, πολιτειακά δεδομένα" δήλωσε ο κ. Ρολάνδης, ενώ ευχήθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη και την Κύπρο να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έμειναν άλυτα όλα αυτά τα χρόνια.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το νέο Υπουργικό περιλαμβάνει υπουργούς από διάφορους πολιτικούς χώρους, δήλωσε ότι αν όλοι επιθυμούν να συνεργαστούν για να επιτύχει το σύστημα, τότε θα επιτύχει.

    Αναφερόμενος στη συγχώνευση του κόμματος των Φιλελευθέρων με το Δημοκρατικό Συναγερμό, δήλωσε ότι οι προσωπικές θέσεις του ιδίου δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν.

    Κώστας Θεμιστοκλέους

    Ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Κληρίδη που τον τιμά με την εμπιστοσύνη του διορίζοντας τον στο υπουργικό αξίωμα, αλλά και τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών γιατί τον εμπιστεύτηκε να εκπροσωπήσει το Κίνημα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Το νέο αυτό κυβερνητικό σχήμα, πρόσθεσε εκφράζει στον πλατύτερο δυνατό βαθμό τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο.

    "Ξεκινούμε μια προσπάθεια για το Κυπριακό, η οποία ανοίγει κάποιες προοπτικές και είμαι βέβαιος ότι η συλλογικότητα που θα χαρακτηρίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή πιο πλατιών πολιτικών δυνάμεων αυτή τη φορά μπορεί πραγματικά να αποτελέσει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου", δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Σε ότι αφορά στα νέα του καθήκοντα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανομβρίας, για το οποίο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αντιμετώπισή του.

    Λυκούργος Κάππας

    Ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Σ.Κ. ΕΔΕΚ που τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των ανθρώπων που πρότεινε για υπουργοποίηση.

    Αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο κ. Κάππας η σκέψη του στρέφεται στα σκλαβωμένα εδάφη και τόνισε ότι αυτή η θύμιση θα είναι ο καθοδηγητικός φάρος της δουλειάς του στο Υπουργείο Παιδείας.

    "Για μια παιδεία αγωνιστική, ελληνοκεντρική αλλά όχι σωβινιστική, που θα δημιουργήσει τους πολίτες που χρειάζεται η ημικατεχόμενη πατρίδα μας για να αγωνιστούν στο μέλλον για την επιστροφή", δήλωσε ο κ. Κάππας.

    Σημείωσε εξάλλου ότι δεν ανήκε ποτέ σε κόμμα αλλά έχει σοσιαλιστικές αρχές.

    Χρίστος Στυλιανίδης

    Ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που έκανε στον ίδιο καθώς και την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού διορίζοντας τον σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής τις κρίσιμες αυτές στιγμές. Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες τόσο του Προέδρου Κληρίδη όσο και ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 28 February 1998 - 14:13:49 UTC