Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κληρίδη - δόγμα ΕΑΧ - λύση
  • [02] Ζιλ Ανουίγ - Τ/Κ - ΕΕ

  • [01] Δηλώσεις Κληρίδη - δόγμα ΕΑΧ - λύση

    Λευκωσία,Κύπρος,18/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δεν έγινε επί κυβερνήσεων Σπύρου Κυπριανού και Γιώργου Βασιλείου γιατί, όπως υποστήριξε, δεν το ήθελε το ΑΚΕΛ.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, σε δηλώσεις του στη διάρκεια χθεσινών επισκέψεων στο Δασάκι της Αχνας και στην Ξυλοτύμπου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το δόγμα έγινε γιατί δεν μπορούσε να προωθηθεί λύση του Κυπριακού, αν δεν επείθετο ο διεθνής παράγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αποφασισμένες να προασπίσουν τα δικαιώματά τους τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο μικτό χωριό Πύλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε μήνυμα προς τους Τ/Κ στο οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι το 1998 θα σηματοδοτήσει την έναρξη λύσης του Κυπριακού.

    Το μέλλον της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, είπε, θα διασφαλιστεί μόνο με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μετά τις εκλογές, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να υπάρξει νέα διεθνής κινητικότητα του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Ζιλ Ανουίγ - Τ/Κ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Τουρκοκύπριοι και ιδιαίτερα οι νέοι νοιώθουν απομονωμένοι, γι' αυτό στη μεγαλύτερή τους πλειοψηφία υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), έστω κι αν η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ενωσης.

    Αυτό δήλωσε ο Πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο, Ζιλ Ανουίγ, σε σημερινή συνέντευξη που δημοσιεύει η εφημερίδα "Αλήθεια", σημειώνοντας πως αυτό το συμπέρασμα και οι αριθμοί από πρόσφατη δημοσκόπηση της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" που το υποστηρίζουν, θεωρούνται σημαντικές ενδείξεις για την Ευρώπη.

    Ο κ. Ανουίγ αναφέρει πως από τις επαφές που έχει με τους Τ/Κ διαπιστώνει την τάση των νέων να επιζητούν τις διεξόδους που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ, την οποία βλέπουν σαν "παράθυρο στον κόσμο".

    "Η ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας, που ισχύουν στην Ευρώπη, είναι όραμα για τους Τ/Κ", δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Ανουίγ.

    "Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι πέραν του 90% των Τ/Κ επιθυμούν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ 54% την υποστηρίζουν ακόμα κι αν η Τουρκία δεν ενταχθεί στην οικογένεια της ΕΕ", δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι μόνον το 1,5% των Τ/Κ τάχθηκαν εναντίον της ένταξης, το 11% είναι έτοιμοι για ένταξη τώρα και το 43% μετά τη λύση του Κυπριακού κι όταν η Τουρκία καταστεί επίσης μέλος.

    Οπως ανέφερε, "οι Τ/Κ νέοι νοιώθουν απομονωμένοι. Την ΕΕ τη βλέπουν σαν παράθυρο στον κόσμο, κι αυτό είναι. Στην ΕΕ υπάρχει ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, εργασίας. Γι' αυτό η ΕΕ είναι η ελπίδα".

    Επανέλαβε ότι είναι δυνατή η ένταξη της Κύπρου έστω κι αν δεν υπάρξει λύση, αλλά δεν είναι αυτό που θα προτιμούσε η ΕΕ.

    "Η καλύτερη λύση θα ήταν να ενταχθεί ολόκληρη η ομόσπονδη Κύπρος στην Ενωση. Θα ήταν προτιμότερο αν παράλληλα με τη διαδικασία της ένταξης προχωρούσε κι η διαδικασία για λύση του Κυπριακού, ώστε να επιτευχθούν παράλληλα", παρατήρησε ο κ. Ανουίγ.

    Σημείωσε πως η ΕΕ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και φυσικά τον ΟΗΕ, προσπαθεί να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προσπάθειες να βοηθήσουν τους Τ/Κ να απαλείψουν ενδεχόμενους φόβους τους και να κατανοήσουν τα οφέλη που θα έχουν από την ένταξη.

    Ο αξιωματούχος της ΕΕ απέφυγε να σχολιάσει τους όρους του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για αναγνώριση του ψευδοκράτους με αντάλλαγμα τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ανέφερε, όμως, πως οι Τ/Κ επιθυμούν αναγνώριση, όχι απαραίτητα με τη διπλωματική έννοια του όρου, αλλά αναγνώριση της ταυτότητάς τους, της κουλτούρας και ιστορικής κληρονομιάς τους.

    Ο κ. Ανουίγ είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μοναδικό στους κόλπους της ΕΕ και υπέδειξε πως στην Ενωση είναι αποδεκτή η αρχή της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα.

    Εφερε ως παράδειγμα τους Καταλανούς και τους Βάσκους, που είναι Ισπανοί και μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά διατηρούν την ταυτότητά τους μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

    Μετά το Μάαστριχτ, πρόσθεσε, στην ΕΕ δημιουργήθηκε ειδική Επιτροπή Περιφερειών που ασχολείται με αυτά τα θέματα, σημειώνοντας ότι σύντομα ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Κύπρο.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Ανουίγ επεσήμανε ότι την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε οι Τ/Κ να αναμιχθούν στις διαπραγματεύσεις. Απέφυγε, ωστόσο, να πει κατά πόσον οι Τ/Κ θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει κάποιες ιδέες για να συμμετάσχουν οι Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πώς θα εκλάβει αυτές τις ιδέες η άλλη πλευρά δεν το γνωρίζω", είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος είναι έτοιμη για ένταξη, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε "η κατ' αρχήν άποψη είναι ότι γενικά η Κύπρος δεν θα είχε πρόβλημα να προσαρμοσθεί στους κανόνες και τους νόμους της ΕΕ".

    Τέλος, αφού ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ανουίγ είπε:

    "Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να εξευρεθεί ειδική φόρμουλα για προένταξη ας πούμε της Κύπρου, στην περίπτωση που θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, και θα θέλει η ΕΕ με αυτό τον τρόπο να θεμελιώσει τη λύση σε πιο γερές βάσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 18 January 1998 - 16:12:07 UTC