Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία
  • [02] Αρχίζει η "Νικηφόρος '97"
  • [03] Μουράτοφ - Τουρκία - S300
  • [04] Σερ Ντέιβιντ - Κυπριακό
  • [05] Επέστρεψε η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [06] Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης
  • [07] Ντενκτάς - ΗΠΑ
  • [08] Ταλάτ - Ντενκτάς
  • [09] Ντενκτάς - κόμματα
  • [10] Κατεχόμενα - οικονομία
  • [11] Τελετή Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων
  • [12] Εναρξη Συνόδου Κορυφής Συμβουλίου Ευρώπης
  • [13] Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το αμερικανικό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την απόφασή του για πώληση πυραύλων αέρος - αέρος προηγμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

    Η προτεινόμενη πώληση, που θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κογκρέσο, θα εξυπηρετήσει τους αντικειμενικούς σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας των ΗΠΑ και θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των οπλικών συστημάτων, αναφέρει το Υπουργείο Αμυνας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πώλησης των προηγμένης τεχνολογίας πυραύλων στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Το Πεντάγωνο ανακοινώνοντας την απόφασή του να πωλήσει τους πυραύλους επισημαίνει ότι "η προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων δεν διαταράσσει τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ούτε επηρεάζει τις αμερικανικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στις Ελληνο - Τουρκικές διαφορές και στο Κυπριακό μέσω διαλόγου".

    Η Ελλάδα θα αγοράσει 20 πυραύλους τύπου ΧΑΡΠΟΥΝ ειδικούς για κτυπήματα εναντίον πλοίων, η τιμή των οποίων ανέρχεται στα 35 εκ. δολάρια.

    Ταυτόχρονα Ελλάδα και Τουρκία θα αγοράσουν από τις ΗΠΑ αντιαρεπορικούς πυραύλους τύπου ΑΜRΑΑΜ. Οι πύραυλοι που προτείνεται να πωληθούν στην Τουρκία κοστίζουν 62 εκατομμύρια δολάρια και το κόστος της ελληνικής αγοράς ανέρχεται στα 42 εκατομμύρια δολάρια.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Αρχίζει η "Νικηφόρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα η "Νικηφόρος '97", η μεγάλη ετήσια άσκηση της Εθνικής φρουράς, στην οποία θα συμμετάσχουν και αεροναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει μια από τις κύριες φάσης της άσκησης, την ερχόμενη Τρίτη.

    Η άσκηση, στην οποία θα πάρουν μέρος 9000 έφεδροι θα είναι διακλαδική και θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Μουράτοφ - Τουρκία - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία θα θεωρήσει "αιτία πολέμου" επίθεση της Τουρκίας στο πλοίο που θα μεταφέρει τους ρωσικούς πυραύλους S - 300 στα στενά των Δαρδανελίων.

    Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ "Προεκτάσεις".

    Ο κ. Μουράτοφ επανέλαβε ότι το συμβόλαιο για την αγορά θα τηρηθεί με μόνη εξαίρεση την περίπτωση αποστρατικοποίησης του νησιού και προόδου στο Κυπριακό.

    Σε παρέμβασή του στις "Προεκτάσεις", ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης τόνισε ότι η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη έχει δικαίωμα άμυνας.

    Ανέφερε επίσης ότι υπαλλακτική επιλογή είναι η αποδοχή της πρότασης για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Σερ Ντέιβιντ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών να βασίσουν την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σε λεπτομερή νομικά κείμενα.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε ότι είναι φανερό πως στο επίκεντρο θα βρίσκεται το Σύνταγμα μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομόσπονδης Κύπρου και μέσω του κειμένου αυτού θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα της κυριαρχίας και της πολιτικής ισότητας.

    Σε ομιλία του χθες στο Βελγικό Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Σερ Ντέιβιντ τόνισε επίσης ότι εξίσου σημαντικά με το Σύνταγμα είναι τα θέματα των εδαφικών διευθετήσεων, των προσφύγων και της ασφάλειας.

    Για το εδαφικό ο Βρετανός διπλωμάτης υπενθύμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη είχαν υποβάλει το 1992 πρόταση για ποσοστά 72% με 28% και πρόσθεσε ότι η τελική ρύθμιση δεν θα απέχει πολύ από αυτή την πρόταση.

    Σχετικά με την ασφάλεια εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί η παρουσία κάποιου είδους διεθνούς αστυνομικής δύναμης που θα μπορούσε να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο τουλάχιστο κατά τα πρώτα χρόνια μετά την επίτευξη συμφωνίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Επέστρεψε η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο της Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου επέστρεψε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι χάριν της καλής παρουσίασης που έγινε, αποδείχθηκε περίτρανα ενώπιον της Επιτροπής ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία προς τον ενταξιακό διάλογο, ο οποίος θα αρχίσει στις 2 Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Σύνοδος Κορυφής Συμβουλίου της Ευρώπης

    Στρασβούργο,Γαλλία,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο η 2η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), κατά την οποία οι αρχηγοί των 40 κρατών μελών μελών θα δώσουν την πολιτική ώθηση για ανανέωση του ρόλου και της συμβολής του οργανισμού στην εμπέδωση της δημοκρατικής σταθερότητας.

    Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η διεύρυνση του ΣτΕ που οδήγησε στην εξέταση τρόπων για επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής σε όλους τους τομείς της κρατικής δραστηριότητας, μέσω της υιοθέτησης νέων θεσμών και την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας καθώς και του ρόλου του ΣτΕ στην προσφορά πρακτικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη ώστε να συμμορφωθούν με τις αρχές του.

    Στο τέλος της διήμερης Συνόδου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στο Στρασβούργο θα υιοθετήσουν μια τελική Διακήρυξη με την οποία θα επαναβεβαιώνεται η προσήλωσή τους στη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    Αυτό όμως που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό είναι η υιοθέτηση από τους αρχηγούς κρατών ενός Προγράμματος Δράσης για εφαρμογή των αρχών του ΣτΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών θα χαιρετίσουν τη σύσταση του νέου ενοποιημένου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιώματων, το οποίο θα λειτουργήσει από το Νοέμβριο του 1998.

    Το νέο δικαστήριο θα καταργήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εξετάζει τις υποθέσεις, οι οποίες θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, από την 1η Νοεμβρίου του επόμενου χρόνου τα 800 εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης θα έχουν άμεση και απευθείας πρόσβαση στο Δικαστήριο, το οποίο θα εκδικάζει τόσο ατομικές όσο και διακρατικές προσφυγές.

    Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία του νέο Δικαστηρίου καταργείται η αρμοδιότητα της Επιτροπής Υπουργών να κρίνει υποθέσεις που θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο, όμως η Επιτροπή θα διατηρήσει το ρόλο της στη διασφάλιση της συμμόρφωσης των κρατών με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται επίσης να καλωσορίσει πρόταση της Φινλανδίας για υιοθέτηση του δεσμού του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα παραπέμπει την υλοποίηση του δεσμού στην Επιτροπή Υπουργών.

    Ο Επίτροπος του ΣτΕ θα παρέχει πληροφορίες στους πολίτες και θα εξετάζει παράπονα πολιτών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, ο Επίτροπος, που αναμένεται να διοριστεί σε έναν περίπου χρόνο, θα παραπέμπει ατομικές αιτήσεις στους Επιτρόπους της κάθε χώρας ή τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνοντάς τους για την πρακτική που ακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν αυτή την πρόταση της Φινλανδίας.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΣτΕ θα επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους έναντι του Οργανισμού και θα τονίσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεργάζονται για επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη.

    Επίσης στο Πρόγραμμα Δράσης αναμένεται να τονίσουν ότι το ΣτΕ πρέπει να προσφέρει πρακτική βοήθεια, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, για συμμόρφωση των χωρών μελών με τις αρχές του.

    Μετά το θέμα που τέθηκε σχετικά με την κλωνοποίηση η Σύνοδος αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή Υπουργών να υιοθετήσει πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βιοϊατρικής, το συντομότερο δυνατό, με στόχο την απογόρευση της κλωνοποίησης ανθρωπίνων όντων.

    Η Σύνοδος αναμένεται να επανατονίσει την υποστήριξη των κρατών μελών, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, την τρομοκρατίας, της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών, της διαφοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ταυτόχρονα θα στηρίξει το σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και τις πολιτιστικές διαφορές καθώς και τα δικαιώματα των πολιτών και την ασφάλεια του πολίτη.

    Τόσο η τελική Διακήρυξη όσο και το Πρόγραμμα Δράσης δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε πολιτικής φύσης τοποθετήσεις σε εθνικά ή πολυμερή προβλήματα που αποσχολούν τα κράτη μέλη.

    Το ίδιο αναμένεται και στις προσφωνήσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, οι οποίοι, το πιο πιθανό, θα περιοριστούν σε αναφορές για το ρόλο στο ΣτΕ, τους νέους μηχανισμούς και την ανάγκη για συνεργασία και πρακτική βοήθεια.

    Την Κύπρο αντιπροσωπεύουν στη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, και ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, οι οποίοι έφθασαν στο Στρασβούργο χθες.

    Στο Στρασβούργο βρίσκεται επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Ντενκτάς - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 23 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Τουρκικών Συνδέσμων Αμερικής.

    Ο Τ/Κ ηγέτης θα παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Ταλάτ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοσταθμό "Kibris FM", αναφέρθηκε στις διαφορές απόψεων που έχει ο ίδιος με το Ραούφ Ντενκτάς.

    "Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ντενκτάς με αποτέλεσμα αντί να δείξει κατανόηση στις θέσεις του, να αντιδρά", είπε ο Ταλάτ.

    Πρόσθεσε ότι "μοιάζει να βάζεις έναν Αγγλο, να μιλά την Τανζμανική. Δεν μπορεί να δώσει στον κόσμο να καταλάβει, το μόνο που κάνει είναι οι απειλές, η αναφορά του σε αντίποινα".

    Ο Ταλάτ ασπάστηκε τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη ότι η Τ/κ κοινότητα βρίσκεται στο "χείλος του γκρεμού", για να παρατηρήσει: "Ποιός είναι αυτός που την οδηγεί εκεί; Αυτό έχει μεγάλη σημασία".

    Ο Ντενκτάς, συνέχισε ο αρχηγός του ΡΤΚ, "ισχυρίζεται ότι την (Τ/κ κοινότητα) οδηγούν οι Ε/Κ, η Ευρώπη, οι άλλες χώρες και ότι ο ίδιος προσπαθεί να ανακόψει την κατάσταση.

    Εγώ όμως λέγω", είπε ο Ταλάτ, "ότι συμβαίνει το αντίθετο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Ντενκτάς - κόμματα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Ραούφ Ντενκτάς με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων που συμμετέχουν στην ψευδοβουλή.

    Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του ο Ντενκτάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση και είπε ότι παρόμοιες συναντήσεις θα γίνονται κάθε μήνα.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι οποιεσδήποτε επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να γίνονται "διά των επισήμων αρχών", ενώ ο Κενάν Ατάκολ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, είπε ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού είναι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ.

    Ο Ατάκολ συμφώνησε ότι οι μόνοι που μπορούν να εκπροσωπούν το ψευδοκράτος είναι οι "εκλελεγμένες αρχές του", κατά την έκφρασή του.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά μετά τη λύση, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε οι Τ/Κ πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους στις διαδικασίες ένταξης, συμμετέχοντας στις συνομιλίες με την ΕΕ υπό ισότιμο καθεστώς.

    Ο Μουσταφά Ακκιντζί, αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στις επαφές που επιδιώκει η ΕΕ με Τ/κ συντεχνίες και οργανωμένα σύνολα πολιτών.

    Στη συνάντηση Ντενκτάς - αρχηγών κομμάτων, δεν συζητήθηκε η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη για συγκρότηση λεγόμενου εθνικού συμβουλίου.

    Οπως είπε ο Ντενκτάς, το όλο θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρία της ψευδοβουλής στις 16 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Κατεχόμενα - οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" αφιερώνει την πρώτη σελίδα σήμερα, στην οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους υπό τον τίτλο "Χάλια η οικονομία".

    Γράφει ότι το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 1996 ήταν 63 εκατομμύρια δολάρια, την αντίστοιχη περίοδο του 1997 έφθασε τα 86 εκ. 300 χιλιάδες δολάρια.

    Οι εισαγωγές από την Τουρκία είναι της τάξεως των 65 περίπου εκ. δολαρίων και οι εισαγωγές μόλις 14 εκ. δολάρια.

    Στο μεταξύ, η αξία της λίρας Κύπρου έφθασε στο αστρονομικό ποσό των 333 χιλιάδων λιρών Τουρκίας.

    Για να αντεπεξέλθουν τα αβάστακτα έξοδα, οι οικογένειες αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στη βιοπάλη παρά στο σχολείο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Τελετή Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αυτοί που είχαν περισσότερο από κάθε άλλο κομμάτι του λαού μας το σθένος να κρατήσουν όρθιο το λαό μας και να του εξασφαλίσουν τη φυσική του επιβίωση αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, εργαζόμενοι σκληρά, ήταν οι αγρότες και οι αγρότισσες.

    Με αυτά τα λόγια εξήρε την προσφορά του αγρότη και της αγρότισσας της Κύπρου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, στην ομιλία του κατά τη σημερινή τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου.

    Η αναφορά του κ. Πετρίδη για τον αγροτικό κόσμο έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας, που γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου.

    Δίνοντας το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης τροφίμων παγκόσμια, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ακόμα και σήμερα "η μάστιγα της πείνας, ο υποσιτισμός και η κακή διατροφή καταδυναστεύουν ανελέητα τεράστιες μάζες του πληθυσμού του πλανήτη μας, στιγματίζοντας την κατά τα άλλα πολιτισμένη ανθρωπότητα".

    Από τις 174 χώρες - μέλη της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) οι 86 υποφέρουν μόνιμα από ανεπάρκεια τροφίμων, ενώ 800 εκ. ενήλικες και 200 εκ. παιδιά κάτω των πέντε ετών μαστίζονται από πείνα και υποσιτισμό, ανέφερε ο Υπουργός.

    Η κατάσταση αυτή υπάρχει σ' αυτό τον αλλόκοτο κόσμο που ζούμε, την ίδια στιγμή που πολλοί άλλοι, εκατομμύρια και πάλι, στις ανεπτυγμένες χώρες, πεθαίνουν από διάφορες παθήσεις που έχουν ως γενεσιουργό αιτία τον υπερσιτισμό, όπως την παχυσαρκία, τον καρκίνο, το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, επεσήμανε.

    Ο κ. Πετρίδης προέβη και στην απαισιόδοξη διαπίστωση ότι "το χάσμα του επιδιωκόμενου παγκόσμιου ισοζυγίου πληθυσμού - τροφίμων διαρκώς διευρύνεται", ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της παραγωγής τροφίμων μειώνεται στυνεχώς.

    Γι' αυτό το λόγο η FAO επέλεξε για φέτος ως ειδικό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, το "Επενδύοντας για επάρκεια τροφίμων" και εξήγγειλε τον Παγκόσμιο Τηλεμαραθώνιο, με σκοπό τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, να επενδυθούν για χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων για παραγωγή και επάρκεια τροφίμων, στις χώρες που οι πληθυσμοί τους υποσιτίζονται.

    Στην Κύπρο, έχει καθοριστεί ως στόχος του Τηλεμαραθώνιου, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17 και 19 Οκτωβρίου, το ποσό των 100 χιλ. λιρών και κουπόνια διατίθενται σε όλα τα συνεργατικά ιδρύματα, ενώ ειδικοί λογαριασμοί λειτουργούν στις κυριότερες εμπορικές τράπεζες.

    Εξάλλου, σε μήνυμα του Γενικού Διευθυντή της FAO που διαβάστηκε από τον Αντιπρόσωπο της Οργάνωσης στην Κύπρο, Αμόρ Μπεν Ρόμντχέϊν, αναφέρονται οι προσπάθειές της για επάρκεια τροφίμων και εξηγούνται οι στόχοι και η σημασία του Παγκόσμιου Τηλεμαραθώνιου.

    Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η FAO επικεντρώνεται στην έκτη από τις επτά δεσμεύσεις του Σχεδίου Δράσης της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για τα Τρόφιμα της Ρώμης του 1996, ότι δηλαδή τα κράτη - μέλη δεσμεύονται να πράξουν ό,τι το καλύτερο μπορούν για ανάπτυξη του ανθρώπινου παράγοντα, της παραγωγής τροφίμων, της γεωργίας και του περιβάλλοντος παγκόσμια.

    Στην τελετή που έγινε στην παρουσία μεγάλου αριθμού αγροτών, βραβεύθηκαν Περιφερειακοί Σύνδεσμοι Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ και ΣΠΕ) με τις καλύτερες επιδόσεις στον κλάδο τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [12] Εναρξη Συνόδου Κορυφής Συμβουλίου Ευρώπης

    Στρασβούργο,Γαλλία,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Με ομιλίες του Προέδρου της Γαλλίας Ζιακ Σιράκ, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Ντανιέλ Ταρσίς και της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λένι Φίσερ, άρχισαν σήμερα στο Στρασβούργο, οι εργασίες της 2ης Συνόδου Κορυφής του ΣτΕ.

    Στη διήμερη Σύνοδο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, των 40 χωρών μελών του ΣτΕ.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και την Τουρκία ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ολοι οι ομιλητές επεσήμαναν τη διεύρυνση του ΣτΕ, το οποίο σήμερα καλύπτει όλη την Ευρώπη και τους νέους θεσμούς που θα εισάξει, όπως ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, καθώς και η λειτουργία του νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών δικαιωμάτων και να διασφαλιστεί η ειρήνη και η συνεργασία.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζιακ Σιράκ κάλεσε τις χώρες μέλη να δεσμευτούν, για μιαν Ευρώπη, "όπου τα έθνη θα ζουν σε ειρήνη, ενωμένα, βάσει κοινών αξιών".

    Ο ΓΓ του ΣτΕ Ντανιέλ Ταρσίς τόνισε ότι το ρόλο του Συμβουλίου ως την ανώτερη αρχή για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι "ενώ πλησιάζουμε τον 21ο αιώνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και πολλές απειλές", όπως η φτώχεια, το έγκλημα και η διαφθορά.

    Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Λένι Φίσερ τόνισε ότι επιβάλλονται νέες κατευθυντήριες γραμμές, για το μέλλον και ότι αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

    Η κ. Φίσερ επεσήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε μερικά κράτη μέλη και είπε ότι το γεγονός αυτό, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, αλλά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    Τέλος κάλεσε τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν πλήρως το ΣτΕ και αυτά που προσφέρει και διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των βουλευτών.

    Κατά τις πρωϊνές εργασίες μίλησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του, να συνεισφέρει σε όλες τις δραστηριότητες του ΣτΕ. Είπε ότι η Ελλάδα σέβεται και εφαρμόζει πλήρως τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και χαιρέτισε την εισαγωγή του θεσμού του Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

    Επεσήμανε εξάλλου την υποχρέωση όλων των μελών, να σέβονται τις αρχές του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία, στη θέσπιση ταυτόσημων κριτηρίων, με βάση τα οποία θα ελέγχεται ο σεβασμός, από κάθε κράτος μέλος, των υποχρεώσεών του.

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, στην ομιλία του ανακοίνωσε απόφαση της κυβέρνησής του, να προωθήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων, νομοσχέδιο με το οποίο η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ να ενσωματωθεί στη βρετανική νομοθεσία.

    Το απόγευμα θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μιλήσει στη Σύνοδο αύριο Σάββατο, ενώ προηγουμένως θα προεδρεύσει των εργασιών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας από τους πέντε αρχηγούς κράτους, που θα προεδρεύσει εργασιών, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις δύο πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι αφιερωμένη φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής τόνισε ότι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ο καρκίνος του μαστού και στις αναπτυσσόμενες ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που είναι δεύτερος κατά σειρά συχνότητας στις ανεπτυγμένες χώρες.

    Οπως είπε ο κ. Σολωμής, παρουσιάζονται κατά μέσο όρο 210 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο και 50 τουλάχιστον νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η μαστογραφία και το τεστ Παπανικολάου είναι δύο απλές και ανώδυνες προληπτικές εξετάσεις που σώζουν ζωές όταν γίνονται κι επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα μαζικού ελέγχου των γυναικών είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σήμερα και προσφέρουν την ευκαιρία να σωθούν χιλιάδες ζωές.

    Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε ήδη νέα κοστολογημένη μελέτη ενός πληθυσμιακού προγράμματος, το οποίο στηρίζεται στα κυπριακά δεδομένα και πως αυτή τη στιγμή διαβουλεύεται με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για την πιο αποτελεσματική, αποδοτική και οικονομική έναρξη λειτουργίας του προγράμματος.

    Ο κ. Σολωμής είπε ότι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο, συστηματικό και μακροχρόνιο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών της Κύπρου, για τις δύο μορφές καρκίνου, ο οποίος δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε ακόμα λόγω των πολλών και ποικίλων συντελεστών και παραγόντων που εμπλέκονται στην υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σολωμής αναφέρθηκε στις διάφορες δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που θα γίνουν από κοινού από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας, που περιλαμβάνουν δωρεάν τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία, καθώς και διάλεξη με θέμα "Προοπτικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού" από τον Ελληνα Καθηγητή Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Δημήτριο Τριχόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.90 (-0.35)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.63 (-0.39)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.72 (-0.22)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.29 (-0.09)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.20 (-0.30)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.53 (-0.49)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.53 (-0.54)
        Αλλες Εταιρείες                         58.45 (-0.39)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  455226.840
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 10 October 1997 - 12:12:45 UTC