Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οπζέρβερ - Ντενκτάς - παράνομο χρήμα
  • [02] Αντιπολίτευση - Προεδρικές
  • [03] Κασουλίδης - δηλώσεις
  • [04] Συνάντηση Κληρίδη - Μάντεν
  • [05] Αφιξη Προέδρου Βουλής Ιορδανίας
  • [06] Κληρίδης - Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα
  • [07] Κύπρος - Παιδική θνησιμότης
  • [08] Εκπρόσωπος: Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [09] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Προεδρικές
  • [10] Αυστραλός Βουλευτής στην Κύπρο
  • [11] Εκδηλώσεις "Κύπρια '97"
  • [12] Διμερείς συμφωνίες Κύπρου - ΕΕ
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Οπζέρβερ - Ντενκτάς - παράνομο χρήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική εφημερίδα "Οπζέρβερ", αποκάλυψε την ανάμειξη συγγενών του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε δραστηριότητες ξεπλύματος παράνομου χρήματος, που προέρχεται από τη διακίνηση ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τράπεζα που ανήκει σε οικογένεια που συγγενεύει εξ' αγχιστείας με τον Ντενκτάς και λειτουργούσε στο Λονδίνο αναγκάστηκε να κλείσει όταν οι αρχές διέταξαν έρευνα για ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

    Ανάλογη έρευνα έχει διαταχθεί εναντίον και άλλης Τ/κ τράπεζας που λειτουργεί στο Λονδίνο.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος σχετίζονται με το 90% της ηρωίνης που διακινείται στη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Αντιπολίτευση - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες ήταν σταθεροί υποστηρικτές της υποψηφιότητας Μάριου Ηλιάδη και δεν είχαν καμία πρόθεση να έρθουν σε αντιπαράθεση με κανένα, δήλωσε σήμερα το πρωί στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Βασιλείου.

    Ταυτόχρονα, απέρριψε την κατηγορία ότι οι ΕΔΗ είχαν πρόθεση να υποσκάψουν την υποψηφιότητα του κ. Ηλιάδη.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεδομένων των εξελίξεων που μεσολάβησαν στο Κυπριακό και την τρέχουσα επικαιρότητα, είναι σημαντικό για τους ΕΔΗ να γνωρίζουν τις απόψεις του υποψηφίου.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί το κίνημα επί της υποψηφιότητας Γεώργιου Ιακώβου και κατέληξε ότι η καλύτερη οδός για την αντιπολίτευση ήταν και παραμένει η συνεργασία των τριών κομμάτων.

    Στο μεταξύ, ο Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ότι θα αποφασίσει εντός των ημερών εάν θα κατέλθει ως υποψήφιος για τις προεδρικές.

    Ανέφερε, ότι δεν έχουν τερματιστεί οι επαφές με το ΑΚΕΛ, ότι πληροφορείτο για τις εξελίξεις όσον αφορά τον κοινό υποψήφιο αλλά ποτέ δεν είχε υποψιαστεί ότι η συνεργασία της αντιπολίτευσης θα έφτανε σε αδιέξοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προετοιμάζεται για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, ενόψει της απογευματινής του συνάντησης με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ερωτηθείς σχετικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή άλλα θέματα, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως στη περίπτωση που εγερθούν άλλα θέματα, θα δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες, αναφορικά με συζήτηση άλλων θεμάτων εκτός ανθρωπιστικών, κατά τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, ο ΥΠΕΞ απάντησε αρνητικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Κληρίδη - Μάντεν

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις προοπτικές για τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον εδώ Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε 45 λεπτά, ο κ. Μάντεν εξέφρασε ικανοποίηση για την προγραμματισθείσα απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς προς συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, χαρακτηρίζοντάς την "εξαιρετική πρωτοβουλία".

    Αφού σημείωσε ότι η χώρα του δεν έχει ανάμιξη στην απογευματινή συνάντηση, η οποία συμφωνήθηκε στο Τράουτμπεκ από τους δύο ηγέτες και τα ΗΕ, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής χαρακτήρισε την ημερήσια διάταξη "ευρύτερη", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν πολλά να συζητηθούν", που σχετίζονται με ανθρωπιστικά θέματα.

    "Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει πολλή πρόοδος σε ανθρωπιστικά θέματα" συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση "θα πάει πολύ καλά".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να συζητήσουν και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Μάντεν είπε ότι αυτό εξαρτάται από τους ίδιους.

    Σημείωσε ότι ο όρος ΜΟΕ πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί, όπως είπε, στην Κύπρο έχει προσλάβει "συγκεκριμένο νόημα", λέγοντας ότι εάν ο Πρόδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς "θέλουν να συζητήσουν μέτρα καλής θέλησης, αυτό εξαρτάται από τους ίδιους".

    "Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε από προηγουμένως οποιαδήποτε επιλογή, αλλά η συμφωνία ήταν να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα και απ' εκεί θα ξεκινήσουν", πρόσθεσε.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις απειλές Ντενκτάς να μην μεταβεί στις συνομιλίες του Μοντρέ, μετά τη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο κ. Μάντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά ο Ντενκτάς θα μεταβεί στην Ελβετία.

    Ταυτόχρονα, όμως, επανέλαβε ότι η αναφορά της "Ατζέντα 2000" στην Κύπρο αποτελεί "συνέχιση της διαδικασίας που άρχισε τον Μάρτιο του 1995".

    "Απ' αυτή την άποψη, δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο στην Ατζέντα 2000", επεσήμανε.

    Σε ερώτηση αν η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη και ισχυρό κράτος-μέλος της ΕΕ, πιστεύει ότι οι απειλές Ντενκτάς αποτελούν εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής είπε ότι ελπίζει να μην αποτελέσει εμπόδιο.

    "Ελπίζουμε ότι ο Ντενκτάς θα πάει στο Μοντρέ και θα μπορέσουν να διεξαχθούν λεπτομερείς και ουσιαστικές συνομιλίες", κατέληξε.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Μάντεν τόνισε την ανάγκη να είναι "καλά προετοιμασμένος ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών" και είπε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συζήτησε σήμερα το θέμα με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Ηθελα να συζητήσω με τον Πρόεδρο τις προοπτικές εκείνης της συνάντησης (του Μοντρέ) και τί αποτέλεσμα θα μπορούσαμε να αναμένουμε", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο κ. Μάντεν ανέφερε ότι δεν αναμένεται επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, μεταξύ των δύο γύρων των συνομιλιών, αφού ο Σερ Ντέιβιντ συναντήθηκε με τους Πρόεδρο Κληρίδη και Ντενκτάς μετά το Τράουτμπεκ.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι ο Βρετανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Κύπρο "σε κάποιο στάδιο".

    Τέλος, ο κ. Μάντεν είπε ότι θα συνανηθεί και με τον Τ/Κ ηγέτη, αλλά σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Αφιξη Προέδρου Βουλής Ιορδανίας

    Λάρνακα,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι Ιορδανία και Κύπρος μπορούν να διευρύνουν τις ήδη στενές σχέσεις μεταξύ τους, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας Σαάντ Χαγέλ Σρουρ, κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

    Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, με πρόσκληση του οποίου θα εκτελέσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Σε δήλωσή του στο αεροδρόμιο ο Ιορδανός επίσημος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή και οι επαφές που θα έχει στο νησί θα συμβάλουν στη διεύρυνση των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    "Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μεταξύ των δύο κοινοβουλίων μας και μεταξύ των δύο χωρών μας," είπε ο κ. Σρουρ.

    Ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον Ιορδανό αξιωματούχο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη αυτή "θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και σίγουρα, στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία," πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "ότι οι σχέσεις μεταξύ Ιορδανίας και Κύπρου είναι πολύ φιλικές, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς."

    Αμέσως μετά την άφιξη του, ο κ. Σρουρ μετέβη στο Τεκκέ Χαλά Σουλτάν για να προσευχηθεί.

    Το απόγευμα ο κ. Σρουρ θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κυπριανού και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα δώσει προς τιμή του ο κ. Κυπριανού.

    Αυριο ο κ. Σρουρ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη και αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ενόψει της απογευματινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που κράτησε μία περίπου ώρα, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι η αρχική απόφαση που λήφθηκε στο Τράουτμπεκ, κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ήταν να πραγματοποιηθούν τρεις συναντήσεις του Πρόεδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων.

    "Η αρχική υπόθεση ήταν ότι θα υπάρξει η αποψινή συνάντηση και δύο άλλες" πριν από το δεύτερο γύρο συνομλιών, ανέφερε συγκεκριμένα ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα. Σημείωσε, όμως, ότι εάν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις ή όχι θα αποφασιστεί σήμερα.

    Αφού χαρακτήρισε "φυσικό" ο Πρόεδρος Κληρίδης να θέλει μερικές πληροφορίες και ενημέρωση από τον ίδιο, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι απόψε οι δύο ηγέτες "θα κάνουν μια πρώτη ημερήσια διάταξη, εάν θα υπάρξει (ημερήσια διάταξη)".

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει μαζί του άτυπο έγγραφο που φέρεται να έχει ετοιμαστεί με τις επιτροπές συγγενών αγνοουμένων, ο κ. Χριστόπουλος απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "έχει υπόψη του και έχει μαζί του μερικά έγγραφα τα οποία θα του δίδουν μερικές ιδέες".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Επίτροπος ανέφερε ότι "όλα τα θέματα των εγκλωβισμένων θα τεθούν, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ελένης Φωκάς", όμως σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό σε ποιά συνάντηση θα συζητηθούν.

    Ανέφερε ότι "είναι πιθανόν να χωρίσουν το θέμα των αγνοουμένων από το θέμα των εγκλωβισμένων."

    Ο κ. Χριστόπουλος δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι η Ε/κ πλευρά θα θέσει ως πρώτο θέμα να ανοίξουν οι τάφοι των πέντε Αμερικανών πολιτών, κυπριακής καταγωγής, που αγνοούνται από το 1974.

    Περιορίστηκε να επαναλάβει ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε το σίγουρο", προσθέτοντας ότι "το όλο θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη να συζητηθεί".

    "Τί θα αποφασιστεί," συμπλήρωσε, "εξαρτάται και από την στάση της άλλης πλευράς".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Κύπρος - Παιδική θνησιμότης

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε πολύ καλή θέση διεθνώς και στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ και το Βέλγιο βρίσκεται η Κύπρος αναφορικά με το ύψος της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών.

    Σε έκθεση της UNICEF με τίτλο "Η Πρόοδος των Εθνών 1997", παρουσιάζεται ο δείκτης παιδικής θνησιμότητας για όλες τις χώρες του κόσμου, ο οποίος σχετίζεται με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της κάθε χώρας.

    Ο δείκτης αυτός αποτελεί έναν από τους κοινωνικούς δείκτες που δείχνουν το επίπεδο υγείας μιας χώρας, ο οποίος όμως δεν είναι άσχετος με το κατά κεφαλή εισόδημα της χώρας, αφού παρατηρείται άμεση σχέση μεταξύ του τελευταίου και του δείκτη.

    Ο δείκτης της παιδικής θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών δείχνει τον αριθμό των παιδιών που πέθαναν πριν συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους, για κάθε 1000 γεννήσεις, σε ένα συγκεκριμένο έτος.

    Ετσι, για την Κύπρο το 1995 ο δείκτης αυτός ήταν 10, ίδιος με εκείνο των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Ελλάδας, ενώ παγκοσμίως ο δείκτης κυμαίνεται από το 5 μέχρι το 320.

    Το χαμηλότερο δείκτη παρουσιάζουν η Φινλανδία και η Σουηδία με 5, ακολουθούν η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη με 6 και με 7 η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Βρετανία.

    Η Τουρκία παρουσιάζει δείκτη 50, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αλβανία έχει δείκτη 40, η Δημοκρατία του Μόλδοβα 34, τα Σκόπια (FYROM) 31, η Ρωσία με 30 και η Ρουμανία 29.

    Τους χειρότερους δείκτες παρουσιάζουν οι αφρικανικές χώρες μαζί με το Αφγανιστάν. Μετά τη Δημοκρατία του Νίγηρος με 320, τους ψηλότερους δείκτες παρουσιάζουν, η Αγκόλα με 292, η Σιέρα Λεόνε με 284 και το Αφγανιστάν με 257.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος: Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς καθώς και οι άλλες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στην Ελβετία θα αφιερωθούν στην εξέταση ανθρωπιστικών θεμάτων, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως η δήλωσή του αυτή δεν αναιρεί σχετική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη νωρίτερα σήμερα πως στην περίπτωση που εγερθούν άλλα θέματα η Ε/κ πλευρά θα αποφασίσει πως να τα αντιμετωπίσει.

    Ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συνδέει τα ανθρωπιστικά θέματα με τα πολιτικά, όμως σημείωσε πως "εάν η άλλη πλευρά εγείρει θέμα, εναπόκειται στη δική μας να κρατήσει αυτή τη θέση την οποία ανακοινώνει ότι δεν θα ασχοληθεί με άλλο θέμα πλην του ανθρωπιστικού".

    Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει κάνει ξεκάθαρο πως αυτές οι συναντήσεις θα αφιερωθούν για εξέταση ανθρωπιστικών θεμάτων. Η έννοια αυτή, σημείωσε, "είναι δεδομένη και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα θέματα για συζήτηση, είτε ονομάζονται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είτε μέτρα καλής θέλησης. Αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών θεμάτων".

    Ανθρωπιστικά θέματα, πρόσθεσε, παραμένουν τα θέματα των αγνοουμένων, τα θέματα των εγκλωβισμένων, ειδικά θέματα, με ειδική αναφορά στην Ελένη Φωκά και άλλα παρόμοια.

    Ειδικά για το θέμα των αγνοουμένων, ανέφερε, θα εξετασθούν τρόποι οι οποίοι θα δώσουν πειστήρια στις οικογένειες των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους.

    Ερωτηθείς τί προτίθεται να κάνει η Ε/κ πλευρά σε περίπτωση που τεθούν άλλα θέματα εκτός των ανθρωπιστικών, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε πως προορισμός αυτών των συναντήσεων είναι η εξέταση ανθρωπιστικών θεμάτων και θα περιοριστούν σε αυτό το πλαίσιο.

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι σήμερα αναμένεται να διαφανεί και η στάση την οποία θα τηρήσει ο Τ/Κ ηγέτης στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει απόλυτη σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων.

    "Δεν σημαίνει ότι αν είναι αρνητικός σήμερα, θα είναι αρνητικός και στις 10 του Αυγούστου", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μετά τον Υπουργό Οικονομικών και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε σήμερα την επιθυμία του, να θέσει ο Πρόεδρος Κληρίδης την υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι "εκφράσεις επιθυμίας" υπάρχουν πολλές αλλά αυτό δεν εξυπακούει ότι υπάρχει και η απόφαση του ίδιου του ενδιαφερομένου. Εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη να αποφασίσει και να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    "Μπορώ άνετα να εκφράσω τη γνώμη ότι είναι επιθυμητή η υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη στις νέες προεδρικές εκλογές. Πιστεύω ότι με την πείρα του, την προσφορά του στον τόπο, τη γνώση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον του τόπου και του εθνικού προβλήματος", δήλωσε ο Εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση αυτή αποτελεί μια προσωπική δική του εκτίμηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σύμφωνα με την οποία οι εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν τη συνέχιση της θητείας του Προέδρου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Αυστραλός Βουλευτής στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αυστραλός Βουλευτής Ντάριλ Μέλχαμ δήλωσε σήμερα ότι η κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και η διαίρεση του νησιού δεν μπορούν να συνεχίζονται και πρέπει να προωθηθούν προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, ο κ. Μέλχαμ επεσήμανε ότι "προσωπικά επιθυμώ να δω μια λύση του προβλήματος. Είναι κάτι που κατά την άποψή μας, δεν μπορεί πλέον να παραμένει όπως είναι. Πρέπει να προωθηθεί κάποια λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αυτό θα συμβεί, ελπίζω, στους επόμενους μήνες".

    Οπως ανέφερε ο κ. Μέλχαμ, η επίσκεψή του στο νησί αποσκοπεί στο να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και όταν επιστρέψει στην Αυστραλία θα ετοιμάσει σχετική έκθεση, την οποία και θα επιδώσει στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Κιμ Μπέζλι.

    "Αναμένω τις συναντήσεις μου με διάφορους εκπροσώπους για να λάβω γνώση για την κατάσταση από πρώτο χέρι. Είναι διαφορετικό το να έρθεις εδώ και να δεις από μόνος σου από το να ενημερώνεσαι μέσω της προπαγάνδας που γίνεται από κάποια μέρη αυτής της διένεξης", είπε ο κ. Μέλχαμ.

    Ο Αυστραλός Βουλευτής θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη. Θα συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Εκδηλώσεις "Κύπρια '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του τόπου μας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου το Διεθνές Φεστιβάλ "Κύπρια '97", οι εκδηλώσεις του οποίου θα πραγματοποιηθούν από τις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που δόθηκε σήμερα για παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στο φετινό πρόγραμμα έχει δοθεί ειδικό βάρος, στο θέατρο και στις κυπριακές παραγωγές, καθώς και στους τομείς της μουσικής και του κινηματογράφου. Συνεχίζεται επίσης η παρουσίαση σημαντικών εικαστικών εκθέσεων από την Ελλάδα.

    Ανέφερε ότι στον τομέα του θεάτρου, θα παρουσιαστούν συνολικά τέσσερις παραγωγές.

    Πρώτο έργο, είναι η "Οδύσσεια. Αιώνιος νόστος" σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βόγλη, στην οποία θα συμμετάσχουν Κύπριοι και Ελλαδίτες ηθοποιοί και θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις σε όλες τις πόλεις των ελεύθερων περιοχών, από τις 2 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο θίασος "Επιλογή" του Νικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης", σε σκηνοθεσία του Τσακίρογλου. Θα δοθούν τρεις παραστάσεις, από τις 8 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου.

    Ο διεθνούς φήμης συμπατριώτης μας σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ την τραγωδία του Ευριπίδη "Τρωάδες" σε δύο παραστάσεις, στις 10 και στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν θα παρουσιάσει τις "Ορνιθες" του Αριστοφάνη, με το Θύμιο Καρακατσάνη.

    Το έργο θα παρουσιαστεί σε τέσσερις παραστάσεις, από τις 17 μέχρι και 20 Σεπτεμβρίου.

    Η Κρατική Ορχήστρα θα δώσει τέσσερις συναυλίες, με έργα Κυπρίων συνθετών και θα συμμετάσχουν οι χορωδίες του "Αρη" Λεμεσού και της ΠΑΣΥΔΥ, από τις 14 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

    Το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας θα συμμετάσχει στα "Κύπρια '97" με το έργο "Δον Κιχώτης", σε τέσσερις παραστάσεις, από τις 23 μέχρι τις 26 Σεπτμεβρίου.

    Θα φιλοξενηθεί επίσης έκθεση με πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Στον τομέα του κινηματογράφου, θα προβληθούν 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από Κύπριους σκηνοθέτες από τις 26 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και από την 1η μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

    Ο Διευθυντής της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Νίκος Παναγιώτου ανέφερε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας συνεισφέρει οικονομικά στο Φεστιβάλ, με τη μερική επιχορήγηση των εξ' Ελλάδος παραστάσεων.

    Οπως είπε τα έξοδα της Πολιτιστικής Υπηρεσίας για τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ "Κύπρια", αναμένεται να ανέλθουν στις 250 - 300 χιλιάδες λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] Διμερείς συμφωνίες Κύπρου - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν τρεις διμερείς συμφωνίες που προνοούν ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών στους τομείς της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της νεολαίας, στα πλαίσια της συμμετοχής της Κύπρου στα αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα "Σωκράτης", "Λεονάρδο" και "Νεολαία για την Ευρώπη".

    Τις τρεις συμφωνίες υπέγραψε εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Λουξεμβούργου στην ΕΕ Πρέσβης κ. Kasel και εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ Μιχάλης Ατταλίδης.

    Πρόκειται για τα τρία πρώτα κοινοτικά προγράμματα στα οποία η Κύπρος καλείται να συμμετάσχει στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας. Μέχρι πρόσφατα τα προγράμματα αυτά ήταν μόνο ανοικτά για τη συμμετοχή των κρατών - μελών και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτεχσταϊν) ενώ από το 1995 προβλέφθηκε και η συμμετοχή των υποψηφίων για την ένταξη χωρών.

    Τα τρία προγράμματα είναι πενταετούς διάρκειας (1995 - 1999) και διανοίγουν προοπτικές για τη συνεργασία Κύπρου - ΕΕ σε διάφορους τομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.60 (-0.15)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.36 (-0.19)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.72 (-0.14)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.18 (-0.73)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.62 (-0.70)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.66 (-0.08)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.68 (-0.34)
        Αλλες Εταιρείες                         59.48 (-1.18)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  199418.890
    
    Η διαφορά στιςπαρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜX)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 28 July 1997 - 12:02:45 UTC