Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η θέση της Γυναίκας στην Κύπρο
  • [02] Συνάντηση Ε/κ - Τ/κ κομμάτων
  • [03] Τ/κ Τύπος - Απειλές "Γκρίζων Λύκων"
  • [04] Δικοινοτικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες
  • [05] Βουλή - Βουλευτές Κοινοπολιτείας
  • [06] Χριστοδούλου - ΔΗΣΥ - προεδρικές
  • [07] Αγορά αεροπλάνων - αντιδράσεις
  • [08] Χριστιανοδημοκράτες - Τουρκία
  • [09] Αγγελίδου - αγνοούμενοι
  • [10] Μουσιούττας - ξένοι εργάτες - ανεργία
  • [11] Ξένοι εργάτες - Απόφαση
  • [12] Επενδύσεις Ναδίρ στην Τουρκία
  • [13] Συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ κομμάτων

  • [01] Η θέση της Γυναίκας στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Παρά την αισθητή βελτίωση στη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία, οι γυναίκες της Κύπρου δεν είναι ικανοποιημένες με τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή και πιστεύουν, στην πλειοψηφία τους, ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων περί προσπαθειών για αύξηση της αντιπροσώπευσής τους, ιδιαίτερα στη Βουλή, παραμένουν κενά λόγια.

    Οι περισσότερες γυναικείες οργανώσεις των κομμάτων υποστηρίζουν επίσης την εισαγωγή θετικών διακρίσεων (ποσόστωση) ως προσωρινό μέτρο διασφάλισης της συμμετοχής των γυναικών, αλλά παράλληλα πιστεύουν ότι και οι ίδιες θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμα να έχουν λόγο και ρόλο.

    Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι η νομοθεσία κατοχυρώνει μεν την ισότιμη μεταχείρισή τους, παραμένει όμως η εφαρμογή της στην πράξη.

    Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις στο ΚΥΠΕ εκπροσώπων των γυναικείων οργανώσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της Ρήνας Κατσελλή, της μοναδικής γυναίκας που βρισκόταν για τρεις συνεχής θητείες πίσω από τα έδρανα της Βουλής.

    Ενδεικτικό της ελάχιστης συμμετοχής των Κυπρίων γυναικών στην πολιτική είναι το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει στο πιο χαμηλό επίπεδο παγκοσμίως, με μόνο μία υπουργό και τρεις βουλευτές, και κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, (5,3%), μόνο μία θέση πριν από την Τουρκία.

    Οι γυναικείες οργανώσεις των κομμάτων, και η τέως βουλευτής Ρήνα Κατσελλή, τονίζουν ότι η σημερινή γυναίκα της Κύπρου έχει μόρφωση και είναι δραστήρια στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, και ταυτόχρονα διαδραματίζει ένα σοβαρό και πολλαπλό ρόλο.

    Η Λία Γεωργιάδου, Πρόεδρος του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία, πιστεύει ότι "στην κοινωνική ζωή η θέση της γυναίκας είναι σε καλύτερη μοίρα απ' ότι στην πολιτική ζωή".

    Η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ, Χριστίνα Δημητριάδου, θεωρεί ότι παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, η θέση της γυναίκας "δεν ανταποκρίνεται και δεν συνάδει πλήρως με τους πολλαπλούς και σοβαρούς ρόλους που σήμερα διαδραματίζει στην κοινωνία".

    Η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σημειώνει ότι είναι έντονη "η παρουσία και η προσφορά της γυναίκας στην κοινωνική ζωή και σε εθελοντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις".

    Η Γ.Γ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, Ρούλλα Μαυρονικόλα αναφέρει ότι "η θέση της Κυπρίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή μόνο ισότιμη δεν είναι."

    Η βουλευτής και πρόεδρος των γυναικών των Ενωμένων Δημοκρατών, Ανδρούλα Βασιλείου, πιστεύει ότι η θέση της Κυπρίας σε όλους τους τομείς "έχει παρουσιάσει αισθητή πρόοδο τα τελευταία 10 χρόνια" και η γυναίκα είναι "δραστήρια στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα".

    Η τέως βουλευτής κ. Κατσελλή θεωρεί ότι στην κοινωνική ζωή "η γυναίκα είναι πολύ δραστήρια, ανεβαίνει ραγδαία επαγγελματικά και η μόρφωσή της είναι εξίσου καλή με αυτή του άνδρα".

    Ωστόσο, δεν είναι ικανοποιημένες με την αντιπροσώπευση των γυναικών στη Βουλή, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν στο ΚΥΠΕ όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι μόνο τρεις γυναίκες εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του 1996, παρά τις διακηρύξεις των κομμάτων ότι θα κατέβαλλαν προσπάθειες για αύξηση της παρουσίας τους.

    Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ο αριθμός των γυναικών βουλευτών ήταν τρεις. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι σ' αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αριστερά κόμματα της Κύπρου δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα βουλευτή, ενώ, για παράδειγμα, ακόμη και η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι γυναίκα, η γνωστή φίλη της Κύπρου, Βρετανίδα βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Πολίν Γκριν.

    Η κ. Γεωργιάδου θεωρεί την εκλογή τριών μόνο γυναικών ως "αποτυχία των ιδίων να πείσουν τους ψηφοφόρους να τις υποστηρίξουν", αλλά και αποτυχία των κομμάτων να τις προωθήσουν. Οσον αφορά στα κόμματα πιστεύει ότι "δεν θεώρησαν και δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την αναγκαιότητα για προσφορά ουσιαστικής βοήθειας προς τις γυναίκες υποψήφιές τους, και οι διακηρύξεις τους ήταν μόνο φραστικές".

    Η κ. Δημητριάδου πιστεύει ότι "η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στη Βουλή είναι θέμα που έχει σχέση με τη δημιουργία της ανάλογης υποδομής και προϋποθέσεων για περαιτέρω αλλαγή και διαφοροποίηση της σημερινής θέσης και ρόλου της γυναίκας". Θεωρεί ταυτόχρονα ότι χρειάζεται καθημερινός αγώνας για διαφοροποίηση των αντιλήψεων στην κοινωνία, στην οικογένια και στην εκπαίδευση.

    Η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει ότι η ελάχιστη γυναικεία παρουσία στη Βουλή "αποδεικνύει το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα που απορρέει από τη μη σωστή και ελλιπή αξιοποίηση του 51% του αξιόμαχου ανθρώπινου δυναμικού", που δεν υστερεί σε προσόντα και μόρφωση.

    Από την πλευρά της η κ. Μαυρονικόλα πιστεύει ότι για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει κανείς να απευθυνεί στα ίδια τα κόμματα, σημειώνοντας ότι "εκείνο το οποίο εμείς ξέρουμε είναι ότι γυναίκες υποψήφιες ικανές υπήρχαν σε όλα τα κόμματα" και σήμερα "έχουμε μόνο τρεις γυναίκες βουλευτίνες".

    Η κ. Βασιλείου, τονίζει ότι οι διακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων "περί δήθεν προσήλωσής τους στην αρχή της ισότητας και της επιθυμίας τους για προώθηση γυναικών στη Βουλή ήταν ένας κενός λόγος μια και τίποτε δεν έκαμαν για να ενισχύσουν τις γυναίκες υποψήφιες και να τις βοηθήσουν να εκλεγούν".

    Η τέως βουλευτής Ρήνα Κατσελλή υποστηρίζει ότι και οι τρεις γυναίκες που εξελέγησαν "είχαν μεγάλη σχέση με ισχυρούς πολιτικούς άνδρες" και σημειώνει ότι τα κόμματα είναι ανδροκρατούμενα "και οι διακηρύξεις τους γίνονται απλώς για να προσελκύουν της γυναίκες, και είναι άνευ περιεχομένου ουσιαστικού".

    Ολες πιστεύουν ότι η καταξίωση δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνες, και ως εκ τούτου οι γυναίκες της Κύπρου πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά πιο ουσιαστική συμμετοχή, εάν θέλουν να έχουν λόγο στην πολιτική.

    Οσον αφορά στην εισαγωγή της ποσόστωσης (θετικών διακρίσεων), όλες οι γυναίκες, πλην της κ. Δημητριάδου, το υποστηρίζουν ως προσωρινό μέτρο το οποίο θα συνέτεινε στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και κομματική ζωή της Κύπρου.

    Η κ. Βασιλείου, η οποία εκπροσώπησε πρόσφατα τη Βουλή στο παγκόσμιο συνέδριο που οργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Ενωση, στο Νέο Δελχί, με θέμα "Προς Συνεταιρισμό Ανδρών και Γυναικών στην Πολιτική", τονίζει ότι από το συνέδριο βγήκε ξεκάθαρο συμπέρασμα υπέρ της επιβολής ποσοστώσεων.

    Οπως είπε, στο συνέδριο τονίστηκε πως "η επιβολή ποσοστώσεων από τα ίδια τα κόμματα για τη συμμετοχή της γυναίκας σε όλα τα όργανα των κομμάτων όσο και στους καταλόγους υποψηφίων για εκλογές είναι απαραίτητο μέτρο για μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 10 ετών, για να δοθεί η ευκαιρία στη γυναίκα να επιβληθεί, εργαζόμενη σ' αυτό το διάστημα για την καλλιέργεια της κοινής γνώμης και της αλλαγής της παραδοσιακής νοοτροπίας που θεωρεί την πολιτική αποκλειστικό προνόμοιο των ανδρών".

    Η κ. Κατσελή, η οποία από χρόνια δήλωνε υπέρ της ποσόστωσης ως προσωρινό θετικό μέτρο για να σπάσουν τα φράγματα στα κόμματα, εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτό δε θα ήταν υπέρ των γυναικών αλλά "υπέρ των κομμάτων και των δημοκρατικών διαδικασίων".

    Ωστόσο, η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ θεωρεί ότι η αντιπροσώπευση των γυναικών "σίγουρα δεν εξασφαλίζεται με διοικητικά μέτρα ούτε με το διορισμό γυναικών στα ανώτατα αξιώματα των κομμάτων ή στη Βουλή ή σε άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων". Υποστηρίζει ότι "η ποσόστωση είναι ένα μέτρο που δεν επιλύει το πρόβλημα γιατί δεν το κτυπά στη ρίζα του".

    Σε άλλη ερώτηση εάν η νομοθεσία της Κύπρου εξασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση και κατοχυρώνει τις γυναίκες, όλες οι εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων απάντησαν θετικά.

    "Η κυπριακή νομοθεσία, σε γενικές αρχές και θέσεις, προωθεί την ισότιμη μεταχείριση και κατοχυρώνει την ισοτιμία όλων των πολιτών, όμως τα κοινωνικά βιώματα και οι προκαταλήψεις εμποδίζουν (τη γυναίκα) και δημιουργούν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος της," είπε η Πρόεδρος του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία.

    Η κ. Δημητριάδου χαρακτήρισε θετικά βήματα την ψήφιση σημαντικών νόμων, όπως αυτού της ισομισθίας, της αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού του Οικογενειακού Δικαίου, του νόμου για παροχή κοινωνικής σύνταξης και του νόμου για πρόληψη της βίας μέσα στην οικογένεια, όμως τόνισε ότι "η ισοτιμία δεν αρκεί να κατοχυρώνεται με νομοθεσία, πρέπει να βιώνεται". Πρόσθεσε ότι "δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι και κενά παρατηρούνται σ' αυτούς τους νόμους και δεν εφαρμόζονται στην πράξη".

    Η Πρόεδρος της ΠΟΓΟ σημειώνει ότι από νομοθετικής πλευράς διασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η ισότιμη μεταχείριση της γυναίκας, όμως "στην πράξη δε διασφαλίζονται οι θεωρητικές αρχές περί ίσων ευκαιριών, ισότιμης μεταχείρισης και ανέλιξης, γι' αυτό είναι αναγκαίο να βρεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε η ισότιμη μεταχείριση να τυγχάνει πλήρους εφαρμογής".

    "Η κυπριακή νομοθεσία, σε αντίθεση με την κυπριακή νοοτροπία έχει εκσυγχρονισθεί", αναφέρει η Γ.Γ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Τονίζει ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας "δε συνοδεύεται από αλλαγή νοοτροπίας, από τη θέληση όλων να εφαρμοστεί η νομοθεσία" και σημειώνει ότι "δεν έχει γίνει η κατάλληλη διαφώτιση των γυναικών για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους". Η κ. Μαυρονικόλα υποστηρίζει ότι το κράτος πρέπει να επιχορηγήσει τις γυναικείες οργανώσεις για να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντά τους για διαφώτιση των γυναικών.

    Η κ. Βασιλείου υποστηρίζει ότι "με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις που χρειάζονται τροποποιήσεις η κυπριακή νομοθεσία προσφέρει το νομικό πλαίσιο που χρειάζεται για ισότιμη μεταχείριση των δύο φύλων."

    Ομως προσθέτει ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό μεταξύ γράμματος και πράξης", και για να τονίσει τη θέση της επικαλείται την παλιά κινέζικη παροιμία ότι "τα λόγια δεν ψήνουν το ρύζι".

    Τέλος, η κ. Κατσελλή τονίζει ότι "το γράμμα του νόμου κατοχυρώνει τις γυναίκες, εκτός από τη μητρογονία και πατρογονία, η οποία ακόμα ισχύει και είναι σε βάρος της γυναίκας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Ε/κ - Τ/κ κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ετοιμότητα της πρεσβείας της Σλοβακίας να συνεισφέρει στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε σήμερα ο Επιτετραμμένος της Σλοβακίας Τούσαν Ροσμπόρα, στη σημερινή συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, στο Λήδρα Πάλας.

    Ο Σλοβάκος διπλωμάτης ανέφερε ότι "η πρεσβεία της χώρας του επιθυμεί να συνεισφέρει σ' αυτού του είδους τις δραστηριότητες και τα βήματα, τα οποία οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού".

    Ο κ. Ροσμπόρα, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ως Επιτετραμμένος παρευρίσκεται σ'αυτή τη συνάντηση.

    Εκ μέρους των Ε/κ κομμάτων παίρνουν μέρος οι Γιαννάκης Μάτσης, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στάθης Κιττής, ΓΓ του ΔΗΚΟ, Γιώργος Καμηλάρης, Γραμματέας Κλαδικών Οργανώσεων του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Γιώργος Βασιλείου, Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και Νίκος Ρολάνδης, Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

    Από πλευράς των Τ/κ κομμάτων, συμμετέχουν οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Μπαρούτ, του Δημοκρατικού Κόμματος, Μουσταφά Ακιντζί του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Αρίφ Σαλίχ Κιερντάχ, του Κόμματος Ενιαίας Κυριαρχίας, Αλμπάι Ντουρντουράν, του κόμματος Νέα Κύπρος και Οζάλ Ταχσίν, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Δεν παίρνει μέρος το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Τ/κ Τύπος - Απειλές "Γκρίζων Λύκων"

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα Τ/κ εφημερίδας, ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στην Τουρκία Ατζμί Καραμαχμούτογλου, ενοχλήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας "Γενί Ντουζέν", με αποτέλεσμα να απειλήσει με θάνατο τους συντάκτες της εφημερίδας.

    Μεταξύ άλλων, σε επιστολή του ο Καραμαχμούτογλου γράφει ότι, "θέλετε να ασχοληθείται με τη διερευνητική δημοσιογραφία; Δηλαδή θέλετε και εσείς να γίνεται ένας Αμπντι Ιπεκσι, Ουγκιούρ Μούμκου ή Κούτλου Ανταλί;".

    Οπως γράφει η "Γενί Ντουζέν", υπάρχουν υπόνοιες ότι, οι τρεις αυτοί δημοσιογράφοι, δολοφονήθηκαν από τους "Γκρίζους Λύκους".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Δικοινοτικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ) Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία των τουρκοκυπριακών σωματείων για να συζητηθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δύο φιλικών αγώνων μεταξύ ομάδων Νέων και Παίδων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών σωματείων. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της ΚΟΠ Αντρέας Στυλιανού, συζητήθηκαν οι κύριες πτυχές γύρω από την πρωτοβουλία αυτή της ΦΙΦΑ, αλλά λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. "Και οι δυο πλευρές δέχθηκαν ότι η εισήγηση πρέπει να υιοθετηθεί, αλλά οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση," είπε ο κ. Στυλιανού. Ο Διευθυντής της ΚΟΠ πρόσθεσε ότι τα τουρκοκυπριακά σωματεία βλέπουν την πρωτοβουλία της ΦΙΦΑ "πολύ θετικά".
    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [05] Βουλή - Βουλευτές Κοινοπολιτείας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη Βουλή των Αντιπροσώπων επισκέφθηκαν το πρωί τα μέλη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου και κατέλαβαν τα έδρανα των Κυπρίων συναδέλφων τους.

    Στην αίθουσα της ολομέλειας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Τάσσος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε τους βουλευτές και τους μίλησε για το κυπριακό πρόβλημα και τον τρόπο αντιμετώπισής του από τους Κύπριους πολιτικούς.

    Αναφέρθηκε επίσης στην επεκτατική πολιτική της Αγκυρας και στην αδιαλλαξία του κατοχικού καθεστώτος, χαρακτηρίζοντας το Ραούφ Ντενκτάς "εκπρόσωπο της τουρκικής πολιτικής".

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.

    Ιδιαίτερα σημείωσε την ανάγκη για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους που, όπως ανέφερε, δεν αποτελεί μόνο θέμα αρχής αλλά "πρακτική αναγκαιότητα" που θα διασφαλίζει την επιτυχία της λύσης.

    Εάν δεν υπάρξει συμβίωση, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τότε θα υπάρχει συνεχής ένταση που θα θέτει την ομοσπονδία σε κίνδυνο.

    Αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι τα κατοχικά στρατεύματα δεν πολιορκούν μόνο τους Ε/Κ αλλά και τους Τ/Κ.

    Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει Κύπριος, που να μην επιθυμεί λύση με συνομιλίες, σημείωσε ότι η Ε/κ πλευρά είναι αναγκασμένη να εξοπλίζεται για να μπορεί να προστατεύεται από τη βουλιμία της Τουρκίας, που θέλει να είναι "αφεντικό στο βορρά και συνέταιρος στο νότο".

    Εκ μέρους των ξένων επισήμων, μίλησε ο βουλευτής και Υπουργός Κυβερνητικών Υπηρεσιών και Αθλητισμού της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ, Ερνεστ Μπρίττο, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για τη φιλοξενία.

    "Θα πάρουμε μαζί μας στις πατρίδες μας την ανάμνηση της μοιρασμένης Λευκωσίας", σημείωσε ο κ. Μπρίττο, χαρακτηρίζοντας τη γραμμή αντιπαράταξης "έντονη αντίθεση στις διακηρύξεις για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα".

    Καταλήγοντας, ο βουλευτής του Γιβραλτάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επόμενη διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου θα βρει μια ενωμένη και ελεύθερη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Χριστοδούλου - ΔΗΣΥ - προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ) Τη θέση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβράρη, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, υποστηρίζοντας παράλληλα αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΣΥ για νέα ηγεσία του κόμματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος στο Προεδρικό για τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι μείζωνα θέματα σήμερα είναι οι εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα και οι προεδρικές εκλογές και επανέλαβε τη θέση του για αναβολή των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΣΥ. Ερωτηθείς αν έχει συμβουλεύσει τον Πρόεδρο Κληρίδη να υποβάλει υποψηφότητα, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε, "οπωσδήποτε ναι".
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Αγορά αεροπλάνων - αντιδράσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών Μακντόλαναλ Ντάγκλας να πωλήσει στο ψευδοκράτος τρία επιβατικά αεροπλάνα τύπου MD - 90.

    Για σχέδια της εταιρείας αντέδρασαν μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου και ηγετικά στελέχη της ελληνικής ομογένειας. Οι αντιδράσεις βασίζονται τόσο σε ηθικούς όσο και σε νομικούς λόγους.

    Τα αεροσκάφη προορίζονται για τις λεγόμενες "Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές", που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Με επιστολή του προς τους νομικούς συμβούλους της κατασκευάστριας εταιρείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Ντένης Δρουσιώτης υπέδειξε ότι η συναλλαγή αυτή συνιστά παραβίαση του κυπριακού νόμου και έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική, η οποία δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Με την επιστολή ζητείται η ακύρωση της πώλησης.

    Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι τα αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα, θα χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο "Ερτζάν" (Τύμπου), το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Κάτι τέτοιο, συνεχίζει η επιστολή, θα αποτελεί "σοβαρό κίνδυνο για την εναέρια κυκλοφορία", σύμφωνα με το Διεθνή Σύνδεσμο Αερομεταφορών.

    Οι ομογενειακοί σύνδεσμοι έχουν αναλάβει εκστρατεία με στόχο την ακύρωση της αγοραπωλησίας.

    Εντονες διαμαρτυρίες εκφράστηκαν και από πλευράς μελών του Κονγκρέσου, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Ελιοτ Ενγκελ, Ρον Κλινκ και Νίτα Λόουι.

    Οι πιο πάνω καθώς και άλλα εννέα μέλη του Κονγκρέσου, απέστειλαν σχετικές επιστολές στον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουώρεν Κρίστοφερ και στον Πρόεδρο της Τράπεζας Εισαγωγών - Εξαγωγών.

    Μέχρι στιγμής η κατασκευάστρια εταιρεία επιμένει στη διεξαγωγή της αγοραπωλησίας και σε απαντητική επιστολή της η εταιρεία το Δεκέμβριο του 1996 προς τον κ. Δρουσιώτη, αρνείται ότι, διαπραγματεύεται την πώληση με οποιαδήποτε οντότητα στο βόρειο μέρος της Κύπρου, και ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάζονται οι νόμοι των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Στο μεταξύ, οι προσπάθειες για την αποτροπή της συγκεκριμένης αγοραπωλησίας με στόχο την ακύρωσή της, συνεχίζονται.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Χριστιανοδημοκράτες - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,05/03/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση οικοδομείται με βάση ένα συγκεκριμένο πεδίο πολιτισμού και κουλτούρας, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με την Τουρκία.

    Με αυτό το βασικό επιχείρημα έξι Χριστιανοδημοκράτες ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ συμφώνησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στον κατάλογο των προς ένταξη στην Ενωση χωρών.

    Στον κατάλογο αυτό βρίσκονται σήμερα η Κύπρος και οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα για την Κύπρο, ο Προδρεύων της συνεδρία, Πρόεδρος της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην Ευρωβουλή Βίλφριντ Μαρτένς, δήλωσε ότι βρίσκεται στην επόμενη διεύρυνση της Ενωσης.

    Οι σημαντικές όσο και κατηγορηματικές θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η διεύρυνση της Ενωσης καθώς και τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους "15", όπως η Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Γερμανός Καγκελάριος και οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, της Ισπανίας Ζοζέ Μαρία Αενάρ, του Βελγίου Χαν Λουκ Ντεάν, της Ιρλανδίας Τζον Μπρούτον και του Λουξεμβούργου Κλον Γιούνκερ.

    Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον εκβιασμό που κάνει η κυβέρνηση της Αγκυρας, η οποία απειλεί με βέτο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εάν δεν υπάρξει δέσμευση για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι η κουλτούρα της Τουρκίας δεν έχει σχέση με αυτή της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε και καταδίκασε τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

    Ο Προεδρεύων της χθεσινής συνεδρίας, Πρόεδρος της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην Ευρωβουλή και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφριντ Μαρτένς, οριοθέτησε και τις σχέσεις που θέλει να αναπτύξει η Ενωση με την Τουρκία. Σχέσεις που φτάνουν μέχρι τη σημερινή τελωνειακή ένωση με τη χορήγηση στην Αγκυρα και των κοινοτικών πόρων, που παραμένουν "μπλοκαρισμένοι" από την Ελλάδα για τους γνωστούς λόγους και την Ευρωβουλή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [09] Αγγελίδου - αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου δήλωσε σήμερα ότι η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των 126 αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, οι φάκελοι των οποίων δεν κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, είχε ανασταλεί λόγω του ότι υπήρχαν ακόμη στοιχεία τα οποία έπρεπε να διερευνηθούν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Αγγελίδου ανέφερε συγκεκριμένα ότι "παρόλο ότι είχε ληφθεί απόφαση παλαιότερα ότι θα ήμουν εκείνη η οποία θα ανακοίνωνα τα αποτελέσματα, τα οποία θα έβγαιναν από τους φακέλους για τους 126 αγνοούμενους που φαίνεται από την εξέταση ότι δεν βρίσκονται στη ζωή, εντούτοις έχει ανασταλεί η όλη διεργασία. Εξακολουθεί να μελετάται," συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείσα γιατί αναστάληκε η διαδικασία, η κ. Αγγελίδου απάντησε ότι "έπρεπε να γίνει εξέταση του αίματος για να εξευρεθεί από τους επιζώντες συγγενείς τους εάν ταίριαζε το αίμα." Ανέφερε επίσης ότι έπρεπε να διερευνηθούν "γενικά τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα βοηθούσαν στη διαπίστωση εάν (κάποιος) είναι νεκρός ή όχι και φυσικά θα έπρεπε να γίνει και εκταφή".

    Η Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων ζήτησαν να μην γίνει οτιδήποτε "και έκτοτε το θέμα παρέμεινε".

    Οπως είπε, αυτές τις ημέρες το θέμα συζητείται και πάλι, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ενημερωθεί για οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να ανακοινώσει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Μουσιούττας - ξένοι εργάτες - ανεργία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας υπέβαλε σήμερα ενημερωτικό σημείωμα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της ανεργίας, σε σχέση με την απασχόληση των ξένων εργατών.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι το θέμα της ανεργίας δε θα λυθεί εάν απαγορευθεί η εργοδότηση ξένων εργατών.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "αν αποχωρήσουν οι ξένοι εργάτες δε σημαίνει ότι το θέμα ανεργία επιλύεται, γιατί η πλειονότητα των αλλοδαπών που απασχολούνται στην Κύπρο απασχολούνται σε τομείς όπου οι Κύπριοι είτε αρνούνται είτε είναι απρόθυμοι να απασχοληθούν."

    Οπως είπε, από τις δέκα χιλιάδες αιτήσεις που είχαν εγκριθεί το 1996, οι τρεις χιλιάδες ήταν για τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπου οι Κύπριοι αρνούνται να εργοδοτηθούν.

    Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι ούτε στη μεταποίηση ή στα αρτοποιοία θέλουν να εργάζονται οι Κύπριοι, λόγω του ότι η δουλειά είναι με βάρδιες και είπε ότι οι Κύπριοι δεν επιθυμούν να εργάζονται σε τομείς όπου "είτε το ωράριο δε βολεύει ή οι όροι απασχόλησης είναι τέτοιοι που οι δικοί μας άνεργοι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν".

    Σε ερώτηση εάν αναμένεται κυβερνητική παρέμβαση για το όλο θέμα, ο Υπουργός Εργασίας απάντησε ότι "αισθάνθηκε την ανάγκη" να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί το θέμα της ανεργίας σε σχέση με την απασχόληση αλλοδαπών είχε πάρει διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης.

    Απαντώνας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή κανένας αλλοδαπός δεν εργοδοτείται νόμιμα σε ξενοδοχεία και επεσήμανε ότι ένας αριθμός αλλοδαπών εργαζόταν σε ξενοδοχεία μόνο για την τουριστική περίοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] Ξένοι εργάτες - Απόφαση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν δέχεται πλέον αιτήσεις για εργοδότηση ξένων εργατών σε 25 κλάδους της οικονομίας.

    Η απόφαση έχει ληφθεί από τη διϋπουργική επιτροπή για το θέμα της εργοδότησης αλλοδαπών, ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης, Α' Εργατικός Λειτουργός στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κολοκοτρώνης είπε πως δεν έγινε απλώς πρόταση από την αρμόδια διϋπουργική επιτροπή, αλλά πως η επιτροπή αποφάσισε τα εν λόγω μέτρα και "οι αποφάσεις της υπεβλήθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για ενημέρωση".

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης, ο κ. Κολοκοτρώνης διευκρίνισε πως το Υπουργείο "δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις για εργοδότηση ξένων", στους συγκεκριμένους 25 κλάδους.

    Σχετικά με τις αιτήσεις για ανανέωση αδειών εργοδότησης αλλοδαπών, που έχουν ήδη εξασφαλισθεί από παλιά στους 25 αυτούς κλάδους, οι εργοδότες θα πρέπει να απευθυνθούν στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας για ανανέωση. Το τελευταίο, θα απορρίπτει ή θα εγκρίνει την αίτηση, "ανάλογα με το αν αυτό (το Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας) έχει, ή όχι, Κύπριους ενδιαφερόμενους να προτείνει στον εργοδότη". Αν υπάρχουν Κύπριοι ενδιαφερόμενοι, τότε η αίτηση για ανανέωση θα απορρίπτεται.

    Ειδικά στον τομέα των ξενοδοχείων δεν τίθεται πρόβλημα ανανεώσεων, διότι από τις 15 Νοεμβρίου 1996 έχουν αποχωρήσει όλοι οι αλλοδαποί.

    Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο της απόφασης είναι ότι, αν κάποιος εργοδότης, είχε εξασφαλίσει άδεια για πρόσληψη ξένου με ημερομηνία έκδοσης προγενέστερη του Σεπτεμβρίου 1996 και η άδεια δε χρησιμοποιήθηκε - ο εργοδότης δηλαδή δεν προσέλαβε ξένο - τότε η άδεια ακυρώνεται.

    Οι σημαντικότεροι κλάδοι, για τους οποίους σύμφωνα με την απόφαση δεν θα εξετάζονται νέες αιτήσεις εργοδότησης αλλοδαπών είναι: χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ξενοδοχεία, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία, νοσηλευτήρια), κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, μεταφορές πλην θαλάσσιες μεταφορές, λιανικό εμπόριο καυσίμων (π.χ. σταθμοί βενζίνης), ένδυση, κατασκευή δερματίνων ειδών, υποδηματοποιοία και εμπόριο αυτοκινήτων και εξαρτημάτων.

    Οσον αφορά στις πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με "απροθυμία" των Κυπρίων να εργαστούν σε ορισμένους κλάδους, ο κ. Κολοκοτρώνης εξέφρασε την εκτίμηση πως στον τομέα των ξενοδοχείων δε θα υπάρξει έλλειψη ντόπιου προσωπικού, αλλά στα κέντρα αναψυχής πιθανό να παρουσιαστεί. Γι' αυτό, ο συγκεκριμένος τομέας δεν περιλαμβάνεται στην πρόσφατη απόφαση. Εξάλλου, στον τομέα αυτό (κέντρα αναψυχής), θα εξαντλείται πρώτα η δυνατότητα εργοδότησης Κυπρίων και μετά θα εξετάζεται αίτηση για εργοδότηση ξένων.

    Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο οι εργοδότες αλλοδαπών, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά για τις κοινωνικές ασφαλίσεις των εργαζομένων αυτών, ο κ. Κολοκοτρώνης είπε στο ΚΥΠΕ πως "ο νόμος περί κοινωνικών ασφαλίσεων δεν εξαιρεί κανένα εργαζόμενο στην Κύπρο, αλλοδαπό ή Κύπριο, εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους ξένων χωρών, π.χ. υπαλλήλους πρεσβειών και τους αλλοδαπούς υπαλλήλους των υπεράκτιων εταιρειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αριθμός εργοδοτών αντιδρά στην διϋπουργική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι αυτή απαγορεύει την εργοδότηση αλλοδαπών και σε εργασίες όπου οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι δραστηριότητές τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [12] Επενδύσεις Ναδίρ στην Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία περί τα τέλη Μαρτίου, με στόχο να προχωρήσει σε επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Ο Ναδίρ, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της εταιρείας Polly Peck, που κήρυξε πτώχευση το 1991 και καταζητείται από τη βρετανική αστυνομία για ατασθαλίες, βρίσκεται στα κατεχόμενα, όπου είναι ο ιδιοκτήτης εφημερίδας και ραδιοσταθμού, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

    Σύμφωνα με την είδηση του τουρκικού πρακτορείο, που αναμετάδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ναδίρ αναμένεται να επενδύσει σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στον Τύπο και από το καλοκαίρι, θα επεκτείνει τις επενδύσεις του στο εξωτερικό.

    Ο Ναδίρ διέφυγε της σύλληψής του από τη βρετανική αστυνομία το 1993. Εκτοτε δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] Συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων αποφάσισαν να διευκολύνουν τις απευθείας επαφές μεταξύ τους. Παράλληλα αποφάσισαν τη διεξαγωγή δικοινοτικής συναυλίας με το Μίκη Θεοδωράκη και το Ζουλφί Λιβανέλι.

    Οι αποφάσεις λήφθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνάντησης Ε/κ και Τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση και την οποία ανέγνωσε ο κ. Φεϊσέλ, αναφέρει ότι οι "πολιτικοί ηγέτες επεσήμαναν τη σημασία που αποδίδουν στις προσπάθειες υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, για προετοιμασία του εδάφους για τη διεξαγωγή κατεπειγόντως, απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

    Αποφάσισαν "να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν τις απευθείας επαφές καθώς και την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους."

    Αποφάσισαν επίσης τη διοργάνωση από κοινού, δικοινοτικής συναυλίας με το Μίκη Θεοδωράκη και το Ζουλφί Λιβανέλι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 1997.

    Τέλος, οι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου τον ερχόμενο μήνα. Στη συνάντηση θα παραστεί και πάλιν ο κ. Φεϊσέλ.

    Η συνάντηση στο Λήδρα Πάλας οργανώθηκε από την πρεσβεία της Σλοβακίας στη Λευκωσία. Μετά τη συνάντηση ο ηγέτης του Τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί παρέθεσε γεύμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 5 March 1997 - 18:47:21 UTC