Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ
  • [02] Κοινοπολιτεία - Εγκλημα και Ναρκωτικά
  • [03] Συνάντηση Μιχαηλίδη - Κουκ
  • [04] Εκθεση "Δόξα του Βυζαντίου"
  • [05] Μιχαϊλίδης - Ρίφκιντ

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στόχος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει η έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς το συντομότερο δυνατόν, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, αφού υπάρχουν πλειονεκτήματα στο να διεξαχθούν εκτός Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση διάρκειας μιας περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι κατά τη συνάντηση ανασκοπήθηκε η κατάσταση στο Κυπριακό και ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Είπε, ακόμη, ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται πολύ σκληρά για έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι συμβάλλουν κι άλλοι σ' αυτή την προσπάθεια.

    Σε ερώτηση εάν έφερε οποιοδήποτε μήνυμα από τον Γ.Γ. ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ανάν απέστειλε επιστολές στους αρχηγούς των δύο κοινοτήτων, την Ελλάδα και την Τουρκία, στις οποίες παραθέτει τις απόψεις του και υπογραμμίζει το προσωπικό του ενδιαφέρον στο Κυπριακό και την αποφασιστικότητά του να το προωθήσει.

    Οπως είπε ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στις επιστολές ο κ. Ανάν επαναλαμβάνει την επιθυμία του για απευθείας συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

    Σε ερώτηση εάν έχουν απαντήσει οι δύο πλευρές, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά. Ο κ. Φεϊσέλ απάντησε, επίσης, αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν ο κ. Ανάν έχει απαντήσει στον Πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων.

    Κληθείς να αναφέρει εάν συμμερίζεται την άποψη του Αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι δηλαδή η προπαρασκευαστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι οι απευθείας συνομιλίες το πρώτο εξάμηνο του 1997, εάν είναι δυνατόν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν είναι σίγουρο εάν οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι σίγουρα υπάρχουν αρκετοί θετικοί λόγοι για διεξαγωγή τους στο εξωτερικό.

    Η Νέα Υόρκη, είπε, είναι μία επιλογή, αφού θα διευκολύνει τον Γ.Γ. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κι άλλες πιθανότητες και το θέμα είναι ανοικτό.

    Ερωτηθείς για τον στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι συνεχίζεται, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα συνέβαλλε στο να διευκολυνθούν τα πράγματα, από στρατιωτικής απόψεως και αναμφίβολα, όπως είπε, θα συνέβαλλε στο να βελτιωθεί το γενικό κλίμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Κοινοπολιτεία - Εγκλημα και Ναρκωτικά

    Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το τεράτια προβλήματα του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών καθώς και εισηγήσεις για την πάταξή τους συζήτησαν σήμερα οι βουλευτές που συμμετέχουν στην 28η Περιφερειακή Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

    Οι βουλευτές από την Κύπρο, τη Βρετανία, τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ, το Γκέρνσι, το Isle of Man και τα νησιά Φόλκλαντ συζήτησαν για τα σοβαρά αυτά προβλήματα, για το πώς επηρεάζουν τις χώρες τους, και για τις προσπάθειες των κυβερνήσεών τους στην πάταξη τους.

    Οπως τονίστηκε κατά τη συζήτηση, υπάρχει ανάγκη όπως ο αγώνας συντονιστεί σε διεθνές επίπεδο και όπως υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία σε βάρος των εγκληματιών και των αδίσκτακτων έμπορων ναρκωτικών.

    Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη για παιδεία που να αποτρέπει τους νέους από το να έρχονται σε επαφή με τα ναρκωτικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας, του σχολείου και της εκκλησίας.

    Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης, ο οποίος τόνισε ότι, από τη δική του προσωπική πείρα, στην Κύπρο η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που είναι εθισμένα στα ναρκωτικά προέρχεται από οικογένειες που δεν είναι "δυνατές", κατά την έκφρασή του.

    Κύριος ομιλητής στη σημερινή συζήτηση ήταν ο βουλευτής Σέντον, από το νησί Τζέρσεϊ, ο οποίος τόνισε ότι το οργανωμένο εγκλημα αποτελεί μια τεράστια πολυεθνική επιχείρηση, η οποία απειλεί τη δημοκρατία, τους νόμους και τους πολίτες. Ολοι, σημείωσε, πρέπει να συμβάλουν στον αγώνα για την πάταξη του οργάνωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών.

    Κύπρος και Οργανωμένο Εγκλημα

    Σχεδόν ανύπαρκτο είναι το πρόβλημα του Οργανωμένου Εγκλήματος στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, τόνισε στη δική της παρέμβαση η βουλευτής Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου.

    Η αναλογία είναι 700 περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων το χρόνο για κάθε 100 χιλιάδες άτομα, την ώρα που στην Ευρώπη είναι 5000 στα 100 χιλιάδες άτομα.

    Η πλειοψηφία των εγκλημάτων αυτών αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με την περιουσία, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης του εγκλήματος τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχεται στο 64% και θεωρείται πολύ ικανοποιητικό.

    Αναφερόμενη στην εγκληματικότητα στην Κύπρο η κ. Παντελίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κάθοδο χιλιάδων τουριστών στο νησί που αφήνουν έντονα τα σημάδια των πολιτισμών τους, φέρνοντας ταυτόχρονα μαζί τους χιλιάδες τάσεις και τρόπους ζωής, που δεν επηρεάζουν πάντοτε θετικά.

    "Η τάση να μιμούμαστε την εξέλιξη η οποία βασίζεται σε ανεξέλεγχτα μοντέλλα, μας έχει επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό," σημείωσε η Κύπρια βουλευτής.

    Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα στην αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος, πρόσθεσε, διαδραμάτισαν και οι Τ/Κ.

    Εξήγησε ότι εξαιτίας της τουρκικής κατοχής και λόγω της χαλαρότητας που υπάρχει στα κατεχόεμνα, παρατηρείται η ανάπτυξη λαθρεμπορίου και η διακίνηση ναρκωτικών, δραστηριότητες "οι οποίες δημιουργούν ένα δίκτυο παρανομίας και βρώμικου κέρδους, με προεκτάσεις κατασκοπείας". Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 1995 το 10% από τα ναρκωτικά τα οποία κατασχέθηκαν από την Αστυνομία της Δημοκρατίας προήλθαν από τα κατεχόμενα.

    Ισως, τόνισε η κ. Παντελίδου, αυτός να είναι και "ένας έμμεσος τρόπος του Αττίλα να μας επιτίθεται από το εσωτερικό μέτωπο δημιουργώντας εσωτερικά προβλήματα και καταστρέφοντας τη νεολαία μας"

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι δεσμευμένη στον αγώνα για πάταξη των ναρκωτικών, ο οποίος δεν μπορεί να επιτύχει εάν δεν υπάρξει και ένας παράλληλος πόλεμος από μέρους των ανεπτυγμένων κρατών. "Ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τη διάθεση των ναρκωτικών είναι καταπολεμώντας τη ζήτηση", τόνισε η βουλευτής.

    Σημείωσε δε ότι η Κύπρος κατέχει μια μοναδική θέση στη Μεσόγειο και βρίσκεται δίπλα στις χώρες που παράγουν το όπιο και την κάνναβη, την οποία τον τελευταίο καιρό φαίνεται να προτιμούν οι μεγαλέμποροι των ναρκωτικών.

    Ωστόσο, η κ. Παντελίδου τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες της Κυπριακής Αστυνομίας με τη στενή συνεργασία πολλών άλλων κρατών όπως τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις χώρες της Σκανδιναβίας και τις ΗΠΑ, έχουν συλληφθεί πολλοί έμποροι ναρκωτικών και κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

    Καταλήγοντας αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Τ/Κ εφημερίδας "Γενί Ντουζέν", στις 6 Σεπτεμβρίου 1989, σύμφωνα με το οποίο οι έμποροι της ηρωίνης χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα ως βάση για να στέλλουν ναρκωτικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Σε δική του παρέμβαση, ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης δήλωσε ότι ο αγώνας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος είναι δύσκολος, αλλά ακόμη πιο δύσκολος είναι ο αγώνας κατά του οργανωμένου εγκλήματος που σημειώνεται σε επίπεδο κρατών. Η Κύπρος, τόνισε ο βουλευτής υποφέρει από αυτού του είδους το πρόβλημα, και αποτελεί περίπτωση όπου ένα κράτος διέπραξε έγκλημα εναντίον κάποιου άλλου.

    Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπερεσίες δίωξης ναρκωτικών στην Κύπρο είναι η ευκολία με την οποία εισέρχονται ναρκωτικά από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.

    Περιγράφοντας το πρόβλημα της Κύπρου, στους ξένους βουλευτές, ο κ. Ματσάκης, ανέφερε ότι υπάρχει μια τεράστια περιοχή 180 χλμ. που χωρίζει τα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές. "Είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αστυνομία να ελέγχει κατά μήκος αυτής της διαχωριστικής γραμμής," είπε.

    Πρόσθεσε ότι η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της ύπαρξης της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας, περιοχή στην οποία οι Αρχές της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο, ενώ εμπόριο ναρκωτικών γίνεται και μέσω των περιοχών αυτών.

    Καταλήγοντας, ο Μάριος Ματσάκης έκανε έκκληση στους βουλευτές να διαβιβάσουν αυτό το μήνυμα στις αρχές των χωρών τους.

    "Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε περισσότερο έλεγχο εντός των βρετανικών βάσεων για την πάταξη των ναρκωτικών", τόνισε ο βουλευτής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] Συνάντηση Μιχαηλίδη - Κουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,04/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), χωρίς αυτή να εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού και χωρίς να δικαιούται να προβάλει βέτο η Τουρκία.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ, ύστερα από συνάντηση μίας σχεδόν ώρας που είχε στο γραφείο του, στη βρετανική Βουλή, με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κουκ τόνισε ότι το Εργατικό Κόμμα επιθυμεί να προωθηθεί η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και ανέφερε ότι με τον κ. Μιχαηλίδη συζητήθηκαν οι πρόσφατες συζητήσεις στην ΕΕ που αφορούν την Κύπρο.

    Εξάλλου, εξέφρασε την επιθυμία να δοθεί κάθε ευκαιρία για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ ως κυρίαρχο νησί και όπως η λύση του Κυπριακού να συνοδεύει την ένταξη. Ξεκαθάρισε τη θέση του Εργατικού Κόμματος, όμως, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού.

    Ακολούθως, ο κ. Κουκ ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Μιχαηλίδη πως την 1η Μαϊου θα υπάρχει εργατική κυβέρνηση στη Βρετανία, η οποία θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει μόνιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό και να τερματίσει τη διχοτόμηση του νησιού.

    Εχουμε, είπε, το προτέρημα ότι η Βρετανία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο του 1998 την προεδρία της ΕΕ και υπογράμμισε τη δέσμευση να τεθεί το θέμα της Κύπρου ως θέμα προτεραιότητας σε πρόγραμμα δράσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

    Ως ηγετικό μέλος της ΕΕ, συνέχισε, θα είμαστε σε θέση να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

    Ο κ. Κουκ ανέφερε, επίσης, ότι δεσμεύτηκε, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για προώθηση των συνομιλιών του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό.

    Γι' αυτό, επεσήμανε, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η Βρετανία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να βεβαιωθεί ότι η εργατική κυβέρνηση θα διαδραματίσει πλήρη ρόλο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη και ουσιαστική" και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Κουκ για τις δικές μας εκτιμήσεις πάνω στο Κυπριακό και τα βήματα που αναμένουμε να γίνουν, εξηγώντας ότι οποιαδήποτε νέα προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη, για να είναι αποτελεσματική.

    Η αποτελεσματικότητα της όλης προσπάθειας, είπε, θα κριθεί από το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων παραγόντων, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τις βασικές χώρες της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι εξετάζεται από την ΕΕ το θέμα της Τουρκίας από διάφορες σκοπιές. Η μια πλευρά, ανέφερε, έχει την άποψη ότι ίσως η Τουρκία θα έπρεπε να δημιουργήσει μιαν ιδιαίτερα αναβαθμισμένη σχέση με την ΕΕ. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι παραμένουν τα προβλήματα, το Κυπριακό, η ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

    Τον κ. Μιχαηλίδη συνόδευαν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο Βάνιας Μαρκίδης και ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του ΥΠΕΞ Ανδρέας Μαυρογιάννης. Παρών ήταν και ο Σύμβουλος του κ. Κουκ για Ευρωπαϊκά Θέματα Ντέιβιντ Κλαρκ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] Εκθεση "Δόξα του Βυζαντίου"

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,04/03/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας) Ανοιξε χθες, επίσημα, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στη Νέα Υόρκη, η έκθεση "Δόξα του Βυζαντίου", στην οποία εκτίθενται μερικά από τα σπανιότερα έργα Βυζαντινής τέχνης από την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Εξακόσιοι, περίπου, παράγοντες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες παρευρέθηκαν σε συμπόσιο που παρέθεσε το Μουσείο, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

    Η Εκκλησία της Κύπρου είχε δανείσει στην έκθεση πέντε εικονίσματα ανεκτίμητης αξίας, από τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου της Στέγης, στην Κακοπετριά, του Τιμίου Σταυρού, στο Πελένδρι, καθώς και από τις Μητροπόλεις Λεμεσού και Πάφου.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης, Φιλίπ ντε Μοντεμπέλο, εξήρε τη συνεισφορά της Κύπρου στην έκθεση, ενώ εξέφρασε λύπη που δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην τελετή και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Με δηλώσεις του, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η Βυζαντινή τέχνη, στο μοναδικό ελληνικό της χαρακτήρα. Ακολούθως, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη σύλυση των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα και στο γεγονός ότι ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικοί θησαυροί εξαφανίζονται σχεδόν καθημερινά. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι είναι αδύνατο να δει κανείς τα θαύματα αυτής της έκθεσης, χωρίς να αισθανθεί χαρά αλλά και λύπη, και πρόσθεσε: "Αυτό, πιστεύω, είναι το μήνυμα που επιθυμεί να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος απόψε".

    Σε χαιρετισμό του, ο Αντιπρόεδρος της "Citibank", Μπιλ Ρόουντς, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κύπρο κι ευχαρίστησε ειδικότερα τον Μητροπολίτη Πάφου για τη συνεισφορά του στην έκθεση.

    Μεταξύ των επισήμων, που παρευρέθηκαν στην τελετή, ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ Ντίνος Λεβέντης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Αντρος Νικολαίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ Νίκος Αγαθοκλέους, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Αμερικής Σπυρίδων και άλλοι.

    Οι χθεσινοβραδινοί προσκεκλημένοι ήταν οι πρώτοι που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δούν αυτά τα έργα Βυζαντινής τέχνης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 11 Μαρτίου μέχρι τις 6 ερχομένου Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΜΧ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Μιχαϊλίδης - Ρίφκιντ

    Λονδίνο,Βρετανία,04/03/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    "Πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική" χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης απογευματινή συνάντηση, διάρκειας μίας περίπου ώρας, που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Μάλκολμ Ρίφκιντ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ ήταν η επείγουσα ανάγκη να ενταθεί το ενδιαφέρον και να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός, γύρω από τη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται προς επίλυση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο κ. Ρίφκιντ του ανέφερε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει διαφορετική μορφή συνομιλιών.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξήγησε στον κ. Μιχαηλίδη ότι η χώρα του ήθελε να τονίσει ότι οι Τ/Κ ζουν την όλη κατάσταση και ως εκ τούτου ενδιαφέρονται για το τί θα σημαίνει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την ίδια την Τ/κ κοινότητα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι στη συνάντηση δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της απόφασης της Κύπρου για αγορά του ρωσικού αντιαεροποπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία επιδιώκει το συντομότερο δυνατό απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δεδομένου ότι θα υπάρξει κοινό έδαφος, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι "η δική μας επιμονή για το κοινό έδαφος οφείλεται στο ότι θέλουμε οπωσδήποτε η νέα αυτή προσπάθεια να επιτύχει".

    Σε ερώτηση για το ρόλο που ασκεί τώρα η Βρετανία στο Κυπριακό, σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχει τακτική επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Από κυπριακής πλευράς, παρών στη συνάντηση ήταν ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Βάνιας Μαρκίδης, και ο Διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΞ, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Τον κ. Ρίφκιντ πλαισίωναν ο Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο Φόρεϊν Οφις, Ντέιτον Ουόρεν Γκας, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναχωρεί απόψε από το Λονδίνο για το Παρίσι, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Γάλλο Υπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μισιέλ Μπαρνιέ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΠ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 6 March 1997 - 7:56:06 UTC