Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Πριμακόφ - Χριστόφια
  • [02] Παραστάσεις Βρετανίας για τους εξοπλισμούς
  • [03] Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις απειλές της Τουρκίας
  • [04] Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα - Ολμπράιτ
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Σκληρές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων
  • [07] Στη Βουλή ο Βενιαμίν
  • [08] Ελληνες βουλευτές στην Κύπρο
  • [09] Διαμαρτυρία ΔΗΣΥ σε ξένες πρεσβείες για την αντίδραση των κυβερνήσεών τους στην αγορά του S-300
  • [10] Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα
  • [11] Συνεδρία Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοβουλίων Κύπρου-Ελλάδας
  • [12] Στο ολλανδικό δικαστήριο οι κλεμμένες εικόνες

  • [01] Συνάντηση Πριμακόφ - Χριστόφια

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) --Ως πολύ "εποικοδομητική και εγκάρδια", χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβκένι Πριμακόφ στη Μόσχα.

    Ο κ. Πριμακόφ, είπε ο κ. Χριστόφιας μιλώντας στο ΡΙΚ, σχολίασε θετικά διάφορες πτυχές του μηνύματος του Προέδρου Κληρίδη. Ωστόσο είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιες απόψεις οι οποίες σηκώνουν συζήτηση στην πορεία.

    Μιλώντας από τη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι συμφώνησαν ότι θα είναι σε επαφή για ορισμένα ζητήματα και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Κληρίδη, ώστε να υπάρξει διευκρίνηση θέσεων αλλά και διάλογος. Επεσήμανε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σοβαρή διαφωνία μέσα από τη συζήτηση που έγινε.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι το "πιο σημαντικό το οποίο βγαίνει από τις συναντήσεις και την ανταλλαγή μηνυμάτων είναι ότι η Ρωσία έχει πάρει την πολιτική απόφαση να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής".

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα πρέπει να το χαιρετίσει ο κυπριακός λαός γιατί οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στοχεύουν μεν σε λύση του Κυπριακού, αλλά δεν προβάλλουν έντονα τις διάφορες αρχές επίλυσης ή να λαμβάνουν στο βαθμό που πρέπει να λάβουν υπόψη και τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί το κυπριακό πρόβλημα.

    Πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο είναι το πιο σημαντικό είναι ότι "ο ρωσικός παράγοντας είναι ένας παράγοντας εγγύησης, σταθεροποίησης προς αυτήν την κατεύθυνση".

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε από τη Ρωσία "διά της βίας ή με τη δύναμη, να επιβάλει τις απόψεις της στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία για να έχουμε λύση στο Κυπριακό".

    Τόνισε ότι αν και είναι καλοδεχούμενες οι ενέργειες του αμερικανικού και του βρετανικού παράγοντα από πλευράς της δικής μας κυβέρνησης, το "θέμα είναι κατά πόσο θα αξιοποιήσουμε το ρωσικό ενδιαφέρον."

    Εξέφρασε την άποψη ότι αν η Ρωσία ήταν η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση τα πράγματα στο Κυπριακό θα ήταν πιο σοβαρά.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε δηλώσεις του στην Ελληνική Τηλεόραση, ότι ο κ. Πριμακόφ αποδοκίμασε και χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και υπερβολικές τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-300.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Ρώσος Υπουργός τόνισε ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι καθαρά αμυντικό όπλο, εδάφους-αέρος, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικό όπλο γιατί δεν είναι πύραυλοι εδάφους-εδάφους.

    Είπε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις αμερικανικές αντιδράσεις, τις οποίες ο κ. Πριμακόφ χαρακτήρισε υπερβολικές σε σχέση με το θέμα των απειλών και της ασφάλειας της Κύπρου.

    Τέλος, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθησή ότι η κυπριακή κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει με σοβαρότητα να αξιολογήσουν τις απειλές και των Αμερικανών καθώς και τις τουρκικές απειλές, "χωρίς βέβαια πανικό", να τις λάβει υπόψη και να δούμε πως αντιδρούμε περαιτέρω. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δούμε εντελώς επιπόλαια το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Παραστάσεις Βρετανίας για τους εξοπλισμούς

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Σε παραστάσεις προέβη σήμερα και η Βρετανία για την αγορά του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300 από τη Ρωσία, αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Οι παραστάσεις έγιναν προς τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη σε σημερινή πρωινή συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Τζον Μπακ.

    Ο ΥΠΕΞ έδωσε τις γνωστές απαντήσεις και τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης επί του θέματος, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν γνωρίζει τί έπραξε η Βρετανία προς την κατεύθυνση της Αγκυρας όσον αφορά το θέμα των απειλών που εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας εναντίον της Κύπρου αν η ασφάλεια των Τ/Κ τεθεί σε κίνδυνο.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τεθεί σε κίνδυνο η Τ/κ κοινότητα και καμία πρόθεση από μέρους της να αναλάβει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος των Τ/Κ.

    Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν πιστεύει ότι η επίλυση του προβλήματος θα προέλθει από στρατιωτικά μέσα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις πολιτικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες, όπως είπε, ελπίζουμε ότι θα εντατικοποιηθούν κατά τους προσεχείς μήνες αυτού του χρόνου.

    Παραστάσεις για τους εξοπλισμούς έγιναν και από τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις απειλές της Τουρκίας

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο και επιθυμεί να υποβαθμίσει τη σημασία τους.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να πει αν η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, να προβεί σε ενέργειες προς την Τουρκία λόγω των απειλών.

    "Θέλω να υποβαθμίσω τη σημασία των τουρκικών απειλών, που δεν είναι καινούργιες", είπε και υπενθύμισε την απειλή του Προέδρου της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ ότι τα Αδανα απέχουν από την Κύπρο μόνο τρία λεπτά.

    "Αν υπάρχει ένας κίνδυνος πολέμου αυτή τη στιγμή, είναι ο κίνδυνος του πολέμου νεύρων στον οποίο εμείς δεν υπάρχει λόγος να παρασυρθούμε," δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση πού στηρίζει η κυβένρηση την εκτίμηση αυτή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στο παρόν δεν υπάρχει κανένα έρισμα για οποιανδήποτε στρατιωτική επίθεση από οποιονδήποτε. Υπάρχει, εξήγησε, η γνωστή απειλή κατά της Κύπρου λόγω της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, η οποία αποτελεί σταθερή απειλή που υπήρχε από το 1974.

    Δεν υπάρχει τίποτε το διαφορετικό, σημείωσε, και επανέλαβε ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου γίνεται με αυτή τη λογική.

    Σε ερώτηση αν η εγκατάσταση των πυραύλων θα δώσει αυτό το έρισμα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι μέχρι την εγκατάσταση των πυραύλων "προηγείται η περίοδος των εντόνων προσπαθειών για πολιτική επίλυση του προβλήματος στην οποία όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούμε."

    Κληθείς να διευκρινίσει τί αποτελεί έρισμα για στρατιωτική επίθεση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι από κυπριακής πλευράς δεν θα υπάρξει ουσιαστικό έρισμα για να υπάρξει τουρκική επίθεση και υπέδειξε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την Τ/κ κοινότητα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το χρόνο εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν επιθυμεί να δώσει καμία ένδειξη επί του θέματος.

    Είπε επίσης ότι δεν συμμερίζεται απόψεις που αναφέρονται σε κλίμα έντασης στην Κύπρο και εξέφρασε τη γνώμη ότι η κυπριακός λαός έχει πεισθεί ότι η ηγεσία του τόπου χειρίζεται υπεύθυνα το θέμα της άμυνας του τόπου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η συμφωνία αγοράς δεν περιέχει πρόνοια για ακύρωση της συμφωνίας ούτε και πρόνοια για το τί θα γίνει σε περίπτωση που δεν εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι κύκλοι που έχουν προβεί σε διαβήματα προς την κυπριακή κυβέρνηση δεν παύουν να είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα επιρροής προς την τουρκική πλευρά ώστε να μεταβληθεί η τουρκική στάση στο Κυπριακό, η οποία αν δεν μεταβληθεί το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί.

    Ανεξάρτητα από την παρούσα κρίση και τα διαβήματά τους προς την κυβέρνηση για τους εξοπλισμούς, οι κύκλοι αυτοί είναι οι παράγοντες από τους οποίους αναμένεται να επενεργήσουν για τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο οποιονδήποτε θέμα εγείρει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων με τον κ. Κάβανο.

    "Αναμένουμε ασφαλώς ότι ένα βασικό μέρος των θεμάτων που θα εγείρει θα αφορούν την προετοιμασία για την αμερικανική παρεμβολή στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού", είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αν υπάρχουν όμως, άλλα σημεία προς συζήτηση, όπως θέματα που άπτονται του στρατιωτικού διαλόγου ή του μορατόριουμ των πτήσεων, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ολμπράιτ

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις της νέας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, o κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν θεωρεί αόριστες τις αναφορές της στο Κυπριακό, αλλά ότι αυτές "ήσαν συγκεκριμένες για την απόφαση των ΗΠΑ να εργαστούν εντατικά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος."

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κ. Ολμπράιτ, όπως και η δική μας πλευρά, συνδέει αυτό που έχει έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι μια πρόοδος στις πολιτικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα συμπαρασύρει μαζί της πολλές άλλες επί μέρους ενέργειες που θα αφορούν στην περαιτέρω εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Τόνισε ότι "δεν τέθηκε ποτέ προϋπόθεση έναρξης της αμερικανικής πρωτοβουλίας οτιδήποτε άλλο. Το ότι χρειάζεται επίδειξη καλής θέλησης από όλες τις πλευρές για αποφυγή εντάσεων στην περιοχή, αυτό δεν το αρνούμεθα και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.28 (-0.68)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.20 (-0.76)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    72.53 (-0.59)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.48 (-0.84)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.22 (-1.26)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.56 (+0.68)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.62 (-1.04)
         Αλλες Εταιρείες                        66.98 (+1.03)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 839904.625
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Σκληρές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ-ΝΟΒΟΣΤΙ- Χρίστος Γεωργίου) -- "Η ρωσική ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να διαλέγει τους συνεταίρους της και στον τομέα της εμπορίας στρατιωτικού υλικού και θα κάνει το παν για να εφαρμόσει την συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Στην σαφή αυτή δήλωση, η οποία χρωματίζει και τη θέση της Ρωσίας στο θέμα αυτό έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και βιομηχανίας της Ρωσικής Δούμας Στεπάν Σουλάκσιν.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την απαράδεκτη, όπως είπε, στάση και αντίδραση των χωρών της Δύσης ιδιαίτερα, όπως σημείωσε, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Η αντίδραση αυτή, είπε ο κ. Σουλάκσιν, όπως και οι διάφορες απειλές αποτελούν πρωτοφανές για την περίπτωση φαινόμενο. "Πρόκειται", τόνισε, "για μια θρασύτατη επίθεση κατά των συμφερόντων της Ρωσίας αλλά και του συνεταίρου της, της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ως βασική αιτία της έντονης αντίδρασης των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην συμφωνία για τους S-300, ο Ρώσος αξιωματούχος θεωρεί το γεγονός ότι οι Δυτικοί δεν επιθυμούν την άμεση εμπλοκή της Μόσχας στο επικερδές παιγνίδι της εμπορίας στρατιωτικού εξοπλισμού.

    "Είναι φανερό", σημείωσε, "ότι οι Δυτικές χώρες δεν θα ήθελαν όπως η Ρωσία επανακτήσει την θέση της στη διεθνή αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και της υπόλοιπης βιομηχανικής παραγωγής. Επιδιώκουν", πρόσθεσε, "να κρατήσουν τη χώρα σε μια συνεχή και μακρόχρονη οικονομική κρίση. Κανείς", σημείωσε, "από τους Δυτικούς δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας στην παγκόσμια σκακιέρα, ιδιαίτερα αν αναλογησθούμε την εμμονή τους για διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς".

    Σύμφωνα με τον κ. Σουλάκσιν, η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία παρά τα προβλήματα της έχει να παρουσιάσει εκπληκτικά αποτελέσματα και είναι βέβαιο ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια αυτή η παραγωγή θα είναι ασυναγώνιστη, κάτι που, όπως είπε, θα επιφέρει στη Ρωσική Ομοσπονδία έσοδα της τάξης των 30 δις δολαρίων.

    Να σημειώσουμε ακόμη ότι σε δηλώσεις του επίσης στο ΝΟΒΟΣΤΙ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας της Δούμας Βίκτορ Ιλιούχιν εξέφρασε την άποψη ότι είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τη διεθνή πρακτική η αντίδραση της Ουάσιγκτον στο θέμα της αγοράς των S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενός συστήματος, όπως είπε, με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και το οποίο με τίποτε δεν μπορεί να μετατραπεί σε επιθετικό.

    Η αντίδραση αυτή, κατέληξε, είναι απαράδεκτη γιατί αποτελεί προκλητική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις δύο ανεξαρτήτων κρατών

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΓΠ)

    [07] Στη Βουλή ο Βενιαμίν

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Χριστόδουλος Βενιαμίν έδωσε σήμερα, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, τη νενομισμένη διαβεβαίωση, καταλαμβάνοντας την κενωθείσα βουλευτική έδρα στην επαρχία Λεμεσού, ως πρώτος επιλαχών του συνδυασμού του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, πριν από την έναρξη της νομοθετικής εργασίας, κάλεσε τον κ. Βενιαμίν, να δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση κι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.

    Ο κ. Βενιαμίν, 75 χρονών, διετέλεσε επί σειρά ετών, Υπουργός Εσωτερικών και Αμυνας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Ελληνες βουλευτές στην Κύπρο

    Λάρνακα, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τις δυνατότητες συντονισμού και κοινής δράσης στους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, θα εξετάσει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έφθασε σήμερα στην Κύπρο.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, τόνισε ότι η παρουσία τους στην Κύπρο, σκοπό έχει την ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της κυπριακής Επιτροπής στην Μικτή Συντονιστική Επιτροπή των δύο Κοινοβουλίων, για τα θέματα του Ελληνισμού και την κοινή δράση στους διεθνείς οργανισμούς.

    Ο Ελληνας βουλευτής, χαιρέτισε την εναρκτήρια διαδικασία ενός καλύτερου συντονισμού, "για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού γενικά και του κυπριακού λαού ειδικότερα".

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές, Βασίλης Μαγγίνας (Ν.Δ.) Ορέστης Κολοζώφ (ΚΚΕ), Σπυρίδων Δανέλλης (Συνασπισμός) και Γεώργιος Ρόκος (ΔΗΚΚΙ).

    Οι βουλευτές από την Ελλάδα θα γίνουν δεκτοί αύριο το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Το απόγευμα παρακολούθησαν μέρος της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Διαμαρτυρία ΔΗΣΥ σε ξένες πρεσβείες για την αντίδραση των κυβερνήσεών τους στην αγορά του S-300

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Εκφράζοντας την απογοήτευση του ΔΗΣΥ για τις αντιδράσεις ξένων κυβερνήσεων στην απόφαση της κυβέρνησης για αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αντιπροσωπεία του κόμματος, ύστερα από απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, επέδωσε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας σε ξένες πρεσβείες στη Λευκωσία.

    Η αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από τον Α' Αντιπρόεδρο Παναγιώτη Δημητρίου και το Γ.Γ. Δημήτρη Συλλούρη, επέδωσε την επιστολή στους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

    Αντί να εκφράζονται ανησυχίες για αστήρικτους κινδύνους, από την αγορά ενός καθαρά αμυντικού συστήματος, τονίζει ο ΔΗΣΥ, η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να εξασκήσει όλη την επιρροή της στην Τουρκία, για να τερματίσει την παράνομη κατοχή του 37% των κυπριακών εδαφών και να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για μια βιώσιμη λύση.

    "Με μεγάλη απογοήτευση παρατηρήσαμε την αντίδραση της κυβερνήσεως σας", αναφέρεται,"για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, επειδή τέτοια αντίδραση δείχνει να αρνείται το δικαίωμα στο κυπριακό λαό να αμυνθεί έναντι ενός προκλητικού και επιθετικού γείτονα".

    Προκαλεί επίσης απογοήτευση, υπογραμμίζει ο ΔΗΣΥ, γιατί η αντίδραση των κυβερνήσεών σας φαίνεται να παραβλέπει, ότι κατ'επανάληψη το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επισημάνει ότι η Τουρκία έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα στην "πλέον στρατικοποιημένη περιοχή στον κόσμο".

    Διερωτάται επίσης, πώς θα αντιμετώπιζαν οι άλλες κυβερνήσεις μια τέτοια κατάσταση.

    Ο ΔΗΣΥ υπενθυμίζει στη συνέχεια, την τουρκική εισβολή του 1974 και την συνεχιζόμενη από τότε, κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το εθνικό ξεκαθάρισμα και την δημογραφική αλλοίωση που επιχειρεί συστηματικά η Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη.

    Η κυβέρνηση της Κύπρου, τονίζεται στην επιστολή, έχει προτείνει την πλήρη αποστρατικοποίηση και εναλλακτικά, την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων πίσω από το Τρόοδος και τον Πενταδάκτυλο.

    "Μετά την απόρριψη των προτάσεων αυτών από την Τουρκία και μετά τις απειλές της για νέα επίθεση, ποιά άλλη διέξοδος απέμεινε στη Κύπρο", διερωτάται ο ΔΗΣΥ, "από το να ενισχύσει την άμυνα της;"

    Υπογραμμίζει επίσης, ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν έδωσε την παραμικρή ένδειξη πολιτικής βούλησης για βιώσιμη και διαρκή λύση, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν οι απειλές της για ενοποίηση των κατεχομένων με την Τουρκία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, τις επιθετικές ενέργειες με τις βάρβαρες δολοφονίες άοπλων Ε/Κ πολιτών.

    Ο ΔΗΣΥ, επαναλαμβάνει στην επιστολή του, την επιθυμία και αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης για μια βιώσιμη λύση, η οποία προσκρούει στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα

    Λάρνακα, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) --Η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα και να εκτιμά ασφαλέστερα ανάλογες απειλές τις οποίες έχει κάνει και στο παρελθόν η Τουρκία όταν ήθελε να επιδείξει την αδιαλλαξία της.

    Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από τη Νότιο Αφρική, απαντώντας στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις τουρκικές απειλές, με αφορμή την συμφωνία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

    Ο κ. Αναστασιάδης έλαβε μέρος στις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, στο Κέιπταουν. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ότι είχε επαφές με τους Προέδρους των ξένων Κοινοβουλίων τους οποίους και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την ανάγκη παρέμβασής τους για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης.

    Με την ευκαιρία της μετάβασής του στο Κέιπταουν, ο κ. Αναστασιάδης επέδωσε προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη, προς τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και ανανέωσε σχετική πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης επαφές με παράγοντες της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας, με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Λευκωσία για την προώθηση των διαφόρων εθνικών θεμάτων, από μέρους της παροικίας, στην αφρικανική αυτή χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Συνεδρία Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοβουλίων Κύπρου-Ελλάδας

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό στα διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα πραγματοποιείται αύριο συνεδρία της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής των Κοινοβουλίων Ελλάδας-Κύπρου.

    Το απόγευμα έφθασε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, της οποίας ηγείται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελευθέριος Βερυβάκης και συμμετέχουν σε αυτή οι βουλευτές Βασίλης Μαγγίνας της Νέας Δημοκρατίας, Ορέστης Κολοζώφ του ΚΚΕ, Σπύρος Δανέλλης του Συνασπισμού και Γιώργος Ρόκος του ΔΗΚΚΙ.

    Η αντιπροσωπεία παρακολούθησε μέρος της τακτικής απογευματινής συνεδρίας της Βουλής, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε μία και πλέον ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επεσήμανε ότι είναι η καταλληλότερη περίοδος που πραγματοποιείται η επίσκεψη αυτή, και η προσπάθεια για περαιτέρω συντονισμό.

    "Πιστεύω", είπε ο κ. Κυπριανού, "ότι αυτή η κίνηση γίνεται στην καταλληλότερη χρονική στιγμή, αυτή την ώρα που αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις δυσκολίες".

    Επεσήμανε ακόμη την ομοφωνία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων για τους χειρισμούς που θα πρέπει άμεσα να γίνουν.

    Από την πλευρά του, ο Ελευθέριος Βερυβάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συντονισμός των δύο Κοινοβουλίων, θα δώσει μια άλλη ποιότητα στην παρουσία των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα.

    Η αντιπροσωπεία είχε αργά το απόγευμα συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Αύριο το πρωί θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΓΠ)

    [12] Στο ολλανδικό δικαστήριο οι κλεμμένες εικόνες

    Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η ακρόαση για τις εικόνες του Αντιφωνητή που κλάπησαν από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή και που βρίσκονται στα χέρια Ολλανδών συνεχίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρόττερνταμ της Ολλανδίας.

    Οπως δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ, η κ. Τασούλα Χατζητοφή-Γεωργίου, Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στην Χάγη, "παρόλο που η απόφαση του Ολλανδικού Δικαστηρίου δεν έχει ακόμη εκδοθεί, έχουμε κερδίσει ήδη ένα άλλο πόλεμο, με τη δημοσιότητα που έχει δοθεί στη χώρα για τις κλεμμένες εικόνες της Κύπρου".

    Η κ. Χατζητοφή, που είναι Ειδική Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, διεθνώς, σε θέματα που αφορούν στην κλοπή ιερών εικόνων από την Κύπρο και λαμβάνει μέρος στην υπόθεση, είπε ότι η αγορά και η ζήτηση κλεμμένων εικόνων από την Κύπρο έχει πέσει σημαντικά.

    Μάρτυρες ήταν σήμερα οι κάτοχοι των κλεμμένων εικόνων, ο κύριος και η κυρία Λανς, 83 και 79 χρονών αντίστοιχα, ένας συντηρητής εικόνων, ένας φίλος του ζευγαριού και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος πρόσφατα πήρε συνέντευξη από τον προμηθευτή των εικόνων στους Λανς.

    Η μαρτυρία των Λανς επικεντρώθηκε στην ημερομηνία κατά την οποία απέκτησαν τις εικόνες, γεγονός που θεωρείται καθοριστικό για τους Λανς, αλλά και για την τελική εξέλιξη της υπόθεσης.

    Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το σχετικό νόμο στην Ολλανδία, ανεξάρτητα αν η απόκτηση έγινε νόμιμα ή παράνομα, μετά την πάροδο 20 χρόνων θεωρείται νόμιμη η κατοχή τους.

    Την ημερομηνία αγοράς καθόρισαν γύρω στις αρχές Ιουλίου του 1975, αφού όπως είπαν, τις έστειλαν αμέσως στο συντηρητή εικόνων.

    Ωστόσο, σήμερα στο Δικαστήριο τόσο ο φίλος τους, όσο και ο συντηρητής εικόνων δεν επιβεβαίωσαν αυτή την ημερομηνία και μάλιστα ο δεύτερος ανέφερε ως ημερομηνία που πήρε στα χέρια του τις εικόνες τον Οκτώβριο του 1975.

    Τις εικόνες αγόρασαν σε μετρητά, τότε, για 200 χιλιάδες φλορίνια, γύρω στις 60-65 χιλιάδες λίρες.

    Ο άνθρωπος που τους πούλησε τις εικόνες, είναι ο Αρμένιος Ντε Γκαζαριάν που τότε ζούσε στο Λονδίνο και είχε πάει στην Ολλανδία, αλλά σήμερα είναι άγνωστο που διαμένει.

    Μάλιστα, η Εκκλησία της Κύπρου κατέχει γραπτή κατάθεση του Αρμένιου, την οποία εξασφάλισε η κ. Χατζητοφή και στην οποία αναφέρει ότι πούλησε τις εικόνες μεταξύ του 1976 και 1978, γεγονός που επιβεβαίωσε και στη συνέντευξή του.

    Ο δημοσιογράφος Γιάν Φρετ Φον Βάινεν, που πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον Αρμένιο, επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο, αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει πού βρίσκεται, αλλά και το πρόσωπο που τον έφερε σε επαφή με αυτόν για τη συνέντευξη, παρόλο που είχε κληθεί από τους Λανς, ακριβώς για να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο προμηθευτής.

    Η Εκκλησία της Κύπρου έχει τώρα την ευκαιρία να αποφασίσει αν θα εξετάσει στο παρόν στάδιο τους ίδιους μάρτυρες.

    Σε άλλη ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα, θα γίνει νέα ακρόαση ύστερα από αίτημα που υπέβαλε ο εκ των δικηγόρων της Εκκλησίας της Κύπρου, κ. Πόλλακ.

    Στο τέλος Ιανουαρίου, ο κ. Πόλλακ και η κ. Χατζητοφή θα βρίσκονται στην Κύπρο για να προετοιμάσουν την υπόθεση εκ μέρους της Εκκλησίας και να ετοιμάσουν τον κατάλογο των μαρτύρων, σε συνεργασία με τους Μιχαλάκη Κυπριανού, Θανάση Παπαγεωργίου και Δήμο Χρίστου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Thursday, 9 January 1997 - 21:27:53 UTC