Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανικό διάβημα για τους S-300
  • [02] ΗΠΑ: Θετική η πρόταση για αποστρατικοποίηση - Κάβανο
  • [03] Εντονη αντίδραση ομογενών στη στάση των ΗΠΑ
  • [04] Δηλώσεις Κασουλίδη για τις αμερικανικές αντιδράσεις
  • [05] Η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει το κείμενο εργασίας Κρανιδιώτη - Ροζάκη
  • [06] Δεν δημοσιοποιείται το μήνυμα προς Πριμακόφ
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Εγκαινιάζεται έκθεση με την ευκαιρία των 150 χρόνων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών
  • [09] Ολμπραϊτ: Οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο το 1997 στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού
  • [10] Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε καλεί τη διεθνή κοινότητα σε αποφασιστικά βήματα για το Κυπριακό

  • [01] Αμερικανικό διάβημα για τους S-300

    Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ προέβη χθες σε νέο διάβημα για το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S- 300 προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει σταθερός στη θέση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνά της ενόσω βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Κένεθ Μπριλ υποστήριξε ότι οι ανησυχίες και τα διαβήματα της κυβέρνησής του για τις πωλήσεις πυραύλων πηγάζουν από την φιλία των ΗΠΑ για την Κύπρο.

    Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η εισαγωγή εξειδικευμένων οπλικών συστημάτων με βελινεκές πολύ πέραν της Κύπρου "δεν θα συμβάλει στην πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού αλλά θα περιπλέξει τις προσπάθειες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θα υπονομεύσει την ασφάλεια του λαού της Κύπρου".

    Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί υπερβολική τη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, ότι η εγκατάσταση των πυραύλων μετατοπίζει την Κύπρο από γεωστρατηγική σκοπιά στο Αιγαίο.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν η Κύπρος δεχθεί επίθεση από την τουρκική αεροπορία.

    Οι ΗΠΑ, επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης δεν υπήρξαν συνεπείς προς την Κύπρο εδώ και 22 χρόνια και δεν επέδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον για την τουρκική κατοχή και εισβολή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] ΗΠΑ: Θετική η πρόταση για αποστρατικοποίηση - Κάβανο

    ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΒΑΝΟ ΣΕ ΧΑΓΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΑΓΚΥΡΑ

    Ουάσιγκτον, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ως θετική πρόταση και αξιόλογο στόχο, χαρακτηρίζει την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση του νησιού το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλιν Ντέιβις δήλωσε: "Οπως επισημάναμε στη δήλωσή μας στις 6 Ιανουαρίου, τονίζοντας την ανησυχία μας σχετικά με την αγορά ρωσικών πυραύλων, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το νησί της Κύπρου είναι έντονα στρατικοποιημένο.

    Χρειάζεται να γίνουν βήματα για δραστική μείωση του επιπέδου όπλων και στρατευμάτων στο νησί και έχουμε εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποστρατικοποίηση είναι ένας πολύ αξιόλογος στόχος. Ακόμη περισσότερο, οι προτάσεις του Προέδρου Κληρίδη, για μεταβίβαση κονδυλίων από στρατιωτικούς σκοπούς σε υποστήριξη οικονομικής ανάπτυξης και διαφύλαξης της ειρήνης, είναι θετικές."

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ντέιβις, η υλοποίηση της αποστρατικοποίησης παρ' όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο στα άλλα μέτωπα του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    "Στην Κύπρο, παρ' όλα αυτά η αποστρατικοποίηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτόνομα", ανέφερε ο Αμερικανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Με δεδομένη την ιστορία και το επίπεδο δυσπιστίας στο νησί, δεν είναι δυνατόν κάποιος να μεταβεί από χιλιάδες ξένα στρατεύματα και υψηλά επίπεδα όπλων σε μηδενικό αριθμό στρατευμάτων και όπλων σε μια νύχτα. Στην Κύπρο", πρόσθεσε, "τα βήματα προς αποστρατικοποίηση πρέπει να συμβαδίσουν με πρόοδο σε άλλα μέτωπα. Αυτό προϋποθέτει ουσιαστική δουλειά σε βασικά ερωτήματα όπως το πώς οι δύο κοινότητες θα μοιρασθούν την πολιτική δύναμη και πώς θα διασφαλισθεί η γενικότερη ασφάλεια".

    Τέλος για το θέμα αυτό ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανεφέρθη στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου σαν έναν πολύ σημαντικό στόχο μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

    Για το θέμα της δημιουργίας νέας στρατιωτικής βάσης στο νότιο τμήμα της Κύπρου, ο κ. Ντέιβις σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΚΥΠΕ είπε: "Η στρατιωτική έξαρση από οποιαδήποτε πλευρά - είτε αφορά όπλα, στρατεύματα ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις - ανεβάζει την ένταση, και προκαλεί αντιαποδοτικές αντιδράσεις και μας μετακινεί αρκετά μακριά από μια διευθέτηση μέσα από διαπραγμάτευση. Αυτό είναι επιζήμιο", πρόσθεσε.

    Κάβανο

    Παρά τη σκληρή αντίδραση των ΗΠΑ στη συμφωνία για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, ο Διευθυντής του γραφείου Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κέρι Κάβανο θα αρχίσει περιοδεία την Πέμπτη, που θα καλύψει τη Χάγη, τη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα με στόχο να αναθερμάνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Μαζί με τον κ. Κάβανο στη Χάγη θα μεταβεί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Τζον Κόρνμπλουμ. Στη Χάγη οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Εντονη αντίδραση ομογενών στη στάση των ΗΠΑ

    Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείο Εξωτερικών τόνισαν ότι η αντίθεσή τους στην εγκατάσταση συστήματος αεράμυνας στην Κύπρο βασίζεται πάνω στις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να δημιουργήσει στις "ευαίσθητες", όπως τις χαρακτήρισαν, διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), η οποία εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση στελεχών της ομογένειας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ, το βοηθό του, Μάρσιαλ Αντέρ και το Διευθυντή του Τμήματος Νότιας Ευρώπης, Κέρι Κάβανο.

    Στη συνάντηση, οι παράγοντες της ομογένειας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αμερικανική κριτική για το ρωσικό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-300, που προτίθεται να προμηθευτεί η Κύπρος, καταδικάζοντας στην ουσία το θύμα, δηλαδή την Κύπρο, στις προσπάθειές της να προστατεύσει τον εαυτό της.

    Διερωτήθηκαν γιατί οι αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν προέβησαν σε δημόσια καταδίκη όταν ο τουρκικός στρατός, ο οποίος παράνομα κατέχει μέρος της Κύπρου, πήρε στα κατεχόμενα 90 άρματα μάχης ή όταν τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τη Λευκωσία. Δήλωσαν ότι η Τουρκία, η οποία πρόσφατα απείλησε με πόλεμο εναντίον της Κύπρου, θα μπορούσε να ερμηνεύσει ως ενθαρρυντική για τις απειλές και ενέργειές της, την κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την ΠΣΕΚΑ, οι αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ υπέδειξαν ότι η αντίθεσή τους στην εγκατάσταση του συστήματος αεράμυνας στην Κύπρο βασίζεται πάνω στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις "ευαίσθητες" διαπραγματεύσεις για επίλυση της διαίρεσης της Κύπρου. Ανέφεραν ότι η έντονη αντίδρασή τους στο αντιαεροπορικό σύστημα υποδεικνύει τη δέσμευσή τους στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και στον τερματισμό της 22χρονης διαίρεσης.

    Επίσης τόνισαν ότι αν οποιοσδήποτε πιστεύει ότι η έντονη αντίδρασή τους είναι μόνο για μια πλευρά, θα πρέπει να δουν τί θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της εναντίον της Κύπρου ή πάρει μέτρα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Κασουλίδη για τις αμερικανικές αντιδράσεις

    Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιδώσει στην κυβέρνηση διακοίνωση, η οποία να προειδοποιεί ότι εάν δεν ακυρωθεί η αγορά τoυ αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300, ο Πρόεδρος Κλίντον θα αποσύρει την προσωπική του δέσμευση για προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, διαψεύδοντας σημερινό σχετικό δημοσίευμα.

    Οπως ανέφερε, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αγορά, και η έκφραση αυτή συνάδει με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερκών.

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι η κυβέρνηση αναμένει την αμερικανική πρωτοβουλία και δεν επιθυμεί να προδικάσει οτιδήποτε αναφορικά με τα μηνύματα που θα φέρει ο Υπεύθυνος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Νοτίου Ευρώπης Κέρι Κάβανο, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο εντός της εβδομάδας.

    "Εμείς προσβλέπουμε στην προετοιμασία της αναζήτησης του κοινού εδάφους για την πολιτική επίλυσης του προβλήματος", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι κυπριακές διπλωματικές αντιπροσωπείες καθώς και η κυβέρνηση σε επαφές της με ξένους αξιωματούχους εξηγούν τους λόγους, για τους οποίους είναι ανάγκη να συμπληρωθεί η άμυνα του τόπου κατά τρόπο που να είναι αποτελεσματική.

    Η κυβέρνηση εξηγεί ακόμη ότι δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει αυτά τα οπλικά συστήματα, εναντίον οποιουδήποτε παρά μόνο εάν οι άλλοι επιτεθούν στην Κύπρο.

    "Και ελπίζουμε ότι δεν θα δώσουμε ούτε την ευκαιρία ούτε την αφορμή για να μας επιτεθεί οποιοσδήποτε, ελπίζουμε ότι ο χρόνος που μπαίνει είναι χρόνος για πολιτικό διάλογο και σ'αυτό τον πολιτικό διάλογο θα επικεντρωθούμε με στόχο την αναζήτηση πολιτικής λύσης του Κυπριακού", υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι μεταξύ των διεθνών αντιδράσεων υπήρξαν και διαβήματα τα οποία να συνδέουν την πορεία των επικείμενων πρωτοβουλιών με την αγορά του S-300, "όχι όμως υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι προσπάθειες".

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, οι οποίες δημοσιεύονται στον Τ/κ και τουρκικό Τύπο και μιλούν για "πολεμικές ιαχές", δήλωσε ότι "πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, είμαστε λαός φιλειρηνικός που δεν στοχεύει να επιτεθεί εναντίον κανενός και επομένως δεν είναι τί λένε οι άλλοι για μας αλλά τί προθέσεις έχουμε εμείς και εμείς τις ειρηνικές μας προθέσεις τις γνωρίζουμε πολύ καλά".

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι πρέπει να διαχωρίζει κανείς τον ενιαίο αμυντικό σχεδιασμό μέσα στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την προσοχή την οποία δίνει η κυβέρνηση στο να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι υπάρχει το κυρίαρχο κυπριακό κράτος, το οποίο παίρνει τις δικές του αποφάσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ ότι οπλικά συστήματα με βελινεκές πέρα από την Κύπρο μετατοπίζουν την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου προς το Αιγαίο, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι εάν κάτι άλλαξε από την ισορροπία της Ανατολικής Μεσογείου είναι η παρουσία των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και η παρουσία 90 μαχητικών αεροπλάνων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας απέναντι από την Κύπρο.

    "Εάν η τουρκική πολεμική αεροπορία", διερωτήθηκε, "δεν είχε επιθετικές προθέσεις απέναντι στην Κύπρο, γιατί σταθμεύει αεροπλάνα απέναντι στην Κύπρο, ενώ έχει τόσα άλλα σύνορα και τόσα άλλα μέρη να προστατεύσει;"

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει το κείμενο εργασίας Κρανιδιώτη - Ροζάκη

    Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει το κείμενο εργασίας του Ευρωβουλευτή Γιάννου Κρανιδιώτη και του αποχωρούντος Υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Αθήνα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Το τελικό κείμενο, πρόσθεσε, αναμένεται ότι θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη την Αθήνα, γι' αυτό και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα και ότι η κυβέρνηση αναμένει να ειδοποιηθεί.

    Ερωτηθείς πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση σε ενδεχόμενη ερώτηση του Υπεύθυνου για Υποθέσεις Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο για τις υπερπτήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι προτιμότερο η κυβέρνηση πρώτα να ακούσει τον Αμερικανό αξιωματούχο προτού προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Δεν δημοσιοποιείται το μήνυμα προς Πριμακόφ

    Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του μηνύματος που απέστειλε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ.

    Αυτό υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι η επικοινωνία μεταξύ κυβερνήσεων δεν δίνεται στη δημοσιότητα.

    Εάν χρειαστεί να ανακοινωθεί κάτι, κατέληξε, είτε από την Κύπρο είτε από τη Ρωσία, θα ανακοινωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.83 (-0.30)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.88 (-0.38)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    72.96 (-0.57)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.96 (-1.21)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.26 (+0.19)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               70.08 (-1.39)
         Εμπορικές Εταιρείες                    61.26 (+0.18)
         Αλλες Εταιρείες                        66.30 (+1.75)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 503093.135
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [08] Εγκαινιάζεται έκθεση με την ευκαιρία των 150 χρόνων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

    Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ως "φόρος τιμής από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή προς τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό", χαρακτήρισε ο Διευθυντής του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου, και Μορφωτικός Σύμβουλος, Ζαν-Πολ Καπτεβιέλ, έκθεση που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα στη Λευκωσία με την επωνυμία "Χώρος Ελληνικός - Εκατό πενήντα χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών".

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Καπτεβιέλ είπε ότι η έκθεση, θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου.

    Ο κ. Καπτεβιέλ είπε ότι η έκθεση δεν θα αποτελείται από πρωτότυπα αυθεντικά αντικείμενα αλλά από φωτεινά πανώ και μακέτες που παρουσιάζουν αρχαιολογικούς χώρους όπως η Δήλος, οι Δελφοί, το Αργος και η Αμαθούντα, όπου η Αρχαιολογική Σχολή ανέλαβε τις ανασκαφές.

    Με την έκθεση, είπε, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα 150 χρόνων επιστημονικών ερευνών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία είναι το πρώτο γαλλικό επιστημονικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό και στην Ελλάδα το 1846. Κάλεσε τουρίστες, σχολεία και άλλους να επισκεφθούν την έκθεση.

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Γαλλίας, Ενρί Ζακολέν δήλωσε στη διάσκεψη ότι πρόκειται για μια ωραία και σύγχρονη επινόηση καθώς και πηγή πολιτιστικού πλούτου. Η έκθεση, υπογράμμισε, "είναι μέρος της πολιτιστικής μας πολιτικής σ'αυτήν την χώρα".

    Πρόσθεσε ότι σημαδεύει "με πολύ εκδηλωτικό τρόπο πόσο παλαιοί και ισχυροί είναι οι δεσμοί ανάμεσα στη Γαλλία και τον ελληνισμό."

    Ο Γάλλος Πρέσβης είπε ότι η πρεσβεία προτίθεται να στείλει για επιμόρφωση στη Ντιζόν δύο δασκάλες που ασχολούνται με την επίσκεψη των μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης στα μουσεία.

    Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της έκθεσης, θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Παράλληλα, θα διεξάγονται διαλέξεις με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες, θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης μαζί με το Γάλλο Πρέσβη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Ολμπραϊτ: Οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο το 1997 στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

    Ουάσιγκτον, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μέσα σ' αυτό το χρόνο, εξέφρασε η Μαντλίν Ολμπραϊτ, η οποία έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για τη θέση της Υπουργού Εξωτερικών.

    Η δήλωση της κ. Ολμπραϊτ έγινε κατά τη σημερινή κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού της ως νέας ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η κ. Ολμπραϊτ τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο νησί και να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Ολμπράιτ το χαρακτήρισε ως μια "μακροχρόνια διαφορά η οποία παραμένει άλυτη" και σημείωσε ότι μέσα στο 1996 "οι δύο πλευρές δεν είχαν έλθει πιο κοντά στην τελική απόφαση για το καθεστώς του νησιού".

    Η μέλλουσα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη ότι σημειώθηκαν "βίαια γεγονότα" τα οποία εμπόδισαν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για έναρξη διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι αυτά υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για την έναρξη συνομιλιών.

    Η κ. Ολμπράιτ επεσήμανε ότι η διαφορά στην Κύπρο και οι διαφορές μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, οι οποίες συσχετίζονται, παρατήρησε, "επηρεάζουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τα ζωτικά μας συμφέροντα" (των ΗΠΑ).

    "Ως εκ τούτου", σημείωσε, "είμαστε διατεθειμένοι μέσα στο νέο χρόνο να διαδραματίσουμε έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην προώθηση λύσης στην Κύπρο".

    Πρόσθεσε, όμως, ότι "για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε πρωτοβουλία, τα μέρη πρέπει να συμφωνήσουν σε βήματα που θα μειώσουν την ένταση και θα καταστήσουν δυνατή την έναρξη απευθείας συνομιλιών".

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζόζεφ Μπίτεν, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την κ. Ολμπραϊτ "να καταστήσουν την επανένωση της Κύπρου ως μία από τις διπλωματικές προτεραιότητες" της χώρας.

    "Πιστεύω ότι η πιο λογική πολιτική είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού, η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των μειονοτήτων", πρόσθεσε ο Γερουσιαστής Μπίτεν.

    Τέλος υπενθύμισε ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για περισσότερα από 22 χρόνια και χαρακτήρισε το διορισμό προεδρικού απεσταλμένου για την Κύπρο ως υποστήριξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΑΠ)

    [10] Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε καλεί τη διεθνή κοινότητα σε αποφασιστικά βήματα για το Κυπριακό

    Λάρνακα 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- H αδικία σε βάρος της Κύπρου δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, καλώντας ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του μετά από τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να προσπαθεί να επεκτείνει τις εδαφικές της διεκδικήσεις με την κατοχή τμήματος της Κύπρου, και κάλεσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου.

    "Δεν μπορεί να συνεχίζεται η αδικία, δεν μπορεί να είναι σωστό εξωτερικές δυνάμεις να ικανοποιούν τις επεκτατικές τους βλέψεις με την κατοχή εδαφών άλλης χώρας, όπως η Κύπρος", ανέφερε ο κ. Μουγκάμπε.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως κατοχική δύναμη, πρέπει να αντιληφθεί ότι ο κόσμος σήμερα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις καλές σχέσεις και την συνύπαρξη.

    Θέλουμε οι σχέσεις αυτές, πρόσθεσε, να ισχύουν και μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, αλλά όχι στη βάση της κατοχής. Πρέπει να βασίζονται στην αμοιβαία αναγνώριση ισοτίμων και κυρίαρχων κρατών, ανεξαρτήτως του μεγέθους του κάθε κράτους.

    Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει σε αποφασιστικά μέτρα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, για το κυπριακό πρόβλημα και είπε ότι η Αφρική θα κάνει το παν, υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ να ασχοληθεί με το πρόβλημα κατεπειγόντως.

    Αναγνωρίζοντας την υποστήριξη της Κύπρου προς τις Αφρικανικές χώρες, κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών τους αγώνων, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να το ανταποδώσουν, διαδραματίζοντας ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μουγκάμπε απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να επισκεφθεί την Ζιμπάπουε, η οποία και έγινε αποδεκτή.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αποχαιρετώντας τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, εξέφρασε την ευχή να συνεχισθεί η συνεργασία των δύο χωρών στα διεθνή και διμερή θέματα.

    Εξέφρασε επίσης, τις ευχαριστίες της Κύπρου για την στάση του κ. Μουγκάμπε στο Κυπριακό, η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον τερματισμό της κατοχής.

    Σημείωσε ακόμα, την υποστήριξη που παρέχει στη Κύπρο η Ζιμπάμπουε σε διάφορα διεθνή βήματα, όπως η Κοινοπολιτεία, το Κίνημα των Αδεσμευτων και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΚ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Wednesday, 8 January 1997 - 21:22:39 UTC