Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 150/2022 06-08.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Απογοητευμένος δηλώνει από την στάση της Βρετανίας μετά το BREXIT ο Τατάρ
  • [02] Μήνυμα Τατάρ για την 58η επέτειο των βομβαρδισμών στην Τηλλυρία
  • [03] Eρτουγρούλογλου: «Δεν έχουμε ανάγκη τις συμβουλές των Ελληνοκυπρίων»
  • [04] Στους Αγώνες ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο μεταβαίνει ο Τατάρ
  • [05] Το θέμα του αθλητικού «εμπάργκο» συζητήθηκε στην «προεδρία»
  • [06] Αρθρογράφος: Η ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» προκάλεσε την λεγόμενη απομόνωση
  • [07] Συζήτηση για τα προβλήματα του νέου «νόμου» πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς
  • [08] Αύξηση μεταφοράς μαύρου χρήματος στα κατεχόμενα, βλέπει εφημερίδα
  • [09] Ζητούν άρση της «απομόνωσης» οι Βρετανοί που διαμένουν στα κατεχόμενα
  • [10] Τατάρ: Ικανοποίηση για την εξαγωγή ρυμουλκού τουρκοκυπριακής κατασκευής
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσελίκ: Στο τουρκικό έθνος ανήκει ο πλούτος που θα ερευνήσει το Αμπντουλχαμίτ
  • [02] Συνάντηση Έρντογαν-Πούτιν ? Νέα σελίδα στις σχέσεις με Ρωσίας, βλέπει ο Έρντογαν
  • [03] Έρντογαν: «Γαλλία και Γερμανία μετατρέπονται σε εργαλείο της ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας».
  • [04] Συμφωνία για εμπόριο με την Ρωσία σε ρούβλια και ΤΛ
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς
  • [06] Άλλα δύο πλοία με σιτηρά απέπλευσαν από την Ουκρανία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Απογοητευμένος δηλώνει από την στάση της Βρετανίας μετά το BREXIT ο Τατάρ

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία Cyprus Today (06.08.22) γράφει ότι την θέση ότι η Βρετανία απέτυχε να βοηθήσει στην άμβλυνση της ούτω καλούμενης οικονομικής απομόνωσης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Κάτω από τον τίτλο «Ο Τατάρ ‘απογοητεύτηκε’ από την Βρετανία του BREXIT», η εφημερίδα αναφέρει ότι σε αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ελτάν Χαλίλ, ο Τατάρ δήλωσε ότι απογοητεύτηκε από τις βρετανικές αρχές, αφού εξανεμίστηκαν οι ελπίδες του ότι κατά την μετά το BREXIT περίοδο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρούσε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στις σχέσεις του με τους Τουρκοκύπριους, ειδικά στα θέματα του απευθείας εμπορίου και των απευθείας πτήσεων, μετά την απαλλαγή του από τους περιορισμούς της ΕΕ.

    Σημειώνοντας ότι οι ελπίδες του Τατάρ αυξήθηκαν μετά την εκλογή Boris Johnson στην πρωθυπουργία και την δήλωση του πρώην ηγέτη των Συντηρητικών Iain Duncan Smith ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έκανε περισσότερα για στήριξη της «βόρειας Κύπρου» μετά το BREXIT, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η δήλωση του Johnson κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Δεκέμβριο του 2019 πως «άσε να τελειώσουν οι εκλογές και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο θέμα των πτήσεων» είχε ως αποτέλεσμα την αναφορά του τότε «πρωθυπουργού» Τατάρ πως «η ολοκλήρωση του BREXIT θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για εμπόριο και ταξίδια ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την βόρεια Κύπρο».

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2021, ο Τατάρ υποδέχτηκε στους κήπους του «προεδρικού μεγάρου» στα κατεχόμενα τον Βρετανό τότε Υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab δηλώνοντας ότι οι δύο συζήτησαν τις «νέες προοπτικές μετά το BREXIT». «Η Βρετανία γνωρίζει την άδικη απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους και τις οικονομικές δυσκολίες που αυτή προκαλεί», είχε πει τότε ο Τατάρ.

    Στην συνέντευξη στην Cyprus Today, ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι ανέμενε κάτι μετά το BREXIT και επέκρινε τις αναφορές του Βρετανού τέως Ύπατου Αρμοστή Stephen Lillie σε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη βάση για λύση στην Κύπρο, «παρά την απόρριψη της λύσης αυτής από τους Ελληνοκύπριους το 2004 και το 2017» και «παρά το γεγονός ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκε ως μοντέλο διευθέτησης μετά από σχεδόν 50 χρόνια άγονων διαπραγματεύσεων», κατά την έκφραση του Τατάρ.

    «Όσο αφορά εμένα, είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι λίγο πριν αναχωρήσει από την χώρα δήλωσε ότι το μοναδικό μοντέλο λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι εξήγησε σε διάφορες περιπτώσεις στον Stephen Lillie και σε άλλους Βρετανούς αξιωματούχους την «βασική ανάγκη επιβεβαίωσης της κεκτημένης κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων πριν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε την θέση ότι αν ξεκινήσουν συνομιλίες χωρίς να συμβεί αυτό, θα συνεχιστεί η «ανισορροπία» ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο και δεν θα βελτιωθεί «ούτε ίντσα» η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τατάρ επέκρινε εκ νέου την ΕΕ κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους σε σχέση με την «απομόνωσή τους» πριν από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν καθώς και ότι δέχτηκε τους Ελληνοκύπριους στους κόλπους της παρά το ηχηρό όχι στο δημοψήφισμα.

    «Εισήγαγαν στην Ευρώπη μια σύγκρουση, που δημιούργησε αχρείαστες προστριβές ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, επειδή οι Ελληνοκύπριοι πάντοτε, σε κάθε ευκαιρία [απειλούν να χρησιμοποιήσουν] το βέτο τους και εκμεταλλεύονται την θέση τους για να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα εντός της ΕΕ», υποστήριξε.

    Σημειώνοντας ότι δεν έχασε την ελπίδα του παρά την απογοήτευση στο θέμα των προοπτικών νέων εμπορικών σχέσεων με την Βρετανία, ο Τατάρ είπε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παρατήσαμε. Οι βρετανικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν το κυπριακό πρόβλημα καλύτερα από τον καθένα και αναμένουμε ότι θα αναθεωρήσουν σύντομα την πολιτική τους, διότι οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν καλύτερα».

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει αλλαγή στην βρετανική πολιτική ως προς τους Τουρκοκύπριους με την έλευση του νέου Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο Ifran Siddiq και την εκλογή του νέου πρωθυπουργού και ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Τατάρ απάντησε ότι πρέπει να διατηρούν ακμαίο το ηθικό τους και να συνεχίσουν τις προσπάθειες, αναμένοντας από τη νέα βρετανική ηγεσία να αναθεωρήσει την πολιτική της.

    Ισχυριζόμενος ότι η πολιτική που ακολουθεί ο ίδιος είναι η ορθή διότι με την ομοσπονδία θα χάσουν τα πάντα οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι θα κυριαρχήσουν στο νησί, θα αποχωρήσει η Τουρκία και θα καταργηθούν οι εγγυήσεις της, ο Τατάρ είπε ότι είναι έτοιμος να επιδιώκει «εσαεί» τον στόχο της επίτευξης λύσης δύο κρατών.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μήνυμα Τατάρ για την 58η επέτειο των βομβαρδισμών στην Τηλλυρία

    Σύμφωνα με τον παράνομο Βayrak (07.08.22, brtk.net), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι εορτάζουν «με μεγάλη αποφασιστικότητα, ιστορική ευθύνη και υπερηφάνεια» την 58η επέτειο της «αντίστασης των Κοκκίνων», όπως χαρακτηρίζει την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων και τους βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία το 1964.

    Σε μήνυμα για την 58η επέτειο της μάχης Μανσούρας ? Κοκκίνων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι νέοι πήραν τα όπλα για την υπεράσπιση της πατρίδας και μια έντιμη ζωή και εγκαταλείποντας την εκπαίδευσή τους, αντιστάθηκαν στις φασιστικές επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων που εξαπολύθηκαν με στόχο την Ένωση και πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στα Κόκκινα με κίνδυνο τη ζωής τους».

    «Το έπος που γράφτηκε στα Κόκκινα από εκατοντάδες Τουρκοκύπριους φοιτητές [?] είναι το πιο σημαντικό δείγμα των μεγάλων θυσιών που έγιναν για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής με ασφάλεια σε αυτή τη γη που θεωρούμε πατρίδα μας», ισχυρίστηκε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι «η σπίθα που άναψαν οι μαχητές των Κοκκίνων [?] είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ιερού ταξιδιού που οδήγησε στην ανακήρυξη της ‘ΤΔΒΚ’».

    O Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Ενώ αγωνιζόμασταν με μεγάλη αποφασιστικότητα δεχόμενοι την επίθεση των Ελληνοκυπρίων μπροστά στα μάτια του ΟΗΕ, η Μητέρα Πατρίδα Τουρκία ήρθε να μας σώσει και δεν επετράπη να πέσουν τα Κόκκινα στα χέρια του εχθρού. Αυτό που συνέβη στα Κόκκινα είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που μας δείχνουν ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και προϋποθέσεις τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας. [?]

    Σε πλήρη ενότητα σκέψης και δράσης με τη Μητέρα Πατρίδα Τουρκία, θα προστατεύουμε πάντοτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γαλάζια Πατρίδα, με την έμπνευση που λαμβάνουμε πάντοτε από τους πεσόντες, τη δύναμη που λαμβάνουμε από το λαό μας και την εμπειρία που μας δίδαξε η ιστορία, και θα βαδίζουμε στο μέλλον με ελπίδα. [?]

    Δεν θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα που θα καταστρέψουν το μέλλον, την ύπαρξη και τα επιτεύγματα του τουρκοκυπριακού λαού, και θα προστατεύουμε και θα αναπτύσσουμε πάντα την κρατική υπόσταση που έχουμε επιτύχει μέσα από τον αγώνα και τις θυσίες που κάναμε για να ζήσουμε ελεύθεροι πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος μας προς τις μελλοντικές γενιές».

    (ΓΜ)

    [03] Eρτουγρούλογλου: «Δεν έχουμε ανάγκη τις συμβουλές των Ελληνοκυπρίων»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (07.09.22, brtk.net), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου απάντησε στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη σχετικά με το περίκλειστο Βαρώσι λέγοντας ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ανάγκη τις συμβουλές της ηγεμονικής και ρατσιστικής νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων», κατά την έκφρασή του.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι κατά την εκδήλωση για την Αμμόχωστο, ο Υπουργός Εξωτερικών «αποκάλυψε ξεκάθαρα ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η κατάληψη της ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική των Ελληνοκυπρίων, που σκοπό έχει να θέσει δήθεν υπό την ηγεμονία τους τον τουρκοκυπριακό «λαό», άνοιξε τον δρόμο για την αποτυχία του μοντέλου λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στο οποίο επιδεικνύει «ψεύτικη προσήλωση» η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά την έκφρασή του.

    Ανέφερε και τα εξής ο Ερτουγρούλογλου:

    «Η πολιτική της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που στοχεύει στην υποταγή των Τουρκοκυπρίων είναι προϊόν της μη λειτουργικής αντίληψης ότι ο τουρκοκυπριακός λαός μπορεί να ζήσει μόνο ως μειονότητα στο νησί μας. Όπως όλες οι άλλες ελληνοκυπριακές πολιτικές ελίτ, ο Κασουλίδης, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, βλέπει τη λύση του Κυπριακού στη συνέχιση του ελληνοκυπριακού κράτους και την εξαφάνιση της ‘ΤΔΒΚ΄. Χρησιμοποιεί το μοντέλο ομοσπονδιακής λύσης που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ο Κασουλίδης, όπως και όλοι οι άλλοι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι, θεωρεί καθήκον του να υποδαυλίζει τους Τουρκοκυπρίους και τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους τους εναντίον της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Αυτό αποδεικνύει πόσο απέχει από το να κατανοήσει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου τουρκικού έθνους.

    Τα ελληνοκυπριακά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αναφέρονται στη δήλωση Κασουλίδη αποσκοπούν στην επέκταση της ελληνοκυπριακής κυριαρχίας στο έδαφος της ΤΔΒΚ. Οι προτάσεις της ΤΔΒΚ για συνεργασία μεταξύ δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών είναι εποικοδομητικές προτάσεις προς όφελος των δύο λαών [?]».

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού ο Ερτουγρούλογλου προβάλει τον εξής ισχυρισμό:

    «Η ΤΔΒΚ, όπως κάθε κράτος, λαμβάνει και εφαρμόζει τις αναγκαίες αποφάσεις για θέματα που αφορούν το έδαφός της και το λαό της. Στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, οι αποφάσεις και οι πρακτικές μας για το Βαρώσι έχουν ληφθεί με το συντονισμό των αρμόδιων φορέων της ΤΔΒΚ και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο».

    Ο Ερτουγρούλογλου στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών λέγοντας τα εξής: «Συνιστώ ανεπιφύλακτα στον Κασουλίδη και σε άλλους Ελληνοκύπριους αξιωματούχους να συνειδητοποιήσουν ότι το κράτος της ΤΔΒΚ έχει τον αποκλειστικό λόγο σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας και ότι αυτό το κράτος είναι ο μοναδικός συνομιλητής τους».

    Υποστηρίζοντας ότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μερών που δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα και ότι μια διαδικασία υπό τις ίδιες συνθήκες δεν θα είχε κανένα άλλο νόημα εκτός από το να καταδικάσει τους Τουρκοκυπρίους να παραμείνουν στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται, ο Ερτουργούλογλου κατέληξε επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των κατεχομένων είναι ο μόνος τρόπος για να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια ωφέλιμη διαδικασία.

    (ΓΜ)

    [04] Στους Αγώνες ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο μεταβαίνει ο Τατάρ

    Η Detay (08.08.22) γράφει ότι στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης που θα διεξαχθούν στο Ικόνιο μεταξύ 9 και 18 Αυγούστου μεταβαίνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, την ώρα που αναμενόταν να αντιδράσει για το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι νέοι δεν συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν προσκλήθηκαν Τουρκοκύπριοι αθλητές στους αγώνες τους οποίους φιλοξενεί η Τουρκία και ότι η τελευταία φορά που έλαβαν μέρος Τουρκοκύπριοι αθλητές σε αυτούς τους αγώνες ήταν το 1980 ως «τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος».

    Στους αγώνες που θα διεξαχθούν στο Ικόνιο θα λάβουν μέρος 6,000 αθλητές από 56 χώρες σε 24 αγωνίσματα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Το θέμα του αθλητικού «εμπάργκο» συζητήθηκε στην «προεδρία»

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (05.08.22, kibrispostasi.com), το λεγόμενο αθλητικό εμπάργκο συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο λεγόμενο προεδρικό υπό την προεδρία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην παρουσία του λεγόμενου πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ, του «υπουργού εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και άλλων «αξιωματούχων».

    Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με το λεγόμενο εμπάργκο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενημέρωσε του συμμετέχοντες για τις επαφές που έχει στο παρελθόν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρρες.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι το θέμα του λεγόμενου εμπάργκο θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη κατά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο των Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης που θα διεξαχθούν στην Τουρκία και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την περαιτέρω διάδοση του αθλητισμού στα κατεχόμενα.

    Ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση που απευθύνθηκε εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων προς τα κατεχόμενα να παραβρεθούν στην έναρξη των Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης που θα διεξαχθούν στο Ικόνιο.

    Κατέληξε λέγοντας ότι το λεγόμενο τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος συμμετείχε στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης το 1980 και ότι η μη συμμετοχή των κατεχομένων στους αγώνες που ακολούθησαν οφείλεται στον εσωτερικό κανονισμό της διοργάνωσης.

    (ΓΜ)

    [06] Αρθρογράφος: Η ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» προκάλεσε την λεγόμενη απομόνωση

    Ο αρθρογράφος Αζίζ Σαχ στην Avrupa (08.08.22) γράφει ότι όποτε λάβει μέρος η Κυπριακή Δημοκρατία σε μια αθλητική διοργάνωση και ειδικά όταν ανέβουν μαζί στο βάθρο αθλητές από την Κύπρο και την Τουρκία, αρχίζουν οι δηλώσεις περί «θυματοποίησης» στα κατεχόμενα.

    « [?] Το τουρκικό Γραφείο Ειδικού Πολέμου μας πέταξε έξω από το Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. [?] Ο Οζκέρ Οζγκιούρ το διηγείται αυτό ως εξής: ‘Η οργάνωση (ΤΜΤ) έκανε έφοδο στο γραφείο του Αντιπροέδρου Δρ. Κιουτσιούκ και κατέλαβε την διοίκηση. Το μη στρατιωτικό σκέλος της διοίκησης της κοινότητας ωθήθηκε σε πίσω πλάνο. Από τότε μέχρι σήμερα, η κοινότητα διοικείται από τους διορισθέντες και όχι από τους εκλεγέντες’. [?]

    Όταν ο διορισμένος Ερσίν Τατάρ έλαβε μέρος στους ισλαμικούς Αγώνες που διεξάγονται στο Ικόνιο που δεν μπορούν να συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι αθλητές, το προεδρικό μέγαρο έδωσε μια απάντηση στις επικρίσεις, που είχε το χαρακτηριστικό της παραδοχής: ‘Όταν έγιναν για πρώτη φορά οι Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης κάτω από το όνομα 1οι Αθλητικοί Αγώνες Ισλαμικών Χωρών με οικοδέσποινα την Τουρκία το 1980, έλαβε μέρος το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος σε διάφορα αθλήματα, όμως στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης που διοργανώνονταν αργότερα κάθε τέσσερα χρόνια με την συμμετοχή χωρών μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, δεν μπόρεσε να λάβει μέρος σε κανέναν από αυτούς η ΤΔΒΚ λόγω κάποιων άρθρων στο εσωτερικό καταστατικό της διοργάνωσης’.

    Η παραδοχή είναι η εξής: Κερδίσαμε 3 χρυσά, 3 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια με τους 75 αθλητές μας στους πρώτους Αγώνες Ισλαμικών Χωρών στην Σμύρνη όταν ήμασταν Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος το 1980. Μόλις ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ το 1983 αντίθετα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορέσαμε να λάβουμε μέρος σε καμία διοργάνωση αγώνων το 1984 και μετά από αυτό. Πυροβολήσαμε μόνοι μας το πόδι μας.

    Η παραδοχή είναι η εξής: Κανείς δεν μας θυματοποίησε. Πρώτα μείναμε χωρίς κράτος εγκαταλείποντας την Κυπριακή Δημοκρατία και ύστερα αποκλείσαμε τον εαυτό μας από τον κόσμο ιδρύοντας την πειρατική ΤΔΒΚ στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ίδια κατάσταση ισχύει και στο εμπόριο: Από το 1972 μέχρι το 1991 οι Τουρκοκύπριοι διεξήγαγαν διεθνές εμπόριο. Δεν υπήρχε απομόνωση και εμπάργκο μέχρι να χρησιμοποιηθεί η σφραγίδα της ΤΔΒΚ!

    Όταν ο Ντενκτάς έβαλε την σφραγίδα της ΤΔΒΚ, έκλεισαν οι πόρτες στα μούτρα μας. [?] Σύμφωνα με τον Χουσεϊν Αγκολεμλί, ο Ντερβίς Έρογλου είπε στην βουλή ότι ‘έτσι θέλησε η Άγκυρα, είπαν να περιμένω λίγο’. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συζήτηση για τα προβλήματα του νέου «νόμου» πώλησης ακινήτων σε αλλοδαπούς

    Η K?br?s (07.08.22) γράφει ότι σοβαρή συζήτηση προκαλεί στα κατεχόμενα το νέο «νομοσχέδιο» περί «απόκτησης και μακροπρόθεσμης ενοικίασης ακίνητης περιουσίας (αλλοδαποί) (προσωρινές διατάξεις)», το οποίο προβλέπει διεύρυνση του περιορισμού αγοράς μίας κατοικίας ή ενός διαμερίσματος στα κατεχόμενα και θα παραμείνει σε ισχύ έξι μήνες σε περίπτωση που ψηφιστεί σε «νόμο».

    Το «νομοσχέδιο» προβλέπει ότι το εμβαδόν της γης που θα αγοραστεί δεν θα είναι πέραν του ενός στρέμματος (1,338 τετραγωνικά μέτρα) και ότι μέσα σε αυτό το στρέμμα θα μπορεί να ανεγερθεί μία κατοικία ή αν το ακίνητο θα αγοραστεί για κτίσιμο διαμερισμάτων, αυτά δεν θα υπερβαίνουν τα τέσσερα. Στο «νομοσχέδιο» αναφέρεται επίσης ότι αν ο αλλοδαπός αγοράσει μία ανεξάρτητη κατοικία, το εμβαδόν της δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5 στρέμματα (6,691 τετραγωνικά μέτρα) ή το εμβαδόν μιας ανεξάρτητης κατοικίας θα μπορεί να χωράει το πολύ τρία διαμερίσματα.

    Η πρόεδρος της «αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής», Γιασεμίν Όζτουρκ δήλωσε ότι συνεχίζεται η διαβούλευση επί του θέματος και ότι σήμερα αναμένεται η συζήτησή του στην «επιτροπή».

    Μπαρτσίν: Πιθανά προβλήματα στην δημογραφική δομή

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ντεβρίμ Μπαρτσίν είπε ότι με τον υφιστάμενο «νόμο» υπάρχει ένα ορισμένο όριο στην πώληση ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς και ότι αν αρθεί αυτό το όριο θα αυξηθούν οι τιμές των σπιτιών στα κατεχόμενα.

    Σημειώνοντας ότι ο ντόπιος πληθυσμός ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αγοράσει περιουσία λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου συναλλάγματος και της μείωσης της αγοραστικής του δύναμης, ο Μπαρτσιν ανέφερε ότι το «νομοσχέδιο» μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και με την έννοια της δημογραφικής δομής της «χώρας» και της μείωσης των χώρων [γεωργικής] παραγωγής.

    Υποστήριξε ότι θα είναι το τέλος του γεωργικού τομέα ένα τέτοιο βήμα πριν να γίνει ένας σχεδιασμός για την γεωργία (Master Plan) και η μεταβίβαση γεωργικών εκτάσεων στον τομέα των οικοδομών.

    Ουλούτσαμ: Πουλούν την γη τους οι παραγωγοί

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου γεωπόνων, Ερκούτ Ουλουτσάμ δήλωσε ότι πρέπει να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη πόσες περιουσίες ή πόση γη θα μπορούν να αγοράσουν οι αλλοδαποί με τον «νόμο» που θα θεσπιστεί και πρόσθεσε:

    «Τα κόστη παραγωγής έχουν αυξηθεί σοβαρά. Υπήρξαν αυξήσεις από το μαζούτ μέχρι τον ηλεκτρισμό και το λίπασμα. Σε αυτή την κατάσταση, ο παραγωγός έχει έρθει σε κατάσταση να δέχεται να πουλήσει το χωράφι του. Μάλιστα, γινόμαστε μάρτυρες του ότι κάποιοι παραγωγοί δέχονται να πουλήσουν ένα μέρος της γης τους. Με τον νόμο που επιχειρείται να θεσπιστεί αυτή την στιγμή, θα αλλάξουν χέρια τα χώματα».

    Γκιούρτζιαφερ: «Το πρόβλημα δεν είναι οι αλλοδαποί στους οποίους πουλούμε σπίτια»

    Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζιαφερ δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο, έχει εμβαδόν 2 εκατομμύρια 455 χιλιάδες στρέμματα και ότι αν θα κτιστεί ένας οικισμός 100 χιλιάδων κατοικιών χρειάζονται 5 χιλιάδες στρέμματα.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι αριθμοί απαντούν στην ανησυχία ότι «κάποιοι θα αγοράσουν τα χώματά μας ιδεολογικά», ο Γκιούρτζιαφερ πρόσθεσε:

    «Αν κάποιοι έρχονται στην ΤΔΒΚ για να αγοράσουν εδάφη ιδεολογικά, ανησυχώ και εγώ από αυτό. Όμως, αυτά τα άτομα δεν αγοράζουν κατοικίες από εμάς. Αυτά γίνονται με τις λάθος υπηκοότητες που δίνονται σε λάθος άτομα εκ μέρους του υπουργικού συμβουλίου. Δηλαδή, ένας πολίτης της ΤΔΒΚ μπορεί να αγοράσει γη απεριόριστα. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει 10 χιλιάδες στρέμματα, 20 χιλιάδες στρέμματα γης. Υπάρχουν άτομα που αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις γης με αυτό τον τρόπο και έγιναν ύστερα πολίτες. Οι άνθρωποι που αγοράζουν κατοικίες από εμάς είναι άτομα που θέλουν να περάσουν την σύνταξή τους σε αυτή την χώρα και αυτό έχει μεγάλη συμβολή στον τουρισμό της χώρας. [?] Βεβαίως και δεν πρέπει να είναι απεριόριστη η αγορά σπιτιών αλλοδαπών στην χώρα μας με σκοπό τις διακοπές. Βεβαίως και πρέπει να σχεδιαστεί. [?] Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο ενός σχεδίου χωρίς να χαλάσουμε την δημογραφική μας δομή, χωρίς να καταστρέψουμε την κουλτούρα μας, τις παραδόσεις μας. Ναι υπάρχει μια έλλειψη σε αυτό το θέμα και πρέπει να την ξεπεράσουμε. Όμως, οπωσδήποτε είναι ανόητη δικαιολογία το ότι γίνονται ξένα τα εδάφη μας. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αύξηση μεταφοράς μαύρου χρήματος στα κατεχόμενα, βλέπει εφημερίδα

    Κάτω από τον τίτλο «Πού πάνε αυτά τα χρήματα;» η Halk?n Sesi (08.08.22) γράφει ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν τον τελευταίο μήνα να μεταφέρουν στα κατεχόμενα το συνολικό ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε βαλίτσες, χωρίς να δοθεί κάποια λογική εξήγηση για αυτά τα χρήματα.

    «Αυξήθηκε η κίνηση στη μεταφορά μαύρου χρήματος στο νησί», αναφέρει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα προστίθενται καθημερινά νέα πρόσωπα στους συλληφθέντες στο «αεροδρόμιο» να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά στα κατεχόμενα.

    Επισημαίνει ότι αυτή την φορά συνελήφθη κατά την είσοδό του στα κατεχόμενα μέσω του «αεροδρομίου», ο 60χρονος Σελίμ Ταϊσί μεταφέροντας 800 χιλιάδες ευρώ. Ο κατηγορούμενος, που όπως διαπιστώθηκε εισήλθε στα κατεχόμενα με 1 εκατομμύριο 900 χιλιάδες ευρώ μέσα σε μια βδομάδα, ισχυρίστηκε ότι έφερε αυτά τα χρήματα «με σκοπό την επένδυση». Ο Σεϊσί κρατείται με την κατηγορία της παραβίασης του «νόμου για καταπολέμηση του ξεπλύματος εσόδων από έγκλημα», ενώ καταζητούνται άλλα τρία άτομα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 17 Ιουνίου 2022, η Ουκρανή Ολεξάντρα Σουρπούν έφερε μαζί της 500 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά ερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα. Διαπιστώθηκε ότι η κατηγορούμενη είχε φέρει ακόμα 150 χιλιάδες ευρώ την 1η Ιανουαρίου και 200 χιλιάδες ευρώ στις 23 Απριλίου.

    Στις 28 Ιουνίου 2022, ο Αχμέντ Μπενσαϊντί έφτασε αεροπορικώς στα κατεχόμενα και όταν επιχείρησε 20 λεπτά μετά την άφιξή του να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, βρέθηκαν πάνω του 950 χιλιάδες ευρώ.

    Εξάλλου, στις 19 Ιουλίου 2022 βρέθηκαν 500 χιλιάδες ευρώ στην βαλίτσα του Γιουσούφ Κενάν Τουφεκτσίγιασαρ, ο οποίος ήρθε στα κατεχόμενα από την Κωνσταντινούπολη. Διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε μεταφέρει και στις 24 Μαρτίου 2022 το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ζητούν άρση της «απομόνωσης» οι Βρετανοί που διαμένουν στα κατεχόμενα

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία Cyprus Today (06.08.22) γράφει ότι η Ένωση Βρετανών Κατοίκων της κατεχόμενης Κύπρου (BRS) ανακοίνωσε ότι τα μέλη της έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Επιτροπή που αφορά στήριξη σε εκστρατεία και ψήφισμα προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και Βουλευτές, με σκοπό να τους υποδειχθεί «η αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων του ΗΒ να μεταχειριστούν τις δύο κοινότητες της Κύπρου σε ισότιμη βάση» και απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί η «απομόνωση» τόσο του τουρκοκυπριακού «λαού» όσο και των Βρετανών που διαμένουν στα κατεχόμενα.

    Η ένωση εξέδωσε την ανακοίνωση μετά από έρευνα που διεξήγαγε ανάμεσα στα μέλη της με σκοπό να εκφράσουν την γνώμη τους σε σχέση με εκστρατεία άσκησης πίεσης στην βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει την στάση της στην Κύπρο. Απάντησαν πέραν των 1000 μελών της BRS και το 96% τάχθηκε υπέρ της πιο πάνω ιδέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Τατάρ: Ικανοποίηση για την εξαγωγή ρυμουλκού τουρκοκυπριακής κατασκευής

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (06.08.22, brtk.net), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατασκευή ρυμουλκού σκάφους από τα ναυπηγεία Shipyard στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την εξαγωγή του στο Ισραήλ.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η εξέλιξη «μας κάνει περήφανους και δείχνει τι είναι ικανοί να πετύχουν οι Τούρκοι της Κύπρου παρά την αναχρονιστική και άδικη απομόνωση και το εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί».

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσελίκ: Στο τουρκικό έθνος ανήκει ο πλούτος που θα ερευνήσει το Αμπντουλχαμίτ

    Η H?rriyet (06.08.22, hurriyet.com.tr) γράφει ότι o Αναπληρωτής Πρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της «χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας» και ότι δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν «ούτε ένα χαλίκι, ούτε μια σταγόνα νερό ούτε και μια σπιθαμή τόπο στην εναέρια πατρίδα μας».

    Μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΚΡ στα Άδανα ο Τσελίκ είπε και τα εξής:

    «Σύντομα, ο πρόεδρός μας θα κατευοδώσει το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν από τη Μερσίνα. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και ισχύ για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Διότι στα μέρη που βρίσκονται αυτά τα πλοία υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τη θάλασσα και κάτω από το έδαφος, οι οποίοι αποτελούν τον πλούτο του έθνους μας. Αυτές οι τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν για την εξόρυξή τους και τη μεταφορά τους στη χώρα μας και την αξιοποίησή τους στην υπηρεσία των πολιτών μας».

    Αναφερόμενος στις «προκλήσεις της Ελλάδας», όπως τις χαρακτήρισε, ο Τσελίκ υποστήριξε:

    «Όταν αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε, η Ελλάδα αρχίζει αμέσως τις προκλήσεις. Κάποιες χώρες αρχίζουν να παρέχουν στήριξη σε αυτές τις προκλήσεις. Ό,τι και να κάνει το κακομαθημένο παιδί της Δύσης η Ελλάδα, όποιος και να πει ό,τι θέλει, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις θα δείξουν, έδειξαν και θα συνεχίσουν να δείχνουν πόσο δίκαιο έχουμε στο θέμα της της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, προστατεύοντας αυτά τα πλοία γεωτρύπανα. Γι’ αυτό κανείς να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα του αγώνα για την πατρίδα και την τρομοκρατία. Μόνο απογοήτευση θα είναι το τέλος του. Η Τουρκία ποτέ δεν παραιτείται της ενότητας και του ενιαίου της. Η Τουρκίας δεν μπορεί να αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω από την πορεία της, η Τουρκία δεν ηττάται, η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδιστεί, η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει, η Τουρκία ουδέποτε ηττάται».

    (ΓΜ)

    [02] Συνάντηση Έρντογαν-Πούτιν ? Νέα σελίδα στις σχέσεις με Ρωσίας, βλέπει ο Έρντογαν

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (05.08.22, aa.com.tr) αναφέρεται στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με τον Ρώσο ομόλογού του Βλάντιμιρ Πούτιν που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας την Παρασκευή και διήρκεσε τέσσερις ώρες.

    Σε δηλώσεις που προέβησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον Πούτιν 17 μέρες μετά την τελευταία συνάντησή τους στην Τεχεράνη.

    Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε πολλά θέματα πολιτικού, οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος και τώρα πιστεύω ότι θα ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Τα βήματα που έγιναν εδώ τόσο στο θέμα της ενέργειας όσο και στο θέμα του αγωγού της Μαύρης Θάλασσας, στη γεωργία, στο θέμα των σιτηρών, στον τουρισμό, στις μεταφορές [?] είναι πολύ σημαντικά σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας και της Ρωσίας στην περιοχή».

    Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και υποστήριξε ότι «η συζήτησή μας για τη Συρία θα προσφέρει ανακούφιση στην περιοχή. Έχει μεγάλη σημασία η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της ‘τρομοκρατίας’ και πιστεύω ότι με τις συνομιλίες μας τα βήματα που θα κάνουμε θα μας ισχυροποιήσουν».

    Απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στο θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου λέγοντας τα εξής: «Η δυνατότητα που μας δόθηκε να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί σας σήμερα, να το αξιολογήσουμε [?] και να το συνδέσουμε με αποφάσεις, θα δώσει την ευκαιρία να αποφύγουμε αναβολή της διαδικασίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να λειτουργήσει το Άκκουγιου στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα [?] γιατί θα συμβάλει στο 10% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευκαιρία που μας δόθηκε να συζητήσουμε αυτό το θέμα».

    Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο και δήλωσε ότι «η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Κυβέρνησης αρμόδια για την οικονομία επισκέφθηκε την Τουρκία μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν όλες τις σημαντικές διαστάσεις της διμερούς συνεργασίας».

    «Ο Αγωγός TurkStream συνεχίζει να λειτουργεί πλήρως»

    Τονίζοντας ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 57% πέρυσι, ο Πούτιν σημείωσε ότι ακόμη και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένου του Μαΐου, ο όγκος του εμπορίου διπλασιάστηκε.

    Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλά στρατηγικά έργα που υλοποιούνται από τις δύο χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου και άλλα ενεργειακά έργα. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα ο Πούτιν είπε τα εξής:

    «Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι ο αγωγός TurkStream για το φυσικό αέριο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο ‘TurkStream’, σε αντίθεση με άλλους αγωγούς που παραδίδουν φυσικό αέριο προς άλλες αγορές, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και πλήρως. Δεν παραδίδει φυσικό αέριο μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε καταναλωτές στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευγνώμων στην Τουρκία για την αδιάλειπτη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

    (ΓΜ)

    [03] Έρντογαν: «Γαλλία και Γερμανία μετατρέπονται σε εργαλείο της ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας».

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (06.08.22, hurriyet.com.tr), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τους άδικους, κατά την έκφρασή του, ισχυρισμούς της Ελλάδας και τη θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας που υπερασπίζονται την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε τα εξής:

    «[?] Δυστυχώς, τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία μετατρέπονται σε εργαλείο της ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις και ταυτόχρονα να κλείνουν τα μάτια στις κινήσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης είναι προφανής. Αποδείξαμε για άλλη μια φορά αυτόν τον ρόλο ως πρωτοπόροι στην επίλυση της παγκόσμιας κρίσης σιτηρών. [?] Φυσικά, υπάρχουν και μαύρες γάτες, διαδίδουν φήμες ότι δήθεν η Τουρκία έχει σταματήσει τα πλοία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αντιθέτως, όπως ακριβώς το πρώτο πλοίο έπλευσε προς το Λίβανο, όλα αυτά τα πλοία θα περνούν μέσω ημών για να φτάσουν στις χώρες στις οποίες πρέπει να φτάσουν. Η Τουρκία θα μεσολαβήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα συνεχίσουμε την επιτυχία που εξασφαλίσαμε με τη συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη».

    (ΓΜ)

    [04] Συμφωνία για εμπόριο με την Ρωσία σε ρούβλια και ΤΛ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (08.08.22 milliyet.com.tr), στη συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι συμφωνήθηκε η αγορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία να πραγματοποιείται σε ρούβλια και στη συνέχεια να εισαχθεί και η τουρκική λίρα στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να προσφέρει προστασία στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τα εξής για το θέμα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο: «Συμφωνήσαμε για το ρούβλι με τον κύριο Πούτιν. Η πραγματοποίηση αυτών των συναλλαγών σε ρούβλια ελπίζουμε ότι θα ενδυναμώσει οικονομικά τη Ρωσία και την Τουρκία. Υπάρχει επίσης και η ρωσική κάρτα εθνικών πληρωμών ‘Mir’ για την οποία πέντε τράπεζές μας εργάζονται αυτή τη στιγμή. Οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των δύο χωρών συνομίλησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

    (ΓΜ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.08.22 aa.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χενίγιε.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκε το θέμα των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και της εφόδου που πραγματοποίησε ομάδα φανατικών Ισραηλινών υπό την καθοδήγηση του βουλευτή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

    (ΓΜ)

    [06] Άλλα δύο πλοία με σιτηρά απέπλευσαν από την Ουκρανία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.08.22 aa.com.tr), αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία άλλα δύο πλοία με σιτηρά απέπλευσαν σήμερα από ουκρανικά λιμάνια.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 8 August 2022 - 14:48:28 UTC