Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 31 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 149/2022 05.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν έλαβε απάντηση στις προτάσεις του από την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέει ο Τατάρ
  • [02] Απάντηση «ΥΠΕΞ» σε Ι. Κασουλίδη: «Το περίκλειστο Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ»
  • [03] Συνάντηση Τατάρ με ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ στα κατεχόμενα
  • [04] Συγχαρητήρια Τατάρ στην Τουρκοκύπρια Αντιπρόεδρο της Βουλής της Βικτώρια
  • [05] Αρικλί: «Επαφές με εταιρείες από Τουρκία για τη σύσταση αεροπορικής εταιρίας»
  • [06] Σε «δίκη» παραπέμφθηκε γυναίκα για προσβολή κατά Τατάρ
  • [07] Ισχυρισμοί για πρόβλημα με την ασφάλεια του πυροσβεστικού ελικοπτέρου από Ρωσία
  • [08] Ατάογλου: «Τα διεθνή φεστιβάλ συμβάλλουν στο θέμα της αναγνώρισης της χώρας»
  • [09] Στο 116,56% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο
  • [10] Για επικείμενη κοινωνική έκρηξη στα κατεχόμενα προειδοποιεί ο Μπενγκινχάν
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ: Έρχονται τρία ακόμη πλοία φορτωμένα με σιτηρά
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Αζέρο ομόλογό του
  • [03] «Οι απαγορευμένοι της Κύπρου»
  • [04] Στα τέλη του έτους θα γίνει η εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου cruise νέας γενιάς
  • [05] Παραμένει στην πρώτη θέση το ΑΚΡ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν έλαβε απάντηση στις προτάσεις του από την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (05.08.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ακόμα δεν έλαβε απάντηση στις έξι νέες προτάσεις για συνεργασία που υπέβαλε στην Ελληνοκυπριακή πλευρά την 1η και την 8η Ιουλίου.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι σκοπός των προτάσεών του είναι η επίτευξη συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυριαρχικά ίσες πλευρές στην Κύπρο και με αυτό τον τρόπο η συμβολή στη δημιουργία των συνθηκών ύπαρξης κοινού εδάφους για πιθανή συμφωνία στο νησί. «Όσο κυρίαρχη είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, τόσο κυρίαρχη είναι και η ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε.

    Υπενθυμίζοντας ότι είχε υποβάλει προηγουμένως «λεγόμενα», όπως τα χαρακτήρισε, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η ελληνοκυπριακή πλευρά στα οποία συμπεριλαμβανόταν η παράδοση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν στην Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη, το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιστροφή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στα ΗΕ, δηλαδή στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να γίνουν αποδεχτά αυτά και πρόσθεσε:

    «Από την εκλογή μου στην προεδρία της δημοκρατίας, η πολιτική μας αναπτύσσεται σε εξάρτηση με την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Πλέον δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στηριγμένη στην ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. Αν θα υπάρξει συμφωνία, αυτή πρέπει να στηρίζεται οπωσδήποτε στην κυριαρχική ισότητα και στο ίσο διεθνές καθεστώς. Τα ΜΟΕ που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι σκοπεύουν να εξαπλώσουν την κυριαρχία της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΤΔΒΚ και κάτω από τον μανδύα της ομοσπονδιακής λύσης ως τελική λύση να μπαλώσουν τον τουρκοκυπριακό λαό στην λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακή δημοκρατία».

    Σημειώνοντας ότι οι έξι προτάσεις που υπέβαλε πρόσφατα στην ελληνοκυπριακή πλευρά περιέχουν «συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη» και θα εξασφαλίσουν όφελος και στις δύο πλευρές, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά προτάσεις συνεργασίας με τις οποίες δεν θα εξαπλώνεται η κυριαρχία καμίας πλευράς πάνω στην άλλη και δεν θα πλήττεται η κυριαρχία της ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις που υπέβαλε περιέχουν συνεργασία στα θέματα των υδρογονανθράκων, του ηλεκτρισμού, της ανανεώσιμης ενέργειας, του νερού, της αποναρκοθέτησης της Κύπρου και της καταπολέμησης της άτυπης μετανάστευσης, ο Τατάρ είπε ότι οι προτάσεις αυτές υποβλήθηκαν με την στήριξη της Τουρκίας.

    Τατάρ: «Η ειρήνη στην Κύπρο ήρθε το 1974, λείπει μια συμφωνία»

    Ισχυριζόμενος ότι η ειρήνη στο νησί ήρθε στις 20 Ιουλίου 1974 με την «επέμβαση της Τουρκίας», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Αυτό που λείπει τώρα είναι μια συμφωνία. Διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια για επίτευξη αυτής της συμφωνίας σε ομοσπονδιακή βάση, όμως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Παρά την κάθε είδους καλή πρόθεση της τουρκικής πλευράς δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται μια συμφωνία η οποία εμποδίζει την Ένωση. Εθνικός τους στόχος είναι να γίνει ελληνικό νησί το μέρος αυτό. Έναντι αυτής της έμμονης ιδέας του ελληνοκυπριακού και του ελληνικού λαού, η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της μόνο σε μια βάση στηριγμένη στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο υφιστάμενων κρατών και κάτω από τις αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας [?]

    Αν θα υπάρξει μια εξέλιξη προς όφελος του μέλλοντος της Κύπρου και των δύο λαών, ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδης πρέπει να κοιτάξει ρεαλιστικά, τις συνθήκες της Κύπρου και τα νόμιμα δικαιώματα και ανησυχίες της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή. Διότι κανείς δεν μπορεί να επιτύχει μια βιώσιμη συμφωνία εδώ χωρίς της Τουρκία και αποκλείοντας την Τουρκία. Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος αυτής της περιοχής. Βρίσκεται μόνο 40 μίλια μακριά από εδώ. Όταν τα αξιολογήσετε όλα αυτά, πρέπει να εγκρίνει και η Τουρκία μια συμφωνία για να μπορέσει να συνεχίσει η σταθερότητα σε αυτή την γεωγραφία. Θα συνεχίσω να τα λέω αυτά στον Αναστασιάδη. Αν δεν τα δουν αυτά και συνεχίσουν να ξεγελούν τον εαυτό τους, δεν θα καταστεί δυνατή ποτέ η συμφωνία στην Κύπρο».

    Τατάρ: «Υπενθυμίζουμε στα ΗΕ την Έκθεση Brahimi»

    Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Στην συμβουλευτικού χαρακτήρα Έκθεση Brahimi που ετοίμασαν τα ΗΕ το 2000 συμπεριλαμβάνεται η έκφραση ότι ‘αν τα ΗΕ θα αναθέσουν καθήκοντα σε Ειρηνευτική Δύναμη σε περιοχές που υπάρχουν συγκρούσεις, πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν την έγκριση των πλευρών’. Έχει αλλάξει σελίδα πλέον στην Κύπρο. Έχει αναπτυχθεί μια νέα πολιτική στη βάση λύσης στηριγμένης στα δύο υφιστάμενα κράτη, την κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους. Ως τουρκική πλευρά υπενθυμίζουμε στα ΗΕ την Έκθεση Brahimi. Στην Έκθεση που υπέβαλε στον ΓΓ του ΟΗΕ το 2000 το Πάνελ Προστασίας Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων που συστάθηκε από τα ΗΕ, υπογραμμίζεται ότι η λήψη της συναίνεσης των τοπικών μερών για τις επιχειρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ και η διατήρηση της αμεροληψίας είναι θεμελιώδεις αρχές. Κοιτάξετε την Έκθεση Brahimi, δείτε τις πραγματικότητες στην Κύπρο και κάντε μια νέα αξιολόγηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη πουθενά παραγνωρίζοντας την κεκτημένη κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Περιμένουμε από τα ΗΕ να προστατεύσουν αυτά που χρειάζονται για την κεκτημένη μας ισότητα. [?]

    Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στο νησί και στην περιοχή μας σε συνθήκες που η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέχει διεθνές καθεστώς και η τουρκοκυπριακή πλευρά αφήνεται χωρίς καθεστώς. Η λύση περνάει από την αποδοχή και την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών στην Κύπρο. Σε περίπτωση που γίνει αυτό θα δημιουργηθεί κοινό έδαφος για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές, παράλληλα με τα άλλα θέματα, θα μπορούν να συζητήσουν και το πώς θα συσταθεί θεσμική συνεργασία ανάμεσά τους».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Απάντηση «ΥΠΕΞ» σε Ι. Κασουλίδη: «Το περίκλειστο Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ»

    Η Vatan (05.08.22) γράφει ότι απαράδεχτες χαρακτήρισε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εναντίον της Τουρκίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σέρβου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η μόνη αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν «ανάλογα βήματα» έναντι αυτών των «μονομερών ενεργειών» με σκοπό να προστατεύσουν «τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκία υπέβαλαν «εποικοδομητικές προτάσεις» κάνοντας ανοίγματα για επίτευξη ηρεμίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η δήλωση σημειώνει ότι «ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι» των προτάσεων που υπέβαλε η λεγόμενη προεδρία και ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία η εποικοδομητική στάση τους. Ισχυρίζεται και τα εξής το «υπουργείο» του καθεστώτος:

    «Επιπλέον, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κύριο Κασουλίδη. Το περίκλειστο Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και η αρμοδιότητα να αποφασίζει για αυτό το κομμάτι εδάφους ανήκει στην ΤΔΒΚ. Δεν έχει ηθική αξία το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας απορρίπτει την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού, συναντάται μόνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της ελληνοκυπριακής διοίκησης και στηρίζει τις γνωστές απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Ελπίζουμε ότι γνωρίζει πως απορρίφθηκαν πολλές φορές εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ότι τερματίστηκαν πλέον οι διαπραγματευτικές διαδικασίες σε αυτή την βάση.

    Η αποδοχή της πρότασης της ΤΔΒΚ που στηρίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο κρατών που υπάρχουν στο νησί θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία εναρμονισμένη με τις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί. Μόνο χάρη σε αυτό θα έχει υποβληθεί στις πλευρές μια νέα βάση που θα έχει τύχει ελεύθερης διαπραγμάτευσης και είναι αμοιβαία αποδεχτή και θα συμβάλει όχι μόνο στους δύο λαούς στο νησί, αλλά και στην ευημερία και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση Τατάρ με ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.08.22) γράφει ότι με το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Ένωσης Ξένου Τύπου» με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο της ένωσης και ανταποκριτή του τουρκικού NTV στα κατεχόμενα, Σελίμ Σαγιαρί συναντήθηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Σε δήλωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία αναφέρεται ότι ο Τατάρ είπε ότι στο παρελθόν στην «Ένωση Ξένου Τύπου» υπήρξαν «αξιόλογα άτομα που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες» και επεσήμανε την σημασία των μηνυμάτων που δίδονται προς τον ξένο Τύπο στο θέμα «της ύπαρξης της χώρας αυτής και του να ακουστεί η φωνή της εθνικής μας υπόθεσης στον κόσμο».

    Σημειώνοντας ότι μοιράζονται με ολόκληρο τον κόσμο την νέα τους πολιτική που ακολουθείται με την στήριξη της Τουρκίας βάσει της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο μόνο με συνεργασία «δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι» στο πλαίσιο κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» που είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής και εγγυήτρια δύναμη και χαρακτήρισε σημαντική την δημιουργία κοινής γνώμης με τις απόψεις και εισηγήσεις που θα εκφράζει η «Ένωση Ξένου Τύπου» για υπεράσπιση αυτής της πολιτικής και υπερπήδηση των υφιστάμενων δυσκολιών.

    Καταληκτικά ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την παρούσα σύνθεση της «Ένωσης Ξένου Τύπου», υποστηρίζοντας ότι ανέλαβαν καθήκοντα πολύ αξιόλογα και ισχυρά στελέχη για να γνωστοποιήσουν στον κόσμο την φωνή της «ΤΔΒΚ».

    Σαγιαρί: Ενημερώνουμε και την παγκόσμια κοινή γνώμη για το Κυπριακό

    Ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Ένωσης Ξένου Τύπου», Σελίμ Σαγιαρί είπε ότι πραγματοποίησαν την πρώτη φιλοφρονητική επίσκεψη μετά την εκλογή τους στον Τατάρ και πρόσθεσε ότι τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι ανταποκριτές ΜΜΕ της Τουρκίας που τυγχάνουν σεβασμού και ότι ενημερώνουν για το Κυπριακό όχι μόνο την κοινή γνώμη της Τουρκίας, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη μέσω διεθνών πρακτορείων και ΜΜΕ.

    Σημειώνοντας ότι εκτελούν το καθήκον τους «με τη συνείδηση και την ευαισθησία» ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ο Σαγιαρί ανέφερε ότι η στάση του Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό δεν άλλαξε εδώ και πολλά χρόνια.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συγχαρητήρια Τατάρ στην Τουρκοκύπρια Αντιπρόεδρο της Βουλής της Βικτώρια

    Η G?ne? (05.08.22) γράφει ότι συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην τουρκοκυπριακής καταγωγής Νάταλι Σουλεϊμάν, η οποία εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής της Επαρχίας Βικτώρια στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι γεγονός εξελέγη για πρώτη φορά ένα άτομο τουρκοκυπριακής καταγωγής σε ένα τόσο τιμητικό αξίωμα όπως αυτό της Αντιπροεδρίας της Βουλής και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό από πλευράς ανθρώπινων δικαιωμάτων και ενθάρρυνσης της δημοκρατίας το γεγονός ότι αναλαμβάνουν καθήκοντα υψηλού επιπέδου κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα άτομα τα οποία έχουν διαφορετικό πολιτιστικό παρελθόν.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι παρά τις υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας το 2004 για άρση της κατ’ ισχυρισμό «άδικης απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, εντούτοις, εξακολουθεί να υφίσταται η παρεμπόδιση των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου με την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς.

    Καταληκτικά, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στην Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει μόνο με την νέα πολιτική που ακολουθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας για συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχίας της τουρκοκυπριακής πλευράς και στο πλαίσιο της αποδοχής του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της.

    (ΒΚ)

    [05] Αρικλί: «Επαφές με εταιρείες από Τουρκία για τη σύσταση αεροπορικής εταιρίας»

    Σύμφωνα με την Detay (05.08.22), o λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό K?br?s TV ανέφερε ότι το «υπουργείο» βρίσκεται σε επαφές με τουρκικές εταιρίες για τη σύσταση τουρκοκυπριακής αεροπορικής εταιρίας.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτό θα είναι το «σημαντικότερο έργο μου» και ότι σχεδιάζουν να συσταθεί αυτή η αεροπορική εταιρία χωρίς καμία «κρατική» συμμετοχή σε κεφάλαια. Αναφορικά με αυτό το θέμα ο Αρικλί δήλωσε ότι «θα συνάψουμε συμφωνία με μια εταιρία που θα συνεισφέρει τα κεφάλαια».

    Εξάλλου σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (05.02.22 brtk.net) ο Αρικλί δήλωσε ότι το «κράτος» θα κατέχει το 25% της νέας αεροπορικής εταιρείας χωρίς να βάλει κεφάλαια. Αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι: «Οι επαφές μας με δύο εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ίσως την επόμενη εβδομάδα να έχουμε απτά αποτελέσματα. Στην εταιρία που θα έχει κεφάλαια 70-75 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμείς δε θα έχουμε υλική συνεισφορά. Η εταιρεία δε θα έχει κέρδος για 1-2 χρόνια, μάλιστα θα εμφανίσει ζημιές, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε αυτές τις ζημιές».

    (ΓΜ)

    [06] Σε «δίκη» παραπέμφθηκε γυναίκα για προσβολή κατά Τατάρ

    Η Avrupa (05.08.22) γράφει ότι σε «δίκη» παραπέμφθηκε η Τουρκοκύπρια Γιουντούμ Μισιόν με την δικαιολογία ότι πρόσβαλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία σχολίασε φωτογραφία του Τατάρ να γελά καθώς βρισκόταν σε ελικόπτερο για να περιοδεύσει τις πληγείσες από πυρκαγιά περιοχές τον περασμένο Ιούνιο.

    Στην ανάρτησή της με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2022, η Μισιόν ανέφερε τα εξής: «Μασκαράδες!!! Ήρθε ο μεγάλος του αδελφός!!! Είναι πολύ ευτυχισμένος. Τι θα γίνει και αν καεί η χώρα!!!»

    Σύμφωνα με «ένορκη κατάθεση» του «αστυνομικού» Αϊκούτ Οζκάν στο «δικαστήριο» χθες, ο Τατάρ υπέβαλε παράπονο κατά της κατηγορούμενης στις 24 Ιουνίου 2022 υποστηρίζοντας ότι με την ανάρτηση υβρίζεται η «προεδρία της ΤΔΒΚ». Στις 27 Ιουνίου 2022 η κατηγορούμενη κλήθηκε στην «αστυνομία» της κατεχόμενης Λευκωσίας και δήλωσε προφορικώς ότι δεν περιείχε ύβρεις η εν λόγω ανάρτησή της. Η ανάρτηση εστάλη σε «καθηγητές» γλωσσολογίας και λογοτεχνίας των «πανεπιστημίων» YD? και UK?, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ανάρτηση στοχοποιεί τον Τατάρ, προσβάλλει, παρενοχλεί και προκαλεί.

    Η «δικαστής» αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την δίκη η Μισιόν με έναν εγγυητή και 30 χιλιάδες τουρκικές λίρες εγγύηση.

    Σε χθεσινή της ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μισιόν αναφέρει: «Μετά από παράπονο το προέδρου Τατάρ, σήμερα μου έχουν επιβάλει εγγύηση. Να ξέρετε ότι δεν θα μπορέσετε να μας ξεριζώσετε από αυτά τα χώματα. Όποια και αν είναι η τακτική σας, είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν θα πάψω ποτέ να σας χτυπώ κατάμουτρα τα λάθη σας, να σας επικρίνω και να αγωνίζομαι [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ισχυρισμοί για πρόβλημα με την ασφάλεια του πυροσβεστικού ελικοπτέρου από Ρωσία

    Η Yeni D?zen (05.08.22) δημοσιεύει την απάντηση του «υφυπουργού γεωργίας», Εμίραλι Ντεβετζί αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εστάλη από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι εγγεγραμμένο στην Ρωσία και η ασφάλειά του δεν συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Μιλώντας στη Yeni D?zen σχετικά με τους εν λόγω ισχυρισμούς, ο Ντεβετζί υποστήριξε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας για τη μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων συμμετείχαν και τρίτες χώρες και ότι στους όρους του διαγωνισμού περιλήφθηκε διάταξη που προβλέπει ότι το ελικόπτερο θα επιχειρεί στην Τουρκία και τα κατεχόμενα.

    Δήλωσε και τα εξής ο Ντεβετζί: «Το ελικόπτερο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί εδώ σύμφωνα με τη νομοθεσία και δεν υπάρχει ζήτημα. Η Κύπρος εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης του. Στο πλαίσιο αυτό η ασφάλεια του μας καλύπτει».

    (ΓΜ)

    [08] Ατάογλου: «Τα διεθνή φεστιβάλ συμβάλλουν στο θέμα της αναγνώρισης της χώρας»

    Σύμφωνα με την Detay (05.08.22), ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου υποστήριξε ότι τα διεθνή φεστιβάλ που διεξάγονται στην κατεχόμενη Κύπρο αποτελούν σημαντική συμβολή «στην προώθηση της χώρας».

    Υποδεχόμενος τα χορευτικά συγκροτήματα από το Μεξικό, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Τουρκία που συμμετέχουν στο φετινό 60ο φεστιβάλ σταφυλιού, ο Ατάογλου είπε ότι τα ξένα συγκροτήματα που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ που διοργανώνονται στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα κατεχόμενα και τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των ανθρώπων εκεί.

    (ΓΜ)

    [09] Στο 116,56% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο

    Η Halk?n Sesi (05.08.22) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 5,21% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα κατεχόμενα τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η «στατιστική υπηρεσία» του καθεστώτος, ο γενικός δείχτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση της τάξης του 64.93% σε σύγκριση με τον μήνα Δεκέμβριο του περασμένου έτους και 116.56% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα (Ιούλιο) του περασμένου έτους.

    Η εφημερίδα στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Ανώτατο σημείο 27 χρόνων στον πληθωρισμό».

    (ΒΚ)

    [10] Για επικείμενη κοινωνική έκρηξη στα κατεχόμενα προειδοποιεί ο Μπενγκινχάν

    Κάτω από τον τίτλο «Λίγο έμεινε για την έκρηξη», η Yeni Bak?? (05.08.22) γράφει ότι ο «πρόεδρος της συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι οι «ανεύθυνοι υπεύθυνοι», κατά την έκφρασή του, στα κατεχόμενα δεν έχουν εξεύρει καμία λύση κατά της ακρίβειας και είναι απασχολημένοι με τις εσωτερικές τους διαμάχες.

    Μιλώντας σε εκπομπή του May?s TV όπου, ο Μπενγκινχάν επεσήμανε το γεγονός ότι παρά τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, έμειναν καύσιμα που αρκούν μόνο για δύο ημέρες και διερωτήθηκε πώς γίνεται να έμειναν καύσιμα μόνο για δύο μέρες την ώρα που προμηθεύτηκαν καύσιμα χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού.

    Ο Μπενγκινχάν δήλωσε επίσης ότι με αυτή την συμπεριφορά οι «αρμόδιοι» θέλουν να πουν «πληρώστε και μην μιλάτε» και πρόσθεσε ότι «λίγο έμεινε για την [κοινωνική] έκρηξη». Είπε επίσης ότι η φτωχοποίηση και αυτά τα κοινωνικά προβλήματα φέρνουν ένα διαφορετικό είδος κοινωνικής διαμάχης και προβλημάτων.

    Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι όταν οι οικογένειες, οι οποίες βιώνουν οικονομικές δυσκολίες, δεν μπορούν να πάρουν στα παιδιά τους αυτό που ζητούν, συνθλίβονται κάτω από τις αυξήσεις και από την άλλη βλέπουν την ανεύθυνη και αναίσθητη «κυβέρνηση», κάποιες από αυτές ενδεχομένως να εξοργιστούν και να βλάψουν κάποιους.

    Σημείωσε επίσης ότι έγινε ό,τι ήταν να γίνει με το θέμα του κατώτατου μισθού και υποστήριξε ότι δεν κατέστη δυνατό να αντικατοπτριστεί το κόστος ζωής στον νέο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τον Μπενγκινχάν, αυτό δημιούργησε «δύο θύματα» στη «χώρα» δύο θυματοποιημένες πλευρές. Το πρώτο θύμα, είπε, είναι εκείνοι που εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και τυγχάνουν εκμετάλλευσης και το δεύτερο είναι όσοι εργάζονται στο «δημόσιο» στο πλαίσιο το «νόμου της μετανάστευσης» και δεν λαμβάνουν με ίσο μισθό για ίση εργασία.

    Καταληκτικά, ο Μπενγκινχάν είπε ότι ενώ η πολιτική θα έπρεπε να αποτελεί τέχνη εξεύρεσης λύσης των προβλημάτων, ωστόσο, είναι η ίδια το πρόβλημα. Είπε επίσης τα εξής:

    «Έχουν καταληστέψει την χώρα. Υπάρχει ελεγκτής, λέει, υπάρχει εποπτικό συμβούλιο της πρωθυπουργίας, υπάρχει Ombudsman. Συγνώμη αλλά ο λόγος ύπαρξης σας μήπως δεν είναι η επιβολή ποινών και κυρώσεων; Βγήκε στην επιφάνεια ότι έγινε προμήθεια καυσίμων χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην περιοχή Τράπεζα της Κερύνειας. Τι κάνατε;»

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ: Έρχονται τρία ακόμη πλοία φορτωμένα με σιτηρά

    Η H?rriyet (05.08.22, hurriyet) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άλλα τρία πλοία φορτωμένα με σιτηρά αναχώρησαν από λιμάνια της Ουκρανίας.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ, αναφέρεται ότι «το πλοίο NAVISTAR με σημαία Παναμά, το οποίο θα πάει από την Ουκρανία στην Ιρλανδία και μεταφέρει 33 χιλιάδες τόνους καλαμπόκι, αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού. Το πλοίο θα υποβληθεί σε επιθεώρηση από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού βορείως της Κωνσταντινούπολης».

    Το τουρκικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επίσης ότι «το δεύτερο πλοίο που μεταφέρει 13 χιλιάδες τόνους καλαμποκιού αναχώρησε από το λιμάνι Chrernomorsk της Ουκρανίας για την Αγγλία. Η πορεία του πλοίου ROJEN με σημαία Μάλτας παρακολουθείται επίσης από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού».

    Καταληκτικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι το υπό τουρκική σημαία πλοίο με την ονομασία POLARNET, το οποίο ανέμενε στο λιμάνι Chernomorsk της Ουκρανίας, αναχώρησε για το λιμάνι Karasu μεταφέροντας 12 χιλιάδες τόνους καλαμποκιού. Το πλοίο θα επιθεωρηθεί από την Κοινή Ομάδα Επιθεώρησης στα βόρεια της Κωνσταντινούπολης πριν φτάσει στο Karasu.

    (ΒΚ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Αζέρο ομόλογό του

    Η Μilliyet (05.08.22, milliyet) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου μετέφερε στον Αζέρο ομόλογό του την συμπαράσταση της Τουρκίας και του ευχήθηκε «περαστικά» αναφερόμενος στην επίθεση στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Λονδίνο. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν.

    (ΒΚ)

    [03] «Οι απαγορευμένοι της Κύπρου»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η διαδικτυακή T24 (05.08.22, t24.com.tr) δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Ζεϊνέλ Λουλέ που αναφέρεται στη λίστα Τουρκοκυπρίων στους οποίους απαγορεύεται η πρόσβαση στην Τουρκία.

    O Ζεϊνέλ απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα: «Υπάρχει λίστα απαγορευμένων προσώπων; Με ποια δικαιολογία συντάχθηκε; Πόσα άτομα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή; Ποιος και με ποιο σκοπό συνέταξε αυτή τη λίστα;»

    «Τον τελευταίο χρόνο», αρχίζει το άρθρο του ο Λουλέ, «βλέπουμε ότι κάποιοι προοδευτικοί, φιλειρηνικοί, αντιφρονούντες πολίτες και δημοσιογράφοι απελαύνονται από την Τουρκία, στέλνονται πίσω μαζί με τα παιδιά τους».

    Ο δημοσιογράφος αναφέρεται και σε δημοσίευμα σε εφημερίδα των κατεχομένων σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν 42 άτομα στους οποίους απαγορεύεται η πρόσβαση στην Τουρκία και μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

    Ο Λουλέ συνεχίζει λέγοντας ότι «αν και δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στον Ακιντζί, η ύπαρξη λίστας απαγορευμένων προσώπων δε διαψεύστηκε».

    Αναφερόμενος στα ονόματα των Τουρκοκυπρίων που απελάθηκαν από την Τουρκία, ο Λουλέ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τον «υπεύθυνο τύπου» του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν, τον συγγραφέα και ερευνητή Αχμέτ Τζαβίτ Αν, τον πρόεδρο της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen) Αλί Κισμίρ, το μέλος της Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο Οκάν Νταγλί και πρόσφατα της δημοσιογράφου Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, η οποία απελάθηκε από το Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης μαζί με τα παιδιά της αφού πρώτα τέθηκε υπό κράτηση.

    Ο Λουλέ σημειώνει τα εξής σχετικά με αυτές τις ενέργειες:

    «Βιώνουμε μια ντροπή για τη δημοκρατία, ένα ανθρώπινο δράμα και μια κατάσταση που σχετίζεται με την παρεμπόδιση της ελευθερίας μετακίνησης. Το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι εξέφρασαν τις απόψεις τους για την άμεση ανάμειξη της Τουρκίας στις εκλογές στην ΤΔΒΚ, ή με μια λέξη, είναι ‘αντιφρονούντες’... Και αυτό το θέμα δεν συζητείται καθόλου στην Τουρκία, ή αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει τέτοιο πρόβλημα».

    Ο Λουλέ αναφέρεται επίσης στην ερώτηση που κατέθεσε πέρυσι σχετικά με το θέμα αυτό ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Oυτκού Τσακίροζερ στον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και σημειώνει ότι η εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο η απάντηση.

    Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Τσακίροζερ, οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ισχυρίζεται ότι θέλει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Απαγορεύει ωστόσο την είσοδο στην Τουρκία σε δημοσιογράφους και πολίτες από την ίδια την ΤΔΒΚ. [?] Όταν ρωτάμε τον λόγο, δεν απαντούν καν, παρ’ όλα αυτά ο ‘κατάλογος των απαγορευμένων προσώπων’ διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Είναι δικαίωμα τόσο της ΤΔΒΚ όσο και της τουρκικής κοινής γνώμης να λάβουν απαντήσεις για αυτά τα ερωτήματα: Για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται η είσοδος αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία; Ποιοι περιλαμβάνονται στον ‘κατάλογο των απαγορευμένων προσώπων΄; Ποιος συνέταξε αυτόν τον κατάλογο και για ποιο σκοπό; Αυτές οι απαγορεύσεις είναι απαράδεκτες. Αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική, η οποία περιορίζει την ελευθερία μετακίνησης των Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει να αρθεί αμέσως».

    Ο Λουλέ τονίζει στο άρθρο του την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ του ισχυρισμού ότι τα κατεχόμενα βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς αποκλεισμού και της συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών να επιβάλουν απαγόρευση μετακίνησης σε συγκεκριμένους Τουρκοκύπριους.

    Στο άρθρο γίνεται έκκληση στις τουρκικές αρχές να απαντήσουν στο ερώτημα εάν υπάρχει όντως λίστα απαγορευμένων προσώπων. Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά στη φημολογία ότι η απαγόρευση εισόδου στους Τουρκοκυπρίους επιβάλλεται βάσει του κωδικού G82. O Λουλέ αναφέρει ότι ο κωδικός αυτός αφορά «δραστηριότητες κατά της εθνικής ασφάλειας» και αναρωτιέται αν οι εν λόγω Τουρκοκύπριοι είναι κατάσκοποι. Τονίζει δε ότι το μόνο κοινό τους είναι ότι πρόκειται για αντιφρονούντες.

    Ο Λουλέ σημειώνει επίσης ότι παρόμοιες πρακτικές εφαρμόστηκαν και σε Τουρκοκύπριους φοιτητές που σπούδαζαν στην Τουρκία κατά τη δεκαετία του ’70 και διαπιστώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και πενήντα χρόνια.

    Ο Λουλέ σημειώνει και το εξής: «Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, αλλά φημολογείται ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες και οι εργαζόμενοι στον Τύπο, οι οποίοι γενικά παίρνουν θέση κατά της Άγκυρας για το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν θα γίνονται δεκτοί στη χώρα για περίοδο έως και πέντε ετών με την αιτιολογία ότι ‘αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας’».

    Καταληκτικά, ο Τούρκος αρθρογράφος απευθύνει έκκληση να εγκαταλειφθεί αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική και να πάψουν οι διώξεις εναντίον ανθρώπων που, όπως ισχυρίζεται, βρίσκονται ήδη υπό εμπάργκο.

    (ΓΜ)

    [04] Στα τέλη του έτους θα γίνει η εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου cruise νέας γενιάς

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (04.05.22, aa.com.tr), στο τέλος του έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου cruise νέας γενιάς με την ονομασία «Τσακίρ» (?ak?r) που κατασκευάζεται από την εταιρεία Roketsan.

    Αυτά δήλωσε στον ανταποκριτή του Anadolu ο Μουράτ Ικιντζί, γενικός διευθυντής της εταιρείας Roketsan στο Φεστιβάλ Αεροπορίας, Διαστήματος και Τεχνολογίας (TEKNOFEST) που πραγματοποιείται στο Άκσαραϊ.

    Ο Ικιντζί δήλωσε ότι η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και πρόσθεσε ότι ο πύραυλος θα διατεθεί προς χρήση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και σε «φιλικές και αδερφικές» προς την Τουρκία χώρες.

    Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας δήλωσε ακόμη ότι η Roketsan κατασκευάζει πυραύλους που θα εκτοξεύσουν στο διάστημα τους δορυφόρους που παράγει η ίδια η Τουρκία και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια των καθηκόντων που τους ανατέθηκαν από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν «εξασφαλίζουν ανεξάρτητη πρόσβαση της Τουρκίας στο διάστημα».

    Ο Ικιντζί επεσήμανε τέλος ότι η εταιρεία εργάζεται για να κατασκευάσει πλατφόρμες οι οποίες θα είναι ικανές να μεταφέρουν δορυφόρους στο διάστημα και σημείωσε ότι η εταιρεία κατασκευάζει ακόμα κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες με κωδική ονομασία MAM-L και MAM-C για χρήση από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ.

    (ΓΜ)

    [05] Παραμένει στην πρώτη θέση το ΑΚΡ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η Birg?n (04.08.22 birgun.net) δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Metropoll, σύμφωνα με τα οποία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παραμένει στην πρώτη θέση.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 11-16 Ιουλίου 2022 με δείγμα 2,081 ατόμων. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν «αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε» και τα αποτελέσματα φέρνουν το ΑΚΡ στην πρώτη θέση με ποσοστό 28,2%, με δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 20.7%. Στην τρίτη θέση έρχεται το Καλό Κόμμα (?yi Parti) με 12,1% και ακολουθεί το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 9,5% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 5%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 5%, η ψήφος διαμαρτυρίας στο 8%, ενώ απέφυγε να απαντήσει ένα 3% των συμμετεχόντων. Αν γίνει αναγωγή των πιο πάνω ποσοστών, το ΑΚΡ παραμένει στην πρώτη θέση με 33,8% με δεύτερο το CHP με 25%.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 5 August 2022 - 13:45:08 UTC