Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 115/2022 21.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέοι ισχυρισμοί Τατάρ: «Είναι ντροπή που η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την τρομοκρατία»
  • [02] Ερτουγρούλογλου: «Ο πραγματικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνέχιση του στάτους κβο»
  • [03] Έρχουρμαν: «Μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τους παραγωγούς μας υιοθετώντας ένα σταθερό νόμισμα»
  • [04] Όζερσαϊ: «Οι σχέσεις με την Τουρκία βλάπτουν την ΤΔΒΚ και την τουρκική εξωτερική πολιτική»
  • [05] Υπεγράφη πρωτόκολλο βελτίωσης των υπηρεσιών στα οδοφράγματα
  • [06] Επέκταση του δρόμου Καραβά ? Λαπήθου με χρηματοδότηση Τουρκίας.
  • [07] Ευρωπαϊκή επιτροπή: Επιπλέον χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά
  • [08] Απολυτήρια για 24.000 μαθητές δημοτικών σχολείων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν και Σεντόπ επικρίνουν την Ελλάδα για το προσφυγικό
  • [02] Έρντογαν και Γκουτέρες συζήτησαν την επισιτιστική κρίση
  • [03] Συνάντηση Οζτουρκλέρ με Σοϊλού στην Τουρκία
  • [04] Καλίν και Οναλ πραγματοποιούν επαφές στις Βρυξέλλες για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
  • [05] Σε έκτακτο συνέδριο προχωρεί το Κόμμα της Πατρίδας λόγω μαζικών παραιτήσεων
  • [06] Τίθεται προς ψήφιση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η άρση ασυλίας 10 Βουλευτών του HDP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέοι ισχυρισμοί Τατάρ: «Είναι ντροπή που η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την τρομοκρατία»

    Ο Bayrak (21.06.22) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ζωντανή μετάδοση σε εκπομπή του CNN T?rk, όπου αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, σε είδηση της Τουρκικής εφημερίδα Hurriyet σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, «ο κάτοχος του ελληνικού διαβατηρίου που χρησιμοποιούσε ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν πριν τη σύλληψή του», όπως αναφέρει η εφημερίδα, συμμετείχε σε άσκηση της Εθνικής φρουράς στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφέροντας ότι «το PKK είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση» και ότι «καταδικάζουν κάθε είδους τρομοκρατία κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά άνοιξε παράρτημα του ΡΚΚ στις ελεύθερες περιοχές και ότι αυτό είναι ανησυχητική εξέλιξη (Σημείωση Μεταφραστή: Αναφέρεται στο άνοιγμα γραφείου του «Κουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης» στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας). Υποστήριξε επίσης ότι «είναι μεγάλο σκάνδαλο και ντροπή το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την τρομοκρατία σε μια γεωγραφική περιοχή όπως η Κύπρος όπου επιδιώκεται η ειρήνη και η ηρεμία».

    Ισχυρισμοί για παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

    Αναφέροντας ότι «οι παραβιάσεις του νόμου που διαπράττει η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου είναι απαράδεκτες» και πως οι Τουρκοκύπριοι ενοχλούνται από τις προσπάθειες διάδοσης αυτών των παραβιάσεων και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι μάχονται για κυριαρχία.

    «Δεν μπορούμε να βρούμε ανταπόκριση στη βούληση μας για να επιτευχθεί μια δίκαιη και ισότιμη συμφωνία», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι «στόχος του Ελληνικού-Ελληνοκυπριακού διδύμου ήταν να γίνει το νησί ελληνικό».

    Ο Τατάρ είπε ακόμα πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για Ελληνισμό κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε επίσης πως «ό,τι έγινε στα νησιά του Αιγαίου επιχειρήθηκε να γίνει και στην Κύπρο».

    «Έχουμε το δικαίωμα στην κυριαρχία στην Κύπρο. Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», υποστήριξε.

    Είπε ακόμα πως «υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο και ότι ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο τουρκοκυπριακός λαός στις Συνθήκες του 1960».

    «Το κράτος μας βασίζεται στο νόμο. Δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το κράτος μας με τη νέα μας πολιτική και το άνοιγμα των Βαρωσίων», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό το απαιτούν και τα κοινά συμφέροντα που η ΤΔΒΚ έχει με την μητέρα πατρίδα Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Να συνεχίσουν οι Τουρκικές εγγυήσεις

    Δηλώνοντας ότι μια ομοσπονδιακή δομή περιλαμβάνει την αποχώρηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας από το νησί, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι αντιστάθηκαν σε αυτό και ότι εάν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και τη συνέχιση της εγγύησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

    Είπε πως «δεν θα δεχτούν ποτέ να συμμετάσχουν στο παιχνίδι που παίζεται στα νησιά του Αιγαίου» και υποστήριξε και τα εξής: «Έχουμε το δικαίωμα στην κυριαρχία στην Κύπρο. Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», είπε.

    Δεν ξεχνάμε τα ματωμένα Χριστούγεννα

    Σε ερώτηση, για τις ομολογίες που έγιναν με θύματα Τουρκοκυπρίων από άτομα που φαίνεται να ήταν μέλη της ΕΟΚΑ, ο Τατάρ είπε τα εξής: «Δεν ξεχάσαμε τα ματωμένα Χριστούγεννα. Ο τουρκοκυπριακός λαός γνωρίζει πολύ καλά πώς μαρτύρησαν εδώ η σύζυγος και τα παιδιά του Ταγματάρχη Ιλχάν και πώς ο Τζενγκίζ Τοπέλ μαρτύρησε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του. Στην Κύπρο έγιναν πολλές σφαγές και 103 χωριά μας κάηκαν και καταστράφηκαν [?]. Ήταν πολύς ο πόνος. Ήταν η συμμορία της ΕΟΚΑ, με την επιρροή της Εκκλησίας, που μας τα έκανε όλα αυτά. Το 1974, με την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο [Σημ. Μετ. Όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή] και την απόβαση του Μεχμέττσικ στο νησί, αποτράπηκαν οι γενοκτονίες και οι σφαγές. Δεν τους ξεχνάμε [?]», υποστήριξε.

    Τέλος ανέφερε ότι «το θέμα της μεταφοράς των ομολογιών μελών της ΕΟΚΑ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αξιολογήθηκε από δικηγόρους».

    (ΚΣ)

    [02] Ερτουγρούλογλου: «Ο πραγματικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνέχιση του στάτους κβο»

    Η K?br?s Postas? (21.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αξιολογώντας τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνέχιση του στάτους κβο.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι εξεπλάγη από τα θετικά σχόλια που έγιναν από ορισμένους κύκλους στα κατεχόμενα σχετικά το πακέτο των ΜΟΕ και υποστήριξε πως ο μόνος στόχος αυτού του πακέτου ήταν να εδραιώσει το καθεστώς των Ελληνοκυπρίων ως «κράτος» και των Τουρκοκυπρίων ως «κοινότητα αυτού του κράτους».

    «Αν και είναι λυπηρό, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η νέα κρατική πολιτική της ΤΔΒΚ για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς συμφωνίας στο Κυπριακό, δηλαδή η πραγματικότητα δύο ξεχωριστών, κυρίαρχων και ισότιμων κρατών, δεν έχει υιοθετηθεί από ορισμένα τμήματα (της κοινωνίας)», ανέφερε ο λεγόμενος υπεξ. Πρόσθεσε πως οι ίδιοι κύκλοι συζητούν για ένα μοντέλο συμφωνίας στη βάση την «ομοσπονδίας», το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση για σχεδόν 60 χρόνια, χωρίς να έχει επιτευχθεί συναίνεση, «λες και αποτελεί εφικτό στόχο», κατά την έκφραση του.

    Υποστήριξε επίσης πως είναι σημαντικό να μην παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το μοντέλο της «ομοσπονδίας», το οποίο όπως ισχυρίστηκε «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει εδώ και χρόνια και φαίνεται να αποδέχεται σήμερα για να εξαπατήσει τον κόσμο», στην πραγματικότητα ερμηνεύεται από την ελληνοκυπριακή ηγεσία ως πρότυπο που θα συνιστά την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι αυτοί οι κύκλοι που υποστηρίζουν ομοσπονδία πρέπει πρώτα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έχουν καταλήξει μέχρι τώρα σε αποτέλεσμα οι διαπραγματευτικές διαδικασίες με βάση τη φόρμουλα της ομοσπονδίας.

    Υποστήριξε ακόμη ότι ο πραγματικός στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνέχιση του στάτους κβο. «Ελπίζω ότι ορισμένοι κύκλοι που βρίσκουν σήμερα διαπραγματεύσιμες τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από την επέκταση της κυριαρχίας τους στα εδάφη της ΤΔΒΚ, θα δουν ότι παρασυρόμαστε σε ένα βρώμικο παιχνίδι στο οποίο δεν θα μπορούμε να βρούμε γη για να ζήσουμε αύριο», είπε.

    Υποστήριξε δε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη στην Κύπρο και ότι αυτά τα δύο κράτη έχουν ξεχωριστά κυριαρχικά δικαιώματα στα εδάφη τους» και πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό είναι ζήτημα καθεστώτος».

    «Σήμερα, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία για το νησί είναι η εξίσωση του καθεστώτος των δύο πλευρών πριν από τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή, η αποδοχή και η καταγραφή του γεγονότος ότι δύο κυρίαρχα ίσα κράτη θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία.

    «Η νέα κρατική πολιτική της ΤΔΒΚ βασίζεται σε αυτό το γεγονός και είναι μια πολιτική που η μητέρα πατρίδα μας Τουρκία υποστηρίζει πλήρως», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [03] Έρχουρμαν: «Μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τους παραγωγούς μας υιοθετώντας ένα σταθερό νόμισμα»

    Η Diyalog (21.06.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, δήλωσε πως οι άνθρωποι και οι παραγωγοί στα κατεχόμενα μπορούν να προστατευτούν με τη μετάβαση σε ένα σταθερό νόμισμα.

    Ο Έρχουρμαν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνάντηση που είχε μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματός του με τον «τουρκοκυπριακό σύνδεσμο κτηνοτρόφων», στο πλαίσιο συναντήσεων που πραγματοποιεί το CTP με συνδικάτα κι άλλες οργανώσεις για να αξιολογήσει την κατάσταση στα κατεχόμενα και να χαράξει οδικό χάρτη.

    Τονίζοντας ότι «η κοινωνία διέρχεται μια διαδικασία οικονομικής και δημοκρατικής φτώχειας», ο Έρχουρμαν είπε πως τόσο η πανδημία, όσο και η οικονομική κρίση έφεραν σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς.

    Υπενθύμισε ότι το CTP πρότεινε τη μετάβαση σε ένα σταθερό νόμισμα κατά την «εκλογική διαδικασία» και υπογράμμισε ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» και τους παραγωγούς.

    Αναφερόμενος στο «οικονομικό πρωτόκολλο», που υπέγραψε η λεγόμενη κυβέρνηση με την Τουρκία, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι οι αριθμοί που αναγράφονται στο πρωτόκολλο άρχισαν να χάνουν το νόημά τους την επόμενη μέρα λόγω της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας.

    Υποστηρίζουν τα ΜΟΕ

    Τέλος ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι ως CTP, υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο άνοιγμα του «αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου», εξέλιξη που θα είναι ωφέλιμη για τους Τουρκοκυπρίους.

    (ΚΣ)

    [04] Όζερσαϊ: «Οι σχέσεις με την Τουρκία βλάπτουν την ΤΔΒΚ και την τουρκική εξωτερική πολιτική»

    Σύμφωνα με την K?br?s (21.06.22), ο πρόεδρος του Κόμμα του Λαού (Halk Partisi) Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ» πρέπει να αναθεωρηθούν διότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με την Τουρκία πρέπει να περάσουν σε υγιή βάση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να γίνει μονομερώς.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Όζερσαϊ ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι όσοι δηλώνουν ότι πιστεύουν σε αυτό το κράτος είναι αυτοί που το υπονομεύουν. Η πίστη στο κράτος δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αν ήταν ειλικρινείς θα εργάζονταν για να τιμήσουν αυτό το κράτος, ωστόσο η γενική εικόνα είναι ότι η διεφθαρμένη νοοτροπία που είναι κολλημένη στην εξουσία και εξυπηρετεί συμφέροντα καταστρέφει συνεχώς τη φήμη αυτού του κράτους».

    Ο Όζερσαϊ ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει τα επιχειρήματα που υπερασπιζόταν τόσο καιρό η Τουρκία και να βλάψει και αυτά που υπερασπίστηκαν μέχρι τώρα οι Τουρκοκύπριοι. Υποστήριξε δε, ότι αυτοί που ικανοποιούνται περισσότερο από αυτή την κατάσταση είναι οι Ελληνοκύπριοι. «Πρέπει», πρόσθεσε, «να μείνουμε μακριά από μορφές σχέσεων που δικαιολογούν τις μειωτικές κατηγορίες που μας απευθύνουν οι Ελληνοκύπριοι».

    (ΓΜ)

    [05] Υπεγράφη πρωτόκολλο βελτίωσης των υπηρεσιών στα οδοφράγματα

    Σύμφωνα με την K?br?s (21.06.22), η «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων» και η «πρωθυπουργία» υπέγραψαν χθες «πρωτόκολλο» για τη βελτίωση των υπηρεσιών στα οδοφράγματα.

    Ο «πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι το «πρωτόκολλο» για τη βελτίωση των υπηρεσιών στα οδοφράγματα θα είναι ένα καλό έργο και θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής.

    Πιο συγκεκριμένα ο Ουστέλ ανέφερε ότι το έργο αφορά στην άρση των δυσχερειών που παρατηρούνται κατά τη διέλευση οχημάτων και πεζών από τα οδοφράγματα.

    Το «πρωτόκολλο» υπεγράφη μεταξύ της «πρωθυπουργίας» και της «Πλατφόρμας Οικονομικών Οργανώσεων» που αποτελείται από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το «βιομηχανικό επιμελητήριο», την «ένωση εργολάβων οικοδομών» και την «ένωση ξενοδόχων».

    Με την αφορμή της υπογραφής του «πρωτοκόλλου» ο «πρωθυπουργός» Ουστέλ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας «κρατικού» και ιδιωτικού τομέα.

    (ΓΜ)

    [06] Επέκταση του δρόμου Καραβά ? Λαπήθου με χρηματοδότηση Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την Diyalog (21.06.22), η Τουρκία θα χρηματοδοτήσει με 64 εκατομμύρια Τουρκικές Λίρες την επέκταση του δρόμου που συνδέει τη Λάπηθο με τον Καραβά.

    Σε δηλώσεις του, ο «υπουργός δημοσίων έργων και συγκοινωνιών» Ερχάν Αρικλί ανακοίνωσε την εξασφάλιση των κονδυλίων από την Τουρκία, ύψους 64 εκατομμυρίων ΤΛ για την επέκταση του δρόμου Λαπήθου ? Καραβά με διαχωριστική νησίδα. Ο «υπουργός» σημείωσε ότι τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

    Έκανε επίσης αναφορά στην πρόοδο των υπόλοιπων οδικών έργων λέγοντας ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς με την υποστήριξη της Τουρκίας. Ο δρόμος Μόρφου ? Λεύκας αναμένεται να παραδοθεί στις 20 Ιουλίου ενώ οι εργασίες για τον δρόμο Ριζοκαρπάσου ? Αποστόλου Ανδρέα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.

    Για τον δρόμο Κερύνειας ? Καραβά ο «υπουργός» δήλωσε ότι εξασφαλίστηκαν 26 εκατομμύρια ΤΛ.

    Αναφορικά με τον δρόμο Κερύνειας ? Αγίου Επίκτητου, τέλος ο Αρικλί ανέφερε ότι δεν έχουν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια και για αυτό τον λόγο το «τμήμα αυτοκινητοδρόμων» καταβάλει προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

    (ΓΜ)

    [07] Ευρωπαϊκή επιτροπή: Επιπλέον χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά

    Σύμφωνα με την Κibrispostasi (21.06.22), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, υπεγράφη νέα συμφωνία για τη στήριξη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για την περίοδο 2022-2025, κατόπιν συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά με 24 εκατομμύρια ευρώ από το 2012 μέχρι σήμερα.

    Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας της Επιτροπής με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, έχουν αναστηλωθεί 102 χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο.

    (ΓΜ)

    [08] Απολυτήρια για 24.000 μαθητές δημοτικών σχολείων

    Σύμφωνα με τη Vatan (21.02.22), ολοκληρώθηκε χθες το σχολικό έτος για τα δημοτικά σχολεία στα κατεχόμενα και 24.000 μαθητές έλαβαν τα απολυτήριά τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου παιδείας», με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2021-2022 περίπου 24.000 μαθητές από 124 δημοτικά σχολεία έλαβαν τα απολυτήριά τους. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβαν τα απολυτήριά τους την προηγούμενη εβδομάδα.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν και Σεντόπ επικρίνουν την Ελλάδα για το προσφυγικό

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Αk?am (21.06.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Συνέδριο για τους μετανάστες που φιλοξενήθηκε από την Tουρκική Eθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε στις οικονομικές προεκτάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος καθώς και στην έξαρση του αισθήματος της ξενοφοφίας και εχθρότητας προς τους πρόσφυγες, η οποία, όπως υποστήριξε, εντοπίζεται ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες.

    Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε: «Ταυτόχρονα, μαζί με την οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι γύρω στις 30,000 πρόσφυγες, εκ των οποίων η πλειοψηφία αποτελείται από γυναίκες και παιδία, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Δεν είναι γνωστό που βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά τα οποία κατέφυγαν στην Ευρώπη ή/και από ποιους απήχθησαν. Γινόμαστε σχεδόν καθημερινά μάρτυρες της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες οι οποίοι διώκονται, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται ακόμη και δολοφονούνται από τα Ελληνικά σώματα ασφαλείας. Ουσιαστικά, το πραγματικό βάρος στο θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού δεν είναι οι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή, αλλά σε χώρες όπως εμείς οι οποίες γειτονεύουν με τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις. Τα τελευταία 7 χρόνια είμαστε η χώρα η οποία έχει φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Θα συνεχίζουμε να εκτελούμε το καθήκον μας, όπως αυτό μας επιβληθεί από την ιστορία, τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις μας. Δεν μπορεί κανένας να αποποιηθεί των ευθυνών του σε μια περίοδο οπού υπάρχει η μεγαλύτερη «ανθρώπινη κινητικότητα» από το τέλος του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου».

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να διευθετηθεί εάν η διεθνής κοινότητα δεν έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα προβλήματα της μετανάστευσης, ο Έρντογαν σημείωσε και τα εξής: «Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα φιλοξενούν κατά μέσο όρο 2,7 πρόσφυγες ανά 1000 άτομα, ενώ οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος φιλοξενούν 5,8 πρόσφυγες ανά 1000 άτομα. Αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τις λίγες εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν δεχτεί ως διαφημιστικό υλικό και δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Εμείς, δεν κλείσαμε την πόρτα μας σε κανένα λόγω της εθνικής του ταυτότητας, της θρησκείας, του πολιτισμού, της φύσης και του δόγματός του», ανέφερε.

    Δηλώσεις Προέδρου Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ για προσφυγικό

    Σύμφωνα με την Τurkiye (20.06.22) ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, πραγματοποίησε για το ίδιο θέμα συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Duarte Paceho.

    Στο πλαίσιο της διάσκεψης με θέμα: «Κοινοβούλια και παγκόσμιες συμφωνίες για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια πιο ενισχυμένη διεθνής συνεργασία και εφαρμογή;», ο Σεντόπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο, επομένως, η λύση σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να βρεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, η Τουρκία έμεινε μόνη σε αυτό το ζήτημα. Παρατηρούμε ότι δεν έχει παρασχεθεί η δέουσα συνεισφορά και στήριξη προς την Τουρκία και δεν έχουν αναληφθεί οι ευθύνες για το προσφυγικό σε παγκόσμιο επίπεδο».

    «Όπως γνωρίζετε, το μεταναστευτικό, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη, έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανά το παγκόσμιο έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εκτός των χωρών τους», δήλωσε.

    Ο Σεντόπ ο οποίος έκανε αξιολόγηση των όσων προέκυψαν από τη διάσκεψη πρόσθεσε και τα εξής: «Έχουμε επίσης προσέξει ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα, η οποία είναι η τρίτη στην κατάταξη, επιδεικνύουν συμπεριφορές κακομεταχείρισης σε βάρος των μεταναστών, οι οποίες είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο. Το εντοπίσαμε και το υποδείξαμε. Στο πλαίσιο αυτό, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να μαζευτούν όλα τα Kοινοβούλια, να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για αυτό το πρόβλημα. Σκεφτήκαμε επίσης ότι είναι σημαντικό όπως αυτό γίνει στην Τουρκία και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τα άλλα Κοινοβούλια».

    Ο Σεντόπ καταληκτικά πρόσθεσε: «Οργανώσαμε ένα τέτοιο συνέδριο και υπήρξε συμμετοχή από 54 χώρες. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό όπως κατανοήσουμε αυτό το πρόβλημα της μετανάστευσης σε παγκόσμια κλίμακα και να το αξιολογήσουμε σε αυτό πλαίσιο. Επίσης, πιστεύω ότι είναι ωφέλιμο όπως η κάθε χώρα αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα.»

    (ΒΚ)

    [02] Έρντογαν και Γκουτέρες συζήτησαν την επισιτιστική κρίση

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (20.06.22) και την Ak?am (20.06.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Σε ανακοίνωση της η Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι Έρντογαν και Γκουτέρες συζήτησαν τις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση της επισιτιστικής κρίσης που προέκυψε λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ανέφερε στον Γκουτέρες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες της προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    Την ίδια στιγμή, Έρντογαν ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προτροπές της προς τους εταίρους της για τον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματικής οδού, τονίζοντας την ανάγκη για αναζωογόνηση της διαδικασίας των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    (ΑΚ)

    [03] Συνάντηση Οζτουρκλέρ με Σοϊλού στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.02.22), ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Όζτουρκλερ συναντήθηκε στην Τουρκία με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού.

    Κατά τη συνάντηση, ο Σοϊλού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Όζτουρκλερ για την «ανάληψη των νέων του καθηκόντων» και αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στο πλαίσιο της αδελφοσύνης. Μπορεί να έχουμε αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες, αλλά μεταξύ μας είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Όση είναι η δύναμη μας, τόσα βήματα θα κάνουμε σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.

    Ο λεγόμενος υπουργός με τη σειρά του, ανέφερε ότι η επίσκεψη του είναι εθιμοτυπική, αφού ο κάθε «υπουργός στην ΤΔΒΚ» με την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία.

    «Ανέλαβα τα καθήκοντα μου κατόπιν οδηγιών του «προέδρου μας. Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό. Νιώθω μεγάλη υπερηφάνια και τιμή που η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό είναι εδώ σε εσάς», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Όζτουκλερ.

    (ΒΚ)

    [04] Καλίν και Οναλ πραγματοποιούν επαφές στις Βρυξέλλες για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με την Ak?am (20.06.22) ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Σύνοδος της Μαδρίτης που θα γίνει στις 29-30 Ιουνίου δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου των συνομιλιών.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μαζί με τον Ονάλ, που διοργανώθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μετά από τις επαφές τους με αντιπροσωπείες της Φινλανδίας και Σουηδίας, ο Καλίν δήλωσε ότι κατά τις επαφές τους, διαβίβασαν για ακόμη μια φορά στους συνομιλητές τους την ανάγκη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας την ίδια στιγμή, την ανάγκη για τη Φινλανδία ειδικότερα, να προβεί σε άμεσα βήματα.

    Χαρακτηρίζοντας τις επαφές του στις Βρυξέλλες ως ουσιαστικές και ειλικρινείς, ο Καλίν δήλωσε ότι η διαδικασία των συνομιλιών με τις δύο χώρες θα συνεχιστεί. Πρόσθεσε επίσης ότι ένας παράγοντας που θα καθορίσει το επόμενο στάδιο των συνομιλιών, θα είναι το κατά πόσον οι δύο πλευρές θα προβούν σε ουσιαστικά βήματα.

    Ισχυριζόμενος ότι οι εκδηλώσεις προπαγάνδας που διοργανώνει η «τρομοκρατική», όπως την αποκάλεσε, οργάνωση του PKK στην Σουηδία αποτελούν ένδειξη της ύπαρξης και δράσης της οργάνωσης για χρόνια στη χώρα αυτή, ο Καλίν κάλεσε τη Σουηδικές αρχές να θέσουν σε ισχύ το νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που όπως είχαν ανακοινώσει, θα τίθετο σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει διαβιβάσει ξεκάθαρα στις δύο πλευρές τις προσδοκίες της και τις ανησυχίες της όσον αφορά στην ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν δήλωσε και τα εξής: «Βασική μας προσδοκία, είναι ο τερματισμός των δραστηριοτήτων, της προπαγάνδας και της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG, FET? και DHKP-C, που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία, για λόγους αρχής δεν είναι εναντίον της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Καλίν έθεσε ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έθετε βέτο για διάστημα 11 χρόνων στη Βόρεια Μακεδονία λόγω του ονόματος και υπογράμμισε ότι αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες, όπως η Σουηδία και Φινλανδία, η τροποποίηση της αρχής της ουδετερότητας.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Ονάλ ανέφερε ότι προσδοκία της Τουρκίας είναι η αλλαγή στάσης εκΆ μέρους των δύο χωρών και η λήψη ουσιαστικών βημάτων προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Όπως δήλωσε ο Ονάλ, όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι δύο χώρες σε βήματα για εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει και η διαδικασία.

    (ΑΚ)

    [05] Σε έκτακτο συνέδριο προχωρεί το Κόμμα της Πατρίδας λόγω μαζικών παραιτήσεων

    Η Milliyet (21.06.22) γράφει ότι μετά τις μαζικές παραιτήσεις μελών του Κόμματος της Πατρίδας της Τουρκίας (Memleket Partisi), ο Πρόεδρος του Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, χθες υπέβαλαν την παραίτηση τους από το Κόμμα ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Δρ. Καγιέ Ουσλούερ, ο γενικός γραμματέας Δρ. Χακκί Ακάλιν και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Μεριέμ Σενγκιούλ Καλά, Αλί Ριζά Μπιουγιουκσλού και Ογούζ Τσιράι.

    (ΑΚ)

    [06] Τίθεται προς ψήφιση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η άρση ασυλίας 10 Βουλευτών του HDP

    Σύμφωνα με την Ak?am (21.06.22), το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στην ετοιμασία έκθεσης, προτείνοντας την άρση της ασυλίας 10 Βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), καθώς επίσης και ενός ανεξάρτητου Βουλευτή.

    Σύμφωνα την εφημερίδα, το έγγραφο, το οποίο ετοιμάστηκε και στάλθηκε στα μέλη της Μεικτή Επιτροπής Συντάγματος και Δικαιοσύνης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για έγκριση, θα τεθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για ψήφιση, αφότου εγκριθεί από την Επιτροπή.

    Σύμφωνα με αυτό, προτείνεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας των πιο κάτω Βουλευτών του HDP: Νετζέτ Ιπέκγιουζ, Μενσούρ Ισίκ, Σερμπίλ Κεμάλμπάϊ Πέκγκιοζου, Ορχάν Ισίκ, Σαϊντ Ντεντέ, Μαχμούτ Τζελαντέν Γκαϊνταλί, Κεμάλ Πεκιόζ, Μαχμούτ Τογρούλ, Ερντάλ Αϊντεμίρ, Ρεμζιγιέ Τοσουν και Σεβίν Τζιοσκούν.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 22 June 2022 - 8:46:05 UTC