Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 114/2022 18-20.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση από Τατάρ και λεγόμενο υπεξ για δημοσίευμα της Hurriyet
  • [02] Αμφισβητεί την ειλικρίνεια του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα της επίλυσης του κυπριακού η λεγόμενη προεδρία
  • [03] Έρχουρμαν: Κάκιστες οι σχέσεις με την Τουρκία- Τα ΜΟΕ θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τη λύση
  • [04] Κοινή δήλωση των «εκτός βουλής» αριστερών κομμάτων για πολιτική ενότητα
  • [05] Πρόεδρος T?rk-Sen: Οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα
  • [06] ‘Έκλεισαν 30 από τα 110 ξενοδοχεία στα κατεχόμενα
  • [07] Διελεύσεις από τα οδοφράγματα: 1.033.953 Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα μέσα σε 5 μήνες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Τουρκία έχει δίκαιο στο Αιγαίο», υποστηρίζει Αμερικανός διπλωμάτης
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν με τον Ισραηλινό Πρόεδρο
  • [03] Με έγγραφα εναντίον της Ελλάδας θα συμμετάσχει ο Έρντογαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [04] Νέοι ισχυρισμοί δημοσιεύματος περί στήριξης της ΚΔ σε «τρομοκρατικές οργανώσεις»
  • [05] Ερντογάν: «Η Ελλάδα ας βρει τη λύση μόνη της»
  • [06] Συνάντηση Τσαβούσογλου με ΥΠΕΞ Koσόβου και Βοσνίας Ερζεγοβίνης
  • [07] Δημοσκόπηση: Μειώνεται η διαφορά μεταξύ AKP και CHP το ΜHP είναι στο όριο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση από Τατάρ και λεγόμενο υπεξ για δημοσίευμα της Hurriyet

    O Bayrak (19.06.22) μετέδωσε ότι o ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αντέδρασε έντονα σε είδηση της Τουρκικής εφημερίδα Hurriyet σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, «ο κάτοχος του ελληνικού διαβατηρίου που χρησιμοποιούσε ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν πριν τη σύλληψή του», όπως αναφέρει η εφημερίδα, συμμετείχε σε άσκηση της Εθνικής φρουράς στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Τατάρ, που έκανε αυτές τις δηλώσεις σε εκδήλωση εγκαινίων στην κατεχόμενη Κερύνεια, υποστήριξε πως η συμμετοχή του δημοσιογράφου σε στρατιωτική άσκηση, λαμβάνει χώρα μετά την συμμετοχή ιερέων σε ανάλογη άσκηση της Εθνικής Φρουράς.

    Χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ως «γελοία» και «απάνθρωπη», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι και η Ελλάδα έλαβε μέτρα κατά της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες.

    Ο Τατάρ είπε: «Η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πολιορκήσει την Ανατολία απλώνοντας τις ενέργειές της εκεί ( στα νησιά του Αιγαίου) στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ. Το τουρκικό έθνος δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ακολουθούμε μια διαδικασία που βασίζεται σε νόμους και διεθνείς συμφωνίες, σε συνεργασία με την Τουρκία», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Υποστηρίζοντας ότι «η ΤΔΒΚ θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο και η οικονομική της ευημερία θα αυξηθεί στο μέλλον», ο Τατάρ σημείωσε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιθυμία τους.

    Αντίδραση και από το λεγόμενο υπεξ

    Εξάλλου, ο Bayrak (19.06.22) μετέδωσε επίσης ότι το λεγόμενο υπεξ σε ανακοίνωσή του αντέδρασε επίσης έντονα στο δημοσίευμα, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ότι «η υποστήριξη που δόθηκε στο PKK αποτελεί σαφή ένδειξη της πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’. [?] Αυτό δείχνει ότι η ρητορική της ελληνοκυπριακής διοίκησης για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος σε ειρήνη και ηρεμία είναι ανειλικρινής».

    «Αυτή η προκλητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς όχι μόνο διαταράσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και βαθαίνει τη δυσπιστία μεταξύ των μερών. Η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα πολιτικά δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, της μοναδικής προστάτιδας της ασφάλειάς της στο νησί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [02] Αμφισβητεί την ειλικρίνεια του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα της επίλυσης του κυπριακού η λεγόμενη προεδρία

    Σύμφωνα με τον Βayrak (19.06.2022), η λεγόμενη προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αμφιβολία της για την ειλικρίνεια των βρετανικών προθέσεων ως προς την επίλυση του κυπριακού. Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο πρίγκηπας Έντουαρντ με τη γυναίκα του Σόφι τη Δευτέρα 20 Ιουνίου. Όπως έγινε γνωστό το πριγκηπικό ζεύγος θα πραγματοποιήσει επαφές στις Βρετανικές Βάσεις και τη νεκρή ζώνη, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με κάποιους Τουρκοκύπριους, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν τα ονόματά τους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατέθεσε αίτημα στην Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας για συνάντηση με το πριγκηπικό ζεύγος το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε.

    Με την αφορμή αυτή, η λεγόμενη προεδρία δήλωσε ότι η επιλογή του Πρίγκηπα Άντριου να συναντηθεί μόνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και εμπλέκει τη Βασιλική Οικογένεια με την πολιτική.

    (ΓΜ)

    [03] Έρχουρμαν: Κάκιστες οι σχέσεις με την Τουρκία- Τα ΜΟΕ θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τη λύση

    Η Yeni Bak?? (19.06.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, δήλωσε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα λειτουργήσουν ως μοχλός στην πορεία προς μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα.

    Ο Έρχουρμαν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό K?br?s TV, όπου αναφέρθηκε στην στάση που τήρησε το CTP, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις που έκανε το Κόμμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα,

    Σημειώνοντας πως το πραγματικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Τουρκοκύπριοι είναι η φτώχεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο λόγος που δεν παρευρέθηκε το CTP στην έκτακτη συνεδρίαση της «βουλής» στις 20 Ιουλίου 2021, στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν να διαβουλεύονται μαζί τους ένα μήνα πριν από αυτή την ημερομηνία.

    Υπενθύμισε επίσης τη δήλωση του κόμματος ότι είναι έτοιμοι για διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία «στη σωστή βάση» και τόνισε ότι οι σχέσεις με τη Δημοκρατία της Τουρκίας βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Σημείωσε επίσης ότι η στάση του Τσαβούσογλου ήταν ατυχής και απαράδεκτη, ότι την απέρριψαν ως CTP και ότι η στάση τους ήταν σαφής.

    Εξέφρασε επίσης την έντονη ενόχληση του CTP για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για τα νέα της οικοδόμησης νέου κτιρίου για το «προεδρικό μέγαρο» στα κατεχόμενα, από την ανακοίνωση που είχε κάνει κατά την επίσκεψη του ο Τούρκος Πρόεδρος και όχι προηγουμένως.

    Ο Έρχουρμαν δήλωσε επίσης ότι δεν είπαν ότι όλες οι εισηγήσεις που παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πρέπει να γίνουν άμεσα αποδεκτές. Πρόσθεσε πως το Κόμμα υποστήριξε ότι τα ΜΟΕ θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για να γίνουν προτάσεις που θα ωφελήσουν τους Τουρκοκύπριους και την οικονομία αυτού του τόπου.

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι διέρχονται πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο Έρχουμαν είπε πως με τα ΜΟΕ δημιουργείται κατάλληλο έδαφος διαπραγμάτευσης «για το άνοιγμα των λιμανιού της Αμμοχώστου και του «αεροδρομίου της Τύμπου» στο άμεσο μέλλον, καθώς και για άλλα θέματα, όπως είναι το απευθείας εμπόριο και η μετάβαση στο Ευρώ.

    «Το βλέπουμε αυτό ως μοχλό προς την ομοσπονδία. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα σε αυτόν τον τομέα, να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ των οικονομιών των δύο κοινοτήτων μετά από λύση και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λύσης», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [04] Κοινή δήλωση των «εκτός βουλής» αριστερών κομμάτων για πολιτική ενότητα

    H Avrupa (18.06.22) γράφει ότι τα Τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα τα οποία είναι εκτός «βουλής», τόνισαν με κοινή τους δήλωση την αποφασιστικότητα τους για ενότητα και επέκριναν την πολιτική της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

    Πρόκειται για το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (BKP), το Κόμμα Νέας Κύπρου (YKP) και το Αριστερό Κίνημα (SP).

    Στην κοινή δήλωση που διάβασε η ηγέτης του TDP Μινέ Ατλί στην πλατεία Σαράι στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η βούληση των Τουρκοκυπρίων, που υποφέρουν από τις οικονομικές δυσκολίες, έχει αγνοηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα υπήρξαν παρεμβάσεις στη δημοκρατία.

    Στην ανακοίνωση επικρίθηκε έντονα το «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπέγραψαν η Τουρκία με τα κατεχόμενα, καθώς και το «νομοσχέδιο» για τροποποίηση των κυρώσεων για όσους εκφράζουν διαφωνίες σε διάφορα θέματα και τονίστηκε πως στόχος αυτών των εξελίξεων είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα ακούγεται καμία φωνή διαμαρτυρίας.

    Στη δήλωση γίνεται αναφορά επίσης και στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα υποστηρίζοντας ότι «ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντιμετώπισε τους Τουρκοκύπριους υπουργούς ως ‘διαχειριστές’».

    «Εμείς, ως Τουρκοκύπριοι, είμαστε θυμωμένοι, αντιδρούμε και ντρεπόμαστε μπροστά σε αυτά τα γεγονότα. Η παρουσία μας και η θέλησή μας σε αυτό το νησί αγνοούνται», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μια κοινωνία που πιστεύει στην ανεξιθρησκεία. Ο Τσαβούσογλου επικρίθηκε επίσης στην ανακοίνωση για το γεγονός ότι έκανε «πολιτική συνάντηση» στον προαύλιο χώρο τζαμιού και υποσχέθηκε «ιθαγένεια» κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα.

    Τονίζοντας ότι τα κόμματα είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν με πολιτική ενότητα ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, η ανακοίνωση σημειώνει επίσης και τα εξής: «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση του ΑΚΡ ή σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να μας καταστρέψει. Αφήστε τους εργάτες, τους διανοούμενους και εμάς ήσυχους, πάρτε τα χέρια σας από πάνω μας. Δεν μπορείτε να μας εξοντώσετε».

    (ΚΣ)

    [05] Πρόεδρος T?rk-Sen: Οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (18.06.2022), ο πρόεδρος του συνδικάτου T?rk-Sen Αρσλάν Μπιτσακλί δήλωσε ότι πολλά άτομα έρχονται και τον ευχαριστούν επειδή τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν στις ελεύθερες περιοχές διότι αλλιώς θα υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν την Κύπρο ενώ έτσι το απόγευμα επιστρέφουν στα σπίτια τους.

    Ωστόσο, όπως λέει, αυτό δεν είναι αρκετό γιατί πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα κάθε μέρα για να βρουν δουλειά.

    (ΓΜ)

    [06] ‘Έκλεισαν 30 από τα 110 ξενοδοχεία στα κατεχόμενα

    H K?br?s (19.06.2022), φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της «Τουρκοκυπριακής ένωσης τουρισμού και ταξιδιωτικών πρακτόρων» Ορχάν Τολούν σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των ανοιχτών ξενοδοχείων στα κατεχόμενα έπεσε από 110 το 2019 στα 80 σήμερα. Σε αυτά τα 30 ξενοδοχεία που έκλεισαν περιλαμβάνονται τόσο πολυτελή όσο και οικονομικά καταλύματα. Ο Τολούν σημειώνει ότι οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στα κατεχόμενα ανέρχονται σε 17.000 και αυτή τη στιγμή η πληρότητα αγγίζει το 55%. Αξιολογώντας την πορεία του τουρισμού στα κατεχόμενα ο Τολούν αναφέρει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα σε σχέση με το 2020 και το 2021 ωστόσο υπολείπεται αρκετά σε σχέση με το 2019 και την προ πανδημίας εποχή. Σύμφωνα με τον Τολούν, η κύρια πηγή προσέλευσης τουριστών στα κατεχόμενα είναι η Τουρκία, ωστόσο οι υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων οδηγούν τους Τούρκους τουρίστες σε προορισμούς εντός Τουρκίας όπως η Αττάλεια και το Μπόντρουμ. Σημείωσε δε ότι τα καζίνο είναι ένας παράγοντας που προσελκύει τουρίστες στα κατεχόμενα. Ο Τολούν ανέφερε επίσης ότι το 70% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία των κατεχομένων προερχόταν από την Τουρκία με τον αριθμό αυτό να έχει μειωθεί σημαντικά. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Τολούν έκανε αναφορά στη μείωση του ποσοστού των τουριστών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία και απέδωσε τη μείωση αυτή στην έλλειψη διαφημιστικής καμπάνιας. Σημείωσε μάλιστα ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν 24 ταξιδιωτικοί πράκτορες στη Βρετανία ο αριθμός τους έχει πέσει σε 2 με τρία άτομα και ως αποτέλεσμα από τους 70.000 τουρίστες από τη Βρετανία στα κατεχόμενα την περίοδο από το 2010 ως το 2016, ο αριθμός τους σήμερα έχει πέσει στους 4.000.

    Σε ό,τι αφορά τουρίστες από χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ ο Τολούν σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση ωστόσο δε θεωρείται ότι συνεισφέρουν στον τουρισμό καθώς σε μεγάλο ποσοστό έρχονται στα κατεχόμενα για να αγοράσουν κατοικίες. Πρόσθεσε δε ότι τα σπίτια που αγοράζονται στην περιοχή του Τρικώμου διατίθενται προς ενοικίαση μετά την αποχώρηση των αγοραστών για τις πατρίδες τους.

    Αναφερόμενος στο θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο Τολούν είπε ότι εφόσον συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εσωτερικών πτήσεων από Τουρκία αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων κατά 600-700 λίρες Τουρκίας.

    Ο Τολούν τέλος σημείωσε ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα για διάστημα Ιανουαρίου ? Μαΐου 2022 άγγιξε το 29,6% σε σύγκριση με το 2021 όπου και ανήλθε στο 8,5%. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ξένων υπηκόων σε τουριστικά καταλύματα των κατεχομένων κατά του πέντε πρώτους μήνες του 2022 ανήλθε στις 282.557 συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων υπηκόων. Ο αριθμός δε των διανυκτερεύσεων ξένων υπηκόων εξαιρουμένων των Τούρκων υπηκόων ανήλθε στις 66.407.

    (ΓΜ)

    [07] Διελεύσεις από τα οδοφράγματα: 1.033.953 Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα μέσα σε 5 μήνες

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (20.06.2022), κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών του 2022 εισήλθαν στα κατεχόμενα πάνω από 2 εκατομμύρια ξένοι υπήκοοι. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου ? Μαΐου 2022 έφτασαν στα κατεχόμενα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος 2.037.023 ξένοι υπήκοοι συμπεριλαμβανομένων υπηκόων της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «Υπουργείου Τουρισμού» εισήλθαν στα κατεχόμενα 402.872 ταξιδιώτες από αέρος, 33.122 από θαλάσσης και 1.601.119 από ξηράς. Εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2021 είχαν εισέλθει στα κατεχόμενα 43.990 ταξιδιώτες από θαλάσσης και 16.001 από ξηράς.

    339.000 Τούρκοι υπήκοοι

    Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που αφίχθησαν στα κατεχόμενα από αέρος και θαλάσσης αυξήθηκε κατά 1.412%. Ενώ το 2021 ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που εισήλθε στα κατεχόμενα ανήλθε στους 22.399, κατά το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 338.639. Εξ αυτών οι 307.638 εισήλθαν από αέρος ενώ οι 31.001 από θαλάσσης. Κατά την ίδια χρονική περίοδο ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που εισήλθαν στα κατεχόμενα από αέρος ανήλθε στους 95.144 ενώ 2.121 επέλεξαν εισήλθαν από θαλάσσης.

    Πάνω από 1.000.000 Ελληνοκύπριοι

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το 65% όσων εισήλθαν στα κατεχόμενα από τα οδοφράγματα είναι Ελληνοκύπριοι. Κατά τη διάρκεια του πενταμήνου Ιανουαρίου ? Μαΐου 2022, εισήλθαν στα κατεχόμενα 1.033.953 Ελληνοκύπριοι ενώ παράλληλα εισήλθαν και 567.166 άτομα από 40 διαφορετικές χώρες. Ο αριθμός των Ελληνοκύπριων που εισήλθε στα κατεχόμενα αυξήθηκε κατά 16.208% ενώ των υπηκόων τρίτων χωρών κατά 5.771% σε σχεση με το 2021.

    Μεταξύ των 1.4 εκατομμυρίων που εισήλθαν στα κατεχόμενα από τα οδοφράγματα 10.188 ήταν υπήκοοι Βρετανίας συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων βρετανικής υπηκοότητας που εισήλθαν από αέρος στα κατεχόμενα ανήλθε στους 2.909. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 653.330 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Κατά το ίδιο διάστημα, 66.091 ο αριθμός των υπηκόων «ΤΔΒΚ» που εισήλθε από αέρος και θαλάσσης ανήλθε στους 66.091.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Τουρκία έχει δίκαιο στο Αιγαίο», υποστηρίζει Αμερικανός διπλωμάτης

    Σύμφωνα με την Ak?am (20.05.22), ο πρώην ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία James Jeffrey, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Τουρκικό δίκτυο A Haber, σχολίασε, μεταξύ άλλων την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το Αιγαίο και ισχυρίστηκε ό,τι ως άτομο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αιγαίο εδώ και 40 χρόνια, θεωρεί, όπως ανέφερε, ότι η Τουρκία έχει δίκαιο σε πολλά θέματα.

    «Δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε πολύ όσον αφορά στην συγκέντρωση βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, υπήρχαν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και έκτοτε, ο αριθμός αυτός δεν αυξήθηκε, αλλά αντιθέτως μειώθηκε», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Η Αθήνα δεν είναι λογική

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, ο Jeffrey δήλωσε: «Η βάση υποβρυχίων στην Κρήτη ήταν εκεί για πολλά χρόνια. Παρακολουθώ το θέμα του Αιγαίου εδώ και 40 χρόνια. Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση όσον αφορά στα προβλήματα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει δίκαιο σε πολλά θέματα, από το 1914 έως και τη Λωζάνη για τον εξοπλισμό των νησιών, από τη Συμφωνία του Παρισιού του 1948 μέχρι τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου και για 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα με τη διεκδίκηση της για 12 μίλια, κλειδώνει την Τουρκία στα δικά της πεδία. Από πολιτικής απόψεως, οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο δεν είναι λογικές. Η Τουρκία έχει δίκαιο», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν με τον Ισραηλινό Πρόεδρο

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (19.06.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Isaac Herzog, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς επίσης και περιφερειακά ζητήματα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, στη συνάντηση, Έρντογαν και Herzog συμφώνησαν να συνεχίζουν τη συνεργασία τους για την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και το διάλογο μεταξύ τους για την ανάπτυξη των σχέσεων τους και για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούν τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και στον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο Ισραηλινός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία στον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Την Τουρκία επισκέπτεται την Πέμπτη ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-19.06.22), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του την Κυριακή, αναφέρει ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Yair Lapid θα πραγματοποιήσει επίσης επίσκεψη στην Τουρκία την Πέμπτη.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης του, θα συζητηθούν κατά τις επαφές τους οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [03] Με έγγραφα εναντίον της Ελλάδας θα συμμετάσχει ο Έρντογαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Η Sabah (19.06.21) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Απόβαση Έρντογαν στο ΝΑΤΟ με έγγραφα», γράφει ότι o Toύρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα στη Μαδρίτη, θα μεταβεί στη Σύνοδο, έχοντας στην ατζέντα του δύο πολύ σημαντικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρντογαν θα μεταβεί στη Σύνοδο έχοντας στην κατοχή του ειδικά έγγραφα όσον αφορά στις «παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου» αλλά και έγγραφα που αφορούν στην αίτηση της Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και αποδεικνύουν τη χρηματοδοτική στήριξη και παροχή όπλων προς τις «τρομοκρατικές» όπως αποκαλούνται οργανώσεις του PKK/YPG/PYD, από τη Σουηδία και Φινλανδία.

    Ο Έρντογαν θα συναντηθεί και με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

    Σύμφωνα με τη Milliyet (20.06.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, προτού μεταβεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα γίνει από τις 28-30 Ιουνίου, θα φιλοξενήσει στην Άγκυρα στις 22 Ιουνίου τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Muhammed bin Selman.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η επίσκεψη του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, πραγματοποιείται ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Απρίλιο και θεωρείται υψίστης σημασίας για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Επικαλούμενη πηγές της Τουρκικής Προεδρίας, η εφημερίδα γράφει ότι στη συνάντηση Έρντογαν με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες που αφορούν στην οικονομία, θα συζητηθούν οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, τελωνείων, επενδύσεων και τουρισμού και αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη με την υπογραφή νέων συμφωνιών σε αυτούς τους τομείς.

    (ΑΚ)

    [04] Νέοι ισχυρισμοί δημοσιεύματος περί στήριξης της ΚΔ σε «τρομοκρατικές οργανώσεις»

    Η Hurriyet (18.06.22) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Μεγάλο σκάνδαλο στον ελληνοκυπριακό τομέα! Σε ελληνοκυπριακή άσκηση το άτομο στο οποίο ανήκει το πλαστό διαβατήριο του αρχιτρομοκράτη Οτζαλάν», αναδημοσιεύει είδηση του τουρκικού σταθμού TRT, σύμφωνα με την οποία, ο Ελληνοκύπριος δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, συμμετείχε σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σημειώνοντας ότι ο Λάζαρος Μαύρος, είναι «ο ιδιοκτήτης του Ελληνοκυπριακού διαβατηρίου που χρησιμοποίησε ο αρχηγός του PKK, Αμπτουλλάχ Οτζαλάν πριν από τη σύλληψη του, η εφημερίδα χαρακτηρίζει μεγάλο σκάνδαλο την στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς και τη συμμετοχή του Λάζαρου Μαύρου σε αυτή. Όπως προσθέτει η εφημερίδα, ο Μαύρος, παρουσιάζεται μέσα από φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Φρουράς, να είναι ένοπλος, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις στην Τουρκία.

    «Οι Ελληνοκύπριοι, αφού πραγματοποίησαν άσκηση με βολές στην οποία συμμετείχαν ιερωμένοι, έχουν ξεκινήσει τώρα κινητοποιήσεις στήριξης στον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, ο οποίος ήταν υποστηρικτής της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «ο Ελληνοκύπριος δημοσιογράφος και υποστηρικτής του PKK, Λάζαρος Μαύρος συμμετείχε στην στρατιωτική άσκηση που έγινε από τις 6-10 Ιουνίου στη νότια Κύπρο».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν κλιμακώσει τις προβοκατόρικες ενέργειες τους το τελευταίο διάστημα, η εφημερίδα, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή σε στρατιωτική άσκηση ενός υποστηρικτή του PKK, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων στην τρομοκρατία.

    (ΒΚ/ΑΚ)

    [05] Ερντογάν: «Η Ελλάδα ας βρει τη λύση μόνη της»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.06.22), Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κλήθηκε να αξιολογεί την προσεχή διαδικασία που θα ακολουθήσει με την Ελλάδα, αναφέροντας τα εξής: «Έχω εκφράσει τις αντιδράσεις μου όσον αφορά στη διαδικασία που αφορά ειδικότερα την Ελλάδα. Ενόσω δεν έχω ενώπιον μου έναν ειλικρινή πολιτικό, δεν πρόκειται να ξανασυναντηθώ μαζί τους και ‘έχουμε πει ότι έχουμε τερματίσει τις συναντήσεις του Ανώτερου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας και ότι δεν πρόκειται να κάνουμε με την Ελλάδα τη Συνάντηση του Ανώτερου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Δεν θα πραγματοποιήσουμε ούτε τη συνάντηση η οποία είχε προγραμματιστεί για φέτος. Αυτό τι σημαίνει; Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη στάση από αυτή. Συνεπώς, από εδώ και πέρα η Ελλάδα, ας βρει τη λύση μόνη της».

    (ΒΚ)

    [06] Συνάντηση Τσαβούσογλου με ΥΠΕΞ Koσόβου και Βοσνίας Ερζεγοβίνης

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (19.06.22) και τη Sabah (19.06.22), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλού Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία σε χώρες των Βαλκανίων, επισκέφθηκε το Κόσοβο, όπου και συναντήθηκε με την ομόλογό του, Vjosa Osmani.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην παρουσία της τρομοκρατικής, όπως την αποκάλεσε, οργάνωσης FETO στο Κόσοβο, προειδοποιώντας ότι αυτό το ζήτημα, είναι το μόνο ζήτημα που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. «Εμείς λέμε ότι το θέμα της FETO, είναι το μόνο ζήτημα που ενδέχεται να δοκιμάσει τις σχέσεις μας? Δεν έχουμε οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες», ανέφερε στις δηλώσεις του.

    Αναφερόμενος στις στρατηγικές και πολιτιστικές σχέσεις Τουρκίας-Κοσόβου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κόσοβο, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να επιστρέψουν στις παλιές μαύρες μέρες που πέρασαν τη δεκαετία του 1990.

    «Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν επηρεάσει αρνητικά την περιοχή», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει ως χώρα που έχει καλές διασυνδέσεις με όλες τις χώρες της περιοχή, να καταβάλλει προσπάθειες μέσω της διπλωματίας για την επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας.

    Πριν τη διάσκεψη Τύπου, Τουρκία και Κόσοβο υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας και Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας που αφορά στην αύξηση των πτήσεων των δύο χωρών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Turkiye (18.06.22), στα πλαίσια της περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε επίσης τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου και συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Bisera Turkovi?.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο ρόλο κλειδί που διαδραματίζει η Βοσνία Ερζεγοβίνη στο θέμα της διατήρησης της περιφερειακής ασφάλειας και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητας της Βοσνίας.

    Επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμία του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν είναι η πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Τουρκίας-Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Σερβίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τις πρόσφατες επαφές του στο Βελιγράδι, έχει αντιληφθεί ότι και οι αρχές της Σερβίας είναι έτοιμες για μια τέτοια σύνοδο.

    (ΑΚ)

    [07] Δημοσκόπηση: Μειώνεται η διαφορά μεταξύ AKP και CHP το ΜHP είναι στο όριο

    Σύμφωνα με την Birgun (18.06.22) ο Ερτάν Άκσοϊ, ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Aksoy μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Halk TV για την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία του στην Τουρκία.

    Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1067 άτομα.

    Απαντώντας στην ερώτηση, «Ένα διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», οι συμμετέχοντες απάντησαν ως εξής (μαζί με τους αναποφάσιστους):

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 29.4%

    Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 28.9%

    Καλό Κόμμα (?Y?): 13.7%

    Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP): 10.2%

    Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP): 8.0%

    Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (DEVA): 2.6%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet): 1.3%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek): 0.6%

    Άλλα κόμματα: 5.4%

    (ΒΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 20 June 2022 - 16:08:40 UTC