Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 11/2022 18.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα συμπεριλάβουν την Τύμπου στα εσωτερικά δρομολόγια της Τουρκίας
  • [02] Στήριξη Ακιντζί σε Καβάλα και Ντεμιρτάς ? Σχόλιο για Τύμπου
  • [03] Τατάρ: «Ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου είναι κοινός πλούτος»
  • [04] «Ο αγώνας μας είναι για αποδοχή του κυριαρχικού μας δικαιώματος», λέει ο Τατάρ
  • [05] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ θα εξασφαλίσει θέση στον οργανισμό τουρκικών κρατών»
  • [06] DP: «Μόνο ανάμεσα σε δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη νέες διαπραγματεύσεις»
  • [07] Οι στενές επαφές θα μπορούν να ψηφίσουν στις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές»
  • [08] Στα 654 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Συνεχίζεται η έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επαφές Έρντογαν στην Αλβανία
  • [02] Αρθρογράφος: Σκοπός της απόσυρσης της στήριξης των ΗΠΑ στον EastMed η εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ και την Αρμενία
  • [03] Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Σέρβος Πρόεδρος
  • [04] Κιλιτσντάρογλου: «Με νταούλια και ζουρνάδες θα στείλουμε τους Σύριους αδελφούς μας πίσω στη χώρα τους»
  • [05] Τις υποθέσεις άλλων δώδεκα βουλευτών του HDP εξετάζουν στην Βουλή
  • [06] Δίωξη στην τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού για προσβολή θρησκευτικών αξιών
  • [07] Στις 64,935 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα συμπεριλάβουν την Τύμπου στα εσωτερικά δρομολόγια της Τουρκίας

    Η G?ne? (18.01.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι κατά την διάρκεια των επαφών του στην Άγκυρα είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της συμπερίληψης του παράνομου αεροδρομίου «Ερτζιάν» στην Τύμπου στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας.

    Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια πάνω στο θέμα αυτό, ανέφερε ο Σουτζούογλου μιλώντας στην δημοσιογράφο Ναζάρ Ερισκίν του τουρκοκυπριακού Gen? TV.

    «Ο Μπιναλί Γιλνιρίμ διετέλεσε Υπουργός Συγκοινωνιών για μακρό χρονικό διάστημα. Είπε και ο ίδιος ότι πρέπει να λυθεί αυτή η υπόθεση», δήλωσε ο Σουτζούογλου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό το βήμα θα προκαλέσει διπλωματικό πρόβλημα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός απάντησε: «Αν θα κάνουμε βήμα πάνω σε ορισμένα θέματα, δεν με ενδιαφέρει αν κάποια είναι διπλωματικά και κάποια δεν είναι διπλωματικά. Εγώ κοιτάω τα χρήματα στην τσέπη του πολίτη. Δεν γίνεται να δίνω 2,000 ΤΛ, αντί να πετάω για 200 ΤΛ. Θέλω να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλές δουλειές να γίνουν μετά τις εκλογές».

    Αντιδράσεις ? Καταργείται η «ΤΔΒΚ» - Βήμα προσάρτησης

    Η Yeni D?zen (18.01.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον «Βήμα ‘εσωτερικής γραμμής’ στην Τουρκία για το Ερτζιάν» και γράφει ότι απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, η λεγόμενη υπουργός συγκοινωνιών, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι είπε ότι δεν συζήτησε λεπτομερώς το θέμα με τον Σουτζούογλου και απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο.

    Ο προερχόμενος από το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) πρώην λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών, Τολγκά Ατάκαν υπενθύμισε ότι παρόμοια πράγματα λέγονται κατά καιρούς, όμως δεν φαίνεται πολύ ρεαλιστικό να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Είπε ότι αυτό που επιθυμείται είναι οι φόροι να εναρμονιστούν με εκείνους στα κατεχόμενα κατά τον καθορισμό των τιμών των εισιτηρίων και πρόσθεσε ότι όλα τα αεροδρόμια στην Τουρκία είναι ιδιωτικά και η πρακτική δεν φαίνεται λογική.

    Ο προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) πρώην λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών, Σαλίχ Ουσάρ δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της αντίληψης εξάλειψης της ΤΔΒΚ» και διερωτήθηκε «τότε πού είναι οι δηλώσεις περί δύο χωριστών κρατών και ΤΔΒΚ». Είπε ότι οι εσωτερικές γραμμές διεξάγονται στο πλαίσιο του εναέριου χώρου μιας χώρας και ότι τεχνικά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η εξαγγελία Σουτζούογλου. Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι γίνεται συνεργασία ανάμεσα στις «δύο χώρες» στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, δεν θα μπορούσε το «Ερτζιάν» να συμπεριληφθεί στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας, διότι αυτό θα σημαίνει «πλήρη παρέμβαση στην ταυτότητα και στην προσωπικότητα της ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με τον Ουσάρ, η «πολιτική αεροπορία» των κατεχομένων εξυπηρετεί τα αεροπλάνα που περνούν από τον «εναέριο χώρο» της «ΤΔΒΚ», κάτι το οποίο αποδέχονται και τα Ηνωμένα Έθνη. Είπε επίσης ότι το «αεροδρόμιο Ερτζιάν» έγινε αποδεχτό ως χωριστή οντότητα και στο Σχέδιο Ανάν.

    Ο προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) πρώην λεγόμενος πρωθυπουργός, Ομέρ Καλιοντζού δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι νέα και ότι πρέπει να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες όταν σχολιάζουν αν θα μειωθούν οι τιμές και αν το θέμα δεν θα συρθεί σε αλλού.

    Η «βουλευτής» του CTP, Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι «αυτή η κατάσταση θα μετατρέψει το Ερτζιάν σε επαρχιακό αεροδρόμιο» και θα το υποβιβάσει στο καθεστώς των αεροδρομίων που βρίσκονται σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνεται καμία διαδικασία σε σχέση με είσοδο αλλοδαπών στα κατεχόμενα στις πτήσεις από την Τουρκία και κατηγόρησε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ότι αγνοεί το «κράτος» και σε κάθε βήμα που κάνει με αυτή την νοοτροπία αφανίζει όλες τις δομές του «κράτους». «Όμως, όλοι όσοι θεωρούν την Κύπρο πατρίδα, δεν θα το επιτρέψουν αυτό», ανέφερε.

    Η Avrupa (18.01.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέα βήματα στον δρόμο της επαρχίας και της προσάρτησης» και γράφει ότι αντιδράσεις υπήρξαν κατά του Σουτζούογλου ακόμα και μέσα από το ίδιο το κόμμα του, το UBP.

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο λεγόμενος υποψήφιος βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), καθηγητής διεθνών σχέσεων Μεχμέτ Χάσγκιουλερ δήλωσε ότι είναι εφικτό το άνοιγμα του «αεροδρομίου Ερτζιάν» για διεθνείς πτήσεις και υποστήριξε ότι τα εμπόδια είναι πολιτικά και όχι νομικά.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στήριξη Ακιντζί σε Καβάλα και Ντεμιρτάς ? Σχόλιο για Τύμπου

    Η Avrupa (18.01.22) γράφει ότι στήριξη στον πρώην πρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και τον επιχειρηματία Οσμάν καβάλα που βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας εξέφρασε με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόθεση μετατροπής των πτήσεων προς το «αεροδρόμιο Ερτζιάν» σε εσωτερική γραμμή της Τουρκίας την χαρακτήρισε βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας.

    Ο Καβάλα, που βρίσκεται στην φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, παρουσιάστηκε χθες σε δικαστήριο στην Τουρκία και δεν αφέθηκε ελεύθερος παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που καλούν σε αποφυλάκισή του.

    Ο Ακιντζί ανέφερε τα εξής στην ανάρτησή του:

    «Η αντιδημοκρατική αντίληψη, η οποία έκανε την πιο βαριά παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές μας, που έστειλε πίσω τους ανθρώπους μας από το αεροδρόμιο με ετσιθελικές αποφάσεις χωρίς καμία νομική βάση θεωρώντας τους επικίνδυνους, συνεχίζει να κρατά πάλι άδικα στην φυλακή τον Οσμάν Καβάλα μαζί με τον Σελαχαττίν Ντεμιρτάς. Μια διοίκηση, που έτσι όπως πάει πλησιάζει με ταχύτητα στο να αποκλείσει πλήρως την Τουρκία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα κάνει το Ερτζιάν εσωτερική γραμμή και εμείς έχουμε διάθεση να χαρούμε επειδή θα κάνει ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία μετατροπής σε επαρχία;»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου είναι κοινός πλούτος»

    Σε συνέντευξη στο BBN T?rk, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι «ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου είναι κοινός πλούτος» και ότι είναι υποχρεωμένοι να υπεραμυνθούν μέχρι τέλους των «δικαιωμάτων τους», γράφει η Vatan (18.01.22).

    Υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελός της, ο Τατάρ είπε χαρακτηριστικά τα εξής:

    «Όλος αυτός ο πλούτος είναι ένας κοινός πλούτος. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπεραμυνθούμε των δικαιωμάτων μας μέχρι τέλους. Εάν μπορούσε αυτός ο πλούτος να διαμοιραστεί με ένα δίκαιο τρόπο, θα είχαν μεγάλο οικονομικό όφελος και η ΤΔΒΚ και η Τουρκία».

    Η μεταφορά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας είναι ο ορθότερος και πιο λογικός δρόμος, ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί «λαοί» και ότι έχει εδραιωθεί πια αυτό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μετά από αυτό, δεν είναι δυνατόν να ζήσουν μαζί ή να ενωθούν.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η ελληνοτουρκική ισορροπία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγειρε την πλάστιγγα εναντίον της Τουρκίας. Επαναλαμβάνοντας ότι ήταν άδικη η μονομερής ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Έχουμε μια νέα πολιτική, με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Αντιθέτως, μια συμφωνία στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, που δεν τελεσφόρησε παρά τις χρόνιες προσπάθειες, προβλέπει ότι η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία και ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα αποχωρήσει από το νησί σε κάποια στιγμή, επειδή δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά υπάρχουν στα πρακτικά των συνομιλιών».

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συνεχίζει να έχει την νοοτροπία της ένωσης με την Ελλάδα, το όνειρο να μετατρέψει την Κύπρο σε ελληνικό νησί και ότι η αντίληψη της για επίτευξη συμφωνίας σημαίνει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. «Ποτέ δεν θα εξαπατηθούμε», είπε ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η συνέχιση της ύπαρξης της Τουρκίας και των εγγυήσεών της ως αποτρεπτική δύναμη στο νησί.

    Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό είναι κοινή υπόθεση με την Τουρκία και θέμα «τιμής», ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι η υλοποίηση της νέας πολιτικής είναι σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων τους.

    Αναφορικά με τις σχέσεις τους με τις άλλες τουρκικές δημοκρατίες, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχουν αρκετοί ακαδημαϊκοί και φοιτητές στα «πανεπιστήμια» της «ΤΔΒΚ» από άλλες τουρκικές δημοκρατίες, κυρίως από το Αζερμπαϊζάν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις τους με το Ηνωμένο Βασίλειο στην μετά Brexit περίοδο, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Βρετανία είναι μια χώρα που γνωρίζει καλά το κυπριακό πρόβλημα και τρέφει συμπάθεια προς τον τουρκοκυπριακό «λαό», αλλά είναι δεμένα τα χέρια της σε θέματα, όπως οι απευθείας πτήσεις και η συμφωνία τελωνειακής ένωσης, εξαιτίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Όσο αφοράν το εμπόριο, ο Τατάρ είπε ότι πιστεύει πως η Βρετανία θα παραχωρήσει κάποιες διευκολύνσεις στους Τουρκοκύπριους και ότι είναι μια χώρα κοντά στον τουρκοκυπριακό «λαό» παρά τις συνθήκες.

    Αναφορικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ο Τατάρ σημείωσε ότι θα συμβάλλει στην οικονομία, τον τουρισμό και την πολιτική τους, προσθέτοντας ότι παρά την πανδημία, υπήρξαν αρκετοί επισκέπτες μετά το άνοιγμα.

    (ΔΨ)

    [04] «Ο αγώνας μας είναι για αποδοχή του κυριαρχικού μας δικαιώματος», λέει ο Τατάρ

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του κυρίαρχου τουρκοκυπριακού «λαού», που είναι ένας από τους δύο χωριστούς «λαούς», κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο, σε αυτή την γεωγραφική περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την Τουρκική Δημοκρατία, του αγώνα τους σε γεωπολιτικά θέματα και του πλούτου των υδρογονανθράκων, διασφαλίζουν μια σημαντική θέση στην υπεράσπιση των εθνικών τους δικαιωμάτων, συμφερόντων και ενδιαφερόντων στη «γαλάζια πατρίδα», γράφει η Vatan (18.01.22).

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκειας συνάντησης στα κατεχόμενα με τον Τούρκο αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με τα «κυριαρχικά πολιτικά δικαιώματά» τους και ισχυρίστηκε ότι «ο αγώνας που διεξάγουμε είναι για την αποδοχή του υφιστάμενου κυριαρχικού δικαιώματος μας».

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης της Κύπρου»

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι απηύθυνε έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας τους «εάν έχετε καλή θέληση, ελάτε να συναντηθούμε σε μια διάσκεψη, στην οποία θα εκπροσωπούνται οι χώρες όλης της περιοχής, να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό», αλλά, η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενεργώντας ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, σύναψε συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες και με κάποιες χώρες.

    «Κανείς να μην μας υποτιμά. Πίσω μας βρίσκεται η Τουρκική Δημοκρατία, που είναι η ισχυρότερη χώρα της περιοχής», υποστήριξε ο Τατάρ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ελληνοτουρκικής ισορροπίας και της συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων για να συνεχιστεί η σταθερότητα στην Κύπρο. Καταληκτικά, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Τζιχάτ Γιαϊτζί για την στήριξη του.

    (ΔΨ)

    [05] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ θα εξασφαλίσει θέση στον οργανισμό τουρκικών κρατών»

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τάταρ είχε συνάντηση χθες με τον καθηγητή Δρ. Μουχιττίν Σιμσέκ, Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αχμέτ Γιεσεβί στο Καζακστάν, γράφει η Vatan (18.01.22).

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ, σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ΤΔΒΚ θα εξασφαλίσει θέση στον οργανισμό τουρκικών κρατών». Υποστηρίζοντας ότι «η ΤΔΒΚ, ως ένα κράτος, που έχει δώσει αρκετούς αγώνες καθώς και μάρτυρες, κατέχει σημαντική θέση εντός της οικογένειας των τουρκικών κρατών», ο Τατάρ εξέφρασε την ευχή για ενίσχυση των σχέσεων με τα τουρκικά κράτη, με τα οποία έχουν ιστορικούς δεσμούς.

    Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί «λαοί» στην Κύπρο και ότι δεν είναι εφικτή η ένωση τους υπό μιαν ομοσπονδιακή στέγη, ο Τατάρ υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είπε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο με δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη, που ζουν πλάι-πλάι». «Εμείς, είμαστε κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους και νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό», είπε καταληκτικά ο Τατάρ.

    (ΔΨ)

    [06] DP: «Μόνο ανάμεσα σε δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη νέες διαπραγματεύσεις»

    Η K?br?s (18.01.22) γράφει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) δήλωσε ότι θα εργαστεί για να αυξηθεί το κύρος των Τουρκοκυπρίων διεθνώς.

    Στο «προεκλογικό» του μανιφέστο που ανακοίνωσε χθες, το κόμμα αναφέρει ότι θα γνωστοποιηθεί στην διεθνή κοινότητα, με την στήριξη του «λαού» και την συνεργασία της Τουρκίας, ότι αν θα υπάρξει νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί μόνο ανάμεσα σε «δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη» και ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο θα εξευρεθεί μόνο με ύπαρξη «δύο κρατών» που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας».

    Στην δήλωση σημειώνεται επίσης ότι όραμα του κόμματος είναι να δημιουργήσει μιαν «ΤΔΒΚ» ενωμένη με τον κόσμο, με δημοκρατικές δομές σε διεθνή πρότυπα, με βάση την αξιοκρατία, την ανάπτυξη και δίκαιη κατανομή της ευημερίας και ένα «κράτος» ο λαός του οποίου θα το εμπιστεύεται και θα υπερασπίζεται την «κυριαρχία» του.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Οι στενές επαφές θα μπορούν να ψηφίσουν στις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές»

    Η «πρόεδρος» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» (YSK) Ναρίν Φερντί Σιεφίκ ανακοίνωσε ότι οι «ψηφοφόροι», που θεωρούνται «στενές επαφές» εξαιτίας της πανδημίας της νόσου Covid-19, θα μπορούν να «ψηφίσουν» κατά τη διάρκεια των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών», που θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου, 2022, γράφει η Yeni Bak?? (18.01.22).

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας θα ενημερώσει το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» στέλνοντας κατάλογο με τα ονόματα των «ψηφοφόρων», που είναι θετικά στην νόσο Covid-19 και σε περίπτωση που προσέλθουν στα «εκλογικά κέντρα», θα απομακρύνονται, προειδοποίησε η Σιεφίκ.

    Στη συνέχεια, η Σιεφίκ είπε ότι απαιτείται από όλα τα άτομα, γύρω στα 6,000, που θα στελεχώνουν τα «εκλογικά κέντρα», να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν απαιτείται από τους «ψηφοφόρους» να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για Covid-19 ή να παρουσιάσουν Adapass.

    (ΔΨ)

    [08] Στα 654 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (18.01.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 32,874 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 654 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 307, Κερύνεια 185, Αμμόχωστος 126, Μόρφου 16, Τρίκωμο 13 και Λεύκα 7.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 813 άτομα.

    Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,115,706 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 47,358 κρούσματα Covid-19, ενώ 40,837 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 6,373 ασθενών, 63 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6,294 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 16 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Δεν σημειώθηκαν θάνατοι χθες με τελική αιτία θανάτου την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 150.

    Στις 17 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 2,662 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)

    [09] Συνεχίζεται η έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία

    Η K?br?s (18.01.22) γράφει ότι συνεχίζεται η έλλειψη φαρμάκων που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα νοσοκομεία στην κατεχόμενη Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν υπάρχουν φάρμακα, που το «κράτος» έχει ευθύνη να παρέχει κυρίως για καρκινοπαθείς και διαβητικούς, καθώς και για τους ασθενείς με πίεση και χοληστερόλη.

    Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν τα υλικά για να γίνουν κάποιες αναλύσεις αίματος και ότι η έλλειψη 800 φαρμάκων που υπάρχει στην Τουρκία επηρεάζει και τα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, αργούν πολύ να έρθουν και φάρμακα που παραγγέλθηκαν από το εξωτερικό, λόγω προβλημάτων στις συγκοινωνίες. Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι τα φάρμακα για το ογκολογικό παραγγέλθηκαν πριν δύο μήνες και παραλήφθηκε μόνο ένα μέρος τους, ενώ τα άλλα φάρμακα αναμένονται στα κατεχόμενα εντός της προσεχούς εβδομάδας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επαφές Έρντογαν στην Αλβανία

    Σύμφωνα με την Aksam (18.01.22) και το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (17.01.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας Edi Rama.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του στην τελετή παράδοσης των κατοικιών που κτίστηκαν στην πόλη Λατς της Αλβανίας μετά που πλήγηκε από σεισμό, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει την υπόσχεση της προς την Αλβανία και έχει ανοικοδομήσει μέσω της κρατικής επιτροπής στέγασης, (TOK?) την πόλη Λατς.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με όλες της τις δυνατότητες να παρέχει κάθε είδους στήριξη στην Αλβανία, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Με την ανέγερση αυτών των κατοικιών ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη φιλία μας με την Αλβανία», δήλωσε.

    Επίσης, σε δηλώσεις του στα πλαίσια της τελετής, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν για τη στήριξη που παρέχει στη χώρα του, υπογραμμίζοντας ότι ο Έρντογαν είναι ένα άτομο που ό,τι δηλώνει το κάνει πράξη.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις φιλίας που έχει με τον Πρόεδρο Έρντογαν, ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι νιώθει τιμή για τη σχέση που έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Αλβανία, ο Τούρκος Πρόεδρος προσφώνησε το Κοινοβούλιο της χώρας και έκανε έκκληση για συνεργασία στον αγώνα για την καταπολέμηση της οργάνωσης ΦΕΤΟ.

    Εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι στοιχεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης» ΦΕΤΟ έχουν διεισδύσει σε διάφορους τομείς στην Αλβανία, όπως στην εκπαίδευση, την υγεία και σε θρησκευτικούς οργανισμούς και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, ο Έρντογαν έκανε έκκληση για συνεργασία με σκοπό την εξάλειψη των στοιχείων αυτών, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν από κοινού βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Ανάμεσα στις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η διασφάλιση της βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας», δήλωσε.

    Επίσης, σύμφωνα με τη MIlliyet (18.01.22), σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Rama μετά τη συνάντηση που είχαν, o Έρντογαν ανακοίνωσε ότι προχώρησαν στην υπογραφή 7 συμφωνιών με την Αλβανία και ευχήθηκε όπως αυτές οι συμφωνίες είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

    «Έχουμε ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ μέσα σε 13 μήνες την ανέγερση 522 κατοικιών. Απ’ εδώ και πέρα θα είμαστε δίπλα στην Αλβανία και στις καλές και στις άσχημες μέρες», δήλωσε ο Έρντογαν.

    Αναφερόμενος επίσης στον όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας-Αλβανίας, είπε ότι στόχος τους είναι να φθάσει το 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθύμισε ότι πέρυσι, σημειώθηκε αύξηση στον όγκο εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών της τάξεως του 68% και ανήλθε στα 853 εκατομμύρια δολάρια.

    «Σε περίπτωση που πετύχουμε τον στόχο μας, οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Αλβανίας θα έλθουν στην Τουρκία. Το συνολικό ποσό των επενδύσεων ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, 15,000 άτομα απασχολούνται σε περισσότερες από 600 εταιρείες μας εκεί. Φυσικά εμείς δεν θεωρούμε επαρκή αυτά τα ποσά, αφού μπορούν να φθάσουν σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα. Θεωρώ ότι μπορούν να αυξηθούν πολύ περισσότερο αυτοί οι αριθμοί με τη δυνατή στήριξη που θα παρέχουν οι αρχές της Αλβανίας», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [02] Αρθρογράφος: Σκοπός της απόσυρσης της στήριξης των ΗΠΑ στον EastMed η εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ και την Αρμενία

    Κάτω από τον τίτλο: «Ενθουσιασμός του ΑΚΡ για την πολύτιμη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ», ο αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet (18.01.22) Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ, αναφέρεται στο θέμα του αγωγού EastMed και υποστηρίζει ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία προς όφελος της. Υποστηρίζει επίσης ο αρθρογράφος ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι πλεονεκτήματα όπως η γεωγραφική εγγύτητα και η πολιτική-πολιτιστική εγγύτητα με τις τρεις χώρες (Ουκρανία, Γεωργία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θα κάνουν την Τουρκία ξανά «πολύτιμη» στα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

    Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η τουρκική κυβέρνηση βλέπει τον ανταγωνισμό ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ως ευκαιρία να αποκομίσει εκλογικό πλεονέκτημα για την ίδια σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

    «Τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τους πρεσβευτές της ΕΕ και την αποστολή του μηνύματος: ‘Η ΕΕ συνεχίζει να είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα, δεσμευόμαστε στον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ’, μετέφερε επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που δήλωσε πρόσφατα: ‘Μοιραζόμαστε τις αξίες του ΝΑΤΟ [?] η Τουρκία, από το 1952, εκπληρώνει με επιτυχία όλα τα καθήκοντα και τις αποστολές της. Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ενεργό και ζωντανό από ποτέ’. [?] Αυτές οι δηλώσεις μπορεί να ερμηνευθούν στο πλαίσιο της λήψης μιας νέας θέσης», γράφει ο αρθρογράφος της Cumhuriyet προσθέτοντας τα εξής:

    «Αναμφίβολα αυτό υποστηρίζουν και οι εξελίξεις στον χώρο. Οι κινήσεις εξομάλυνσης της Τουρκίας στο τρίγωνο [χώρες του] Κόλπου - Ισραήλ - Αρμενίας βρίσκονται στη συγκυρία που βλέπει (η Τουρκία) την ευκαιρία να πάρει νέα θέση.

    Η αποστολή επιστολής στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους για το έργο EastMed που δημιουργήθηκε κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια κίνηση τόσο για τη διευκόλυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με το τρίγωνο Κόλπου-Ισραήλ-Αρμενίας, όσο και ένα μέσο για την επιτάχυνση των ευκολότερων βημάτων της Άγκυρας προς την Ουάσιγκτον.

    Υπό τις συνθήκες που οι ΗΠΑ ξεκινούν έναν αντι-ρωσικό ‘νέο ψυχρό πόλεμο’ μέσω του ΝΑΤΟ, η αναταραχή στην Αθήνα που θα προκαλέσει η απόσυρση της υποστήριξης του EastMed έχει μικρή σημασία για την Ουάσιγκτον. [?]

    Η γραμμή εκμετάλλευσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας και χρήσης του ως ευκαιρίας για την αύξηση της αξίας της Τουρκίας στα μάτια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ενάντια στα εθνικά και περιφερειακά συμφέροντα της Τουρκίας. Αντίθετα, η Τουρκία θα πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία της με τη Ρωσία για χάρη των περιφερειακών της συμφερόντων και το σημαντικότερο, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Συρία πριν από την εξομάλυνση του τριγώνου Κόλπος-Ισραήλ-Αρμενίας. [?]».

    (ΚΣ)

    [03] Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Σέρβος Πρόεδρος

    Σύμφωνα με το cnnturk.com (17.01.22), η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vu?i? θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και στα πλαίσια της 3ης Συνάντησης του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Σερβίας.

    Κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των σχέσεων των δύο χωρών και τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση των εξελίξεων σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στη βάση της αντίληψης για την διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας, ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (17.01.22), ο Πρωθυπουργός του Λίβανου, Necib Mikati ανακοίνωσε ότι μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ατζέντα της επίσκεψης του Λιβανέζου Πρωθυπουργού θα βρίσκονται θέματα που αφορούν στον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία και τους τομείς της γεωργίας και παιδείας.

    Σε δηλώσεις του σχετικά με τις επαφές του στην Τουρκία, ο Mikati είπε ότι θα συζητήσει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και στον τομέα του ηλεκτρισμού.

    (ΑΚ)

    [04] Κιλιτσντάρογλου: «Με νταούλια και ζουρνάδες θα στείλουμε τους Σύριους αδελφούς μας πίσω στη χώρα τους»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.01.22), o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε δηλώσεις του στα πλαίσια της έκθεσης «Hatay [Αλεξανδρέττα] EXPO 2021» που παρουσιάστηκε στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία μετά τον πόλεμο στη Συρία, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των Σύριων προσφύγων ανέρχεται στις 500,000 και οι 300,000 από αυτούς είναι άτυποι μετανάστες.

    Αναφερόμενος στον αριθμό των Σύριων μεταναστών που έχουν φιλοξενηθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι αυτός ανήλθε στις 900,000 και πρόσθεσε ότι η Αλεξανδρέττα πληρώνει μεγάλο τίμημα εξαιτίας του ανθρωπιστικού δράματος στη Συρία.

    «Δεν το φέρουμε βαρέως αυτό αλλά αυτό που θέλουμε είναι να επικρατήσει η γαλήνη στην γεωγραφική αυτή περιοχή το συντομότερο», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου δίνοντας υπόσχεση στον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν ότι το αργότερο σε δύο χρόνια θα ξεπροβοδίσουν, κατά την έκφραση του, με νταούλια και ζουρνάδες τους Σύριους πρόσφυγες στη χώρας τους.

    «Θα ζητήσουμε να πάνε πίσω στη χώρα τους με τη δική τους βούληση. Και φυσικά αυτοί θα πάνε. Θα ζητήσουν να πάνε εκεί και να εργαστούν στα δικά τους εδάφη, στα εδάφη των πατεράδων και των προγόνων τους. [?] Θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για αυτό και θα δείτε ότι η Αλεξανδρέττα θα επιστρέψει πίσω στις καλές τις μέρες», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [05] Τις υποθέσεις άλλων δώδεκα βουλευτών του HDP εξετάζουν στην Βουλή

    H Yeni ?afak (18.01.22) γράφει ότι οι υποθέσεις άλλων 12 βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που φέρονται να έχουν ποινικό μητρώο για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», όπως η βουλεύτρια Σεμρά Γκιουζέλ της οποίας οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν με αντάρτη του ΡΚΚ στον καταυλισμό του PKK, βρίσκονται ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Πρόκειται για τους εξής:

    1. Mithat Sancar.

    2. Meral Dan?? Be?ta?

    3. Mahmut To?rul.

    4. Feleknas Uca.

    5. Alican ?nl?.

    6. Remziye Tosun.

    7. S?d?k Ta?.

    8. Berdan ?zt?rk.

    9. Dilan Ta?demir.

    10. Nejdet ?peky?z.

    11. Dil?ad Canbaz Kaya.

    12. Salihe Aydeniz

    Όπως σημειώνει εφημερίδα, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία σχετικά με την άρση της ασυλίας της Γκιουζέλ, τα βλέμματα στράφηκαν σε άλλους βουλευτές που κατηγορούνταν ότι είναι «μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Σε 1,478 έφτασε ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν στη Βουλή για άρση της ασυλίας βουλευτών. Οι 1,120 από αυτές αφορούν στο HDP, το οποίο έχει 56 έδρες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Η Μικτή Επιτροπή Συντάγματος και Δικαιοσύνης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση αυτή την Πέμπτη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία σχετικά με την Γκιουζέλ το συντομότερο δυνατό, σημειώνει η Yeni ?afak.

    Ξεκαθαρίζει την θέση του το CHP

    Εξάλλου, η H?rriyet (18.01.22) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φαϊκ Οζτράκ, αναφερόμενος στην υπόθεση της Γκιουζέλ, δήλωσε πως η τρομοκρατία είναι κόκκινη γραμμή για το Κόμμα του, το οποίο θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για το ζήτημα αυτό.

    (ΚΣ)

    [06] Δίωξη στην τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού για προσβολή θρησκευτικών αξιών

    Η H?rriyet (18.01.22) γράφει ότι μήνυση από ομάδα πολιτών υποβλήθηκε ενάντια στην γνωστή Τουρκάλα τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού για «προσβολή θρησκευτικών αξιών» αναφορικά με το τραγούδι της «Ζώντας κάτι υπέροχο».

    Στο τραγούδι αναφέρεται η φράση: «Δώστε τους χαιρετισμούς μου σε αυτήν την αδαή Εύα και τον Αδάμ».

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (18.01.22) μετέδωσε ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «αυτό που συνέβη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως ασέβεια».

    Τέλος η C?mh?riyet (18.01.22) γράφει ότι ο γνωστός συνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Ζιβανελλί εξέφρασε την υποστήριξη του στην τραγουδίστρια, αναφέροντας πως η επίθεση καθιστά την Ακσού μεγαλύτερη και τους επιτιθέμενους εναντίον της, μικρότερους.

    Το τραγούδι για το οποίο κατηγορείται η Ακσού κυκλοφόρησε το 2017.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 64,935 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (17.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 64,935 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 403,836 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 162 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 72,106.

    Σημειώνεται ότι 92.27% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,03 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 139,578,409 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 18 January 2022 - 13:48:11 UTC