Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 10/2022 15-17.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Προεδρία»: «Μη βιώσιμος ο East Med, στόχος ο αποκλεισμός Τουρκίας-ΤΔΒΚ»
  • [02] Σουτζούογλου: «Έργο που ούτως ή άλλως γεννήθηκε νεκρό ο East Med»
  • [03] Η νέα πολιτική τους για το Κυπριακό έχει ριζώσει, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [04] Με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή συναντήθηκε ο Τατάρ
  • [05] Το μποϊκοτάζ θα μετεξελιχθεί σε πλατφόρμα ομοσπονδιακής λύσης, λέει ο Ιζτζάν
  • [06] Ινατσί: «Από το 1960 στα χέρια της Τουρκίας η βούληση των Τουρκοκυπρίων»
  • [07] Μουφτουζαντέ: Βρέθηκαν 1,179 από τους 2,022 αγνοούμενους
  • [08] «Θα βελτιώσουμε τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής», λέει «υποψήφιος» του CTP
  • [09] Ζητούν «βούληση» στα κατεχόμενα για εξαγωγή του χαλλουμιού οι παραγωγοί
  • [10] Επιπρόσθετο κονδύλι ζητήθηκε από την Άγκυρα
  • [11] Στους 150 οι συνολικοί θάνατοι και στις 46,704 τα κρούσματα Covid-19
  • [12] Στο 85% των κρουσμάτων στα κατεχόμενα βρέθηκε η μετάλλαξη Όμικρον
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επίσημη επίσκεψη Έρντογαν στην Αλβανία
  • [02] Ντονμέζ: Στόχος μας η Τουρκία να καταστεί ανεξάρτητη στον ενεργειακό τομέα
  • [03] Η κορβέτα συλλογής πληροφοριών «TCG UFUK» εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο
  • [04] Αναβολή του συνεδρίου του για ένα χρόνο αποφάσισε το CHP
  • [05] Εικοσιτέσσερα κόμματα μπορούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές
  • [06] Στις 54,100 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Προεδρία»: «Μη βιώσιμος ο East Med, στόχος ο αποκλεισμός Τουρκίας-ΤΔΒΚ»

    Η Vatan (17.01.22) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος δήλωσε ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα ούτω καλούμενα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τουλάχιστον τόσα ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται γύρω από το νησί όσα και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σε γραπτή δήλωση, η «προεδρία» υπενθυμίζει ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 το καθεστώς υπέγραψε «συμφωνία» οριοθέτησης της «υφαλοκρηπίδας» του με την Τουρκία, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταμάτησε τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, και ότι αμέσως μετά από αυτή την υπογραφή έδωσε στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα που καθόρισε γύρω από το νησί.

    Σημειώνοντας ότι από τότε η ΤΡΑΟ διεξήγαγε σεισμικές έρευνες σε χιλιάδες ναυτικά μίλια στην περιοχή και τρεις γεωτρήσεις, η «προεδρία» εκφράζει την ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα οι δραστηριότητες της ΤΡΑΟ.

    Ισχυριζόμενη ότι ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις «μονομερείς της δραστηριότητες», θα συνεχίσει και η «ΤΔΒΚ» τις δικές της δραστηριότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων, όπως απαιτείται από την «κυριαρχική της ισότητα και το ισότιμο της καθεστώς», η «προεδρία» επαναλαμβάνει την θέση ότι παρά ταύτα κρατούν πάντοτε ανοικτό τον δρόμο του διαλόγου και βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2019. Υποστηρίζει και τα εξής η ανακοίνωση:

    «Στηρίζουμε πλήρως και την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν το 2020 για περιεκτική Σύνοδο Ανατολικής Μεσογείου. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, καταδικάζουμε τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχουν στόχο τον την παραγνώριση αυτών των προτάσεων και τον σφετερισμό τόσο των δικών μας δικαιωμάτων όσο και εκείνων της Τουρκίας και αυξάνουν την ένταση. Τελικά, εγνώσθη από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι επιπρόσθετα με τις γεωτρήσεις που άρχισε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο λεγόμενο οικόπεδο 10 και τις αδειοδοτήσεις για έρευνες που έδωσε στο λεγόμενο οικόπεδο 5, το περασμένο σαββατοκύριακο επιχείρησε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας με το πλοίο Nautical Geo προφασιζόμενη το Έργο του Αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med).

    Αυτό το έργο, από το οποίο πρόσφατα απέσυραν και οι ΗΠΑ την στήριξή τους, είναι ένα σχέδιο με καμία απολύτως βιωσιμότητα και ρίχτηκε επί τάπητος με πολιτικά κίνητρα με στόχο να αποκλειστούμε εμείς και η Τουρκία».

    Η δήλωση καταλήγει καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά να τερματίσει τις δραστηριότητές της που αυξάνουν την ένταση, να λογικευτεί και να αξιοποιήσει θετικά την πρόταση για συνεργασία που υποβλήθηκε το 2019.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σουτζούογλου: «Έργο που ούτως ή άλλως γεννήθηκε νεκρό ο East Med»

    Η K?br?s (17.01.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Φαϊζ Σουτζούογλου υποστήριξε ότι ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) είναι ένα έργο που γεννήθηκε νεκρό ούτως ή άλλως. Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) και σχολιάζοντας την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από το έργο και την προτεραιότητα που δίδεται στις πηγές ενέργειας και σε έργα που αφορούν τον ηλεκτρισμό, ο Σουτζούογλου υποστήριξε:

    «Ένας είναι ο δρόμος της λογικής, αυτό ήταν ένας παραλογισμός. Ήταν ο στόχος να παρακαμφθούν σώνει και καλά η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Κοντολογίς ήταν εχθρότητα. Επειδή δεν ήταν ένα έργο με οικονομική βιωσιμότητα, μεγάλα κράτη που έτειναν να το στηρίξουν, απέσυραν αυτή την στήριξη. Ούτως ή άλλως, ο East Med ήταν ένα έργο που γεννήθηκε νεκρό. Πέθανε το έργο που γεννήθηκε νεκρό. Δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς. Παρά ταύτα, ο νότιος γείτονάς μας τα κάνει πάντα αυτά δυστυχώς για χάρη ενός πείσματος και εχθρότητας. Αν μπορεί να πείσει, πείθει προσωρινά συγκεκριμένες χώρες και τις βάζει μέσα σε αυτή την μέγγενη, όμως αργότερα μόλις διαπιστωθεί ότι το γεγονός δεν είναι ορθή προσέγγιση, αποσύρουν την ανάμειξή τους οι χώρες που θα παρείχαν χρηματοδότηση. Και έτσι έγινε τελικά. Αυτό το σχέδιο θα μείνει στα βιβλία ως μια ανάμνηση, όμως δεν τίθεται θέμα να έχει ισχύ και βιωσιμότητα».

    Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σουτζούογλου είπε ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αυτές τους τις εκκλήσεις, θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μαζί με την Τουρκία και ισχυρίστηκε:

    «Εμείς με την Τουρκία μπορεί να είμαστε δύο κράτη, όμως είμαστε ένα έθνος. Επομένως, η μοίρα του ενός έθνους είναι κοινή, είναι μία και το μέλλον του είναι ένα. Το να σκέφτεται διαφορετικά το ίδιο έθνος και να πηγαίνει σε διαφορετικούς δρόμους είναι μούδιασμα του μυαλού. Σε αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με ομόνοια με την Τουρκία. Με την στήριξη της μητέρας πατρίδας είναι αναπόφευκτο η Τουρκία και η ΤΔΒΚ να ενεργούν μαζί λόγω της στρατηγικής θέσης της ΤΔΒΚ στην περιοχή που ονομάζουμε Γαλάζια Πατρίδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Επισημαίνοντας ότι η προσοχή όλου του κόσμου και ειδικά των πλούσιων χωρών βρίσκεται στην περιοχή γύρω από την Κύπρο λόγω της ανακάλυψης πλουσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο Σουτζούογλου είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μετατράπηκε σε μια περιοχή στην οποία γίνονται «σοβαροί πολιτικοί ελιγμοί» και πρόσθεσε ότι το μοναδικό κατάλληλο δρομολόγιο για να μεταφερθούν οι υδρογονάνθρακες στην Ευρώπη είναι μέσω Κύπρου και Τουρκίας.

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι φοράει παρωπίδες σε αυτά τα θέματα, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι το όνειρο των Ελληνοκυπρίων είναι να παρακάμψουν την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Η νέα πολιτική τους για το Κυπριακό έχει ριζώσει, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Υπό τον τίτλο «Τατάρ: Μετά από 60 χρόνια, δεν είναι εφικτό να ενωθούν τα δύο κράτη», η Vatan (15.01.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η ένωση των «δύο κρατών» δεν μπορεί να είναι εφικτή μετά από 60 χρόνια.

    Προσφωνώντας συμπόσιο στο «αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Κερύνειας» (GA?), ο Τατάρ, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ισχυρίστηκε εκ νέου τα εξής:

    «Η νέα μας πολιτική είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με την συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Η νέα μας πολιτική είναι πολιτική του δικαίου».

    Επαναλαμβάνοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δέχθηκε αρκετή πίεση, κατά την έκφρασή του, για μια ομοσπονδιακή συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαφόρων διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ είπε: «Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν υποχωρήσαμε, επιλέγαμε πάντα μια ανεξάρτητη, ελεύθερη κα αξιοπρεπή ζωή».

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ ανέφερε ότι «θα υπεραμύνεται πάντα του δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι έχει ριζώσει η νέα πολιτική των Τουρκοκυπρίων που προνοεί την συνεργασία «δύο κυρίαρχων, ισότιμων κρατών,.

    (ΔΨ)

    [04] Με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή συναντήθηκε ο Τατάρ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λίλι, γράφει η K?br?s (15.01.22).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο «ειδικός εκπρόσωπος» του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ο «συντονιστής των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, Γκιουνές Ονάρ, καθώς και ο προϊστάμενος του πολιτικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας Σαμ Μόργκαν.

    (ΔΨ)

    [05] Το μποϊκοτάζ θα μετεξελιχθεί σε πλατφόρμα ομοσπονδιακής λύσης, λέει ο Ιζτζάν

    Ο αρχηγός του κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν είπε ότι τα καθήκοντα της πλατφόρμας για μποϊκοτάζ των «βουλευτικών εκλογών» δεν θα περιοριστούν μόνο στις «εκλογές», αλλά με τη συμμετοχή νέων μελών και τμημάτων, στοχεύει να μετατραπεί σε μια πιο ευρεία πλατφόρμα ομοσπονδιακής λύσης, γράφει η Yeni Bak?? (17.01.22), στο πρωτοσέλιδό της.

    Ο Ιζτζάν πιστεύει ότι το μποϊκοτάζ των «εκλογών» θα έχει αρκετό αντίκτυπο και θεωρεί ότι θα αγγίξει το 50%.

    Σημειώνοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια «κυβέρνηση» που υιοθετεί τη διαχωριστική πολιτική των «δύο κρατών» και μια μετριοπαθή αντιπολίτευση που δεν επιθυμεί να ενοχλήσει την Άγκυρα, ο Ιζτζάν ανέφερε τα εξής:

    «Αυτό είναι το αποτέλεσμα, που επιθυμεί να έχει η Άγκυρα σ’ αυτές τις εκλογές. Θα είναι ξύπνημα εάν το μποϊκοτάζ είναι υψηλό και ξεπεράσει το 50%. Θα είναι μια τεράστια στήριξη στον αγώνα προστασίας της ταυτότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στον αγώνα για ομοσπονδία, ειρήνη στη διεθνή αρένα.

    Η Άγκυρα επιθυμεί μιαν εξαρτημένη δεξιά και μιαν μετριοπαθή εξαρτημένη αντιπολίτευση. Αυτοί είναι οι στόχοι της. Οι φίλοι, που θα βγουν από την αντιπολίτευση θα είναι η αντιπολίτευση της Άγκυρας. Δεν έχουν αναπτύξει κάποιο σοβαρό επιχείρημα για να διαπραγματευτούν το κυπριακό πρόβλημα. Δεν υπάρχει καν το Κυπριακό στις προεκλογικές εκστρατείες τους. Το να χρησιμοποιούν τα οικονομικά προβλήματα στην εκστρατεία τους είναι μια προσπάθεια να αποκτήσουν πλεονέκτημα».

    (ΔΨ)

    [06] Ινατσί: «Από το 1960 στα χέρια της Τουρκίας η βούληση των Τουρκοκυπρίων»

    Η Avrupa (16.01.22) γράφει ότι ο συγγραφέας Ουμίτ Ινατσί δήλωσε ότι δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από παραπλάνηση και δημιουργία εντυπώσεων η ρητορική που χρησιμοποιούν όσοι λένε «ας αντικατοπτρίσουμε την βούλησή μας στην κάλπη στις εκλογές». Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του May?s TV και σχολιάζοντας τις αναφορές των κομμάτων που συμμετέχουν στις «εκλογές» περί «βούλησης» των Τουρκοκυπρίων, ο Ινατσί ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής:

    «Από τη δεκαετία του 1960 οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πολιτική βούληση και άλλα παρόμοια σε αυτό το νησί. Η βούληση ήταν πρώτα στους στρατιωτικούς διοικητές που διόριζε η Τουρκία όπως στην τάξη πραγμάτων με τα μπεηλίκια, ύστερα στα σαντζάκια ή στον μπαϊρακτάρη και τώρα βρίσκεται στα χέρια του καθεστώτος του Έρντογαν. Ιδού, γι’ αυτό τον λόγο εμείς λέμε μποϋκοτάζ επειδή απορρίπτουμε αυτή την βούληση».

    Ο Ινατσί είπε ότι το μποϊκοτάρισμα των «εκλογών» είναι η πρώτη φάση του αγώνα για να πάρουν πίσω την βούλησή τους και πρόσθεσε ότι μετά τις «εκλογές» το πρόβλημα θα μεταφερθεί στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ανέφερε ότι δεν θέλουν να παίζουν πλέον το παιχνίδι «μητέρα πατρίδα-θυγατέρα», «βούληση της μητέρας, βούληση της θυγατέρας» και σημείωσε ότι αξιολογούν το μποϊκοτάρισμα ως μια επιμονή και μια αντίσταση κατά αυτού του στάτους κβο.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Μουφτουζαντέ: Βρέθηκαν 1,179 από τους 2,022 αγνοούμενους

    Η K?br?s (16.01.22) γράφει ότι ο Χακκί Μουφτουζαντέ, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ότι από το 2006 που άρχισε τις εργασίες της η Επιτροπή βρέθηκαν 1,179 αγνοούμενοι από τους συνολικά 2,022.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Μουφτουζαντέ είπε ότι ταυτοποιήθηκαν 1,022 άτομα, 731 Ελληνοκύπριοι και 291 Τουρκοκύπριοι και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι αναλύσεις DNA των προσώπων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Σημείωσε επίσης ότι αναζητούνται ακόμη 201 Τουρκοκύπριοι και 779 Ελληνοκύπριοι.

    Σημειώνοντας ότι οι αυτόπτες μάρτυρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο έργο της Επιτροπής, ο Μουφτουζαντέ ανέφερε ότι όσοι γνωρίζουν κάτι μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 181 και να δίνουν πληροφορίες κρατώντας μυστική την ταυτότητά τους.

    Αναφέροντας ότι αντιμετώπισε και η ΔΕΑ προβλήματα λόγω της πανδημίας, είπε ότι στην περίοδο της πανδημίας διενεργήθηκαν 160 ανασκαφές, οι εφτά από τις οποίες έγιναν σε στρατιωτικές περιοχές και βρέθηκαν 38 αγνοούμενοι.

    Σύμφωνα με τον Μουφτουζαντέ, οι «αρμόδιες αρχές» έλυσαν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΔΕΑ. Είπε ότι δόθηκε άδεια για εκσκαφές σε χώρους που βρίσκονται υπό την κατοχή του ΕΒΚΑΦ, μελετήθηκαν τρισδιάστατες αεροφωτογραφίες που κατέχει η λεγόμενη διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας από το 1974, πήραν γρήγορες απαντήσεις σε ερωτήματα από το «κτηματολόγιο» και δόθηκαν γρήγορα άδειες και προσφέρθηκαν υπηρεσίες από όλους τους «δήμους».

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Θα βελτιώσουμε τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής», λέει «υποψήφιος» του CTP

    Ο οικονομολόγος και «υποψήφιος βουλευτής» με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP), Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, σε εκπομπή του διαδικτυακού σταθμού Yeni Bak?? Web TV, δήλωσε ότι έχουν παραμελήσει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι στόχος τους είναι η προώθηση των οικονομικών τους σχέσεων, γράφει η Yeni Bak?? (17.01.22).

    Χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της το 2004 ως λάθος, ο Ντενίζ υποστήριξε χαρακτηριστικά τα εξής:

    «Όταν είχα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το 2004, το ένιωσα αυτό. Είχαμε πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις για το πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις εκείνη την περίοδο. Εμφανίστηκε τότε ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και το πρόγραμμα βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έφθασαν μέχρι ένα σημείο και σταμάτησαν. Γι’ αυτό, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής πρέπει να βελτιωθεί».

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής, ο Ντενίζ ανέφερε: «Ακόμη και αν και δεν αναγνωρίζουν το κράτος βάση του Πρωτοκόλλου 10, πρέπει να βρουν τρόπο να φθάσουν τα ταμεία, που θα επιχορηγήσουν τις επιχειρήσεις, για να αυξήσουν την αντοχή τους εξαιτίας της πανδημίας».

    Στη συνέχεια, ο Ντενίζ, εξηγώντας πώς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα ταμεία, είπε τα εξής: «Συζητώντας απευθείας με την Κομισιόν μέσω των επιμελητηρίων, αφήνοντας στην άκρη το νότο [Σημείωση μεταφραστή: Όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα για το πώς όλοι αυτοί οι πόροι θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μέσω των επιμελητηρίων. Οι επιχειρήσεις ενδυναμώνονται μέσω της μείωσης των φόρων [?] και της έναρξης σχέσεων με την ΕΕ. Αυτό δεν είναι όνειρο, είναι μια πραγματικότητα [?] Πρέπει να διασφαλιστεί ότι εκτός από το χαλλούμι και άλλα προϊόντα θα εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ. Η ΕΕ είναι μια πλούσια αγορά 450 εκατομμυρίων».

    (ΔΨ)

    [09] Ζητούν «βούληση» στα κατεχόμενα για εξαγωγή του χαλλουμιού οι παραγωγοί

    Κάτω από τον τίτλο «Οι παραγωγοί ζητούν βούληση για εξαγωγή του χαλλουμιού», η Yeni D?zen (17.01.22) γράφει ότι οι παραγωγοί χαλλουμιού στα κατεχόμενα και το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο επεσήμαναν ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη στα κατεχόμενα η απαραίτητη διαδικασία ελέγχου για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και εξέφρασαν παράπονα για το γεγονός ότι προχωρεί αργά η διαδικασία.

    Σε γραπτή δήλωση προς την εφημερίδα, ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ σημείωσε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα η εν λόγω διαδικασία ελέγχου στα κατεχόμενα και επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο συνεχίζει τις εργασίες που άρχισε εδώ και καιρό για να αρχίσει η διαδικασία μιαν ώρα αρχύτερα.

    Σύμφωνα με τον Ντενίζ, είναι αναγκαίο να αναδιοργανωθεί το έντυπο αίτησης για κατοχύρωση και έλεγχο του χαλλουμιού, κατά τρόπο που θα καθιστά δυνατή την συμπλήρωση αυτού του εντύπου και από τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Είπε ότι διαβίβασαν στην Επιτροπή της ΕΕ τα αιτήματα και τις εισηγήσεις τους πάνω σε αυτό το θέμα, όμως δεν πήραν «αποτελεσματική απάντηση».

    Ανέφερε ότι όταν ληφθεί υπόψη πως η κατοχύρωση του χαλλουμιού πρέπει να εφαρμόζεται ισότιμα και δίκαια για όλους τους παραγωγούς και στις δύο πλευρές του νησιού, είναι απαράδεχτο την ώρα που δεκάδες Ελληνοκύπριοι παραγωγοί ασκούν τα συμφέροντά τους που πηγάζουν από αυτή την κατοχύρωση, οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί στερούνται αυτού του δικαιώματος.

    Ο Ντενίζ είπε επίσης ότι αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για τους ίδιους το γεγονός ότι δεν διορίστηκε ο οργανισμός που έπρεπε να είχε διοριστεί από τις 12 Απριλίου 2021 για να ασκεί τον νενομισμένο έλεγχο υγείας και υγιεινής ούτως ώστε να καθίσταται εφικτό το εμπόριο του χαλλουμιού μέσω της Πράσινης Γραμμής.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της λεγόμενης ένωσης παρασκευαστών γαλακτοκομικών προϊόντων, Μουσταφά Μπασλάρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι το «κράτος» πρέπει να ασχοληθεί πιο πολύ με το θέμα και να επιδείξει μεγαλύτερη φροντίδα. «Έχουμε και εμείς όσο ο νότος δικαίωμα σε αυτό το διεθνές άνοιγμα. Πρέπει να το αγκαλιάσουμε σφικτά. Πρέπει να κάνουμε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα βήματα», υποστήριξε.

    Ο διευθυντής της εταιρείας γαλακτοκομικά προϊόντα Αβουντούκ, Τζαντάν Αβουντούκ δήλωσε ότι στις ελεύθερες περιοχές απέκτησαν δικαίωμα να πάρουν αυτά τα πιστοποιητικά 59 επιχειρήσεις, ενώ στα κατεχόμενα ακόμα περιμένουν το έντυπο αίτησης.

    Ο αξιωματούχος της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Γκιουλγκιούν, Αλί Μπαϊρακτάρ ανέφερε στην εφημερίδα ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο, όμως πρέπει να την στηρίξουν και πολιτικοί. «Αυτή την στιγμή δεν νιώθω αυτή την πολιτική στήριξη. Αν παρασχεθεί στήριξη, μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, όχι σε πέντε», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Επιπρόσθετο κονδύλι ζητήθηκε από την Άγκυρα

    Υπό τον τίτλο «Η μόνη ελπίδα είναι η Άγκυρα», η Diyalog (17.01.22), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι η αύξηση των μισθών του «δημοσίου» από το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών κατά 37% έφερε ένα επιπρόσθετο βάρος ύψους ενός δισεκατομμυρίου 800 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών στον «προϋπολογισμό».

    Κατευνάζοντας τις ανησυχίες για το πώς θα καλυφτεί αυτό το ποσό, ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλία στην Άγκυρα για να καλύψουν αυτό το επιπρόσθετο ποσό, του ενός δισεκατομμυρίου 800 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, και έχουν υποβάλλει έκθεση στην τουρκική κυβέρνηση.

    Στη συνέχεια, ο Ογούζ διευκρίνισε ότι ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου υπέβαλλε ήδη στην Άγκυρα έκθεση με πρόσθετες ανάγκες για δαπάνες που έχουν προκύψει.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν θα προβούν σε νέο «δανεισμό», ο Ογούζ απάντησε: «Ήδη υπάρχει συνολικός δανεισμός ύψους ενός δισεκατομμυρίου ΤΛ σε δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες. Δανειστήκαμε 250 εκ. ΤΛ για να πληρώσουμε τον 13ο μισθό και την ασφάλεια των συνταξιούχων. [?] Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει θέμα δανεισμού στην ατζέντα».

    Όμως, στη συνέχεια ο Ογούζ είπε ότι «θα χρειαστεί να ληφθούν μια σειρά από μέτρα για το καλό του λαού και τους κράτους το 2022».

    (ΔΨ)

    [11] Στους 150 οι συνολικοί θάνατοι και στις 46,704 τα κρούσματα Covid-19

    Η Vatan (17.01.22) γράφει ότι άλλον ένα θάνατο ανακοίνωσε χθες το λεγόμενο υπουργείο υγείας στα κατεχόμενα εξαιτίας του Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία να ανέλθει στους 150.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 23,527 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 588 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από τα οποία τα 587 είναι εγχώριες μολύνσεις και το ένα κρούσμα έφτασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό.

    Τα εγχώρια κρούσματα βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 242, Κερύνεια 145, Αμμόχωστος 126, Μόρφου 34, Τρίκωμο 30 και Λεύκα 10.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 767 άτομα.

    Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,082,832 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 46,704 κρούσματα Covid-19, ενώ 40,024 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 6,532 ασθενών, 58 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6,461 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 13 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 16 Ιανουαρίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Στο 85% των κρουσμάτων στα κατεχόμενα βρέθηκε η μετάλλαξη Όμικρον

    Υπό τον τίτλο «Το 85% των κρουσμάτων έχουν την μετάλλαξη Όμικρον», η Yeni D?zen (16.01.22) γράφει ότι η εμπειρογνώμονας μοριακής βιολογίας και γενετικής, υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας για καθορισμό των μεταλλάξεων της νόσου Covid-19» στο ιατρικό εργαστήριο DNA του «κρατικού» νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, Ελντέμ Άλμπαϊρακ δήλωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας τους, το 85% των κρουσμάτων αυτή την στιγμή στα κατεχόμενα νοσούν με την μετάλλαξη Όμικρον. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πια ότι δεν είναι επαφή, όλοι θεωρούνται με κάποιο τρόπο επαφή».

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επίσημη επίσκεψη Έρντογαν στην Αλβανία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (16.01.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα πραγματοποιήσει τη Δεύτερα επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας Edi Rama.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, κατά τις επαφές του στην Αλβανία ο Τούρκος Πρόεδρος θα συζητήσει όλες τις πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, καθώς επίσης και βήματα για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Την ίδια στιγμή, θα συζητήσει με τους Αλβανούς συνομιλητές του διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, θα προσφωνήσει το Κοινοβούλιο της Αλβανίας και θα παραστεί στα εγκαίνια τζαμιού που ανεγέρθηκε στα Τίρανα.

    (ΑΚ)

    [02] Ντονμέζ: Στόχος μας η Τουρκία να καταστεί ανεξάρτητη στον ενεργειακό τομέα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (17.01.22), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, απαντώντας σε ερωτήσεις του αρθρογράφου της εφημερίδας Αμπτουλλάχ Καρακούς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι αφότου ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνει μια αξιολόγηση της κατάστασης και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να ενισχύουν διαρκώς τον στόλο τους στην περιοχή. Ο Ντονμέζ ευχήθηκε ακόμη όπως εντός του έτους έχουν στην κατοχή τους και το 4ο γεωτρύπανο που έχουν αγοράσει.

    Αναφορικά με τις δραστηριότητες τους στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι έχουν αρχίσει ήδη να μεταφέρονται στο λιμάνι Filyos οι πρώτοι υποθαλάσσιοι αγωγοί που θα εγκατασταθούν για τη μεταφορά του φυσικού στο οικόπεδο της Σακάρια.

    Εξηγώντας ότι η εγκατάσταση των αγωγών θα αρχίσει περί τα μέσα αυτού του χρόνου και η εγκατάσταση τους θα διαρκέσει μέχρι και πέντε μήνες, ο Ντονμέζ επανέλαβε ότι στόχος τους είναι το φυσικό αέριο να είναι έτοιμο να φθάσει στους Τούρκους πολίτες εντός του 2023.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο για τον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου, ο Ντονμέζ είπε ότι το έργο προχωρά και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου η πρώτη μονάδα του σταθμού να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023. Εξήγησε επίσης ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την ανέγερση και των τριών μονάδων του σταθμού.

    Επαναλαμβάνοντας ότι στόχος τους είναι η Τουρκία να καταστεί μια ανεξάρτητη χώρα στον ενεργειακό τομέα, ο Ντονμέζ τόνισε ότι κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να το πετύχουν.

    (ΑΚ)

    [03] Η κορβέτα συλλογής πληροφοριών «TCG UFUK» εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο

    Σύμφωνα με την Ak?am (15.01.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια τελετής που διοργανώθηκε στο ναυπηγείο Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ότι η κορβέτα συλλογής πληροφοριών TCG UFUK έχει ενταχθεί στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και αποτελεί το πρώτο πλοίο συλλογής πληροφοριών της χώρας, το οποίο θα συμβάλει στη ενίσχυση της δύναμης τους στη θάλασσα.

    «Το νέο πλοίο συλλογής πληροφοριών που θα έχουμε στις υπηρεσίες μας, δημιουργεί νέες δυνατότητες. Θεωρώ ότι με αυτό το πλοίο, θα ενισχύσουμε τη δύναμη μας και στη θάλασσα, όπως ενισχύουμε τις χερσαίες και εναέριες δυνάμεις μας. Ως επόμενο βήμα, είναι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα μέσα που έχουμε και στο διάστημα με δορυφόρο», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι με τα βήματα που έκανε η Τουρκία στο θέμα της ανάπτυξης της αμυντικής της βιομηχανίας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με ασφάλεια, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν εξήγησε ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να «χαλάσει τα παιχνίδια» όλων των χωρών που παίζονται εις βάρος της.

    «Η Τουρκία, έχει χρέος να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία για να μπορεί με όλες τις ενέργειες της να πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της και να συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Η χώρα μας, η οποία περιτριγυρίζεται από θάλασσα από τρείς πλευρές, είναι δυνατόν με τη Γαλάζια Πατρίδα να μπορεί να προστατευθεί. Μπορούμε να παράγουμε τα δικά μας εθνικά πολεμικά πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πλοία. Σήμερα καταφέραμε να έχουμε και το πρώτο πλοίο συλλογής πληροφοριών», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κορβέτα συλλογής πληροφοριών TCG UFUK θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώνει ανά πάσα στιγμή τις απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Έχει μήκος 99,5 μέτρα, μέγιστο πλάτος 14,4 μέτρα, είναι χωρητικότητας μέχρι 110 ατόμων και βυθίσματος 3,6 μέτρων. Διαθέτει πλατφόρμα για προσγείωση ελικοπτέρων βάρους μέχρι 10 τόνων, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 18+ ναυτικών κόμβων και να ταξιδεύει άνευ ανεφοδιασμού για 45 ημέρες υπό όλες τις καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες. Τα ηλεκτρονικά της συστήματα κατασκευάστηκαν από την τουρκική πολεμική βιομηχανία «ASELSAN».

    (ΑΚ)

    [04] Αναβολή του συνεδρίου του για ένα χρόνο αποφάσισε το CHP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (15.01.22), κατά την συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που έγινε υπό την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφασίστηκε όπως το προγραμματισμένο για τον προσεχή Ιούλιο 38ο τακτικό συνέδριο του Κόμματος αναβληθεί για ένα χρόνο.

    Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, αποφάσισε όπως το επόμενο συνέδριο του κόμματος πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023, προβάλλοντας ως δικαιολογία τις συνθήκες που επικρατούν λόγω πανδημίας και το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.

    Το 37ο τακτικό συνέδριο του κόμματος πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Ιουλίου 2020.

    (ΑΚ)

    [05] Εικοσιτέσσερα κόμματα μπορούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές

    Σύμφωνα με την Ak?am (15.01.22), το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ανακοίνωσε ότι 24 κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με τον «Κανονισμό περί Πολιτικών Κομμάτων» υπ’ αριθμό 2820 και τον «Κανονισμό περί Βασικών Διατάξεων για τις Εκλογές και τα Μητρώα Ψηφοφόρων» υπ’ αριθμό 298, που δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

    Στα πλαίσια της απόφασης του YSK, τα κόμματα που πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι τα εξής:

    -Adalet ve Kalk?nma Partisi (AKP)-Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

    -Anavatan Partisi (ANAP)-Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας

    -Ba??ms?z T?rkiye Partisi- Κόμμα Ανεξάρτητης Τουρκίας

    - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)-Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

    -Demokrasi ve At?l?m Partisi (DEVA)-Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου

    -Demokrat Parti (DP)-Δημοκρατικό Κόμμα

    -Demokratik Sol Parti (DSP)- Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα

    Emek Partisi- Κόμμα του Μόχθου

    Gelecek Partisi-Κόμμα του Μέλλοντος

    -Gen? Parti- Νεαρό Κόμμα

    -Halklar?n Demokratik Partisi (HDP)-Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών

    -H?r Dava Partisi (H?da-Par)- Κόμμα Ελεύθερης Υπόθεσης

    -?Y? Parti-Καλό Κόμμα

    -Millet Partisi- Κόμμα του Έθνους

    -Milliyet?i Hareket Partisi (MHP)-Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης

    -Muhafazakar Y?kseli? Partis (MYP)- Συντηρητικό Κόμμα της Ανόδου

    -Saadet Partisi-Κόμμα της Ευτυχίας

    -Sol Parti (SP)-Αριστερό Κόμμα

    -T?rkiye ???i Partisi-Κόμμα Εργαζομένων Τουρκίας

    -T?rkiye Kom?nist Hareketi-Κομουνιστικό Κίνημα Τουρκία

    -Vatan Partisi (VP)- Κόμμα της Πατρίδας

    - Yeniden Refah Partisi- Νέο Κόμμα της Ευημερίας.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 54,100 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Ak?am (16.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 54,100 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 364,426, διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 136 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 68,895.

    Σημειώνεται ότι 92.24% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 83,98 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 139,230,188 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 17 January 2022 - 16:05:46 UTC