Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 07/2022 12.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συνάντηση Σουτζούογλου με Οκτάι
  • [02] «Στηρίζουμε λύση στη βάση δύο ξεχωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών», επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [03] Διαμαρτυρία πραγματοποίησε το TDP στα κατεχόμενα για το νέο «προεδρικό»
  • [04] Έκκληση πολιτικών προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις «κάλπες»
  • [05] Αντιδράσεις μετά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού
  • [06] Στα 869 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Αθήνα κατέρρευσε, η Λευκωσία διαλύθηκε, η Άγκυρα κέρδισε»
  • [02] Μήνυμα υποστήριξης από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών στο Καζακστάν
  • [03] «Κάντε ότι χρειάζεται να γίνει», δηλώνει ο Ερντογάν για την βουλεύτρια του HDP
  • [04] Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώνεται λόγω των οικονομικών δεινών στην Τουρκία
  • [05] Ξεπέρασαν τις 70,000 τα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συνάντηση Σουτζούογλου με Οκτάι

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου είχε συνάντηση σήμερα το πρωί με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην Άγκυρα, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (12.01.22).

    Δεν έγινε καμία δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μια ώρα και ο Σουτζούογλου θα έχει, στη συνέχεια, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν .

    Υπό τον τίτλο «Ο Σουτζούογλου στην Άγκυρα», η G?ne? (12.01.21), εκφραστικό όργανο του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), γράφει στο πρωτοσέλιδό της, ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου άρχισε χθες το απόγευμα τις επαφές του στην Άγκυρα κατά την πρώτη «επίσημη επίσκεψή» του.

    Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου έγραψε στο ειδικό βιβλίο τα εξής:

    «Εμείς, ως Τουρκοκύπριοι, υπό το φως των αρχών και των επαναστάσεων σας, χωρίς να παρεκκλίνουμε από το μονοπάτι που χαράξατε, αποδεχόμασταν πάντα τις ιδεολογίες σας ως τον πιο πολύτιμο οδηγό μας. (?) Υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από τον δρόμο που δείξατε μαζί με το τουρκικό έθνος, του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι, υποκλινόμαστε μπροστά σας με σεβασμό».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι ο Σουτζούγλου παρακάθισε σε δείπνο με βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Εθνικιστικού Κινήματος (ΜHP).

    Στο δείπνο παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές της «ομάδας φιλίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ», μέλη της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας και συντάγματος καθώς και πρώην υπουργοί του AKP.

    Οι Τούρκοι βουλευτές ευχήθηκαν στον Σουτζούογλου κάθε επιτυχία στις προσεχείς «πρόωρες βουλευτικές εκλογές», δίνοντας το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    Ο Σουτζούογλου, από την πλευρά του, δήλωσε εκ νέου ότι η στήριξη της Τουρκίας σε κάθε τομέα είναι σημαντική για τους ίδιους, σημειώνοντας ότι θα δουν ξεκάθαρα την θετική αντανάκλαση της επίσκεψής τους στην προσεχή περίοδο.

    (ΔΨ)

    [02] «Στηρίζουμε λύση στη βάση δύο ξεχωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η Detay (12.01.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε χθες σε συνάντηση που είχε με τον «πρόεδρο» και τα μέλη της αντιπροσωπείας της «κοινότητας συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ», ότι βρίσκονται συνεχώς σε διαβούλευση με την Τουρκία και ενεργούν από κοινού και υπερασπίζονται την «λύση για δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη» στο νησί.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ μαζί με την Μητέρα Πατρίδα Τουρκία θα συνεχίσουν μέχρι τέλους την αδελφική τους συνεργασία και τις στρατιωτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές τους δραστηριότητες αλλά και τη συνεργασία τους για την προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων και δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη στο νησί βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό τους, ο Τατάρ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν εγκατάλειψαν το όραμα της Ένωσης και επανέλαβε ότι πλέον μαζί με την Τουρκία στηρίζουν την επίτευξη λύσης στο νησί στη βάση των «δύο ξεχωριστών ίσων κυριάρχων κρατών».

    (ΑΚ)

    [03] Διαμαρτυρία πραγματοποίησε το TDP στα κατεχόμενα για το νέο «προεδρικό»

    Η Avrupa (12.01.22) σε σημερινό της δημοσίευμά υπό τον τίτλο «Πρέπει να κάνετε επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας και όχι σε προεδρικά συγκροτήματα», γράφει ότι ο πρόεδρος και οι υποψήφιοι «βουλευτές» του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) πραγματοποίησαν χθες στην περιοχή του Αγίου Δομετίου στην κατεχόμενη Λευκωσία συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί το κτηριακό συγκρότημα που θα στεγαστεί το νέο «προεδρικό μέγαρο» και το νέο κτήριο της «βουλής».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση στα πλαίσια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος του TDP, Τζεμάλ Όζγιγιτ αναφέρθηκε στη βαθιά οικονομική κρίση που υπάρχει στα κατεχόμενα και στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια περίοδο, αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι ένα νέο κτηριακό συγκρότημα αλλά να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινότητας.

    «Σε μια περίοδο που δίνεται αγώνας στην Κύπρο ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση, οι οικονομικοί πόροι ύψους 586 εκ ΤΛ που θα διατεθούν για τη ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος, θα πρέπει να διατεθούν για την ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων έργων υποδομής», δήλωσε ο Όζγιγιτ.

    «Ίσως είναι αλήθεια ότι το υφιστάμενο προεδρικό δεν καλύπτει τις ανάγκες της προεδρίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένα νέο κτίριο και μάλιστα χωρίς την εμπλοκή Τουρκοκυπρίων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και αρμοδίων και του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Τουλάχιστον, πρέπει να γίνει ένα έργο που να αντανακλά την ταυτότητα αυτής της κοινότητας. Αυτά τα κτήρια που αποτελούν σύμβολο της δημοκρατίας του Τουρκοκυπριακού λαού, πρέπει να σχεδιαστούν και να ανεγερθούν κατά τρόπο που να αντανακλά την δική μας πολιτιστική ταυτότητα και αξίες», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι εάν το «σχέδιο για ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος» γίνει με τον τρόπο που το σκέφτονται, τότε θα αποτελέσει «σύμβολο υποταγής για το μέλλον και θα είναι κτύπημα για τη δημοκρατία αυτής της χώρας. Για αυτό θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί αυτό το λάθος», ανέφερε ο Όζγιγιτ στις δηλώσεις του.

    Ο Όζγιγιτ έκανε επίσης λόγο για σχέση υποταγής μεταξύ της εξουσίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκιά και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αλλά και της «κυβέρνησης» ΚΕΕ ? ΔΚ, την οποία δυστυχώς, όπως είπε, την έχουν μεταφέρει τόσο στο «προεδρικό» όσο και στη «βουλή».

    Επαναλαμβάνοντας ότι το Κόμμα του αποτελεί τη φωνή για το όραμα του Τουρκοκυπριακού «λαού», ο Όζγιγιτ είπε ότι θα συνεχίσουν να υψώνουν τη φωνή τους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού «λαού».

    (ΑΚ)

    [04] Έκκληση πολιτικών προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις «κάλπες»

    Υπό τον τίτλο «Πηγαίνετε στην κάλπη να αντικατοπτριστεί η βούληση σας», η Yeni D?zen (12.01.22) γράφει ότι έμπειροι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, απηύθυναν έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις «κάλπες».

    Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι έχουν βιώσει σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης «κυβέρνησης», γι’ αυτό αναμένει τους «ψηφοφόρους» να προσέλθουν στις «κάλπες», ώστε οι απόψεις τους σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης να αντικατοπτριστούν στο αποτέλεσμα των επικείμενων «προώρων βουλευτικών εκλογών». «Ευελπιστώ ο λαός να δώσει τη δέουσα σημασία στις εκλογές», πρόσθεσε ο Ταλάτ.

    Ο πρώην λεγόμενος πρωθυπουργός Χακί Ατούν κάλεσε όλους να προσέλθουν στις «κάλπες», για να μειώσουν τον κομματικοποίηση και να εκλέξουν τα άτομα, που θα τους εκπροσωπήσουν καλύτερα.

    Σημειώνοντας ότι παρατηρεί μια γενική αδιαφορία προς την πολιτική, η πρώην πρωθυπουργός Σιμπέλ Σιμπέρ κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες, για να ψηφίσει τα ικανά άτομα.

    Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προτίμησε να μην προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις «εκλογές».

    (ΔΨ)

    [05] Αντιδράσεις μετά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

    Η Kibris (12.01.22) γράφει ότι η «επιτροπή καθορισμού του κατώτατου μισθού», η οποία συνήλθε χθες εκ νέου για να συζητήσει τον καθορισμό κατώτατου μισθού στα κατεχόμενα, αποφάσισε με πλειοψηφία όπως ο καθαρός κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 6,090 ΤΛ και ο ακάθαρτος σε 7,000 ΤΛ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από πλευρά εργοδοτών όσο και από πλευράς εργαζομένων, η «επιτροπή» καθόρισε χθες τον κατώτατο μισθό ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

    Σε δηλώσεις του από πλευράς των εργοδοτών, ο εκπρόσωπος της «Τουρκοκυπριακής συντεχνίας εργοδοτών», Άλπ Ντζεγκίζ Άλπ προειδοποίησε για σοβαρά προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και δήλωσε ότι θα προβούν σε περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης αφότου ο «κατώτατος μισθός» δημοσιοποιηθεί στην «επίσημη εφημερίδα».

    Το θέμα του κατώτατου μισθού σχολίασε επίσης με γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι κάνει βήματα λαϊκισμού και πρότεινε όπως ο κατώτατος μισθός εξισορροπηθεί με τον χαμηλότερο μισθό του «δημοσίου τομέα».

    Υποστηρίζοντας ότι η «κυβέρνηση» προβαίνει σε βήματα λαϊκισμού ενόψει και των επερχόμενων «εκλογών», ο Όζερσαϊ είπε ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στο ποσό των 7,000 ΤΛ παρουσιάζεται από την «κυβέρνηση» και ορισμένους πολιτικούς ως μια «πολύ καλή εξέλιξη» ενώ στην ουσία δεν μπορεί να επιφέρει μια σοβαρή διαφορά στους εργαζόμενους λαμβάνοντας υπόψη και τον αυξημένο πληθωρισμό στη χώρα.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο «πρόεδρος» της «Τουρκοκυπριακής ένωσης εργολάβων οικοδομών» Τζαφέρ Γκούρτζιαφερ είπε ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δεν χαροποιεί ούτε τους εργαζόμενους ούτε και τους εργοδότες.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Γκιούρτζιαφερ είπε ότι ο κατώτατος μισθός δεν συνάδει με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη «χώρα» και υποστήριξε ότι δεν είναι σωστή προσέγγιση να αναζητούν διέξοδο στοχοποιώντας τον κατώτατο μισθό.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του για το θέμα, ο «γενικός γραμματέας» του Κόμματος Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) Ενβέρ Όζτουρκ χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι η «κυβέρνηση» ακολουθεί προσεγγίσεις λαϊκισμού στο θέμα του κατώτατου μισθού, σε μια περίοδο που σημειώνονται συνεχώς αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και τονίζοντας ότι το ποσό που καθορίστηκε ως κατώτατος μισθός είναι κάτω από το όριο της φτώχιας.

    (ΑΚ)

    [06] Στα 869 τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (12.01.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 26,041 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 869 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 343, Κερύνεια 184, Αμμόχωστος 227, Μόρφου 36, Τρίκωμο 43 και Λεύκα 36.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 266 άτομα.

    Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 4,967,502 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 43,285 κρούσματα Covid-19, ενώ 36,525 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 6,615 ασθενών, 41 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6,562 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 14 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Δεν σημειώθηκαν θάνατοι χθες με τελική αιτία θανάτου την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα παρέμεινε στα 145.

    Στις 11 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 3,296 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Αθήνα κατέρρευσε, η Λευκωσία διαλύθηκε, η Άγκυρα κέρδισε»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, ο αρθρογράφος της Milliyet (12.01.22) Οζάι Σεντίρ αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν πλέον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, καθώς το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον εστιάζεται στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    «[?] Αυτό το ανεπίσημο άρθρο, που ορίστηκε ως ‘Μη επίσημο χαρτί’ στη διπλωματία, ήταν το τέλος ενός μακροχρόνιου αγώνα. [?]

    Κανείς δεν έχει δει το έγγραφο, αλλά αυτά είναι τα συμπεράσματα των όσων γράφτηκαν και μεταδόθηκαν στα ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ. Ο συντάκτης Εξωτερικής Πολιτικής του OMEGA σχολίασε το έγγραφο λέγοντας ‘η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στην Τουρκία’», γράφει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας το θέμα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βιάστηκε να πάρει θέση, ενώ Έλληνας Εκπρόσωπος Εξωτερικών έκανε μια στρογγυλοποιημένη πρόταση λες και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο, αλλά στρέφουν την προσοχή τους στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    «Το έγγραφο παρουσίασαν στη δημοσιότητα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μέσω της πρότασης των ΗΠΑ για δημιουργία γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ χωρών.

    Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, από την άλλη, σιωπούν πλήρως. Το EuroAfrica Project, το οποίο προβλέπει τη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου από την Αίγυπτο στην Κρήτη, εξακολουθεί να ισχύει αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η EastMed.

    Αν ρωτήσετε αν το έργο θα πάει χαμένο αμέσως, όχι, δεν θα πάει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει μια απόφαση που θεωρούσε αυτό το έργο ζωτικής σημασίας όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό. Θα δούμε τι έχουν να πουν η Προεδρία της Γαλλία και οι Βρυξέλλες.

    Εάν το έργο μπει στο ράφι, οι εντάσεις θα μειωθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα αυξηθούν στο Αιγαίο, καθώς η προσπάθεια της Αθήνας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια συνεχίζεται ολοταχώς», γράφει ο αρθρογράφος

    « Η Αθήνα αυτό τον καιρό προσπαθεί να εκδώσει ένα βιβλίο στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος παραθέτει τις νομικές του δικαιολογίες για τα 12 ναυτικά μίλια και το διανέμει σε όλο τον κόσμο.

    Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από τις θέσεις της, αλλά τουλάχιστον θα καταλάβει ότι αντί να κουβαλάει τα προβλήματά της με την Τουρκία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, θα πρέπει να φωνάζει από την απέναντι όχθη», καταλήγει ο αρθρογράφος.

    (ΚΣ)

    [02] Μήνυμα υποστήριξης από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών στο Καζακστάν

    Η C?mh?riyet (12.01.22) γράφει ότι στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών επαναλήφθηκαν τα μηνύματα αλληλεγγύης προς το Καζακστάν.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (TDT) πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση με τους ομολόγους τους και από τις χώρες παρατηρητές Τουρκμενιστάν και Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Καζακστάν.

    Στην κοινή δήλωση, επαναλήφθηκε η αλληλεγγύη της TDT προς το Καζακστάν και καταδικάστηκαν «βίαιες και καταστροφικές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, βλάπτουν περιουσίες». Διαπιστώθηκε η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αρχών του Καζακστάν να αποκαταστήσουν επειγόντως τη δημόσια τάξη. Η κυβέρνηση του Καζακστάν τόνισε την υποστήριξή της για «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών, ριζοσπαστών, εξτρεμιστών και εγκληματιών που στοχεύουν στη διατάραξη της συνταγματικής τάξης στη χώρα».

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (12.01.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Τουρκία στέκεται δίπλα στο Καζακστάν «με όλα τα μέσα».

    (ΚΣ)

    [03] «Κάντε ότι χρειάζεται να γίνει», δηλώνει ο Ερντογάν για την βουλεύτρια του HDP

    H Yeni ?afak (12.01.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με την βουλεύτρια Ντιγιάρμπακιρ του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σεμρά Γκιουζέλ, κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του να ενεργήσει ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι ενέργειες ενάντια στην βουλεύτρια.

    «Τελειώστε αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό. Κάντε ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο Ερντογάν και η εφημερίδα σημειώνει πως οι διαδικασίες κατά της βουλευτού του HDP θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα.

    Φωτογραφίες της βουλεύτριας είχαν εντοπισθεί στο κινητό τηλέφωνο του Βολκάν Μπορά, ο οποίος ήταν ένας από τους 4 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των Τουρκικών δυνάμεων ενάντια στο ΡΚΚ στις 29 Απριλίου 2017. Η Γκιουζέλ ήταν μεταξύ των 28 βουλευτών για τους οποίους ετοίμασε την περασμένη εβδομάδα η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας εκθέσεις και στάλθηκαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για την άρση της ασυλίας των βουλευτών.

    (ΚΣ)

    [04] Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώνεται λόγω των οικονομικών δεινών στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (12.01.22) γράφει ότι ενώ η υποστήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο και ηγέτη του του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ και το MHP συνεχίζει να μειώνεται στην Τουρκία, το ποσοστό όσων λένε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα πετύχει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, προηγείται με μικρή διαφορά.

    Πρόσφατες έρευνες που διεξήγαγε η Metropoll Research δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία για 19 χρόνια, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 και το ποσοστό αποδοχής του υπολείπεται τριών πιθανών προεδρικών αντιπάλων.

    Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τη συμμαχία μεταξύ του AKP και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) μειώνεται σταθερά από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018, όπου έλαβαν περίπου το 54% των ψήφων.

    Οι έρευνες διενεργήθηκαν μετά την κρίση της Τουρκικής Λίρας τον περασμένο μήνα. Αφού η αναλογία δολαρίου /Τουρκικής Λίρας ανέβηκε στα 18,4 τον περασμένο μήνα και ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 19 ετών και ανήλθε στο 36%, λήφθηκαν πολλά οικονομικά μέτρα για τη μείωση της αστάθειας.

    Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών το 27% υποστηρίζει το AKP και το 6,3% το MHP. Ενώ το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι υποστήριζαν το AKP ήταν 37% το 2018, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι ψήφισαν για το MHP πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 7,3%.

    Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 22,9%, το Καλό Κόμμα στο 10,3% και το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των λαών (HDP) στο 9,4%.

    Πάνω από το 11% των ερωτηθέντων είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με το έρευνα του Κέντρου Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, ενώ η υποστήριξη προς τα μικρότερα κόμματα έχει αυξηθεί.

    Η έρευνα του ORC Research που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η συνολική υποστήριξη για τη συμμαχία AKP-MHP έφτασε το 38,7%, ενώ η υποστήριξη για το CHP-και Καλό Κόμμα ήταν 39,5%. Στις δημοτικές εκλογές του 2019, όπου το AKP έχασε τον έλεγχό του στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, η ανεπίσημη υποστήριξη του HDP στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης ήταν 8,4%.

    «Την περίοδο 2010-2018, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 5% κάθε χρόνο με τη στήριξη κατασκευαστικών επενδύσεων, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από το χαμηλό παγκόσμιο κόστος δανεισμού. Ωστόσο, συρρικνώθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα μετά τη νομισματική κρίση του 2018, η οποία προκλήθηκε από εντάσεις στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανησυχίες για τη μείωση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνει η ιστοσελίδα.

    Σύμφωνα με την έρευνα της Metropoll, το 36,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία, ενώ το 35,4% είπε ότι τα κυβερνώντα κόμματα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα την οικονομία.

    Ενώ ο Ερντογάν έλαβε περισσότερο από το 52% των ψήφων στις εκλογές του 2018, το ποσοστό έγκρισης για το αξίωμα στη δημοσκόπηση του Metropoll έπεσε κάτω από το 39% τον Δεκέμβριο.

    Σε άλλη δημοσκόπηση, το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν ήταν σχεδόν 38%, υστερώντας σε σχέση με τρεις πιθανούς προεδρικούς υποψηφίους.

    Έρευνα του Metropoll έδειξε ότι η υποστήριξη που δόθηκε στον μητροπολιτικό δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιλμάς και στον μητροπολιτικό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν 60% και 51%, αντίστοιχα, ενώ η ηγέτης του Καλού Κόμματος Μεράλ Άκσενερ τους ακολουθεί με ποσοστό 38,5%.

    Τα αποτελέσματα του Κέντρου Κοινωνικοπολιτικών Μελετών από την άλλη, έδειξαν ότι ο Ερντογάν ξεπέρασε όλους τους πιθανούς αντιπάλους σε πιθανές Προεδρικές εκλογές.

    (ΚΣ)

    [05] Ξεπέρασαν τις 70,000 τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (12.01.22) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 74,266 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 430,253 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 137 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 39,226.

    Σημειώνεται ότι 92.08% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 83,74% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 137,428,160 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 12 January 2022 - 17:34:58 UTC