Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 06/2022 11.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Αναστασιάδη με επίκεντρο το σεισμό
  • [02] Μεταβαίνει στην Άγκυρα ο Σουτζούογλου για συνάντηση με Οκτάι και Ερντογάν
  • [03] «Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην μεταβεί κάποιος στις κάλπες να ψηφίσει», δηλώνει ο Σουτζούογλου
  • [04] Υποσχέθηκε βελτίωση των πρακτικών για την παραχώρηση ακίνητης περιουσίας στους «κατόχους ίσης αξίας» ο Όζερσαϊ
  • [05] Ανησυχίες για χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις «εκλογές» εξαιτίας της πανδημίας
  • [06] Στις 6,090 ΤΛ ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα
  • [07] Στα 713 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Πυρομαχικά βρέθηκαν στην κατεχόμενη Κυρά της Μόρφου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έντονες επικρίσεις Τσελίκ ενάντια σε Μακρόν
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Καλίν με Σάλιβαν
  • [03] Διαδικασίες για άρση της ασυλίας βουλεύτριας του HDP που φωτογραφήθηκε με αντάρτη του ΡΚΚ
  • [04] Αγωγή Ερντογάν ενάντια σε βουλευτή του CHP
  • [05] Νέο χαρτονόμισμα των 20 λιρών κυκλοφορεί στην Τουρκία
  • [06] Στις 65,236 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Αναστασιάδη με επίκεντρο το σεισμό

    Όπως μεταδίδει ο παράνομος Βrtk (11.01.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησαν το σεισμό που σημειώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα στα ανοικτά της Πάφου και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ευχαρίστηση τους για το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές και δεν προέκυψαν θέματα από το σεισμό. Την ίδια στιγμή, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά.

    (ΑΚ)

    [02] Μεταβαίνει στην Άγκυρα ο Σουτζούογλου για συνάντηση με Οκτάι και Ερντογάν

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου πραγματοποιεί σήμερα τη πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα, ως «πρωθυπουργός», όπου θα έχει αύριο ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και αργότερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η K?br?s (11.01.22).

    Ο Σουτζούογλου θα συνοδεύεται κατά τις συναντήσεις από τον «υφυπουργό του υπουργείου οικονομικών» και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό».

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Σουτζούογλου επανέλαβε ότι μεταβαίνει στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης και θα επιστρέψει στα κατεχόμενα την Πέμπτη. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα εξής:

    «Όπως γνωρίζετε, μετά που ανέλαβα τα καθήκοντα ως πρωθυπουργός, είχα μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είχα κατορθώσει να τον συναντήσω. Κατά την συνάντηση, θα συζητήσουμε κατά μεγάλη πιθανότητα την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πηγαίνουμε προετοιμασμένοι. Θα εκφράσουμε ξεκάθαρα την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

    Αναφέροντας ότι σκέφτεται πως η αυριανή συνάντηση θα είναι μια προκαταρκτική συνάντηση, ο Σουτζούογλου είπε τα εξής:

    «Στην προσεχή περίοδο, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, θα συζητήσουμε την οικονομία σε επίπεδο τεχνικό. Σκέφτομαι ότι αυτή η συνάντηση θα είναι μια προκαταρκτική. Αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, θα αναζητήσουμε μαζί λύσεις για τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα μας αφήσει μόνους. Θα βρίσκεται κοντά μας, όπως πάντα σε κάθε δυσκολία που βιώνουμε. Θα υποβάλλουμε σε αυτούς τα έργα μας».

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες «πρόωρες βουλευτικές εκλογές», ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι παρατηρείται από τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων ότι το κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) θα βρίσκεται στην «κυβέρνηση» είτε μόνο είτε με συμμαχία ενός μικρού κόμματος.

    Στη συνέχεια, ο Σουτζούογλου επανέλαβε ότι στόχος τους είναι η μονοκομματική και αυτοδύναμη «κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι η «χώρα» έχει ανάγκη από σταθερότητα.

    Σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (11.01.22), ο Σουτζούογλου, σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα, δήλωσε εκ νέου ότι αυτή θα είναι η πρώτη «επίσημη επίσκεψή» του στην ‘Αγκυρα και ότι θα συζητήσουν εκτενώς όλα τα προβλήματα και τα οικονομικά.

    (ΔΨ)

    [03] «Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην μεταβεί κάποιος στις κάλπες να ψηφίσει», δηλώνει ο Σουτζούογλου

    Σύμφωνα με την Kibris (11.01.22), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζιούογλου σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, απευθυνόμενος στους «ψηφοφόρους» που σκέφτονται να μην προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα επειδή ανησυχούν για την πανδημία, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή η παρούσα μετάλλαξη οδεύει προς ενδημική γρίπη και επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για μην μεταβεί κάποιος στην κάλπη και να ψηφίσει».

    «Το θέμα μποϊκοταρίσματος των εκλογών είναι ρητορική που ακολουθεί η αριστερή παράταξη. Για τις εθνικιστικές και δεξιές δυνάμεις δεν τίθεται λόγος για κάτι τέτοιο. Η πανδημία είναι μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να μας επηρεάσει. Όμως απ΄ότι φαίνεται η μετάλλαξη που επικρατεί τώρα οδεύει στο να μετατραπεί σε μια ενδημική γρίπη. Δηλαδή δεν δημιουργεί βαριά νόσηση. Δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Και παρά το ότι τα θετικά περιστατικά είναι χιλιάδες και εκατοντάδες, είναι γενικά αποδεκτό ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει αντανάκλαση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία. Συνεπώς, διαφαίνεται μια ομαλοποίηση. Και αυτό είναι μια κατάσταση που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή, προτού εμφανιστεί ο ιός, υπήρχε και η εποχική γρίπη που επίσης ήταν σοβαρή. Αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται μας δίνει ελπίδα», ανέφερε.

    Ο Σουτζούογλου στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι είναι γενικά αποδεκτό ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του ιού και μια νέα αναπάντεχη κατάσταση, τότε η πανδημία ενδέχεται να τελειώσει τον Μάρτιο ή Απρίλιο, όπως ανέφερε, και για αυτό, δεν χρειάζεται να προκαλείται πανικός.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν σωστό κάποιος να λέει ότι δεν θα μεταβεί στις κάλπες για να «ψηφίσει», αφού η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τον ιό δεν είναι βεβαρημένη και τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι παρουσιάζουν ελαφριάς μορφής συμπτώματα αν προσβληθούν από τον ιό.

    (ΑΚ)

    [04] Υποσχέθηκε βελτίωση των πρακτικών για την παραχώρηση ακίνητης περιουσίας στους «κατόχους ίσης αξίας» ο Όζερσαϊ

    Ο αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι θα απαλύνει τις αδικίες εις βάρος των «κατόχων περιουσίας ίσης αξίας» εξαιτίας των άδικων πρακτικών που ακολουθούνται και των υπολειπόμενων μονάδων, γράφει η Halk?n Sesi (11.01.22).

    Αναφέροντας ότι είχαν ξεκινήσει ήδη μια εργασία για το εν λόγω θέμα όταν συμμετείχαν στην «κυβέρνηση» στο παρελθόν, ο Όζερσαϊ υποσχέθηκε ότι θα την συνεχίσουν. Διευκρίνισε ότι η αδικία θα μπορούσε να απαλυνθεί με την παραχώρηση στους «κατόχους ίσης αξίας πρόσφυγες από την νότια Κύπρο», που έχουν αποκτήσει μονάδες, ακίνητη περιουσία από το «κράτος» για μακροπρόθεσμη χρήση και ότι θα μπορούσαν αυτοί οι «κάτοχοι ίσης αξίας» να διασφαλίζουν εισόδημα από αυτή την ακίνητη περιουσία.

    (ΔΨ)

    [05] Ανησυχίες για χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις «εκλογές» εξαιτίας της πανδημίας

    Σύμφωνα με την Kibris (11.01.22), ανησυχίες εκφράζονται στα κατεχόμενα για τα αυξημένα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνονται εξαιτίας της μετάλλαξης ‘Όμικρον’ που επικρατεί στη χώρα, με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας να εκφράζουν ανησυχίες ότι η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να επηρεάσει και την προσέλευση στις «κάλπες» στις επερχόμενες «βουλευτικές εκλογές» που θα γίνουν στις 23 Ιανουαρίου.

    Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στην εφημερίδα, οι «επαγγελματίες στον τομέα της υγείας» στα κατεχόμενα εκφράζουν ξεκάθαρα τη θέση ότι η αύξηση τον κρουσμάτων θα επηρεάσει το ποσοστό προσέλευσης στις «εκλογές».

    Συγκεκριμένα, , η πρώην «πρόεδρος της βουλής», Δρ. Σιμπέλ Σιμπέρ σε δηλώσεις της τόνισε την ανάγκη η «εκλογική διαδικασία» να διεξαχθεί σε ανοικτούς χώρους και πρότεινε όπως όλοι οι πολίτες που θα μεταβούν στις κάλπες για να «ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να φέρουν διπλή προστατευτική μάσκα και να κρατούν αποστάσεις.

    Επίσης, ο «πρόεδρος» της «ένωσης Τουρκοκυπρίων ιατρών», Δρ. Οζλέμ Γκιουρκούτ κάλεσε όλους τους πολίτες που θα μεταβούν στις κάλπες για να «ψηφίσουν» σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα να υποβληθούν πρώτα σε τεστ και τόνισε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να «ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα» αλλά δεν έχει δικαίωμα, όπως είπε, να θέτει σε κίνδυνο την υγεία κανενός.

    Υπογραμμίζοντας ότι η «προεκλογικές εργασίες» έχουν οδηγήσει αναπόφευκτα και σε αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα, ο Γκιουρκούτ υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα και πολιτικοί που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας και δεν φορούν μάσκες.

    Ο Γκιουρκούτ τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στην εφαρμογή των μέτρων και κάλεσε όλους, όπως εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα αυτοπροστασίας.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 6,090 ΤΛ ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα kibrispostasi.com (11.01.22), η «επιτροπή καθορισμού του κατώτατου μισθού», η οποία συνήλθε σήμερα εκ νέου για να συζητήσει τον καθορισμό κατώτατου μισθού στα κατεχόμενα, αποφάσισε ομόφωνα όπως ο καθαρός κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 6,090 ΤΛ και ο ακάθαρτος σε 7,000 ΤΛ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εργοδοτική πλευρά απέρριψε το ποσό που καθορίστηκε ως κατώτατος μισθός.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της πλευράς των εργαζομένων και πρόεδρος της «ομοσπονδία εργαζομένων» (H?r-??) Αχμέτ Σέρντογλου δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός που καθορίστηκε θα τεθεί σε ισχύ αφότου επικυρωθεί από το «υπουργικό συμβούλιο».

    (ΑΚ)

    [07] Στα 713 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (11.01.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 29,765 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 713 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από τα οποία όλα είναι εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 333, Κερύνεια 196, Αμμόχωστος 117, Μόρφου 28, Τρίκωμο 25 και Λεύκα 14.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 350 άτομα.

    Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 4,941,461 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 42,415 κρούσματα Covid-19, ενώ 36,259 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 6,013 ασθενών, 51 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 5,946 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 16 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 145.

    Στις 10 Ιανουαρίου 2022 δεν διενεργήθηκαν 3,678 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΑΚ)

    [08] Πυρομαχικά βρέθηκαν στην κατεχόμενη Κυρά της Μόρφου

    Η Avrupa (11.01.22) γράφει ότι βρέθηκαν πυρομαχικά, τα οποία δεν εξερράγησαν και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων στο κατεχόμενο χωριό Κυρά της Μόρφου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του λεγόμενου έπαρχου της Μόρφου Σαβάς Ορακτσίογλου, ζητήθηκε άμεση ενημέρωση από τη διοίκηση του «39ο συντάγματος πυροβολικού» σχετικά με τα ύποπτα και ξένα αντικείμενα, που βρέθηκαν στην περιοχή και υποπτεύονται ότι είναι εκρηκτικές ύλες.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έντονες επικρίσεις Τσελίκ ενάντια σε Μακρόν

    Το NTV (11.01.22) μετέδωσε ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, επέκρινε έντονα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για δηλώσεις του τελευταίου ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστες με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

    «Η εξωτερική πολιτική του κ. Μακρόν βασίζεται στην αντίθεση με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Τα λέει αυτά για να συκοφαντεί την Τουρκία όταν προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

    Ο Τσελίκ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας μετά από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ όπου δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας δεν περιέχουν ιμπεριαλιστικές προθέσεις, σε αντίθεση με της Γαλλίας.

    «Οι δραστηριότητες της Τουρκίας δεν περιέχουν αποικιοκρατικές προθέσεις. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας σχετίζονται με τις πολιτικές που ακολουθούμε σε διάφορες ηπείρους. Η εξωτερική πολιτική του Μακρόν βασίζεται στην αντίθεση με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Πρόσφατα, ο Μακρόν υποστήριξε τον Χάφταρ στη Λιβύη, αφήνοντας πίσω του πολλούς ομαδικούς τάφου. [?] Κάθε τόσο λέει ο Μακρόν ότι η Τουρκία διαδίδει το πολιτικό Ισλάμ. Πώς λέει αυτά τα λόγια; Το λέει για να συκοφαντεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι να κάνουμε, να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο για να μας βρει πολιτισμένους ο Μακρόν;», δήλωσε ο Τσελίκ.

    (ΚΣ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Καλίν με Σάλιβαν

    Το NTV (11.01.21) γράφει ότι ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Καλίν και Σάλιβαν, συζητήθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις και η ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο των παγκόσμιων και περιφερειακών θεμάτων, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κρίση στην Ουκρανία και στο Καζακστάν, τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αιθιοπία.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και τα θέματα του κοινού στρατηγικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

    Στην συζήτηση αναφέρθηκε ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και συνεργασία και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία που αποδίδει η Τουρκία «στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», αναφερει το NTV.

    (KΣ)

    [03] Διαδικασίες για άρση της ασυλίας βουλεύτριας του HDP που φωτογραφήθηκε με αντάρτη του ΡΚΚ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.01.21) γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ολοκλήρωσε τη διαδικασία σχετικά με την βουλεύτρια Ντιγιάρμπακιρ του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σεμρά Γκιουζέλ. Όπως αναφερει η εφημερίδα, έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε για την άρση της ασυλίας της Γκιουζέλ στάλθηκε στην Προεδρία για να διαβιβαστεί στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

    Φωτογραφίες της βουλεύτριας είχαν εντοπισθεί στο κινητό τηλέφωνο του Βολκάν Μπορά, ο οποίος ήταν ένας από τους 4 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε επιχείριση των Τουρκικών δυνάμεων ενάντια στο ΡΚΚ στις 29 Απριλίου 2017. Διαπιστώθηκε ότι οι φωτογραφίες της βουλεύτριας του HDP και του Μπορά λήφθηκαν σε στρατόπεδο οργάνωσης στο Βόρειο Ιράκ στο κινητό τηλέφωνο του τελευταίου που εξετάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία του Αντιγαμάν.

    Η Γκιουζέλ ήταν μεταξύ των 28 βουλευτών για τους οποίους ετοίμασε την περασμένη εβδομάδα η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας εκθέσεις και στάλθηκαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για την άρση της ασυλίας των βουελυτών.

    (ΚΣ)

    [04] Αγωγή Ερντογάν ενάντια σε βουλευτή του CHP

    Η C?mh?riyet (11.01.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ υπέβαλε μήνυση για ηθική βλάβη ύψους 250 χιλιάδων Τουρκικών λιρών εναντίον του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ενγκίν Οζκότς.

    Μιλώντας στην Επαρχιακή Συμβουλευτική Σύνοδο του CHP στο Κοτζάελι, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας CHP, , είχε χρησιμοποιήσει πολύ σκληρές εκφράσεις κατά του προέδρου του AKP. «Αν νομίζει ότι θα πάρει την προεδρία κάτω από την έδρα του προέδρου του AKP και θα φύγει χωρίς να λογοδοτήσει, κάνει λάθος», είπε ανάμεσα σε άλλα.

    (ΚΣ)

    [05] Νέο χαρτονόμισμα των 20 λιρών κυκλοφορεί στην Τουρκία

    Η S?zc? (11.01.22) γράφει ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), άρχισε η κυκλοφορία νέων χαρτονομίσματων των 20 Τουρκικών λιρών.

    Τα νέα χαρτονομίσματα θα τεθούν σε κυκλοφορία από σήμερα.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 65,236 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την T?rkiye (11.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 65,236 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 403,104 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 141 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 38,242.

    Σημειώνεται ότι 92.04% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 83,67% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 136,898,878 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 11 January 2022 - 17:37:32 UTC