Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 241/2021 14.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Κατάρ και ΗΠΑ δεν θα μπουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [03] Τατάρ: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κράτος μας»
  • [04] Σύσκεψη για την οικονομία στα κατεχόμενα
  • [05] Ακάνσοϊ: Το Κυπριακό σχετίζεται με όλους τους τομείς της ζωής
  • [06] Έρχουρμαν: «Το CTP έρχεται με πολύπλευρη οικονομική πολιτική»
  • [07] Όζερσαϊ: «Έχουμε προτάσεις που θα προσγειώσουν την οικονομία»
  • [08] Έλλειμμα 154,6 εκ. ΤΛ στα «δημόσια» οικονομικά το τρίτο τρίμηνο του 2021
  • [09] Τρεις θάνατοι και 175 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Την εναρμόνιση των σχέσεων με την Αρμενία, ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου
  • [02] Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επαφές ο Τσαβούσογλου
  • [03] «Το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2023», δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [04] Πράκτορες της Μοσάντ αγοράζουν γη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα
  • [05] Λουκασένκο: «Δεν θέλουμε τίποτα από την ΕΕ, ζητάμε βοήθεια από τον Ερντογάν αν χρειαστεί»
  • [06] Συνάντηση Ερντογάν με τραπεζίτες για την οικονομία
  • [07] Στις 18,796 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Κατάρ και ΗΠΑ δεν θα μπουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»

    Ο παράνομος Bayrak (14.12.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συνεχίζουν να κάνουν ό,τι χρειάζεται επί του εδάφους και στο τραπέζι για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022 στην ολομέλεια της Tουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Φέτος, η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας προσπάθησαν έξι ολόκληρες φορές να στείλουν πλοία υπό σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας και κάθε φορά τα εμποδίσαμε χάρη στις επαφές μας με τις ενδιαφερόμενες χώρες και την ύπαρξη των στρατιωτών μας, δηλαδή των ενόπλων δυνάμεών μας επί του εδάφους», υποστήριξε.

    Ισχυριζόμενος ότι η λύση στην Κύπρο θα είναι εφικτή μόνο με την αναγνώριση της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ» και των κεκτημένων δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου, ο Τσαβούσογλου επανάλαβε τη θέση ότι δεν χρειάζεται να καταβληθούν μάταιες προσπάθειες επαναλαμβάνοντας δοκιμασμένες φόρμουλες και ότι πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η «κυριαρχική ισότητα» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» του τουρκοκυπριακού «λαού» για να καταστεί δυνατή η έναρξη μιας νέας διαπραγμάτευσης.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ δεν θα εισέλθουν χωρίς άδεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Σημείωσε το εξής:

    «Όσον αφορά στην συμφωνία που υπέγραψαν το Κατάρ και η Exxon, όποιος και αν είναι δεν μπορεί να μπει χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα μας. Επιπλέον, κανείς εκτός από εμάς δεν μπορεί να μπει χωρίς άδεια στα πεδία αδειοδότησης της ΤΔΒΚ. Επομένως, σε αυτή την συμφωνία στο τεμάχιο 5 και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν ότι ? Αμερική και Κατάρ ? δεν θα μπουν εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Έχουν και η ΤΔΒΚ και οι Τούρκοι της Κύπρου δικαιώματα σε όλο τον πλούτο που βρίσκεται γύρω από την Κύπρο. Για τον λόγο αυτό, εμείς λέμε ότι θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για τον τουρκοκυπριακό λαό στα πεδία που έδωσε άδεια η ΤΔΒΚ μέχρι να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ντονμέζ

    Η K?br?s Postas? (14.12.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι γίνεται προγραμματισμός για την ερχόμενη χρονιά σε σχέση με το φυσικό αέριο και ότι είναι έτοιμοι για τον φετινό χειμώνα και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν οποιανδήποτε δυσκολία πάνω σε αυτό το θέμα.

    Μιλώντας στο CNN Turk, ο Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία διεξήγαγε 8 γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τώρα και ότι το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρεϊς συνεχίζει τις εργασίες του στην περιοχή και δεν τίθεται θέμα να υπάρξει οποιαδήποτε «αμέλεια», κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στην αύξηση τιμών που υπάρχει στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ο Ντονμέζ υποστήριξε ότι με το πέρας του χειμώνα μπορεί να υπάρξει μια μείωση στις τιμές και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο θέμα του φυσικού αερίου.

    Επεσήμανε ότι στις αρχές του χρόνου είχαν υπολογίσει την συνολική κατανάλωση της χρονιάς στα 50-51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τελικά υπήρξε μια επιπρόσθετη ζήτηση της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

    «Κατά πάσα πιθανότητα θα τελειώσουμε αυτή την χρονιά με 58-60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», ανέφερε προσθέτοντας ότι εξασφάλισαν επιπρόσθετη προμήθεια κυρίως LNG συνάπτοντας επιπρόσθετα συμβόλαια.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κράτος μας»

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τον Γιουνούς Ατάς, πρόεδρο του συνδέσμου αλληλεγγύης και πολιτισμού [των εποίκων από το] Ελαζίγ στα κατεχόμενα, γράφει η Vatan (14.12.21).

    Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ επισήμανε ότι το Ελαζίγ είναι μια πολύ σημαντική πόλη για τους ίδιους και για την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, προσθέτοντας τα εξής:

    «Όταν ακούω το όνομα αυτής της πόλης, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ο γιατρός ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν. Έχω επισκεφθεί τους τάφους της συζύγου του Ιλχάν και των τριών παιδιών τους, που μαρτύρησαν στο σπίτι τους στο Κουμσάλ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των γεγονότων ‘ματωμένα Χριστούγεννα’. [Σημ. μετ.: Αναφέρεται στη «σφαγή» των τριών ανήλικων παιδιών και της συζύγου του Τούρκου στρατιωτικού ιατρού της ΤΟΥΡΔΥΚ, ταγματάρχη Νιχάτ Ιλχάν, στην περιοχή Ομορφίτας]. Κατά την επίσκεψη μου στο Ελαζίγ, συναντήθηκα με τους κατοίκους εκεί. Γνώρισα και την οικογένεια του Ιλχάν. [?] Κατά καιρούς, έχω επισκεφθεί διαφορετικές πόλεις με προσκλήσεις που έλαβα. Αυτές οι επισκέψεις είναι σημαντικές. Οι επισκέψεις σας είναι πολύτιμες για μας.

    Οι εργασίες που διεξάγουμε για ενδυνάμωση της ΤΔΒΚ είναι εξαιρετικά σημαντικές. Τα προβλήματα, που έχουν προκληθεί από την πανδημία, είναι προσωρινά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κράτος, η παρουσία μας εδώ, καθώς και η συνέχιση του πολιτικού αγώνα με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ έχουμε το κράτος μας και τους πολίτες μας, που εμπιστεύονται το κράτος. Η στάση μας εδώ, σε σχέση με τα στρατηγικά γεγονότα, που εξελίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, έχει στεριώσει. Τα βήματα, που λαμβάνονται για την ενδυνάμωση των πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών ανάμεσα μας με την Τουρκία, μας φέρνουν πιο κοντά και μας καθιστούν ικανούς να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμώ την εργασία του συνδέσμου και σας εύχομαι κάθε επιτυχία».

    (ΔΨ)

    [04] Σύσκεψη για την οικονομία στα κατεχόμενα

    Η κατάσταση της οικονομίας στα κατεχόμενα τέθηκε επί τάπητος χθες σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, γράφει η Vatan (14.12.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στη συνάντηση, που συμμετείχαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου, ο πρόεδρος της «κεντρικής τράπεζας» Ριφάτ Γκιουνάι, εκπρόσωποι της ένωσης τραπεζών και οικονομολόγοι, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς και η οικονομία.

    Κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ, αξιολογώντας τις πιθανές επιπτώσεις του εξωτερικού σοκ στο ξένο συνάλλαγμα σε διάφορους τομείς της οικονομίας, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία του και τις προτάσεις του έτσι ώστε οι πολίτες να μη θυματοποιηθούν από τις εξελίξεις και να επηρεασθούν το λιγότερο δυνατόν.

    Ο Τατάρ, στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι οι εκπρόσωποι του τομέα θα συμβάλλουν στο να υπερπηδηθεί η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, με αποφάσεις στη βάση της κοινωνικής ωφέλειας και λογικά σκεπτόμενοι.

    Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε η έναρξη εργασιών για παράταση της προθεσμίας και σταθεροποίησης των δόσεων των τραπεζικών πιστώσεων, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα και την κατάσταση των δανειζομένων.

    (ΔΨ)

    [05] Ακάνσοϊ: Το Κυπριακό σχετίζεται με όλους τους τομείς της ζωής

    Η Yeni D?zen (14.12.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή που προκάλεσε η πορεία του κυπριακού προβλήματος, το οποίο σχετίζεται με όλους τους τομείς της ζωής.

    Μιλώντας στη δημοσιογράφο Πινάρ Μπαρούτ της ?zg?r Web TV, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι η καταστροφή που προκάλεσε η «κυβέρνηση» είναι πολύ μεγάλη, ότι το κόμμα του ονειρεύεται μιαν Κύπρο στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να είναι «υποκείμενα» και ότι αυτό είναι εφικτό μόνο με την ομοσπονδία.

    Σημείωσε ότι χωρίς την ομοσπονδία δεν θα είναι εφικτή μια ρύθμιση που θα διασφαλίσει «μιαν αξιοπρεπή στάση» για τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι «η μετάβαση σε ένα σταθερό σύστημα είναι εφικτή μόνο με την ένωση του νησιού και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Υπενθύμισε το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία «τα έκανε θάλασσα» οικονομικά, όπως υποστήριξε, αλλά σώθηκε αφού είναι μέρος ενός μεγάλου οικοδομήματος.

    Αναφέροντας ότι το Κυπριακό σχετίζεται με όλους τους τομείς της ζωής, ο Ακάνσοϊ είπε και τα εξής:

    «Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το Κυπριακό. Σχετίζεται και με την τιμή του ψωμιού. Σχετίζεται και με την έλευση τουριστών. Σχετίζεται και με την ανώτατη εκπαίδευση. Η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Τατάρ με την κυβέρνηση της Άγκυρας απομόνωσε περισσότερο τους Τουρκοκύπριους. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις παγκόσμιες ενώσεις. Διότι μας λένε ‘η πολιτική σας είναι αποσχιστική’.

    Επίσημος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Τουρκία. Τώρα ανάμεσά τους δεν απέμεινε κάποια σχέση. Υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν από την ΕΕ, υπάρχουν γραφειοκρατικές ασθένειες, όμως στο Κραν Μοντάνα η ΕΕ επέδειξε μιαν σοβαρή βούληση. Μπορεί να έχουμε πολλές πλευρές να κατηγορήσουμε την ΕΕ, όμως πρέπει πρώτα να προβούμε σε αυτοκριτική. Η βασική πηγή αυτού είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πορεία του κυπριακού προβλήματος που άλλαξε η βόρεια Κύπρος με την Άγκυρα [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Έρχουρμαν: «Το CTP έρχεται με πολύπλευρη οικονομική πολιτική»

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP) θα συμμετάσχει στην «κυβέρνηση» με μια πολύπλευρη οικονομική πολιτική, ανέφερε ο αρχηγός του κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, επισημαίνοντας ότι έχουν ξεκινήσει με στελέχη προσανατολισμένα στην οικονομία και ότι όλα τα στελέχη του κόμματος είναι υποχρεωμένα να συζητούν την οικονομία, γράφει η K?br?s Postas? (14.12.21).

    Ο Τουφάν Έρχουρμαν, που ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή της δημοσιογράφου Ντάμλα Νταβίς Οζέλ του διαδικτυακού σταθμού Havadis Web TV, επέκρινε τον [λεγόμενο πρωθυπουργό] Φαΐζ Σουτζούογλου ότι δεν ενεργεί υπεύθυνα όταν δηλώνει ότι θα σταθεροποιήσει την στερλίνα στις 12 τουρκικές λίρες, καλώντας τον να εξηγήσει πώς κατάντησαν την οικονομία οι «κυβερνήσεις» του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πώς η κακή διαχείριση της οικονομίας τους έφερε σε τέτοια άσχημη κατάσταση.

    Υπενθυμίζοντας ότι όσο δεν γίνεται αναβολή των χρεών, τα επιτόκια τρέχουν και τα έσοδα του κόσμου δεν αυξάνονται, ο Έρχουρμαν κατηγόρησε την «κυβέρνηση» του Σουτζούογλου ότι κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η «KIB-TEK», η λεγόμενη τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού, έχει χρεωθεί με επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια.

    Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να έχουν μια ολική προσέγγιση στα προβλήματά τους, ο Έρχουρμαν είπε:

    «Προσπαθούμε να φέρουμε στην ατζέντα το θέμα μιας σταθερής νομισματικής μονάδας και εργαζόμαστε σοβαρά. Και τα δάνεια από την Τουρκία και οι εισαγωγές γίνονται σε ξένο συνάλλαγμα. [?] Σηκώστε το κεφάλι σας λίγο από τις εκλογές και τις συνελεύσεις και δείτε την Τουρκία πού κατευθύνεται πολιτικά».

    Στη συνέχεια, ο Έρχουρμαν τόνισε ότι οι «κυβερνήσεις» του UBP έχουν φτωχύνει τον λαό και συνεχίζουν να τον φτωχαίνουν.

    Καταδικάζοντας την λανθασμένη οικονομική πολιτική των «κυβερνήσεων» του UBP, που στηρίζονται στην αντίληψη ότι η «Τουρκία τους αγαπά περισσότερο», ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι αυτή η νοοτροπία τους έφερε στα πρόθυρα του γκρεμού και είναι καιρός να την σταματήσουν. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αποφασίσουν να υιοθετήσουν μιαν σταθερή νομισματική μονάδα και ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί με την Τουρκία καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας καταληκτικά ότι «αυτή η χώρα έχει δικαίωμα να επωφεληθεί από τα κονδύλια της ΕΕ».

    (ΔΨ)

    [07] Όζερσαϊ: «Έχουμε προτάσεις που θα προσγειώσουν την οικονομία»

    Επισημαίνοντας ότι η οικονομία της «χώρας» δεν μπορεί να στηριχθεί σε λόγια και φαντασιώσεις, ο αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι έχουν προτάσεις που θα προσγειώσουν την οικονομία, γράφει η K?br?s Postas? (14.12.21).

    Σε συνάντηση με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο (KTTO), ο Όζερσαϊ είπε ότι ως κόμμα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μιαν οικονομία, που θα μπορεί να ορθοποδήσει, με ιδέες, που έχουν ήδη πρόσφατα υποβάλλει, σημειώνοντας ότι το εμπορικό επιμελητήριο, όχι μόνο με την στάση του αλλά με τις εργασίες του και την υπευθυνότητά του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικονομίας τους.

    Υπογραμμίζοντας ότι από οικονομικής άποψης, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντική για την οικονομική σταθερότητα και για να μπορούν να ατενίσουν το μέλλον με εμπιστοσύνη, ο Όζερσαϊ είπε ότι γι’ αυτό το λόγο θεωρούν σημαντικούς τους μακροχρόνιους συνεταιρισμούς.

    «Θεωρούμε ότι είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που θα διασφαλίσουν την επιτυχή εκτέλεση των αποφάσεων που θα ληφθούν για την οικονομία. Δεν είναι εφικτό η οικονομία να ορθοποδήσει με λόγια. [?] Πρέπει να παρουσιαστούν οικονομικές πολιτικές για να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα μπορεί να ορθοποδήσει. Εμείς, ως HP, εδώ και καιρό, έχουμε παρουσιάσει κάποιες ιδέες, που είναι βασισμένες στο κόστος ζωής, το ακάθαρτο εθνικό προϊόν, καθώς και την ανεργία των νέων. Κατά την γνώμη μας, αυτές οι ιδέες είναι λογικές», πρόσθεσε ο Όζερσαϊ.

    Παραθέτοντας ένα παράδειγμα από την Τουρκία, ο Όζερσαϊ είπε τα εξής:

    «Γύρω στις 12 χιλιάδες άτομα από τη Βουλγαρία και Αζερμπαϊτζάν επισκέπτονται την Τουρκία για αγορές, αφήνοντας ο καθένας γύρω στα 500 ευρώ. Συνεπώς, έχουμε μιαν ευκαιρία από την άποψη των αγορών από τον ‘νότο’ [τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές], που βρίσκεται δίπλα μας. Σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα έσοδα της οικονομίας αυξάνοντας την εισροή του ξένου συναλλάγματος στη χώρας μας με αυτόν τον τρόπο».

    Σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για τους ίδιους οι «κυβερνήσεις» να είναι μακρόβιες, ο Τουργκάι Ντενίζ, πρόεδρος του επιμελητηρίου, είπε ότι το γεγονός ότι οι «κυβερνήσεις» στο παρελθόν ήταν βραχυπρόθεσμες, αντανακλάται αρνητικά στην οικονομία. Ευχόμενος ότι αυτή τη φορά θα σχηματιστεί μια σταθερή «κυβέρνηση», ο Ντενίζ ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις απόψεις τους για την οικονομία, όπως πάντα.

    (ΔΨ)

    [08] Έλλειμμα 154,6 εκ. ΤΛ στα «δημόσια» οικονομικά το τρίτο τρίμηνο του 2021

    Η K?br?s (14.12.21) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 4,41% παρουσίασε το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στα κατεχόμενα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ανερχόμενο στα 59.399,6 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η «κεντρική τράπεζα» του καθεστώτος με στατιστικά στοιχεία και αξιολογήσεις για την εν λόγω περίοδο.

    Στο τμήμα που αφορά στις εξελίξεις στον «προϋπολογισμό» της «ΤΔΒΚ», η έκθεση αναφέρει ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2021 τα έσοδα ήταν 2.261,1 εκατομμύρια ΤΛ και τα έξοδα 2.415,7 ΤΛ. Το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» ανήλθε στα 154,6 εκατομμύρια ΤΛ.

    Τα έσοδα από την φορολογία, που αποτελούν το μεγαλύτερο κονδύλι των εσόδων του «προϋπολογισμού», αυξήθηκαν κατά 13,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς ανερχόμενα στα 1.683,4 εκατομμύρια ΤΛ, ενώ τα έσοδα εκτός της φορολογίας ήταν 301 εκατομμύρια ΤΛ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η έκθεση σημειώνει ότι τα κονδύλια αυτά καταλαμβάνουν μερίδιο της τάξης του 70% και του 13,3% αντίστοιχα στα συνολικά έσοδα του «προϋπολογισμού» του τρίτου τριμήνου του 2021.

    Μεγαλύτερα κονδύλια στα έξοδα του τρίτου τριμήνου του 2021 φαίνεται να είναι οι τρέχουσες συναλλαγές και τα έξοδα για το προσωπικό, που ανήλθαν σε 1.055,8 ΤΛ και 835,3 ΤΛ με μερίδιο 43,7% και 34,6% επί των συνολικών εξόδων αντίστοιχα.

    Ο πληθωρισμός για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 2,23%, 2,54% και 2,08% αντίστοιχα, ενώ οι αυξήσεις σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2020 ήταν 20,23% για τον Ιούλιο, 20,54% για τον Αύγουστο και 21,01% για τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές 36,3 εκατομμυρίων δολαρίων και εισαγωγές 308,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς και οι εισαγωγές κατά 30%.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τρεις θάνατοι και 175 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Τρεις θάνατοι καταγράφηκαν χθες στα κατεχόμενα με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους λόγω της πανδημίας να ανέλθει στους 121, γράφει η Vatan (14.12.21).

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 25,914 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 175 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19. Τα 135 από αυτά τα περιστατικά είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 40 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 47, Κερύνεια 48, Αμμόχωστος 25, Μόρφου 5, Λεύκα 1 και Τρίκωμο 9.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 245 άτομα.

    Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,372,934 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 32,148 κρούσματα Covid-19, ενώ 29,490 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2539 ασθενών, 76 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,443 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 20 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν 3,033 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Την εναρμόνιση των σχέσεων με την Αρμενία, ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη MIlliyet (13.12.21) και τη Hurriyet (14.12.21) o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να εναρμονίσει τις σχέσεις της με την Αρμενία και ανακοίνωσε τα βήματα που θα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια των συζητήσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος Υπουργός αξιολόγησε διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι σύντομα οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε αμοιβαία βήματα για την εναρμόνιση των σχέσεων τους και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν στο διορισμό ειδικών αντιπροσώπων.

    «Σε κάθε βήμα θα ενεργήσουμε μαζί με το Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια στιγμή, την προσεχή περίοδο θα αρχίσουμε μιαν διαδικασία για έναρξη ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ Εριβάν-Κωνσταντινούπολης. Επίσης, θα συνεχίσουμε να είμαστε το κλειδί για την ειρήνη και την σταθερότητα στη Λιβύη. Είμαστε σε επαφές με όλες τις πλευρές πριν τις εκλογές. Αύριο, μια μεικτή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Βουλής της Λιβύης θα επισκεφθεί τη χώρα μας για επαφές. Επίσης, διεξάγουμε έντονη διπλωματία για αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλες συγκρούσεις. Τόσο ο Πρόεδρος μας όσο και εγώ έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Ο Τσαβούσογλου μίλησε επίσης για μια νέα περίοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Αφρικανικές χώρες ενόψει και της 3ης Συνόδου Συνεργασίας Τουρκίας-Αφρικής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πλέον έχει λόγο σε όλα τα παγκόσμια ζητήματα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η διπλωματία αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο του διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Τούρκων πολιτών αλλά και στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

    Προβαίνοντας σε ενημέρωση όσον αφορά στις εργασίες του Υπουργείου του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε και τα εξής:

    «Διευκολύναμε τους πολίτες μας να ταξιδεύουν αφού τους συμπεριλάβαμε στο Σύστημα Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Έγινε επίσης αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού διαφόρων χωρών από τη Σερβία μέχρι και την Ινδονησία. Ως Οργάνωση των Τουρκόφωνων Κρατών αποτελέσαμε επίσης παράδειγμα για όλο τον κόσμο με τη δωρεά εμβολίων σε διάφορες χώρες της Αφρικής [?]».

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για το 2021, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη και έντονη χρονιά και πρόσθεσε ότι η Τουρκία διεξάγει μια έντονη διπλωματία, ενώ συνεχίζονται οι εντάσεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράν, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Λίβανο, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Σομαλία, στον Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της χώρας του για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και στον Καύκασο, αλλά και στην έντονη διπλωματία της Τουρκίας για την διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και την ανοικοδόμηση της ευημερίας και γαλήνης στο Αζερμπαϊτζάν.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας με θέμα το Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι έχουν ήδη αρχίσει ναυλωμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προς την Τουρκία.

    Αναφερόμενος επίσης στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την επίλυση της εσωτερικής κρίσης στο Λίβανο και την αντιμετώπιση της έντασης που υπάρχει με τις χώρες του Κόλπου, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε επισκέψεις στο Ιράν και στον Λίβανο και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της με τις φιλικές χώρες, την Ιορδανία, το Ιράκ και το Λίβανο προκειμένου να μπορέσει να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση στο Λίβανο.

    Όσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, αφού η Τουρκία άνοιξε γέφυρες διαλόγου και διπλωματίας και ήδη, όπως ανέφερε, οι επαφές τους σε ανώτερο επίπεδο άρχισαν να αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έχουν πολιτική βούληση προκειμένου να διατηρηθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις τους στη βάση της προοπτικής για την πλήρη ένταξη τους στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι από τη μια έχουν επικεντρωθεί στην επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων και από την άλλη καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς με στόχο ο όγκος εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών να φθάσει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    (ΑΚ)

    [02] Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επαφές ο Τσαβούσογλου

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (13.12.21) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 13-15 Δεκεμβρίου μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

    Στα πλαίσια των επαφών του στα ΗΑΕ, ο Τσαβούσογλου θα συζητήσει τις διάφορες διαστάσεις των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και θα προβεί επίσης σε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί και με Τούρκους επιχειρηματίες στο Ντουμπάι και να επισκεφθεί το τουρκικό περίπτερο στην έκθεση Expo 2020.

    (ΑΚ)

    [03] «Το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2023», δηλώνει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με το CNN Turk (13.12.21), o Toύρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αχμέτ Χακάν του CNN Turk για θέματα που αφορούν στην ενέργεια, αναφέρθηκε στον εντοπισμό φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το 2023 το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα θα βρίσκεται στα νοικοκυριά της Τουρκίας.

    «Έχουμε στα χέρια μας φυσικό αέριο. Σε τεχνικό επίπεδο δεν αντιμετωπίζουμε καμιά δυσκολία. Πριν από το τέλος του χρόνου, κάνουμε τον προγραμματισμό μας για τη νέα χρονιά. Την ίδια περίοδο πέρυσι, κάναμε τον προγραμματισμό μας για φέτος» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογα με τη ζήτηση αυξάνεται και η παραγωγή.

    Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο εντόπισαν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου εκεί και μετά από αυτό, όπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν πολύ θετικές εξελίξεις.

    «Στόχος μας είναι το 2023. Μακάρι να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το φυσικό αέριο. Το οικόπεδο είναι ένα μεγάλο οικόπεδο. Θα ανοίξουμε πηγάδια. Το φυσικό αέριο που θα παραχθεί θα μεταφερθεί με το σύστημα των αγωγών και θα διατεθεί εδώ. Φυσικά αυτά είναι εργασίες χρονοβόρες. Το 2023 θα περάσουμε στην πρώτη παραγωγή. Το 2023 θα διασυνδέσουμε το φυσικό αέριο που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα με το εθνικό σύστημα για να μπορέσει να έρθει εδώ. Προγραμματίσαμε ότι η ημερήσια παραγωγή θα είναι 10 εκ. κυβικά μέτρα [?] Συνεχίζουμε τις μηχανολογικές μας εργασίες. Το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορεί να είναι χρησιμοποιήσιμο μέχρι το 2023 [?]», δήλωσε ο Ντονμέζ.

    Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι στόχος τους είναι διάθεση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της Τουρκίας σε πιο χαμηλή και οικονομική τιμή. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία διαθέτει το πιο φθηνό φυσικό αέριο ανά την Ευρώπη.

    (ΑΚ)

    [04] Πράκτορες της Μοσάντ αγοράζουν γη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα

    Η Milli Gazete (14.12.21) επικαλούμενη πληροφορίες, υποστηρίζει ότι «το σιωνιστικό ισραηλινό καθεστώς» έχει εισβάλει σταδιακά στα κατεχόμενα «μέσω των Σιωνιστών και των ντόπιων συνεργατών που έχουν γίνει πολίτες της ΤΔΒΚ» και αγοράζουν γη στην κατεχόμενη Κύπρο.

    «Η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του ισραηλινού καθεστώτος, παίζει επίσης ρόλο στις δραστηριότητες αγοράς γης των Σιωνιστών, οι οποίοι απέκτησαν γη στην ΤΔΒΚ μέσω σχεδόν 2.000 εταιρειών που αγόρασε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει η εφημερίδα μας από πηγές της στην ΤΔΒΚ, πράκτορες της Μοσάντ που ζουν στην ΤΔΒΚ απειλούν πολίτες της ΤΔΒΚ που δεν θέλουν να πουλήσουν τα εδάφη τους», υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Γράφει επίσης ότι υπάρχει η ανησυχία πως αν δεν αποτραπούν οι πωλήσεις στους Εβραίους η «θυγατέρα πατρίδα», όπως αποκαλεί η εφημερίδα τα κατεχόμενα, θα γίνει μέρος του «Μεγάλου Ισραήλ».

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη πως η παρουσία της Μοσάντ στο έδαφος της Κύπρου δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης και πως το Ισραήλ, το οποίο δραστηριοποιείται «στο έδαφος της ΤΔΒΚ» για μεγάλο χρονικό διάστημα με οργανισμούς όπως οι Lions και το Rotary, χρησιμοποιεί και τη Μοσάντ στη διαδικασία απόκτησης γης.

    «Εκτός από τις απειλές κατά πολιτών της ΤΔΒΚ από πράκτορες της Μοσάντ, ακολουθείται και η μέθοδος ‘Χωρίς όριο’ για τους πολίτες της ΤΔΒΚ που δεν θέλουν να πουλήσουν τη γη τους. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει όριο στο ποσό των χρημάτων που θυσιάζονται κατά τη διαδικασία αγοράς γης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης πως τοπικοί συνεργάτες της Μοσάντ, «οι δραστηριότητες της οποίας μας αφήνουν με το στόμα ανοικτό», έχουν διεισδύσει σε ορισμένες «αρχές της ΤΔΒΚ». Τα μέλη της Μοσάντ φαίνεται να εισέρχονται στα κατεχόμενα μέσω των ελευθέρων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίζεται η εφημερίδα και προσθέτει: «Είναι απαραίτητο να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με άτομα που εισέρχονται στην ΤΔΒΚ από την ελληνοκυπριακή διοίκηση».

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν αποκτηθεί 25 χιλιάδες δεκάρια γης από Ισραηλινούς, ενώ περίπου 2 χιλιάδες εταιρείες στα κατεχόμενα έχουν Ισραηλινούς μετόχους.

    «Οι περισσότερες από τις εκτάσεις που αγόρασε το ισραηλινό καθεστώς, το οποίο κατέλαβε αθόρυβα βήμα-βήμα την Κύπρο, είναι αγροτικές εκτάσεις», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει πως μεγάλο μέρος αυτών των εκτάσεων βρίσκεται στην Καρπασία και στη Λεύκα.

    «Υπάρχει μια άλλη τρομακτική διάσταση στη σοβαρή αγορά γης από τους Εβραίους στην Κύπρο. [?] Σε πολλούς Εβραίους χορηγήθηκε η υπηκοότητα της ΤΔΒΚ το 2014, αυτοί οι άνθρωποι αγοράζουν επίσης γη. Δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολίτες της ΤΔΒΚ, μπορούν να αγοράσουν όποια ποσότητα γης θέλουν, αλλά αυτή η κατάσταση θεωρείται μέρος της κατοχής. Είναι ζωτικής σημασίας να εμποδίσουμε τους Εβραίους να αγοράσουν γη στην Κύπρο», καταλήγει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [05] Λουκασένκο: «Δεν θέλουμε τίποτα από την ΕΕ, ζητάμε βοήθεια από τον Ερντογάν αν χρειαστεί»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ότι οποιοδήποτε αίτημα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θα εκπληρωθεί από τη Λευκορωσία άνευ όρων, αν είναι δυνατόν.

    Ο Λουκασένκο έκανε δηλώσεις για τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Τουρκία, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση και ευχαρίστησε τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του για τη βοήθεια προς την Λευκορωσία..

    Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι προσκλήθηκαν μετανάστες στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι οι άνθρωποι ήρθαν στη Λευκορωσία «εντελώς νόμιμα» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ακολούθησε αυστηρά τις οδηγίες της ΕΕ και δεν πρέπει να δέχεται κατηγορίες άσκοπα.

    «Εκ μέρους του λαού της Λευκορωσίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη διοίκησή του για την στάση αρχών και υπευθυνότητας που επέδειξαν στη λευκορωσική πολιτική. Κρατάτε τις υποσχέσεις σας. Έχουμε πραγματικά φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Οποιοδήποτε αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εκπληρωθεί από τη Λευκορωσία άνευ όρων, αν είναι δυνατόν. Βλέπω την ίδια προσέγγιση από την Τουρκία. Όταν με ρώτησε ο δημοσιογράφος, είπα ‘Δεν θέλουμε τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε βοήθεια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν’», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Συνάντηση Ερντογάν με τραπεζίτες για την οικονομία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.12.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) Σαχάπ Καντζίογλου και τους γενικούς διευθυντές των δημόσιων τραπεζών.

    Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών Νουρετίν Νεμπάτι. Η συνάντηση, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο, έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και διήρκεσε περίπου 5 ώρες. Στο τέλος της συνάντησης δεν έγινε καμία δήλωση.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Yeni ?afak (14.12.21) γράφει ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν οι καυτές εξελίξεις στην οικονομία, οι τελευταίες εξελίξεις στις χρηματαγορές και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Κεντρική Τράπεζα και τις δημόσιες τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος της νέας οικονομίας.

    «Μετά την έναρξη της συνάντησης, ήταν αξιοσημείωτο ότι η άνοδος του δολαρίου αντικαταστάθηκε από πτώση», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου το σαββατοκύριακο, θα συναντηθεί και με τους τραπεζίτες. Στη συνάντηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ο Ναμπάτι θα μοιραστεί το νέο μοντέλο οικονομίας με τους τραπεζίτες και θα πάρει τις απόψεις τους για το μοντέλο.

    «Αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει την αποφασιστικότητά της για την πολιτική χαμηλού επιτοκίου και θα επαναλάβει τις προσδοκίες της για τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και καταναλωτικών δανείων που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Υπολογίζεται ότι το κλείσιμο του διακόπτη θα δώσει δυναμισμό στον πραγματικό τομέα», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 18,796 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.12.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 18,796 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 351,536 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 171 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 23,242.

    Σημειώνεται ότι 91,10% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 82,10% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έχουν γίνει 121,804,033 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 14 December 2021 - 14:44:51 UTC