Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 234/2021 03.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σήμερα επιδίδεται γραπτώς πρόσκληση Τατάρ στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφτεί τα κατεχόμενα
  • [02] «Να έρθει ο Πάπας να δει πώς λεηλατήσαμε τις εκκλησίες»
  • [03] Έχει και η Τουρκία δικαιώματα στην Κύπρο, λέει ο Τατάρ
  • [04] Μέσα σε ένα μήνα μειώθηκαν τα χρήματα του λαού κατά 35-40%, λέει ο Όζγιγιτ
  • [05] Το Κυπριακό είναι η βάση των αρνητικών συνθηκών στα κατεχόμενα, λέει ο Ακάνσοϊ
  • [06] Ζητούν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω Τουρκίας
  • [07] Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντιδρά η Τουρκία στην αδειοδότηση από την ΚΔ για το τεμάχιο 5
  • [02] Η Τουρκία θα ακολουθήσει το κινεζικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, δηλώνει ο Έρντογαν
  • [03] Αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην απόφαση του ΣτΕ στην υπόθεση Καβαλά
  • [04] Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Λαβρόφ στη Στοκχόλμη
  • [05] Συνάντηση συμπροέδρου του HDP με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία
  • [06] Στο 21,31% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία το Νοέμβριο
  • [07] Χθες εντοπίστηκαν 21,747 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σήμερα επιδίδεται γραπτώς πρόσκληση Τατάρ στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφτεί τα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.12.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφτεί τα κατεχόμενα. Σε γραπτή δήλωση για την τριήμερη επίσκεψη του Πάπα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ ανέφερε ότι ευχή και προσδοκία του είναι ο Πάπας να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή του και να μεταχειριστεί ίσα όλους τους ανθρώπους, όπως δηλώνει πάντοτε.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει πολιτικά κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» την τριήμερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Ενώ αυτή η κατάσταση είναι μια νέα απόδειξη του γεγονότος ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση εκμεταλλεύεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, προκαλεί μεγάλη θλίψη. Σεβόμαστε όλες τις θρησκείες και πεποιθήσεις, όλους τους ανθρώπους της θρησκείας και τον Πάπα Φραγκίσκο και μια άλλη πηγή θλίψης για εμάς είναι το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί μόνο την νότια Κύπρο. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δεν ζουν μόνο οι χριστιανοί Ελληνοκύπριοι, αλλά και οι Τούρκοι που είναι μουσουλμάνοι. Αυτή είναι μια από τις βασικές πραγματικότητες της Κύπρου [?] Και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν πρέπει να υποστεί αποκλεισμό και διακρίσεις επειδή πιστεύει στην ισλαμική θρησκεία και είναι μουσουλμανικός».

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο παράνομος Bayrak (03.12.21, brtk.net), μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον σταθμό, ο Τατάρ είπε ότι η πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφτεί τα κατεχόμενα θα επιδοθεί επισήμως σήμερα γραπτώς μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι ούτως ή άλλως αυτή την στιγμή ο Πάπας βρίσκεται στην Κύπρο και θέλουν να επισκεφτεί την «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο του ιερού του καθήκοντος. Υποστήριξε ότι η συνάντηση του Πάπα τόσο με τον ίδιο όσο και με τον μουφτή θα είναι ένα «πολύ σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο».

    «Σήμερα το πρωί παρακάλεσα τον ειδικό μου εκπρόσωπο Εργκιούν Ολγκούν. Γράφουν μιαν επιστολή αυτή την στιγμή από την προεδρία στα αγγλικά και γύρω στο μεσημέρι θα επιδοθεί αυτή η επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη και θα διαβιβαστεί επισήμως και στον Πάπα αυτή η πρόσκληση».

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Να έρθει ο Πάπας να δει πώς λεηλατήσαμε τις εκκλησίες»

    Η K?br?s Postas? (02.12.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) αντέδρασε στην πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφτεί τα κατεχόμενα.

    Σε ανάρτηση με ειρωνικό ύφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σημειώνει:

    «Τελικά ήρθε έστω και στο τελευταίο λεπτό η πρόκληση που περίμενε με ανυπομονησία ο Πάπας Φραγκίσκος από τον κ. Τατάρ. Ο κ. Τατάρ προέβη σε έκκληση προς τον Πάπα να περάσει και από εμάς μιας και ήρθε μέχρι εδώ! Οι λεπτότητες της διπλωματίας!!!»

    Η Avrupa (03.12.21) αναφέρει το εξής για το θέμα:

    «Ο Πάπας ήρθε στο νησί μας. Ο Τατάρ τον κάλεσε και στον βορρά. Να έρθει να δει πώς λεηλατήθηκαν οι εκκλησίες, πώς έγιναν μάντρες, πώς μετατράπηκαν σε τζαμιά. Έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο στον παλιό μαρωνιτικό καθεδρικό ναό στην Λευκωσία. Απευθύνθηκε προς τους καθολικούς Λατίνους, Μαρωνίτες και Αρμένιους στην Κύπρο. Άραγε τους ρώτησε γιατί έμειναν τόσο λίγοι; Όταν έρθει στον βορρά θα ρωτήσει τον Τατάρ και ο Τατάρ θα αρχίσει να του διηγείται πώς καταστράφηκαν οι πολιτιστικοί πλούτοι αυτού του νησιού από την κατάκτηση των Οθωμανών μέχρι την κατάκτηση του Ετζεβίτ με σπαθί και με ξιφολόγχη».

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο Σερχάτ Ιντζιρλί αναφέρει τα εξής στην στήλη του στην Yeni D?zen (03.12.21):

    «[?] Τι πράγμα είναι να λες ‘να επισκεφτεί και εμάς ο Πάπας’; Το ημερολόγιο του Πάπα στην Κύπρο ανακοινώθηκε πριν μήνες. Κανείς δεν είπε τίποτα. Τι είδους πολιτική είναι να λέγεται τώρα ‘κόπιασε και εδώ σε μας’; Να την πω αστεία, να την πω ανήμπορη, δεν ξέρω. Κατά την άποψή μου, ο Πάπας να πει ότι το Βατικανό αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ. Αν δεν την αναγνωρίσει; Ναι, αν δεν την αναγνωρίσει, τι κάνετε; Τίποτα! Δεν την αναγνωρίζει το αδελφό Αζερμπαϊτζάν και τι κάνετε; Πάλι τίποτα! Μάλιστα, ακόμα και η μητέρα μας Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και μήπως λέει κανείς τίποτα; Πάλι τίποτα!»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έχει και η Τουρκία δικαιώματα στην Κύπρο, λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (03.12.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι το Κυπριακό είναι ένα εθνικό ζήτημα το οποίο διαχειρίζονται μαζί με την Τουρκία και ότι συζητείται πολλά χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως ουδέποτε η άλλη πλευρά προσπάθησε να φτάσει σε μιαν συμφωνία μαζί τους στην βάση της ισότητας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με αντιπροσωπεία του Δήμου Μπουγιούκτσεκμετζε της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χασάν Άκγκιουν, ο Τατάρ είπε ότι στο Κραν Μοντάνα η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε ως όρο τον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας και την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί αν επιτυγχανόταν συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτούν κάτι τέτοιο. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Έχει και η Τουρκική Δημοκρατία δικαιώματα στην Κύπρο. Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα ουδέποτε ήταν ιδιοκτήτης του νησιού. Όταν κοιτάξουμε την ιστορία μας, αφότου έκανε απόβαση η Τουρκική Δημοκρατία στο νησί μετά την ηρωική αντίσταση των Τούρκων της Κύπρου και των αγωνιστών μας, μπήκαμε στον δρόμο ίδρυσης της δημοκρατίας μας».

    Υποστήριξε ότι μετά από τόσο αγώνα κανείς να μην περιμένει η Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στο νησί και να υποκύψει στην ιδέα της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, όπως είναι ακόμα ο στόχος του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας.

    Ανέφερε ότι βασικό τους καθήκον στον εθνικό τους αγώνα είναι να ενισχύσουν οικονομικά την «ΤΔΒΚ», να προστατεύσουν τα δικαιώματα του «λαού» τους και να αυξήσουν την ποιότητα ζωής του.

    «Το σημαντικό είναι το κράτος, η κυριαρχία, η ύπαρξή μας, η εθνική μας στάση. Είναι τιμή για εμάς να εργαστούμε μαζί σας σε μερικά έργα», κατέληξε ο Τατάρ.

    Στο μεταξύ, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Γκαζί της Τουρκίας, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της συμβολής του εν λόγω ιδρύματος στην ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας Τουρκίας-«ΤΔΒΚ».

    Είπε ότι η Τουρκία πάντοτε βρισκόταν δίπλα στον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι ήταν δίπλα τους και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στα χρόνια του «αγώνα τους» όταν υπόκειντο σε «γενοκτονία» και ζούσαν σε αντίσκηνα. Υποστήριξε ότι οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε ένα οικοδόμημα δύο κρατών και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» ζει ανεξάρτητος, ελεύθερος και με αξιοπρέπεια με τον μηχανισμό ασφάλειας που του παρέχει η Τουρκία.

    Εξάλλου, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Γραφείου του Οικονομικού και Εμπορικού Συνδέσμου Τουρκίας στη Σακάρια, ο Τατάρ είπε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να επιβάλει στον τουρκοκυπριακό «λαό» μιαν λύση και ότι θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συνεχιστεί η εθνική τους υπόθεση με αξιοπρεπή τρόπο. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αυτή την στιγμή αναπτύχθηκε μια νέα πολιτική με την στήριξη και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Λέμε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και ότι θα γίνει αποδεχτή μόνο μια συμφωνία δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι. Δεν θα καταστεί δυνατόν να αποκοπούν οι ιεροί δεσμοί ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία και εμάς. Εξηγούμε αυτή την πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να την εξηγούμε. Μπορεί να έχουμε δυσκολίες στο θέμα της αναγνώρισης, όμως η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ γίνεται αποδεχτή κάθε μέρα που περνά. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τον τουρκοκυπριακό λαό σε μια επιβαλλόμενη λύση, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μέσα σε ένα μήνα μειώθηκαν τα χρήματα του λαού κατά 35-40%, λέει ο Όζγιγιτ

    Η Vatan (03.12.21) γράφει ότι πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Tζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι η «χώρα» περνά τόσο άσχημες μέρες που δεν υπήρξαν ποτέ ξανά και ότι η μεγάλη πλειοψηφία του «λαού» δεν μπορεί να αντέξει έστω και μία μέρα παραπάνω, ενώ χειροτερεύει και η κατάσταση στον τομέα της υγείας.

    Σημειώνοντας ότι κατά τον τελευταίο ένα μήνα μειώθηκαν κατά 35-40% τα χρήματα που είχε στην τσέπη του ο «λαός», ο Όζγιγιτ επεσήμανε ότι το συνάλλαγμα σπάει καθημερινά νέα ρεκόρ και ότι η αγοραστική δύναμη του μισθού τους μειώθηκε σοβαρά.

    Αναφέροντας ότι η πλειοψηφία του «λαού», οι καταστηματάρχες και οι παραγωγοί βιώνουν μιαν σοβαρή οικονομική κρίση, ο Όζγιγιτ είπε ότι η «κυβέρνηση» μπορεί να μην διαθέτει αποτελεσματικά μέσα για να σταματήσει την κρίση, όμως μπορεί να λάβει κάποιες αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον «λαό».

    Υποστηρίζοντας ότι μόνο με το να παταχθεί η παραοικονομία και να εισπραχθούν σωστά οι φόροι θα μπορούσαν να γίνουν θετικά βήματα για την κοινωνία, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως TDP μοιράστηκαν δύο φορές τις προτάσεις τους τόσο με τις «κυβερνήσεις» όσο και με την κοινωνία και πρόσθεσε ότι καθήκον του «κράτους» είναι να προστατεύει τους χαμηλά αμειβόμενους, τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους και όχι τους πλουσίους.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Το Κυπριακό είναι η βάση των αρνητικών συνθηκών στα κατεχόμενα, λέει ο Ακάνσοϊ

    Η Yeni Bak?? (03.12.21) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι το Κυπριακό είναι η βάση των αρνητικών συνθηκών τις οποίες βιώνουν σήμερα στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στην διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εν γνώσει τους να κάνουν το κυπριακό πρόβλημα να ξεχαστεί και πρόσθεσε: «Αν το ξεχάσουμε, μπορεί να πνιγούμε μέσα στη δίνη της ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με τον Ακάνσοϊ, ο Τατάρ και οι ομοϊδεάτες του απορρίπτουν την θέση της ομοσπονδίας, κρύβονται πίσω από το ψέμα και επιχειρούν να αφανίσουν την ομοσπονδία κτίζοντας έναν ψεύτικο κόσμο. «Αν θέλουμε λύση, το όνομά της είναι ομοσπονδία», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι ο Τατάρ εκτελεί απλώς καθήκοντα υπαλλήλου στην χώρα», ο Ακάνσοϊ είπε ότι δεν μπορούν πλέον να αφήσουν την κοινότητα τόσο ανήμπορη και πρόσθεσε ότι ενόσω διαρκεί το καθεστώς του ενός και μόνο ανδρός στην Τουρκία και δεν υψώνουν την φωνή τους, δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στο αποτέλεσμα που θέλουν στον αγώνα που διεξάγουν.

    Ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι αυτό που ουσιαστικά επιθυμείται είναι να μην αποφασίζουν μόνοι τους οι Τουρκοκύπριοι και ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που εμφανίστηκε ο Τατάρ ως υποψήφιος ενάντια στον Μουσταφά Ακιντζί και στον Τουφάν Έρχουρμαν.

    «Δεν σχετίζεται μόνο με το Κυπριακό, κηρύχθηκε ένας σοβαρός πόλεμος κατά της έννοιας Τουρκοκύπριος σε αυτή την χώρα», είπε.

    Σημειώνοντας ότι καμία «εκλογική» αναμέτρηση δεν μπορεί να καταλήξει με πλήρη επιτυχία, ο Ακάνσοϊ επεσήμανε ότι δεν είναι τα πάντα το να ανέλθει κανείς στην «κυβέρνηση» σε αυτή την «χώρα» και ότι η «βουλή» είναι απλώς ένα μέσο.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ζητούν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω Τουρκίας

    Η K?br?s (03.12.21) γράφει ότι η λεγόμενη υφυπουργός υγείας και πρόεδρος της λεγόμενης ανώτατης επιτροπής λοιμωδών ασθενειών, Δρ. Ντερέν Οϊγκάρ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες τους με σκοπό να μπορούν όλοι όσοι είναι εμβολιασμένοι στα κατεχόμενα να εξασφαλίζουν «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού» κατά της Covid-19 χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση της επίδειξης αεροπορικού εισιτηρίου.

    Σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή μπορούν να εξασφαλίσουν τέτοιο πιστοποιητικό όσοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, η Οϊγκάρ υποστήριξε ότι πρέπει να μπορούν να παίρνουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού όλοι όσοι διαμένουν στα κατεχόμενα χωρίς να τίθεται το αεροπορικό εισιτήριο ως προϋπόθεση.

    Αναφέροντας ότι αξιωματούχοι της ΕΕ με τους οποίους το συζητούν εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα τους είπαν ότι θα θέσουν ξανά το θέμα στην ημερήσια διάταξη, η Οϊγκάρ είπε ότι οι συνομιλίες τους τόσο με την ΕΕ όσο και με την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο.

    Ανέφερε επίσης ότι άρχισαν μιαν πρωτοβουλία για να ενσωματωθούν τα κατεχόμενα στο σύστημα πιστοποιητικών εμβολιασμού της ΕΕ μέσω της πρακτικής του «health pass» της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.12.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 15,572 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 257 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 206 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 51 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 85, Κερύνεια 55, Αμμόχωστος 48, Μόρφου 6, Τρίκωμο 10 και Λεύκα 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 305 άτομα.

    Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,150,879 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 29,401 κρούσματα Covid-19, ενώ 26,192 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,107 ασθενών, 71 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,012 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 24 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 2 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν 8,190 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    Ο αριθμός των θανάτων στα κατεχόμενα με τελική αιτία τον Covid-19 παρέμεινε στους 104.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντιδρά η Τουρκία στην αδειοδότηση από την ΚΔ για το τεμάχιο 5

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (02.12.21) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Ταντζιού Μπιλγκίτς με την οποία απαντά σε αναφορές στα ΜΜΕ όσον αφορά την αδειοδότηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία της ExxonMobil - Qatar Petroleum Consortium για διεξαγωγή εξορύξεων στο τεμάχιο 5.

    Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

    «Οι αναφορές στα ΜΜΕ ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει άδεια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία της ExxonMobil ? Qatar Petroleum, στο ούτω καλούμενο τεμάχιο 5, που έχει μονομερώς ανακηρύξει, παραβλέποντας τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα ποια είναι η πλευρά που προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μέρος του εν λόγω αδειδοτημένου τεμαχίου παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, αυτό το μονομερές βήμα παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.

    Με τα δεδομένα ως έχουν, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμιά ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τη θαλάσσια δικαιοδοσία της και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτά της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία θα ακολουθήσει το κινεζικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, δηλώνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet και τη hurriyetdailynews.com (02.12.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την δυνατότητα να παράγει φθηνά προϊόντα και να τα διαθέτει προς πώληση σε άλλες χώρες εξασφαλίζοντας κέρδη με αυτό τον τρόπο, όπως κάνει και η Κίνα, με τη διαφορά, όπως ανέφερε, ότι η Τουρκία πλεονεκτεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε τον νέο οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση όσον αφορά στην οικονομία και μίλησε για την αποφασιστικότητα του να παραμείνει σταθερός στην πολιτική του για χαμηλά επιτόκια.

    Υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της οικονομίας στην Τουρκία θα βελτιωθεί εντός των επόμενων 4-5 μηνών και τα αποτελέσματα του νέου οικονομικού μοντέλου που θα ακολουθήσει θα είναι ορατά σε 6 μήνες, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν, δήλωσε και τα εξής:

    «Έχουμε επιλέξει το δύσκολο δρόμο, όμως οι πολίτες θα αρχίσουν σύντομα να νιώθουν τις θετικές επιπτώσεις. Έχουμε εισέλθει σε μιαν νέα περίοδο και αποσκοπούμε στο να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη μέσω της παραγωγής και των ξένων επενδύσεων. Αυτό είναι το μοντέλο που ακολούθησε και η οικονομία της Κίνας που έχει σημειώσει ανάπτυξη με τον νεαρό πληθυσμό της, τη βιομηχανία της και την παραγωγή. Η Τουρκία έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από την Κίνα αφού βρίσκεται πιο κοντά στις αγορές».

    Αναφερόμενος στην Κίνα και στη Γερμανία που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, ο Έρντογαν είπε ότι η Τουρκία δεν θα ακολουθήσει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, αλλά θα πετύχει την ανάπτυξη βασιζόμενη στην παραγωγή και τις επενδύσεις.

    «Ο λαός θα ευημερήσει και θα αυξηθεί η αγοραστική του δύναμη. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί και θα γίνουμε ένα έθνος στο οποίο τα επιτόκια θα είναι χαμηλά και θα επικεντρωθούμε στη βιομηχανία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-02.12.21), ο νέος Υπουργός Δημοσιονομικών και Θησαυροφυλακίου της Τουρκίας, Νουρεττίν Νεμπατί ορκίστηκε χθες στα νέα του καθήκοντα.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της τελετής παράδοσης παραλαβής, ο Νεμπατί μίλησε για το νέο οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η Τουρκία οραματιζόμενη μιαν ανεξάρτητη οικονομία και υποστήριξε ότι σε αυτή τη νέα περίοδο, ύψιστη προτεραιότητα για αυτούς δεν θα είναι τα ψηλά επιτόκια, αλλά η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, των προσλήψεων και των ξένων επενδύσεων στη Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [03] Αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην απόφαση του ΣτΕ στην υπόθεση Καβαλά

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA -02.12.21), με επίσημη ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπη να σταματήσει να λαμβάνει βήματα που ερμηνεύονται και σημαίνουν παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που λήφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, με την οποία το Συμβούλιο ενημέρωσε την Τουρκία για την πρόθεση του να παραπέμψει την υπόθεση του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο η Τουρκία έχει εφαρμόσει την απόφαση στην υπόθεση Καβαλά εναντίον της Τουρκίας, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να σεβαστεί και να επιδείξει εμπιστοσύνη στις νομικές διαδικασίες της Τουρκίας που διενεργούνται από ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια.

    «Ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει 3,674 αποφάσεις του ΕΔΑΔ και οι 128 από αυτές έγιναν εντός του έτους», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Την ίδια στιγμή, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει την έκπληξή του που το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο έχει δεκάδες υποθέσεις στη δικαιοδοσία του, επιμένει και ασχολείται με αυτή του Καβαλά.

    Αποκαλώντας «ασυνεπή» την προσέγγιση αυτή, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ενεργοποίηση συγκεκριμένων μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια σε συγκεκριμένες χώρες είναι επιβλαβής για τη φήμη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    «Αν η Επιτροπή Υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης θέλει να είναι αποτελεσματική όσον αφορά στο σύστημα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε πρέπει να σταματήσει αυτή τη μεροληπτική και επιλεκτική προσέγγιση και να αντιμετωπίσει την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ με αμερόληπτο τρόπο σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Λαβρόφ στη Στοκχόλμη

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-02.12.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε την Πέμπτη στην Στοκχόλμη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού για την Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και διάφορα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία και στην Καυκασία.

    Επιπλέον, Τσαβούσογλου και Λαβρόφ αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά στην περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης στην Υπερκαυκασία καθώς και τις προοπτικές και την κοινή δράση των δύο χωρών για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στη Βοσνία.

    Την ίδια μέρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τους ομολόγους τους της Κιργισίας, του Λουξεμβούργου και της Φιλανδίας.

    (ΑΚ)

    [05] Συνάντηση συμπροέδρου του HDP με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (03.12.21), η συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Περβίν Μπουλτάν και το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του HDP, Χισγιάρ Ορσόι, παρακάθισαν χθες σε γεύμα εργασίας με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Nikolaus Meyer-Landrut.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, η Μπουλτάν ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση που αφορά στο κλείσιμο του κόμματος, τις εξελίξεις στην Κομπάνι, το γεγονός ότι δεν μπορούν να επισκεφθούν το Ιμραλί και τις θέσεις τους όσον αφορά στην μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στην υπόθεση του φυλακισθέντα και πρώην συμπροέδρου του Κόμματος, Σελαχαττίν Ντεμίρτας.

    Η Μπουλτάν κατάγγειλε επίσης τις πιέσεις που δέχεται το κόμμα από την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι παρά τις πιέσεις αυτές το φιλο-κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών συνεχίζει να αυξάνει τη δύναμη του και θα συνεχίσει, όπως ανέφερε, να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

    (ΑΚ)

    [06] Στο 21,31% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία το Νοέμβριο

    Σύμφωνα με το NTV και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.12.21), ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία για το μήνα Νοέμβριο σκαρφάλωσε στο 21,31%, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 3,51% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (T??K).

    Την ίδια στιγμή, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Τουρκία, η ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας έφθασε στο επίπεδο 13,73 ανά δολάριο και στο 15,49 ανά ευρώ.

    Στο μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες ότι υποβάθμισε από ‘σταθερή’ σε ‘αρνητική’ την πιστοληπτική εικόνα της Τουρκίας.

    (ΑΚ)

    [07] Χθες εντοπίστηκαν 21,747 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-02.12.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 21,747 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 354,385 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 192 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 22,284.

    Σημειώνεται ότι το 90,73% % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 81,44% % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έχουν γίνει 120,640,853 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 3 December 2021 - 12:37:30 UTC